De FOK! lijsttrekkersenquête

De vraag
Om te onderzoeken hoe modern de politieke partijen van Nederland nou daadwerkelijk zijn en hoe dicht ze nog bij het gewone volk staan, stuurde FOK! in deze drukke preverkiezingstijd een e-mail naar de (officiële adressen van) 16 landelijke partijen. De e-mail werd verstuurd vanaf een normaal thuisadres en werd opgesteld alsof geschreven door een semi-(on)geïnteresseerd persoon. Bewust werden om deze reden enkele tik- en stijlfouten gemaakt en werden enkele verkeerde aannames gemaakt om niet de indruk te wekken dat het ging om een onderzoek. Zo werd iedere e-mail begonnen met "Beste minister". Verder werden in de e-mail meerdere vragen gesteld die dus niet met een standaard mail waren te beantwoorden.

De gestuurde e-mail:
Beste minister,

Binnenkort zijn de verkiezingen en o phet werk heeft iedereen het erover. Maar eerlijk gezegt snap ik er allemaal niet zo heel veel van. Nu hoopte ik dat u me misschien kunt uitleggen wat het verschil is tussen al die partijen en waarom u partij no ubeter is. Heeft het eigenlijk wel zin om te stemmen want er zijn toch miljoenen mensen dus ikben helemaal niet belangrijk dan of wel? Hopelijk heeft u wel even tijd om te mailen zo voor de verkizingen en sterkte er mee.

groeten,

Marco uit Geleen
Wie reageerden?
Bij het verzamelen van de reacties maakten we onderscheid in een aantal onderwerpen:
  • Werd er een automatische reply gestuurd als ontvangstbevestiging?

  • Werd er antwoord gegeven op de e-mail?

  • Was het antwoord in de e-mail persoonlijk?

  • Werd er antwoord gegeven op alle vragen die in de mail werden gesteld?


  • Met name de vraag "Was het antwoord in de e-mail persoonlijk?" is erg subjectief. Er is gekeken of een persoonlijke groet aanwezig was en of de stijl van het antwoord was aangepast aan de stijl van de vraagsteller. Een lange lijst met partijpunten knippen/plakken in een e-mail werd dus bijvoorbeeld beschouwd als onpersoonlijk.

    In onderstaande tabel hebben we een overzicht gezet van de binnengekomen reacties. Deze zijn gerangschikt naar de snelheid van de reactie (automatische replies niet meegerekend). Degenen die eerder reageerden staan dus hoger op de lijst.

    Partij Auto-reply? Reply op mail? Persoonlijk? Antwoord alle vragen?
    Partij v.d. ToekomstNeeJaJaJa
    Leefbaar NederlandNeeJaNeeNee
    D66NeeJaJa Ja
    VVDNeeJa?Nee
    GroenLinks Nee Ja Ja Ja
    SP Nee Ja Ja Ja
    LijstRatelband.nlNeeJaJa Ja
    SGPNeeJa? Nee
    PvdA Ja Ja Ja Ja
    ChristenUnieJaJaJaJa
    CDA Nee Ja (21/01) Ja Ja
    LPFNeeNee- -
    Conservatieven.nlNeeNee--
    NCPNNeeNee--
    Duurzaam Nederland NeeNee- -
    Partij voor de DierenNeeNee--

    Overzicht van de reacties
    Wat uiteraard opvalt is het uitblijven van een reactie van de LPF en van een aantal kleinere partijen. Het CDA reageerde eerst ook niet, maar stuurde 21 januari uiteindelijk alsnog een antwoord.

    Van de partijen die reageerden gaven de meesten wel antwoord op alle gestelde vragen, echter was dit bij de VVD, SGP en Leefbaar Nederland niet het geval, waardoor ook de persoonlijkheid van de e-mail niet geheel duidelijk is. Leefbaar Nederland stuurde een zeer lange e-mail die duidelijk was overgenomen uit een document.

    PvdA en ChristenUnie blonken uit in hun antwoorden door het sturen van een automatische reply. Ook zonden de PvdA, de ChristenUnie en de VVD extra informatie mee in de vorm van bestanden. Een aantal partijen verwezen verder naar de online stemwijzer voor het maken van de beste keuze en naar hun eigen internetsites.

    De Partij van de Toekomst reageerde het snelst (een paar uur later), snel gevolgd door Leefbaar Nederland. Beide reacties werden 's nachts verstuurd. Bijna alle andere reacties lieten slechts één dag op zich wachten.

    Op de volgende pagina's hebben we alle toegestuurde e-mails geplaatst. De PvdA stuurde per ongeluk twee e-mails als antwoord. Alleen de eerste is afgedrukt.