FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 januari 2003

Nova peiling: PvdA voor het eerst de grootste

Uit een extra onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, blijkt dat CDA en PvdA nog steeds strijden om de grootste partij te worden, en dus de minister-president te mogen leveren.

Maar de verschillen met de vorige peiling zijn enorm. Het CDA zakt 4 zetels terug naar 40. De PvdA stijgt er 2 naar 42 en wordt nu de grootste partij. Dat is voor het eerst in de Nova peiling.

Niet goed gaat het met de SP, de partij van Marijnissen levert 3 zetels in en zakt naar 11. Ook GroenLinks daalt, van 9 naar 7. De SGP daalt er één naar 2.

Winst is er voor de VVD; 3 zetels. D66 wint er 2 en de ChristenUnie en de LPF winnen er één.

Leefbaar Nederland haalt in deze peiling weer wél één zetel. Met zo'n 0,6% tot 0,8% van de stemmen hikt de partij steeds tegen de kiesdrempel aan.


PartijTweede Kamer17-01 NOVA20-01 NOVA
CDA434440
Lijst Pim Fortuyn2667
VVD242629
PvdA23 4042
GroenLinks1097
SP91411
D66746
ChristenUnie445
SGP232
Leefbaar Nederland201



De overige partijen (Ratelband, Conservatieven, PvdT, PvdD, NCPN, VIP enz.) halen samen zo'n 0,8% tot 1,3% van de stemmen. Bijelkaar zou dat goed zijn voor één tot bijna 2 zetels, maar afzonderlijk komt geen een partij in de buurt van de kiesdrempel.

Nog 20% van de kiezers is zwevend. Maar een deel van de zwevende kiezers zal niet op komen dagen, en oefent dus geen invloed uit op de einduitslag.

Het effect van de keuze van Job Cohen tot minister-presidentkandidaat is nog niet meegenomen in deze peiling. Morgen komt NOVA met een peiling waarin tot vanavond is gepeild.

-
Meer over deze peiling vind je op de site van de politiekebarometer.

Foto vermoorde Fortuyn wint internationale prijs

De foto van de net vermoorde Pim Fortuyn heeft de Prix Bendrihem gekregen. De internationale prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de meest indrukwekkende foto van een Europese politicus. Op de foto ligt Fortuyn in maatpak en met schoenen aan dood op het asfalt van de parkeerplaats voor de studio van Radio 3.

De foto werd gemaakt door ANP-fotograaf Robin Utrecht op het mediapark in Hilversum, en haalde de volgende dag groot de voorpagina van de meeste kranten in Europa.

In Nederland was er ook veel kritiek op de foto omdat die te bloederig en onterend zou zijn. Maar anderen wezen er juist op dat de foto een indringend beeld geeft van de wreedheid van de moord. Zo schreef professor Bob Smalhout, een vriend van Fortuyn, indertijd in de Telegraaf dat het plaatsen van de foto terecht was, omdat die perfect de lugubere moord weergaf. Hij vergeleek het met de indringendheid die de wereldberoemde foto van het verbrande naakte meisje in Vietnam, door napalmbommen van de VS, heeft.

De bewuste foto van de pas vermoorde Fortuyn

CD Review: Good Charlotte - The Young and the Hopeless

Ik weet nog heel precies waar ik reed toen ik voor het eerst kennismaakte met Good Charlotte. Ik kwam terug uit Haarlem en reed op de A27. Het was druk (er wordt weer es aan de weg gewerkt), ik zet uit verveling de cd af en radio aan en: PUNK! PUNK MET EEN GROTE P!


Wat ik hoorde was 'Lifestyles of the Rich and Famous' op 3FM. Oh wat was dat genieten. Meteen even een balletje opgegooid en inmiddels slijt de cd 'The Young and the Hopeless' heel hard in mijn cd speler. Gotta love good ol' punk!


TitelThe Young and the Hopeless
ArtiestGood Charlotte
LabelEpic / Sony Music
Release datum20-01-2003
Lengte45:48
GenrePunk rock

Verkiezingspoll op particulier initiatief

Rond deze tijd eindigt een vandaag gehouden verkiezingspoll. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat deze poll wordt gehouden op particulier initiatief. In deze poll worden, in tegenstelling tot andere polls, de nieuwe en kleine partijen niet individueel meegenomen. Op deze manier wordt een nauwkeuriger beeld verkregen van de mening van de kiezer.

De poll werd vandaag a-selectief, schriftelijk op straat gehouden onder 1000 deelnemers. Later vanavond zal een notaris het resultaat bekend maken.

Resultaat
Het resultaat is inmiddels bekend (gesorteerd van groot naar klein):
PvdA - 162 stemmen
VVD - 74 stemmen
SP - 55 stemmen
LijstRatelband.nl - 54 stemmen
GroenLinks - 44 stemmen
LPF - 32 stemmen
CDA - 29 stemmen
D66 - 21 stemmen
Christen Unie - 17 stemmen
PvdDieren - 6 stemmen
PvdToekomst - 3 stemmen
VIP - 1 stem

Ga niet stemmen - 34 stemmen
Blanco - 7 stemmen
Ongeldig - 2 stemmen

De Hond: CDA en PvdA stijgen nog steeds

In de dagelijkse peiling van Maurice de Hond gaan het CDA en de PvdA nog steeds nek aan nek in de race om de verkiezingsoverwinning. Beide partijen krijgen er ten opzichte van gisteren een zetel bij, zo meldde De Hond in het SBS6-programma Stem van Nederland.

De zetelwinst van beide partijen gaat ten koste van de VVD en de SP. Beiden raken een zetel kwijt. De overige partijen blijven stabiel.

 PartijTweede Kamer19-01 De Hond20-01 De Hond
 CDA434243
 Lijst Pim Fortuyn2677
 VVD242827
 PvdA23 4445
 GroenLinks1066
 SP91312
 D66744
 ChristenUnie444
 SGP222
 Leefbaar Nederland200

Scholieren kiezen massaal voor PvdA

wildhagen en rolfvp hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onder scholieren is de PvdA de populairste politieke partij. Lijsttrekker Wouter Bos mag met zijn partij 41 zetels bezetten, als het aan de jongeren ligt. Vorig jaar kreeg de partij nog 22 zetels. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek onder 91.000 scholieren.

De VVD en het CDA krijgen beide 23 zetels toebedeeld, maar de VVD heeft net iets meer stemmen gekregen. GroenLinks wordt met 16 zetels vierde en de SP vijfde.

De LPF moet ook hier flink inleveren. Kreeg de partij bij de vorige verkiezingen 35 zetels, nu moet zij het doen met tien. Van de 'nieuwe' partijen krijgt de Partij van de Toekomst de meeste stemmen (3,8%).

Aanklacht tegen Nawijn en Deetman

De burgemeester Wim Deetman (CDA) van Den Haag en LPF-minister Hilbrand Nawijn van Vreemdelingenbeleid kunnen een aanklacht tegemoet zien van de moeder van de vermoorde Jantje Hertogs (20).

Hertogs was een toevallig slachtoffer van de gefrustreerde illegale Koerd Enver P. en werd op 27 mei in Den Haag op straat voor een café doodgeschoten. P. werd daarvoor veroordeeld tot 15 jaar cel.

De moeder van Jan Hertogs vindt dat Deetman mede-verantwoordelijk is, omdat het café in april al gesloten had moeten zijn. Minister Nawijn wordt aangeklaagd, omdat de schutter een ongewenst vreemdeling was en het land al uitgezet had moeten zijn, zo zei de advocaat van moeder Hertogs.

Burgemeester Deetman kon geen reactie geven omdat hij met vakantie is. Minister Nawijn was op het moment van de dodelijke schietpartij nog geen minister, maar is als huidig minister formeel verantwoordelijk voor de daden van zijn voorganger; VVD-minister Korthals en PvdA-staatsceretaris Kalsbeek.

Amerika's nieuwe oorlogsspeeltje: 'magnetron'

tsuihark herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De tank, de atoombom, de helicopter, doelzoekende munitie, het onbemande vliegtuig en dan nu: de magnetron!

De High Power Microwave is een bom die net voor het neerkomen een elektrische lading van twee miljard Watt loslaat. Deze lading vernietigt alle gevoelige electronica in de buurt, computers, elektriciteitskabels en eigenlijk alles wat niet berekend is op zo'n schok. Vergelijk het met een blikseminslag, waarna je Chello internetverbinding twee dagen plat ligt.

Luchtmacht Kolonel Eileen Walling schreef drie jaar geleden in een zeldzaam, openbaar rapport: "High Power Microwave technologie is klaar om tot de actief gebruikte wapens van het Amerikaanse leger te gaan behoren. Er zijn tekenen dat magnetron wapens een revolutionair concept voor oorlogsvoeren zullen zijn, vooral omdat ze ontworpen zijn om apparatuur uit te schakelen, niet mensen."

Alhoewel het Pentagon liever geen experimentele wapens op het slagveld inzet, "gooit de wereld soms roet in het eten," zegt defensie secretaris Donald Rumsfeld. "dan steek je je hand eens naar binnen en haal je er iets uit dat nog in ontwikkeling is, en dan zou je het wel eens kunnen gaan gebruiken."

Chaos door ongeluk op A12 ter hoogte van Reeuwijk

PPL en vick hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een lekkende en gekantelde vrachtwagen heeft op de A12 tussen Reeuwijk en Gouda voor een verkeerschaos gezorgd. De politie gaat ervan uit dat de stremming van de A12 naar Den Haag tot in de avondspits zal duren.

Het ongeluk deed zich vanochtend rond 8.15 uur voor na een verkeerde inhaalmanoeuvre van de chauffeur van de Duitse tankwagen. De tankauto ligt dwars over de drie rijstroken. De chauffeur kwam om het leven.

De helft van de 24.000 liter bijtende stof calciumhydroxide die de tankwagen aanboord had is op de weg gestroomd. Om de weggelekte lading beter te kunnen opruimen is er zand gestrooid.

10 procent meer winkeldiefstallen in 2002

Het aantal winkeldiefstallen is in 2002 met tien procent gestegen. Dat heeft het Platform Detailhandel vandaag bekendgemaakt. De schade voor de detailhandel bedraagt 750 miljoen euro.

Ondanks maatregelen ter waarde van 270 miljoen euro om de winkelcriminaliteit tegen te gaan werden er vorig jaar meer dan vijf miljoen winkeldiefstallen gepleegd. Daarnaast waren er ongeveer duizend overvallen op winkels.

Opvallend genoeg blijkt veertig procent van alle winkeldiefstallen te worden gepleegd door werknemers zelf. De detailhandel wil daarom een landelijke zwarte lijst voor 'fout' personeel.

CDA, VVD en PvdA halen allen tekort

Zowel het CDA, de VVD en de PvdA halen met hun plannen in 2007 geen begrotingsoverschot. Dat blijkt uit een stuk van ambtenaren van het ministerie van Financiën, dat in kringen rond het kabinet circuleert.

Volgens de ambtenaren komt het CDA in plaats van een overschot van 0,5% uit op een tekort van 0,3%. De VVD komt uit op een tekort van 0,2%.
De plannen van de PvdA komen er in de berekeningen het slechtst uit. Zelf denkt de partij een structureel overschot van 0,3% te halen, maar de ambtenaren komen uit op 0,2% structureel; hetgeen in feite een tekort van 0,8% is.

Steeds meer kopieerbeveiligingen

De ICT-nieuwssite Webwereld schrijft dat steeds meer bedrijven zich bezig gaan houden met het maken van anti-kopieertechnieken voor cd's en dvd's. Microsoft denkt zelfs dé oplossing te hebben bedacht.

Microsoft kondigde dit weekend de komst van zogeheten digital rights management-software (drm) aan. Hiermee kan de muziekindustrie hun schijfjes beschermen tegen ongewenst kopiëren.

In Nederland worden op dit moment 4 verschillende technieken gebruikt die het kopiëren van muziek-cd's moeten tegengaan: Key2audio, Doc.loc, Cactus Data Shield en Safeaudio. De gebruikte techniek verschilt hierbij enigszins. Zo zijn de eerste twee helemaal niet afspeelbaar op een computer.

De door Microsoft ontwikkelde oplossing werkt iets anders. Platen- of filmmaatschappijen kunnen hiermee muziek in verschillende lagen op een cd of dvd aanbrengen. Met de ene laag, bedoeld voor de huiskamerstereo, is niets bijzonders aan de hand, terwijl de muziekbranche de 'pc-laag' beperkingen kan opleggen. Hierdoor zou de schijf niet via een computer kunnen worden gekopieerd.

Scholier ontwerpt zeer snelle webbrowser

De scholier Adnan Osani (16) uit Ierland heeft een technologiewedstrijd gewonnen door een uiterst snelle webbrowser te bouwen. De jongen heeft 18 maanden lang 780.000 lijnen code samengesteld om de XWEBS-browser, die bijna vier keer sneller werkt dan de huidige, te maken.

Volgens de jury kan de zeer snelle webbrowser een revolutie betekenen op het internet. Een aantal bedrijven willen de XWEBS dan ook commercialiseren. De universiteit van Harvard wil Osani bovendien als student.

Buiten de 780.000 lijnen code verwerkte Osani ook 120 zoekrobotten en alle medialezers in de browser. De XWEBS kan tevens e-mails hardop lezen.

Onderzoek naar Olympisch Comité Irak

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat een onderzoek instellen naar de gedragingen van het Nationaal Olympisch Comité van Irak. Het IOC heeft aanwijzingen gekregen dat het Iraakse Comité, dat onder voorzitterschap van Saddam Husseins zoon Udai staat, zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten.

Zo zouden Iraakse atleten na teleurstellende prestaties zijn mishandeld. Sporters die zich kritisch uitlieten over Saddam junior werden in een speciaal daarvoor opgezette gevangenis gegooid.

De aantijging komt van de in Londen gevestigde, en door Amerikanen gefinancierde, mensenrechtenorganisatie Indict.

Mocht het IOC bewijzen vinden dan zal Irak op zeker worden geroyeerd als lid van de Olympische familie.

Britse pub installeert tijdklok

De eigenaren van een Britse pub hebben een tijdklok geïnstalleerd voor hun bezoekers. Daarmee kunnen ze de tijd die de klanten in het café verblijven nauwkeurig bijhouden.

Vaste bezoekers hebben ieder hun eigen klokkaart. Elke keer als zij binnenkomen voor een biertje, of een ander drankje, halen ze de kaart door het apparaat. Grootverbruikers krijgen met het systeem een beloning van het café.

De eigenaresse heeft de tijd op de machine echter wel veranderd. "We hadden een paar vrouwen die niet echt blij waren toen ze merkten hoe lang hun echtgenoten hier zaten. Dus we hebben het een beetje veranderd, maar we weten wel wat de echte tijd is," aldus Kath Boland.

De prikklok is vooralsnog een groot succes. "De respons is fantastisch. Iedereen klokt in als hij binnenkomt en maar een klein deel vergeet uit te klokken als hij vertrekt."

Wetsvoorstel D66 voor gekozen premier

D66 komt binnenkort met een initiatief-wetsvoorstel voor een gekozen minister-president. Dat heeft lijsttrekker Thom de Graaff vanmiddag op een persconferentie bekend gemaakt. De premier nieuwe stijl moet tijdens de formatie een coalitie vormen die hem steunt en een kabinet neerzetten. Hij krijgt meer bevoegdheden dan nu het geval is, maar kan nog steeds door de Kamer naar huis worden gestuurd.

D66 wil al sinds haar oprichting een gekozen minister-president, maar dit is de eerste maal dat de partij een wetsvoorstel daarvoor indient. De minister-president zou in de toekomst tegelijkertijd met de Tweede Kamer moeten worden gekozen. Daarvoor is een absolute meerderheid nodig.

Om het voorstel door te voeren moeten de grondwet en enkele andere wetten worden gewijzigd. Op dit moment is er nog te weinig steun voor het plan van D66.

De partij stelde verder voor om de informateur door de Tweede Kamer te laten aanwijzen in plaats van door de koningin. Wettelijk is dit al mogelijk, omdat de kieswet hiertoe enkele jaren geleden is veranderd.

Homo's vermoord in massagesalon

Igor had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een massagesalon voor homoseksuelen in Zuid-Afrika zijn vanochtend zeven mannen dood aangetroffen. Ze zijn door kogels om het leven gebracht. Drie anderen zijn in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen.

De meeste slachtoffers waren vastgebonden. Hun keel was doorgesneden en ze hadden kogelwonden in het hoofd. De salon staat in een buitenwijk van Kaapstad.

De criminaliteit is in Zuid-Afrika erg hoog. Jaarlijks worden er 20.000 moorden en 50.000 verkrachtingen gepleegd.

Dikkie Dik viert 25-jarig jubileum

Ieder van jullie keek vroeger Sesamstraat toch? Dan kent ook iedereen Dikkie Dik, de oranje kater uit de verhalen die in de afleveringen worden voorgelezen. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat Dikkie Dik voor het eerst zijn opwachting maakte in het kinderprogramma. En dat wordt gevierd.

Zo komen er dit jaar drie nieuwe uitgaven van zijn avonturen en een tentoonstelling in Kasteel Groeveld in Baarn. Verder komt er een etalagewedstrijd, een spelletjesmiddag en een reizende tentoonstelling voor de boekhandels.

De echte Dikkie Dik is overigens in 1994 overleden. Het was de kater van 'schepper' Jet Boeke zelf. Volgens haar is verzinnen van zijn avonturen nu moeilijker. "Nu Dikkie Dik er niet meer is, moet ik wel mijn best doen om zijn karakter vast te houden. Het wordt steeds moeilijker om zijn karakter stabiel te houden," aldus Boeke.

CDA wil halvering aantal staatssecretarissen

Het CDA wil een halvering van het aantal staatssecretarissen. Dat zei lijsttrekker Balkenende vandaag in het Radio 1-programma 'De Ochtenden'. Volgens de partij moet het kabinet zelf het goede voorbeeld geven als het gaat om het terugdringen van de bureaucratisering. Nu zijn er nog veertien staatssecretariaten.

Volgens Balkenende is een staatssecretaris op Landbouw overbodig. Verder kunnen de ministeries Binnenlandse Zaken, Onderwijs en Sociale Zaken heel goed op één staatssecretaris draaien. De staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking moet in het nieuwe kabinet weer een minister worden, aldus de huidige premier.

Koreaan op stage bij Feyenoord

De populaire Zuid-Koreaan Nam-il Kim gaat stage lopen bij Feyenoord.

Vandaag zal de 25-jarige Nam-il Kim zijn eerste dag op proef in gaan bij de Rotterdamse club. In totaal krijgt de Koreaan 10 dagen de tijd om zich te bewijzen een contract waard te zijn bij Feyenoord.

Kim is een multi-functionele speler die zowel op het middenveld als in de verdediging opgesteld kan worden. De Koreaanse international was van groot belang voor de ploeg van Guus Hiddink tijdens het WK, dit heeft hem in zijn thuisland grote populariteit verworven. Nam-il Kim heeft daar een 400.000 leden tellende fanclub.

Irak belooft meer medewerking

Irak heeft vandaag beloofd beter mee te werken bij de wapeninspecties van de VN. Het land zegt zelfs al bezig te zijn met de vorming van eigen teams die naar verboden wapens zouden moeten zoeken.

De topadviseur van president Saddam Hussein, Amir al-Saadi, zei op een persconferentie dat Irak meer documenten heeft overhandigd aan de inspecteurs, andere heeft opgehelderd en eigen teams zal samenstellen. De verklaring kwam na een bezoek van twee dagen door het hoofd van de inspecteurs Hans Blix en het hoofd van het internationaal atoomagentschap Mohamed ElBaradei.

Zij waren in Irak om het land nogmaals te vragen volledig mee te werken aan de inspecties. Vorige week werden raketkoppen voor chemische wapens en documenten over de verrijking van uranium gevonden die niet in het wapenrapport waren verwerkt.

Politie pakt domme inbreker op

vick en ExtraWaskracht hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 44-jarige inbreker heeft zondag een slag geslagen die hij nooit meer zal vergeten. Hij brak in in een woning in de Bijlmermeer en nam een aantal spullen mee. Toen de bewoner van het huis weer thuis was belde de inbreker zijn slachtoffer op met de mededeling dat die de spullen wel weer terug kon kopen.

De bewoner ging op het voorstel in en sprak een plek af. Ook schakelde hij de politie in. De inbreker kwam inderdaad naar de afspraak, waar hij door agenten werd opgepakt.

Oud Feyenoord trainer overleden

Vorige maand is de Oostenrijkste oud Feyenoord trainer Willy Kment overleden.

Willy Kment was trainer van de Rotterdamse club van 1964 tot en met 1967, hij wist in zijn eerste seizoen meteen de landstitel en de KNVB beker te veroveren. Ook haalde Kment de eerste buitenlandse speler binnen bij Feyenoord, het betrof hier de Zweed Harry Bild.

Feyenoord was niet de eerste Nederlandse club voor de Oostenrijker, eerder trainde hij VVV en DOS. Toen Kment vertrok bij Feyenoord is hij nog bondscoach geweest voor het Noorse elftal waarna hij terugkeerde in zijn thuisland om daar de club LASK uit Linz te trainen. Wilhelm Kment is 87 jaar geworden.

Ole Tobiasen vertrekt bij AZ

Ole Tobiasen keert terug naar Denemarken.

Per direct zal de 27-jarige verdediger Ole Tobiasen terugkeren naar Denemarken waar hij een contract voor 3,5 jaar heeft getekend bij FC Kopenhagen. Tobiasen heeft al eerder 4 seizoenen gespeeld voor de club uit Denemarken voordat hij in 1996 naar SC Heerenveen vertrok.

De Deen kwam afgelopen zomer bij AZ aangezien hij door lang blessureleed niet meer aantrekkelijk genoeg was voor Ajax, ook niet toen hij hersteld was van zijn knieblessure. Tobiasen had bij AZ een contract tot het einde van dit sezoen. AZ was bereid mee te werken als voor Tobiasen een geschikte vervanger te vinden was. De huurovereenkomst van Lamey maakte dit mogelijk. Al op 10 januari had FC Kopenhagen zich gemeld voor Tobiasen.

Michael Jackson waarschuwt fans over nieuwe single

Flaman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een woordvoerder van Michael Jackson's productiemaatschappij MJJ Productions liet vandaag weten dat zij iedereen die ongeautoriseerde opnamens van Michael Jackson aanbiedt op het internet aan zal klagen.

De aanleiding voor deze maatregel was dat een nieuw nummer, 'Xscape', van Michael Jackson's volgende album al op KaZaA te downloaden was. Het nieuwe album heeft nog een demo status en is dus verre van af.

Ook de zanger zelf liet van zich horen. In een interview zei hij: "Ik ben een perfectionist. Een demo heeft, bij lange na, niet de kwaliteit waar een opname aan moet voldoen voordat ik hem openbaar maak".

Geen oplossing financiële ruzie PvdA-CDA

Het Centraal Planbureau (CPB) kan de verkiezingsprogramma's van het CDA en de PvdA niet meer op tijd doorrekenen. Daarvoor is volgens het bureau te weinig tijd.

De partijen liggen al weken met elkaar in de clich over de financiële plannen van elkaar. Daarom besloten de lijsttrekkers vrijdag in een debat in 2vandaag om vandaag naar het CPB te gaan, zodat die de antwoorden op hun vragen zou kunnen geven.

Het conflict gaat vooral over twee punten. CDA-leider Balkenende denkt dat de PvdA in haar plannen ten onrechte stelt dat het financieringstekort over vier jaar is omgebogen in een overschot. Wouter Bos denkt dat het CDA door een forse verhoging van de ziekenfondspremies vooral de laagstbetaalden treft.

'Bin Laden: moslims moeten samenspannen'

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De moslims in de wereld moeten hun onderlinge meningsverschillen vergeten en gaan samenwerken tegen de 'externe vijand'. Dat zegt Osama bin Laden in een Arabische krant die in Londen verschijnt. De krant, die vooral veel in het Midden-Oosten wordt gelezen zou de verklaring van een centrum voor islamitische studies in Pakistan hebben ontvangen.

Als de 26 pagina's tellende verklaring authentiek is zou het de eerste keer dit jaar zijn dat de terroristenleider iets van zich laat horen.

Bos: paarse bewindslieden niet in de ban

Lijsttrekker Wouter Bos (PvdA) wil niet dat Paarse bewindslieden in een nieuw kabinet helemaal in de ban worden gedaan. Wanneer de partij in het nieuwe kabinet komt zal er een nieuwe ploeg ministers en staatssecretarissen staan, maar Bos sluit paarse bewindslieden daarin niet uit.

Volgens Bos waren er "stevige gesprekken" nodig om Job Cohen over te halen om zich kandidaat te stellen als PvdA-premier. Naast Cohen is alleen Johan Stekelenburg benaderd. Hij moest alleen wegens gezondheidsredenen afhaken.

Inval in Londense moskee wegens gif

bumberklevers en bramaan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een anti-terreureenheid van de Britse politie heeft bij een inval in een Londonse Moskee zeven mensen gearresteerd.

De actie vond plaats in verband met de vondst van het dodelijke gif ricine, dat op 5 januari in London werd ontdekt. Vier Algerijnen die al eerder in deze zaak werden gearresteerd gingen regelmatig naar de moskee. Het gebedshuis zou al langer een bolwerk van moslimfundamentalisten zijn en wordt geleid door de radicale imam Abu Hamza al-Masri. Het is niet bekend of ook hij is gearresteerd.

Aan de inval deden 150 agenten mee. Het is onderdeel van een landelijk onderzoek naar terroristische activiteiten.

Winnaars Fok! Prijsvragen week 3

Vandaag mogen we maar liefst 15 mensen een stukje gelukkiger maken op Fok! Vandaag gaan we namelijk de winnaars bekend maken van de Slipknot en Gangs of New York prijsvragen van de afgelopen week.

De winnaars van de Gangs of NY prijsvraag


Het goede antwoord op de vraag wie de tegenspeelster was van Leonardo DiCaprio in Titanic is natuurlijk: Kate Winslet
Uit de goede inzendingen zijn de volgende winnaars uit ons systeem gerold:

zarlor
NJ
knep
Mr_T
Brram


Gefeliciteerd! De t-shirts en kaartjes komen deze week nog naar jullie toe.

De winnaars van de Slipknot prijsvraag
Het nummer "My Plague" van Slipknot is te vinden op de Resident Evil soundtrack. De winnaars van de unieke single-promo zijn geworden:

GrandmasteR
Xonide
V.en.A
Speed24
CrestDem0n
Boredtilldeath
Ruliz
webfreak
Dennism
Diverse_Reality


Van Harte! Deze singles gaan deze week nog naar jullie op de post.

Deze week maak je op Fok! kans op de nieuwe CD van Good Charlotte en tot 24 januari maak je kans op passepartouts voor Las Palmas. Veel Succes!

Verdachte opgepakt voor moord juwelier

Afgelopen vrijdag ochtend heeft de politie van Utrecht een verdachte aangehouden in verband met de roofmoord op een juwelier in Rotterdam. Al eerder was hierover te lezen op Fok!.

De verdachte, een 43 jaar oude man uit Hellevoetsluis, is bij toeval ontdekt. De gegevens van de man waren door de recherche op een 'zwarte lijst' gezet. Toen de man zijn identiteit gecontroleerd werd na een lichte aanrijding is hij direct ingerekend.

De man is naar Rotterdam overgebracht, vandaag komt hij voor bij de officier van justitie.

Albert Heijn verlaagt prijzen

Wie vandaag boodschappen bij de Albert Heijn gaat doen zal wellicht meer geld overhouden dan anders. Vanaf vandaag zijn honderden artikelen in prijs verlaagd. Met het motto 'Een vollere tas voor minder geld' wil het winkelconcern de strijd aan gaan met goedkopere supermarkten.

In alle 700 winkels van AH liggen nu selecties van het huismerk en het eigen goedkope Euroshopper merk. Deze voordelige alternatieven waren tot nu toe niet in alle winkels beschikbaar.

Als reden voor de prijsverlagingen en veranderingen in het assortiment van de Albert Heijn winkels noemt AH de economische teruggang en het veranderde koopgedrag. Winkels als de Aldi en Lidl winnen hierdoor terrein.

Het is echter niet de bedoeling dat de Albert Heijn een prijskraker wordt, kwaliteit, keuze en service blijven het kenmerk van de Albert Heijn, aldus een woordvoerder.

Australische brand onder controle

De vuurzee die in de voorsteden van de Australische hoofdstad Canberra al ruim 400 huizen heeft verwoest en vier levens heeft geëist, is grotendeels onder controle, zo meldt de Australische zender ABC maandagochtend. De getroffen stadsdelen zullen echter nog enkele dagen moeten wachten voor de stroomvoorzieningen hersteld zijn, en ook de noodtoestand blijft voorlopig van kracht in verband met het gevaar van opnieuw oplaaien van de brand.

De brand heeft volgens verzekeraars voor zeker zeventien miljoen euro schade aangericht. Inwoners van het gebied klagen dat te weinig gedaan is aan preventie en beperking van de brand. De Australische autoriteiten hebben aangekondigd te onderzoeken waardoor de brand is ontstaan.

Aanleggen met magneten

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de havens van Rotterdam worden later dit jaar tests gedaan om schepen aan te leggen met behulp van magneten. Door middel van grote elektromagneten kan het aanleggen van een schip zo een heel stuk versimpeld worden. Met een druk op een knop is het schip dan aangemeerd.

Wanneer het systeem werkt dan kan het een tijdswinst van veertig minuten opleveren, en daarbij rond de vijf miljoen euro per jaar aan arbeidskosten besparen. De oude manier van aanleggen kost veel tijd en moeite, doordat het schip met touwen moet worden vastgelegd. Een lift en robotarmen zijn al eerder geopperd als vervangende methodes voor het aanleggen.

De magneten zijn echter altijd beschouwd als een niet haalbare manier om schepen aan te leggen. Een schip met een lading die niet goed tegen magnetische straling kan, zou veel schade op kunnen oplopen, of het zelfs onmogelijk maken om de stalen containers uit het schip te lossen wanneer het schip gemagnetiseerd wordt.

Deze nieuwe magneten zijn ontwikkeld door de TU in Delft en genereren een magnetisch veld dat niet zo ver in het schip doordringt.

Burgemeester maakt single

daanharmsen had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

Burgemeester Gerd Leers, burgemeester van Maastricht, hoopt landelijk bekend te worden als zanger van de single "Fatsoen motte doen."

De single wordt in de laatste week van januari uitgebracht en ligt dan in alle Free Record Shops.

Op de single staan een de Limburgse en Nederlandse versie van het nummer. Ook staat er op de single Leers` versie van het Limburgs volkslied.

Chirac waarschuwt VS voor solo-actie

In een interview in het Franse dagblad Le Figaro dat maandag verschijnt, waarschuwt de Franse president Jacques Chirac de Verenigde Staten voor een militaire solo-actie tegen Irak.

Volgens de Franse regeringsleider is een aanval op Irak, zonder dat deze is goedgekeurd door de VN-veiligheidsraad, niet legitiem. Bovendien is hij van mening dat de uitslag van de rapporten van de VN wapeninspecteurs, die zich op dit moment nog in Irak bevinden en op 27 januari verwacht worden rapport uit te brengen aan de VN-veligheidsraad, moet worden afgewacht.

Stekelenburg in ziekenhuis

Roel_Jewel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De burgemeester van Tilburg, Johan Stekelenburg, ligt sinds zondag in het ziekenhuis. Hij is naar het Sint Elisabeth ziekenhuis gebracht wegens een ernstige ziekte, waarvoor hij vannochtend een zware operatie ondergaat. De burgemeester is volgens een woordvoerder niet in levensgevaar.

Stekelenburg heeft hierdoor moeten afzien van een mogelijke functie als premier aldus de woordvoerder. Hierover was al eerder te lezen op Fok!.

Vanmiddag volgt een officiële verklaring over wat er met Stekelenburg aan de hand was.

SBS peiling: PvdA en CDA nek aan nek

roofie, vrDennis, oO_Dennis_Oo, Tomzev, iNFERiON en kmaestro hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maurice de Hond heeft vandaag extra gepeild voor de 'Stem van Nederland' van SBS6.

Helemaal vlekkeloos ging dat niet. In eerste instantie werd gemeld dat de poll gehackt was, maar later werd bekend gemaakt dat het helemaal geen hacker was, maar een storing bij KPN!. Er werd excuses aangeboden aan alle hackers van Nederland.

Uiteindelijk bleken CDA en PvdA ten opzichte van vrijdag gewonnen te hebben: de christendemocraten wonnen twee zetels, de PvdA één. Het verschil tussen de twee is nu nog 2 zetels in het voordeel van de PvdA.

Verloren hebben de VVD, LPF en D66; allen gingen één zetel achteruit. De rest bleef gelijk.

PartijTweede Kamer17-01 De Hond19-01
CDA434042
Lijst Pim Fortuyn2687
VVD242928
PvdA23 4344
GroenLinks1066
SP91313
D66754
ChristenUnie444
SGP222
Leefbaar Nederland200


Volgens De Hond zijn er echter nog veel verschuivingen mogelijk. Zo'n 25% van de kiezers zweeft nog. Van de overige kiezers kan nog ongeveer 30% uiteindelijk woensdag toch een andere partij stemmen, dan ze nu in de peiling aangeven.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.