Dagje uit Review: Dolfinarium

Dolfinarium Harderwijk is sinds de opening in 1965 uitgegroeid tot het grootste zeedierenpark van Europa. Het park telt inmiddels een ruime collectie zeezoogdieren, waaronder dolfijnen, walrussen, zeehonden, zeeleeuwen, roggen en haaien.

Het begon allemaal al voor 1965, toen twee broers de 'Verenigde Harderwijker Toeristische Bedrijven' oprichtten. Ze kochten een rondvaartboot, een theehuis, lieten een stuk strand opspuiten en plaatsten een schommel en een wip. De onderneming werd een succes en groeide enorm.

Eťn van de broers had een grote belangstelling voor zeezoogdieren en begon een collectie daarvan op te bouwen. Met de komst van vier Amerikaanse Tuimerlaar dolfijnen mocht het park zich in 1965 officieel Dolfinarium noemen. Het idee was zeer succesvol, de bezoekers stroomden toe.In de loop der jaren werd het park uitgebreid met onder andere een driedimensionale film, het Roggenrif en het Dolfijnen Opvang en Research Centrum Fort Heerewich. Ook werd het naastgelegen Veluwestrand (het speel- en strandpark) gekocht.

In 1997 volgde de Lagune, een biotoop voor dolfijnen, zeeleeuwen, vissen en andere zeedieren. Nergens anders bestaat een dergelijk dolfijnenonderkomen met een ecosysteem in zeewater. Het gebied is gevuld met 15 miljoen liter water uit de Noordzee