De FOK! lijsttrekkersenquête

Gerrit Zalm
Geboren op 6 mei 1952
VVD
Beantwoordde 20 dagen na de eerste email.
Bijzonderheden: heeft eigen weblog

Waarom bent u lijsttrekker?
Ik ben in de politiek gegaan omdat mij werd gevraagd om mijn ervaring en kennis in te zetten voor het land. Daarom ben ik acht jaar geleden minister van Financiën geworden. Daarna werd ik leider van de VVD en daarmee lijsttrekker voor de aanstaande verkiezingen. Ook nu wil ik mijn kennis en ervaring inzetten in dienst van het land. Er is heel veel te doen!

Heeft u wel eens beslissingen genomen waar u als persoon eigenlijk niet achter stond?
Dat kan ik me eigenlijk niet herinneren! Of het zou moeten zijn als minister. Dan moet je wel eens instemmen met een besluit dat ‘ergens in het midden ligt’, terwijl je eigenlijk liever iets anders had gewild. Als lijstttrekker heb je daar geen last van en daaropm zeg ik nu precies wat ik vind.

Stel u bent de keizer: wat zou uw eerste maatregel zijn?
Keizer wordt moeilijk, maar leider van de regering kan natuurlijk wel. Dan zou ik snel een stabiele regering vormen en vervolgens aan het werk gaan om zo veel mogelijk plannen die we nu voorstellen in de praktijk te brengen.

Stel u bent God, Allah, etc: wat zou u veranderen in de wereld?
Zie boven.

Heeft u wel eens (soft)drugs gebruikt, en hoe denkt u over drugs?
Ik heb geen drugs gebruikt, tenzij daarmee ook sigaretten en alcohol wordt bedoeld. De VVD is voor een liberaal drugsbeleid. Wel vind ik dat het drugsbeleid in de pas moet lopen met het buitenland, want anders halen wij ons een hoop ellende van over de grenzen op de hals.

Wat denkt u dat jongeren belangrijk vinden? Wat zijn de actiepunten van uw partij die specifiek daarop gericht zijn?
Ik denk dat jongeren precies dezelfde dingen belangrijk vinden als volwassenen: dat zij vrij hun eigen leven kunnen leiden in een veilig en welvarend land. Dat is precies waar de VVD voor staat. Wij vinden vrijheid erg belangrijk. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, maar je moet wel de mogelijkheid hebben om die keuzes te maken.

Wie is uw grote voorbeeld?
Winston Churchill. Hij leidde zijn land heldhaftig door een heel moeilijke periode.

Wat is uw slechtste beslissing van de afgelopen vier jaar geweest? En de beste?
Dat hangt allebei samen met het roken: drie jaar geleden ben ik gestopt, maar een enkele maanden geleden ben ik tóch weer begonnen…

Aan welke andere partij zou u zich nooit kunnen binden, en wie mag u nou totáál niet in de politiek?
Politiek is geen kwestie van personen, maar vooral van ideeën. Zo kan ik prima door één deur met Jan Marijnissen, maar zijn ideeën vind ik ronduit schadelijk voor Nederland. De SP gaat er vooral van uit dat mensen zo veel mogelijk gelijk moeten zijn, terwijl wij uitgaan van het feit dat mensen heel erg van elkaar kunnen verschillen. Dan moeten we ook niet proberen gelijkheid tussen mensen op te leggen.

Wat is uw grootste prioriteit?
Nederland economisch en financieel op orde houden in deze moeilijke tijd. Dat is de enige manier om veiligheid, onderwijs en zorg te kunnen betalen.

Hoe belangrijk is het milieu?
Ik vind in Nederland vooral het behoud van de natuur heel belangrijk. We trekken zelfs in deze sombere tijd extra geld uit voor natuurbeheer, dat vooral door boeren kan worden uitgevoerd.

Waarin onderscheidt uw partij zich van de rest?
De VVD onderscheidt zich in ideeën en mensen van de rest. Mijn partij heeft goede voorstellen om de huidige problemen op te lossen. En wij hebben de goede mensen om die voorstellen in de praktijk te brengen. De VVD beschikt over de mensen -mannen en vrouwen- die het politieke handwerk in de vingers hebben. Passie en professionaliteit kunnen heel goed samengaan!

Wanneer zijn er weer voldoende betaalbare huurwoningen en studentenkamers?
De VVD gunt zo veel mogelijk mensen een eigen huis. Als mensen vanuit huurwoningen doorstromen naar eigen huizen, komt er ook weer ruimte op de huurmarkt. Het eigen-woningbezit kan worden bevorderd door woningbouwcorporaties een deel van hun woningen met korting te laten verkopen aan de bewoners. Corporaties krijgen ook de mogelijkheid meer goedkope koopwoningen te bouwen, om de doorstroming vanuit huurwoningen te bevorderen. Zo krijgen starters veel meer kansen op de woningmarkt.

Een oorlog tegen Irak?
Sadam Hoesein is een gevaarlijk leider in de categorie Hitler. Eerder is hij een buurland binnen gevallen en heeft hij in eigen land honderduizenden mensen met gifgas om het leven gebracht. Als deze man inderdaad massavernietigingswapens heeft, is dat echt heel gevaarlijk. Sadam zal niet terugdeinzen voor het gebruik ervan. Daar moeten we dan dus iets aan doen, want de wereld kan niet met de handen over elkaar toekijken!

Hoe moet Europa er over dertig jaar uitzien; politiek, economisch en cultureel?
Nog steeds met ruimte voor lidstaten zelf om te beslissen over eigen zaken!

Is een referendum voor elk onderwerp geschikt, of zijn er dingen waarvoor dit niet zou kunnen?
Ik ben sowieso sceptisch over een referendum. We hebben onze volksvertegenwoordigers tenslotte niet voor niets gekozen.

Wat is de Nieuwe Politiek?
Ik geloof niet in oude en nieuwe politiek, maar wel in duidelijkheid en daadkracht. Daar hield ik al erg van en daar ga ik mee door.

Tot op welke hoogte moeten 'Nieuwe Nederlanders' integreren, wat is de Nederlandse identiteit nou precies?
Nieuwe Nederlanders moeten integreren, dat wil zeggen volwaardig meedoen in de Nederlandse samenleving. Iedereen moet zich thuis voelen in Nederland, en zich daar ook naar gedragen. De Nederlandse identiteit hangt samen met de Grondwet. Ik ben er trots op dat de vrijheid van meningsuiting, het verbod op discriminatie naar ras of seksuele voorkeur, maar ook de gelijkwaardigheid van man en vrouw deel uitmaken van onze beachaving.

Is Nederland vol? Hoeveel mensen kunnen er volgens u nog bij?
Nederland is vol, heb ik inderdaad onlangs in een debat bevestigd. 49 % van de mensen in het land vindt dat ook. Die mensen vinden net als ik wel dat er wanneer dat nodig is plaats moet zijn voor echte vluchtelingen die hier hun heil zoeken. Maar verder moet de immigratie worden beperkt; met te grote aantallen wordt de opname en integratie van mensen in Nederland heel erg moeilijk.

Hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting?
Daar moet de rechter uitmaken.

De laatste: spoor onze lezers in precies vijf woorden aan om op u te stemmen...
Ik maak werk van Nederland!