De FOK! lijsttrekkersenquête

Vorig jaar brachten we enkele dagen voor de verkiezingen onze eerste lijsttrekkersenquête. We hadden de leiders van de politieke partijen vereerd met een email die dertig vragen bevatte. Vragen die door jullie waren gesteld. Slechts twee lijsttrekkers namen de moeite de vragen te beantwoorden. Zou het ditmaal beter gaan?

In de voorbereidingen voor deze enquête ontstond er door veel gebrainstorm en het raadplegen van jullie een lijst met 21 vragen. Die werd op 18 december via email naar de zestien partijen gestuurd die in alle kiesdistricten meedoen.

Zes reacties

En toen was het wachten op reacties. Haitske van de Linde van Leefbaar Nederland reageerde het snelst. Maar het was kerstreces en we besloten dan ook begin januari een herinneringsemail te sturen. Daarop kwamen er meer reacties. Johan Vlemmix van de Partij van de Toekomst, Gerrit Zalm van de VVD.


Jan Marijnissen had het dit maal veel drukker dan de vorige keer, maar de lijsttrekker van de SP wist ook nog wat tijd vrij te maken om jullie vragen te beantwoorden. En ook Alejandro de Mello van de Nieuwe Communistische partij en André Rouvoet van de ChristenUnie reageerden op de vragen.

Niet elke partij reageerde

Drie van de tien weigeraars reageerden helemaal niet. Dat waren Seyfi Özgüzel van Duurzaam Nederland, Winny de Jong van DeConservatieven.nl en Mat Herben van de LPF. De e-mails werden verstuurd naar de op de officiële website vermeldde adressen, dus daar kan geen misverstand over bestaan.

Grote drukte bij andere partijen

Bas van der Vlies van de SGP had in deze campagne geen tijd om de vragenlijst in te vullen. Ook Femke Halsema van GroenLinks kon haar medewerking niet verlenen, aldus een medewerkster. In de communicatie bij het CDA ging er iets mis, waardoor de email niet meer door Jan Peter Balkenende kon worden beantwoord. We kregen excuses van de afdeling voorlichting. En ook bij de PvdA leek de communicatie niet geheel vlekkeloos te lopen, van die partij kregen we een maand na de eerste email de mededeling dat de aanvraag was doorgestuurd naar de persvoorlichter. De antwoorden van Wouter Bos hebben we tot op heden niet gezien.

Wij werken mee!

Dan zijn er nog een aantal partijen die hun medewerking hebben toegezegd, maar de antwoorden nog niet terug hebben gemaild. Dat zijn Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, Emile Ratelband van LijstRatelband.nl en Thom de Graaf van D66. We hopen dat de antwoorden van deze mensen alsnog komen, dan zetten we ze er hier uiteraard bij.

Nagestuurde antwoorden

Aanvankelijk had Thom de Graaf gemeld mee te doen aan onze lijsttrekkersenquête. In eerste instantie bleef een daadwerkelijk ingevulde vragenlijst echter uit. Na plaatsing van deze lijsttrekkersenquête kregen we de vragenlijst echter ingevuld en wel alsnog toegestuurd. Uiteraard hebben we deze ook geplaatst.