Dossier: Het huwelijk

Willem-Alexander

Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt op 27 april 1967 geboren. Hij is de eerste zoon van Koningin Beatrix en prins Claus. Al vroeg doet hij verrassende uitspraken. "Fotografen opgerot", roept hij op jonge leeftijd tegen fotografen die het privťleven van het vorstenhuis op de gevoelige plaat willen zetten.

De prins gaat in Baarn naar de basisschool. In 1981 verhuizen de Oranje's naar Den Haag, waar hij het Vrijzinnig Christelijk Lyceum bezoekt. In Wales haalt hij later het Internationaal Baccalauraat. Op zijn 18e, in 1995 vervult Willem-Alexander zijn dienstplicht bij de koninklijke marine. Ook haalt hij het groot militair vliegbrevet.

Van 1987 tot 1993 studeert hij in Leiden geschiedenis. Hij blinkt niet uit, maar geniet met volle teugen van het studentenleven. De prins gaat interesseert zich later voor watermanagement.

Na een reeks vriendinnen onthult de pers in september 1999 dat hij een relatie heeft met MŠxima.

Maxima

MŠxima Zorreguita komt op 17 mei 1971 ter wereld in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Ze is het eerste kind van Maria del Carmen Carutti en Jorge Zorreguita, die uit een eerder huwelijk drie dochters heeft.

Haar middelbare-schooltijd brengt ze door op het prestigieuze Northlands College. In 1989 gaat ze economie studeren. Na 6,5 jaar studie gaat ze in New York werken in de financiŽle wereld. In 2000, zij heeft dan al een relatie met de prins, gaat ze bij een bank in Brussel werken. Daar is ze tot april 2001 werkzaam.

Op 21 januari 2001 woont Maxima het verjaardagsfeest van Beatrix bij. Twee maanden later kondigen prins Claus en koningin Beatrix de verloving aan. MŠxima maakt indruk door in goed verstaanbaar Nederlands afstand te doen van het regime Videla, waarin haar vader minister van landbouw was.

17 mei 2001 wordt MŠxima 30, en wordt ze officieel Nederlands staatsburger.

Door Vincent - Bron: NOS