CD Review: BlÝf - Blauwe ruis

BLōF wordt in 1992 opgericht door Peter Slager (bas/zang), Paskal Jakobsen (zang/gitaar), Bas Kennis (toetsen/zang) en Henk Tjoonk (drums). Het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Naakt Onder De Hemel trekt de aandacht van platenmaatschappij EMI Music. De band tekent in 1995 een contract en het album wordt landelijk uitgebracht.

Met het tweede album Helder en de single 'Liefs uit London' krijgt de band zijn eerste grote hit. Ook 'Aan de kust' en 'Wat zou je doen', beide afkomstig van het debuutalbum, worden grote hits. De band heeft dan inmiddels een nieuwe drummer: Chris GŲtte.

De cd's Helder en Watermakers volgen. En ook de prijzen en onderscheidingen volgen elkaar op. Ook 2001 begint uiterst succesvol, de band ontvangt weer een Edison voor Beste Nederlandse Groep en begint een theatertour door Nederland.

Het tournee wordt afgebroken als drummer GŲtte op 17 maart bij een motorongeval om het leven komt. De vele condoleances en steunbetuigingen van collega-artiesten sterken de band in het verwerken van het enorme verdriet. De band kondigt aan dat ze, ondanks het tragische verlies van Chris, zal doorgaan met doen wat ze het liefste doet, het maken van muziek.

Norman Bonink wordt de nieuwe drummer en samen met hem begint de band aan de nieuwe cd, die op 9 januari is verschenen. Blauwe Ruis is nu al bekroond met een gouden plaat, voor 50.000 verkochte exemplaren.