Cd Review Jewel - This Way

Tracklist:

Standing Still
Jesus Loves You
Everybody Needs Someone Sometime
Break Me
Do You Want To Play?
Till We Run Out of Road
Serve The Ego
This Way
Cleveland
I Won't Walk Away
Love Me, Just Leave Me Alone
The New Wild West
Grey Matter (Recorded Live)
Sometimes It Be That Way (Recorded Live)

De CD begint wat mij betreft goed. Standing Still, inmiddels al weer een tijdje uit op single, is een stevig liedje, en niet direct wat je misschien bij Jewel zou verwachten. Een goede opening van de CD en een zeer terechte single. Jesus Loves You daarentegen, is een wat zeurderig geheel wat zich (te) lang voortsleept. Dat smaken verschillen blijkt wel uit het feit dat dit een van de favoriete tracks van Jewel is.

Everybody Needs Someone Sometime is een countryliedje. Je moet er van houden om het te waarderen en in dit geval doe ik dat wel. Het is een leuke afwisseling en grappig detail is dat Jewel zonder enige moeite een zuidelijk accent lijkt te hebben, wat het liedje goed tot zijn recht doet komen.

Over Break Me valt weinig te zeggen. Ook dit schijnt een liedje te zijn waar Jewel zeer tevreden over is, maar ik zelf kan er niet meer van maken dat het vooral erg hijgerig en mierzoet is. Geen uitschieters en de tekst bezorgde me kromme tenen:

So break me
Take me
Just let me feel your arms again
Break me
I'll let you make me
Just let me feel your love again


Dessalniettemin is er een grote kans dat dit de nieuwe single wordt.

Gelukkig volgt hierop Do You Want To Play. Een liedje met veel tempowisselingen en veel stem-acrobatiek, waarmee Jewel laat zien echt goed te kunnen zingen en haar stem perfect onder controle te hebben.

Till We Run Out Of Road is een dertien in een dozijn nummer, te vergelijken met Break Me en Everybody Needs Someone Sometime. Op zichzelf staand is het misschien niet eens een erg vervelende song om naar te luisteren, maar zo halverwege de CD begint de zeurderig aandoende stem wat op mijn zenuwen te werken. Ook de standaardopbouw van dit soort liedjes (rustig begin, wat sneller refrein en wat uitschieters aan het einde) begint een beetje op te vallen.

Serve the Ego lijkt leuk, het begin bevat veel geluidseffecten en doet wat Oosters aan. Ook Jewels stem lijkt anders te klinken. Helaas klinkt het refreintje een stuk minder apart en het liedje sleept zich een beetje voort naar het einde.

Het bewuste refreintje:
Underneath the disco light
Everybody's feeling alright
Get on your hands and knees
And praise the new deity
Serve the ego, serve the ego


De titeltrack This Way is ook redelijk langzaam, maar toch wat pakkender en steviger dan eerder genoemde voorbeelden. Al met al een van de betere tracks op deze CD.

Cleveland is weer een country-achtig liedje, met een leuk, pakkend refrein, wat een fijne afwisseling vormt op de rest van de CD. Zeker vergeleken met I Won't Walk Away, wat wederom zeurderig klinkt.

Love Me Just Leave Me Alone is een echte cowboysong. Stevige muziek en Jewel blijkt zelfs te kunnen schreeuwen. Dat is een prettige constatering na het beluisteren van allerlei engel-achtige liedjes en dit nummer springt er wat originaliteit betreft tussenuit.

Welcome To The New Wild West klinkt soms ook wat zeurderig, maar heeft wel een erg mooie tekst, wat veel goedmaakt.

Welcome to the new wild west
Each man for himself
A nation of civilized steeples
And lonely people
Welcome to the new wild west


Hierna volgen nog twee Live-Bonus Tracks.
Grey Matter is een mooi, klein liedje, wat bijna geheel a-capella wordt gebracht. Een echt luisterliedje. Sometimes It Be That Way daarentegen is een wat slap, zeurderig geheel en bepaald geen sterke afsluiting van de CD


Conclusie:
Jewel heeft een erg karakteristieke stem, die na een tijdje best wel op de zenuwen kan gaan werken. Gelukkig is de CD goed opgebouwd, volgt er gemiddeld zo om de twee tracks een ander soort liedje. Toch laat de CD een wat slome, zeurderige indruk achter.

Jammer, want in de verschillende soorten muziek die op deze CD te horen zijn, is duidelijk te merken dat Jewel veel mogelijkheden heeft met haar stem en ook een wat steviger, minder engelachtig, genre best aan zou kunnen.

Al met al een CD met best wat goede nummers, maar ook een heleboel van hetzelfde.