Cd Review Jewel - This Way

Wie is Jewel nou eigenlijk?

Jewel werd op 23 mei 1974 geboren in Utah, maar verhuisde op jonge leeftijd al naar Alaska. In haar familie wordt creativiteit en kunstzinnigheid gestimuleerd, waardoor het kon gebeuren dat zij al op zesjarige leeftijd de inwoners en toeristen in haar woonplaats Anchorage vermaakte met haar zang. Haar vader brengt haar tevens de fijne kneepjes van het jodelen bij.

In 1989 begint het balletje wat meer te rollen, als Jewel zelfgeschreven liedjes ten gehore brengt met behulp van de door haar bespeelde gitaar.

Na haar afstuderen vertrekt zij naar Californië, waar zij optredens heeft in kleine zalen, cafe's en clubs in en rond San Diego. Tegen juli 1993 was Jewels' groep van locale fans zo gegroeid dat ze de aandacht trok van directies van platenmaatschappijen in Los Angeles en een contract binnensleept.

In 1994 beginnen de opnames voor haar eerste CD. Deze CD, Pieces of you, komt in 1995 uit en kent een trage start. Later worden You Were Meant For Me en met name Foolish Games enorme hitsingles. Jewel is opeens een bekende in de internationale muziekindustrie.

In 1998 komt haar tweede CD uit, Spirit. De bekendste single hiervan is Hands, wat wereldwijd een succes wordt. In hetzelfde jaar komt ook haar eerste dichtbundel uit.

Samen met haar moeder (die tevens haar manager is) richt Jewel in 1999 een nonprofit, humanitaire organisatie op, met de naam Higher Ground for Humanity. Higher Grounds' missie is om positieve veranderingen te inspireren op wereldlijk, gemeenschappelijk en individueel niveau.

In 1999 brengt Jewel een kerst-cd uit, Joy-Holiday Collection en is zij te zien als vrouwelijke hoofdrolspeelster in Ang Lee's "Ride With The Devil".

Hierna wordt het muzikaal gezien stil rond Jewel...tot zij begin dit jaar haar nieuwe CD This Way uitbrengt.