FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 maart 2002

Kwart miljoen eurobiljetten al vervangen

Tomsworld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nationale Bank van België (NBB) heeft in totaal al 250.000 eurobiljetten vernietigd en vervangen door nieuwe na de introductie van de euro.

Het gaat grotendeels om biljetten die gekreukt of verfrommeld zijn en die worden automatische door het verificatiesysteem vernietigd. De biljetten die vernietigd zijn vertegenwoordigen ongeveer 0,20 procent van het aantal biljetten wat dagelijks langs het verificatiesysteem van de bank gaat.

Het gaat onder meer om de kasvoorraden die winkeliers bij hun bank deponeren en die de banken vervolgens naar de Nationale Bank sturen als hun opslagruimte uitgeput is. In totaal passeerden zo'n 110 miljoen eurobiljetten opnieuw de Nationale Bank.

Binnengekomen biljetten worden gecontroleerd op slijtage en authenticiteit. De slechte biljetten worden onmiddellijk vernietigd, de goede biljetten worden opnieuw verpakt.

Voorlopig nog geen aanval op Irak

De Verenigde Staten gaan voorlopig geen aanval uitvoeren op Irak. Dat heeft de Amerikaanse president Bush gezegd in een gesprek met president Fox van Mexico.

Duidelijk is dat de Verenigde Staten vooralsnog geen confrontatie uit de weg gaat en al wel plannen maakt voor een eventuele aanval.

Irak is door de VS op de lijst van 'schurkenstaten' gezet, samen met onder meer Iran en Noord-Korea. Volgens Bush is het land 'de as van het kwaad'.
De VS vermoeden dat Irak bezig is met het maken van massavernietiginswapens. "Het staat vast dat we iets met de Iraakse president Saddam Hoessein moeten en dat weet hij", zei Bush.

Fortuyn daagt Kok uit

Pim Fortuyn zal morgen in zijn wekelijkse bijdrage aan het programma Business Class op RTL5, van Harry Mens, premier Kok oproepen om met hem in debat te gaan.

In het RTL5 programma, dat altijd al zatermiddag wordt opgenomen, zegt Fortuyn dat Kok maar eens in een één op één debat met hem het Nederlandse volk duidelijk moet maken waarom hij slecht zou zijn voor de toekomst van Nederland.

Premier Kok waarschuwde in een vraaggesprek met de Volkskrant Nederlandse kiezers voor Fortuyn. Overigens ageerde Kok in dat interview ook tegen oud VVD lijsttrekker Frits Bolkestein, die onlangs zei dat over vijftien of twintig jaar de absolute meerderheid in de vier grote steden van buitenlandse herkomst zal zijn, met alle problemen vandien. De politici die dat hebben toegelaten, de heer Kok voorop, dragen een zware verantwoordelijkheid. Hun getalm en getreuzel, hun onbegrip en kortzichtigheid zijn medeverantwoordelijk voor de opkomst van Pim Fortuyn en de Fortunisten, aldus Bolkestein.
Wim Kok: "Hij stelt het vast en doet er verder niets mee. Wil hij die mensen er uitzetten, of zo?"

Vrouw 'in de rug geschoten'

marlan en Binne hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Grote opschudding bij een snackbar in Leeuwarden. Terwijl bezoekers vredig hun patatje zaten te eten, werd de omgeving afgezet door 5 politieauto's en stormden agenten met kogelvrije vesten de snackbar binnen.
Wat bleek? Een vrouw had haar motor bij de snackbar neergezet en waarschijnlijk verkeerd getild bij het op de standaard zetten, met als gevolg een pijnscheut in haar rug.

Snel belde ze haar ouders met het bericht "Het is me in de rug geschoten!" Haar moeder verstond echter alleen de laatste vier woorden en belde in paniek 112.
De politie dirigeerde onmiddellijk vijf surveillancewagens naar het opgegeven adres en politiemensen stormden in kogelvrije vesten het eethuisje binnen.

"Je schrikt je de pleuris", verzucht snackverkoper Sietse Mijnheer. "Ik dacht wat krijgen we nou?" Pas toen werd duidelijk dat het om loos alarm ging.

E.T. film met walkietalkies


Op 28 maart is het zover, dan gaat de vernieuwde versie van E.T. weer in premiere.


Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de tijdloze klassieker van Steven Spielberg wordt E.T. The Extra-Terrestrial dit jaar opnieuw in de bioscoop uitgebracht. De nieuwe versie bevat unieke nieuwe beelden, verbeterde visuele effecten en digitaal geluid. Tevens is het de eerste keer dat de film in de Nederlands gesproken versie in de bioscoop uitgebracht wordt.


Opvallend feit is dat de wapens in de film digitaal zijn vervangen door walkietalkies. Uit piëteit met de slachtoffers van de aanslagen op 11 september in New York wilde regisseur Spielberg geen wapens meer in de film laten zien.


"E.T. phone home"

Deze nieuwe release zal ook bij de nieuwe generatie vast en zeker populair zijn.

VS koopt minder Joint Strike Fighters

De VS zal waarschijnlijk minder JSF-gevechtsvliegtuigen aanschaffen dan gepland, in verband met de hoge kosten. Dat meldt de Wall Street Journal. Volgens woordvoerders van de marine en het korps mariniers is er niet genoeg geld om de 1089 toestellen te kopen. De Amerikaanse strijdkrachten zouden dertig procent van het budget voor gevechtsvliegtuigen moeten bezuinigen. Daarom zou er slechts geld zijn voor 680 toestellen. Aanvankelijk was het plan om in totaal 2800 Joint Strike Fighters te kopen.

De bezuinigingen bij het Amerikaanse leger kunnen consequenties hebben voor Nederland. De productiekosten voor de overige deelnemers in het project kunnen nu namelijk hoger uitvallen en een risico vormen voor de onderhandelingen met andere partners.

Het Nederlandse kabinet heeft de JSF op het oog als opvolger van de F16. Nederland zou 85 toestellen willen kopen. Hiermee is ruim 850 miljoen euro gemoeid.

Massale demonstratie tegen Berlusconi

Kranie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Italiaanse hoofdstad Rome zijn honderduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de sociale politiek van de regering-Berlusconi. Ook richt het protest zich tegen de opkomende dreiging van politiek terrorisme. Na de moord op de regeringsadviseur Marco Biagi dinsdag in Bologna groeit de angst dat de 'loden jaren', van de jaren '60 en '70 zich zullen herhalen. Toen werden door zowel extreem-linkse als extreem-rechtse groepen aanslagen gepleegd op elkaar en andere tegenstanders.


Foto: IndyMedia Italië

Volgens de vakbonden, die de demonstratie hebben georganiseerd, demonstreren er meer dan twee miljoen mensen. Daarmee is de betoging de grootste in de Italiaanse geschiedenis. De demonstratie was oorpronkelijk bedoeld om te protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht. De vermoorde Biagi was achter de schermen een van de ontwerpers van de gewraakte hervorming. Leden van de extreem-linkse Rode Brigades, waarvan lang gedacht werd dat ze gestopt waren, schoten hem dinsdag dood voor zijn huis in Bologna. De aanslag werd in het hele politieke spectrum veroordeeld.

Kinderen naakt gefouilleerd op vermist geld

In Kansas City zijn een schooldirecteur en een lerares geschorst nadat ze hun leerlingen, in de leeftijd van 8 en 9 jaar, naakt gefouilleerd hadden. De leerlingen werden verdacht van het feit dat ze $5 aan lunchgeld gestolen hadden.

"De kinderen moesten worden gefouilleerd nadat ze gevraagd werden om hun kleren uit te trekken. De lerares onderzocht de meisjes, en de directeur onderzocht de jongetjes. Ook is het nog niet zeker wat met hen zal gebeuren, maar er zal in ieder geval een onderzoek worden gedaan naar dit "incident". " zegt Edwin Birch, woordvoerder voor van het Kansas City School District.

Volgens de wet mogen de kinderen alleen hun zakken leegmaken, maar niet naakt gefouilleerd worden. Het geld werd overigens niet teruggevonden.

'Vrouw' sleurt mannen de bosjes in

De politie van York zit een vrouw op de hielen die mannen de bosjes insleurt om seks met ze te hebben. De vrouw draagt een trainingspak, heeft een bloempotkapsel en pukkels. Ze loopt over een bospaadje en smeekt voorbijgangers om haar te bevredigen. De politie is er echter niet meer zo zeker van dat het om een vrouw gaat.

Een 29-jarige man kwam de vrouw tegen toen hij zijn hond uitliet. Ze zei dat ze de hele dag nog geen seks had gehad, waarna ze de man achtervolgde en obscene dingen riep. Toen de man riep dat de vrouw een jongen was trok ze haar jas uit en riep terug: "Ik ben een echte vrouw, maar het een en ander is nog niet ontwikkeld." De man schat dat het gaat om een jongen tussen de veertien en achttien jaar. De politie heeft nog niemand kunnen vinden die aan het profiel voldoet.

Jeugd van Curaçao op 'slikles'

Misdaadbendes op Curaçao hebben in zeker negen volksbuurten scholen opgericht waar kinderen de fijne kneepjes leren van het slikken van bolletjes cocaïne.

Volgens Hayes Nicholls, directeur van het Dodo Palm College, wordt schooljeugd misbruikt om bolletjes te maken en te slikken. "Op Curaçao gebeuren verschríkkelijke dingen. De drugsorganisatie heeft een slikschool, een huis waar koeriertjes moeten oefenen met het in korte tijd wegslikken van een groot aantal worteltjes." Zodra de tieners 18 zijn en op hun eigen paspoort kunnen reizen, moeten ze de ingeslikte bolletjes naar Nederland smokkelen. Ze krijgen slechts 10 procent van de opbrengst, de rest moeten ze afstaan aan hun baas.

De bolletjesslikkers worden geronseld in straatarme dorpen. Schooldirecteur Clemencia van de Giovannischool: "De ouders weten dat het gebeurt, ze staan het zelfs toe. Maar wat wil je? Als u geen eten, kleren en schoenen had, zou u hetzelfde doen."

Parkieten verdrijven dieren uit het Vondelpark

In het Amsterdamse Vondelpark neemt het aantal Halsbandparkieten toe wat tot kleine problemen leid. Volgens de beheerder van het park P. van der Fluit maken de parkieten het leven zuur van andere beesten in het park. De parkieten jagen andere vogels op een agressieve wijze uit hun hollen, waarna de vogels niet meer terug keren. Dat de eekhoorns wegblijven uit het park kan mogelijk ook door de parkieten komen, aldus van der Fluit

P. van der Fluit wil (in overleg met de Dierenbescherming) het aantal parkieten in het park terug dringen. Een mogelijkheid is vogels en eitjes te schenken aan dierenwinkels en geïnteresseerden. De parkieten afschieten is volgens hem geen oplossing.

Amerikaan schiet vier collega's dood

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse staat Indiana heeft een werknemer van een helikopterfabriek vrijdag vier collega's doodgeschoten.

Na de schietpartij ging de man er vandoor met een kleine vrachtwagen. Op de vlucht beschoot hij voorbijgangers en de agenten die hem achtervolgden. Toen hij een door de politie neergezette wegversperring naderde pleegde hij zelfmoord. De autoriteiten tasten nog in het duister over het motief van de man.

Philip Morris moet schadevergoeding betalen

Een Amerikaanse rechtbankjury heeft geoordeeld dat tabaksfabrikant Philip Morris 150 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden van een vrouw die aan longkanker overleed. Het is voor het eerst dat een dergelijke uitspraak is gedaan in een zaak die draaide om sigaretten met een laag teergehalte.

De vrouw, die in 1964 begon met roken en in 1976 overstapte op teerarme Merit-sigaretten, overleed in 1999. Haar familie klaagde Philip Morris aan en eiste voor de rechter een schadevergoeding van ruim 300 miljoen dollar.

Een jury bepaalde dat de tabaksfabrikant voor het grootste deel verantwoordelijk was voor de dood van de vrouw, die 53 jaar werd. Maar ze bepaalde ook dat de vrouw zelf schuld had omdat ze ervoor koos om te gaan roken. Daarop stelde zij de schadevgoeding vast op 150 miljoen dollar.

Philip Morris heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan als de rechter het bedrag van 150 miljoen dollar niet verlaagt.
De fabrikant van onder meer Marlboro is in het verleden tot veel hogere boetes veroordeeld. Vorig jaar bepaalde een Amerikaanse jury dat de onderneming 3 miljard dollar moest betalen aan een kankerpatiënt. Later werd dit bedrag door een rechter verlaagd tot 'slechts' 100 miljoen dollar. Ook tegen die uitspraak loopt een hoger beroep.

[Voetbal] UEFA straft AS Roma

De UEFA heeft AS Roma stevige straffen opgelegd voor de ongeregeldheden na afloop van het duel met Galatasaray in de Champions League. Na provocaties tussen twee spelers ontstond er na de wedstrijd een handgemeen, waarbij verschillende mensen zich lieten gelden.

De UEFA heeft videobeelden gebruikt om de daders te achterhalen. 'De tuchtcommissie heeft de beelden moeten bekijken, omdat het een ernstig incident was. Onze individuele getuigen hebben niet alles kunnen zien, aangezien het tot in de spelerstunnel en in de kleedkamer doorging', zei Gerhard Aigner.

De UEFA oordeelde aan de hand van die videobeelden dat Francesco Totti en Francisco Lima de hoofdschuldigen zijn. Het tweetal kreeg drie wedstrijden schorsing voor hun aandeel in de vechtpartij. Gabriel Batistuta en trainer Fabio Capello werden gestraft voor één duel.
Daar bovenop kreeg AS Roma van de UEFA een boete opgelegd; de Romeinse club moet 135.000 euro overmaken naar de voetbalbond. Ook mag de club de eerste Europese thuiswedstrijd niet in het eigen Stadio Olimpico afwerken. Galatasaray kreeg een boete van 27.000 euro.

[NBA] Iverson breekt hand

In de wedstrijd van zijn club Philadelphia 76-ers tegen Boston Celtics (96-91) heeft basketballer Allen Iverson zijn linkerhand gebroken. De speler is vier tot zes weken uitgeschakeld.

Dit houdt in dat de 76-ers zullen de trefzekere speler voor de rest van het reguliere seizoen in de Amerikaanse NBA moeten missen. De ploeg hoopt hem nog te kunnen opstellen als de play-offs worden gehaald.

Iverson brak zijn hand in het eerste kwart. Toch bleef hij doorspelen tot het einde van de eerste helft en maakte nog 22 punten. Hij is topscorer bij de 76-ers met een gemiddelde van 31,5 punten per wedstrijd.

Henk Westbroek gaat Leefbaar Ned. helpen

Zanger, DJ en Utrechts gemeenteraadslid Henk Westbroek gaat vanaf komende week een actieve rol spelen in de campagne van Leefbaar Nederland. De mede-oprichter van de partij heeft zich beschikbaar gesteld voor spreekbeurten en andere publieke optredens en zou graag met Fortuyn in debat gaan.

Sinds het wegsturen van Fortuyn vergaat het LN niet meer zo best in de peilingen. De partij is teruggezakt van 22 naar vijf zetels.

Westbroek zegt zich afgelopen donderdag geërgerd te hebben aan het verkiezingsdebat: "Heel treurig hoe die mannen daar met zijn vijven op Fortuyn zaten in te hakken. Ik dacht: dit soort debatten zou ik heel graag voeren, en dan slacht ik ze op inhoud".

Westbroek heeft bij Leefbaar Nederland formeel de status van gewoon lid. Lijsttrekker Fred Teeven zou geen problemen hebben met de opmerkelijk rol die Westbroek zichzelf toebedeeld.

Hoe de VARA over een actievere politieke rol van Henk Westbroek denkt, doet volgens Westbroek niet ter zake. "De omroep bepaalt niet wat ik in mijn vrije tijd doe."

'Ik zou graag met Fortuyn in debat gaan.'

VVD wil Dijkstal uit debatten houden

VVD-voorzitter Bas Eenhoorn zegt dat de VVD overweegt om lijsttrekker Hans Dijkstal niet meer mee te laten doen aan televisiedebatten met veel deelnemers.

"Hans houdt van het inhoudelijk debat. Hij komt in dergelijke chaotische bijeenkomsten zoals afgelopen donderdag niet tot zijn recht. We overwegen hem niet meer in dit soort situaties te brengen", aldus Eenhoorn.


Dijkstal komt veel beter tot zijn recht in discussies met minder mensen, waarin hij zijn verhaal beter kwijt kan, meent de VVD-voorzitter. Aanvragen van de media zullen in de toekomst op dat punt bekeken worden.

Donderdag kwam Dijkstal voor de tweede maal als verliezer uit een lijsttrekkersdebat.

Duitse politie lost veel meer zaken op

De Duitse politie presteert aanmerkelijk beter dan haar collega's uit Nederland. Dat blijkt uit een vergelijking tussen het strafrechtelijk apparaat in Noord-Rijnland-Westfalen en Nederland, wat uitgevoerd werd door de professoren P. Tak en J. Fiselier van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Ondanks het feit dat er ongeveer evenveel misdrijven plaatsvonden en ook de politiesterkte gelijk is, is het ophelderingspercentage in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen ruim drie keer zo hoog als in Nederland. Ook worden veel meer zaken opgehelderd. Ligt het ophelderingspercentage in Nederland op een schamele 15%, bij de Duitsers is dit 50%.

Volgens minister De Vries (Binnenlandse Zaken) en minister Korthals (Justitie) komt het grote verschil onder andere doordat de Nederlandse politie en justitie soms misdrijven niet verder uitzoeken als in andere zaken al voldoende bewijs tegen de vermoedelijke dader is verzameld. Het voordeel van deze aanpak zou zijn dat de aandacht snel op andere verdachten kan worden gericht. In Duitsland is dit niet de praktijk.

Ook wijzen de ministers erop dat Nederland aanzienlijk meer geweldsmisdrijven kent. Deze zaken vergen veel tijd, wat ten koste gaat van andere zaken, stellen de ministers.

Kok: ''Kijk uit met Fortuyn''

Minister-president Wim Kok is bezorgd over de toekomst van Nederland, mocht Pim Fortuyn aan de macht komen. Dat zegt onze premier vandaag in een interview met de Volkskrant, waarin hij zich voor het eerst publiekelijk uitlaat over de opkomst van Fortuyn.

Hij waarschuwt de kiezers, omdat volgens hem onder Fortuyn de werkloosheid en de lastendruk zullen toenemen. Ook maakt de vertrekkende premier zich zorgen over Fortuyns standpunten over asielzoekers, omdat die kunnen leiden tot onverdraagzaamheid.

Als de bevolking in mei kiest voor Fortuyn, dan stort het land zich in een riskant avontuur dat onder de huidige economische omstandigheden slecht zal aflopen, aldus premier Kok. Hij stelt dat de kiezers het spoor nog volledig bijster zijn. Hij meent dat velen nu niet de verleiding kunnen weerstaan Den Haag wakker te schudden.

Samenvattend ziet Kok het verschijnsel Fortuyn vooral als spektakel, dat burgers aanspreekt, maar de mensen ook tegen elkaar opzet.

Ajax fans herdenken Picornie

De dood van de Ajax-supporter Carlo Picornie wordt vandaag herdacht in Amsterdam en Beverwijk. De Amsterdammer kwam vijf jaar geleden, op 23 maart 1997, om het leven in een weiland nabij de Wijkertunnel in Beverwijk, tijdens hevige gevechten tussen een groep Ajax-aanhangers en een groep Feyenoord-supporters. Picornie had daarmee de twijfelachtige eer de eerste voetbalrel dode in Nederland te zijn.

De Ajax supporters stonden fans van Feyenoord op te wachten die onderweg waren naar Alkmaar voor een wedstrijd tegen AZ. De Feyenoord aanhang parkeerden de auto's op de vluchtstrook en gingen met de Ajax-fans in het weiland op de vuist. Picornie liep hierbij meerdere steekwonden op en stierf vermoedelijk door een klap met een klauwhamer op zijn hoofd.

Herdenking

Fans van Ajax verzamelen zich vandaag om twaalf uur bij een café in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Vandaar gaat het in colonne naar Beverwijk waar een herdenking zal worden gehouden op de plek waar Picornie stierf. Vervolgens gaat de stoet terug naar Amsterdam, waarna de Ajax-aanhangers het graf van Picornie op de Oosterbegraafplaats zullen bezoeken.

Ajax-supporters hebben de laatste weken ruim 20.000 euro ingezameld voor een paginagrote herdenkingsadvertentie in de Telegraaf van vandaag.

De site van de Ajax supporters, F-side.nl, is vandaag geheel aan Picornie gewijd.

Fikse meevaller voor het Kabinet

800 miljoen euro minder dan vorig jaar hoeft Nederland dit jaar af te dragen aan de Europese Unie. Dat is bevestigd door bronnen rond het kabinet.

Deze meevaller is het gevolg van lagere uitgaven die Brussel vorig jaar deed. Daardoor kunnen de contributies van de lidstaten dit jaar worden verlaagd. De meevaller wordt verwerkt in de Voorjaarsnota waarover het kabinet naar verwachting volgende week een besluit neemt.

Minister Borst van Volksgezondheid krijgt 400 miljoen euro van de meevaller, om de wachtlijsten in de zorg aan te pakken. Ook wil het kabinet extra geld uittrekken voor terrorismebestrijding en de aanpak van drugskoeriers, de zogenoemde bolletjesslikkers. Er moet ook geld worden gereserveerd voor een dreigende ESF-claim uit Brussel.

Zalm: ''Bij verlies VVD niet regeren''

Als de VVD het met de verkiezingen even slecht doet als nu in de peilingen, dan zou de partij niet moeten deelnemen aan een centrum-rechtse coalitie (VVD-CDA-LPF). Dat is de mening van de nummer 3 op de VVD-lijst mininster Gerrit Zalm (financiën).

Zalm voelt er niets voor om een coalitie te vormen met Pim Fortuyn. In een interview met de GPD-pers zegt hij zich te ergeren aan de "ongegronde" beloftes van Fortuyn. "Hij zegt de belastingen niet te willen verlagen, maar doet het wel. Hij wil geen extra geld uitgeven, maar komt wel met onbetaalbare voorstellen." Minister Zalm heeft aan zijn ambtenaren opdracht gegeven om Pim Fortuyn's plannen door te rekenen.

Het succes van de Lijst Pim Fortuyn in de peilingen dankt de partij volgens Zalm vooral aan Fortuyn's harde taal over asielzoekers, de islam en allochtonen.


Vorige week noemde Zalm Fortuyn al ''een gevaarlijk man''.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.