De Sims Social

Regelmatig duikt er weer een of ander onderzoek op  waaruit blijkt dat vrouwen tegenwoordig net zoveel of soms zelfs méér gamen dan mannen. Het is niet zo dat vrouwen nu opeens massaal de servers van Modern Warfare 2 bevolken. Nee dit soort onderzoeken tellen vaak alle soorten games mee, waaronder de zeer populaire kleine spelletjes zoals bijvoorbeeld het welbekende Farmville op Facebook.

Farmville wordt door tientallen miljoenen mensen gespeeld en Zynga, het bedrijf achter Farmville en andere Facebook-games, heeft eveneens een miljoenen omzet. Ook de grote uitgevers ruiken het grote geld en langzaamaan krijgen ook bekende games hun eigen Facebook-variant, waaronder De Sims.

Sims Social

De Sims?
De Sims
is één van de succesvolste gamesfranchises. Het eerste deel stamt al uit februari 2000 en sindsdien heeft er vrijwel continu een deel van De Sims in de lijst van meest verkochte games gestaan. De Facebook-versie van De Sims biedt een beperkte versie van het spel. De basis is hetzelfde: je maakt een Sim en zorgt dat de behoeften van deze Sim voldaan worden. Deze behoeftes zijn redelijk basaal, zoals eten, douchen en naar het toilet gaan. Interessanter zijn echter de mogelijkheden tot interactie met andere Sims. Je kunt met andere Sims een band aangaan die bijvoorbeeld via een flirt naar een romance leidt, of juist een Sim tot vijand maken. Waar je in de originele game meerdere Sims kunt besturen, kun je in de online versie van de game één Sim aanmaken en hier vervolgens mee spelen. Er is één algemene computergestuurde Sim die je helpt bij de eerste stapjes van je Sim, maar alle andere Sims die je ontmoet zijn de Sims van je vrienden.

Sims Social

Alles draait om de onderlinge relaties van de Sims. Sluit vriendschap en maak grapjes met leuke Sims, en ga vechten met Sims waar je het niet goed mee kunt vinden, of bezoek hun huis stiekem als ze er niet zijn om over de aardbeien heen te plassen. Of je nou speelt of niet, het spel loopt altijd door. Het is niet zo dat als je het spel weer op start, opeens heel je huis leeggestolen is, maar je kunt wel zien wie er zijn langsgeweest en of je de aardbeien nog wel wilt oogsten. En als je iemand hebt laten schrikken met een nepspin, dan kun je dat ook op de wall van het slachtoffer posten zodat iedereen mee kan lachen! Naast de onderlinge relaties kun je natuurlijk je Sim ontwikkelen door bijvoorbeeld te leren koken of boeken te lezen. Uiteindelijk wordt je Sim hier beter door en kun je levelen, wat weer bepaalde bonussen met zich mee brengt. Ook het voltooien van quests zorgt voor extra’s in de game.

Kortom, De Sims Social is een beperkte versie van de echte game. Natuurlijk moet er ook geld verdiend worden en dat hoopt EA te gaan doen door bepaalde extra’s tegen betaling vrij te geven. Er zijn drie soorten valuta in de game. Allereerst zijn er de welbekende simoleans die je met je baan in het spel kunt verdienen. Daarnaast is er Sim Cash dat je kunt kopen tegen betaling van echt geld. Om je uiterlijk na het aanmaken van je Sim nog te veranderen zul je bijvoorbeeld Sim Cash moeten neerleggen. Tot slot zijn er social points. Deze verdien je door interactie met andere mensen, en hiermee kun je speciale items in bouwpakketvorm kopen, waarvoor je vervolgens nog wat hulp van anderen nodig hebt om het af te bouwen. Of je koopt die hulp af met Sim Cash bijvoorbeeld.

Sims Social

Conclusie
De Sims Social
heeft overduidelijk veel dingen afgekeken van Farmville. Gezien het grote succes van de fictieve boerderij is dit echter niet per definitie iets slechts. De Sims is een groot succes, en Farmville is een groot succes, dus het mixen van die twee zou ook tot een groot succes moeten leiden. Hoewel het spel nog in beta is, heeft het spel nu al ruim zeven miljoen spelers dus het lijkt erop alsof EA zijn cashcow een succesvol cashkalfje heeft gegeven!

Je kunt de beta hier spelen.