Company of Heroes 2

Company of Heroes is één van de beste, zo niet de beste, strategische games ooit gemaakt. De game, uit 2006 alweer, kreeg overal hoge scores en zoals redacteur én strategy-fan Steeven toentertijd schreef: "Company of Heroes is werkelijk een geweldige game geworden. Elke zichzelf respecterende strategyfan moet de game gewoon een keer spelen." Kortom, de verwachtingen voor dit tweede deel zijn hooggespannen.

header

Na een free to play-experiment met Company of Heroes Online is besloten om terug te keren naar de roots van de serie. Gewoon een single- en multiplayerervaring zoals je die gewend bent vanuit de eerste Company of Heroes voor een vast bedrag. Deze keer zul je de gevechten aan het oostfront na kunnen spelen. Een oorlog waarbij het niet puur de Sovjets tegen de Duitsers is, maar waarbij je tegelijk beiden ook tegen een derde tegenstander moet spelen: de natuur. Het oostfront is namelijk een barre oorlog met veel sneeuw, ijs en vooral kou. Drie elementen die een belangrijke rol spelen in deze game, en die je kunt gebruiken in je voordeel. Je speelt in de singleplayer als de Sovjet Unie.

In de levels die speelbaar waren speelden sneeuw, ijs en de kou een belangrijke rol. Allereerst is er de sneeuw. De sneeuw zorgt ervoor dat de sporen van je tanks en troepen zichtbaar zijn. Wil je weten waar een tank heen is gegaan dan is enkel het volgen van de sporen al genoeg. De sneeuw kan, afhankelijk van de dikte, ook je troepen en voertuigen afremmen, want diepe sneeuw is lastig om je overheen te verplaatsen en tot slot kan ook je zicht nog eens minder worden door de sneeuw. Af en toe zal er zelfs een heuze sneeuwstorm de kop op steken en kou is dan je grote vijand. In de meeste missies hebben je soldaten het al aardig koud en kunnen ze onderkoeld raken als je ze niet op tijd opwarmt, maar tijdens een sneeuwstorm koelen ze nog veel sneller af. Als je ze niet op tijd bij een warm vuur of ergens onder de pannen kunt krijgen, kunnen je troepen sterven van onderkoeling. In het overzichtsscherm kun je zien of je troepen het koud hebben, maar ze bijtijds opwarmen is erg belangrijk want als ze al onderkoeld zijn, is het erg lastig om ze op tijd weer warm te krijgen. Gewoon regelmatig een vuurtje bouwen is voldoende, alleen wel in de gaten houden dat er geen tank overheen rijdt, want dan kun je weer een nieuw vuur gaan bouwen.

coho

Naast sneeuw en kou is er ook nog ijs. IJs biedt meerdere mogelijkheden. Allereerst zorgt het ervoor dat plekken die eerder niet bereikbaar waren vanwege bijvoorbeeld een rivier opeens wel bereikbaar zijn. Echter is ijs lang niet zo stevig als een echte ondergrond, dus als je troepen eroverheen kunnen, dan wil dat niet zeggen dat een tank dat ook kan. Daarnaast wordt het ijs zwakker als er vaker overheen gereden wordt. En mocht een tank eroverheen rijden dan kun je altijd nog proberen om met wapens het ijs rond een tank kapot te schieten en met explosies te laten smelten, waardoor een tank door het ijs kan zakken. Het gat dat overblijft zal een wak worden en later weer helemaal herstellen zodat er weer gewoon overheen gereden kan worden. Kortom, het ijs biedt verschillende tactische mogelijkheden.

Naast deze nieuwe gameplay die specifiek voor deze setting is, zijn er nog een aantal andere aanpassingen aan het spel. De zeer populaire enemy skirmisch AI, bekend uit de multiplayer, is nu ook aanwezig in de singleplayer. Daarnaast hebben de voertuigen een update gekregen om ze realistischer te maken. Je kunt nu bijvoorbeeld ook de bestuurder van een vijandelijke tank of truck doden en dan zijn voertuig stelen.

coho

Ook voor de graphic-hoeren is het een game om van te kwijlen. Company of Heroes 2 is gebouwd op de Essence Engine 3.0 en maakt gebruik van Direct X 11. De rendering is verbeterd, net als het verplaatsen en managen van je troepen. Daarnaast is truesight toegevoegd. Dit is een nieuwe versie van het line of sight-systeem uit de eerste Company of Heroes. Je kunt enkel zien wat je troepen in de game kunnen zien en rook of sneeuw kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zicht veel beperkter wordt, maar daar kun je natuurlijk ook zelf weer gebruik van maken want het zicht van je tegenstander wordt er ook door beperkt.

Company of Heroes 2 ziet er zeer goed uit. Liefhebbers van het eerste deel zullen niet teleurgesteld gaan worden door dit tweede deel. Over de multiplayer werd nog niet gesproken, maar de singleplayer ziet er verrassend mooi uit en het oostelijke front zorgt voor nieuwe tactische gameplay. Kortom, een game die elke liefhebber van strategische game in de gaten moet houden want het lijkt een must buy te gaan worden.

Company of Heroes 2 verschijnt in het eerste kwartaal van 2013 exclusief voor pc.