LEGO Lord of the Rings

lego header

Met LEGO kun je alles bouwen. Niet één game, maar ondertussen al meer dan tien. Na Star Wars, Indiana Jones, Batman, Harry Potter en Pirates of the Caribbean is Lord of the Rings de nieuwste telg binnen de LEGO-familie. Kan deze nieuwe LEGO-game wel genoeg bieden om de serie interessant te houden én tegelijk de kritische Lord of the Rings-fans bekoren?

Waar de eerdere games meestal een vaste basis hadden van waaruit je een serie en vervolgens level kon kiezen, is LEGO LotR veel meer één geheel. Voor iedereen die onbekend is met de serie, Lord of the Rings draait om een ring die vernietigd moet worden en vooral de weg naar de vernietiging. Het verhaal is een reis en de ontwikkelaars hebben geprobeerd dit te vertalen naar de gameplay. Dit is vooral merkbaar doordat de wereld één geheel is zonder basis waar je steeds naar terugkeert. Daarnaast ontwikkelen de personages zichzelf ook, niet zozeer qua inhoud, maar vooral qua vaardigheden en bijvoorbeeld betere wapens.

lotr

Het spel bevat negen speelbare personages waaronder natuurlijk Frodo, maar ook bijvoorbeeld de dwerg Gimli. Net als in eerdere games heeft elk personage zijn eigen speciale vaardigheden, zoals Gimli bijvoorbeeld een bijl heeft waarmee hij door speciale rotsen kan slaan. Als je een deel van het spel hebt doorgespeeld kun je met super free play zelf kiezen met wie je welk deel van het spel door wilt spelen waarin je met bijvoorbeeld Legolas naar geheime gebieden kunt die enkel voor hem te bereiken zijn.

Heel belangrijk in Lord of the Rings is de feel en look van het spel. In het verhaal maak je een reis vanuit een schattig Hobbit-dorp naar de mijnen van Moria tot je uiteindelijk bij mount Doom uitkomt. Elke locatie voelt en speelt anders en het gehele spel is gebaseerd op de originele kaart van het gebied. Ligt Rivendell in het 'echt' ten noorden van waar je nu bent, dan zal dat in de game ook zo zijn. Alleen de onderlinge afstanden zullen een stuk kleiner zijn. Wel zul je merken dat tijdens het lopen van het ene naar het andere gebied de omgeving en ook de muziek langzaam verandert zodat het altijd past bij de plek waar je bent. Een level opnieuw spelen kan door naar het betreffende gebied op de kaart te lopen.

LEGO lotr

Waar de eerdere LEGO-spellen vooral erg laagdrempelig waren met pure platformactie, is gekozen voor meer diepgang. Je kunt bijvoorbeeld een heel aantal dingen sparen zoals speciale stenen waarmee je vervolgens bij de smid wapens kunt kopen of upgraden waardoor het spel iets meer RPG-elementen krijgt. Voor de core-gamer waarschijnlijk een welkome toevoeging, maar tegelijk breekt het de basis van het spel af wat ik persoonlijk erg jammer vind. Ik ben groot liefhebber van de eerdere LEGO-games, maar waar die demo's me altijd enthousiast maakten, deed deze game dat niet. Als je een Lord of the Rings-fan bent dan is deze game sowieso verplichte kost natuurlijk, maar ben je vooral fan van LEGO-games dan raad ik je aan om toch nog even de demo af te wachten.

lego lotr

LEGO Lord of the Rings verschijnt in het vierde kwartaal van 2012 voor Nintendo DS, Nintendo 3DS, Nintendo Wii, pc, PlayStation 3, PlayStation Vita en Xbox 360. Een versie voor Wii U is nog niet aangekondigd maar 'mogelijk'.