Rocksmith

Met Rocksmith kunnen gamers hun elektrische gitaar aansluiten op hun console of pc om vervolgens gitaar te leren spelen. Waar Guitar Hero en Rock Band nog probeerden om met een plastic gitaar met enkele knoppen mensen een soort van gitaar te laten spelen, gaat Rocksmith een stap verder. Met een echte elektrische gitaar en het kabeltje dat je bij het spel geleverd krijgt, kun je nu echt gitaar leren spelen, maar wel in spelvorm natuurlijk!

header

Mijn eerste ervaring met Rocksmith was op de E3 2011. Een bus was speciaal aangekleed als Rocksmith-bus met banken en een aantal consoles met daarop Rocksmith en natuurlijk de bijbehorende gitaren. Ik had een half uurtje over en er stond een erg korte rij, maar steeds weer kwamen er mannen in pak die voor mochten, dus toen ik uiteindelijk aan de beurt was kon ik helaas maar één liedje spelen voordat ik weer door moest naar mijn volgende afspraak. Maar die vier minuten hebben wel indruk gemaakt. Zo veel dat ik sindsdien vol spanning de releaselijsten in de gaten heb gehouden, totdat bekend werd dat de game voorlopig niet naar Europa zou komen. Gelukkig was het spel in de VS een groot succes en dus kunnen we binnenkort ook in Europa eindelijk écht gitaar leren spelen.

Om Rocksmith te kunnen spelen heb je de game, een kabeltje en een elektrische gitaar nodig. Bij de game wordt het kabeltje waarmee je de gitaar op je console of pc aan kunt sluiten meegeleverd. Voor de gitaar kun je een willekeurige elektrische gitaar nemen. Voor 179 euro heb je de pc-versie van de game met kabeltje en elektrische gitaar. De game en kabel zijn los te koop voor ongeveer 70 euro. De consoleversies zijn iets duurder.

rocksmith

Om een beetje bekend te raken met een elektrische gitaar kun je verschillende minigames spelen. Elke minigame focust op een bepaalde skill die je nodig hebt om goed gitaar te leren spelen. Zo is er een minigame waarbij je eendjes moet laten verdwijnen door de corresponderende snaar te gebruiken. Hierdoor leer je spelenderwijs waar welk deel van de gitaar zit. De minigames zijn echter slechts een extraatje, de game draait natuurlijk om de echte liedjes.

Zonder ook maar enige ervaring kun je gewoon een liedje gaan spelen. Het spel past het moeilijkheidsniveau automatisch aan naar jouw niveau. Als beginner krijg je dus slechts een paar snaren en plaatsen waar je je vingers moet houden, maar als het goed gaat zal het niveau tijdens het spelen al hoger worden. Daarnaast wordt het liedje opgeknipt in verschillende stukken. De refreinen komen regelmatig terug en zul je dus eerder onder de knie hebben. Het kan daardoor dat je de refreinen al op een hoog moeilijkheidsniveau speelt, terwijl je coupletten en de brug nog op laag niveau speelt. Het spel houdt bij hoe goed je bent, dus het is wel belangrijk om met een eigen savegame te spelen, en geen savegame te delen.

rocksmith

Het lastige aan Rocksmith en ook Rock Band 3, die dit ook al deed, is dat je met een echte gitaar veel meer tonen kunt maken dan de gewone Guitar Hero- of Rock Band-gitaar met slechts vier of vijf knoppen. Om goed duidelijk te maken welke snaar je moet indrukken en op welke plaats van de gitaar hebben alle snaren hun eigen kleur. Begin je net met spelen dan zul je ook enkel die ene snaar hoeven te gebruiken, maar al heel snel komt daar een tweede snaar bij, tot je uiteindelijk alle kleuren speelt. Aan het cijfer wat bij de snaar staat kun je zien welke fret je moet gebruiken. De frets op je gitaar zijn oplopend genummerd, waardoor je precies kunt zien welke plek op de gitaar met een bepaald nummer correspondeert. In eerste instantie is dit erg lastig, maar ook hier geldt weer: oefening baart kunst.

Dat we in Europa een jaar extra hebben moeten wachten op deze game is natuurlijk jammer, maar heeft ook bepaalde voordelen. Allereerst zijn er wat kleine bugs die nog in de Amerikaanse versie zaten opgelost, maar belangrijker is de toevoeging van bass. De Amerikanen hebben lang moeten wachten op de toevoeging van support voor een basgitaar maar in Europa krijgen we deze er direct bij. Houd er wel rekening mee dat een basgitaar hiervoor erg handig is. Daarnaast is er in de VS al heel wat DLC beschikbaar. Deze zullen waarschijnlijk geleidelijk ook in Europa worden vrijgegeven, maar uiterlijk met de Kerst is alle DLC, ondertussen meer dan tachtig liedjes, ook in Europa verkrijgbaar.

rocksmith

Ik ben persoonlijk een groot liefhebber van muziekspellen. Ik heb alle delen van Guitar Hero gespeeld en ook van Rock Band heb ik enkele delen liggen. Rocksmith gaat echter een stapje verder dan deze games. Het doel van Rocksmith is om spelenderwijs écht gitaar te leren spelen. Als je een liedje op het moeilijkste niveau speelt, dan speel je daadwerkelijk het hele liedje zelf. Zou je de gitaar op een versterker aansluiten dan zul je dat kunnen horen. Dat is tegelijkertijd het tweede voordeel aan deze game: je hebt een echte gitaar. Geen plastic gitaren die je alleen maar in een game kunt gebruiken, maar een echte gitaar waar je ook los mee kunt spelen, zonder de game aan te hebben. Ik ben overtuigd door Rocksmith, alleen nu nog even sparen want een volledige set voor bijna 200 euro is helaas wel best prijzig.