Saints Row: The Third

Meer dan vijf jaar geleden sloegen ontwikkelaar Volition en uitgever THQ de handen ineen om het nieuwe vlaggenschip van de sandboxgames te creëren. Het resultaat was Saints Row. Inmiddels zijn we bij deel drie beland, terwijl Rockstar in dezelfde periode slechts één GTA naar de consoles bracht. Is Saints Row ook echt het nieuwe vlaggenschip geworden?

Saints Row: The Third (Saints Row 3) leek in eerste instantie groots aanwezig te zijn tijdens de E3 van dit jaar. Gigantische posters sierden de buitenmuren van het LA Convention Centre. De gang tussen de twee grote zalen leek wat betreft reclame volledig afgekocht te zijn door THQ om ook hier te pronken met Saints Row 3. Op de vloer bleek de game echter een stuk minder groots aanwezig te zijn. In kleine groepen werden we een zaal in geleid waar we een demo te zien kregen van ongeveer twintig minuten. Toch is dit genoeg geweest voor een degelijke indruk van de hoofdelementen in het eindproduct.

De Saints hadden aan het eind van Saints Row 2 de controle over Stilwater, de fictieve stad uit de eerste twee games. Na een mislukte bankoverval neemt The Syndicate, een misdaadorganisatie, de controle over Stilwater. De Saints zijn gedwongen om te verkassen naar een nieuwe stad: Steelport. Steelport is de stad die in Saints Row 3 centraal zal staan. De stad is verdeeld in delen en die delen worden gerund door verschillende gangs die aangewezen zijn door The Syndicate. Het deel dat wij te zien krijgen, is in handen van Mexicaanse worstelaars.

In de demo duiken we meteen in de rol van de protagonist. We beginnen met een korte demonstratie van de hand to hand combat. In plaats van op zoek te gaan naar de bad guys, slaan en tackelen we onschuldige omstanders. Na een schitterende worstelbeweging blijven we even op de grond liggen in een houding waar menig model van kan leren. Niet lang daarna halen we een gigantische, paarse dildo tevoorschijn om een hobo van enkele penisafdrukken te voorzien. Het moge duidelijk zijn dat Saints Row 3 over the top is, misschien nog wel meer dan zijn voorganger.

Na genoeg mensen aangevallen te hebben, is het tijd voor een missie. Er wordt besloten een zijmissie te doen, welke een grote rol spelen in Saints Row 3. Volition streeft naar een dynamische wereld waarbij het mogelijk is om missies te doen zonder het verhaal verder te duwen. Voor de getoonde missie dienen we in een tank te duiken en zoveel mogelijk schade aan te richten. Na het succesvol afronden van de missie en het verdienen van wat extra geld, is het tijd voor een airstrike op de nietsvermoedende groep worstelaars. Heb ik al gezegd dat deze game over the top is?

Niet over the top genoeg? Blijf dan lezen. Na een korte rit in een straaljager parkeren we het voertuig op een willekeurig dak. We springen van drie hoog naar beneden zonder ook maar een schrammetje op te lopen en draaien ons voorzichtig om. Vlak voor onze neus staat een auto geparkeerd waarmee we mensen op kunnen zuigen om ze vervolgens te gebruiken als projectiel.

Enkele minuten later bevinden we ons in de missie waarmee Saints Row 3 begint: de bankoverval. Hier krijgen we de run and gun-gameplay van de game te zien. Dit deel van de gameplay ziet er standaard maar vloeiend en uitstekend uit. De cutscenes maar ook de momenten van spelen zijn rijkelijk gevuld met komische gesprekken tussen de Saints. Met de huidige cast van stemacteurs, waaronder Hulk Hogan en porno-actrice Sasha Grey, kun je rekenen op een game vol interessante ontmoetingen en vreemde conversaties.

De game oogt kleurrijk en de stad is levendig. Tijdens ons ritje in de straaljager blijkt dat de game nog aardig wat last heeft van pop-up. De wolkenkrabbers in de verte geven een indruk van hoe groot Steelport is. Of de stad ook daadwerkelijk leuk is om te verkennen, moet nog blijken.

Voorlopige conclusie
Over the top gameplay, een nieuwe stad, kleurrijke graphics en komische oneliners. Dit is momenteel de best passende beschrijving voor Saints Row: The Third. Of de game het nieuwe vlaggenschip wordt, moet nog blijken. Volition en THQ hebben het balletje in ieder geval hard teruggeslagen naar de kant van Rockstar Games.