Assassin's Creed: Brotherhood

Assassin's Creed 2 verdiende vorig jaar volledig terecht een mooie 9,2 op FOK!games. De game was in alle opzichten beter dan het eerste deel en verdwijnt hier en daar nog steeds in de PC, Xbox 360 of PlayStation 3 van gamers. Ubisoft is inmiddels hard op weg naar het leveren van een nieuwe Assassin's Creed-game, in de vorm van Assassin's Creed: Brotherhood.

Ubisoft heeft inmiddels een hoop beeldmateriaal geleverd van de game en we hebben allen al even mogen proeven van de nieuwe gameplay-elementen die Brotherhood met zich mee brengt. Ezio reist dit keer af naar Rome, de stad waar we in Assassin's Creed 2 slechts een uurtje rond mochten lopen. De stad is ruim drie keer zo groot als de individuele steden en in combinatie met het land om de stad heen kent Brotherhood de grootste map tot nu toe. Waarom reist Ezio af naar Rome? Het geliefde dorpje dat hij in het tweede deel heeft opgebouwd met zijn oom, wordt genadeloos platgelegd en zijn oom wordt om het leven gebracht. Tijd voor de volwassen Ezio om hier en daar een mes in de kelen van de tempeliers te zetten.

Like a boss!
Assassin's Creed: Brotherhood neemt alles dat goed was in Assassin's Creed 2 en bouwt hier vervolgens op verder. Ezio kent nu alle kneepjes van het vak en is de leider van een groep assassins. De rol die jij als Ezio aanneemt is dus flink verschoven en dit brengt aardig wat nieuwe elementen met zich mee. Zo zal Ezio gaandeweg verscheidene mensen moeten redden waarna hij ze vraagt om zich aan te sluiten bij de ‘Brotherhood'. Hij kan de rekruten vervolgens via duivenpost opdrachten geven verspreid over heel Europa. Hiermee verdienen de assassins punten waarmee ze sterker gemaakt kunnen worden. Reken er dus op dat je in Brotherhood zo nu en dan tactisch door menu's aan het scrollen bent om de perfecte balans te vinden voor een missie.

Naast de missies, waar je de assassins mee bezig kunt houden, is het in Brotherhood ook mogelijk om ze in te zetten in de strijd die jij in Rome voert. Met een druk op de knop geeft Ezio een subtiel teken, waarna er een assassin genadeloos vanuit het niets opduikt om de bewaker uit te schakelen die Ezio in de gaten aan het houden is. Een klein stukje verder in de demo geeft Ezio wederom een subtiel teken, waarna er niet één, maar vier assassin's vanuit de lucht in één klap de bewakers uitschakelen. Ezio schakelt vervolgens zelf de grote baas uit met zijn welbekende polsmes. Het gevoel dat het oproepen van andere assassins oproept om het vuile werk voor je te doen is precies dat gevoel waar Ubisoft voor ging; het gevoel dat jij de situatie onder controle hebt, het gevoel dat jij deze keer de baas bent en het gevoel dat je onsterfelijk bent.

Dat je echter niet onsterfelijk bent, blijkt niet veel later wanneer Ezio tegenover zeven bewakers staat en ook zijn compagnons te druk zijn om te helpen. Ubisoft heeft het vechtsysteem wederom op de schop gegooid en de aanvallen van Ezio zijn nog genadelozer dan voorheen. Hoe het vechtsysteem precies werkt, kan ik pas beschrijven wanneer ik zelf daadwerkelijk de controller in handen kan nemen, maar het ziet er hoe dan ook erg indrukwekkend uit.

Ezio zal in dit deel veel meer te vinden zijn achter machines die oorlogen tegenwoordig een stukje intenser maken. Aan het begin van de game, wanneer hij zijn dorpje beschermt, probeert Ezio met een kanon de torens van de vijand te vernietigen. In latere video's kregen we zelfs een prototype tank te zien die Leonardo ontworpen heeft. Het gaat deze keer dus een stuk verder dan het verborgen pistool van Ezio.

Multiplayer
De grootste toevoeging aan de Assassin's Creed-serie is de multiplayer. Momenteel kunnen PlayStation Plus-leden helemaal losgaan met de beta van de game. Hier bij FOK!games hebben we de multiplayer al even mogen spelen in Keulen. In de mode die te spelen was is het de bedoeling om andere spelers ongezien te vermoorden. Aan het begin van een ronde zul je uit verschillende skins voor je karakter kunnen kiezen waarna je wordt gedropt in een deel van de stad waarin een hoop AI gestuurde met dezelfde skins als de spelers rondlopen en zul je je tegenstander op moeten zoeken en vermoorden.

Je kunt kiezen uit verschillende klassen. Het ene karakter kan een korte tijd sprinten, een ander heeft de verborgen gun uit Assassin's Creed 2 en weer een ander kan rookbommen gebruiken. Onderaan het scherm is een cirkel te zien die aangeeft waar jouw target is. Op deze manier moet je proberen ongezien je target te vinden en af te maken. Belangrijk is dat je probeert goed op te letten of andere figuren in de game vreemde bewegingen maken of andere rare dingen doen want dat zou dan wel eens een andere speler kunnen zijn die het op jou gemunt heeft.

Het verstoppertje spelen is leuk bedacht maar ik vond de uitwerking helaas wat minder. Je hebt niet de mogelijkheid om het free-runnen, wat de vorige games zo tof maakte, te gebruiken. Door de cirkel onder aan het scherm is je target makkelijk te vinden en hoef je eigenlijk niet eens te zoeken. Dit zorgt ervoor dat de mode snel saai wordt. Ik hoop dat in de uiteindelijke versie sommige dingen nog veranderen want een multiplayer in de wereld van Assassin's Creed zou erg tof kunnen uitpakken.

Voorlopige conclusie
Assassin's Creed: Brotherhood belooft één van de sterkste releases van dit najaar te gaan worden. Hoewel de game er aanvankelijk uitzag als een uitbreiding van deel 2, kan gesteld worden dat de game prima zijn mannetje staat en een volwaardig nieuw deel is in de Assassin's Creed-serie. Het is nog even wachten tot november, maar er moet een wonder gebeuren wil Brotherhood niet gaan scoren.