Shaun White Skateboarding

Gespeeld op de Xbox 360
Ook verkrijgbaar op de PlayStation 3 en Nintendo Wii

Het skate-genre kent niet veel verschillende series. Skate lijkt Tony Hawk momenteel van de troon gestoten te hebben, maar verder is het rustig in de wereld van de skate-games. Ubisoft maakt hier maar al te graag gebruik van om na Shaun White Snowboarding een game uit te brengen die Shaun op een plank met wieltjes zet. Wij gingen alvast aan de slag met een previewversie van de game.

Average is the new awesome. Dat is één van de vele uitspraken van de overheid in Shaun White Skateboarding. Creativiteit, emoties, extraversie en originaliteit zijn termen die onmogelijk terug te vinden mogen zijn in de samenleving van New Harmony. Ook felle kleuren zijn uit den boze, want deze wekken bijbehorende emoties op waar een taboe op heerst. De levenslust is weg bij iedereen en één van de grootste rebellen tegen de overheid, Shaun White, wordt opgepakt. Waarom? Omdat ook skaten absoluut verboden is. Het maken van verts is tegen alle menselijke normen. ‘Als het de bedoeling was dat we de lucht in gingen, dan zouden we wel vleugels hebben,' luidt de redenatie van de overheid. Hiermee lijkt het gedaan met het verspreiden van vrolijkheid door te skateboarden, maar helaas voor de overheid is Shaun White Skateboarding een -hou je vast- skate-game.

Binnen de lijntjes
De game begint met het bericht dat Shaun White is opgepakt. Jij bezoekt hem in het pand van de overheid en krijgt hier de boodschap mee dat de taak om in opstand te komen nu op jouw schouders rust. Hierop kun je het personage gaan ontwerpen waarmee je New Harmony onveilig gaat maken aan de hand van de royale keuze aan kleding, kapsels en meer uiterlijke kenmerken. Al snel blijkt dat het vrij eenvoudig is om de samenleving weer wat kleur te geven. Met een simpele ollie blaas je een soort schokgolf door de straten heen die alles op zijn pad weer fleur geeft. Bloemetjes verschijnen weer, het grauwe gras wordt weer felgroen, de bankjes krijgen hun rode verf weer terug en auto's glimmen in al hun glorie. Hoe beter de truc, hoe verder jouw bekering tot vrolijkheid reikt.

Go with the flow
Door trucs te doen, vul je tevens een zogenaamde Flow-meter. Wanneer deze Flow-meter vol is, ben je in staat om ook de mensen die over straat lopen weer tot hun zinnen te brengen. Deze Flow bestaat uit meerdere levels, waarbij je na het bereiken van het eerste level slechts de mensen met gele gloed kunt bekeren. Doe je een trucje voor hun neus, dan veranderen deze saaie mensen per direct in kleurrijke en goed geklede figuren die al dansend verder wandelen. Er lopen genoeg mensen rond in New Harmony met verscheidene kleurtjes die elk voor een specifiek level aan Flow staan. Ook de omgeving kan worden beïnvloed door deze levels van Flow door middel van ramps en dergelijke.

Shaun White Skateboarding zit boordevol plekken waar een begin van een grindrail is gebouwd. Wanneer deze grindrails voorzien zijn van een groene pijl, betekent dit dat je deze grindrail ter plekke verder kunt bouwen door enkel en alleen te beginnen met grinden. Alsof je met een stift een grindrail tekent in de richting waar jij naartoe wilt. Naast grindrails kun je op groen opgelichte plaatsen ook quarterpipes bouwen vanuit het niets. Dit gameplay-element toont dat er nog degelijk innovatie mogelijk is in het skate-genre.

Controls
Eén van de belangrijkste elementen in een skate-game is de wijze waarop de besturing werkt. De besturing in Shaun White lijkt het beste van Tony Hawk en Skate te combineren. Met de rechter analoge stick maak je ollies en verscheidene fliptricks. Voor de moeilijkere fliptricks dien je de schouderknop ingedrukt te houden. Grinden is een kwestie van op een grindbare rand of rail springen en balans houden met de linker analoge stick. Ook de grinds zijn uit te breiden door middel van de schouderknop. Eenvoudige graptricks op de quarter- en halfpipes zijn ook uit te voeren met de rechter analoge stick en om je lichaam te draaien, gebruik je de linker analoge stick. Vrij eenvoudig maar bijzonder effectieve controllers om de ruim tachtig trucs van Shaun White Skateboarding onder de knie te krijgen.

Voorlopige conclusie
Met geen andere skate-games in zicht lijkt Shaun White Skateboarding dit najaar vrij spel te hebben op de markt. De originele insteek van de game maakt het ernaar dat het zich kan onderscheiden van de Skate- en Tony Hawk-serie. Het Flow-systeem en het inkleuren van de wereld is leuk om te doen en de controls lijken vooralsnog prima te werken. Eind van deze maand zullen we in de volledige game gaan duiken om te zien of Shaun White Skateboarding awesome is, of slechts de nieuwe awesome van New Harmony.