Assassin's Creed: Revelations

Ezio Auditore da Firenze, een personage dat in slechts enkele jaren en twee games een gigantische naamsbekendheid heeft opgebouwd. Na Assassin's Creed 2 en Assassin's Creed: Brotherhood is het verhaal rondom de Italiaan nog altijd niet voorbij. In Assassin's Creed: Revelations kruipen we voor de laatste keer, aldus Ubisoft, in de huid van Ezio.

Ezio reist ditmaal af naar Constantinopel, de stad die we tegenwoordig kennen als Istanbul. Het jaar is 1511 en Ezio is een stukje ouder geworden. Dat wil echter niet zeggen dat Ezio minder lenig is geworden. Hij lijkt in de getoonde demo nog altijd even soepel te bewegen als voorheen. De assassin's en de tempeliers zitten elkaar nog altijd flink in de haren en Ezio, als leider van de assassin's, zit er middenin. Er is echter nog iets anders aan de hand. Ezio is op zoek naar de geheimen die Altair achter heeft gelaten. Gedurende het avontuur zal hij via mysterieuze zegels de herinneringen van Altair betreden om zo de geheimen te ontrafelen.

We moeten niet vergeten dat Desmond, de hedendaagse afstammeling van Ezio en Altair, nog altijd een belangrijke rol speelt. Hij bevindt zich in een comateuze staat en zal de puzzelstukjes van zijn bewustzijn terug moeten vinden. Dit betekent dat ook Desmond speelbaar zal zijn, al zal dit een andere vorm aannemen dan we hebben ervaren in de twee voorgaande games. Gezien Desmond in zijn coma niet rond kan lopen, zal hij voornamelijk rondlopen in zijn eigen onderbewustzijn.

Een nieuw verhaal en een nieuwe omgeving, maar doet Assassin's Creed: Revelations meer dan dat? Ja, wat betreft nieuwe gameplay-mechanieken hebben we een enkele in actie kunnen zien: de hookblade. De hookblade is een equivalent van de hidden blades die Ezio vanuit zijn polsen tevoorschijn laat schieten. Aan het einde van dit mes zit echter een haak die Ezio helpt om sneller en efficiënter te klimmen.

In de getoonde demo zien we Ezio terwijl hij zich voorbereid om Constantinopel te verlaten. Naar welke omgevingen hij zal trekken, wil de producer ons niet vertellen. De stad zelf krijgen we ook nog niet goed te zien, want Ezio bevindt zich aan de rand van de stad. Het is wel duidelijk dat de stad een compleet andere sfeer heeft dan de voorgaande steden uit Assassin's Creed-games. Een van zijn compagnons, Yusuf, vertelt hem dat hij per boot de stad kan verlaten. Helaas voor hem is de haven geblokkeerd met een enorme ketting die over het water hangt. Yusuf overhandigt hem krachtige bommen waarmee hij de torens op kan blazen die de ketting omhoog houden. Ezio zal in Revelations beschikking hebben over een grote hoeveelheid aan verschillende bommen die hij zelf kan maken, mits hij de juiste ingrediënten heeft.

Na een paar grote explosies krijgen we een scene te zien waarbij de ketting losschiet en de pleuris uitbreekt in de haven. De  hookblade komt voor het eerst in actie wanneer Ezio deze gebruikt om via een touw naar beneden te glijden. Ezio bevindt zich nu op één van de vele schepen in de haven, maar moet zijn uitweg nog vinden. Binnen enkele minuten heeft Ezio het voor elkaar gekregen om de hele haven in vlammen op te laten gaan, waarna hij terecht komt op zijn ontsnappingsboot. De camera zoomt uit en een rustgevend muziekje start. Just another day in de life of Ezio Auditore da Firenze.

Voorlopige conclusie
Assassin's Creed: Revelations is duidelijk de afronding van het verhaal rondom Desmond, Altair en Ezio. In hoeverre de gameplay daadwerkelijk getweakt is op de toevoeging van bommen en de Hook blade na, moet nog blijken. Meer van hetzelfde is ook geen ramp, als je bedenkt dat de nieuwe omgevingen al een voldoende drijfveer is om ook deze Assassin's Creed te willen spelen. Assassin's Creed: Revelations zal 15 november verschijnen voor de PS3, Xbox 360 en PC.