Ratchet & Clank: All 4 One

Insomniac Games heeft het na de deal met Electronic Arts drukker dan ooit. Momenteel zijn er minstens drie games in ontwikkeling, waarvan twee exclusief voor de PlayStation 3 zullen verschijnen. Resistance 3 hebben we al uitgebreid besproken. Nu is het de beurt aan Ratchet & Clank: All 4 One.

Zoals ik al aangaf in mijn preview van Brothers in Arms: Furious 4 is er momenteel een grote markt voor co-op-games die met vier spelers te spelen zijn. Ratchet & Clank: All 4 One is, zoals de naam doet vermoeden, Insomniacs reactie hierop. In de game bundelen Ratchet, Clank, Captain Qwark en dr. Nefarious hun krachten om een grotere vijand dan Nefarious zelf tegen te gaan.

Ratchet & Clank: All 4 One is in de basis een Ratchet & Clank zoals je zou verwachten. Je bent behoorlijk wat aan het platformen en het verslaan van vijanden met de vreemdste wapens is ook in deze game van de partij. Enkele gameplay-mechanieken zijn echter aangepast om de game te laten werken voor vier spelers tegelijkertijd. Zo dient het camerastandpunt in staat te zijn om vier mensen te volgen. Er is geen sprake van splitscreen. Spelers lopen in één scherm rond en worden lichtelijk van bovenaf gevolgd. Niet te snel lopen om achterblijvers een kans te geven is dus van belang.

Platformtechnisch is de game een stuk minder verticaal dan andere Ratchet & Clank-games. Samenwerkingen doen zich altijd voor in hetzelfde scherm, dus grote afstand van elkaar nemen gaat niet. Je zou denken dat de game hiermee inlevert op uitdaging en interessant level-design. Ergens is dit waar, maar gezien het geheel gebouwd is voor co-op, kun je het de game niet kwalijk nemen.

Samenwerkingen doen zich onder andere voor in de vorm van het tegelijkertijd overhalen van schakelaars en elkaar naar de overkant lanceren wanneer een sprong niet voldoende is. Zo nu en dan kom je vijanden tegen die alleen neergaan wanneer je er met minimaal twee personen op schiet. Gelukkig kun je te allen tijde in de gaten houden waar je op mikt, want alle viziers hebben bijpassende kleuren voor de verschillende spelers.

De game is opgedeeld in levels waarbinnen individuele scores uitstekend worden bijgehouden. Aan het eind van een level zie je welke speler de meeste punten binnen heeft gehaald. Hoewel je samen dient te werken om het einde te behalen, brengt het score-systeem een zekere mate van gezonde competitie binnen de game.

Voorlopige conclusie
Ratchet & Clank: All 4 One is een uitgenaam uitstapje voor groot en klein. Fans van de serie halen met de game wellicht geen avontuur binnen zoals ze verwachten van een Ratchet & Clank, maar All 4 One bevat genoeg gameplay-mechanieken om zich staande te houden binnen de franchise. Nu is het nog de vraag of de game niet te eentonig wordt en of het meer biedt dan twee avondjes vermaak met je vrienden. Ratchet & Clank: All 4 One verschijnt op 19 oktober voor de PlayStation 3.