NASCAR-coureur Byron crasht zich naar playoffs op Daytona

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel voor de NASCAR Cup Series, die reden namelijk weer op de Daytona International Speedway, de laatste race voor de playoffs. Het werd vooral aan het einde een flink spektakel, met het nodige materiaal voor de lokale schroothoop.

De race begon met de dit jaar zeer indrukwekkende Kevin Harvick op pole en Martin Truex naast hem, gevolgd door Joey Logano, Brad Keselowski, Aric Almirola en William Byron. Er waren nog drie plekken in de playoffs beschikbaar, Clint Bowyer stond er prima voor en Matt DiBenedetto en Byron stonden precies boven de lijn. Jimmie Johnson, startend als zevende, moest één van hen inhalen, Erik Jones en Tyler Reddick hadden een wonder nodig.

Byron nam vroeg de leiding en hield die tot de competition caution in ronde twintig ook in handen. Daarna zakte hij wat terug en was het Logano die de touwtjes in handen nam en de eerste stage won, voor Jones, Reddick, Ryan Blaney en Johnson. Doordat DiBenedetto en Byron de stage niet wonnen was in elk geval één playoffplek alvast vergeven: Bowyer kon niet meer ingehaald worden en was zeker van een plekje in het postseason.

In de tweede stage zat Logano er ook weer goed bij en nadat een aantal mannen met een andere strategie - zoals Kyle Busch - hun stop hadden gemaakt, nam Logano de leiding en won hij de stage, voor een flink knokkende Truex, Bowyer, Kurt Busch en Johnson. Met Logano weer voorop konden we door voor de laatste 55 ronden, waarbij Truex de eerste plek snel in handen nam. Een korte caution wegens troep op de baan onderbrak de actie, daarna kon men door voor de vijftien laatste ronden.

Kyle Busch had ondertussen de leiding in handen, voor Denny Hamlin en Kurt Busch. DiBenedetto en Johnson zaten er lekker bij voor de playoffs, Byron móest naar voren. Reddick móest winnen, zette met acht ronden te gaan en wat agressieve move in en dat ging dan toch fout: Kyle Busch raakte dankzij Reddick de muur, Jones raakte Kyle Busch en ging zijwaarts, waarna een hele meute tegen elkaar aan reed. De gebroeders Busch raakten elkaar, Ricky Stenhouse Jr crashte stevig, uitgerekend DiBenedetto, Byron en Johnson ontsnapten als bij een wonder.

De hoogtepunten en crashes in Daytona

Na een onderbreking van een goed kwartier en wat boze woorden van onder meer Newman richting Reddick konden we door voor vijf ronden...met Reddick en Hamlin voorop. Logano duwde Hamlin langs Reddick, die er bij winst voor zou zorgen dat DiBenedetto, Johnson en Byron slechts voor één ticket streden. Het gevecht voorin werd alsmaar feller en dat ging fout: Logano werd in de rondte getikt doordat Byron zich tussen hem en Bubba Wallace probeerde te wurmen, Johnson liep veel schade op, veteraan Matt Kenseth - die ook voorin vocht - crashte hard.

Dit keer konden we aan overtime beginnen met Hamlin voorop in Byron wederom een veroorzaker van een crash naast hem. Hamlin zakte weg, Byron nam de leiding en kreeg rookie Christopher Bell met zich mee de laatste ronde in. Achter de leiders crashte de een na de ander, waaronder Ty Dillon, Kevin Harvick en de voorin rijdende Bowyer vrij stevig, maar men ging door en uitgerekend Byron pakte zijn allereerste Cup Series-zege, voor Chase Elliott, Hamlin, Truex en Wallace.

Byron haalde zo de playoffs op basis van zijn zege, DiBenedetto troefde de gehavende Johnson af en pakte het laatste ticket. Zondag staat de eerste playoffrace op het programma en wel op Darlington.