Byron wint Daytona 500 en start NASCAR-seizoen perfect

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de maandagavond: op de Daytona International Speedway stond de Daytona 500 op het programma, de grootste race van het NASCAR-jaar en traditioneel de aftrap van het nieuwe jaar.

Joey Logano vertrok vanaf poleposition, met Michael McDowell naast hem. Op rij twee stonden Tyler Reddick en Christopher Bell, voor Chase Elliott, Austin Cindric, Alex Bowman, Denny Hamlin, Carson Hocevar en John Hunter Nemechek. Al na krap vijf ronden ging het flink mis: Hocevar en Harrison Burton raakten in de clinch na een tikje van Nemechek, waarna Burton terug de baan op kwam en hard in de zijkant geramd werd door Kaz Grala.

De rest van de openingsstage verliep niet per se rustig, want door de verschillende momenten waarop pitstops werden gemaakt werd de boel flink door elkaar gegooid, maar wel zonder crashes. Elliott pakte de eerste stagewinst van het jaar, voor Kyle Larson, Ross Chastain en Bowman. Na een rondje pitstops konden we beginnen met stage twee, met Larson, Josh Berry, Brad Keselowski en Todd Gilliland voorop - de pitstops hadden het veld stevig door elkaar gegooid.

De tweede stage werd redelijk rustig afgewerkt en dit keer was het Ryan Blaney die de stagewinst pakte, voor Cindric, Daniel Suarez, Kyle Busch en Tyler Reddick. Na nog een ronde pitstops konden we door met de derde en laatste stage; 65 ronden met Cindric op kop, voor Blaney, Keselowski en Bubba Wallace. Met nog 22 ronden te gaan en inmiddels Logano en David Ragan voorop werd de - in principe - laatste pitstopronde geopend, waarbij binnen een ronde of vijf nagenoeg iedereen was gestopt en het veld weer bij elkaar zat.

Met minder dan tien ronden te gaan was het voor het eerst écht raak: Keselowski, rijdend op de tweede plek, kreeg een tikje van Byron, die op zijn beurt een tikje gekregen had van Bowman, ging in de rondte en dat ontketende een enorme kettingreactie. De race werd met de rode vlag stilgelegd, want bijna het hele veld was er linksom of rechtsom wel bij betrokken - The Big One was een feit en dus moest er opgeruimd worden.

Na de onderbreking konden we door, met Chastain, Byron, Bowman en Cindric voorop. Die reden nog steeds vooraan op het moment van de witte vlag voor de laatste ronde, maar precies op dat moment ging het fout: Chastain en Cindric raakten elkaar en de boel ging weer in de rondte. De gele vlag kwam minder dan een seconde nadat het veld start/finish passeerde en dus was de race klaar: Byron had die lijn als eerste gepasseerd en dus pakte Byron de winst in de grote openingsrace van het jaar.