Uitslag Super Bowl LIII: New England Patriots - Los Angeles Rams

In het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta is Super Bowl LIII - of Super Bowl 53 - gespeeld, de finale van de NFL, het american football in de VS. De veelvoudig kampioenen van de New England Patriots, met quarterback Tom Brady, namen het op tegen de underdogs: de Los Angeles Rams van quarterback Jared Goff. Het was een duel tussen ervaring en jeugd, ook wat coaches betreft: Bill Belichik van de Patriots is 66 jaar en heeft meer dan 420 wedstrijden aan ervaring, Sean McVay van de Rams is met 33 jaar de jongste coach ooit in de Super Bowl en heeft de 40 wedstrijden nog niet aangetikt.

De Patriots domineerden het eerste kwart, maar tot een score kwam het niet. De eerste drive eindigde met een interception van Rams-linebacker Cory Littleton op een pass van Patriots-quarterback Brady, waarna Patriots-kicker Stephen Gostkowski een field goal-poging vanaf 46 yard mis zag gaan. In het tweede kwart werd de score dan geopend: na een drive van 3,5 minuut trapte Gostkowski namens de Patriots vanaf 42 yards de eerste drie punten tussen de palen. Daar bleef het wat de eerste helft betreft ook gelijk bij: het laagste aantal punten in de eerste helft van een Super Bowl sinds Super Bowl IX in 1975. Daarnaast was het de eerste keer sinds McVay als coach van de Rams begon, inmiddels 35 wedstrijden geleden, dat de ploeg in de eerste helft niet scoorde.

Ook het derde kwart leverde weinig spektakel op. Julian Edelman ontving een 27-yard pass van Brady, maar dat leverde weer niks op, terwijl de Rams dramatisch slecht bleven: na acht keer balbezit stonden ze op acht 'punts', waardoor er geen enkele scoringskans kwam. Weinig ploegen hadden ooit zo'n matige aanval in de Super Bowl, hoewel er met vijf minuten op de klok van het derde kwart eindelijk wat hoop gloorde na twee goede passes van Goff. Sterker nog, een pass van Goff leverde bíjna een touchdown op, maar Brandin Cooks kwam net tekort voor de catch. Dont'a Hightower werkte Goff op 4th down naar de grond en dus moesten de Rams het doen met een field goal, maar ook dat was beter dan niks en Greg Zuerlein trapte vanaf 53 yards de gelijkmakende score binnen: 3-3.

Lang leek het de eerste Super Bowl ooit zonder touchdown te worden - het was al de eerste ooit zonder touchdown in de eerste drie kwarten - maar zeven minuten voor tijd was het dan eindelijk raak. Brady bereikte Rob Gronkowski voor 29 yards, waarna Sony Michel bij de volgende play de endzone in dook. Gostkowski trapte het extra punt binnen en de Patriots namen met 10-3 de leiding. Voor Michel was het de zesde touchdown van het postseason, een record voor een rookie in de NFL. De Rams probeerden wat terug te doen, maar met ruim vier minuten op de klok werd een pass van Goff richting de endzone onderschept door Patriots-cornerback Stephon Gilmore, waarmee er weer een drive voorbij was voor de underdogs.

Met een dikke minuut te spelen hadden de Patriots nog een paar centimeter nodig voor een 1st down, maar ze gingen er niet voor: Gostkowski betrad het veld en vanaf 42 yards trapte hij de naar alle waarschijnlijkheid winnende field goal tussen de palen, 13-3. De Rams probeerden in de laatste seconden nog om via een field goal en een - vrijwel puur theoretische - kans op een touchdown voor een wonder te zorgen, maar Zuerlein miste en daarmee was het gedaan: 13-3.

Voor de zesde keer in de geschiedenis wonnen de New England Patriots de Super Bowl, waarmee het team op gelijke hoogte is gekomen met de Pittsburgh Steelers als recordhouders. Na 2001, 2003, 2004, 2014 en 2016 is het ook gelijk de zesde keer dat Brady en coach Belichik de Super Bowl pakken, terwijl het duo ook nog eens vier keer verloor. Brady en Belichik stonden zo samen in maar liefst negen Super Bowls, terwijl de Patriots er vóór hen 'slechts' twee speelden (1985, 1996). Voor de Rams blijft het bij de titel in 1999, na 1979 en 2001 verloren ze voor de derde keer.