Super Bowl LVIII beslist; 'Mr Irrelevant' Purdy tegen superster Mahomes

In het Allegiant Stadium bij Las Vegas is zondagavond Super Bowl LVIII gespeeld, de grote finale van het NFL-seizoen. De Kansas City Chiefs van quarterback en superster Patrick Mahomes namen het op tegen de San Francisco 49ers van quarterback Brock Purdy, die in 2022 tijdens de 'draft' nog als 262e en allerlaatste werd gekozen - 'Mr Irrelevant'. Vier jaar geleden stonden de twee teams ook tegenover elkaar, toen wonnen de Chiefs.

Wil je gelijk de uitslag weten? Lees dan even de onderste regel

In het eerste kwart leverden de drives over en weer nog geen scores op, de defenses stonden goed. De 49ers waren echter bezig met een degelijke drive en in Q2 rondden ze die gelijk af met een 55-yard field goal van kicker Jake Moody, de langste ooit in de Super Bowl: 3-0.

De Chiefs begonnen goed in de volgende drive, met een heerlijke diepe pass van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes op Mecole Hardman, maar een pass naar Isiah Pacheco eindigde met een interception door de Niners. Richting het einde van de eerste helft was het voor het eerst écht raak: met een trick play kreeg Niners-quarterback Brock Purdy de bal bij Jauan Jennings, die een leep passje richting Christian McCaffrey wierp, waarna McCaffrey de eerste touchdown over de lijn liep voor 10-0.

Even leek het erop dat de Chiefs voor het eerst sinds oktober 2021 niet zouden scoren in de eerste helft, maar dat gebeurde dan nog niet: ze kwamen niet door de defense van San Francisco heen, maar Harrison Butker mocht wel vanaf 28 yards aanleggen voor een field goal en trapte uiteraard raak, 10-3 om de eerste helft mee af te sluiten.

Na wat deuntjes, dansjes en riedeltjes van Usher en de zijnen konden we door met de wedstrijd en dat ging niet lekker voor de Chiefs: voor het eerst in meer dan tweehonderd passes in postseasonwedstrijden gooide Mahomes een interception. De Chiefs werden keer op keer gestopt door de defense van de Niners, maar een score kwam er met vijf minuten te gaan in Q3 wel: Butker trapte vanaf 57 yards raak voor 10-6, een nieuwe langste field goal ooit in de Super Bowl.

Aan het eind van Q3 ging het voor het eerst echt even fout bij de Niners: een punt van de Chiefs eindigde met een mislukte vangbal van Ray-Ray McCloud, nadat de bal op een voet van een teamgenoot stuiterde, waardoor de Chiefs gelijk balbezit hadden. Dat bleek uiterst duur, want bij de eerstvolgende play gooide Mahomes een strakke touchdown pass de endzone in naar Marquez Valdes-Scantling en na de rake trap van Butker stonden de Chiefs ineens op een 13-10 voorsprong.

Ook het juichen van de Chiefs-fans duurde niet al te lang: na een paar minuten in Q4 legden de Niners een mooie drive neer, met onder meer een 4th down die nét een 1st down opleverde, waarna Purdy teamgenoot Jennings bereikte. Die draaide fraai de endzone in en bracht de Niners op een 16-13 voorsprong - de kick voor het extra punt werd geblokkeerd door de Chiefs.

De Chiefs braken in rap tempo door de defense heen en kwamen tot op een paar yards van de endzone, maar de laatste paar yards bleken toch te ver en men moest genoegen nemen met een simpele field goal: 16-16 met minder dan zes minuten te spelen. Purdy wist de volgende drive van de Niners niet heel ver te krijgen, maar Moody mocht vanaf 53 yards aanleggen voor een field goal en die ging raak: 19-16 voor de Niners, met inmiddels nog minder dan twee minuten te spelen.

Het gat Kansas City wel weer een kans voor een tegenaanval en na een pass op de doorgebroken Travis Kelce schoof de ploeg flink op, in elk geval ruim binnen field goal range - de endzone en daarmee mogelijk de winnende touchdown was zelfs in zicht, met een handvol seconden te gaan. De poging voor een touchdown kwam er echter niet, er was niet genoeg tijd en vanaf 29 yards legde Butker aan voor 19-19 en de tweede overtime ooit in de Super Bowl.

De Niners begonnen overtime met een sterke drive, maar een touchdown zat er niet in: een 27-yard field goal van Moody bracht San Francisco op 22-19. De Chiefs hadden een sterk antwoord en stonden op dertien yards van de endzone met vier downs. Mahomes bereikte Kelce om tot op drie yards te komen. Op de volgende down werkte Hardman zich los van de Niners-defense de endzone in, een kans die Mahomes uiteraard niet liet liggen: touchdown Chiefs en met 25-22 was de Super Bowl beslist.

De Chiefs wonnen de Super Bowl dus met 25-22. Mahomes werd de vijfde quarterback die de Super Bowl voor de derde keer won, terwijl de Chiefs als eerste team sinds de New England Patriots in 2005 hun titel wisten te verdedigen.