NFL: Bucs kloppen Eagles in playoffs, Lions winnen na 32 jaar en Chiefs winnen bij -20 graden

De playoffs in de NFL zijn begonnen, de eerste speelronde zit erop: de zes Wild Card-wedstrijden leverden hier en daar mooie wedstrijden op, en met de uitschakeling van zes teams zijn er nu nog acht over die kans maken op het winnen van de Super Bowl. We beginnen met de Wild Card-ronde, komend weekeinde worden de Divisional Playoffs gespeeld.

Houston Texans - Cleveland Browns (AFC)
In het begin was het nog wel even spannend: Kareem Hunt scoorde een touchdown voor de Browns, Nico Collins deed dat op aangeven van CJ Stroud voor de Texans. Vroeg in Q2 kwamen de Browns op voorsprong dankzij een touchdown pass van Joe Flacco op Hunt, maar vervolgens namen de Texans het volledig over: Stroud bediende Brevin Jordan en Dalton Schultz in Q2 en in Q3 zag Flacco twee keer op rij een pass onderschept worden voor een touchdown en wel door Steven Nelson (82 yards) en Christian Harris (36 yards). Devin Singletary deed daar in Q4 nog een schepje bovenop, waarmee de Texans met 45-14 wonnen.

Kansas City Chiefs - Miami Dolphins (AFC)
Het was goed fris in Kansas City: de thermometer in het Arrowhead Stadium gaf een ietwat ijzige twintig graden Celsius onder nul aan, waarmee dit de op drie na koudste NFL-wedstrijd ooit werd. Chiefs-quarterback Patrick Mahomes bediende Rashee Rice vroeg voor een 11-yard touchdown, waarna de Chiefs in Q2 drie field goals scoorden - een fraaie 53-yard touchdown van Tyreek Hill op aangeven van Tua Tagovailoa hield de Dolphins tussendoor in de wedstrijd. Harrison Butker trapte in Q3 zijn vierde field goal raak en in Q4 maakten de Chiefs het af met een touchdown van Isiah Pacheco: 26-7.

Dallas Cowboys - Green Bay Packers (NFC)
De Cowboys ontvingen de rivalen uit het noorden en kregen al snel een behoorlijk pak slaag: een lange drive werd in de eerste fase bekroond met een touchdown door Aaron Jones voor de Packers, die in Q2 helemaal los gingen met touchdowns van achtereenvolgens Jones, Dontayvion Wicks en Darnell Savage (64-yard interception return) voor 0-27. De Cowboys deden middels een touchdown van Jake Ferguson wel iets terug, maar kwamen nooit meer echt in de wedstrijd: Jones scoorde nog een touchdown voor de Packers, net als Luke Musgrave en Romeo Doubs, terwijl Jake Ferguson er voor de Cowboys twee maakte in de slotfase. Beide keren slaagde de two point conversion, maar het betekende niks meer dan een iets kleinere nederlaag: 32-48 voor de Packers.

Detroit Lions - Los Angeles Rams (NFC)
De Lions begonnen goed met een touchdown van David Montgomery en van Jahmyr Gibbs in Q1, met een field goal voor Brett Maher van de Rams tussendoor. De Rams sloegen in Q2 terug met een fraaie 50-yard touchdown pass van quarterback Matthew Stafford op Puka Nacua en een 38-yard touchdown pass op Tutu Atwell, maar Lions-quarterback Jared Goff bediende tussendoor Sam LaPorta, wat bij elkaar voor 21-17 bij rust zorgde. Touchdowns kwamen er daarna niet meer: Michael Badgley scoorde een 54-yard touchdown voor de Lions voor 24-17, waarna Maher twee keer scoorde. Zijn field goals vanaf 27 en 29 yards waren echter niet genoeg om de Rams naar de winst te helpen: 24-23 en de eerste playoffzege voor de Lions sinds 1991 was een feit.

Pittsburgh Steelers - Buffalo Bills (AFC)
Quarterback Josh Allen en de Bills begonnen erg lekker: Allen voorzag Dawson Knox en Dalton Kincaid van touchdown passes in Q1, waarna hij zelf een fraaie 52-yard touchdown run noteerde in Q2. Steelers-quarterback Mason Rudolph stelde Diontae Johnson in staat een 10-yard touchdown te scoren, beide teams scoorden in Q3 een field goal en met een 7-yard touchdown pass van Rudolph op Calvin Austin III kwamen de Steelers terug tot 24-17. Khalil Shakir ontsnapte echter aan een tackle na een pass van Allen en bezorgde de Bills met zijn 17-yard touchdown een 31-17 overwinning.

Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles (NFC)
Tegen de verdedigend NFC-kampioenen begonnen de Buccaneers een stuk beter: Chase McLaughlin trapte twee field goals raak en quarterback Baker Mayfield stelde David Moore over 44 yards in staat te scoren. Jake Elliott scoorde in Q2 namens de Eagles een field goal, McLaughlin trapte ook nog eens raak en Eagles-quarterback Jalen Hurts leverde een 5-yard touchdown pass af bij Dallas Goedert: 16-9. In Q3 namen de Buccaneers weer afstand middels een safety en een 56-yard touchdown pass van Mayfield op Trey Palmer, waarna Mayfield de boel op slot gooide met een 23-yard touchdown pass naar Chris Goodwin in Q4: 32-9, de Eagles liggen eruit.

Speelschema Divisional Round
Zaterdag 20 januari, 16.35u (22.35u NL); AFC Divisional Playoff, Baltimore Ravens - Houston Texans
Zaterdag 20 januari, 20.15u (02.15u NL); NFC Divisional Playoff, San Francisco 49ers - Green Bay Packers

Zondag 21 januari, 15.05u (21.05u NL); NFC Divisional Playoff; Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers
Zondag 21 januari, 18.40u (00.40u NL); AFC Divisional Playoff; Buffalo Bills - Kansas City Chiefs