NFL: Chiefs wr in Championship Game, Lions en 49ers winnen na thriller

Een klein beetje aan de late kant, waarvoor onze excuses, maar dat mag de pret hopelijk niet drukken: de Divisional Playoffs in het postseason in de NFL zitten erop, nog vier teams maken kans om over een paar weken de Super Bowl omhoog te mogen hijsen.

Baltimore Ravens - Houston Texans (AFC)
Beide teams scoorden in het eerste kwart een field goal, maar in Q2 was het voor het eerst raak met een touchdown van Nelson Agholor namens de Ravens. Niet veel later deden de Texans wat terug door een fraaie 67-yard punt return touchdown van Steven Sims, maar in Q3 kwamen de Ravens pas echt los.

Quarterback Lamar Jackson scoorde een 15-yard touchdown, vroeg in Q4 bediende hij Isaiah Likely over diezelfde afstand en niet veel later scoorde hij er zelf nog één. Justin Tucker trapte nog een field goal tussen de palen en zo wonnen de Ravens met 34-10, waardoor ze voor het eerst ooit thuis om de AFC-titel mogen spelen.

San Francisco 49ers - Green Bay Packers (NFC)
In de eerste helft werd er nog weinig gescoord: Anders Carlson trapte namens de Packers twee field goals tussen de palen, terwijl 49ers-quarterback Brock Purdy een 32-yard touchdown pass afleverde bij George Kittle in de endzone. In Q3 stond Bo Melton namens de Packers volledig vrij in de endzone, wat hem een touchdown pass van quarterback Jordan Love opleverde, maar kort daarna sneed Christian McCaffrey door de Packers-defense voor 14-13.

Nog voor het einde van het kwart werd een prima drive van de Packers beloond met een touchdown van Tucker Kraft, gevolgd door een geslaagde 2-point conversion van Love op Aaron Jones. Een field goal van Jake Moody bracht de 49ers terug tot 17-21, maar met een ruime minuut te gaan kon het dak eraf: McCaffrey brak door de defense voor een touchdown en na een interception op de laatste kans van de Packers was het gedaan en wonnen de Niners met 24-21.

Detroit Lions - Tampa Bay Buccaneers (NFC)
De wedstrijd begon vrij rustig met voor beide teams een field goal in Q1, maar in het tweede kwart begon het op gang te komen: Lions-quarterback Jared Goff bediende Josh Reynolds in de endzone, maar kort voor rust deed Baker Mayfield namens de Buccaneers hetzelfde richting Cade Otton. Aan het eind van het derde kwart beukte Craig Reynolds zich voor de Lions door de defense heen, maar het duurde niet lang voor Mayfield een touchdown pass afleverde bij Rachaad White voor 17-17.

In Q4 leken de Lions er klaar mee te zijn: een fraaie 31-yard run van Jahmyr Gibbs bracht hen wederom op voorsprong, maar dit keer kwam daar even later nog een touchdown pass van Goff op Amon-Ra St Brown overheen. De Buccaneers deden nog wel wat terug door een touchdown pass van Mayfield naar Mike Evans, maar na een interception in de slotfase was het gedaan en wonnen de Lions met 31-23, die zo voor het eerst sinds 1991 in de NFC Championship Game staan.

Buffalo Bills - Kansas City Chiefs (AFC)
Opvallend genoeg bleef het ook in deze wedstrijd bij een field goal voor beide teams in het eerste kwart. Vroeg in Q2 rende Bills-quarterback Josh Allen de eerste touchdown binnen, gevolgd door een field goal van Harrison Butker namens de Chiefs. Een mooie pass van Chiefs-quarterback Patrick Mahomes op Travis Kelce leverde een 22-yard touchdown op, maar voor het einde van de eerste helft duwde Allen er zelf ook één de endzone in voor de Bills: 17-13.

Vroeg in Q3 was het Kelce die door de Bills-defense heen wist te breken voor 17-20, maar de Bills gaven niet op en het stadion ontplofte bij een pass van Allen naar Khalil Shakir in de endzone: 24-20. De voorsprong werd vroeg in Q4 alweer omgedraaid door Isiah Pacheco, die door de defense rende en de Chiefs op 24-27 bracht. Met minder dan twee minuten te gaan mocht kicker Tyler Bass aanleggen om de Bills op gelijke hoogte te brengen, maar vanaf 44 yards trapte hij de bal naast de palen, wat uiteindelijk het einde betekende: 24-27 en de Chiefs staan voor de zesde keer op rij in de AFC Championship Game.

Speelschema
Zondag 28 januari, 15.05u (21.05u NL); AFC Championship Game, Baltimore Ravens - Kansas City Chiefs
Zondag 28 januari, 18.40u (00.40u NL); NFC Championship Game, San Francisco 49ers - Detroit Lions