FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 februari 2019

Titanfall 3 niet in ontwikkeling

Respawn Entertainment kennen we natuurlijk van Titanfall en Titanfall 2. Vandaag heeft het bedrijf Apex Legends gelanceerd, maar bij fans blijft wel de vraag hangen natuurlijk: Waar is Titanfall 3?

Slecht nieuws voor hen. In een interview met Eurogamer heeft Respawn's McCoy aangegeven dat het bedrijf niet aan Titanfall 3 werkt. De focus en resources liggen bij Apex Legends. McCoy: 'Er zijn mensen die vinden dat er teveel Battle Royale-games zijn of dat het een hype is. De wereld denkt dat we Titanfall 3 maken en dat is niet zo. Dit is wat we maken.'

We zullen dus nog lange tijd moeten wachten op een eventueel derde deel. Tot die tijd kun je met Apex Legends aan de slag voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Apex Legends nu te downloaden

Vanmorgen nog een gerucht, inmiddels aangekongdid. Apex Legends is een Battle Royale-titel binnen het Titanfall-universum en is per direct gratis beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Apex Legends is een squad-based Battle Royale, waarin groepen van drie het tegen elkaar opnemen. Voor je een match begint kies je één van acht unieke personages met eigen vaardigheden. Zo kan Bloodhound vijandelijke activiteit waarnemen op de map en kan Lifeline teamgenoten genezen.

Verder kent de game een nieuwe manier van landen op de map middels het Jumpmaster System en is het op bepaalde locaties mogelijk om dode ploeggenoten terug te brengen. Het inventarisatiesysteem moet ervoor zorgen dat de juiste gear aan de juiste wapens wordt gekoppeld.

Net als andere Battle Royale-games krijgt ook Apex Legends een Battle Pass met cosmetics. De eerste hiervan staat gepland voor maart. Daarnaast kun je een Founder's Pack of Starter's Pack kopen met daarin in-game valuta en enkele exclusieve cosmetics. De game kun je via deze link toevoegen aan je account of natuurlijk via Origin zelf..

Wangedrag Ruud Vormer maakt tongen los: "Dit wordt stilaan een probleem"

Ruud Vormer liet zich afgelopen weekend gaan en in België is het wisselen van de Nederlandse captain van Club Brugge het gesprek van de dag. In duel met AA Gent (1-1) werd de middenvelder een kwartier voor tijd naar de kant gehaald door trainer Ivan Leko ten faveure van Dion Cools, tot onvrede van Vormer, die uit woede een bidon wegschopte.

Leko probeerde bij de wissel toenadering te zoeken tot de Nederlander, maar de Nederlander liep met veel frustratie rond. Ook het thuispubliek kon de wissel niet waarderen, zo bleek uit het gefluit. "Ik begreep het echt niet", liet Vormer weten. "Ik dacht dat ik er lekker inzat. Als je dan gewisseld wordt, voel je je altijd slecht. Ik uitte het alleen een beetje slecht. Maar natuurlijk ben ik boos op de trainer. Ik wil altijd winnen."

Vormer zou een slechte relatie onderhouden met Leko. Jan Mulder heeft het gevoel dat Vormer in deze kwestie gelijk heeft. "Vormer was toch goed? En Cools, dat is toch een rechtervleugelverdediger? Blijkbaar vindt Leko zijn flanken belangrijker dan de mentale kracht. Als je alles bij elkaar neemt, kan ik me toch niet van de indruk ontdoen dat Vormer gelijk heeft", zegt de oud-voetballer bij Play Sports.

Jacky Mathijssen, ex-trainer van onder meer Club Brugge, ziet dat de relatie tussen Vormer en Leko niet optimaal is. "De invloed van Vormer was altijd groter geweest in het laatste kwartier dan die van Cools. Dit wordt stilaan toch een probleem voor Leko. Ik dacht dat het weg was, maar nu ligt het weer midden op de tafel. Zoiets je aanvoerder aandoen, dat wordt op termijn zeer moeilijk verdedigbaar in de kleedkamer."

Scheidsrechtersbaas: "Publiek moet beter worden geïnformeerd over beslissingen van de VAR"

Het publiek in de stadions moet beter worden geïnformeerd over beslissingen van de VAR, zegt Dick van Egmond in gesprek met het Algemeen Dagblad. Als het aan de KNVB ligt, worden de beelden die nu alleen voor de arbitrage te zien zijn op schermen in de Eredivisie-stadions getoond. "Hoe eerder dat gebeurt, hoe beter", zegt de scheidsrechtersbaas.

Van Egmond zat zaterdag zelf in GelreDome toen een doelpunt van Vitesse teniet werd gedaan en sc Heerenveen een strafschop kreeg, waardoor het niet 3-1, maar 2-2 werd. "Dat was wel een bijzonder moment", aldus de oud-scheidsrechter. "Toen de aftrap werd uitgesteld, wist ik al dat ze aan het kijken waren." Van Egmond geeft aan dat men bezig is het nieuwe idee in te voeren.

"Maar het vergt tijd en organisatie. De uitvoering ervan is lastig. En als we ermee beginnen, moet het ook goed gebeuren. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat het publiek al beelden te zien krijgt terwijl de scheidsrechter er nog naar moet kijken." De scheidsrechtersbaas wist al dat de introductie van de VAR in de Eredivisie voor veel opschudding zou zorgen.

"Dat hadden we al voorspeld. Er waren mensen bang dat er geen gespreksstof meer zou zijn door de VAR. Maar nu heb je de discussie over de vraag: 'Waarom grijpt hij daar wel in en daar niet?' Het is bovendien nieuw dus wordt er extra over gesproken. We hadden weer een goed weekeinde. De beslissingen die werden genomen waren allemaal juist."

Verdachte overval horlogezaak bij Duitse grens aangehouden

De Duitse politie en een grensoverschrijdend politieteam heeft in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, in Duitsland nabij een grensovergang een man aangehouden die in het bezit was van een vuurwapen en gestolen horloges. De horloges zijn zeer vermoedelijk buitgemaakt bij een gewapende overval die plaatsvond op vrijdag rond 18.00 uur in de P.C.Hooftstraat in Amsterdam.

Een man kwam de exclusieve horlogezaak binnenlopen en deed zich voor als klant. Op een gegeven moment trok de man een vuurwapen en bedreigde het aanwezige personeel. De overvaller wist een aantal horloges buit te maken en verdween lopend uit de omgeving. Het winkelpersoneel was erg geschrokken maar raakte gelukkig niet gewond.

Politiemensen troffen het behoorlijk geschrokken winkelpersoneel aan. Kort na de overval werd in meerdere trams en bussen gekeken of de overvaller daar in zat. Videobeelden werden in beslag genomen en buurtbewoners en andere winkeliers werden bezocht op zoek naar meer informatie en getuigen.

Vrijdagavond laat werd tijdens een controle in een touringcar in Duitsland bij een grensovergang een man aangehouden die in het bezit was van een vuurwapen en de horloges die vermoedelijk waren buitgemaakt bij de overval in de P.C.Hooftstraat. De verdachte is ingesloten in Duitsland en een officier van justitie van het parket Amsterdam zal de uitlevering van deze man bij de Duitse justitie verzoeken.

De eigenaar en het winkelpersoneel zijn op de hoogte gebracht van de aanhouding.

Politie vindt grote partij drugs tussen lading knoflook

Afgelopen middag heeft de politie in een loods aan de Penningweg in Etten-Leur een grote partij drugs gevonden. Er zijn drie mannen aangehouden. De politie kwam de drugs in de loods op bedrijventerrein Penninghof op het spoor tijdens een lopend onderzoek. De drugs waren verstopt in ongeveer dertig kleinere containers van ongeveer 1,5 m3, waarin knoflook was opgeslagen. 

Agenten namen maandagmiddag en –avond de drugs in beslag, waarna deze nader onderzocht zal worden. Op dit moment is nog niet duidelijk om welke drugs het gaat en de precieze hoeveelheid. In de loods en in de buurt hiervan zijn drie mannen aangehouden. Ze zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Het gaat om een man (38) uit Etten-Leur en twee mannen (34 en 40 jaar) uit Spanje. De politie onderzoekt hun betrokkenheid bij de drugsvangst.

Crashed Ice-zege Croxall na spectaculaire finale

In het Finse Jyväskylä is de tweede Red Bull Crashed Ice-wedstrijd van het seizoen gehouden. De winst ging naar Kyle Croxall uit Canada, de wereldkampioen van 2012 in het ijscross, waarbij men met vier tegelijk de ijsbaan af schaatst.

In het steenkoude Jyväskylä werd het een spannende finale. Kyle's broer Scott Croxall was de hele dag al ronduit dominant en ging in de finale ook gelijk weer aan de leiding, maar de regerend en tweevoudig wereldkampioen maakte halverwege een fout, ging onderuit en eindigde als vierde. Zijn broer profiteerde en pakte de winst door thuisheld Mirko Lahti in een mooie strijd te kloppen, de Oostenrijker Luca Dallago eindigde als derde. Namens Nederland eindigde Danny Hanssen als 45e, Mathijs Ruijsch kwam niet verder dan de 111e en voorlaatste plek.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Amerikaanse wereldkampioene Amanda Trunzo, die de Zwitserse oud-kunstschaatsster Anaïs Morand en de Canadese Myriam Trepanier versloeg. Oud-wereldkampioene Jacqueline Legere uit Canada werd vierde.

Komend weekeinde staat in Boston in de VS de volgende wedstrijd op het programma in de strijd om het WK ijscross.

Red Bull Crashed Ice in Jyväskylä, met de mannenfinale vanaf 1:20.00 uur (Bron: YouTube)

Moeder van doodgeschoten rapper Feis doet verhaal in Opsporing Verzocht

Morgenavond in Opsporing Verzocht een emotioneel interview met de moeder van Feis, beelden èn informatie over de schutter. Op Nieuwjaarsdag werd in de vroege ochtend in Rotterdam rapper Feis doodgeschoten. Ook zijn broer raakte gewond bij een opstootje voor een kroeg. Hij is pas net uit zijn coma ontwaakt. Een onbenullige kroegruzie waar ze niks mee te maken hadden lijkt de aanleiding.

“Ik was net een soort robot. Want, ja... De ene moet je begraven en de andere vecht voor zijn leven. Ik kan het niet in woorden beschrijven, maar je wenst het echt niemand toe.” De moeder van Feis belandde in een vreselijke situatie toen zij op Nieuwjaarsdag te horen kreeg dat haar ene zoon was doodgeschoten en de andere zwaar gewond was geraakt.

Een woordvoerder van de politie: "Een vreselijk misdrijf dat we zo snel mogelijk willen oplossen. Maar daar is de hulp van het publiek bij nodig. Daarom besteedt Opsporing Verzocht morgenavond aandacht aan de zaak. Er worden beelden getoond en informatie gegeven over de schutter."

Moeder van doodgeschoten rapper Feis doet verhaal in Opsporing Verzocht (Foto: politie)
Moeder van doodgeschoten rapper Feis doet verhaal in Opsporing Verzocht (Foto: politie)

Britse burgers niet-ontvankelijk in vorderingen over verblijfsrechten na Brexit

Vier in Nederland wonende Britse burgers die willen dat de Nederlandse Staat hen juiste informatie verstrekt over hun verblijfsrechten na de Brexit, zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen. De voorzieningenrechter oordeelde in kort geding dat niet de civiele, maar de vreemdelingenrechter over hun vorderingen dient te oordelen.

Juiste beoordeling

De vier Britse burgers menen dat zij na de Brexit hun EU-burgerschapsrechten behouden en willen dat de Staat dit garandeert. Ook vinden zij dat de Staat onrechtmatig handelt omdat informatie over de Brexit op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onjuist is. Zij willen dat de Staat deze informatie aanpast. Voor een juiste beoordeling van hun vorderingen is uitleg nodig van het Europese recht. Daarom had het viertal voorgesteld dat de kortgedingrechter vragen zou stellen aan het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg, dat is nodig omdat een gewone burger dat niet kan. 

Vreemdelingenrechter

De kortgedingrechter oordeelt dat de vier Britten zich met vorderingen die direct verband houden met hun verblijfsrecht in Nederland na de Brexit, moeten wenden tot de hiervoor aangewezen rechter: de vreemdelingenrechter. Met hun vorderingen over het verschaffen van informatie op de website van de IND wensen de vier in wezen een oordeel te krijgen over hun verblijfspositie in Nederland na de Brexit.
De voorzieningenrechter oordeelt dat het niet aannemelijk is dat zij als gevolg van de (beweerde) onjuiste informatie schade dreigen te lijden. Omdat het de vier ook hier klaarblijkelijk gaat om de vaststelling van hun toekomstige rechtspositie als vreemdeling na de Brexit (en eigenlijk niet om de juistheid van de informatie op de website van de IND), dienen zij ook deze vorderingen in te stellen bij de vreemdelingenrechter. De kortgedingrechter komt dan ook niet toe aan het stellen van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie.

Het viertal moet dus opnieuw een procedure starten. Deze keer bij een andere rechter, die zal dan over hun verzoek beslissen. Uit deze beslissing kan niks worden afgeleid over de uiteindelijke afloop van de zaak.

020 vergoedt veiligheidscheck islamitische instellingen

De eind januari aangekondigde beveiligingsmaatregelen voor moskeeën en andere islamitische instellingen in Amsterdam zijn bedoeld om bekladding, vernieling en brandstichting te voorkomen. Alle islamitische instellingen kunnen op kosten van de stad gecontroleerd worden. Dat laat burgemeester Femke Halsema weten in een brief aan de gemeenteraad. Ze zegt de raadsleden 'gelet op de zichtbaarheid van de uit te voeren maatregelen' actief te willen informeren.

In de vandaag verstuurde brief staat dat moskeeën al sinds 2017 subsidie kunnen krijgen om beveiligingsmaatregelen te nemen. Daar zou echter weinig gebruik van zijn gemaakt. 'Desondanks is de driehoek van mening dat de weerbaarheid van de islamitische instellingen verbeterd moet worden', schrijft Halsema.

Ze benadrukt dat er geen nieuwe of concrete dreiging is, maar dat er wel zorgen zijn over de veiligheid. 'De voorstelbare dreiging bestaat uit "een aanslag op een gebouw" middels bekladding, vernieling of brandstichting. Het gaat hierbij niet om een aanslag die gericht is op mensenlevens (zoals bij Jihadistisch terrorisme). Daarom worden er maatregelen getroffen die de risico’s op bekladding, vernieling en brandstichting zoveel mogelijk beperken en daarnaast de weerbaarheid van de gebouwen zullen vergroten.'

De gemeente biedt alle Islamitische instellingen in de stad een schouw van het gebouw aan, zodat duidelijk wordt waar verbeterpunten in de beveiliging zitten. Vervolgens wordt er een advies opgesteld waaruit blijkt welke maatregelen bij het gebouw nodig zijn. Halsema: 'Daarbij kan gedacht worden aan ingooibeperkende folie op de ramen'.

Daarna worden de maatregelen door een aannemer uitgevoerd. Op een later moment wordt ook aan gebruikers en vertegenwoordigers van de islamitische instellingen een professionele training aangeboden, waarin zij praktische tips krijgen om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. 'Aan dit gehele traject zijn geen kosten voor de instellingen verbonden', schrijft Halsema.

Presentatie nieuwe bolide Red Bull op 13 februari

De fans van Red Bull kunnen een grote rode cirkel om woensdag 13 februari heen zetten. Op die dag presenteert het Oostenrijkse team de bolide, waarmee Max Verstappen en Pierre Gasly in 2019 gaan rijden.

Het is nog niet duidelijk hoe de presentatie gaat verlopen. Vorig jaar werden foto's gepubliceerd van een Formule 1-auto met een tijdelijke kleurstelling. Aan het begin van de eerste testweek in Barcelona werd vervolgens de definitieve livery getoond.

Hoe dan ook, de verwachtingen zijn dit jaar hooggespannen. Het team nam na twaalf seizoenen afscheid van Renault en hoopt met Honda dit jaar nog meer mee te kunnen strijden om de eerste startrij. Dr. Helmut Marko liet zelfs optekenen, dat Verstappen dit jaar om de titel mee kan strijden.

Omroep Max haalt Candlelight al na maand van de radio

Een maand nadat het radioprogramma Candlelight weer terugkeerde op de radio is de samenwerking tussen presentator Jan van Veen en Omroep Max alweer beëindigd. Een 'onwerkbare situatie' zou de oorzaak van de breuk zijn aldus de ouderen omroep.

Op 4 januari bracht Omroep Max het romantische programma waar Jan van Veen gedichten voordraagt op de tonen van Greensleeves weer terug op de radio. Maar vandaag maakte de omroep alweer bekend dat het programma niet verder te horen zal zijn op NPO Radio 5. De samenwerking met Van Veen zou onwerkbaar zijn geworden. Zo vertikte de presentator met de zwoele stem het om zijn werk te doen vanuit de studio van Radio 5, in plaats daarvan nam hij alles op in zijn eigen huis. De audiokwaliteit was dermate slecht dat Max-directeur Jan Slagter vond dat dat niet langer aanvaardbaar was.

Ook hield Van Veen er nog een eigen commerciële onlinezender op na, candlelight.nl. Ook dat was voor Slagter een doorn in het oog, als omroep zijnde mag MAX niet zomaar met een commercieel project geassocieerd worden.

"Het werd een welles nietes-spelletje en zo een onwerkbare situatie. Heel jammer", aldus Slagter tegenover het Algemeen Dagblad. Welk programma nu op het tijdstip van Candlelight uitgezonden zal worden is nog niet bekend.

Wapeninleveractie Rotterdam afgelopen: 262 wapens ingeleverd

Ruim 260 wapens en 650 kilo munitie haalde de politie de afgelopen weken op tijdens de wapeninleveractie. Twee weken lang konden mensen zonder straf van hun wapens af. Allerlei wapens kwamen binnen; samurai zwaarden, antieke wapens, boksbeugels, pepperspray, gasdrukwapens en alarmpistolen en zo’n 60 vuurwapens en 43 messen.

ingeleverde wapens
Een hele collectie wapens ligt uitgestald op het politiebureau in Dordrecht. Het is slechts een deel van de opbrengst van de twee weken durende actie ‘Zonder straf van je wapen af’. De rest ligt nog in containers. De ruimte is te klein voor alle wapens. De vloer ligt vol met allerlei soort vuurwapens, geweren, revolvers, pistolen, maar ook luchtdrukwapens, gasdrukwapens, alarmpistolen, zwaarden, messen. Een indrukwekkend gezicht. “We zijn ontzettend blij met alle wapens die zijn binnengekomen. De aantallen zijn hoger dan verwacht.”, vertelt Tarik Topcu, portefeuillehouder vuurwapens. “Maar minstens net zo belangrijk is de aandacht die het onderwerp heeft gekregen. Het besef dat wapenbezit niet normaal is. Hopelijk heeft deze actie ook bijgedragen aan een stukje bewustzijn en de meldingsbereidheid verhoogd.”

Persoonlijk verhaal
‘Wapenbezit leidt tot wapengebruik. Wapenbezit kent alleen verliezers. Lever je wapen in.’ Met die oproep startte de politie twee weken geleden de actie. Na diverse heftige schietpartijen leefde het gevoel om naast de reguliere aanpak van handhaving, repressie en opsporing een ander soort actie te voeren. Om samen met burgers in actie te komen om schietpartijen en vuurwapenbezit tegen te gaan. Samen op te staan vanuit het gevoel; dit moet stoppen. Eén van de nabestaanden van zo’n dodelijk schietincident was bereid haar persoonlijke verhaal te vertellen, in een filmpje. “Haar oproep om te stoppen met geweld en met zijn allen op te staan tegen wapenbezit, dat is waar de actie om gaat.”, aldus Tarik.

Vraag van bewoners
De wapeninleveractie was een verzoek van bewoners en ondernemers in Rotterdam-Zuid. Een burgerinitiatief onder de naam ‘Wapens de Wijk Uit’ zet zich al twee jaar in om wapenbezit op de straten van Rotterdam-Zuid tegen te gaan. Een paar maanden geleden sloten politie, gemeente en OM zich aan bij dit initiatief en volgden gesprekken hoe de partijen elkaar konden versterken. “Zij vroegen ons om een wapeninleveractie en daar hebben wij gehoor aan gegeven.”, vertelt Tarik. “Het succes is wat mij betreft ook aan hen te danken.”

Echte criminelen
Het merendeel van de ingeleverde wapens is bijna antiek te noemen. Oude verzetswapens, erfstukken, maar ook “een heleboel spul waar je zo een overval of ander misdrijf mee kan plegen”, licht Tarik toe. “We hebben nooit de illusie gehad dat echte criminelen hun wapen zouden komen inleveren, maar daar hebben we uiteraard andere acties en onderzoeken op lopen.”

Wapeninleveractie unicum
Nog een wapeninleveractie zit er niet snel meer in. “Een actie als dit is echt een unicum. Op het bezitten van een wapen staat een strafmaximum van 4 jaar. Deze straf ‘zomaar’ seponeren is best een ding.”, vertelt Petra Willemse, Officier van Justitie. “Daar was toestemming van het hoogste orgaan binnen het Openbaar Ministerie voor nodig. Je kunt lastig verkopen dat er de ene week 9 maanden celstraf wordt geëist tegen een verdachte wegens wapenbezit, terwijl een verdachte in de andere week straffeloos wegkomt met een vuurwapen op zak. De straf is de norm. Deze actie was een unieke kans voor mensen die van hun wapen af wilden. Vanaf vandaag gelden de reguliere regels weer en gaan we natuurlijk onverminderd hard aan het werk om zo veel mogelijk wapens van straat af te halen.”

Wapeninleveractie Rotterdam afgelopen: 262 wapens ingeleverd (Foto: Politie)
Wapeninleveractie Rotterdam afgelopen: 262 wapens ingeleverd (Foto: Politie)

D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal

Voor Nederland was D-Day op 6 juni 1944 het begin van de bevrijding. Dat geallieerde troepen hun leven riskeerden voor Nederland, vinden we nog altijd niet normaal. Daarom herdenkt Nederland jaarlijks de Amerikaanse moed en de vrijheid. Minister Ank Bijleveld-Schouten zei het vandaag in de Rotterdamse Kunsthal bij de opening van de tentoonstelling 'D-Day vlag 75 jaar. Symbool van vrijheid'.

Met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra overhandigde Bijleveld een historische D-Day-vlag aan eigenaar Bert Kreuk en Kunsthal-directeur Emily Ansenk. Die legden het kostbare dundoek op hun beurt weer neer op een speciale tafel. De vlag, die op 6 juni 1944 boven landingsvaartuig LCC60 wapperde en beschadigd raakte, werd sinds 15 september 2016 tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. De vlag is de komende 2 weken in Rotterdam te zien.

Militaire erehaag
Defensie hielp bij het verplaatsen van de vlag, net als in 2016. Toen verhuisde het Amerikaanse symbool van de persoonlijke collectie van de kunstverzamelaar Bert Kreuk naar het NMM. Vanmiddag werd het dundoek van de Van Ghentkazerne naar de Kunsthal gereden met 2 moderne militaire voertuigen en één historisch. Bij de Kunsthal stond een erehaag van Nederlandse en Amerikaanse militairen op de vlag te wachten.

Sterke banden
Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Bijleveld bracht de moed, de angst de wanhoop en vooral de toewijding van de Amerikaanse militairen aan vrijheid in herinnering. "Onze militairen laten diezelfde toewijding aan vrijheid zien. Ze zijn klaar om te beschermen wat wij waardevol vinden: vrijheid. Velen worden elke dag wakker tussen oorlog en geweld. Daarom zetten wij ons in voor degenen die op een dag hopen wakker te worden in vrijheid"

De Nederlandse banden met de VS zijn volgens Bijleveld sterk en Nederland koestert die. Commandant van landingsvaartuig LCC60 Howard vander Beek had Nederlandse voorouders, evenals ambassadeur Hoekstra en de eigenaar van de D-Day-vlag, Bert Kreuk die zijn fortuin in de VS maakte. "Dankzij hem kunnen we de vlag met eigen ogen zien. Het is bijzonder om het fysieke bewijs te zien van het moment dat anderen voor ons vochten, toen we daarvoor zelf de kracht niet meer hadden."

D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal (Foto: Defensie)
D-Day-vlag tijdelijk in Rotterdamse Kunsthal (Foto: Defensie)

Bazoer voor drie duels geschorst na duwen van vierde official

Riechedly Bazoer is voor drie wedstrijden geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart van afgelopen zondag. De middenvelder van FC Utrecht deelde na afloop van het duel tussen PEC Zwolle en FC Utrecht (4-3) een duw uit aan vierde official Sander van der Eijck.

"De vierde official wordt weggeduwd door Bazoer. Dat is onacceptabel, dus die krijgt een rode kaart. Hij raakte hem niet even aan, hij duwde hem echt weg. Dat is onacceptabel gedrag", zei scheidsrechter Björn Kuipers daarover in gesprek met FOX Sports . Door de schorsing mist de huurling van VfL Wolfsburg de wedstrijden tegen PSV, De Graafschap en Excelsior.

Trainer Dick Advocaat nam het na afloop van de wedstrijd nog op voor zijn speler. "Die Bazoer is natuurlijk ook teleurgesteld", aldus Advocaat, die cynisch verder ging. "En die geeft die vierde man, die heeft natuurlijk een verschrikkelijk belangrijke functie, een duwtje. En dan geeft hij hem rood, ja sorry, loop door en zeg: niet meer doen, jochie. Maar ga geen rood geven, dan begrijp je er toch niks van? De vierde man mag dan ook een beslissing nemen, verschrikkelijk zeg."

Urby Emanuelson kreeg tijdens de wedstrijd een directe rode kaart van arbiter Kuipers. De middenvelder heeft hiervoor een wedstrijd schorsing gekregen. Vanuit een eerdere schorsing had hij nog een duel voorwaardelijk open staan, waardoor Emanuelson twee wedstrijden geschorst is. Hij ontbreekt hier in de aanstaande duels met PSV en De Graafschap.

Lichaam gevonden in vliegtuigwrak van Emiliano Sala

In het vliegtuigwrak dat Emiliano Sala vervoerde, bevindt zich een lichaam, zo heeft de Britse Luchtvaartinspectie bekendgemaakt. De Argentijnse aanvaller werd twee weken geleden vervoerd met een vliegtuig richting Engeland toen het toestel van de radar verdween. Het wrak werd zondag tijdens een zoekactie gevonden op een diepte van circa 63 meter in Het Kanaal. Het is nog onduidelijk of het lichaam van Sala of die van piloot David Ibbotson is gevonden.

Na de verdwijning van het toestel werd er in eerste instantie een grote zoekactie op poten gezet door de Engelse kustwacht. Nadat de zoekactie na een paar dagen was gestaakt, is er via een crowdfundingsactie genoeg geld binnengehaald voor de familie om een aantal experts in de hand te nemen om alsnog verder te zoeken. De nieuwe actie staat onder leiding van oceaanwetenschapper en scheepswrakkenjager David Mearns, die zich genoodzaakt voelde om te helpen na de oproep van de familie van Sala.

"Ze wachten wanhopig op de berging van het vliegtuig, voor hen de enige manier om antwoord te krijgen op de vragen waarmee ze zitten", aldus Mearns bij de BBC eerder op de maandag. Zondag werd de Piper Malibu gevonden. Het wrak werd geïdentificeerd met behulp van een onderwaterrobot voorzien van verlichting en camera's. Het onderzoeksteam is nu in gesprek met de politie en de families over de wijze waarop het proces moet worden vervolgd.

Fiscale overgangsregeling in het geval van een no deal Brexit

Er komt tijdelijk fiscaal overgangsrecht voor burgers en bedrijven. Dit komt erop neer dat in het geval van een no deal Brexit voor de belastingen wordt gedaan alsof het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie nog niet verlaten heeft. Het overgangsrecht geldt in beginsel voor de rest van het jaar. Dit voornemen schrijft staatssecretaris Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Voor Nederlandse burgers en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk brengt een no deal Brexit al veel onzekerheid met zich mee. Hoewel met een no deal Brexit zeker veel gaat veranderen, wil ik mensen met deze overgangsperiode de gelegenheid geven zich hier op voor te bereiden.”

Op het moment dat een no deal Brexit plaatsvindt en het Verenigd Koninkrijk een zogenaamd derde land wordt, zullen zonder maatregelen personen en bedrijven direct geconfronteerd worden met een andere fiscale behandeling dan voorheen. Burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en in Nederland belasting betalen verliezen dan bijvoorbeeld het recht op heffingskortingen en het recht op bepaalde aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek.

Voor sommige fiscale regelingen is het namelijk van belang of je in een EU-land woont of daarbuiten. Met dit tijdelijke fiscale overgangsrecht kunnen burgers en bedrijven zich langer op deze nieuwe situatie voorbereiden en wordt voor bedrijven voorkomen dat ze in hetzelfde boekjaar verschillende fiscale behandelingen krijgen.

Voetbalachtige taferelen bij ijshockeyfinale

Agenten controleerden zondagmiddag 3 februari op de parkeerplaats bij Peulwijk Oost (tusen Den Hoorn en Den Haag) de inzittenden van twee supportersbussen van ijshockeyclub AHOUD Devils. De bussen waren vanuit Nijmegen op weg waren naar de ijshockeyfinale tegen HIJS in de Uithof.

De supportersbussen werden gecontroleerd omdat de politie informatie had binnengekregen dat er zwaar illegaal vuurwerk aanwezig zou zijn in de bussen. Tijdens de controle bleek er inderdaad zwaar illegaal vuurwerk aanwezig te zijn in de bussen. Daarnaast vonden agenten vechthandschoenen, met verharde metalen knokkels. Verder troffen agenten in de bussen ruim 50 treetjes alcoholhoudende dranken en gebruikershoeveelheden drugs aan.

Daarnaast werd een 55-jarige man uit Nijmegen aangehouden omdat hij een agent mishandelde. De agent raakte daarbij gewond aan zijn pols. Ook werd een 27-jarige Nijmegenaar aangehouden wegens opruiing en belemmering.

Noodbevel
De burgemeester van Den Haag vreesde voor het verstoren van de openbare orde. Op basis van de gemeentewet gaf zij daarom een noodbevel af. De bussen zijn onder politiebegeleiding teruggestuurd naar Nijmegen. Tijdens de controle was ook een veiligheidscoördinator van de ijshockeybond aanwezig.

Ondanks het terugsturen van de twee supportersbussen vonden er tijdens de ijshockeyfinale alsnog meerdere incidenten plaats in het uitvak, waarbij beveiligers moesten ingrijpen. In de sporthal werd een 32-jarige man uit Nijmegen aangehouden voor het betasten van een steward. Het slachtoffer deed aangifte en de verdachte zit nog vast. Na de rustperiode werd de sfeer in het uit-vak wat grimmig en ontstonden kleine vechtpartijen. Hierbij sneuvelde een ruit en ging er een rookbom af, waardoor het brandalarm in de Uithof afging. Er is nog geen aangifte gedaan van deze vernieling.

Van de twee aangehouden verdachten in de supportersbussen is de 55-jarige verdachte uitgenodigd voor een hoorzitting. De betrokken agent deed aangifte van mishandeling. De zaak tegen de 27-jarige man is geseponeerd. De 32-jarige man die werd aangehouden in de sporthal zit nog vast.

Voetbalachtige taferelen bij ijshockeyfinale (Foto: Politie)
Voetbalachtige taferelen bij ijshockeyfinale (Foto: Politie)

2e pro-formazitting tegen Jos B. op 8 maart 2019

Op vrijdag 8 maart vindt de tweede pro-formazitting plaats in de strafzaak tegen Jos B., de man die onder meer wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Deze zitting is bij de rechtbank Limburg, Sint Annadal 1 in Maastricht en begint om 10.00 uur.

Tijdens een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er zal worden gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning. Onbekend is nog of Jos B. aanwezig zal zijn bij de zitting.

Het is in principe mogelijk om de zitting als publiek bij te wonen. Binnen de rechtbank worden extra zittingszalen (zaal B en E) vrijgemaakt, zodat het publiek daar de zitting op beeldschermen kan volgen. Zittingzaal A is gereserveerd voor de nabestaanden en de pers en is niet toegankelijk voor publiek.

Oud-PVV'er is nu vrome moslim

Joram van Klaveren, die jarenlang in de Tweede Kamer zat voor de PVV, heeft zich bekeerd tot de islam. Reeds in oktober sprak hij de geloofsbelijdenis uit in bijzijn van imam Mhamed Arab. Inmiddels kent hij al twee hoofdstukken van de koran uit zijn hoofd zo blijkt uit een interview met het NRC. 

Van Klaveren was bezig met een onderzoek naar de islam, ongetwijfeld om uit de doeken te doen hoe smerig het er allemaal wel niet aan toegaat binnen de geloofsgemeenschap, maar raakte gaandeweg juist gefascineerd door het geloof. 

Over zijn zoektocht en zijn bekering naar de islam schreef hij een boek met de titel Afvallige. Volgens zijn uitgever van het boek is het een belangrijke verrijking van het aanbod van het aantal boeken over de islam: "Met dit boek hopen we een bijdrage te leveren aan het wegnemen van de vele misvattingen die bestaan over de islam en aan het voorkomen van polarisatie binnen onze maatschappij," aldus Mohamed Ben Hammouch

9 darters vervangen Anderson in Premier League

De geblesseerde darter Gary Anderson wordt door maar liefst negen darters vervangen tijdens de Premier League Darts. De PDC wil zo jonge opkomende darttalenten een kans geven.

Eerder vandaag werd bekend dat Anderson vanwege aanhoudende rugproblemen de Premier League aan zich voorbij moet laten gaan. Deze middag heeft PDC onthult wie hem zal vervangen. De dartbond heeft er niet voor gekozen één speler in de plaats van de voormalig wereldkampioen in te schuiven, maar er zullen de komende weken negen verschillende spelers acte de présence geven.

Elke week zal er een andere, lokale darter meespelen in de wedstrijd die voor Anderson gepland stond. De lokale toptalenten worden de 'Premier League-uitdagers' genoemd zo lezen we op RTL7 Darts. Het gaat om de volgende spelers: Dimitri van den Bergh, Jeffrey de Zwaan, Nathan Aspinall, Chris Dobey, Luke Humphries, Max Hopp, John Henderson, Steve Lennon en Glen Durrant.

Deze uitdagers kunnen zelf geen punten voor de ranglijst verdienen maar hun tegenstanders wel. De talenten spelen alleen mee voor de ervaring en de financiële bonus. Na Judgement Night zal er dus maar één speler afvallen in de Premier League.

"De jonge spelers, die in het Alexandra Palace (tijdens het WK, red) zichzelf al op de kaart hebben gezet, hebben laten zien dat ze het kunnen", zo legt PDC-voorzitter Barry Hearn uit. "De lokale spelers hebben deze kans verdiend, omdat ze het publiek en de tv-kijkers kunnen vermaken. Ze brengen allemaal iets anders aan deze editie van de Premier League."

De uitdagers komen de volgende wedstrijden in actie:

7 februari, Newcastle
Speelronde 1
Chris Dobey v Mensur Suljovic

14 februari, Glasgow
Speelronde 2
Daryl Gurney v Glen Durrant

21 februari, Dublin
Speelronde 3
Steve Lennon v Peter Wright

28 februari, Exeter
Speelronde 4
Luke Humphries v Gerwyn Price

7 maart, Aberdeen
Speelronde 5
Michael van Gerwen v John Henderson

14 maart, Nottingham
Speelronde 6
Nathan Aspinall v Michael Smith

21 maart, Berlijn
Speelronde 7
Max Hopp v Raymond van Barneveld

27 maart, Rotterdam
Speelronde 8
James Wade v Dimitri Van den Bergh

28 maart, Rotterdam
Speelronde 9
Rob Cross v Jeffrey de Zwaan

Britten bespreken Brexit-alternatieven

De Britse premier Theresa May zegt dat ze terug naar Brussel gaat om alternatieve plannen voor te leggen over de Ierse grens. Dat is het struikelblok waardoor ze haar exitdeal met de EU niet door het parlement krijgt. De grens is open sinds het internationaal erkende Goede Vrijdag-vredesverdrag uit 1998, en bij terugkeer van grenscontroles is de vrees dat het oude conflict ook terugkeert.

Afgelopen week ging het Lagerhuis akkoord met een motie die 'alternatieve regelingen' voor het in de exitdeal opgenomen vangnet eist. Twee weken eerder leed May met haar deal de grootste nederlaag uit de Britse parlementaire geschiedenis.

Het vangnet regelt dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU blijft zolang er geen andere regeling zoals een handelsdeal is, waarmee kan worden bereikt dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek openblijft.

De 'harde Brexit'-vleugel in Mays Conservatieve Partij eist echter ofwel een tijdlimiet op die regeling of het recht dat Londen zich er eenzijdig uit kan terugtrekken, maar daar voelt Dublin niets voor. Dus welke andere mogelijkheden zijn er dan? De BBC noemt er vier.

1: Terugtrekking zonder Noord-Ierland
De Ierse hoogleraar Karl Whelan wijst erop dat het vangnet oorspronkelijk alleen maar over Noord-Ierland ging: enkel dat landsdeel zou in de douane-unie blijven. Maar omdat Mays gedoogpartner de DUP een verschil in regels tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk afwijst, gaat het over het hele land.

Dus, zegt Whelan, mag Londen zich uit het vangnet terugtrekken mits Noord-Ierland er maar in blijft. Sluiten de Britten vervolgens handelsdeals met andere landen, dan gelden die niet voor Noord-Ierland.

In het geval van zo'n vangnet dat alleen voor Noord-Ierland geldt, stelt Whelan voor om na vijf jaar een Noord-Iers referendum te houden. De Noord-Ieren mogen dan zelf beslissen of ze in de douane-unie van de EU willen blijven.

2: Europese douane-associatie
Ook het IFO-instituut van de Universiteit van München heeft een plan: een permanente douane-associatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Die moet verder gaan dan de douane-unie die de EU met Turkije heeft, waardoor de Britten niet alleen maar EU-regels volgen maar actief deelnemen aan het vormgeven van de regels.

Het IFO erkent dat dit de Ierse grens niet 'soepel' houdt en dat het de Britten effectief in de gemeenschappelijke markt voor goederen en diensten zou houden. Dus zou de EU met een tegen-concessie moeten komen, namelijk dat de vier vrijheden van goederen, diensten, kapitaal en personen niet langer ondeelbaar is.

Omdat het Brexitreferendum voornamelijk door Leave werd gewonnen vanwege weerstand tegen het vrije verkeer van personen, zou de concessie van Brussel op dat gebied moeten zijn. De EU zou de Britten dus deelname aan de markt voor goederen, diensten en kapitaal moeten bieden, maar ook toestaan hun eigen keuzes te maken op het gebied van persoonlijke mobiliteit, aldus het IFO.

3: Duidelijkere politieke verklaring
Voormalig Europarlementariër Andrew Duff zegt in een artikel voor de European Policy Centre dat de EU de tijdelijke aard van het vangnet beter moet benadrukken.

Dat moet gebeuren in de politieke verklaring die apart bij Mays exitdeal werd gevoegd. Volgens Duff staat daar weliswaar in dat het niet de bedoeling is dat de vangnetregeling voor altijd is, maar zou het taalgebruik duidelijker en krachtiger kunnen.

Duffs voorstel komt feitelijk op neer op een soort inspanningsverplichting voor de EU om tot een handelsovereenkomst met de Britten te komen, die de Ierse grens ook open kan houden. May is echter op zoek naar juridisch bindende wijzigingen aan de exitdeal, en daaraan voldoet dit plan niet. Echter, als de klok maar ver genoeg is doorgetikt tot de Brexitdatum van 29 maart en de angst in het Lagerhuis voor een no-deal exit maar groot genoeg is, is het niet uitgesloten dat Mays alternatief hierop neerkomt, en door het Britse parlement wordt goedgekeurd.

4: Ierland uit de douane-unie
Ten slotte stelt Mays voormalig adviseur Nick Timothy in de Daily Telegraph voor dat de Ierse Republiek de douane-unie van de EU verlaat. In plaats daarvan moet dan een gezamelijk douanegebied met Ierland, Groot-Brittannië en de EU wordt gecreëerd. Daarmee zouden controles aan de Ierse grens overbodig zijn, maar er zouden nieuwe douaneprocedures tussen Ierland en de EU voor in de plaats komen.

Volgens Timothy kan er worden voortgebouwd op bestaand beleid en zou zijn plan Ierse bedrijven en consumenten aan beide kanten van de grens beschermen. De Noord-Ierse economie-correspondent voor de BBC John Campbell wijst er echter op dat het idee dat de Britten via de Brexit de Ierse positie binnen de EU zouden ondermijnen, in Ierland uitermate slecht zou vallen.

Overigens was het Timothy die premier May medio 2017 overhaalde om vervroegde verkiezingen uit te schrijven waardoor ze haar meederheid in het Lagerhuis verspeelde en afhankelijk werd van de DUP. In zekere zin is de huidige impasse dus aan hem toe te schrijven.

De volgende Brexitstemming in het Lagerhuis staat gepland voor halverwege deze maand.

Defensie helpt bij terugkeer Amerikaanse helikopterbrigade

Defensie helpt de komende weken de 4th (US) Combat Aviation Brigade bij hun verplaatsing terug naar Texas. Dat gebeurt nadat de eenheid 9 maanden in Europa is geweest om samen met diverse NAVO partners te oefenen. De 4th (US) Combat Aviation Brigade is afgelost door een andere helikopterbrigade uit de VS.

De 46 helikopters van het type UH-60 Black Hawk en CH-47 Chinook gaan per schip vanuit de Botlek terug naar de VS, samen met 1000 voertuigen en containers. Het materieel arriveert de komende week in de Rotterdamse haven. Vliegbasis Eindhoven fungeert eventueel als tussenstop voor de helikopters die uit Duitsland komen. Op het militaire vliegveld Eindhoven kunnen de helikopters worden bijgetankt en de bemanningen eventueel overnachten. Ook de kazerne in Oirschot is open om Amerikanen te legeren.

Rotterdamse haven
Nederland zet diverse eenheden ter ondersteuning in. Het overslagterrein in de Botlek wordt weer 'tijdelijk militair terrein' en dag en nacht bewaakt door landmachtmilitairen. De luchtmacht bemant de landingsplek van de helikopters op het overslagterrein en levert een blusvoertuig. Het schip dat het materieel naar de VS brengt, vertrekt waarschijnlijk aan het eind van de maand.

Atlantic Resolve
De Amerikaanse operatie Atlantic Resolve zorgt sinds 2014 voor een verhoging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Door de opgelopen spanning met Rusland, doorlopen op continubasis 6.000 extra Amerikaanse militairen een trainings- en oefenprogramma in Oost-Europa. Deze oefeningen verhogen de inzetbaarheid van de deelnemende militairen en zorgt ervoor dat die nog beter militair kunnen samenwerken.

Defender 2020
Volgend jaar komen gelijktijdig 3 Amerikaanse brigades via Nederlandse havens naar Europa voor de oefening Defender 2020. Ruim 10.000 Amerikaanse militairen met al hun materieel verplaatsen dan door Nederland richting oefenlocaties in Oost-Europa. Ook dan levert Nederland host nation support om deze troepenverplaatsingen te ondersteunen. Het vergroten van de militaire mobiliteit is een speerpunt van de NAVO.

Defensie helpt bij terugkeer Amerikaanse helikopterbrigade (Foto: Defensie)
Defensie helpt bij terugkeer Amerikaanse helikopterbrigade (Foto: Defensie)

Hartelijke frikandellendag

Hoera, de frikandel zoals we die kennen is vandaag 60 jaar oud geworden, nouja het recept. De voorloper van de frikandel werd begin jaren '50 geïntroduceerd door slagersknecht Gerrit de Vries en vijf jaar later perfectioneerde Jan Bekkers (ja, die van de snacks) het recept en bracht de frikandel grootschalig op de markt. Sindsdien is de frikandel uitgegroeid tot de meest gegeten snack in Nederland. Dus hoera en zet de frietpan aan of ren naar de snackbar!

Smakelijk!

En hier nog wat tips om er zo veel mogelijk op te kunnen:

Feest:

Man bedreigt 'kankerwouten' en wordt opgepakt

De politie heeft afgelopen nacht omstreeks 01.50 uur in Breda een 54-jarige man onder veel verzet, met hulp van pepperspray, aangehouden voor onder meer bedreiging en belediging.  Het zou gaan om een bekende veelpleger die vaker de bewoners van dat pand lastig valt.

Twee agenten zagen ter plaatse dat het rustig was. Ze gingen in de woning in gesprek met de melders. Terwijl zij daar waren kwam de man, flink gas gevend weer aanrijden met zijn auto. Hij reed meerdere keren naar voren en weer naar achteren. Daarna stapte hij uit, bespuugde de dienders en schold hen uit voor onder meer ‘kankerwouten’.

Hij daagde hen uit en nam de gevechtshouding aan. Hij dreigde daarbij de agenten af te maken en kapot te schieten. De politieambtenaren hebben pepperspray en de wapenstok ingezet en hem uiteindelijk onder veel verzet overmeesterd. De 54-jarige Bredanaar wordt verdacht van belediging, bedreiging, het verstoren van de openbare orde, verzet en het weigeren van de ademanalyse. 

Piet Paulusma en Talpa gaan scheiden

Piet Paulusma neemt aan het eind van 2019 op een gepaste manier afscheid als weerman van SBS6. Tot die tijd blijven zijn dagelijkse weerberichten te zien op de zender. Talpa Network oriënteert zich op een andere weervoorziening. Het contract met Piet Paulusma eindigt per eind 2019 en er wordt geen nieuw contract met elkaar aangegaan. De samenwerking met Piet Paulusma wordt in goed onderling overleg beëindigd laat Talpa in een persbericht weten. 

In de afgelopen 23 jaar die Piet Paulusma verbonden was aan SBS6 was hij er bijna onafgebroken zeven dagen per week te zien. Piet werkt nog steeds met onverminderde energie voor SBS6 maar zal na afloop van zijn huidige contract niet meer werkzaam zijn voor de zender. Piet krijgt hierdoor ruimte voor nieuwe weer gerelateerde activiteiten vanuit zijn bedrijf Piet Paulusma Meteo Services. SBS6 is Piet Paulusma en zijn team enorm dankbaar voor zijn onafgebroken inzet in de afgelopen 23 jaar en kijkt uit naar de uitzendingen die hij in 2019 nog zal verzorgen.

In september 1996 verscheen de Friese weerman voor het eerst op tv bij SBS6. Aanvankelijk was zijn weerbericht onderdeel van het nieuwsprogramma Hart van Nederland. De weerberichten rondom de Elfstedentocht van 1997 betekenden zijn doorbraak bij het grote publiek. Zijn unieke presentatie op locatie in weer en wind maakte hem ongekend populair en maakte van hem een onlosmakelijke personality van SBS6. Om die reden kreeg hij in 2003 zijn eigen programma: Piets Weer, standaard afgesloten met zijn groet Oant moarn. De populariteit van het programma is sindsdien onverminderd groot gebleken.

Piet is uniek in de historie van de weersvoorspellingen in Nederland en bij SBS6. Hij verzorgt bovendien alle weeruitzendingen op SBS6 alleen. Meteorologen Dennis Wilt en Amara Onwuka zijn gevraagd om vanaf dit voorjaar bij Talpa Network mee te denken over de invulling en uitrol van een nieuwe weervoorziening.

Piet Paulusma over de storm op 8 januari: 

Animal Rights brengt opnieuw eendenleed aan het licht

Nieuwe undercoverbeelden van Animal Rights gemaakt in eendenschuren in de provincie Flevoland laten zien dat het leven voor deze dieren nog steeds een hel is. Het BNNVARA programma Kassa besteede afgelopen zaterdag in een uitzending over dons aandacht aan de nieuwe beelden. 

De nieuwe beelden tonen dode en stervende eenden van verschillende leeftijden, veel dieren met gewrichtsproblemen, vervormingen van de nek, problemen met de motoriek en neurotisch gedrag. “Wij zien de eendenhouderij als zo fundamenteel in strijd met de natuurlijke behoeften van de dieren dat het geen verbeteringen of aanpassingen behoeft maar opheffing,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Eendenvangbeelden
Begin 2018 legde een undercovermedewerker van Animal Rights met een verborgen camera ook al ernstig dierenleed vast tijdens het vangen van eenden op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op die beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Daarnaast is vastgelegd hoe eenden worden geschopt, doodgetrapt en doodgeslagen. Deze beelden werden in juli via RTL Nieuws naar buiten gebracht en Kassa toonde ze zaterdag opnieuw, naast de nieuwe beelden. 

Beloftes
Die zomer was de verontwaardiging groot en de PLUS-supermarktketen verwijderde deze eenden uit hun schappen. Naar aanleiding van de Animal Rights beelden kondigde eendenslachterij en -integratie Tomassen Duck-To, hoofdverantwoordelijk voor de gehele keten, aan te werken aan de opzet van een ketenkwaliteitssysteem, voornamelijk bestaande uit basisvoorwaarden, regels en checklijsten, het trainen van vangploegen en steekproefsgewijs onaangekondigde controles bij het vangen en laden van eenden.

Responsible Down Standaard
“De Responsible Down Standaard waaraan de keten wil voldoen, garandeert eigenlijk alleen dat dit dons niet afkomstig is van levend geplukte dieren,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Voor de levensomstandigheden van de eenden in Nederlandse stallen, tijdens het vangen, op transport en in het slachthuis betekent RDS verder nauwelijks iets, zoals onze beelden aantonen.”

Niets veranderd
Begin januari was een toevallige voorbijganger getuige van het vangen van eenden in een schuur in Ermelo. Er is niets veranderd. Vermeulen: “Op de foto’s is opnieuw te zien hoe een vangploeg de eenden grijpt en ruw in kratten smijt.” In augustus 2017, bracht Animal Rights beelden naar buiten van het vreselijke leven van eenden in stallen op de Veluwe. Op basis van deze beelden moest beddenfabrikant Auping haar claim dat al hun dons 100% verantwoord is, aanpassen van de Reclame Code Commissie.

Nieuwe beelden
Uit de nieuwe Animal Rights beelden blijkt dat er ook in de schuren voor de eenden niets is veranderd. Uit inspecties komt nog steeds hetzelfde beeld naar voren: Oudere dieren plukken elkaar tot bloedens toe kaal. Dieren liggen op hun rug, waarbij het tevergeefse gespartel om overeind te komen lijdt tot verwondingen aan rug en vleugeltjes. Dieren die niet in staat zijn om overeind te komen, kunnen dus ook niet bij de voerbakken of waternippels komen.

Voor sommigen duurt de strijd zo lang dat ze door hun verwoede pogingen een kuil uitgraven in de zompige ondergrond van modder en uitwerpselen, bedekt met een dun laagje stro. Eén eendje zat klem achter een metalen pen van een afscheiding en te zien aan de afdruk in zijn of haar lichaam al langere tijd. "De eenden kunnen niet naar buiten, zien nooit geen daglicht en hebben geen zwemwater,” vat Animal Rights oprichter Robert Molenaar samen.

Reacties
Eendenhouder en LTO voorman Jaap Maarsingh vertelde in de Kassa uitzending dat het hier nu eenmaal om voedselproductie gaat en bagatelliseerde de misstanden. Donsafnemer Ducky Dons liet Kassa weten: “Het dierenwelzijn moet te allen tijde gewaarborgd worden en elke vorm van onnodig lijden moet voorkomen worden” en: “Wij zullen onze toeleverancier naar aanleiding van deze beelden dan ook om opheldering vragen en hierover in gesprek gaan met de betrokken partijen.”

De RDS zelf geeft aan: “het is buitengewoon verontrustend om beelden als deze te zien” en vervolgt: “We werken al samen met Ducky Dons om de boerderij te identificeren die te zien is in de video en om de gecertificeerde status te bevestigen. Zodra de boerderij is geïdentificeerd, kunnen we samenwerken met de verantwoordelijke certificeringsinstantie om deze aantijgingen te onderzoeken en een actieplan op te stellen.”

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid liet Kassa weten dat “deze situatie niet in orde is, dieren moeten niet zo behandeld worden. Een veehouder heeft de plicht om goed voor zijn dieren te zorgen.” Ook stelt Minister Schouten dat na eerdere signalen van Animal Rights de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (de NVWA) inspecties heeft uitgevoerd bij de betreffende eendenhouderijen en maatregelen heeft genomen.

Anderson meldt zich af voor Premier League Darts

De Premier League Darts zal het moet stellen zonder één van de topfavorieten voor de titel, Gary Anderson heeft moet afzeggen voor de prestigieuze competitie vanwege aanhoudende rugklachten.

Anderson kampt al enige tijd met rugklachten en heeft zich nu op advies van zijn fysiotherapeut afgemeld voor de Premier League. De Schot ontbrak om diezelfde reden afgelopen weekend bij de Masters. "Zelfs als ik een beetje ga trainen, heb ik al enorm veel pijn. Als ik nu geen rust neem, riskeer ik volgens mijn fysiotherapeut langdurige schade", aldus de tweevoudig wereldkampioen, zo lezen we op RTL7 Darts.

"Mijn rug is nu al 18 maanden slecht", zo verklaarde Anderson aan Live Darts. "Het ziet er eerlijk gezegd niet goed uit. Het ging slechter en slechter, tot er zelfs een punt was dat ik daardoor niet voor de dubbel 20 kon gaan. Het wordt een lang jaar. Het belangrijkste is dat ik nu fit word."

De Premier League  begint aanstaande donderdag met de eerste ronde in Newcastle, wie de Schot zal vervangen is nog onbekend.

Nederland erkent Guaidó als president van Venezuela

Het Koninkrijk der Nederlanden erkent Juan Guaidó als president van haar grootste buurland Venezuela, dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt.

De stap van Nederland volgt nadat de huidige machthebber, dictator Maduro, een ultimatum van een groep Europese landen liet verlopen. De groep, bestaand uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, had geëist dat er binnen acht dagen vrije verkiezingen zouden worden aangekondigd in Venezuela. Dat is dus niet gebeurd.

Nederland blijft wel diplomatieke banden onderhouden met het Maduro-regime, dat is van belang omdat Aruba op ongeveer 20 kilometer van Venezuela ligt.

Binnen de EU is er geen overeenstemming over de volgende stap in het conflict. Een aantal landen wil Guaidó erkennen of hebben dat al gedaan. Terwijl anderen, met als aanvoerders Griekenland en Italië, vrezen voor precedentwerking en op de rem staan. Daardoor lukt het niet om tot sancties te komen of überhaupt tot een formele erkenning van Guaidó.

Rusland, bondgenoot van Maduro, heeft inmiddels ook gereageerd op de stap van de Europese landen. Het noemt de actie illegaal en een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela.

Ondertussen lopen de spanningen in Venezuela zelf steeds verder op. De laatste levensader van Maduro, het leger, begint te scheuren. Er zijn hoge officieren overgelopen naar de oppositie en ook in de lagere rangen is de onvrede merkbaar. Er zijn ook meldingen van politiekorpsen die niet ingrijpen bij anti-regeringsdemonstraties. Als die trend doorzet wordt de positie van Maduro penibel.

De legertop heeft gigantische financiële belangen bij het aanblijven van Maduro. Het is publiek geheim dat de hoogste generaals grof geld verdienen met druggerelateerde activiteiten. De onderlaag van het leger heeft echter dezelfde problemen als de rest van de bevolking. Er zijn voedseltekorten, de brandstof raakt op en de onveiligheid is groot. 

Al met al een gigantisch spanningsveld, alle ingrediënten voor een bloedige escalatie zijn aanwezig. Maar vooralsnog lijkt geen van de partijen daar toe bereid. Maar wat Maduro gaat doen als hij in het nauw komt weet niemand. Ook is nog ongewis hoelang de aanhang van Guaidó rustig blijft. Een ding is wel zeker, dit conflict is voorlopig nog niet voorbij.

Duitse tafeltennissers slaan dubbelslag op Top-16

In het Zwitserse Montreux is het jaarlijkse Europese Top-16-toernooi afgewerkt, waarop de hoogstgeplaatste Europese spelers in actie komen. Dat leverde een Duitse dubbelslag op, met winst bij zowel de mannen als de vrouwen.

De Duitser Dimitrij Ovtcharov sloeg zich langs Lei Kou uit Oekraïne en Jonathan Groth uit Denemarken, waarna zesvoudig kampioen en landgenoot Timo Boll na een spannende strijd met 4-3 voor de bijl ging. In de finale stond Ovtcharov tegenover een heuse legende, de Wit-Rus Vladimir Samsonov. De inmiddels 42-jarige won het toernooi in 1998, 1999, 2001 en 2007 en eindigde acht keer als verliezend finalist.

In een ware thriller ging het op en neer: een lange 16-14 game hielp Samsonov naar 2-2, waarna hij zelfs een voorsprong pakte. Ovtcharov sloeg echter terug en in een spannende laatste game pakte hij alsnog de zege, zijn vierde in vijf jaar: 6-11, 11-8, 11-3, 14-16, 6-11, 11-7, 12-10.

Bij de vrouwen deden twee Nederlandse deelneemsters mee. Li Jie, kampioene van 2017, ging al gelijk met 3-4 onderuit tegen de eenarmige Poolse Natalia Partyka, terwijl Britt Eerland met 0-4 sneuvelde tegen de Slowaakse Barbora Balazova.

De Duitse Petrissa Solja sloeg zich met 4-3 langs de Poolse Li Qian en klopte vervolgens de Roemeense Elizabeta Samara (4-1) en de Oostenrijkse Sofia Polcanova (4-2). Titelverdedigster Bernadette Szöcs uit Roemenië was te sterk voor de Tsjechische Hana Matelova (4-2), Balazova (4-0) en Partyka (4-3).

In de finale schoot Szöcs uit de startblokken en ze leek er bij 3-0 vandoor te gaan met haar tweede titel. Toch draaide Solja het op indrukwekkende wijze om en met vier games op rij pakte de Duitse na twee verloren finales dan toch de titel: 9-11, 9-11, 6-11, 12-10, 11-8, 11-8, 11-4.

Papieropslagloods Tilburg in lichterlaaie

In Tilburg staat aan de Posthoornstraat een papieropslagloods in brand. De brandweer zet momenteel in op het voorkomen dat de brand overslaat naar naastgelegen panden. 

Er is een NL-Allert verstuurd. Bij de brand komt zeer veel rook vrij. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. 

Update 13:12 uur
De loods was voornamelijk gevuld met wc-papier en tissues. Inmiddels is het pand ingestort en heeft de brandweer catering aan laten rukken. Tekenen dat het blussen van de brand nog wel even kan duren. 

ANWB: nieuwe verkeersregels amper bekend

Nieuwe verkeersregels en -borden blijken nauwelijks bekend. Dat blijkt uit een online verkeersquiz van de Kampioen met 90.000 deelnemers. Zij kregen twintig vragen over recent ingevoerde verkeersregels en -borden zoals het ‘puntstuk’, speed pedelecs, milieuzones, telefoongebruik, uitrijstroken, huftergedrag, losse fietslampjes en nieuwe borden. Het verontrustende resultaat: 81.000 deelnemers maakten 4 fouten of meer en zakten voor de test.

Circa 47% had zelfs negen fouten of meer. De echte hoofdbrekers bleken vragen over het puntstuk, snelheid op woonerven, het doorsnijden van een rouwstoet en hoe je moet uitvoegen op de snelweg.

Slechts 28% van de deelnemers liet in een aanvullende vragenlijst weten dat zij informatie over nieuwe verkeersregels goed geregeld vinden. Zij zien hier vooral een taak voor de overheid. Gezien de resultaten van dit onderzoek zal ook de ANWB aandacht blijven besteden aan voorlichting over verkeersregels.

Enkele andere opvallende uitkomsten van het onderzoek waren: Audi-rijders scoren het best en Fiat-rijders het slechtst. Van de jongeren (18-34 jaar) slaagde 16% tegenover slechts 5% geslaagden onder de 75-plussers. Veelrijders scoren significant beter: van de mensen die 40.000 kilometer per jaar of meer rijden slaagde 14%, tegenover 10% van de mensen die 10.000 km per jaar of minder rijden. Het volledige rapport kun je hier bekijken. 

De volledige quiz zelf maken? Kijk op www.anwb.nl/verkeersquiz. Laat je even weten wat je score is? 

ANWB: nieuwe verkeersregels amper bekend (Foto: ANWB)
ANWB: nieuwe verkeersregels amper bekend (Foto: ANWB)

Amerikaanse snowboardcrossers pakken eerste gemengde wereldtitel

Op het wereldkampioenschap snowboarden in het Amerikaanse Solitude heeft het thuispubliek kunnen juichen. De Amerikanen wonnen zondagavond het goud op de gemengde snowboardcross, waar gestreden werd door duo's van één man en één vrouw en wat voor het eerst op het programma stond.

De kersverse wereldkampioen Mick Dierdorff begon niet best namens de Amerikanen, met in de finale ook nog Duitsland (Paul Berg/Hanna Ihedioha), Italië-1 (Omar Visintin/Michela Moioli) en Italië-2 (Emanuel Perathoner/Francesca Gallina). Dierdorff kwam als vierde over de streep, maar zijn teamgenote en vijfvoudig wereldkampioene Lindsey Jacobellis maakte het volledig goed.

Met overmacht hielp Jacobellis zichzelf en Dierdorff naar het goud, voor Italië-1 en Duitsland.

De finale (Bron: YouTube)

Minister bakte taart voor Heel Holland Bakt-winnares

Na 27 bakopdrachten in Heel Holland Bakt, blijkt de 29-jarige marine-korporaal Anna Yilmaz de beste televisiebakker te zijn. Gisteravond werd ze op NPO 1 met een zwevende tulpentaart tot winnaar uitgeroepen.

De marine was de beroerdste niet en hielp de militair haar droom na te jagen. Dus mocht ze haar plaatsing aan boord van Zr. Ms. Evertsen verruilen met een functie op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Doordat ze niet de zee op hoefde, kon ze aan de bakserie deelnemen. Door haar militaire precisie liet de korporaal uiteindelijk 499 kandidaten achter zich.

In haar aanloop naar de finale moedigden veel collega’s en zelfs minister Ank Bijleveld-Schouten haar flink aan. De bewindsvrouw bakte een 'veel succes'-taart voor haar, niet zo mooi als die van Anna … maar wel lekker volgens defensie. 

Minister bakte taart voor Heel Holland Bakt-winnares (Foto: Defensie)
Minister bakte taart voor Heel Holland Bakt-winnares (Foto: Defensie)

20-jarige heeft geen verklaring voor herkomst 80.000 euro

Een 20-jarige Amsterdammer is gisteravond op de A44 bij Abbenes aangehouden nadat er op de bijrijdersstoel van zijn auto een plastic tas met 80.000 euro werd aangetroffen. De man wordt verdacht van witwassen.

Naast de tientallen duizenden euro's in de tas had de Amsterdammer in zijn kleding ook nog eens 4.300 euro verstopt. De jongen had geen plausibele verklaring over de herkomst van het geld.

De politie gaf de bestuurder een opvolgteken. 'Dat volgde hij, totdat de politie de controle uit wilde voeren. Toen schoot de verdachte weer de snelweg op', meldt de politie. De Amsterdammer is aangehouden voor witwassen. Het geld is in beslag genomen. De politie doet nog onderzoek naar het incident.

20-jarige heeft geen verklaring voor herkomst 80.000 euro (Foto: Politie Landelijke Eenheid)
20-jarige heeft geen verklaring voor herkomst 80.000 euro (Foto: Politie Landelijke Eenheid)

Süd-Tirolers domineren WK natuurbaanrodelen

Rodelen, het gros van de Nederlanders volgt het niet bepaald, maar de meesten weten toch wel een beetje wat het is. Je ziet het bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen langskomen: de heren en dames liggen plat op de rug op hun slee en gaan met snelheden van ver boven de 100 kilometer per uur naar beneden.

Officieel heet dat echter niet rodelen, maar 'kunstbaanrodelen', om zo onderscheid te maken met misschien wel de originele vorm van de sport: natuurbaanrodelen. Dat is vooral populair in Süd-Tirol - het noorden van Italië - en Oostenrijk, waarbij dan ook de Russen vaak nog tot de wereldtop horen. Het zijn ook de plekken waar het WK vaak wordt gehouden en dit keer was het weer de beurt aan Süd-Tirol, aan Latzfons om precies te zijn.

In de straten van het dorp werd gestreden om de vier wereldtitels: mannen, vrouwen, dubbels en teams. Bij de mannen leek het na één van de drie runs een mooie strijd te worden tussen regerend wereldkampioen Alex Gruber en de legendarische Patrick Pigneter, goed voor elf eindzeges en meer dan honderd overwinningen in de World Cup. Bij de start van run twee ging het echter fout voor Pigneter: een deel van zijn slee ging kapot en het was einde verhaal.

"Ik snap er niks van, meer dan tweeduizend afdalingen en nu gaat het precies tijdens het thuis-WK kapot", aldus een gefrustreerde Pigneter. Gruber kwam niet meer in de problemen, noteerde de eerste, eerste en tweede tijd en won met 1,56 seconden voorsprong op de Oostenrijker Thomas Kammerlander. Diens landgenoot Michael Scheikl pakte het brons, vlak voor de derde Oostenrijker, Florian Glatzl. Alle Oostenrijkers, Italianen en Russen eindigden in de top-15, Oliver Schiller uit Duitsland was op de zestiende stek de eerste uit een ander land.

De derde en beslissende run bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen pakte Evelin Lanthaler na 2015 voor de tweede keer de wereldtitel. Ook zij was oppermachtig, alleen uittredend kampioene en mede-Süd-Tiroler Greta Pinggera bleef nog binnen twee seconden. Het brons was voor de Oostenrijkse Tina Unterberger, die met 3,22 seconden achterstand de Russische viervoudig wereldkampioene én viervoudig vicewereldkampioene Ekaterina Lavrenteva één honderdste voor wist te blijven.

Pigneter kende alleen weliswaar pech, met Florian Clara veroverde hij de wereldtitel bij de dubbels voor de vierde keer, na 2009, 2013 en 2015. Het duo bleef de Russen Pavel Porshnev en Ivan Lazarev 1,30 seconden voor, terwijl de tweede Süd-Tiroler slee, die van Patrick en Matthias Lambacher, op 1,34 seconden brons pakte. De vierde plek was voor de uittredend wereldkampioenen uit Oostenrijk, Rupert Brüggler en Tobias Angerer.

Na drie wereldtitels op drie onderdelen was het geen verrassing dat de Italianen ook de landenwedstrijd wonnen. Lanthaler, Pigneter en Gruber waren veel te sterk voor het Oostenrijkse trio Unterberger, Scheikl en Kammerlander, terwijl de Russen genoegen moesten nemen met brons.

De landenwedstrijd (Bron: Livestream)

FOK! Fotowedstrijd: Win een half jaarabonnement op het CHIP foto magazine!

Ook in februari is er weer een leuke wedstrijd op het FOK! Foto-forum! Afgelopen maand was het thema van de wedstrijd 'NIEUW' en inmiddels is de winnaar bekend! User houdjemond stuurde onderstaande foto in met de begeleidende tekst: "It's a new dawn, It's a new day, It's a new life, For me,
And I'm feeling good" 

Deze maand is het thema 'WINTER'. Foto's insturen kan tot en met 21 februari. Ook deze maand is de eerste prijs een halfjaar-abonnement op het vooraanstaande CHIP FOTO Magazine. Meedoen? Dit doe je door je foto onder vermelding van je username te mailen naar fotowedstrijd@fok.nl

De winnende foto van januari door user houdjemond !
De winnende foto van januari door user houdjemond !

22-jarige kan niet tegen verlies en haalt vuurwapen

De politie heeft zondagavond om 22:40 uur een 22-jarige man in zijn woning aangehouden omdat hij op het voetbalveldje aan de Hobodreef in Etten-Leur tijdens een ruzie een 15-jarige jongen bedreigd zou hebben met een vuurwapen. Het slachtoffer deed aangifte. Hij vertelde dat hij met vrienden meedeed aan een voetbalwedstrijd, vijf tegen vijf, op het Cruyff court.

Na een door hem gemaakt doelpunt, ontstond er een woordenwisseling met een van de tegenstanders. Deze man kwam scheldend op de tiener af en maakte een slaande beweging die hij kon ontwijken. Hierop riep de 22-jarige dreigend “Ik ga je neerschieten”  en liep weg. Enkele minuten later stopte er een auto met drie inzittenden bij het sportveld. Daar stapte dezelfde man weer uit, liep naar de tiener toe terwijl hij een vuurwapen uit zijn rechterjaszak tevoorschijn haalde en dat al scheldend op het slachtoffer richtte. De 15-jarige jongen wachtte niet af wat de man met het vuurwapen ging doen en ging er snel vandoor. 

De politie heeft een onderzoek ingesteld en diverse getuigen gehoord. Daaruit kwam naar voren dat een 22-jarige man uit Etten-Leur als verdachte kon worden aangemerkt. Hij is met toestemming van de officier van justitie aangehouden. Er is in zijn woning naar het vuurwapen gezocht, Dit is echter niet aangetroffen.

Nieuwe nerfs Hearthstone morgen live

In de strijd tegen kaarten uit de Classic set die in meerdere archetypes en meta's gebruikt worden, komt Blizzard met een aantal nieuwe nerfs. Deze nerfs gaan morgen in een nieuwe patch live.

Cold Blood kost vanaf morgen twee mana (momenteel één), Flametongue Totem gaat drie mana kosten (momenteel twee), Equality gaat vier mana kosten (momenteel twee) en Hunter's Mark gaat twee mana kosten (momenteel één). De enige kaart die generfed wordt die niet tot Classic behoort is Emerald Spellstone. Deze kost vanaf morgen zes mana (momenteel vijf).

Alle nerfs kun je hier nog een rustig bekijken. Morgen begint ook het Lunar New Year-event in Hearthstone, met speciale quests en een gratis gouden kaart.

HS

Super Bowl LIII: de halftime show van Maroon 5, top of flop?

Tijdens Super Bowl 53, de finale van het american footballseizoen (NFL) in de VS, werd de prestigieuze halftime show zondagavond verzorgd door Maroon 5 en een paar rappers die op ogenschijnlijk willekeurige momenten en onder meer in heuse pooierkledij het podium betraden. Zeg het maar, topshow of nooit meer doen? En wie zou men voor volgend jaar moeten strikken?

Jonge Riiber na sterke dubbelslag eindwinnaar World Cup noordse combinatie

Jarl Magnus Riiber heeft weer een heerlijk weekeinde achter de rug in de noordse combinatie. De pas 21-jarige Noor won beide World Cup-wedstrijden in het Duitse Klingenthal en verstevigde zo zijn leidende positie in de World Cup-stand.

Op zaterdag vertrok Riiber als vierde en samen met de als derde vertrokken Duitser Manuel Faisst werkte de Noor zich snel naar de leidende Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl en Johannes Lamparter, die op zijn 17e in pas zijn derde World Cup al gelijk het schansspringen won. De Duitser Vinzenz Geiger voegde zich niet veel later ook bij de groep, waar in de slotfase ook de Finnen Ilkka Herola en Eero Hirvonen en de Duitsers Johannes Rydzek en Fabian Riessle aan kwamen sluiten.

Het werd een ziedende sprint tussen Riiber en Geiger, maar de Duitser kwam nét tekort om zijn leeftijdsgenoot te kloppen. Rydzek was Herola en Rehrl te snel af en pakte op anderhalve seconde de derde plek, kersvers wereldkampioen junioren Lamparter werd knap achtste.

Met zijn dubbele zege heeft Riiber zich met nog vier wedstrijden te gaan al verzekerd van de eindzege in de World Cup. Hij is na jarenlange Duitse (Eric Frenzel en Ronny Ackermann), Franse (Jason Lamy-Chappuis) en Finse (Hannu Manninen) dominantie eindelijk de eerste Noor sinds Bjarte Engen Vik in 1998/99 die de eindzege pakt.

Riiber wint op zaterdag (Bron: YouTube)

Zondag vertrok Faisst als eerste, met Riiber op slechts vijftien seconden. Met Rehrl en de Oostenrijkse veteraan Wilhelm Denifl ontstond een kopgroepje van vier man, waar de als vijfde vertrokken Riessle zich ook vrij snel bij kon voegen.

Een jagende groep met onder meer Herola, Hirvonen en Geiger sloot aan, waarna het tempo richting de finish opgevoerd werd. Wederom werd het een sprint en dit keer kreeg Riiber concurrentie van Herola en Riessle, die beiden minder dan een seconde tekort kwamen om de winst te pakken.

Riiber wint op zondag (Bron: YouTube)

Nieuw: veiligheidspakket voor burgemeesters

Minister Kajsa Ollongren heeft het eerste Veiligheidspakket voor burgemeesters uitgereikt aan de nieuwe burgemeester van het Gelderse Heerde, Jacqueline Koops-Scheele. Vanaf nu krijgt elke burgemeester zo’n pakket mee met daarin informatie over preventieve maatregelen rond woning en werk, over ondermijning en wat te doen als er daadwerkelijk sprake is van een bedreiging.

Het Veiligheidspakket is er voor alle burgemeesters om goed voorbereid te zijn op mogelijk bedreigende situaties. Dit is van belang voor de burgemeesters zelf maar ook voor hun gezin en collega’s. In het Veiligheidspakket is gebundeld wat het Netwerk Weerbaar Bestuur van het ministerie van BZK aan informatie en ondersteuning aanbiedt. Het bevat informatie over preventieve maatregelen als de training ‘Omgaan met intimidatie en bedreiging voor burgemeesters en wethouders’ de Woningscan en een veiligheidsgesprek met het Centrum voor Criminaliteitspreventie.

In het pakket zit ook informatie over het belang van het doen van aangifte en het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Het Ondersteuningsteam biedt zorg en nazorg en is bereikbaar via vier contactpersonen en een emailadres. Het Stelsel Bewaken en Beveiligen is via ministerie van Justitie en Veiligheid uiteraard beschikbaar voor burgemeesters en andere bestuurders die bedreigd worden.

Ollongren bespreekt het thema veiligheid altijd met aankomende burgemeesters. “Het is natuurlijk niet fijn dat dat moet maar het is inmiddels hét thema van het gesprek dat ik met ze heb voor hun officiële benoeming door de Koning. Het lijkt mij handig alles, van preventie tot hoe om te gaan met acute dreiging, in één pakket aan te bieden.”

Ook zittende bestuurders zullen een Veiligheidspakket ontvangen.

Schansspringlegende Nykänen (55) overleden

Voormalig schansspringer Matti Nykänen is op 55-jarige leeftijd overleden. De Fin was een van de absolute legenden van de sport en wordt over het algemeen gezien als de beste schansspringer aller tijden. Pia Nykänen, zijn huidige vrouw, maakte bekend dat haar man zondagnacht is overleden, maar liet niks los over de oorzaak.

Op elk gebied van het schansspringen boekte Nykänen grote successen. Zo won hij in 1984 individueel olympisch goud en zilver en goud met het Finse team, waarna hij in 1988 in Calgary goud, goud en goud veroverde. Individueel werd hij 'slechts' één keer wereldkampioen (1982), met het Finse team pakte hij in de jaren tachtig vier wereldtitels. Skivliegen kon hij ook geweldig: in 1985 pakte hij de wereldtitel en verder won hij nog zilver en drie keer brons op WK's, terwijl hij de enige springer ooit is die vijf keer het wereldrecord verbrak.

In de World Cup pakte hij in 1983, 1985, 1986 en 1988 de eindzege, waarbij hij 46 wedstrijden won. Alleen de tegenwoordig flink weggezakte Oostenrijker Gregor Schlierenzauer won er meer: hij pakte in december 2014 zijn 53e en nog altijd laatste overwinning. In 1983 en 1988 schreef Nykänen de Vierschansentournee op zijn naam, waarmee hij de enige schansspringer ooit is die alle vijf grote prijzen in de sport gepakt heeft: wereldkampioen in het schansspringen én skivliegen, olympisch kampioen, World Cup-winnaar en winnaar van de Vierschansentournee.

Op privégebied was Nykänen na zijn carrière niet bepaald een onbesproken figuur. Zo kreeg hij in 2004 wegens een steekincident 26 maanden gevangenisstraf, waar in 2010 nog eens 16 maanden cel bij zouden komen wegens een aanval op zijn toenmalige vrouw, één van de in totaal vijf, die er uiteindelijk na vijftien scheidingsaanvragen vandoor ging. Nykänen laat drie kinderen na.

Nykänen springt naar olympisch goud in Calgary (Bron: YouTube)

Chinees Nieuwjaar: het jaar van het Varken

Dacht je dat je voorlopig wel weer van vuurwerk verlost was? Vergeet het maar: morgen begint het Chinees Nieuwjaar. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen en een hoop vuurwerk! De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Dit jaar staat het jaar in het teken van het varken. (nog wat meer info over de Chinese dierenriem tekens is hier te vinden.)  

Volgens de legende was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Amsterdam
Op de Dam vinden dinsdag vanaf 18.00 uur de traditionele leeuwen- en drakendansen plaats. Deze worden samen met de honderdduizendklappers afgestoken. Op het dak van hotel Krasnapolsky wordt bovendien siervuurwerk afgestoken. Ook in de Nieuwmarktbuurt wordt het feest gevierd, onder meer bij de Chinese tempel Fo Guang Shan He Hua.

Rotterdam
Ook in Rotterdam wordt het Chinees Nieuwjaar uitbundig gevierd. Zo wordt onder meer de rijdende restauranttram omgetoverd tot de Peking Express. In een rit van ruim 2 uur krijgen bezoekers een bijzonder acht-gangen, want acht is een Chinees geluksgetal, fusion diner met Chinees - Westerse invloeden en bijpassende dranken. De chef van de RotterTram is Ad Janssen, bekend van o.a. Kasteel van Rhoon, heeft acht bijzondere gerechten vormgegeven met behulp van Rotterdams Chinese chefs. De chefs van Ad koken de sterren van de hemel in de tram. Meer informatie en reserveren www.rcny.nl/peking-express. Daar vind je ook meer informatie over andere activiteiten in de stad. 

Den Haag
In Den Haag worden tijdens het festival op 9 februari hoge gasten verwacht, waaronder leden van de Nederlandse regering en het parlement, de Chinese ambassadeur in Nederland, ambassadeurs van andere landen, bestuurders van Den Haag en andere gemeenten en vele anderen. Het festival is vrij toegankelijk.

EA en Respawn komen met Titanfall Battle Royale

Er gingen al enkele dagen geruchten rondom de game en die blijken te kloppen. EA en Respawn werken aan een Battle Royale-game binnen het Titanfall-universum. De game heet Apex Legends en lanceert vermoedelijk vandaag (afhankelijk van tijdzones) nog.

Vanmiddag om 17:00 uur Nederlandse tijd is er een livestream gepland op Twitch en zijn er inmiddels accounts geopend op onder andere Twitter voor de game. Volgens de geruchten zouden Titans geen rol spelen in de game en zou ook movement iets zijn aangepast. Maximaal zestig spelers vormen een match in teams van maximaal drie.

De game gaat free-to-play zijn en bevat daarmee uiteraard microtransacties voor cosmetics en andere in-game content volgens een systeem dat ongeveer werkt als Overwatch. Of dit allemaal klopt zien we om 17:00 uur vanmiddag.

'Bergwijn komt met de schrik vrij na ogenschijnlijk zware blessure'

PSV won zondagmiddag met 5-0 van Fortuna Sittard, maar na afloop van het duel ging het vooral over Steven Bergwijn. De aanvaller kwam halverwege de tweede helft verkeerd terecht en schreeuwde het daarna uit van de pijn. Bij de Eindhovenaren werd vervolgens meteen gevreesd voor een gebroken been en een langdurige blessure. De Telegraaf weet maandagochtend echter te melden dat de schade mee lijkt te vallen.

Volgens de ochtendkrant is er geen sprake van een breuk, waardoor er een streep lijkt te kunnen door het zwartste scenario. Na een eerste onderzoek in het ziekenhuis lijkt Bergwijn met de schrik vrij te komen, maar het was zondagavond te laat om een definitieve conclusie te kunnen trekken. Nader onderzoek op maandag of dinsdag moet uitwijzen wat de Oranje-international precies mankeert.

Het nieuws dat de blessure van Bergwijn mee lijkt te vallen komt als goed nieuws voor Mark van Bommel en bondscoach Ronald Koeman. De trainer van PSV kan Bergwijn goed gebruiken in de strijd om de landstitel, terwijl de aanvaller ook bij het Nederlands elftal zijn waarde heeft. Oranje speelt in maart de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Duitsland, al is het dus nog niet duidelijk of Bergwijn dan van de partij kan zijn.

Man negeert slagbomen en komt onder trein

Zondagmiddag rond 16.30 uur vond er een ongeval met dodelijke afloop plaats bij station Almelo de Riet aan de Rietstraat. Een 25-jarige man uit Almelo stak de overweg over terwijl de overwegbomen nog waren gesloten.

Een aanrijdende trein kon niet op tijd stoppen en kwam hierdoor in aanrijding met de man. De man overleed ter plekke.

Meeste Nederlanders beschermen gegevens op smartphone

Twee derde van de Nederlandse bevolking van 16 tot 75 jaar heeft bij het installeren of gebruiken van een app op de smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens beperkt of geweigerd, 12 procent wist niet dat zoiets kon. 3 procent zegt iets kwijtgeraakt te zijn op de smartphone door een virus of vijandige software. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018 van het CBS.

In 2018 gebruikte 87 procent van de Nederlandse bevolking (16 tot 75 jaar) een smartphone. Nederland deelt daarmee met Denemarken, de koppositie in Europa als het gaat om het gebruik van een smartphone. Veel Nederlandse smartphonegebruikers nemen maatregelen vanwege zorgen om de veiligheid en privacy, 68 procent heeft bij het installeren of gebruik van een app de toegang tot persoonlijke gegevens zoals locatie, foto’s of een lijst met contactpersonen geweigerd. 17 procent heeft dat niet gedaan en 12 procent geeft aan dat ze niet wisten dat het weigeren of blokkeren van de toegang mogelijk was. Van de smartphonegebruikers heeft 3 procent aangegeven dat ze geen apps gebruiken.
Jongeren en hoogopgeleiden nemen vaker maatregelen

Het zijn vooral jongere mensen (16 tot 35 jaar) die de toegang tot persoonlijke gegevens blokkeren. Ouderen geven vaker aan dat ze niet wisten dat dit mogelijk was. Het aandeel hoogopgeleiden dat deze maatregelen neemt (77 procent) is groter is dan het aandeel middelbaaropgeleiden (67 procent). Onder middelbaaropgeleiden is dat weer hoger dan onder laagopgeleiden (57 procent). Mannen en vrouwen (69 procent en 68 procent) beschermen hun persoonlijke gegevens even vaak.

Het aandeel van de bevolking dat niet weet dat de toegang tot gegevens, locaties of foto’s geweigerd kan worden is groter onder laagopgeleiden (16 procent) dan onder middelbaar- en hoogopgeleiden (12 procent en 9 procent).

Koploper in Europa met weigering toegang persoonlijke gegevens
Nederland behoort met 68 procent tot de top vijf van landen in de Europese Unie waar inwoners de toegang tot persoonlijke gegevens beperken of weigeren. Koploper is Frankrijk met 77 procent, gevolgd door Duitsland (75 procent) en Zweden en Luxemburg (70 procent). Het EU-gemiddelde is 58 procent.

Het is wel opvallend dat 12 procent van de Nederlanders niet wist dat deze maatregel mogelijk is. Nederland staat ook in de top vijf van landen in de Europese Unie waar de bevolking niet weet dat gegevensbescherming op de smartphone mogelijk is. Het EU-gemiddelde is 7 procent.

Relatief weinig Nederlanders bestanden kwijt door virus
Drie procent van de smartphonegebruikers is documenten, foto’s of andere gegevens kwijtgeraakt door een virus of andere vijandige software. Nederland staat daarmee met het Verenigd Koninkrijk (2 procent), Finland, Oostenrijk, Portugal, Estland en Cyprus (3 procent) onderaan de ranglijst van landen in de Europese Unie.

Inwoners uit Hongarije, Malta (13 procent) en Bulgarije (11 procent) geven het vaakst aan iets kwijt te raken. Het EU-gemiddelde is 5 procent. Het zijn vooral 25- tot 35-jarigen die iets kwijtraken door een virus of vijandige software.

Meeste Nederlanders beschermen gegevens op smartphone (Foto: CBS)
Meeste Nederlanders beschermen gegevens op smartphone (Foto: CBS)

FOK! Wat een weer: natte sneeuw

Op de meeste plaatsen komt hoge bewolking voor en in het (uiterste) noorden kan lokaal lichte motregen vallen. In de oostelijke helft vriest het licht en boven de westelijk helft ligt de temperatuur rond 1°C, aan zee enkele graden hoger. Op veel plaatsen kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De matige wind komt uit het zuid tot zuidwesten en is langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vanochtend wordt van het westen uit de bewolking lager en in de middag trekt een gebied met regen en (natte) sneeuw oostwaarts over het land. In het oosten en in hoger gelegen gebieden kan het door (natte) sneeuw mogelijk even wit worden. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 3°C. De zuidelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, in het noordwestelijk kustgebied in de middag mogelijk stormachtig, 8 Bft.

In de nacht naar dinsdag is er vrij veel bewolking en (mot)regent het af en toe. Later kunnen er in het noorden enkele opklaringen voorkomen en daar kan dan lokaal mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond +2°C, in opklaringsgebieden kan de temperatuur even onder het vriespunt komen. De zuidwestenwind is matig, langs de kust eerst nog af en toe krachtig.

Dinsdag overdag is er tamelijk veel bewolking en blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt rond 4°C. De wind wordt zuidelijk en is meest matig. (Bron: KNMI)

Mooi weer in Duitsland
Mooi weer in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Schansspringer Stoch vliegt naar winst in Oberstdorf

Schansspringer Kamil Stoch heeft de derde en laatste World Cup-wedstrijd van het skivliegweekeinde in Oberstdorf gewonnen. De World Cup-winnaar van vorig seioen was op de Heini-Klopfer-Skiflugschanze eindelijk goed voor zijn eerste individuele zege van de winter.

De Japanse World Cup-leider Ryoyu Kobayashi ging na de eerste ronde aan de leiding en stond in prima positie om net als zaterdag de winst te pakken. Zijn tweede sprong mislukte echter behoorlijk en dus zakte de Japanner niet alleen van het podium, hij kwam zelfs niet verder dan de negende plek, twee plaatsen voor zijn 46-jarige legendarische landgenoot Noriaki Kasai.

Stoch stond na de eerste ronde nog op de vijfde plek, maar zag hoe de top-4 allemaal tot achter hem terugviel. Zijn landgenoten Piotr Zyla (vierde) en Jakub Wolny (zesde) vielen buiten het podium, de Rus Evgeniy Klimov hield zo zijn tweede plek vast. Dawid Kubacki steeg door de beste sprong in de finaleronde te laten noteren van de zevende naar de derde plek, waardoor er maar liefst vier Polen in de top-6 eindigden.

De vrouwen sprongen wederom in het Duitse Hinzenbach en net als zaterdag ging de winst er naar de Noorse Maren Lundby, die in de eerste ronde een onoverbrugbaar gat sloeg. De Japanse Sara Takanashi eindigde op de tweede plek, voor de Duitse Katharina Althaus en diens landgenote Juliane Seyfarth.

Bennett wint slotrit in Vuelta a San Juan, Anacona eindwinnaar

Sam Bennett heeft de slotetappe in de Vuelta a San Juan. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe was na een etappe van 141 kilometer rondom San Juan de snelste in de massasprint, voor Álvaro José Hodeg en Erik Baška. De eindoverwinning ging naar de Colombiaan Winner Anacona.

De laatste etappe bestond uit negen lokale rondes rondom San Juan van 15,8 kilometer lang op een vlak parcours. Alles wees erop dat het een massassprint zou gaan worden en dat werd het ook nadat de vroege kopgroep in de laatste ronde werd teruggepakt door het peloton.

Ondanks meerdere uitvalspogingen in de laatste kilometers werd er toch gesprint en daarin was Sam Bennett de snelste. De Ierse sprinter was net iets te snel voor Hodeg en zijn ploeggenoot Baška. Fernando Gaviria die de eerste twee massasprints had gewonnen werd ditmaal tiende.

In het algemeen klassement kwam de leidersplaats van Anacona niet meer in gevaar en pakte zo de eindoverwinning in de Argentijnse rittenkoers. Julian Alaphilippe en Oscar Sevilla mochten mee op het eindpodium.

Uitslag Super Bowl LIII: New England Patriots - Los Angeles Rams

In het Mercedes-Benz Stadium in Atlanta is Super Bowl LIII - of Super Bowl 53 - gespeeld, de finale van de NFL, het american football in de VS. De veelvoudig kampioenen van de New England Patriots, met quarterback Tom Brady, namen het op tegen de underdogs: de Los Angeles Rams van quarterback Jared Goff. Het was een duel tussen ervaring en jeugd, ook wat coaches betreft: Bill Belichik van de Patriots is 66 jaar en heeft meer dan 420 wedstrijden aan ervaring, Sean McVay van de Rams is met 33 jaar de jongste coach ooit in de Super Bowl en heeft de 40 wedstrijden nog niet aangetikt.

De Patriots domineerden het eerste kwart, maar tot een score kwam het niet. De eerste drive eindigde met een interception van Rams-linebacker Cory Littleton op een pass van Patriots-quarterback Brady, waarna Patriots-kicker Stephen Gostkowski een field goal-poging vanaf 46 yard mis zag gaan. In het tweede kwart werd de score dan geopend: na een drive van 3,5 minuut trapte Gostkowski namens de Patriots vanaf 42 yards de eerste drie punten tussen de palen. Daar bleef het wat de eerste helft betreft ook gelijk bij: het laagste aantal punten in de eerste helft van een Super Bowl sinds Super Bowl IX in 1975. Daarnaast was het de eerste keer sinds McVay als coach van de Rams begon, inmiddels 35 wedstrijden geleden, dat de ploeg in de eerste helft niet scoorde.

Ook het derde kwart leverde weinig spektakel op. Julian Edelman ontving een 27-yard pass van Brady, maar dat leverde weer niks op, terwijl de Rams dramatisch slecht bleven: na acht keer balbezit stonden ze op acht 'punts', waardoor er geen enkele scoringskans kwam. Weinig ploegen hadden ooit zo'n matige aanval in de Super Bowl, hoewel er met vijf minuten op de klok van het derde kwart eindelijk wat hoop gloorde na twee goede passes van Goff. Sterker nog, een pass van Goff leverde bíjna een touchdown op, maar Brandin Cooks kwam net tekort voor de catch. Dont'a Hightower werkte Goff op 4th down naar de grond en dus moesten de Rams het doen met een field goal, maar ook dat was beter dan niks en Greg Zuerlein trapte vanaf 53 yards de gelijkmakende score binnen: 3-3.

Lang leek het de eerste Super Bowl ooit zonder touchdown te worden - het was al de eerste ooit zonder touchdown in de eerste drie kwarten - maar zeven minuten voor tijd was het dan eindelijk raak. Brady bereikte Rob Gronkowski voor 29 yards, waarna Sony Michel bij de volgende play de endzone in dook. Gostkowski trapte het extra punt binnen en de Patriots namen met 10-3 de leiding. Voor Michel was het de zesde touchdown van het postseason, een record voor een rookie in de NFL. De Rams probeerden wat terug te doen, maar met ruim vier minuten op de klok werd een pass van Goff richting de endzone onderschept door Patriots-cornerback Stephon Gilmore, waarmee er weer een drive voorbij was voor de underdogs.

Met een dikke minuut te spelen hadden de Patriots nog een paar centimeter nodig voor een 1st down, maar ze gingen er niet voor: Gostkowski betrad het veld en vanaf 42 yards trapte hij de naar alle waarschijnlijkheid winnende field goal tussen de palen, 13-3. De Rams probeerden in de laatste seconden nog om via een field goal en een - vrijwel puur theoretische - kans op een touchdown voor een wonder te zorgen, maar Zuerlein miste en daarmee was het gedaan: 13-3.

Voor de zesde keer in de geschiedenis wonnen de New England Patriots de Super Bowl, waarmee het team op gelijke hoogte is gekomen met de Pittsburgh Steelers als recordhouders. Na 2001, 2003, 2004, 2014 en 2016 is het ook gelijk de zesde keer dat Brady en coach Belichik de Super Bowl pakken, terwijl het duo ook nog eens vier keer verloor. Brady en Belichik stonden zo samen in maar liefst negen Super Bowls, terwijl de Patriots er vóór hen 'slechts' twee speelden (1985, 1996). Voor de Rams blijft het bij de titel in 1999, na 1979 en 2001 verloren ze voor de derde keer.

Shorttrackster Schulting pakt wereldbeker 1.000m, aflossingsvrouwen tweede

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft bij wereldbekerwedstrijden in Dresden de wereldbeker op de 1.000 meter veroverd. De olympisch kampioene op deze afstand won de finale en kan in het klassement niet meer worden ingehaald.

Rianne de Vries eindigde in dezelfde finale met plek vier net naast het podium. De Koreaanse Kim Ji-yoo werd achter Schulting tweede, voor de Chinese Zhang Chutong. Lara van Ruijven won eerder op zondag zilver op de 500 meter. Martina Valcepina uit Italië zegevierde, de Poolse World Cup-leidster Natalia Maliszewska werd derde.

De Nederlandse heren wisten in Dresden geen enkele finaleplaats te bemachtigen. De tweede 1000 meter bij de mannen werd een prooi voor Park Ji-won. De Koreaan was duidelijk de beste en won voor de Israëliër Vladislav Bykanov en de Fransman Sebastien Lepape. Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat sneuvelden in de kwartfinales, Dennis Visser ging eruit in de herkansingen.

Op de 500 meter werd het een Koreaanse dubbelslag: Lim Hyo-jun won vlak voor landgenoot Hwang Dae-heon, met de Canadees Cedrik Blais op de derde stek. Melle van 't Wout schopte het tot de kwartfinales, Niels Kingma en Dylan Hoogerwerf sneuvelden in de herkansingen.

Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof pakten zilver op de aflossing, ruim achter Rusland. Het was een chaotische finale, waarin Canada en Zuid-Korea gediskwalificeerd werden. Canada klopte Japan en Hongarije in de aflossingsfinale bij de mannen, terwijl Nederland vierde werd in de B-finale. Op de gemengde aflossing won Rusland voor Hongarije en de Britse ploeg, waarbij Zuid-Korea gediskwalificeerd werd. Dat gebeurde met Nederland al in de heats.

Nieuw-Zeelandse rugbyers winnen in Sydney

De Nieuw-Zeelandse rugby sevens-ploeg heeft in Sydney het vierde toernooi van het seizoen in de World Rugby Sevens Series gewonnen. Na winst in Dubai was het de tweede toernooizege voor Nieuw-Zeeland, wat de leiding overnam van de Verenigde Staten.

Via zeges op Frankrijk (7-0), Kenia (41-0) en Canada (36-14) plaatsten de Amerikanen zich voor de knock-outfase. Daarin klopten ze Spanje (38-10) en Engeland (14-7) om zo voor de vierde keer op rij de finale te bereiken. Nieuw-Zeeland won in de groep van Wales (27-14), Spanje (41-0) en Schotland (42-0) en rekende vervolgens af met Frankrijk (28-5) en Fiji (36-14).

In de eindstrijd waren de Nieuw-Zeelanders de baas: Regan Ware, Sam Dickson en Tone Ng Shiu scoorden tries, Vilimoni Koroi trapte drie keer de conversie tussen de palen. Het was de vierde finale van het seizoen voor de Amerikanen, die ze ook allemaal verloren, waardoor ze in de World Series net als Nieuw-Zeeland op 76 punten staan.

Voor de vrouwen was het het derde toernooi van het seizoen en Nieuw-Zeeland won voor de derde keer. Het gastland moest er in de finale met 34-10 aan geloven tegen de zuiderburen.

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.