Vijfde MotoGP-wereldtitel voor Marquez

Marc Marquez heeft zich voor de vijfde keer in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen in de MotoGP. Het Spaanse fenomeen, nog altijd maar 25 jaren jong, won de Grand Prix van Japan op de Twin Ring Motegi en dat was voldoende om zijn wereldtitel te mogen vieren.

Andrea Dovizioso pakte vanaf poleposition de leiding, terwijl daarachter gelijk geknokt werd tussen Johann Zarco en Jack Miller. De Australiër pakte plek twee, maar moest die gelijk inleveren bij Marquez, terwijl Cal Crutchlow, Alex Rins, Valentino Rossi, Zarco en Dani Pedrosa aansloten.

Na de eerste paar ronde ging het stof wat liggen: Dovizioso, Crutchlow en Marquez reden voorop, Rossi, Miller en de Suzuki's van Rins en Andrea Iannone reden daar iets achter, met Zarco en Pedrosa dan weer op een gaatje van de vier achtervolgers.

Na een goede tien ronden kwam het moment die je - helaas - wist dat zou komen: Miller schoof vanaf de zevende plek tegen het asfalt. Marquez opende halverwege de aanval op Dovizioso, maar ging even over het gras en moest pas op de plaats maken, terwijl Crutchlow bijna profiteerde.

De Suzuki's sloten langzaam maar zeker aan, maar Rins moest het in de laatste negen ronden alleen doen: Iannone parkeerde zijn machine ondersteboven in het grind. Crutchlow moest ondertussen afhaken bij Dovizioso en Marquez, Rins sloot aan bij de Britse Honda-coureur.

Een dikke drie ronden voor het einde pakte Marquez de leiding weer over en die tussenstand betekende één ding: Dovizioso móest terugslaan, anders werd de Spanjaard voor de vijfde keer wereldkampioen in de MotoGP, met 82 punten voorsprong en dit jaar nog drie keer 25 punten te pakken.

Dovizioso moest alles uit de kast trekken om theoretisch nog een kans te houden, maar dat ging fout: kort voor het ingaan van de laatste ronde ging de Italiaan met zijn Ducati in de langzaamste bocht van het circuit onderuit, waardoor Marquez rustig naar de finish en zijn wereldtitel kon rijden.

Achter Marquez wist Crutchlow de opmars van Rins te stoppen, maar door het wegvallen van Dovizioso konden ze alsnog beiden het podium op. Rossi eindigde als vierde, voor Alvaro Bautista, die een zeer knappe inhaalrace bekroonde met een fraaie vijfde plek, voor Zarco.