FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 oktober 2018

Weer pepperspray gebruikt tijdens ADE

Bij in totaal drie ADE-evenementen is afgelopen nacht met pepperspray gespoten. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie van het Amsterdam Dance Event (ADE) aan AT5. Het gaat om het Amsterdam Music Festival (AMF) in de Johan Cruijff Arena, Elrow in de Kromhouthal en Dockyard/Mystic Garden in het Westelijk Havengebied.

Bezoekers van de evenementen meldden zich vanochtend bij AT5. 'Er ontstond er paniek', vertelt een vrouw die bij Elrow aanwezig was. 'Mensen waren aan het overgeven buiten. De dader schijnt wel aangewezen te zijn. Afgevoerd door de politie.'

Terroristisch
'Ik was met een vriend aan het praten in een van de feesttenten, toen ineens het praten moeilijk werd en wij last van de ademhaling kregen', zegt een bezoeker van Dockyard/Mystic Garden. 'Iedereen stormde de tent uit, er ontstond paniek. Bleek dat een drietal mannen van een bepaalde komaf traangas af hebben laten gaan. Er waren een hoop mensen geschrokken daar men dacht aan iets terroristisch.'

Volgens hem kwamen er geen agenten op het incident af. 'De EHBO kwam wel even kijken met twee man sterk... geen politie te zien verder. Leek wel alsof er niemand kwam kijken.'

Brandende ogen
Bij het AMF werd volgens een bezoeker twee keer met pepperspray gespoten. 'Ik had ineens brandende ogen. Omdat ik in het nieuws had gehoord dat het gisteren bij Martin Garrix gebeurde, hield ik meteen mijn T-shirt voor mijn gezicht. Ik zag iedereen om mij heen dat doen, ik denk dat er daarom geen mensen onwel raakten.'

De bezoeker liep daarna met zijn vrouw, die extra last had van de pepperspray omdat ze astma heeft, weg om ergens te gaan zitten. 'Toen we later weer op ongeveer dezelfde plek stonden gebeurde het weer en hebben we het aan de beveiliging gemeld.'

Kettingrukken
Een woordvoerder van de politie laat weten dat er in totaal 28 mensen zijn behandeld door EHBO'ers vanwege de bijtende stof. Hij denkt dat de pepperspray, net als gisteren, is gebruikt door zakkenrollers. 'Het is een truc die we kennen en vaker zien. We hebben in het Arenagebied een persoon opgepakt vanwege kettingrukken.'

Hoeveel mensen er daadwerkelijk waardevolle spullen kwijt zijn is nog niet duidelijk. 'Er zijn nog nul aangiftes gedaan, dus als er mensen slachtoffer zijn geworden dan vragen we hen zich te melden.'

Fouilleren
De woordvoerder van het ADE zegt dat er vorig jaar ook al eens pepperspray is gebruikt tijdens het evenement, maar dat het niet eerder zo vaak gebeurde. 'We zullen de organisatoren nog eens vragen er goed op te letten bij het fouilleren.'

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er in de Rai, tijdens een optreden van Martin Garrix, ook al pepperspray gespoten.

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Kimi Räikkönen heeft zijn eerste zege in de Formule 1 sinds 2013 geboekt. De Fin won na een spannend slot de Grand Prix van de Verenigde Staten met een kleine voorsprong op Max Verstappen en Lewis Hamilton. Laatstgenoemde is nog geen wereldkampioen omdat titelrivaal Sebastian Vettel vierde werd.

Hamilton startte op Circuit of the Amercias van poleposition en de Brit was prima weg. Hij probeerde Räikkönen nog voor de eerste bocht af te knijpen, maar de Ferrari kroop naast de Mercedes en de Fin dook de eerste bocht als eerste in. Daarachter sloten Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel aan. Max Verstappen vertrok van plek achttien, maar net als in Rusland reed de Nederlander de tegenstanders voorbij alsof ze er niet waren. Hij lag na een rondje al op plek negen.

Vettel deed zijn titelkansen geen goed door in de eerste ronde enkele malen over het vuile gedeelte van de baan te rijden en zich te verremmen bij het inhalen van Ricciardo. De Australiër kon naast de Duitser blijven, waarbij het duo elkaar raakte en Vettel spinde. Eerder in de ronde had Lance Stroll Fernando Alonso al uit de race getorpedeerd en raakten Romain Grosjean en Charles Leclerc elkaar.

Räikkönen sloeg direct een gaatje met Hamilton, maar de Brit reed het enkele ronden later langzaam maar zeker dicht. Verstappen schoof snel door naar plek vijf en kreeg de vierde plaats cadeau toen Ricciardo met een kapotte accu stilviel. Het leverde een virtuele safety car op en Hamilton dook na elf ronden naar binnen voor nieuwe banden. De Brit kwam als derde weer naar buiten.

Toen de virtuele safety car voorbij was ging Hamilton op jacht naar Räikkönen die nog steeds op de ultrazachte banden reed. Bottas ging voor de kampioenschapsleider aan de kant, maar dat gold niet voor Räikkönen die de Mercedes flink op wist te houden tot hij na 21 ronden stopte voor nieuwe banden. Ook Verstappen pitte relatief vroeg. De Nederlander verschalkte hiermee Bottas voor de virtuele derde plaats. Van de top vijf was Vettel in de 27e ronde de laatste die stopte. De Duitser had hierbij vijftien seconden achterstand op Bottas en moest flink aan de bak om dit gat te dichten.

Hamilton had door zijn vroege stop een comfortabele zeventien seconden voorsprong, maar na iets meer dan dertig ronden werden de blaren op de Mercedes groter en groter en kon de concurrentie achter hem snel dichterbij komen. Met nog bijna twintig ronden te gaan kwam de Brit dan ook voor de tweede maal binnen en Bottas moest opnieuw snel aan de kant. Het gaf de eerste plek aan Räikkönen, voor Verstappen.

De Nederlander reed langzaam maar zeker het gat met de Fin dicht, terwijl daarachter Hamilton het duo naderde. Het leverde een spannende laatste tien ronden op. Verstappen probeerde bij Räikkönen in de buurt te komen maar was telkens net te ver weg om een aanval in te kunnen zetten. Na een foutje van de Red Bull-coureur kon Hamilton drie ronden voor het einde wel een aanval plaatsen. Beide coureurs gaven elkaar genoeg ruimte, maar Hamilton kwam na enkele bochten op het vuile deel terecht en moest genoegen nemen met plek drie.

Na 56 ronden werd Räikkönen voor het eerst in 113 races als eerste afgevlagd met in zijn kielzog Verstappen en Hamilton. In de voorlaatste ronde verschalkte Vettel Bottas nog voor plek vier, waardoor de titelkansen van Vettel in leven blijven. Nico Hülkenberg eindigde na een solide race op plek zes, voor Carlos Sainz, Esteban Ocon, Kevin Magnussen en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Kimi Räikkönen Ferrari 1:34:18.643
2 Max Verstappen Red Bull +1.281
3 Lewis Hamilton Mercedes +2.342
4 Sebastian Vettel Ferrari +18.222
5 Valtteri Bottas Mercedes +24.744
6 Nico Hulkenberg Renault +1:27.210
7 Carlos Sainz Renault +1:34.994
8 Esteban Ocon Force India +1:39.288
9 Kevin Magnussen Haas +1:40.657
10 Sergio Perez Force India +1:41.080
11 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
12 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
13 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
14 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
15 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
16 Lance Stroll Williams +2 ronden
DNF Charles Leclerc Sauber +25 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +48 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +54 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 346
2 Sebastian Vettel Ferrari 276
3 Kimi Räikkönen Ferrari 221
4 Valtteri Bottas Mercedes 217
5 Max Verstappen Red Bull 191
6 Daniel Ricciardo Red Bull 146
7 Nico Hülkenberg Renault 61
8 Kevin Magnussen Haas 55
9 Sergio Perez Force India 54
10 Esteban Ocon Force India 53
11 Fernando Alonso McLaren 50
12 Carlos Sainz Jr. Renault 45
13 Romain Grosjean Haas 31
14 Pierre Gasly Toro Rosso 28
15 Charles Leclerc Sauber 21
16 Stoffel Vandoorne McLaren 8
17 Lance Stroll Williams 6
18 Marcus Ericsson Sauber 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 2
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 563
2 Ferrari 497
3 Red Bull 337
4 Renault 106
5 Haas 86
6 McLaren 58
7 Force India 48
8 Toro Rosso 30
9 Sauber 27
10 Williams 7

Zwaan onder politiebegeleiding van A10 gehaald

Afgelopen middag was de A10-zuid bij Amsterdam enige tijd gestremd. De reden? Er liep een zwaan op de snelweg, en dat bleek voldoende om de boel te blokkeren. 

De linker rijstrook was enige tijd afgesloten om de zwaan veilig van de weg te kunnen halen. 

Negen Nederlandse darters gekwalificeerd voor Players Championship Finals

Negen Nederlandse darters hebben zich gekwalificeerd voor de Players Championship Finals, volgende maand in Minehead. Titelverdediger Michael van Gerwen is als derde geplaatst en speelt in de eerste ronde tegen Matthew Edgar. 

Er werden dit jaar 22 Players Championships gespeeld. De prestaties leverden ponden op en darter Ian White bleek de beste met 52.500 pond. Hij won dit jaar twee toernooien en haalde nog eens tweemaal de finale. Gary Anderson is de nummer twee met 47.250 pond. Hij was goed voor drie eindzeges. Van Gerwen is dus derde met 45.500 pond. Hij won wel vier toernooien, maar sloeg ook veel weekenden over. Jeffrey de Zwaan, die in april zijn Players Championship won is tiende en Danny Noppert, ook goed voor één toernooizege, is twaalfde in het eindklassement. 

De overige Nederlanders zijn Jermaine Wattimena (14e), Ron Meulenkamp (41e) , Jan Dekker (42e), Jeffrey de Graaf (46e), Jelle Klaasen (55e) en Vincent van der Voort (58e). Benito van de Pas eindigde met 9.500 pond op plek 65 en valt net buiten de boot. Raymond van Barneveld vinden we terug op plek 122 met 3000 pond. De Hagenees deed zelden mee en als hij meedeed was dat zonder al te veel succes. 

De loting is heel eenvoudig. De nummer één speelt tegen de nummer 64, en daarmee valt het schema zo in te vullen. Het toernooi is van 23 tot en met 25 november, het laatste toernooi voor het WK. Volgende week is de World Series of Darts Finals. De acht beste darters van deze toernooiserie spelen samen met genodigden en qualifiers in Wenen. Namens Nederland zijn Van Gerwen en Van Barneveld erbij. 

2018 Players Championship Finals
(1) Ian White v (64) Scott Taylor
(32) Brendan Dolan v (33) Michael Barnard
(16) Daryl Gurney v (49) Robert Thornton
(17) Josh Payne v (48) Ryan Searle
(8) James Wade v (57) Ross Smith
(25) Nathan Aspinall v (40) Martin Schindler
(9) Dave Chisnall v (56) Jamie Lewis
(24) Chris Dobey v (41) Ron Meulenkamp
(5) Adrian Lewis v (60) Adam Hunt
(28) Krzysztof Ratajski v (37) Gerwyn Price
(12) Danny Noppert v (53) Rowby-John Rodriguez
(21) Mervyn King v (44) Simon Stevenson
(4) Peter Wright v (61) Toni Alcinas
(29) Max Hopp v (36) Steve West
(13) Stephen Bunting v (52) Richard North
(20) Mickey Mansell v (45) Madars Razma
(2) Gary Anderson v (63) Alan Tabern
(31) Simon Whitlock v (34) Kyle Anderson
(15) Steve Beaton v (50) Kim Huybrechts
(18) John Henderson v (47) Joe Cullen
(7) Michael Smith v (58) Vincent van der Voort
(26) Jonny Clayton v (39) Mark Webster
(10) Jeffrey de Zwaan v (55) Jelle Klaasen
(23) Ricky Evans v (42) Jan Dekker
(6) Rob Cross v (59) Cristo Reyes
(27) Ryan Joyce v (38) Steve Lennon
(11) James Wilson v (54) Dimitri van den Bergh
(22) Gabriel Clemens v (43) Andrew Gilding
(3) Michael van Gerwen v (62) Matthew Edgar
(30) Keegan Brown v (35) Mensur Suljovic
(14) Jermaine Wattimena v (51) Stephen Burton
(19) Darren Webster v (46) Jeffrey de Graaf

FOK! sportfoto-onderschrift week 42

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is JoeyC met het volgende onderschrift: "Vol op de paal."

De opgave van deze week:

We zien hier Natallia Varakina en Zineb Ech-Chabki in actie op Jeugd Olympische Spelen, wat is hier allemaal gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Natallia Varakina en Zineb Ech-Chabki in actie op Jeugd Olympische Spelen, wat is hier allemaal gaande? (Pro Shots / Action Images)

Dubbelslag darter Ratajski tijdens laatste Players Championship-weekend

Darter Krzysztof Ratajski heeft een twee unieke zege geboekt tijdens het laatste Player Championship-weekend van 2018. De Pool won zowel zaterdag als vandaag de Players Championship. In de finale zondag won hij met 6-4 van Adrian Lewis. 

Ratajski is momenteel niet in het bezit van een PDC Tour Card en werd door zijn goede klassering op de Challenge Tour-ranking toegelaten tot de vloertoernooien dit weekend. Voor het eerst in de geschiedenis van de PDC heeft een speler zonder Tour Card twee Pro Tour-toernooien in één weekend gewonnen.

Ratajski won op weg naar de finale van Cameron Menzies, Zoran Lechenbacher, Terry Temple, Daryl Gurney en Michael Smith. In de halve finales ging Kyle Anderson er met 6-4 aan. In de finale van het toernooi won hij uiteindelijk met dezelfde cijfers van Lewis. De Pool gaat met 10.000 pond naar huis. Lewis moet het doen met 6.000 pond. 

Jermaine Wattimena was de beste Nederlander van de dag. De Gelderlander haalde de vierde ronde, waar hij verloor van Kyle Anderson. Jeffrey de Zwaan, Vincent Kamphuis en Jan Dekker kwamen tot de derde ronde. De top 64 na 22 Players Championships spelen volgende maand de Players Championship Finals. Hierover in een volgend bericht meer. 

Players Championship 22 - Laatste 32
Gabriel Clemens 6 | 4 Peter Hudson
James Wilson 6 | 2 Madars Razma
Chris Dobey 6 | 4 Davy Van Baelen
Luke Humphries 6 | 2 Rowby-John Rodriguez
Adrian Lewis 6 | 3 Jamie Hughes
Jamie Bain 6 | 4 Jeffrey de Zwaan
James Wade 6 | 4 Ronny Huybrechts
Ricky Evans 6 | 4 Mervyn King
Michael Smith 6 | 4 Kim Huybrechts
Steve Beaton 6 | 2 Vincent Kamphuis
Daryl Gurney 6 | 3 Mark Webster
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Terry Temple
Mensur Suljovic 6 | 2 Matthew Edgar
Kevin Painter 6 | 4 Diogo Portela
Kyle Anderson 6 | 4 Jan Dekker
Jermaine Wattimena 6 | 4 Stephen Burton

Laatste zestien
James Wilson 6 | 5 Gabriel Clemens
Luke Humphries 6 | 1 Chris Dobey
Adrian Lewis 6 | 3 Jamie Bain
James Wade 6 | 4 Ricky Evans
Michael Smith 6 | 3 Steve Beaton
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Daryl Gurney
Mensur Suljovic 6 | 1 Kevin Painter
Kyle Anderson 6 | 0 Jermaine Wattimena

Kwartfinales
Luke Humphries 6 | 5 James Wilson
Adrian Lewis 6 | 4 James Wade
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Michael Smith
Kyle Anderson 6 | 4 Mensur Suljovic

Halve finales
Adrian Lewis 6 | 3 Luke Humphries
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Kyle Anderson

Finale
Krzysztof Ratajski 6 | 4 Adrian Lewis

Olympisch kampioen Lee vergeet schaatsen bij debuut in Marathon Cup

Op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam is het nieuwe seizoen in de KPN Marathon Cup afgetrapt. Een van de grote sterren is olympisch massastartkampioen Lee Seung-hoon uit Zuid-Korea, die dit jaar debuteert namens AB Vakwerk.

Eén klein probleempje voor de Koreaan: hij was zijn schaatsen vergeten. Die lagen nog in Heerenveen, want schijnbaar was niet helemaal duidelijk dat hij in actie zou komen. Een hele marathon klunen is ook zo wat en dus moest Lee zijn debuut even uitstellen.

De winst in de eerste wedstrijd ging naar titelverdediger Sjoerd den Hertog, die Arjan Stroetinga klopte in de eindsprint. Peter Michael uit Nieuw-Zeeland pakte de derde plek. Irene Schouten won bij de vrouwen na een oppermachtige eindsprint. Titelverdedigster Iris van der Stelt werd tweede, voor Bianca Bakker.

Twee keer goud Nederlandse baanwielrenners op slotdag World Cup Parijs

De derde en laatste dag van de World Cup baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines, nabij Parijs, heeft voor Nederland weer succes opgeleverd. Na goud op de teamsprint op dag één was er zondag goud op de keirin en het omnium bij de vrouwen en zilver en brons op de sprint bij de mannen.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen nam in de keirinfinale bijna drie ronden voor het einde de leiding. Het leek erop dat ze in de laatste meters stuk zou gaan, maar ze hield ijzersterk vol en boekte zowaar een World Cup-zege, voor de Russische Daria Shmeleva en Lee Wai Sze uit Hong Kong. Wereldkampioene Nicky Degrendele uit België kwam vijf meter voor de finish in de clash met Lee en gleed op volle vaart onderuit. 

Sprint mannen
In de kwalificaties was vooral Harrie Lavreysen alvast ongekend snel: met een Nederlands record van 9,492 seconden legde hij de 200 meter sneller af dan zelfs de snelste mannen op de vorige Olympische Spelen en WK's. Ook de Australiër Matthew Glaetzer (9,502) en Jeffrey Hoogland (9,555) waren razendsnel.

Matthijs Büchli werd in de achtste finales uitgeschakeld: de Pool Mateusz Rudyk bleek een honderdste van een seconde sneller. Lavreysen was in de halve finales in twee heats overtuigend te sterk voor diezelfde Rudyk, maar Hoogland sneuvelde: wereldkampioen Glaetzer won heat één, Hoogland pakte de tweede heat op 0,006 seconden, maar kon in de beslissende heat geen vuist maken.

In de finale won Lavreysen de eerste heat met overmacht, maar de wereldkampioen sloeg in heat twee terug. In de beslissende manche liet Glaetzer nog eens zien niet voor niks wereldkampioen te zijn: hij sloeg een aanval van Lavreysen af en de Nederlander moest het hoofd buigen, waardoor hij zilver pakte. Hoogland had in de strijd om het brons geen kind aan Rudyk, die het hem bij lange na niet moeilijk genoeg kon maken: de Nederlander won met 2-0. 

Omnium vrouwen
Kirsten Wild vertegenwoordige Nederland in het omnium bij de vrouwen en de regerend wereldkampioene begon prima met de tweedep lek in de scratch, achter Ina Savenka uit Wit-Rusland. Op de tempokoers was er een vierde plek voor Wild, terwijl Anna Nahirna uit Oekraïne won. Wild pakte met haar vierde plek de leiding over in het klassement, voor de Italiaanse Letizia Paternoster.

Wild ging op indrukwekkende wijze verder, want ze was vervolgens op de afvalkoers een klasse apart. Paternoster eindigde als tweede, Evgenia Augustinas uit Rusland pakte plek drie. Wild begon zo als leidster aan de afsluitende puntenkoers. Daarop kwam Wild niet meer serieus in gevaar, zeker niet nadat ze in de eerste twee sprints weer wat punten pakten. Geen enkele concurrente pakte een ronde voorsprong - en dus twintig punten - en nadat Wild in de laatste sprint nog zes punten pakte was het helemaal definitief binnen. Wild won, voor Paternoster en de Britse Neah Evans.

Koppelkoers mannen
Jan Willem van Schip en Wim Stroetinga konden op de koppelkoers geen rol van betekenis spelen. Het duo wist in drie van de twaalf sprints een paar puntjes bij elkaar te schrapen, maar daar bleef het ook bij, met een tiende plek als resultaat. Lasse Norman Hansen en Michael Morkov uit Denemarken domineerden en wonnen voor Polen en Australië.

Scratch vrouwen
De pas 19-jarige Mylene de Zoete reed in de scratch in een vrij sterk deelnemersveld, maar wist tot een keurige negende plek te komen. De winst was voor de Australische Ashlee Ankudinoff, voor de Britse Megan Barker en Daria Pikulik uit Polen.

Klusjesman overleden, doodsoorzaak onduidelijk

Afgelopen donderdagavond werd in een woning aan de Rotterdamse Linker Rottekade het stoffelijk overschot aangetroffen van een 44-jarige Rotterdammer. Om de omstandigheden van zijn overlijden helder te krijgen werden drie personen aangehouden op verdenking van doodslag. Zij zijn (voorlopig) in vrijheid gesteld. De doodsoorzaak van de man is op dit moment nog niet duidelijk. Het onderzoek, onder andere op forensisch vlak, gaat door.

Na een melding van een steekpartij gingen agenten naar de woning Ter plaatse troffen zij een 44-jarige Rotterdammer aan die niet meer bij kennis was. Reanimatie mocht niet baten. De man was ingehuurd als klusjesman. De arrestanten waren een 25-jarige man uit Wateringen en twee Rotterdamse vrouwen van 20 en 31 jaar die in de woning aanwezig waren.

Hoewel de melding dus een steekpartij betrof bleek de man niet neergestoken. Sectie heeft nog geen duidelijkheid verschaft over de doodsoorzaak van de man én of er sprake is van een misdrijf. Rechercheurs, het OM en het NFI gaan de komende weken verder met het onderzoek.

De 20-jarige vrouw is vrijdag heengezonden. De andere twee arrestanten die dit weekend werden heengezonden blijven gedurende het onderzoek formeel verdachte.

Klusjesman overleden, doodsoorzaak onduidelijk (Foto: stockfoto politie.nl)
Klusjesman overleden, doodsoorzaak onduidelijk (Foto: stockfoto politie.nl)

Fortuna deelt Superboeren in slotfase flinke klap uit

Fortuna Sittard heeft z'n eerste thuiszege van dit seizoen te pakken. De Limburgers legden in de slotfase De Graafschap over de knie.

Hidde Jurjus, de doelman van De Graafschap, speelde in dit duel een dubbelrol. De keeper zag in de openingsfase hoe Lazaros Lamprou het Doetinchemse doel miste en even later raakte Lisandro Semedo het aluminium. De Graafschap kwam vervolgens beter in de wedstrijd en het creëerde een aardige kans via Fabian Serrarens, die over schoot.

Zeven minuten voor rust wist Fortuna tegen de verhouding in toch de leiding te nemen. Lamprou draaide naar binnen en hij schoot met rechts raak: 1-0. Op advies van de VAR kreeg de thuisploeg kort daarna een strafschop, maar Jurjus hield de Superboeren op de been door de inzet van Semedo te stoppen.

In de tweede helft kwam De Graafschap snel op gelijke hoogte. Youssef el Jebli kreeg de bal na een prima actie in het Limburgse doel. Ook daarna waren de beste kansen voor het elftal van trainer Henk de Jong: Serrarens raakte de paal en Daryl van Mieghem liet een enorme kans onbenut.

Door een fout van Jurjus ging Fortuna Sittard echter toch met drie punten aan de haal. De sluitpost dook bij een afstandsknal van Alessandro Ciranni over de bal heen, waardoor Lamprou uiteindelijk kon scoren. Even later werd het ook nog 3-1 door Branislav Ninaj. Fortuna stijgt daardoor naar de dertiende plek, terwijl De Graafschap zestiende is.

Fortuna Sittard

3 - 1

De Graafschap

 38' Lamprou
 83' Lamprou
 88' Ninaj
   50' El Jebli
 
 Gele kaart: Rodríguez, Ninaj, (Fortuna Sittard), Klaasen, S. Nieuwpoort, (De Graafschap)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.527
Arbiter: Martens
Bijzonderheden: Semedo mist penalty (43)
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ciranni
Ninaj
Dammers
Pinto (Ospitalieri/61)
Rodríguez
El Messaoudi
Diemers
Semedo (Vidigal/61)
Novakovich
Lamprou (Smeets/87)
  Jurjus
Owusu (L.Nieuwpoort/82)
S. Nieuwpoort
Straalman (Narsingh/85)
Abena
Tutuarima
Klaasen
Olijve (Nijland/85)
El Jebli
v. Mieghem
Serrarens

Nederland pakt zevende Europese korfbaltitel na zege op Duitsland

De Nederlandse korfballers hebben zondag voor de zevende keer de Europese titel veroverd. Duitsland was in de finale in Heerenveen kansloos tegen Oranje: 21-8. Het was de tweede finale in de geschiedenis van het EK die niet tussen Nederland en België ging. Nederland won alle zeven edities. Voor Duitsland is het hun eerste Europese medaille. 

De verrassende Duitsers konden de Nederlanders in de eerste helft nog een beetje bijbenen. Na het eerste kwart stond Oranje met 4-2 voor en bij rust was de voorsprong 8-4. In het derde kwart was het verzet van Duitsland snel gebroken en liep Nederland uit naar 15-6. Het werd uiteindelijk 21-8. 

In het vierde kwart kreeg recordinternational Suzanne Struik een applauswissel. De 31-jarige speelster van PKC speelde 69 keer in het shirt van Oranje en won drie wereldtitels en nu vier Europese titels.

"Ik denk dat dit EK de historie ingaat als een keer niet Nederland-België in de finale", zei Scholtmeijer in een eerste reactie bij de NOS. "Maar wij zijn de nummer één van de wereld en hebben de verantwoordelijkheid om constant te innoveren. Ik denk dat we grensverleggend zijn en ik denk dat we dat dit toernooi perfect hebben uitgevoerd."


Redding feliciteert Marquez's schouder uit de kom

Marc Marquez heeft zondag voor de vijfde keer de wereldtitel in de MotoGP veroverd door de Grand Prix van Japan te winnen, maar dat leverde de Spanjaard na afloop ook wat pijn op. In de uitloopronde feliciteerde Scott Redding zijn schouder namelijk uit de kom.

Marquez was gestopt om het feestje te vieren en Redding kwam daar ook even staan om zijn collega te feliciteren. "Daarbij raakte mijn schouder uit de kom", aldus een lachende Marquez later. Op dat moment deed het wel even goed pijn en werd hij ook even op de grond gelegd om medische hulp te ontvangen.

"Ze hebben de schouder terug op z'n plek geduwd en ik kon weer verder met feesten. Het doet wel wat pijn, maar de adrenaline helpt me er wel doorheen en dan zien we morgen wel verder", aldus de Spanjaard.

Voor wie onderstaand filmpje op Instagram niet kan zien: klik hier.

Wielerploeg LottoNL-Jumbo bevestigt komst Martin

Het was een publiek geheim maar nu is het officieel: Tony Martin maakt volgend wielerseizoen deel uit van Team LottoNL-Jumbo. Met name in de ploegentijdritten wordt veel van de viervoudig wereldkampioen tijdrijden verwacht. Daarnaast krijgt de 33-jarige Duitser een belangrijke ondersteunende rol binnen de ploeg die volgend jaar onder de Team Jumbo in het peloton actief zal zijn.

“Tony is de ontbrekende schakel waarnaar we nog op zoek waren. Hij brengt een karrenvracht aan ervaring mee en is een op en top professional.”, vertelt ploegmanager Richard Plugge. “Hij kan van grote waarde zijn in de ondersteuning van onze kopmannen. Dat hij voor ons heeft gekozen, is een mooie bevestiging van de ontwikkeling die we de laatste jaren doormaken”.

Martin tekent bij de Nederlandse ploeg een contract voor twee jaar. “Ik kijk er naar uit om bij Team LottoNL-Jumbo aan de slag te gaan. Ik deel hun visie”, aldus Martin. “De renners vormen een eenheid en de staf laat niets aan het toeval over in hun begeleiding. De benadering van het tijdrijden spreekt me bovendien erg aan. Ik wil graag een belangrijke teamplayer worden door de kopmannen te helpen en door succes te hebben in tijdritten.”

Eerder werd bekend dat Mike Teunissen, Taco van der Hoorn, Lennard Hofstede, Laurens De Plus en Jonas Vingegaard de overstap maken naar Team LottoNL-Jumbo. Gijs van Hoecke, Robert Wagner, Enrico Battaglin, Lars Boom en Bram Tankink gaan de ploeg verlaten.

'Winterslaap bij mensen moet mogelijk zijn'

Beren kunnen het, schildpadden kunnen het, eekhoorns kunnen het. Mensen kunnen het tot nu toe nog niet, een winterslaap houden; als de winter begint een paar maanden stinkend onder het dekbed liggen en pas weer wakker worden als de eerste lenteblaadjes aan de bomen hangen.

Onderzoekers zijn echter bezig om de genetische blauwdruk van de winterslaap te ontrafelen en ze denken dat ze deze superkracht ook bij de mens kunnen loslaten. Zij denken dat de voor winterslaap verantwoordelijke genen ooit bij een gemeenschappelijke voorouder zijn ontwikkeld en dus nog steeds bij de mens, alhoewel inactief, aanwezig kunnen zijn.

"Dit klinkt als science-fiction, maar er zit wel degelijk een biologische kern van waarheid achter", aldus Anne Yoder, winterslaaponderzoekster van Duke University in de Verenigde Staten. "Bijna alle onderzoekers zijn het met elkaar eens dat deze genetische achtergrond óf verloren is gegaan óf inactief aanwezig is in zoogdieren."

Winterslaap is meer dan alleen maar veel slapen, het omvat ook een dramatische daling in de lichaamstemperatuur, frequentie van ademhalen en hartritme. Sommige warmbloedige dieren verlagen hun lichaamstemperatuur tot aan de drie graden Celcius en hun hart slaat dan nog maar enkele keren per minuut.

Fauna Bio, een bedrijf in San Francisco, is al bezig met het maken van medicatie om mensen in winterslaap te houden. "We proberen te begrijpen hoe de dieren hun stofwisseling op zo'n laag pitje kunnen houden", aldus CEO Ashley Zhender.

Het zou niet alleen in ziekenhuizen toegepast kunnen worden, maar astronauten zouden lekker relaxed slapend hun reis naar Mars of nog verder het heelal in reizen in een soort van cryo-slaap.

Artsen proberen nu al met extreme lichaamskoeling patiënten in een soort van kunstmatige coma te houden. Vooral patiënten die slachtoffer zijn van hartaanvallen, hersenbloedingen of shock worden sinds 2012 met deze techniek onder zeil gehouden, zodat de hersenen van deze patiënten door vertraging van de stofwisseling beter beschermd kunnen worden.

De toekomst zal het leren, maar de onderzoekers moeten eerst maar eens de genen zien te ontdekken die betrokken zijn bij de winterslaap.

Uitslag VVV-Venlo - ADO Den Haag

VVV-Venlo heeft zondagmiddag met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd maar dankzij een strafschop en doelpunt in de slotfase kwamen de Limburgers als winnaar uit de strijd. Door de winst stijgt VVV naar de vijfde plaats.

VVV-Venlo

2 - 0

ADO Den Haag

 2' Mlapa(pen)
 85' Grot
   
 
 Gele kaart: Joosten, Janssen, (VVV-Venlo), Groothuizen, Beugelsdijk, Pinas, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.051
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Janssen
Post
Seuntjens
Susic
Opoku (Samuelsen/90+2)
Mlapa (Grot/68)
Joosten (v.Ooijen/76)
  Groothuizen
Troupée
Beugelsdijk (Goossens/81)
Pinas
Meijers
Immers
El Khayati
Malone
Becker
Necid (Falkenburg/68)
Hooi (Goppel/68)

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

Heracles Almelo blijft in het spoor van nummer drie Feyenoord dankzij een overwinning op FC Groningen. De gasten kwamen nog wel op voorsprong.

Het geplaagde FC Groningen pakte tot nu toe pas vier punten en dus kon de ploeg wel een meevaller gebruiken. Binnen een kwartier namen de gasten in Almelo de leiding. Ritsu Doan had het aluminium al geraakt toen Mimoun Mahi wel trefzeker was na een prima individuele actie. Die voorsprong bleef echter niet lang staan en in de tweede helft ging het helemaal mis.

Een minuut of tien na de openingstreffer kwam Heracles langszij via Adrián Dalmau, die kon scoren nadat Sergio Padt de bal niet onder controle kreeg. Meteen na de pauze scoorde de Spaanse spits van Heracles opnieuw en weer ging Padt in de fout. Dit keer liet de keeper van Groningen een voorzet van Brandley Kuwas los, waardoor Dalmau kon scoren.

In de slotfase was Groningen nog wel dicht bij de gelijkmaker. Doan raakte de paal en Tim Breukers voorkwam dat Mateo Cassierra de rebound afrondde. Kuwas gooide het duel vervolgens op slot met een counterdoelpunt en in blessuretijd maakte Kuwas er met een rake vrije trap zelfs 4-1 van.

Door de zege staat Heracles nog steeds maar een puntje achter nummer drie Feyenoord, dat volgende week op bezoek gaat bij Ajax. Groningen is weer hekkensluiter, omdat NAC Breda eerder op de middag een punt pakte tegen Willem II. De Brabanders hebben een beter doelsaldo.

Heracles Almelo

4 - 1

FC Groningen

 25' Dalmau
 46' Dalmau
 78' Kuwas
 90+2' Kuwas
   14' Mahi
 
 Gele kaart: , Hrustic,Warmerdam, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.237
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs (Czyborra/46)
v.Hintum
Drost
Merkel
Kuwas
v.Nieff
Dalmau (Duarte/77)
Peterson (Erkilinc/ 90)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker (Mendes Moreira/80)
Doan
Memisevic
Hrustic (Freriks/66)
Antuna (Cassierra/55)
Mahi
Warmerdam

Vos en Van der Poel winnen WB-wedstrijd in Bern

Marianne Vos en Mathieu van der Poel hebben de wereldbeker-wedstrijd in het Zwitserse Bern gewonnen. Voor Vos is dit haar tweede WB-zege van het seizoen.

Na acht jaar afwezigheid stond er weer een Zwitserse WB-wedstrijd op de kalender. Onder zonnige omstandigheden was Vos vroeg in de koers ten aanval gegaan. In de voorlaatste ronde kreeg ze gezelschap van landgenote Annemarie Worst. In de slotronde moest Worst de renster van WoawDeals echter weer laten gaan. Ze werd nog wel tweede. Op de derde plaats finishte de Amerikaanse Katie Compton.

Van der Poel stond in Bern voor het eerst dit seizoen aan de start van een WB-wedstrijd. Na een kwart wedstrijd ging de Nederlander er alleen vandoor. Wout van Aert was eerste achtervolger op tien tot vijftien seconden. Na bijna 65 minuten wedstrijd kwam Van der Poel als winnaar over de streep. Gevolgd door Van Aert op plaats twee. Toon Aerts, winnaar van de eerste twee WB-wedstrijden, werd derde.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Katie Compton (USA)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
6. Maghalie Rochette (CAN)
7. Ellen van Loy (BEL)
8. Alice Maria Arzuffi (ItA)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Katie Keough (USA)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Daan Soete (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Felipe Orts (SPA)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Steve Chainel (FRA)

Uitslag Feyenoord - PEC Zwolle

Feyenoord heeft de Eredivisie hervat met een thuiszege op PEC Zwolle. Nicolai Jörgensen maakte zijn eerste goal van dit seizoen.

De Rotterdammers namen in De Kuip meteen het initiatief en in de openingsfase waren er al kansen voor Tonny Vilhena, Sam Larsson en Jeremiah St. Juste. Ook Nicolai Jörgensen, die voor de interlandperiode zijn eerste volledige wedstrijd van dit seizoen speelde, had kunnen scoren. De Deen werd met een handig balletje met buitenkant links bediend door Steven Berghuis.

Het duurde nog geen twintig minuten voordat Feyenoord toch de leiding nam. Jordy Clasie nam een afvallende bal uit een hoekschop ineens op de pantoffel en van een meter of twintig knalde hij de bal met een fraaie boog in het Zwolse doel. Voor de kleine middenvelder zijn eerste Feyenoord-doelpunt sinds zijn terugkeer in Rotterdam.

Feyenoord bleef kansen creëren en Jörgensen had na ruim een halfuur de pech dat zijn schot van buiten de zestien op de paal eindigde. Nadat keeper Justin Bijlow moest ingrijpen bij een kans voor PEC-spits Gianluca Scamacca, maakte Jörgensen alsnog 2-0. De Scandinaviër kon binnenkoppen uit een hoekschop van Berghuis.

In de tweede helft oogde de thuisploeg vervolgens wat slap en ongeïnspireerd. Via onder meer Scamacca en Mike van Duinen creëerde PEC Zwolle het nodige gevaar. De grootste kans was voor Thomas Lam, die met zijn schot de kruising raakte. Na een combinatie met Robin van Persie raakte vervolgens ook Larsson de paal.

Toen Berghuis op aangeven van Vilhena even later zijn vijftigste doelpunt in de Eredivisie maakte, was de wedstrijd toch beslist: 3-0. Feyenoord blijft daardoor in het spoor van Ajax. De Amsterdammers hebben twee punten meer en PSV nog steeds zeven. PEC Zwolle bezet nu de elfde plaats.

Feyenoord

3 - 0

PEC Zwolle

 18' Clasie
 44' N.Jörgensen
 73' Berghuis
   
 
 Gele kaart: St.Juste, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.600
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
St.Juste
Botteghin
v.d.Heijden
Verdonk
Clasie
v.Persie
Vilhena (Ayoub/82)
Berghuis (Toornstra/ 76)
N.Jörgensen
Larsson (El Hankouri/ 84)
  v.d.Hart
Ehizibue
Lam
Lachman
Paal
Hamer
Dekker (Bouy/76)
Namli
Flemming (Tripaldelli/46)
Scamacca
v.Duinen

WTA Finals in Singapore van start

Elina Svitolina heeft zondag de openingswedstrijd van de WTA Finals gewonnen. De Oekraïense versloeg Petra Kvitova uit Tsjechie. Later op de dag versloeg Karolina Pliskova in twee sets Caroline Wozniacki.

Svitolina was in twee sets te sterk voor Kvitova: 6-3, 6-3. In dezelfde groep speelden Wozniacki en Pliskova hun eerste wedstrijd. De Tsjechische won met 6-2 en 6-4.

Kiki Bertens komt morgen in actie tegen Angelique Kerber. De Nederlandse mocht op het allerlaatste moment alsnog deelnemen door de afzegging van Simona Halep. De nummer één van de wereld heeft last van een rugblessure.

Seks met je 'overleden partner'

De 35-jarige Britse Jade Stanley, moeder van vier kinderen, wordt rijk. Hoe? Onder andere door het maken van sekspoppen die op overleden partners van klanten lijken. Stanley is voorzover bekend de eerste die deze vorm van troost biedt aan mensen die graag nog eens intiem willen zijn met hun overleden dierbare.

Het gaat dus niet alleen maar om de seks, verzekert de onderneemster die ook al een zonnestudio beheert en achttien maanden geleden voor het eerst interesse toonde in de poppen. "Ik was erg nieuwsgierig en ontdekte dat veel van de concurrentie de poppen alleen maar aanbiedt voor seksuele handelingen. Ik wilde het van een andere kant bekijken, meer om mensen te helpen die steun nodig hebben, of mensen die een mentale achterstand hebben of problemen hebben met sociale interacties."

Heel speciaal zijn de poppen die je kan laten lijken op een overleden partner. "Dit kan klanten echt heel erg helpen. Ze kunnen zo een stukje van hun geliefde bij zich houden. Het geeft ze steun en deze poppen worden heus niet allemaal om smerige redenen gekocht."

De gehuurde of gekochte poppen worden uiteraard allemaal erg discreet afgeleverd en als de huurpoppen weer worden opgehaald, wordt de vagina verwijderd en een nieuwe teruggeplaatst, zodat de volgende klant weer lekker fris aan de gang kan. Een pop kopen kan vanaf 4500 euro en dan kan de klant het uiterlijk naar wens aanpassen, tot aan littekens, tattoeages en moedervlekken aan toe.

De poppen van Stanley zijn de komende weken al volgeboekt, maar ze zit te wachten op een nieuwe levering vanuit China en ze wil zelfs internationaal gaan met haar bedrijf. "Ik wil dolgraag een kantoor in Atlanta. De markt hiervoor is zo enorm, het stopt hier niet. Op dit moment zijn we aan het onderhandelen met een aantal pornosterren om poppen te maken die op hen lijken."

Het lijkt erop dat de toko van mevrouw Stanley zich ondanks alle mooie troostende woorden dan uiteindelijk toch zal focussen op het verhuren van seksartikelen.

Uitslag NAC - Willem II

De Brabantse derby tussen NAC Breda en Willem II heeft geen winnaar opgeleverd. Via een strafschop kwam de thuisploeg in de slotfase langszij.

In de openingsfase was er in het Rat Verlegh Stadion nog weinig te beleven, maar na bijna een halfuur spelen leverde de eerste goede kans meteen een doelpunt op. Mounir El Allouchi kreeg op de linkerflank alle tijd en ruimte om een voorzet te geven op Mitchell te Vrede, die NAC op voorsprong bracht. Te Vrede had daarna nog een keer kunnen scoren toen hij vanuit kansrijke positie voorlangs schoot.

NAC leek even sterker te worden door die goal, al kwam Willem II al snel op gelijke hoogte. Uit een indraaiende vrije trap van Daniel Crowley maakte Thomas Meissner er 1-1 van. De Tricolores zetten daarna door en vanuit een uitstekende aanval zorgde Donis Avdijaj er met een volley voor dat de bezoekers met een kleine voorsprong de rust in gingen.

Willem II kwam in de tweede helft lange tijd niet in de problemen. Het lukte de Tilburgers echter ook niet om de wedstrijd op slot te gooien en dus wist NAC toch nog een puntje te pakken. Mikhail Rosheuvel verdiende een strafschop na een overtreding van Pol Llonch en Rosheuvel tekende zelf van elf meter voor de 2-2 eindstand.

Daardoor pakt NAC Breda voor het eerst sinds 18 augustus weer een punt. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag won toen van De Graafschap (3-0). Met vier punten staat NAC nog wel onderaan met evenveel punten als FC Groningen, dat zondagmiddag op bezoek gaat bij Heracles Almelo. Willem II bezet nu de twaalfde plaats.

NAC - Willem II (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
NAC - Willem II (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

NAC Breda

2 - 2

Willem II

 28' Te Vrede
 74' Rosheuvel(pen)
   35' Meissner
 42' Avdijaj
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.892
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Sporkslede
Koch
Mets
Carolina
Rosheuvel
Nijholt (Verschueren/59)
Ilic (Korte/60)
Kali
El Allouchi (v.Hooijdonk/86)
Te Vrede
  Wellenreuther
Lewis
Heerkens
Meissner
Palacios
Saddiki (Anita/75)
Crowley
Llonch
Dankerlui (Kolovos/77)
Sol
Avdijaj (Croux/84)

World Boxing Super Series in volle gang, Goulamirian verdedigt wereldtitel

Zaterdagavond werd er verspreid over de wereld weer flink gebokst. Zowel in Europa als in de VS als nu zelfs ook in Afrika stonden er wereldtitels op het spel, dus we nemen even een kijkje naar de diverse titels die dit keer verdeeld en verdedigd zijn. 

World Boxing Super Series
In Orlando vocht de Puerto Ricaan Emmanuel Rodriguez tegen de Australiër Jason Moloney. De inzet was een plekje in de halve finales van de World Boxing Super Series in het bantamgewicht (-53.5kg) en de IBF-wereldtitel. Die was in handen van Rodriguez en dat bleef ook zo: hij won op split decision na twaalf gelijkopgaande ronden.

In het cruisergewicht (-90.7kg) verloor de Cubaan Yunier Dorticos in februari de halve finales van de WBSS tegen de Rus Murat Gassiev. Hij verloor er de WBA-wereldtitel en leed zijn eerste nederlaag, na 22 zeges (21 KO's). The KO Doctor kon zijn naam tegen de Pool Mateusz Masternak niet waarmaken, maar na twaalf ronden werd hij wel aangewezen als winnaar en dus doet Dorticos weer mee in de strijd.

TKO in Marseille
In het Palais des Sports in Marseille verdedigde de in Armenië geboren en in de VS wonende en trainende Fransman Arsen Goulamirian zijn interimtitel in het cruisergewicht bij de WBA. Mark Flanagan uit Australië was de tegenstander en die hield het negen ronden vol tegen Feroz: op dat moment trakteerde de Fransman hem op een paar stevige stompen op z'n neus en na nog een tweede keer vond de scheidsrechter het welletjes geweest, waardoor Goulamirian ook na 24 gevechten ongeslagen is.

Goulamirian zorgde voor de pijnlijkste stoten van de dag (Bron: YouTube)

Wereldtitels in Boston
In Boston verdedigde de 28-jarige Amerikaan Tevin Farmer zijn IBF-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg). De Brit James Tennyson daagde American Idol uit, maar in de vijfde ronde was het klaar: Farmer deelde een loeiharde klap uit, vol op het lichaam van de Brit, die in elkaar zakte en te lang bij moest komen om nog verder te kunnen. Voor Farmer was het zo de eerste keer dat hij zijn in augustus veroverde titel verdedigde.

Ook in Boston stond de Amerikaan Demetrius Andrade tegenover de Namibiër Walter Kautondokwa, die voor het eerst buiten Afrika vocht - en pas voor de tweede keer buiten Namibië - en met een record begon van 17-0 (16 KO's). De inzet was de WBO-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg), die in handen was van Billy Joe Saunders, tot de Brit positief testte op doping en zijn titel maar alvast opgaf.

Saunders zou tegen Andrade vechten, maar dat ging door de schorsing van de Brit niet door, dus Andrade nam het op tegen Kautondokwa. Spannend werd dat niet: met 119-105, 120-104 en 120-104 waren de drie juryleden vrij duidelijk in hun oordeel dat Andrade de nieuwe WBO-wereldkampioen in het middengewicht is.

De Ierse Katie Taylor verdedigde haar IBF- en WBA-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) tegen Cindy Serrano uit Puerto Rico. Na tien ronden werd voormalig olympisch kampioene Taylor, pas prof sinds november 2016, unaniem aangewezen als winnares.

Wereldtitelgevecht in Senegal
In het Senegalese Dakar vond zowaar een wereldtitelgevecht plaats en wel tussen twee Fransen: Mohamed Mimoune en Franck Petitjean streden om Mimoune's IBO-wereldtitel in het lichtweltergewicht (-63,5kg). Na twaalf ronden werd Mimoune door de juryleden vrij overtuigend aangewezen als winnaar.

Politie zoekt getuigen van vechtpartij

De politie zoekt getuigen van een vechtpartij die plaatsvond in de omgeving van der Tolbrugstraat in Dordrecht rond 04.40 uur. Bij de vechtpartij raakten verschillende mensen licht gewond. Een 20-jarige man uit Dordrecht is met snijwonden opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe hield de politie een verdachte, een 44-jarige man uit Dordrecht, aan.

Waarschijnlijk was er voor het incident een ruzie een horecagelegenheid. Deze ging later verder op straat. Het is nog onduidelijk wat er nu precies gebeurd is. De betrokkenen willen niet veel vertellen. Daarom zoekt de politie getuigen. Mensen die informatie hebben kunnen dat doorgeven via telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Trump wil af van atoomakkoord met Russen

Amerikaans president Donald Trump heeft het gehad met de spelletjes van Rusland. Tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Nevada gaf Trump aan dat het niet eerlijk is dat Rusland stiekem middellange afstandraketten test, terwijl de Verenigde Staten zich op dat vlak redelijk koest houden.

"Rusland houdt zich niet aan het akkoord. Dat doen ze al jaren niet", aldus de president. "We gaan niet toelaten dat zij wel wapens doorontwikkelen, terwijl wij ons houden aan eerder gemaakte afspraken." Het gaat dan voornamelijk om de korte tot middellange afstandsraketten die onder het Intermediate Nuclear Forces Treaty vallen, toendertijd getekend door Amerikaans president Ronald Reagan en zijn Sovjet-collega Michail Gorbatjov.

Trump wil ook dat China zich aan het atoomakkoord gaat houden, alhoewel dit land niet getekend heeft voor het originele akkoord. "Wij zullen deze wapens ook moeten ontwikkelen, mits Rusland naar ons toe komt en China naar ons toe komt en zij allemaal iets heel verstandigs gaan zeggen, zoals 'laten geen van ons deze wapens gaan ontwikkelen'. Maar als Rusland wapens maakt en China maakt wapens en wij houden ons aan het akkoord, dat is niet verstandig."

Trump gaf geen specifieke voorbeelden van het breken van het atoomverdrag door Rusland, maar in 2017 heeft de Amerikaanse geheime dienst bekendgemaakt dat Rusland een raket aan het testen was die een schending van het atoomakkoord betekende. De regering onder president Obama heeft zich ook al eens kritisch uitgelaten over de Russen, maar het Kremlin ontkent telkens dat ze het akkoord schenden.

Een Kremlincriticus verwoordde de angstige situatie. "We glijden langszaam weer af naar een situatie zoals tijdens de Koude Oorlog ten tijde van het einde van de Sovjet Unie, maar dit kan ernstigere gevolgen hebben dan toen. Putin komt van een generatie die nog geen grote oorlogen heeft gevoerd, in tegenstelling tot de generatie onder Brezjnev. De nieuwe generatie denkt dat als ze het Westen kunnen intimideren, dat zij dan bang worden."

22-jarige overleden na eenzijdig ongeval

Een 22-jarige man uit Vianen is overleden na een, vermoedelijk eenzijdig,  ongeval. Een getuige gaf op zondagmorgen 21 oktober rond 06.40 uur door dat ze een auto in het water zag liggen bij de Kanaaldijk in Leerboek. Hulpverleners ontdekten dat er nog iemand in het voertuig zat. Deze autobestuurder overleed in de loop van de ochtend in het ziekenhuis.

Onderzoek wijst uit dat het slachtoffer alleen in het voertuig zat. Waarschijnlijk gaat het om een eenzijdig ongeval. Door nog onbekende oorzaak is de auto van de 22-jarige in het water terechtgekomen. Brandweerlieden gingen direct het water in na de melding. Na bevrijding van het slachtoffer werd begonnen met reanimatie. Ondanks de inspanningen van de hulpverleners is de man overleden. 

Golfer Koepka nieuwe nummer één van de wereld na toernooiwinst in Zuid-Korea

Golfer Brooks Koepka is de nieuwe nummer één van de wereld. De Amerikaanse golfer won op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju de CJ Cup, die meetelt voor de Amerikaanse Tour. Door de zege lost Koepka Dustin Johnson af als de nummer één van de wereld.

Koepka begon nog rustig op de CJ Cup door een eerste ronde van 71 (-1) slagen te noteren. De drie volgende rondes liet de 28-jarige Amerikaan zijn klasse zien door rond te gaan in 65, 67 en 64 slagen. In totaal kwam hij uit op 21 slagen onder par en won Koepka met vier slagen voorsprong op zijn landgenoot Gary Woodland.

Eerder dit jaar wist Koepka twee van de vier majors te winnen. Hij schreef het US PGA Championship en het US Open op zijn naam. Vorig jaar was hij ook de beste in de US Open.

Cherono loopt wereldtijd in marathon Amsterdam, Rotterdam gepasseerd

De marathon van Amsterdam is net als vorig jaar gewonnen door Lawrence Cherono. De Keniaan deed dat vorig jaar in een prima parcoursrecord van 2:05.09 uur, maar dit keer hield hij pas echt huis: 2:04.06 uur, waardoor Amsterdam voorbij gaat aan Rotterdam, Parijs en New York en nu de op zes na snelste marathon ter wereld is, op basis van parcoursrecords.

Een kopgroep van zo'n tien man bleef lange tijd samen, tot een kilometer of dertig. Op dat moment was al duidelijk dat de groep vrij rap onderweg was, maar er werd nog eens een versnelling ingezet. Cherono en de Ethiopiërs Solomon Desisa en Mule Wasihun bleven over, waarna Wasihun zonder succes een aanval plaatste.

Ruim vier kilometer voor de finish trok Cherono nog eens ten strijde en dat leverde wel succes op. Hij liep weg bij zijn medekoplopers en snelde naar een geweldige eindtijd van 2:04.06 uur, waardoor Amsterdam's parcoursrecord nu 21 seconden sneller is dan dat van Rotterdam.

Michel Butter pakte in 2:17.18 uur de Nederlandse titel en was vijf seconden sneller dan Edwin de Vries. Van Kenenisa Bekele uit Ethiopië werd weer eens veel verwacht, maar de legende op de baan kon het weer eens niet waarmaken en stapte richting de slotfase uit.

Tadelech Bekele uit Ethiopië pakte de winst bij de vrouwen, net als vorig jaar, en deed dat in 2:23.13 uur. Landgenote Shasho Insermu leek op weg naar de winst, maar kreeg het in de slotfase uitermate moeilijk en zag Bekele passeren.

Snelste marathons ter wereld
1. Berlijn 2:01.39
2. Londen 2:03.05
3. Frankfurt 2:03.42
4. Chicago 2:03.45
5. Tokyo 2:03.58
6. Dubai 2:04.00
7. Amsterdam 2:04.06
8. Rotterdam: 2:04.27

Martin Garrix opnieuw beste DJ ter wereld

Amsterdammer Martin Garrix is opnieuw nummer één van de prestigieuze DJ Mag Top 100 geworden. Dat werd vannacht bekendgemaakt in de Johan Cruijff Arena, waar het Amsterdam Music Festival plaatsvond. De ranglijst is gevormd op basis van het aantal stemmen van danceliefhebbers. Vorig jaar werd Garrix ook al gekozen tot nummer één, net als het jaar daarvoor.  

Het DJ-duo Dimitri Vegas & Like Mike stond op plek twee. Daarna volgde Hardwell, die onlangs bekendmaakte voorlopig te stoppen. Armin van Buuren stond op plek vier en David Guetta op plek vijf. Volgens de organisatie van de verkiezing hebben er dit jaar ruim 1.2 miljoen mensen gestemd, dat zouden er meer zijn dan ooit.

NBA: James en Lakers verliezen van Harden en Rockets, spelers op de vuist

Basketballer LeBron James heeft ook zijn eerste thuiswedstrijd namens de Los Angeles Lakers in de NBA verloren. De Houston Rockets met James Harden kwamen op bezoek en bleken een maatje te groot: 115-124.

De wedstrijd ging vrij gelijk op, hoewel de Rockets meer dan eens een paar punten voorsprong konden pakken. Ook in het hele vierde kwart hadden de Rockets constant een kleine voorsprong en daar deden een paar 'irritaties' niks aan af: jongeling Brandon Ingram van de Lakers deelde een duw uit, wat resulteerde in een vechtpartijtje. Ingram en teamgenoot Rajon Rondo werden weggestuurd, net als Rockets-speler Chris Paul, waarna de boel weer verder kon.

Uitslagen NBA zaterdag
Indiana Pacers - Brooklyn Nets 132-112
Washington Wizards - Toronto Raptors 113-117
New York Knicks - Boston Celtics 101-103
Philadelphia 76ers - Orlando Magic 116-115
Chicago Bulls - Detroit Pistons 116-118
Miami Heat - Charlotte Hornets 112-113
Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 140-136
Denver Nuggets - Phoenix Suns 119-91
Portland Trail Blazers - San Antonio Spurs 121-108
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 115-124

Lakers - Rockets (Bron: YouTube)

Fun met Funda #122 - Nogal futuristisch wonen in Beekbergen

In Beekbergen, aan de Berg en Dalweg, vinden we deze nogal futuristische woning. Omdat foto's meer zeggen dan woorden, maken we er dit keer niet veel woorden aan vuil. De prijs van dit unieke object is op te vragen bij de makelaar. 

Liever alle foto's op één pagina? Check dan snel de laatste! 

Nogal futuristisch wonen in Beekbergen (Foto: Funda)
Nogal futuristisch wonen in Beekbergen (Foto: Funda)

Verstappen na kwalificatie: "Ophanging brak af"

De kwalificatie tijdens de Grand Prix van Amerika was voor Max Verstappen na Q1 al voorbij. In zijn laatste snelle ronde kwam onze landgenoot op de verhoogde kerbstones terecht, waardoor de ophanging van zijn bolide afbrak.

"Ik reed over de kerbstone heen en toen brak de ophanging af, waardoor ook de aandrijving het begaf", aldus Max Verstappen, die de kwalificatie op het Circuit Of The Americas niet meer kon vervolgen.

"Het is wel wat vreemd, aangezien iedereen die kerb gebruikt. De bocht opent zich hierdoor iets meer en zo ben je wat sneller. Ze liggen er ook al twee jaar, dus we weten niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Je probeert de schade natuurlijk nog te repareren, maar toen het gebeurde wist ik eigenlijk wel dat het klaar was."

Verstappen zal zich later vandaag dus opnieuw naar voren moeten werken. Desondanks liggen er voor de Nederlander wel mogelijkheden, ook gezien de resultaten van de afgelopen jaren. "Normaal gesproken zijn we tijdens de race altijd iets competitiever. Ik hoop ook dat we vrij snel het middenveld voorbij kunnen zijn. Vorig jaar reden we van een zestiende naar een derde plek, dus we gaan dit jaar weer hetzelfde proberen te doen."

Van Bommel complimenteert zijn selectie

PSV maakte zaterdagavond gehakt van FC Emmen en won met 6-0. Daardoor staan de Eindhovenaren na dit weekend nog altijd ongeslagen aan kop. Na afloop van de wedstrijd complimenteerde trainer Mark van Bommel zijn team met het resultaat.

"Ik denk dat wij beter kunnen", analyseerde Van Bommel. "Maar ik moet de jongens een groot compliment maken. Ze zijn de afgelopen weken over de hele wereld gevlogen. Van Koeweit naar Zuid-Amerika en in Europa. Daardoor zijn we deze week één dag bij elkaar geweest en toch leggen we zo’n wedstrijd op de mat."

Toch zag Van Bommel nog steeds ruimte voor verbetering. "Emmen speelde in het begin goed en daar hadden we even moeite mee. Op het moment dat Steven de bal breed legt op Gastón en de 1-0 valt kregen we extra vertrouwen."

Ook mocht PSV niet mopperen om het feit dat Jorrit Hendrix geen rode kaart kreeg. Eerder in de wedstrijd met FC Emmen kreeg de middenvelder al een gele kaart en maakte later in het duel een pittige sliding op een speler van FC Emmen. "Fiftyfifty-duels zijn dat, die ben ik zelf vaak genoeg aangegaan", aldus Van Bommel. "Echt een twijfelgeval. De ene keer geeft de scheidsrechter een gele kaart, een andere keer niet. Dat heb ik in mijn carrière ook ervaren."

Anouk is gesteriliseerd

Zangeres Anouk wil geen risico meer lopen, en dus heeft ze zich laten steriliseren. De 43-jarige moeder van 6 kinderen vind dat ze het noodlot niet verder mag tarten, zo vertelt ze tegen het AD. 

Volgens haar stelde haar vriend, de 23-jarige Dominique Schemmekes, voor om zich te laten helpen maar daar wilde ze niks van weten. Volgens haar is hij veel te jong voor een dergelijke ingreep. 

Schaatsster Visser maakt grote indruk op vijf kilometer in Inzell

Schaatsster Esmee Visser heeft tijdens trainingswedstrijden in Inzell alvast grote indruk gemaakt. De 22-jarige olympisch kampioene op de vijf kilometer reed naar een wereldtijd van 6:51,02 minuten, nog geen seconde bovende tijd waarmee ze in februari olympisch goud won.

Ook Kjeld Nuis liet weer eens zien in topvorm te zijn, wellicht een beetje vroeg. Vorige week reed hij al een ongekend snelle 1:07,70 op de 1000 meter, dit keer deed hij het 'rustig' met een winnende tijd van 1:08,33. Lennart Velema eindigde als tweede in een knap persoonlijk record van 1:08,90.

Nuis won in 35,11 seconden ook de 500 meter. Hij was daar één honderdste sneller dan Jan Smeekens, terwijl Hein Otterspeer het met 35,18 ook niet verkeerd deed. Ireen Wüst werd tweede op de drie kilometer in 4:04,20, een halve seconde achter Martina Sablikova.

Met 6:17,07 reed Marcel Bosker de snelste tijd op de vijf kilometer, terwijl Letitia de Jong snel was op de 1500 meter: 1:57,00 en een nieuw persoonlijk record. Jutta Leerdam kwam in de buurt: 1:57,16. Ook op de 500 meter eindigden de twee bovenaan: 38,62 en 38,75.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden. Overigens reed Miho Takagi eerder in Nagano al 37,97 op de 500 meter, waarmee de Japanse op de Adelskalendern - de allroundranglijst aller tijden - de vierde plek van Anni Friesinger begint te bedreigen.

Man met nieuwe vriendin opgepakt voor mishandelen ex

Een man en zijn nieuwe vriendin zijn zaterdagavond aangehouden. Ze worden er van verdacht de ex van de man te hebben mishandeld. Zaterdag 20 oktober om 22:30 uur kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum van een mishandeling die gepleegd zou zijn in een woning aan de Roerstraat in Breda. Hierop werden verschillende politie-eenheden die kant op gestuurd.

In de woning troffen ze de bewoonster aan die aangifte wilde doen tegen haar ex-man en zijn nieuwe vriendin. Nadat er aangebeld had ze de deur geopend en toen was het stel naar binnen gestapt. Daarna hadden haar mishandeld, volgens de aangifte. De 40-jarige man uit Breda en zijn 32-jarige vriendin uit Sprundel zijn aangehouden. De recherche onderzoekt de zaak.

MLB: Jansen met Dodgers naar World Series

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben zich geplaatst voor de World Series, de strijd om de titel in de MLB. De ploeg rekende zaterdagavond in de zevende en beslissende wedstrijd van de National League Championship Series af met de Milwaukee Brewers: 1-5.

Christian Yelich sloeg al in de eerste inning een homerun voor de Brewers, dus de thuisfans gingen er eens even goed voor zitten. Daar bleef het echter bij en al in de tweede inning sloeg Cody Bellinger terug met een homerun, waarmee hij ook Manny Machado over de thuisplaat sloeg: 1-2.

Met Max Muncy en Bellinger op de honken bombardeerde Yasiel Puig de voet van de tribunes in de zesde inning: een 3-run homerun en 1-5, waarna werpers Kenley Jansen, doorgaans een closer, en Clayton Kershaw, doorgaans juist een starter, het vakkundig afmaakten.

Wedstrijd één van de World Series wordt dinsdagavond gespeeld, kort na twee uur 's nachts Nederlandse tijd. In Boston nemen de Dodgers het dan op tegen de Red Sox in een serie van wederom maximaal zeven wedstrijden.

Brewers - Dodgers (Bron: YouTube)

Quartararo raakt Moto2-zege kwijt wegens iets te lage bandendruk

Motorcoureur Fabio Quartararo heeft de Grand Prix van Japan in de Moto2 gewonnen. Op de Twin Ring Motegi nam de Fransman vroeg in de race de leiding en die stond hij geen moment meer af in een wat gezapige race.

Polesitter en kampioenschapsleider Francesco Bagnaia hield bij de start de leiding vast en kreeg Quartararo, Xavi Vierge, Lorenzo Baldassarri, Marcel Schrötter en Alex Marquez achter zich aan, terwijl Bagnaia's titelconcurrent Miguel Oliveira ook sterk naar voren kwam zetten.

Halverwege de race reden drie man los van de rest: Quartararo had inmiddels de leiding genomen, Bagnaia en Baldassarri volgden. Laatstgenoemde moest vrij snel afhaken bij de andere twee, die tot in de laatste ronden op de eerste twee plekken reden.

In de laatste ronde probeerde Bagnaia nog even om de winst van Quartararo af te pakken, maar de Italiaan leek toch ook geen zin te hebben om - met het oog op de titelstrijd - teveel risico te nemen. Hij kwam als tweede over de streep, Baldassarri completeerde het podium, voor Oliveira.

Update 10.05 uur
Quartararo heeft de race tóch niet gewonnen: de jonge Fransman is na afloop gediskwalificeerd, omdat de druk in zijn achterband een fractie te laag was. Bagnaia heeft zo dus alsnog de race gewonnen en zijn leiding in het WK is alleen maar groter geworden.

'Red Dead Redemption 2 volgend jaar naar pc'

Pc-gamers zullen dit jaar één van de grootste releases moeten missen. Red Dead Redemption 2 lanceert vrijdag enkel voor PlayStation 4 en Xbox One. Toch is er hoop voor fans op pc.

MediaMarkt heeft tijdelijk een productpagina online gehad voor een pc-versie van de game. Deze had een placeholder-datum van 31 december, maar het feit dat de pagina überhaupt online kwam is hoopvol. In juni van dit jaar was in een LinkedIn-pagina tijdelijk te lezen dat een Rockstar-medewerker werkte aan een pc-versie van de game. De twee samen bieden hoop voor een eventuele pc-port.

Neem het vooral met een korreltje zout, niets is zeker. De strategie met Grand Theft Auto V heeft Rockstar in ieder geval enkel succes geleverd, dus een gelijke aanpak met Red Dead Redemption 2 is niet ondenkbaar.

Red Dead Redemption 2 - Scene (Foto: Rockstar Games)

Kane is slechterik in Jump Force

Jump Force is de volgende grote fighter voor personages uit het Jump-universum. Personages uit Dragon Ball, One Piece, Bleach, Naruto en meer nemen het tegen elkaar op. De game is in ontwikkeling voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Bandai Namco heeft de eerste beelden vrijgegeven van de antagonist uit Jump Force. Het betreft vechtersbaas Kane, die sterk doet denken aan een combinatie tussen Hit en Jiren uit Dragon Ball Super. Naast zijn uiterlijk is nog geen informatie vrijgegeven.

Jump Force komt in februari 2019 beschikbaar.

Kane Jump Force

Kane Jump Force 2

Duitser dood door rondvliegende automaatdeur

In de Duitse stad Halle is door een rondvliegende deur van een kaartautomaat een man overleden. Onduidelijk blijft nog of het om een onfortuinlijke omstander gaat of dat een plofkraker slachtoffer is geworden van zijn eigen onkunde.

Het zwaargewonde slachtoffer werd bloedend gevonden door een treinmachinist die vervolgens de hulpdiensten inschakelde. Helaas mocht dit niet meer baten en is de man enige tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft niet bekend gemaakt of het slachtoffer een omstander of de dader is.

De ontploffing van de automaat was volgens de politie zo heftig dat de deur van de automaat over het perron werd geblazen. Er is nog tot diep in de nacht met onder andere een helikopter in het gebied gezocht naar sporen, onduidelijk is of er ook iets is gevonden.

Duitsland is in tegenstelling tot veel andere Europese landen een land waar contant geld nog veel in gebruik is. Kaartautomaten zijn daarom net als pinautomaten een geliefd doelwit voor criminelen. De gisteren gekraakte automaat was dit jaar, ironisch genoeg, alweer de 13e automaat die sneuvelde.

Jakobsen wint slotrit Gree-Tour of Guangxi, Moscon eindwinnaar

Fabio Jakobsen heeft de slotrit in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Nederlandse sprinter van Quick-Step Floors was na 169 kilometer in Guilin de snelste, voor de Duitser Pascal Ackermann. De eindoverwinning in de Chinese rittenkoers ging naar Gianni Moscon.

Vandaag stond de laatste wedstrijd in de WorldTour van dit jaar op het programma. De renners moesten in slecht weer 169 kilometer afleggen en onderweg lagen er nog twee beklimmingen op het parcours. De top van de laatste beklimming lag echter wel op veertig kilometer van de finishstreep.

Lennard Hofstede was een van de vroege aanvallers. De Nederlander van Sunweb had het gezelschap van vijf andere renners: Tosh Van der Sande, Meiyin Wang, Nathan Van Hooydonck, Bruno Armirail, José Gonçalves. De voorsprong liep op naar een kleine vier minuten, maar het peloton hield onder leiding van de sprintersploegen alles onder controle.

Op de beklimming probeerde alleen Andrey Grivko iets, maar de Oekraïner van Astana werd al snel bijgehaald. Ook de kopgroep werd in de laatste tien kilometer gegrepen door het peloton, waardoor de sprinters voor de dagzege mochten gaan sprinten. Jakobsen was daarin de snelste voor Ackermann. Voor de pas 21-jarige Jakobsen was het alweer zijn zevende overwinning van het seizoen en zijn tweede deze rittenkoers.

De eindwinst ging naar Moscon. De Italiaan had in het klassement een voorsprong van negen seconden op de Oostenrijker Felix Großschartner. De Rus Sergei Chernetski maakte het podium compleet in de Gree-Tour of Guangxi.

Power verslaat Tolhoek in Japan Cup

Robert Power heeft de Japan Cup op zijn geschreven. De Australiër van Mitchelton-Scott was in een sprint met twee net iets te sterk voor Antwan Tolhoek. Matti Breschel werd op veertig seconden derde.

Vandaag stond de 27ste editie van de Japan Cup op het programma. Een race over 144 kilometer met veertien rondes van 10,3 kilometer. Op het parcours in en rond de plaats Utsunomiya, waar in 1990 het WK wielrennen werd gehouden, moesten eenmaal per ronde de Mount Kogashiyama over, een klim van vijf kilometer aan stijgingspercentage van 5%.

LottoNL-Jumbo was met een sterke formatie naar Japan afgereisd en de ploeg zorgde dan ook voor een hoog tempo, waardoor een uitgedund peloton aan de finale begon. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zes met daarbij Robert Gesink en AntwanTolhoek in de kopgroep voor LottoNL-Jumbo. Ook Power, Breschel, Nicolas Roche en Ivan Santaromita waren aanwezig in de kopgroep.

In de laatste ronde probeerde Tolhoek het verschil te maken op de klim. De jonge Nederlander van LottoNL-Jumbo kreeg bij zijn aanval alleen Power mee, waarna de Australiër het in de sprint makkelijk afmaakte. Voor Power was het zijn tweede zege van het seizoen en tevens een mooi afscheid van zijn ploeg Mitchelton-Scott. Volgend jaar fietst de jonge Australiër in dienst van team Sunweb.

NHL: Eindelijk winst voor Red Wings, Predators blijven winnen

De ijshockeyers van de Detroit Red Wings hebben eindelijk de eerste zege in het NHL-seizoen te pakken. De gevallen topploeg verloor zeven wedstrijden achter elkaar, maar bij de achtste poging was het eindelijk raak.

Op bezoek bij de Florida Panthers zorgden Keith Yandle en Nick Bjugstad in de eerste periode alweer voor een 2-0 achterstand voor Detroit, maar in de tweede periode sloeg de ploeg in een tijdsbestek van twee minuten en drie seconden snoeihard toe: rookie Dennis Cholowski scoorde de 2-1, Thomas Vanek was een paar seconden later goed voor de gelijkmaker en Dylan Larkin werkte de 2-3 binnen. Dankzij aanwinst Mike Hoffman kwamen de Panthers in de slotfase nog langszij, maar in overtime schoot Gustav Nyquist de Red Wings eindelijk naar een zege.

Waar de Red Wings dramatisch begonnen zijn aan het seizoen, kennen de Nashville Predators juist een geweldige start. Dankzij goals van PK Subban, Viktor Arvidsson en Roman Josi wonnen de Predators op bezoek bij de Edmonton Oilers met 0-3, hun zevende zege in acht wedstrijden.

Uitslagen NHL zaterdag
Carolina Hurricanes - Colorado Avalanche 1-3
Philadelphia Flyers - New Jersey Devils 5-2
Los Angeles Kings - Buffalo Sabres 1-5
Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 5-3
Columbus Blue Jackets - Chicago Blackhawks 1-4
Florida Panthers - Detroit Red Wings 3-4 OT
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 4-3 OT
Toronto Maple Leafs - St. Louis Blues 1-4
Minnesota Wild - Tampa Bay Lightning 5-4 OT
Edmonton Oilers - Nashville Predators 0-3
Vancouver Canucks - Boston Bruins 2-1 OT
Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks 3-1
San Jose Sharks - New York Islanders 4-1

Scheidsrechter showt zijn vangkunsten (Bron: YouTube)

Eindelijk winst voor de Red Wings (Bron: YouTube)

Vijfde MotoGP-wereldtitel voor Marquez

Marc Marquez heeft zich voor de vijfde keer in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen in de MotoGP. Het Spaanse fenomeen, nog altijd maar 25 jaren jong, won de Grand Prix van Japan op de Twin Ring Motegi en dat was voldoende om zijn wereldtitel te mogen vieren.

Andrea Dovizioso pakte vanaf poleposition de leiding, terwijl daarachter gelijk geknokt werd tussen Johann Zarco en Jack Miller. De Australiër pakte plek twee, maar moest die gelijk inleveren bij Marquez, terwijl Cal Crutchlow, Alex Rins, Valentino Rossi, Zarco en Dani Pedrosa aansloten.

Na de eerste paar ronde ging het stof wat liggen: Dovizioso, Crutchlow en Marquez reden voorop, Rossi, Miller en de Suzuki's van Rins en Andrea Iannone reden daar iets achter, met Zarco en Pedrosa dan weer op een gaatje van de vier achtervolgers.

Na een goede tien ronden kwam het moment die je - helaas - wist dat zou komen: Miller schoof vanaf de zevende plek tegen het asfalt. Marquez opende halverwege de aanval op Dovizioso, maar ging even over het gras en moest pas op de plaats maken, terwijl Crutchlow bijna profiteerde.

De Suzuki's sloten langzaam maar zeker aan, maar Rins moest het in de laatste negen ronden alleen doen: Iannone parkeerde zijn machine ondersteboven in het grind. Crutchlow moest ondertussen afhaken bij Dovizioso en Marquez, Rins sloot aan bij de Britse Honda-coureur.

Een dikke drie ronden voor het einde pakte Marquez de leiding weer over en die tussenstand betekende één ding: Dovizioso móest terugslaan, anders werd de Spanjaard voor de vijfde keer wereldkampioen in de MotoGP, met 82 punten voorsprong en dit jaar nog drie keer 25 punten te pakken.

Dovizioso moest alles uit de kast trekken om theoretisch nog een kans te houden, maar dat ging fout: kort voor het ingaan van de laatste ronde ging de Italiaan met zijn Ducati in de langzaamste bocht van het circuit onderuit, waardoor Marquez rustig naar de finish en zijn wereldtitel kon rijden.

Achter Marquez wist Crutchlow de opmars van Rins te stoppen, maar door het wegvallen van Dovizioso konden ze alsnog beiden het podium op. Rossi eindigde als vierde, voor Alvaro Bautista, die een zeer knappe inhaalrace bekroonde met een fraaie vijfde plek, voor Zarco.

Bendsneyder finisht Moto2-race niet: bot steekt uit been

Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft de Grand Prix van Japan in de Moto2 zondag niet kunnen beëindigen. De 19-jarige Rotterdammer reed de hele race ruimschoots buiten de punten en moest zijn machine één ronde voor het einde aan de kant zetten.

Bendsneyder kwam niet over de finish en het was geruime tijd onduidelijk wat er nou aan de hand was. Eurosport-commentator Patrick van den Goorbergh heeft antwoord gekregen van de vader van Bendsneyder: in de slotfase van de race ontplofte er 'iets' in de motor van de jonge Nederlander, wat vervolgens tegen zijn been aan kwam.

Wat er precies ontplofte is nog onduidelijk, maar de beschrijving van de blessure laat weinig aan de verbeelding over: het bot zou uit het been van Bendsneyder steken. Hij is inmiddels met de helikopter afgevoerd naar het lokale ziekenhuis, over de precieze aard van zijn verwonding is verder nog niks bekend.

Görges en Kasatkina winnen laatste reguliere WTA-toernooien 2018

De laatste reguliere toernooien van het jaar in het vrouwentennis zitten erop. Met verder alleen de WTA Finals, WTA Elite Trophy en Fed Cup nog te gaan werd in Luxemburg en Moskou om de titels gestreden.

In Moskou ging de titel naar thuisfavoriete Daria Kasatkina. De nummer veertien van de wereld was aanvankelijk kansloos tegen de Tunesische Ons Jabeur (WTA-101), die haar eerste WTA-finale speelde, maar ze vocht zich naar een beslissende set en sloeg daarin op haar tweede matchpoint toe: 2-6, 7-6 (3), 6-4.

Vorig jaar verloor Kasatkina de finale in Moskou nog van Julia Görges en de Duitse boekte ook nu een toernooizege. Dit keer speelde de huidige nummer negen van de wereld in Luxemburg, waar ze in de finale een maatje te groot was voor Belinda Bencic (WTA-47): 6-4, 7-5. Voor Bencic was het de eerste keer sinds februari 2016 dat ze weer eens een finale mocht spelen.

Tafeltennisster haalt unieke WK-finale, vader krijgt hartaanval en overlijdt

Treurig nieuws op het WK para-tafeltennis in het Sloveense Celje: Catia Oliveira haalde daar als eerste Braziliaanse ooit een individuele WK-finale, maar het noodlot sloeg vervolgens ongenadig hard toe.

In de klasse C2 schopte Oliveira, die sinds een zwaar ongeluk in haar tienerjaren in een rolstoel zit, het tot de finale. Daarin verloor ze van de Zuid-Koreaanse Seo Su-yeon, maar vervolgens kwam een nog veel hardere klap: de 27-jarige Oliveira kreeg kort voor de medailleceremonie te horen dat haar vader thuis was overleden, 47 jaren jong.

Een dag eerder had Oliveira de finale gehaald en nadat haar dolgelukkige vader dat nieuws hoorde kreeg de arme man een hartaanval. Een dag later kwam hij te overlijden en dat hoorde Oliveira dus kort voor ze haar zilveren medaille zou krijgen. Ze stond er wel op om 'gewoon' naar het podium te gaan, wat haar betreft de beste manier om haar plotseling overleden vader te herdenken.

Tijdens de medailleceremonie werd door de organisatie een minuut stilte ingelast, waarna het publiek Oliveira een staande ovatie gaf.

Barcelona wint van Sevilla, Messi loopt breuk op in arm en mist El Clásico

FC Barcelona heeft de topper in LaLiga thuis tegen Sevilla gewonnen. De Catalanen waren met 4-2 te sterk voor Sevilla en staan door de zege opnieuw aan de leiding van de Spaanse competitie. Grote tegenvaller voor Barcelona was dat Lionel Messi uitviel met een armblessure. De 31-jarige Argentijn kwam ongelukkig terecht en brak daarbij zijn spaakbeen in zijn rechterarm en is naar verwachting drie weken uit de roulatie.

Messi raakte in de zeventiende minuut geblesseerd toen hij na een duel verkeerd neerkwam op zijn rechterelleboog. De Argentijnse steraanvaller had direct veel pijn en nadat hij behandeld werd aan zijn arm probeerde Messi het nog even, maar al snel werd duidelijk dat hij niet verder kon. Hij zal in ieder geval de Champions League-wedstrijden tegen Internazionale missen. Messi mist ook de Clasico tegen Real Madrid, die volgende week zondag op het programma staat.

El Clásico, het duel tussen Barcelona en Real Madrid zal voor het eerst sinds 2007 gespeeld worden zonder Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

Op het moment van de wissel stond Barcelona wel al met 2-0 voor tegen Sevilla. Philippe Coutinho opende de score al na twee minuten na een assist van Messi. Diezelfde Messi maakt na
twaalf minuten de 2-0.

De 2-0 bleef lang staan. Pas na een uur spelen kwam daar verandering in. Barcelona kreeg een strafschop en die wist Luis Suarez te benutten. Pablo Sarabia deed tien minuten voor tijd nog iets terug voor Sevilla, maar meer dan een eretreffer werd het niet. In de slotminuten van de wedstrijd werd er nog twee keer gescoord. Ivan Rakitic maakte via een heerlijke volley de 4-1 en Luis Muriel bepaalde de eindstand op 4-2. Barcelona is met achttien punten uit negen wedstrijden de nieuwe koploper in LaLiga, waar Deportivo Alavés de verrassende de nummer twee is met een punt minder.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Real Madrid - Levante 1-2
Valencia - Leganés 1-1
Villarreal - Atlético Madrid 1-1
Barcelona - Sevilla 4-2

Strijd om Moto3-titel razendspannend na winst Bezzecchi in Japan

Marco Bezzecchi heeft op de Twin Ring Motegi de Japanse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. De Italiaan trok de stand in het WK zo bijna gelijk: hij staat nog één punt achter leider Jorge Martin, die onderuit ging.

Bezzecchi pakte al vrij snel de leiding over van polesitter Gabriel Rodrigo, die op zijn beurt werd gevolgd door John McPhee, Martin, Darryn Binder, Dennis Foggia en Enea Bastianini. De nummer vijf in het WK, Aron Canet, ging al gelijk onderuit en een paar ronden later was het ook voor Fabio Di Giannantonio, derde in het WK, voorbij: de onfortuinlijke Italiaan werd metershoog door de lucht geslingerd en leek behoorlijk pijnlijk op zijn been terecht te komen.

In de eerste helft van de wedstrijd reden tien man zich langzaam maar zeer zeker los van de rest, waarbij Bezzecchi en Martin constant de koppositie in handen hadden, met zo nu en dan een stevige aanval van Binder tussendoor. Zes ronden voor het einde was het klaar voor kampioenschapsleider Martin: hij schoof onderuit, waardoor Bezzecchi plotseling alle kans had om de leiding in het WK over te nemen.

Bezzecchi hield de touwtjes in de slotronden in handen, met Binder, Lorenzo Dalla Porta en Foggia achter zich aan. De Zuid-Afrikaan Binder leek na een fraaie laatste ronde zijn eerste zege te pakken, maar daar dacht de concurrentie anders over: Bezzecchi kwam er in de slipstream richting de finish voorbij en won, terwijl ook Dalla Porta nog langszij kwam. Achter hem werd Binder wel derde, zijn eerste Moto3-podium ooit.

F1: Poleposition Hamilton, pech voor Verstappen

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De kampioenschapsleider in de Formule 1 snelde in Austin naar een tijd van 1.32,237 waarmee hij nipt sneller was dan de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Max Verstappen beschadigde zijn bolide in Q1 en eindigde op plek vijftien.

Hamilton noteerde in het eerste deel de snelste tijd. Verstappen was met plek zes ook makkelijk door, maar de Nederlander ging in zijn tweede run iets te enthousiast over de kerbstones. Hierbij brak de ophanging rechtsachter af en zat de sessie er voor hem op. Fernando Alonso, Sergey Sirotkin, Lance Stroll, Marcus Ericsson en Stoffel Vandoorne konden uitstappen.

In Q2 kwamen Vettel, Hamilton, Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo op de supersoft naar buiten, terwijl Räikkönen op ultrasoft zijn snelste rondetijd liet noteren. In de strijd om plek tien trok Nico Hülkenberg met twee duizendste aan het langste eind ten opzichte van teamgenoot Carlos Sainz. Ook Kevin Magnussen en de Toro Rosso's van Pierre Gasly en Brendon Hartley waren klaar. Omdat deze laatste twee morgen een gridstraf hebben mag Verstappen vanaf plek dertien vertrekken.

Hamilton zette in het slotdeel meteen de snelste tijd neer waar de anderen niet aan konden komen. In de tweede run dook Räikkönen er echter ruim onder door, maar Hamilton had zijn antwoord paraat. Alleen Vettel wist zich nog tussen dit duo te wurmen. De Duitser start morgen als vijfde na een gridstraf die hij vrijdag opgelopen heeft na het negeren van de rode vlag. Achter Bottas klokte Ricciardo de vijfde tijd, voor Esteban Ocon, Hülkenberg, Romain Grosjean, Charles Leclerc en Sergio Perez.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:34.130 1:33.480 1:32.237 20
2 S. Vettel Ferrari 1:34.569 1:33.079 1:32.298 18
3 K. Räikkönen Ferrari 1:34.703 1:32.884 1:32.307 15
4 V. Bottas Mercedes 1:34.518 1:33.702 1:32.616 17
5 D. Ricciardo Red Bull 1:34.755 1:34.185 1:33.494 14
6 E. Ocon Force India 1:34.876 1:34.522 1:34.145 18
7 N. Hulkenberg Renault 1:34.932 1:34.564 1:34.215 18
8 R. Grosjean Haas 1:34.892 1:34.419 1:34.250 17
9 C. Leclerc Sauber 1:35.069 1:34.255 1:34.420 17
10 S. Pérez Force India 1:35.193 1:34.525 1:34.594 17
11 C. Sainz Jr. Renault 1:34.891 1:34.566   12
12 K. Magnussen Haas 1:34.972 1:34.732   12
13 P. Gasly Toro Rosso 1:34.850 geen tijd   13
14 B. Hartley Toro Rosso 1:35.206 geen tijd   13
15 M. Verstappen Red Bull 1:34.766 geen tijd   4
16 F. Alonso McLaren 1:35.294     6
17 S. Sirotkin Williams 1:35.362     6
18 L. Stroll Williams 1:35.480     8
19 M. Ericsson Sauber 1:35.536     8
20 S. Vandoorne McLaren 1:35.735     6

Autisme en informatie verwerken

De training bestond uit een combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden. Ook was er ruimte persoonlijke ervaringen uit te wisselen. Bekende kenmerken van autisme kwamen aanbod. 
Dingen die vaak spelen zijn; ' beperkingen in sociale communicatie'; 'behoefte hebben aan voorspelbaarheid' en 'logische oplossingen, -welke logisch zijn voor andere mensen, niet altijd even snel zien'. Ook gevoeligheid voor prikkels; 'sensorische overgevoeligheid'.

Napoli profiteert optimaal van eerste puntenverlies Juventus

SSC Napoli heeft zaterdagavond een zevende zege geboekt in de Serie A. De ploeg was met 0-3 te sterk op bezoek bij Udinese. Bij Napoli waren er basisplaatsen voor Arek Milik en Dries Mertens.

Al na vier minuten spelen moest Carlo Ancelotti zijn eerste wissel doorvoeren toen Simone Verdi de strijd moest staken en Fabián Ruiz hem verving. De middenvelder schoot zijn ploeg na veertien minuten fraai naar een 0-1 voorsprong.

In het restant van de eerste helft waren er nog mogelijkheden voor beide doelen. Orestis Karnezis voorkwam de gelijkmaker van Kevin Lasagna, waar een volley van Piotr Zielinski in het zijnet kwam. Napoli hield in het verloop van de wedstrijd de controle en gooide acht minuten voor tijd de wedstrijd in het slot. Dries Mertens verzilverde een strafschop: 0-2.

De bezoekers maakten in de 85ste minuut de zege nog wat ruimer. Invaller Marko Rog stond net in het veld en maakte de 0-3. De Napolitanen komen na negen wedstrijden op 21 punten en dat zijn er nog altijd vier minder dan koploper Juventus.

Juventus - Genoa
Juventus heeft zaterdagavond voor het eerst punten laten liggen in de Serie A. De ploeg verspeelde op eigen veld punten tegen Genoa.

Bij de thuisploeg was er een basisplaats voor Cristiano Ronaldo en de Portugees was bedrijvig in de openingsfase. Zo dwong hij doelman Andrei Radu tot een redding en schoot hij na veertien minuten tegen paal. Vier minuten later had de aanvaller meer geluk. Ronaldo kon van dichtbij binnentikken, maakte daarmee zijn vierhonderdste competitiedoelpunt en werd daarmee de eerste speler die dat bereikte in de vijf grootste Europese competities.

Vijf minuten later kreeg Ronaldo een mogelijkheid op de 2-0, maar Radu bracht redding. Een tweede treffer zou niet meer vallen voor rust, waar tien minuten voor de thee Radu wederom handelend moest optreden na een poging van Ronaldo.

Krzysztof Piatek, die in zeven competitiewedstrijden negen keer scoorde voor Genoa en daarmee de aandacht had getrokken van verschillende Europese topclubs, werd zeven minuten na rust gevaarlijk en dwong Wojciech Szczesny tot een redding. De Poolse doelman moest zich na 67 minuten alsnog gewonnen geven. Daniel Bessa tekende voor de 1-1 aan. Ronaldo kreeg twee minuten na de gelijkmaker direct een mogelijkheid op zijn ploeg wederom op voorsprong te brengen, maar kopte net naast.

Na 71 minuten mocht Paulo Dybala zijn opwachting maken en verving hij Blaise Matuidi. Vijf minuten was de Argentijn dichtbij de 2-1, maar schoot hij naast. Juventus bleef zodoende steken op 1-1 en dat betekende het eerste puntenverlies voor de regerend Italiaans landskampioen.

Uitslagen Serie A zaterdag
AS Roma - SPAL 0-2
Juventus - Genoa 1-1
Udinese - Napoli 0-3

PSG boekt 10e zege op rij, Monaco verliest bij debuut Henry

Paris Saint-Germain heeft zaterdagavond de tiende zege op rij geboekt in de Ligue 1. Op eigen veld was de ploeg te sterk voor Amiens.

Bij de thuisploeg ontbrak Neymar in de selectie en zijn plek op de linkerflank werd ingevuld door Julian Draxler, die daarmee voor de vierde keer dit seizoen in de Ligue 1 aan de aftrap verscheen. De Duitser zag zijn ploeg na twaalf minuten op voorsprong komen. Uit een hoekschop van Ángel Di María kopte Marquinhos de 1-0 tegen de touwen.

PSG was de dominante ploeg en drie minuten voor rust werd het 2-0. Uit een hoekschop van wederom Di María was nu Adrien Rabiot de gevierde man. De Argentijn gaf daarmee zijn vijfde assist van het seizoen, waar Rabiot voor de tweede keer scoorde.

Twee minuten na rust werd Alphonse Aréola voor het eerst aan het werk gezet en met een goede reflex hield de doelman Amiens van het scoren af. De zege van PSG kwam in het restant van de tweede helft geen enkel moment meer in gevaar en het werkte in de slotfase nog aan het doelsaldo.

Na tachtig minuten spelen maakte Draxler er met zijn hoofd 3-0 van. Kylian Mbappé kwam twee minuten later ook nog op het scoreformulier en bracht de stand op 4-0. Twee minuten voor tijd bepaalde invaller Moussa Diaby de eindstand op 5-0. Zodoende blijft de ploeg van trainer Thomas Tuchel na tien competitiewedstrijden foutloos en heeft PSG acht punten voorsprong op nummer twee Lille OSC.

Strasbourg - AS Monaco
Thierry Henry heeft zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van AS Monaco verloren. Op bezoek bij Strasbourg ging de ploeg onderuit. Monaco pakte in de eerste negen wedstrijden van het seizoen slechts zes punten, waarbij Strasbourg op twaalf punten stond. Na zestien minuten spelen waren de Monegasken dicht bij de voorsprong, maar met een fantastische redding voorkwam Matz Sels een treffer van Stevan Jovetic.

Een minuut later lag de bal erin voor de thuisploeg. Adrien Thomasson schoot zijn ploeg aan de leiding: 1-0. Na een half uur dacht Monaco op gelijke hoogte te komen, maar een treffer van Radamel Falcao werd afgekeurd nadat er een overtreding werd gezien. Na 37 minuten moest Falcao zich met een blessure laten vervangen en verving Moussa Sylla de Colombiaan. Sels voorkwam voor rust nogmaals de gelijkmaker van Monaco na een mooie reflex.

Na rust zette Monaco de jacht voort op de gelijkmaker en Kamil Glik zag een kopbal van de lijn gehaald worden door Kenny Lala. Na 64 minuten spelen stond Jovetic zijn plek af aan Samuel Grandsir en de vleugelaanvaller drukte drie minuten later een negatieve stempel op de wedstrijd. Hij moest met een directe rode kaart al weer vertrekken.

Zes minuten voor tijd volgde de beslissing in de wedstrijd. Strasbourg profiteerde van het overtal en maakte via Lebo Mothiba de 2-0. In de slotminuten maakte Youri Tielemans vanaf de strafschopstip na de 2-1, maar hij kon een nederlaag voor Monaco niet voorkomen. De ploeg bezet na tien wedstrijden de negentiende plek in de Ligue 1.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Paris Saint-Germain - Amiens 5-0
Caen - Guingamp 0-0
Dijon - Lille 1-2
Nantes - Toulouse 4-0
Reims - Angers 1-1
Strasbourg - AS Monaco 2-1

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.