'Formule 1 wacht onderzoek naar belastingontwijking'

De Europese Commissie stelt mogelijk een onderzoek in naar belastingontwijking in de Formule 1. Door allerlei fiscale trucs toe te passen zou er na een deal met de Britse belastingdienst minimaal 500 miljoen dollar aan belasting vermeden zijn, zo meldde de Daily Mail.

Het bedrijf achter de Formule 1 is geregistreerd in Londen en in 2015 werd door moederbedrijf Delta Topco een winst gerapporteerd van 463,5 miljoen dollar op een omzet van 1,7 miljard dollar. Aan belastingen werd slechts 6,5 miljoen dollar betaald. Delta Topco is geregistreerd in Jersey dat bekend staat als een belastingparadijs. Haar dochterbedrijven lenen veel geld uit aan de Britse Formule 1-bedrijven, waarbij er veel winst wordt gegenereerd.

Op die leningen worden miljoenen dollars aan rente betaald, waardoor de Britse bedrijven op papier verlies lijden en er hierdoor slechts weinig belasting afgedragen hoeft te worden. Hierdoor komen de winsten van de Formule 1 via de rente aan dochterbedrijven in belastingparadijzen terecht bij Delta Topco. In Jersey wordt geen belasting geheven op winsten, waardoor de in de Formule 1 gegenereerde winst vrijwel onbelast is.

Deze belastingtruc is volledig legaal volgens de huidige regels. Het verschuiven van winsten door transferpricing wordt onder meer toegepast door Starbucks, Amazon en Apple. Dat laatste bedrijf kreeg onlangs nog een boete van 13 miljard euro opgelegd omdat het door te schuiven met geld te weinig belasting had betaald.

De Europese Unie wil voorlopig nog niets loslaten over een mogelijk onderzoek naar de Formule 1. Eén ding is wel duidelijk: zodra Groot-Brittannië de Europese Unie heeft verlaten kan de Europese Commissie niets meer vinden van de door de Formule 1 gekozen constructie.