FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 november 2016

Oppermachtige Van Gerwen boekt 25e toernooizege van 2016

Michael van Gerwen is opnieuw de winnaar geworden van de Players Championship Finals. Hij won het laatste toernooi voor het WK de finale door met 11-3 van Dave Chisnall te winnen. 

Van Gerwen kwam direct op 2-0, waarna Chisnall met een 121-finish zijn leg hield. Waar in de halve finale het vinden van een dubbel voor Van Gerwen nog een probleem was, is dat het in de finale minder. Mighty Mike stoomde door naar 8-2. 

De finale was snel afgelopen. Het werd uiteindelijk 11-3. 108,1 gemiddeld en 50% op de dubbels is weer een zeer goede score. Voor Van Gerwen is het zijn 25e toernooizege dit jaar en hij verbetert daarmee het record van Phil Taylor qua toernooizeges in één jaar. Het was het laatste toernooi voor het WK, dat in december in Londen wordt gespeeld. Van Gerwen werd in 2014 wereldkampioen en wil volgende maand maar al te graag zijn tweede wereldtitel pakken.

De prestaties van Van Gerwen zijn zo indrukwekkend, dat hij zondag nog een record op zijn naam kon zetten. In de afgelopen twee jaar speelde hij ruim 1,5 miljoen pond aan prijzengeld voor de Order of Merit bij elkaar. Nooit lukte het een speler om tot zo'n immens bedrag te komen.

Vettel: "Hamilton speelde vuile spelletjes"

Sebastian Vettel eindigde de Grand Prix van Abu Dhabi zondag als derde. Door een laatste stint op supersofts was de Duitser in de slotfase van de race razendsnel en daar maakte hij uitstekend gebruik van.

Vijf ronden voor het einde ging hij voorbij aan Max Verstappen, waarna hij op weg leek naar Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Die reden niet ver weg, maar toch lukte het niet om hen in te halen. "Aan het eind was het een lastige situatie, waarbij Lewis wat vuile spelletjes speelde", sprak Vettel na afloop. "Zodra ik Max voorbij was ging de aandacht op het winnen van de race. Daarbij had ik natuurlijk wel in gedachten dat zij om de titel aan het strijden waren, waarbij Lewis bewust langzamer ging rijden om Nico wat de groep in te duwen. Ik kwam er gewoon niet voorbij, maar ik deed wat ik kon. Na zo'n inhaalrace op die banden gaat de auto gewoon wat glijden en wordt het lastig."

Het inhalen van de Red Bulls ging volgens Vettel een stuk minder moeilijk. "Daniel (Ricciardo) inhalen ging eigenlijk vrij makkelijk. Op het moment dat ik achter Max zat ging mijn auto al een stuk minder lekker op de banden, maar hij had geen DRS en daar maakte ik gebruik van. Nico had later wel DRS, wat het alleen maar moeilijker maakte om hem in te halen", verklaarde Vettel. "Ik wilde Nico aanvallen, maar Lewis zat er zo dicht bij dat ik hem misschien had kunnen raken. Een lastige situatie, want ik zag Max toch ook weer dichtbij komen aan het eind." 

Sylvana Simons laat zich niet wegpesten

Kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons is niet van plan om zich van het politieke toneel te laten verjagen. "Ik laat me niet wegpesten", zei ze zondag op een bijeenkomst in De Balie te Amsterdam. Daar werd ze door onder meer Wilfred Genee geïnterviewd, schrijft het Parool.

Bijna een week geleden verscheen een filmpje waarbij, op de klanken van het carnavalsnummer 'Oh Sylvana', het hoofd van Simons op gelynchte zwarte Amerikanen was gemonteerd. "Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken. D66 en de PvdA stonden erbij en keken ernaar", aldus de aspirant-politica.

Sinds maandag wordt de voormalige presentatrice beveiligd. Ze vindt dat ze een belangrijke taak heeft te vervullen, maar zegt dat het inmiddels wel een ondankbare taak is.

Volgens Simons wordt de discussie over racisme en seksisme op haar geprojecteerd, en dat vindt ze jammer. "In plaats van het te hebben over Sylvana Simons, moeten we het hebben over xenofobie, racisme, seksisme en klassisme."

Avinash Bhikhie van Nu.nl stelde dat Denk, de partij waarvoor Simons de Tweede Kamer in wil, er een populistische communicatiestrategie op nahoudt. Hij plaatste vraagtekens bij de continue verwijzing naar een elite die minderheden niet gelijk zou behandelen. Maar volgens Simons zit die elite ook in de politiek, en gaan onder meer de PvdA en D66 mee met de verrechtsing van de samenleving. Die partijen zouden discriminatie normaliseren.

Wilfred Genee zei dat Simons een op zich goede boodschap heeft, namelijk het bestrijden van racisme en discriminatie. Hij verweet haar echter met haar houding juist verdeeldheid te zaaien. "Hoe zou u dan willen hoe ik ben, meneer Genee? Dit ís wie ik ben. Ik ben soms pedant en arrogant", beet Simons hem vervolgens toe. Ze voegde hieraan toe dat ze ervan overtuigd is dat ze veel mensen, waaronder Genee, nooit zal bereiken, maar anderen wel.

Henriette Duurvoort van de Volkskrant droeg het gedicht 'Still I Rise' van Maya Angelou voor, over het doorzettingsvermogen van een zwarte vrouw. Volgens het Parool werd het spectrum van reacties op Simons met dit drietal goed weerspiegeld.

Denk scoort in de peilingen één tot drie zetels. Het is nog niet bekend waar op de kieslijst Simons terecht zal komen.

Dani Alves breekt kuitbeen bij Juventus

Juventus kan waarschijnlijk lange tijd niet beschikken over Dani Alves. De Braziliaan liep zondag tegen Genoa een zware blessure op.

Alves kreeg in het met 3-1 verloren duel een schop tegen zijn linkerbeen van tegenstander Lucas Ocampos, die de bal wilde wegtrappen. Per brancard werd de vleugelverdediger afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar werd een breuk in het kuitbeen geconstateerd.

De komende dagen zal moeten blijken voor hoelang Dani Alves uit de roulatie zal zijn. Juventus vreest dat het om enkele maanden gaat. De 33-jarige Braziliaan kwam afgelopen zomer transfervrij over van FC Barcelona, waar hij geen nieuw contract ondertekende.

Behalve Alves viel tegen Genoa ook verdediger Leonardo Bonucci uit. Over zijn blessure aan zijn dijbeen kan nog niet worden gezegd hoe ernstig het is. Coach Massimiliano Allegri kon al niet beschikken over Andrea Barzagli, dus de defensieve opties worden steeds minder.

Utrecht geschrokken: "Alle zorg naar Ruiter"

De Galgenwaard werd zondag even stil toen keeper Robbin Ruiter bij een luchtduel lelijk ten val kwam. Hoe ernstig zijn blessure is, is nog niet bekend.

Ruiter ging halverwege de tweede helft van de wedstrijd tegen Feyenoord een duel aan met Nicolai Jørgensen. De doelman bokste de bal voor zijn tegenstander weg, waarna hij heel ongelukkig op zijn rug en hoofd terechtkwam. "Ik weet vrij weinig, behalve dat het ernstig is", reageerde coach Erik ten Hag tegen de NOS.

Na een lange blessurebehandeling werd Ruiter naar het ziekenhuis gebracht. "Ik heb geen diagnose, maar hij is wel bij bewustzijn. Er was ook contact met hem mogelijk, maar een diagnose moeten medici geven." Kort na de val was Ruiter even buiten bewustzijn. "Dat heb ik gehoord, maar ik heb daarna nog met hem gesproken. Alle zorg gaat nu naar hem uit."

Door de lange behandeling van Ruiter duurde de blessuretijd negen minuten, waarin FC Utrecht tegen Feyenoord twee punten door de handen liet glippen. In de allerlaatste minuut maakte Michiel Kramer namelijk de 3-3.

Vrachtwagenchauffeur is de weg kwijt

Een vrachtwagenchauffeur die een pistebully moest afleveren is de weg behoorlijk kwijtgeraakt. In plaats van in de Alpen kwam hij met de sneeuwbulldozer op het platteland van Noord-Duitsland aan. De bewoners van Seefeld, een oord in de gemeente Bad Oldesloe in Sleeswijk-Holstein, keken vreemd op toen het rupsvoertuig ter preparatie van skipistes op een dieplader het dorp kwam binnenrollen.

De fabrikant van het 200.000 euro kostende gevaarte uit Baden-Württemberg had op de bestelbrief inderdaad Seefeld ingevuld maar hij bedoelde de Oostenrijkse wintersportplaats, zo'n 800 kilometer de andere kant op. "Ik hoop dat het apparaat de barre tocht goed doorstaat", zei Elias Walser, de directeur van het plaatselijk toerismebureau. "Als het ding morgen ongeschonden bij ons aankomt, gaan we heel hard lachen."

De dwaling kwam uit doordat een inwoonster van 'Seefeld-Noord' het logo van 'Seefeld-Zuid' op de bully herkende, er een foto van maakte en die opstuurde aan Walser. Deze vermoedt dan ook dat de chauffeur blind op zijn dashboardnavigatie is afgegaan.

Vrachtwagenchauffeur de weg kwijt
Vrachtwagenchauffeur de weg kwijt (Foto: ANP)

Adviseurs Trump bekvechten over ministerspost

De adviseurs van Donald Trump bekvechten over wie er minister van Buitenlandse Zaken moet worden in de nieuwe regering. Dat gebeurde geruime tijd intern achter de schermen, maar zondag werd duidelijk dat de gekozen president het advies heeft gekregen niet Mitt Romney te nemen. Dat besluit zou op grote weerstand kunnen rekenen in Trumps achterban.

Rudy Giuliani zou een verstandiger keus zijn voor deze belangrijke post. De voormalig burgemeester van New York stond tijdens de rebelse verkiezingscampagne vierkant achter Trump. Romney, in 2012 de verliezend Republikeinse presidentskandidaat, had vrijwel het hele jaar kritiek op de vastgoedmagnaat.

Campagnemanager Kellyanne Conway doorbrak het stilzwijgen door te zeggen dat Trump zijn supporters tegen zich in het harnas zou jagen door Romney aan te stellen, de man die hem een "oplichter" en "patser" noemde. "Zij zullen zich verraden voelen door de gedachte dat je Romney dus zomaar in het zadel kunt helpen na alles wat hij heeft gedaan. Ze weten niet eens of hij wel op Trump heeft gestemd", aldus Conway in een interview met NBC.

Nadeel van de keus voor Giuliani is dat ook hij weer een loyale, conservatieve hardliner is die mogelijk in het buitenland zijn hoofd gaat stoten. Romney lijkt wat meer 'salonfähig' en kan meehelpen de verdeelde partij op een lijn te krijgen. De gevestigde orde van de Republikeinen is onveranderd sceptisch. "Ik ben voor eenheid in de partij maar weet niet zeker of we daarvoor moeten betalen met de functie op BZ", reageerde Conway op CNN.

Adviseurs Trump bekvechten over ministerspost
Adviseurs Trump bekvechten over ministerspost (Foto: ANP)

Biatlonseizoen begonnen met estafettes

In het Zweedse Östersund is zondag ook het seizoen in de World Cup biatlon van start gegaan. Na een ellenlange zomer stonden zondag de eerste twee wedstrijden op het programma: de gemengde estafette en de zogenaamde 'single mixed estafette'. 

In de gemengde estafette was Noorwegen ijzersterk. Lisa Vittozzi en Dorothea Wierer hadden Italië naar de leiding gebracht, maar bij Lukas Hofer ging het mis. Bij het staand schieten dacht hij bij zijn vijfde en laatste schot dat het raak was, maar die bleek mis te zijn. Hofer moest zijn wapen weer opnieuw pakken, maar verloor zoveel concentratie dat hij de drie extra patronen allemaal naast het doel schoot.

Met name Ole Einar Bjørndalen profiteerde optimaal. De legendarische Noor ging naar de leiding en zag dat landgenoot Johannes Thingnes Bø het als slotloper overtuigend af kon maken - wat ook de vrouwen Marte Olsbu en Fanny Horn-Birkeland een zege opleverde. Duitsland werd tweede, Dominik Windisch sprintte de Rus Anton Shipulin er nog uit en bracht Italië zo alsnog de derde plek.

In de single mixed komen per land twee deelnemers in actie: één man en één vrouw. Frankrijk had zich in tegenstelling tot bijvoorbeeld Noorwegen vol op dit onderdeel gericht. Veelvoudig World Cup-winnaar Martin Fourcade vormde een duo met Marie Dorin Habert, de nummer twee van de World Cup vorig seizoen. Vooral de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser bood sterk weerstand tegen Dorin Habert, maar Hauser's ploeggenote Simon Eder was telkens niet opgewassen tegen Fourcade. Op vrij ruime achterstand werd het Oostenrijkse duo tweede achter de dominante Fransen, terwijl Franziska Preuss en Erik Lesser Duitsland de derde plek bezorgden. 

Syrisch leger zet opmars in Aleppo voort

Het Syrische regeringsleger heeft opnieuw belangrijke terreinwinst geboekt in de slag om Aleppo. Het leger en zijn bondgenoten namen zondag de oostelijke wijk Jabal Badro in, nadat eerder al de naastgelegen wijk Masakin Hanano werd veroverd op rebellen.

Volgens een verklaring van het Syrische leger is Jabal Badro volledig onder controle van regeringstroepen. Zaterdag werd Hanano compleet ingenomen. Met de opmars lijkt het regeringsleger het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo in twee delen te splitsen, een noordelijk en zuidelijk deel.

Syrische elitetroepen zouden verantwoordelijk zijn voor de snelle opmars, gesteund door aanhoudende luchtaanvallen en zwaar artillerievuur op posities van rebellen.

Burgers
Inmiddels komen er berichten dat grote groepen rebellen het noordelijke deel van Aleppo verlaten om te vluchten naar het gebied in het zuiden van de stad dat ze nog in handen hebben. Ook zouden honderden burgers het door rebellen gecontroleerde deel van Aleppo hebben ontvlucht naar regeringswijken.

Een overwinning in Aleppo zou een enorme opsteker zijn voor de Syrische president Bashar al-Assad in een oorlog die nu al meer dan vijf jaar duurt. Aleppo is de grootste stad van Syrië en in vredestijd van groot commercieel belang.

Syrisch leger zet opmars in Aleppo voort
Syrisch leger zet opmars in Aleppo voort (Foto: ANP)

Shiffrin evenaart record met tiende slalomzege op rij

Skiester Mikaela Shiffrin heeft voor eigen publiek haar tiende World Cup-slalom op rij gewonnen. In het Amerikaanse Kilmington, bijna op de pistes waar ze het skiën geleerd heeft, was de jonge Shiffrin weer eens ruimschoots de beste. Janica Kostelic is de enige die ooit eerder tien keer op rij een slalom won.

Zoals zo vaak was Shiffrin ook dit keer in de eerste run weer de beste. Alleen de Slowaakse Veronika Velez Zuzulova (+0,65) en de Zwitserse Wendy Holdener (+0,94) konden nog binnen een seconde blijven van het Amerikaanse slalomfenomeen. 

De tweede run werd geteisterd door omstandigheden die alsmaar slechter werden, waardoor het voor de toppers van de eerste run - die in de tweede manche als laatste mochten starten - steeds lastiger werd. Toch veranderde er niks in de hele top-5. De Slowaakse Petra Vlhova bleef op plek vijf, de Noorse Nina Løseth hield haar vierde plek vast en ook het podium veranderde niet: Holdener werd derde, Velez Zuzulova hield haar tweede plek vast en Shiffrin won de wedstrijd met 0,73 seconden voorsprong. 

Australisch darttalent Cadby jeugdwereldkampioen na zege op Van Peer

Corey Cadby is de nieuwe jeugdwereldkampioen darts bij de PDC. De Australiër was in de finale van het junioren-WK met 6-2 te sterk voor Berry van Peer. 

Cadby gooide 128 uit om op 2-0 te komen. De Australiër kwam op 3-0, waarna Van Peer zijn eerste leg pakte. Cadby domineerde afgelopen jaar het Australische PDC circuit en wist ook op de Perth Dart Masters met 6-2 van Phil Taylor te winnen. Door het succes in Australië wist hij zich te plaatsen voor het aankomende 'grote' wereldkampioenschap. 

In de zesde leg wist Van Peer nog een leg te pakken, maar Cadby was simpelweg sterker dan zijn Nederlandse opponent. De Australiër was met 6-2 te sterk voor The Bionic en mag jeugdwereldkampioen noemen. Cadby is de opvolger van Max Hopp, die vorig jaar de wereldtitel won. Eerdere winnaars waren onder andere Arron Monk, James Hubbard, Michael Smith en Keegan Brown. 

A7 bij Joure dicht om brand

De A7 bji Joure is deels afgelsoten voor verkeer. Door een grote brand bij een agrarisch bedrijf is er veel overlast en de brandweer raadt mensen aan om uit de rook te blijven. 

De brandweer heeft bewust gewacht met het blussen tot het een uitslaande brand werd, aangezien het in verband met de aanwezigheid van gasflessen binnen te gevaarlijk was om een 'binnenaanval' te doen. Het pand waarin de brand woedde kan als verloren worden beschouwd volgens de brandweer. 

Nieuwe liefde voor Kelly van der Veer

Kelly van der Veer heeft een nieuwe relatie. De 36-jarige realityster heeft haar relatiestatus op Facebook aangepast en heeft direct een pikant plaatje met haar vriend gedeeld.

Van der Veer, die ruim vijftien jaar geleden een bekende Nederlander werd door haar deelname aan de derde editie van het realityprogramma Big Brother, had eerder een relatie met Davy Vosmeer. De twee zouden tot twee keer toe trouwen, maar hun huwelijksplannen werden beide keren afgeblazen.

Nieuwe liefde voor Kelly van der Veer
Nieuwe liefde voor Kelly van der Veer (Foto: BuzzE)

Experimenteel vaccin huidkanker beschikbaar

Vanaf 1 december kunnen honderden huidkankerpatiënten die met succes zijn behandeld een experimenteel vaccin krijgen waardoor de kans dat de kanker terugkomt naar verwachting wordt verkleind. Het Radboudumc begint dan met een brede experimentele behandeling waarmee het afweersysteem van patiënten wordt geactiveerd om zich tegen de kanker te keren.

De therapie is bedoeld voor huidkankerpatiënten bij wie recent lymfeklieren met uitzaaiingen zijn verwijderd. Aan het onderzoek kunnen 210 patiënten deelnemen. Tegelijkertijd kunnen andere patiënten die ook voor de behandeling in aanmerking zouden komen dezelfde middelen krijgen als basisbehandeling. Niet alleen deelnemers aan het onderzoek maar ook anderen zouden er daardoor van kunnen profiteren.

In Nederland zijn er jaarlijks naar schatting driehonderd mensen die gezien hun ziektebeeld, in aanmerking zouden komen voor het vaccin, vertelde een woordvoerder van het Radboudumc zondag aan het ANP.

Experimenteel vaccin huidkanker te krijgen
Experimenteel vaccin huidkanker te krijgen (Foto: ANP)

Piloten Lufthansa opnieuw in staking

De piloten van Lufthansa zetten de strijd voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden voort. Ze leggen daarom dinsdag en woensdag opnieuw het werk neer. Hun vakbond Cockpit (VC) heeft de staking zondagavond in Frankfurt aangekondigd. Vrijdag werd het cao-aanbod van de Duitse luchtvaartmaatschappij afgewezen.

Door acties moesten afgelopen week tal van vluchten worden geannuleerd, tienduizenden reizigers waren daarvan de dupe. Dat staat nu opnieuw te gebeuren, omdat een op korte termijn ingelast topoverleg geen succes heeft gehad. De staking van zowel dinsdag als woensdag is voor 24 uur en geldt voor korte- en langeafstandsvluchten.

Piloten Lufthansa opnieuw in staking
Piloten Lufthansa opnieuw in staking (Foto: ANP)

Finale PC Finals: Van Gerwen - Chisnall

Michael van Gerwen staat in de finale van de Players Championship Finals. Met veel moeite wist hij Darren Webster te verslaan. Het werd 11-8. Van Gerwen stond 0-6 achter en zijn dubbels liepen voor geen meter, maar won uiteindelijk wel. 

Webster mocht aan de partij beginnen en hield zijn eerste leg. Hij wist echter ook direct Van Gerwen te breaken, nadat Mighty Mike twee pijlen op de dubbel hadden gemist. Het werd 0-3 en Webster gooide 120 uit nadat Van Gerwen opnieuw pijlen voor de dubbel had gemist. Met een 0-5 voorsprong voor Demolition Man de eerste pauze in.

Ook na de pauze was ging Van Gerwen door met dubbels missen waardoor het 0-6 werd. De zevende leg ging wel naar de Brabander nadat hij opende met twee 180'ers. Opeens leek de partij te draaien. Webster miste één pijl op tops en Van Gerwen wist zijn derde leg op een rij te pakken. Mighty Mike hield zijn eigen leg waardoor het 4-6 stond bij het ingaan van de tweede pauze. 

Na de pauze trok Van Gerwen de stand gelijk, voordat Webster eindelijk weer een leg kon pakken (6-7). Het werd 7-7, waarna een wesp op het podium het spelletje kwam verstoren. Webster bleef het rustigst en kwam met een 96-finish weer voor in de partij. Van Gerwen ontsnapte nadat hij eerst twee pijlen voor 8-8 miste, met Webster op 160. De Engelsman gooide twee keer triple 20, maar miste vervolgens dubbel 20. In de herkansing werd het wel 8-8. 

Het duurde zeventien legs, voordat Van Gerwen voor het eerst op voorsprong kwam. De dubbels bij Van Gerwen bleven haperen, maar omdat Webster 116 niet uitgooide werd het via dubbel één toch 10-8 voor de Nederlander. De a-typische wedstrijd werd afgesloten met een 144-finish voor Van Gerwen. Het werd 11-8. 

De tegenstander van Van Gerwen zal zijn Peter Wright of Dave Chisnall. De andere halve finale gaat zo beginnen. Na de halve finale zal de finale van het jeugd WK worden gespeeld. Berry van Peer zal aantreden tegen Corey Cadby. Na de jeugdfinale volgt de finale van de Players Championship Finals. 

Update 22.20 uur

De finale gaat tussen Michael van Geerwen en Dave Chisnall. Chizzy won met 11-8 van Peter Wright. 

Noodweer in Italië voorbij, zorgen blijven

Het hevige noodweer dat Italië de afgelopen dagen teisterde en voor veel overstromingen zorgde is voorbij. De zorgen blijven voorlopig. De waterstand in de Po is gevaarlijk hoog en zal naar verwachting pas dinsdag dalen.

Tot dusver is een man om het leven gekomen, vier personen worden in verschillende regio's nog vermist. Op Sicilië vond de politie wel een brommer en helm, de berijder is nog spoorloos. Verder wordt in Ligurië en Piemonte gezocht naar slachtoffers.

Vooral het noordwesten van Italië is zwaar getroffen. Daar werd donderdag code rood gegeven, de hoogste alarmfase. Volgens hulpdiensten zijn alleen al in Piemonte meer dan zeshonderd mensen hun huis kwijtgeraakt, de bewoners van sommige dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten.

Over de financiële schade door de wateroverlast is weinig bekend. De boerenbond Coldiretti denkt dat in sommige streken van Sicilië door de hevige regen de helft van de sinaasappeloogst als verloren moet worden beschouwd. Natuurrampen hebben Italië de laatste tien jaar 14 miljard euro gekost.

Noodweer in Italië voorbij, zorgen blijven
Noodweer in Italië voorbij, zorgen blijven (Foto: ANP)

Vogelgriep eendenbedrijf is H5N8-variant

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de vogelgriep die vrijdag werd vastgesteld op een vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen van de besmettelijke H5N8-variant is. De onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research hebben dat gemeld.

Vrijdag werden op het bedrijf circa vijfhonderd dode eenden gevonden. Na vaststelling van de vogelgriep en sterke vermoedens dat het ging om de besmettelijke variant werden alle eenden op het bedrijf gedood om de verspreiding van het virus te voorkomen. Een pluimveebedrijf in de buurt van het besmette bedrijf wordt zondag uit voorzorg geruimd.

Ook een vestiging van het getroffen bedrijf in Hierden wordt zondag geruimd. Een vestiging in Ermelo is waarschijnlijk maandag aan de beurt. In totaal worden circa 180.000 vleeseenden afgemaakt.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden onderzocht op vogelgriep. In een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Biddinghuizen geldt een vervoersverbod voor pluimvee.

Vogelgriep eendenbedrijf is H5N8-variant
Vogelgriep eendenbedrijf is H5N8-variant (Foto: ANP)

Lichaam Oirschot is vermiste Marc de Bonte

Het lichaam dat donderdagmiddag is gevonden in het Wilhelminakanaal in Oirschot is zeker van de vermiste Belgische kickbokser Marc de Bonte. De politie maakte zondag bekend dat de identiteit van het stoffelijk overschot definitief is vastgesteld. Wat de doodsoorzaak is wil de politie nog niet bekendmaken. De uitslagen van het toxicologisch onderzoek moeten nog binnenkomen.

Donderdag rond 15.00 uur werd het lichaam van de man in het kanaal ontdekt. Hoe hij in het kanaal terecht is gekomen is nog onduidelijk. De Bonte (26) verdween op 5 november. Hij was op een feestje van zijn sportschool en vertrok toen naar een vriend in Turnhout. Vanuit daar stuurde hij een bericht aan zijn vriendin in Best dat hij op weg was naar haar. Hij kwam nooit aan.

Zijn auto werd leeg teruggevonden in de buurt van het Wilhelminakanaal in Best. De politie roept getuigen op zich te melden.

Lichaam Oirschot was van Belgische kickbokser
Lichaam Oirschot was van Belgische kickbokser (Foto: ANP)

Centrumrechts wil Fillon als Frans president

De centrumrechtse partij Les Républicains wil François Fillon als haar kandidaat voor de Franse presidentsverkiezing volgend jaar. De voormalig premier stevent af op een grote overwinning in de tweede, beslissende stemronde van de conservatieven.

Hij heeft, met de helft van de stemmen geteld, duidelijk de voorkeur boven zijn gematigder concurrent Alain Juppé. Deze wachtte de officiële uitslag niet eens af en feliciteerde zijn opponent al vroegtijdig. Hij beloofde bovendien Fillon te helpen in de campagne.

Volgens de Franse media genoot Fillon (62) tot dusver de steun van 68,4 procent van de kiezers, meer dan twee keer zoveel als de 71-jarige Juppé. De belangstelling, ook niet LR-leden konden meedoen, was zondag groot. De favoriete Republikein moet in de verkiezingsstrijd tegenwicht bieden aan de eurosceptische populist Marine le Pen van het Front National en de socialistische kandidaat.

Oud-staatshoofd Nicolas Sarkozy, die een nieuwe ambtstermijn ambieerde, viel al al eerder af en besloot de politiek te verlaten.

Centrumrechts wil Fillon als Frans president
Centrumrechts wil Fillon als Frans president (Foto: ANP)

Argentinië wint na anticlimax eindelijk Davis Cup

De Argentijnse tennissers hebben eindelijk de Davis Cup gewonnen. In een kolkende Arena Zagreb in de Kroatische hoofdstad was Federico Delbonis in een vrij saai duel de grote held.

Delbonis nam het in de vijfde en beslissende wedstrijd van de finale op tegen de Kroaat Ivo Karlovic. Het servicekanon haperde en daar maakte Delbonis prima gebruik van. Hij brak zijn opponent één keer in de eerste twee sets en twee keer in de derde set. Na iets meer dan twee uur spelen was het al gedaan: 6-3, 6-4, 6-2.

Voor Argentinië was het de vijfde Davis Cup-finale, maar in 1981, 2006, 2008 en 2011 werd telkens verloren. Kroatië won de titel in 2005 al eens. 

Het matchpoint van Delbonis en Argentinië, met een uit zijn plaat gaande Argentijnse commentator (Bron: YouTube)

Cleveland Cavaliers laat langs Philadelphia 76ers

In de NBA stond zondagavond een wedstrijd op het programma tussen de ploeg die al jaren rond de laatste plaats bivakkeert, de Philadelphia 76ers, en de regerend NBA-kampioen: de Cleveland Cavaliers.

Op papier zou deze wedstrijd snel beslist moeten zijn, maar Philadelphia stond tot in het vierde kwart continu op voorsprong. Met nog negen minuten te spelen scoorde Kyrie Irving een circusschot, waarmee de Cavaliers voor het eerst een voorsprong namen: 85-84. Philadelphia had geen eindschot in huis en Cleveland kreeg de verwachte zege, 112-108.

Philadelphia is al een paar jaar bezig met het opbouwen van een nieuw topteam via de jaarlijkse draft. Dit jaar moet de ploeg hier voor het eerst de vruchten van plukken. Na twee jaar blessureleed maakte Joel Embiid dit seizoen zijn debuut. De Kameroenees, die op zijn vijftiende voor het eerst een basketbal aanraakte, lijkt zijn belofte meer dan waar te maken. Hij combineert lengte (2,18 meter) met souplesse, atletisch vermogen en een bovengemiddeld goed schot. Ook de jonge Kroaat Dario Saric, overgekomen uit de Spaanse competitie, levert direct een belangrijke bijdrage voor de 76ers. Binnenkort zal de als eerste gedrafte rookie Ben Simmons zijn debuut maken. De forward brak in de voorbereiding van het seizoen zijn voet en miste de seizoenstart. Deze spelers moeten de kern gaan vormen van een team dat voor het eerst sinds 2012 de play-offs gaat halen.

Voor nu is dat nog even te vroeg. De ervaren Cavaliers boekten hun dertiende zege. Irving scoorde 39 punten, Kevin Love voegde 25 punten en 11 rebounds toe en LeBron James, waarom niet, kwam weer tot een triple double: 26 punten, 10 rebounds, 13 assists. Bij Philadelphia, dat dit seizoen pas vier keer won, scoorden zeven spelers in de dubbele cijfers. Joel Embiid leidde zijn ploeg met 22 punten. Om zijn veelzijdigheid te onderstrepen: hij combineerde 3 geblokte schoten met 3 gemaakte driepunters.

Rydzek deelt klap uit aan concurrentie op noordse combinatie

Johannes Rydzek heeft ook de tweede World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. De Duitser was net als zaterdag de sterkste in het Finse Kuusamo.

Het schansspringen werd gewonnen door het Noorse wonderkind Jarl Magnus Riiber, die zaterdag wegens ziekte ontbrak. Hij mocht bij het langlaufen dus als eerste vertrekken, acht seconden voor de sterk springende Akito Watabe. Alleen de Oostenrijkers Wilhelm Denifl (+0:18) en Mario Seidl (+0:46) bleven binnen de minuut, maar met 1:04 minuten achterstand bij de start was ook Rydzek nog relatief dicht in de buurt.

Al na een kwart van de 10 kilometer langlaufen zaten Riiber, Watabe en Denifl bij elkaar, terwijl Rydzek daarachter Seidl in rap tempo bijhaalde. Samen gingen ze op weg naar de kopgroep en na zo'n zes kilometer vonden ze de aansluiting. Riiber, duidelijk de mindere langlaufer, moest snel lossen uit de groep en in de slotkilometer viel Rydzek aan. Zijn ziedende versnelling kon door niemand gevolgd worden en de Duitser won met bijna vijftien seconden voorsprong. In een prachtige sprint schoof Denifl zijn ski's als tweede over de finish, voor Watabe en Seidl. Riiber werd door de grote meute opgepikt en eindigde als tiende. 

Rydzek kroont zich tot koning van Kuusamo (Bron: YouTube)

'Klanten bank Liechtenstein afgeperst'

Klanten van een bank in Liechtenstein worden na een hack door afpersers opgedragen een deel van hun spaargeld over te maken, anders worden rekeninggegevens verstuurd naar financiële autoriteiten en media. Dat meldde de Duitse krant Bild zondag.

Het gaat om klanten van Valartis Bank Liechtenstein, dat grotendeels in handen is van een Chinees bedrijf. Volgens Bild hebben onbekende hackers ingebroken in het bankensysteem van Liechtenstein en daarbij informatie van klanten van Valartis Bank buitgemaakt, onder wie politici, acteurs en zeer rijke mensen.

De hackers zouden 10 procent van het rekeningsaldo eisen, dat overgemaakt moet worden in de digitale munt Bitcoin om zo anoniem te kunnen blijven, aldus Bild.

'Klanten bank Liechtenstein afgeperst'
'Klanten bank Liechtenstein afgeperst' (Foto: BuzzT)

Wegenwachter aangereden op vluchtstrook A7

Een medewerker van de Wegenwacht van de ANWB is zondagavond gewond geraakt door een ongeval op de A7 in Noord-Holland. Zijn wagen stond op de vluchtstrook toen die werd aangereden door een andere auto. De man kwam knel te zitten tussen de auto's en de vangrail. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeval gebeurde rond 18.00 uur bij Wieringerwerf op de A7 (Hoorn-Den Oever). Hoe het kon gebeuren dat de automobilist op de ANWB-wagen inreed, is de politie aan het onderzoeken. De bestuurder, die zelf niet gewond is geraakt, wordt verhoord, aldus een woordvoerster.

Wegenwachter aangereden op vluchtstrook A7
Wegenwachter aangereden op vluchtstrook A7 (Foto: ANP)

Del Potro sleept beslissend duel uit het vuur in Davis Cup-finale

Juan Martin del Potro heeft na een bloedstollende wedstrijd de Davis Cup-finale naar een vijfde en beslissende wedstrijd gebracht. De Argentijn was in Zagreb na bijna vijf uur tennis te sterk voor de Kroaat Marin Cilic.

Kroatië ging de zondag in met een 2-1 voorsprong en dus kon Cilic het met winst op Del Potro afmaken. Hij begon overtuigend en niks leek de Kroaten een nieuwe zege, na 2005, in de weg te staan. Na twee sets kwam Del Potro echter een stuk beter in zijn spel. Na nog eens dik twee uur spelen had hij de 0-2 achterstand in sets tenietgedaan en met een sterke vijfde set besliste hij het duel: 6-7 (4), 2-6, 7-5, 6-4, 6-3.

Door Del Potro's zege is een vijfde wedstrijd nodig om de beslissing te brengen. Servicekanon Ivo Karlovic verdedigt daarin de kleuren van het gastland, Federico Delbonis gaat proberen Argentinië de eerste Davis Cup ooit te bezorgen. De wedstrijd is inmiddels bezig. 

Capcom gaat vol voor Street Fighter V

Capcoms producers Yoshinori Ono en Tomoaki Ayano zeiden in een interview dat het de doelstelling is van Street Fighter V een sterke eSport-game te maken. Daarom wordt de game sowieso ondersteund tot 2020.

Nu al zijn er meer toernooien voor Street Fighter V geweest dan ooit voor Street Fighter IV. (…) Hoe meer mensen meedoen, des groter de toernooien die we kunnen organiseren, des te meer mensen gaan kijken, wat betekent dat meer mensen de game gaan kopen en dat (laatste) gaat de toekomst (van Street Fighter V) bepalen.”, zei Ono.

Het volgende toernooi is de Capcom Cup die volgend weekend tijdens de PlayStation Experience wordt gehouden. Hieronder kun je nog eens kijken naar de finale van het Next Level Arcade Street Fighter V-toernooi in New York.

Verstappen tevreden met vierde plek in Abu Dhabi

Max Verstappen kan tevreden terugkijken op de laatste wedstrijd van het seizoen. De als zesde gestarte Nederlander viel terug tot de laatste plek na een touché met Nico Hülkenberg in de eerste bocht. De Red Bull-coureur wist zich echter terug te knokken naar de vierde plek.

"Ik ben erg tevreden", begon Verstappen over zijn race. "Nadat ik laatste kwam te liggen na de eerste bocht besloten we om één stop over te slaan. Dat was het beste wat we konden doen denk ik. Het is normaal dat de mensen die twee stops maakten, betere banden hadden en daardoor meer konden aanvallen. Dat was ook met Sebastian Vettel het geval."

Over het incident met Hülkenberg vertelde de Nederlander het volgende: "Nico had een erg goede start en ik denk niet dat hij had verwacht dat ik half naast hem zat. Hij stuurde in en ik kon geen kant meer op. Ik zie het als een race-incident, het kan gebeuren."

Na zijn spin herstelde Verstappen zich goed en wist hij zich met behulp van een goede strategie terug te vechten naar de top vijf. "Nadat ik laatste lag deed ik gewoon mijn best en zag ik wel waar we zouden eindigen. De één-stopper was niet ons eerste plan, maar ik probeerde gewoon zo lang mogelijk door te rijden en dat lukte. Uiteindelijk pakte het allemaal goed uit en finishte ik als vierde. Al met al denk ik dat het een goede race was."

Verstappen tevreden met vierde plek (ProShots/Action Images)
Verstappen tevreden met vierde plek (ProShots/Action Images)

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

Om 16.30 begon in de Eredivisie het duel tussen FC Utrecht en Feyenoord. De thuisploeg nam een 3-1 voorsprong maar door een lange blessurebehandeling voor Utrecht-keeper Ruiter kwamen er maar liefst negen minuten blessuretijd. Feyenoord profiteerde door op de valreep terug te komen tot 3-3.

FC Utrecht

3 - 3

Feyenoord

 2' Haller
 52' Troupée
 84' Haller
   4' Kuijt
 90' Jörgensen
 90+9' Kramer
 
 Gele kaart: , El Ahmadi, Basacikoglu, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.233
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter (Jensen/75)
Troupée
v.d.Maarel
Janssen
v.d.Meer (Koch/ 90 3)
Amrabat
Strieder
Barazite
Ayoub
Haller
Zivkovic (Joosten/84)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden (Kramer/90 3)
Nelom
El Ahmadi
Kuijt
Vilhena
Toornstra (Basacikoglu/72)
Jörgensen
Elia

Hamilton snapt bemoeienis van team niet

Lewis Hamilton begrijpt er weinig van waarom zijn team zich bemoeide met het gevecht tussen hem en Nico Rosberg. Het team van Mercedes vroeg de Brit meermaals zijn tempo omhoog te schroeven zodat de renstal de overwinning kon veiligstellen.

"Ik begrijp niet waarom ze ons niet gewoon lieten racen", zei Hamilton na afloop van de race. "Er was geen enkel moment dat ik het gevoel had de wedstrijd te verliezen. Ik denk ook niet dat ik iets gevaarlijks deed. Het is jammer, maar de gedachtegang van het team is duidelijk. Meer heb ik er niet over te zeggen."

"We waren aan het vechten voor het kampioenschap. Ik leidde de race en dus besliste ik het tempo. Dat zijn de regels. We moeten er later maar goed over discussiëren met het team, zoals we altijd doen. We moeten echter niet het kampioenschap van Nico er door laten overschaduwen", stelde de Brit. 

Hamilton snapt bemoeienis van team niet (ProShots/Action Images)
Hamilton snapt bemoeienis van team niet (ProShots/Action Images)

Mercedes-kopstuk Lowe: "Slotfase was voor ons erg spannend"

Het einde van de Grand Prix van Abu Dhabi kende een ongekend spannend slot. Voor Paddy Lowe, een van de kopstukken van Mercedes, waren de laatste paar ronden echter minder prettig om naar te kijken. De naderende concurrentie liet het team uit Brackley dan ook peentjes zweten.

Met de aanstormende Ferrari van Sebastian Vettel met vlak daarachter de Red Bull van Max Verstappen kon Nico Rosberg zich geen enkele fout permitteren. Door het ophouden van teamgenoot Lewis Hamilton kwam de top vier binnen enkele seconden te liggen. Was Rosberg door een fout buiten het podium beland, dan kon zijn Britse concurrent, die in leidende positie lag, er met de titel vandoor gaan.

Het team van Mercedes zat echter nagelbijtend naar het slot van de race te kijken, zo verklaarde Paddy Lowe na afloop van de wedstrijd: "De laatste paar ronden waren voor ons achter de pitmuur erg spannend. Het zat ons niet lekker dat Vettel er met een erg hoog tempo aankwam."

"Ons hoofddoel was om de race te winnen en dan het liefst met een één-twee. We zaten in een situatie waar beide rijders voor hun eigen kansen gaan en waar de belangen van het team speelden. Onze coureurs zijn teamspelers, maar uiteindelijk willen ze allebei winnen. Ik kan niet zeggen of Lewis onze instructies negeerde om zijn tempo te verhogen, want wij waren niet degene die de auto bestuurden."

Mercedes-kopstuk Lowe: "Slotfase was voor ons erg spannend" (ProShots/Action Images)
Mercedes-kopstuk Lowe: "Slotfase was voor ons erg spannend" (ProShots/Action Images)

Uitslagen Eredivisie 27/11/2016

Een goede middag voor de Noord-Hollandse clubs. AZ won thuis met 5-1 van Heracles Almelo en AFC Ajax won met 0-1 op bezoek in Heerenveen. Hieronder staan de karakteristieken van de wedstrijden. 

sc Heerenveen

0 - 1

AFC Ajax

     71' Klaassen
 
 Gele kaart: Larsson, v. Aken, (sc Heerenveen), Sinkgraven, Younes, Klaassen, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25800
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
v.Aken
St.Juste
Bijker
Namli (Veerman/79)
v.Amersfoort (Thern/73)
Kobayashi
Zeneli (Vlap/89)
Ghoochannejhad
Larsson
  Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (De Ligt/83)
Klaassen
Schöne
Ziyech (v.d.Beek/66)
Traoré (Cassierra/90 1)
Dolberg
Younes

AZ

5 - 1

Heracles Almelo

 5' Mühren
 25' Mühren
 21' Weghorst
 73' Dos Santos
 90+2' Jahanbakhsh
   52' Armenteros (pen)
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15738
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Weghorst (AZ) mist strafschop 45\'
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
M.Seuntjens
Mühren (Jahanbakhsh/ 83)
Rienstra
Bel Hassani
Weghorst
Tankovic (Dos Santos/60)
  Castro
Breukers
Pröpper
Hoogma
Gosens
Bruns (v.Ooijen/ 57)
Pelupessy
Duarte
Kuwas (Vermeij/ 69)
Armenteros
Darri (Droste/79)

Van Gerwen overklast Van Barneveld in kwartfinale PC Finals

Michael van Gerwen blijft in de race om opnieuw de Players Championship Finals te gaan winnen. In de kwartfinale zondagmiddag was hij met 10-5 te sterk voor zijn landgenoot Raymond van Barneveld. 

Van Gerwen opende straks met een elf- en twaalfdarter, waarna Van Barneveld antwoord gaf met een 161-finish. Bij de eerste break stond het 3-2 voor Van Gerwen. Na de pauze stond het zo 6-2, voordat Barney nog een break probeerde terug te pakken. De Hagenaar stond klaar op 40, maar Van Gerwen knalde er een vernietigende 145-finish in voor een 12-darter en 7-3. 

Het gat was geslagen. Van Barneveld kon nog een vijfde leg bijschrijven, maar de 111-finish zorgde voor 10-5. Van Gerwen sloot af met 108,03 per beurt, waar Van Barneveld ook 103 per beurt noteerde. 

In de halve finales zal Van Gerwen spelen tegen Darren Webster. Hij won met 10-6 van Christian Kist. De Nederlander verloor onnodig zijn kwartfinale van Darren Webster. In maar liefst zeven legs miste de Nederlander pijlen op de dubbels, om deze legs vervolgens af te staan aan de Engelsman. Scorend waren beide darters aan gelijkwaardig aan elkaar. Met finishes van 114, 81 en 88 liep Webster naar 3-1. Het werd zelfs 8-3, waarna Kist met onder meer een 120-finish kwam hij nog terug naar 8-6. Webster herstelde zich en trok de partij met 10-6 naar zich toe. 

Hoge opkomst voorverkiezing Franse partij

De belangstelling voor de voorverkiezing van een centrumrechtse leider in Frankrijk, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is groot. Zondag zijn er op het middaguur 10 tot 15 procent meer stemmen uitgebracht dan een week geleden, meldden Franse media.

Toen was de opkomst al hoger dan verwacht. Bijna vier miljoen Fransen gaven te kennen wie de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) zou moeten gaan leiden, of wie juist niet. Ex-president Nicolas Sarkozy kreeg verrassend weinig stemmen en is onmiddellijk uit de politiek gestapt.

Ex-premier François Fillon leek aanvankelijk in peilingen geen kans te maken, maar won een week geleden verrassend met 44 procent van de stemmen. Hij versloeg zo ook ruim zijn rivaal van zondag (27 november), ex-premier Alain Juppé.

Goed nieuws
Om mee te doen hoeft de kiezer geen lid te zijn van LR. Er staan op circa 10.000 plaatsen stembureaus. Een hoge opkomst is misschien goed nieuws voor Juppé. Hij presenteert zich als de redelijke man van het politieke midden die niet van radicale koerswijzigingen houdt. Maar volgens Fillon moet het economisch snel heel anders omdat Frankrijk bijna failliet zou zijn.

Fillon heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de economie met naar het zich laat aanzien impopulaire maatregelen wil hervormen. Zo wil hij bijvoorbeeld zeker een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden beperken. Dat zou bijvoorbeeld linkse kiezers bewegen op de voorzichtige Juppé te stemmen.

Op basis van de huidige stand van zaken, lijkt 'links' het straks zonder eigen kansrijke kandidaat te moeten stellen. Aangenomen wordt dat in de slotronde van de presidentsverkiezingen in mei Marine Le Pen het opneemt tegen de winnaar van deze voorverkiezing.

Hoge opkomst voorverkiezing Franse partij
Hoge opkomst voorverkiezing Franse partij (Foto: ANP)

Uitslag Sparta Rotterdam - Roda JC

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta en Roda JC. Na een 0-2 voor Roda JC werd het uiteindelijk 2-2. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Sparta Rotterdam

2 - 2

Roda JC

 64' Brogno
 81' Dougall
   45+2' Kum
 50' Mytides
 
 Gele kaart: , Milec, Werker, Gullón, Auassar, (Roda JC)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.100
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Vriends (v.Moorsel/46)
Breuer
v.Drongelen
Dougall
Spierings
Dijkstra
Verhaar (Brogno/63)
El Azzouzi (Pogba/ 63)
Goodwin
  v.Leer
Milec
Werker
Kum
v.Peppen
Gullón
Ajagun (Paulissen/84)
Auassar
Rosheuvel
Mytides (Noor/69)
Boysen (Djim/84)

Geen lijstverbinding PvdD en 50PLUS

De Partij voor de Dieren gaat geen lijstverbinding aan met 50PLUS. Een meerderheid op het partijcongres van de PvdD stemde zondag tegen samenwerking met de partij van lijsttrekker Henk Krol. 50PLUS sprak zich eerder wel uit voor een lijstverbinding.

Partijvoorzitter van 50PLUS Jan Nagel zei vorige maand nog wel wat te zien in een lijstverbinding met de partij van Marianne Thieme. Volgens Nagel komt het stemgedrag van beide partijen in veel gevallen overeen. Ook steunen ze vaak elkaars moties.

De Tweede Kamer wil juist af van lijstverbindingen bij verkiezingen. Zowel 50PLUS als de Partij voor de Dieren steunden vorig jaar een motie van de VVD om dat te regelen.

Geen lijstverbinding PvdD en 50PLUS
Geen lijstverbinding PvdD en 50PLUS (Foto: ANP)

Spannend slot beslist Formule 1-seizoen in Abu Dhabi

Nico Rosberg heeft in Abu Dhabi de wereldtitel in de Formule 1 binnengesleept. Na een spannend slot van de race op Yas Marina eindigde de Duitser tweede achter Mercedes-teamgenoot en enig overgebleven concurrent Lewis Hamilton. Sebastian Vettel eindigde als derde, vlak voor Max Verstappen. Tussen de top vier zat op de streep maar twee seconden.

Vooraf was duidelijk dat Hamilton alleen de wereldtitel kon winnen als hij coureurs tussen hem en Rosberg zou krijgen. De Mercedessen startten vanaf de eerste startrij en Hamilton nam meteen het voortouw, voor Rosberg, Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo en Vettel. Verstappen kende een slechte start. De Nederlander kwam naast de Force India van Nico Hülkenberg terecht en spinde, waardoor hij achteraan aan moest sluiten en een inhaalrace moest beginnen.

Verstappen deed wat van hem gevraagd werd, want ronde na ronde haalde hij andere coureurs in, terwijl vooraan Hamilton ervoor zorgde dat Rosberg binnen schootsafstand van de drie rijders achter hem bleef. De eerste stops volgden al na zeven ronden en nadat bijna iedereen naar binnen was geweest leidde Hamilton de race voor de nog niet gestopte Verstappen en Rosberg.

Verstappen hield lang de tweede plaats keurig vast, ondanks dat zijn superzachte banden na twintig ronden bijna versleten waren. Rosberg bleef achter hem hangen tot hij eindelijk een actie kon plaatsen en Verstappen kon pakken. De Nederlander ging vlak hierna naar binnen voor zijn eerste en enige stop van de wedstrijd. Hij zakte hierdoor naar plek acht, achter de Force India's, maar hij haalde deze rijders snel in.

Red Bull had ondertussen de knuppel in het hoenderhok gegooid door Ricciardo na 25 ronden al voor zijn tweede stop naar binnen te halen om Räikkönen te pakken. Die gok werkte, want de Fin stopte een ronde later en kwam achter de Australiër terug op de baan. Ferrari liet Vettel juist lang doorrijden, waardoor de Duitser enkele ronden aan de leiding werd gegund. Hij kwam twintig ronden het einde binnen en op de supersofte banden kon hij de inhaalrace beginnen.

De race kwam in het slot echt tot leven. Hamilton hield Rosberg steeds meer op, terwijl Verstappen, Ricciardo en Vettel hem naderden. Met name Vettel kwam snel dichterbij en passeerde eerst Ricciardo en vijf ronden voor het einde ook Verstappen. De Duitser probeerde met de Ferrari ook Rosberg in te halen, maar de Duitser had net genoeg snelheid over om Vettel voor te blijven. De Mercedes-coureur had echter niet genoeg tempo om de steeds langzamer rijdende Hamilton te achterhalen.

Na 55 enerverende ronden won Hamilton, maar de wereldtitel is voor Rosberg die tweede werd. Vettel eindigde vlak hierachter als derde, voor Verstappen die ook binnen twee seconden van de zege zat. Ricciardo werd vijfde, voor Räikkönen, Hülkenberg, Perez en Felipe Massa die in zijn laatste race twee punten opstreek. Het laatste punt was voor Fernando Alonso.

Voor Jenson Button eindigde zijn loopbaan in mineur. De Brit stuiterde met zijn McLaren te hard over een curbstone en zag rechtsvoor de ophanging breken, waardoor hij uitvaller werd.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:38:04.013
2 Nico Rosberg Mercedes +0.439
3 Sebastian Vettel Ferrari +0.843
4 Max Verstappen Red Bull +1.685
5 Daniel Ricciardo Red Bull +5.315
6 Kimi Räikkönen Ferrari +18.816
7 Nico Hülkenberg Force India +50.114
8 Sergio Perez Force India +58.776
9 Felipe Massa Williams +59.436
10 Fernando Alonso McLaren +59.896
11 Romain Grosjean Haas +1:16.777
12 Esteban Gutiérrez Haas +1:35.113
13 Esteban Ocon Manor +1 ronde
14 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
15 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
16 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
17 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +14 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +41 ronden
DNF Jenson Button McLaren +43 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +49 ronden
DNF Kevin Magnussen Renault +50 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 385
2 Lewis Hamilton Mercedes 380
3 Daniel Ricciardo Red Bull 256
4 Sebastian Vettel Ferrari 212
5 Max Verstappen Red Bull 204
6 Kimi Räikkönen Ferrari 186
7 Sergio Perez Force India 101
8 Valtteri Bottas Williams 85
9 Nico Hülkenberg Force India 72
10 Fernando Alonso McLaren 54
11 Felipe Massa Williams 53
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 46
13 Romain Grosjean Haas 29
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 25
15 Jenson Button McLaren 21
16 Kevin Magnussen Renault 7
17 Felipe Nasr Sauber 2
18 Jolyon Palmer Renault 1
19 Pascal Wehrlein Manor 1
20 Stoffel Vandoorne McLaren 1
21 Esteban Gutiérrez Haas 0
22 Marcus Ericsson Sauber 0
23 Esteban Ocon Manor 0
24 Rio Haryanto Manor 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 765
2 Red Bull 468
3 Ferrari 398
4 Force India 173
5 Williams 138
6 McLaren 76
7 Toro Rosso 63
8 Haas 29
9 Renault 8
10 Sauber 2
11 Manor 1

Strenge bewaking bij reconstructie moordpartij

Onder zeer strenge beveiliging vindt zondag een reconstructie plaats van de dubbele moord vorig jaar in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe (Noord-Brabant). De omgeving van het afgelegen vakantiehuisje in de polder is ruim afgezet en de toegang is verboden. Toegangswegen zijn gebarricadeerd en de afzetting wordt bewaakt door zwaar bewapende politiemensen.

Bij een ontmoeting tussen Belgische en Nederlandse criminelen in het huisje werden vorig jaar twee mannen doodgeschoten. In totaal zitten daarom vijf Belgen en een Nederlander vast.

Een van de slachtoffers was captain bij motorclub No Surrender.

Vrees
De politie heeft er rekening mee gehouden dat de reconstructie reacties oproept bij de motorclub of nabestaanden en daarom heeft burgemeester Gert de Kok een noodverordening ingesteld. Volgens de tekst van de noodverordening bestaat de vrees dat leden van No Surrender steun willen betuigen of de Belgische verdachten willen intimideren.

De reconstructie gaat de hele dag duren. De noodverordening geldt tot 18.00 uur.

Strenge bewaking bij reconstructie moordpartij
Strenge bewaking bij reconstructie moordpartij (Foto: ANP)

'Formule 1 wacht onderzoek naar belastingontwijking'

De Europese Commissie stelt mogelijk een onderzoek in naar belastingontwijking in de Formule 1. Door allerlei fiscale trucs toe te passen zou er na een deal met de Britse belastingdienst minimaal 500 miljoen dollar aan belasting vermeden zijn, zo meldde de Daily Mail.

Het bedrijf achter de Formule 1 is geregistreerd in Londen en in 2015 werd door moederbedrijf Delta Topco een winst gerapporteerd van 463,5 miljoen dollar op een omzet van 1,7 miljard dollar. Aan belastingen werd slechts 6,5 miljoen dollar betaald. Delta Topco is geregistreerd in Jersey dat bekend staat als een belastingparadijs. Haar dochterbedrijven lenen veel geld uit aan de Britse Formule 1-bedrijven, waarbij er veel winst wordt gegenereerd.

Op die leningen worden miljoenen dollars aan rente betaald, waardoor de Britse bedrijven op papier verlies lijden en er hierdoor slechts weinig belasting afgedragen hoeft te worden. Hierdoor komen de winsten van de Formule 1 via de rente aan dochterbedrijven in belastingparadijzen terecht bij Delta Topco. In Jersey wordt geen belasting geheven op winsten, waardoor de in de Formule 1 gegenereerde winst vrijwel onbelast is.

Deze belastingtruc is volledig legaal volgens de huidige regels. Het verschuiven van winsten door transferpricing wordt onder meer toegepast door Starbucks, Amazon en Apple. Dat laatste bedrijf kreeg onlangs nog een boete van 13 miljard euro opgelegd omdat het door te schuiven met geld te weinig belasting had betaald.

De Europese Unie wil voorlopig nog niets loslaten over een mogelijk onderzoek naar de Formule 1. Eén ding is wel duidelijk: zodra Groot-Brittannië de Europese Unie heeft verlaten kan de Europese Commissie niets meer vinden van de door de Formule 1 gekozen constructie.

Finse langlaufer stunt voor eigen publiek, Bjørgen is terug

Langlaufer Iivo Niskanen heeft voor de tweede keer in zijn carrière een World Cup-wedstrijd gewonnen. De Fin was voor eigen publiek in Kuusamo de beste op de 15 kilometer klassieke stijl. Opvallend genoeg is dat ook precies de wedstrijd waar hij in november 2014 zijn tot nu toe enige zege pakte.

Niskanen was voor eigen publiek de eerste echte topper die een snelle tijd neerzette en daar beet de een na de ander zich op stuk. De Noorse armada moest daardoor genoegen nemen met de tweede, derde, vierde en zesde plekken. Emil Iversen was op tien seconden de best of the rest, één seconde voor Martin Johnsrud Sundby. 

Bij de vrouwen liet Marit Bjørgen zien definitief terug te zijn na haar zwangerschapsperiode. Zaterdag maakte de 36-jarige Noorse op de sprint haar comeback nadat ze in maart 2015 voor het laatst in de World Cup in actie kwam. Zondag werd de 10 kilometer klassiek gehouden en dat werd de 103e individuele World Cup-zege voor de Noorse legende. Spannend werd het wel, want de Finse Krista Pärmäkoski was dicht bij een daverende stunt. Aangemoedigd door duizenden Finnen kwam ze minder dan vijf seconden tekort voor de zege, maar ook plek twee leverde veel gejuich op. Heidi Weng werd ruim tien seconden achter haar winnende landgenote derde. 

Bjørgen is weer helemaal terug (Bron: YouTube)

Stand grutto verder verslechterd

Verschrikkelijk nieuws! Het gaat maar niet beter met de stand van de grutto in Nederland. Net als bij alle andere weidevogels gaat het aantal grutto's in Nederland hard achteruit. De nationale telling leverde dit jaar 4000 jongen op, terwijl er rond de 11.000 zouden moeten vliegen om de stand van de grutto op peil te houden.

Kenners beklagen zich al langer over de dalende stand van deze weidevogel. Elk jaar zijn er de terugkerende problemen van te vroeg maaien. Tegelijkertijd zijn de graslanden ook te droog en hebben ze te weinig bloemen, waardoor er te weinig voedsel is in de vorm van insecten.

Dit voorjaar viel voor de vogel nog eens slechter uit. Eind mei sloeg het zonnige en droge voorjaarsweer om en trokken zware onweersbuien over het land met plaatselijk zware hagel. "Dit noodweer was waarschijnlijk veel opgroeiende kuikens te veel. Vooral in Noord-Nederland trof het de kuikens extra hard omdat grutto's daar later broeden en de kuikens daardoor jonger en dus extra kwetsbaar zijn", aldus de Vogelbescherming.

Grutto (Foto: KlapMongeaul)
Stand grutto verder verslechterd (Foto: KlapMongeaul)

Axl Rose schikt met geluidsman

Guns N' Roses-zanger Axl Rose heeft een schikking getroffen met een van zijn vaste roadies die hem had aangeklaagd vanwege een salarisachterstand. Dat meldt TMZ.

Geluidsman Chris Pitman stelde in september dat hij jarenlang gratis werk had verricht omdat Axl tussen 2011 en 2015 geen geld zou hebben gehad om hem te betalen. Nu het de zanger weer voor de wind gaat vanwege nieuwe optredens van Guns N' Roses wilde Chris echter zijn geld zien, naar verluidt zo'n 163.000 dollar (154.000 euro).

Volgens bronnen hebben Axl en Chris afgelopen maand een overeenkomst bereikt. Het is niet duidelijk hoeveel de zanger hem betaalt, maar het zou wel minder zijn dan de geëiste 163.000 dollar.

Guns N' Roses verdiende sinds hun reünie eind vorig jaar liefst 90 miljoen dollar aan optredens.

Axl Rose schikt met geluidsman
Axl Rose schikt met geluidsman (Foto: BuzzE)

Publieksprijs IDFA voor La Chana

De documentaire La Chana van Lucija Stojevic is door de toeschouwers van het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) gekozen als winnaar van de publieksprijs. Het portret over flamencokoningin 'La Chana' die na 23 jaar afwezigheid het podium weer bestijgt, voerde de lijst van de publieksfavorieten vanaf het begin van het festival aan.

De maakster was zondag niet aanwezig om de prijs (5000 euro) in ontvangst te nemen maar bedankte het publiek met een videoboodschap.

Zondag is de laatste dag van het IDFA dat dit jaar 280.000 bezoeken telde en een recordomzet van ruim 1,3 miljoen euro boekte.

Publieksprijs IDFA voor La Chana
Publieksprijs IDFA voor La Chana (Foto: BuzzE)

Ludwig treedt na jaren uit schaduw Duitse rodelconcurrenten

Rodelaar Johannes Ludwig heeft eindelijk zijn eerste World Cup-overwinning gepakt. De 30-jarige Duitser staat al bijna tien jaar in de schaduw van vooral landgenoten als David Möller, Andi Langenhan en Felix Loch, maar in Winterberg was hij eindelijk de beste.

Ludwig moest zich vooral zelfs kwalificeren om mee te mogen doen aan de wedstrijd, maar in de eerste run was hij ijzersterk. Hij profiteerde weliswaar een beetje van zijn vroege startpositie - de baan werd in vrij rap tempo langzamer - maar een foutloze run bracht hem de eerste plek. Het 20-jarige Russische toptalent Roman Repilov positioneerde zich op de tweede plek, met landgenoot Semen Pavlichenko achter zich. 

In de tweede run kwamen de Duitsers Langenhan en Loch flink naar voren, maar voor Loch was dat niet genoeg voor het podium. De veelvoudig World Cup-kampioen moest genoegen nemen met plek vier, een van de zeldzame keren dat hij buiten het podium viel. Langenhan werd derde, want Repilov kon zich nog net staande houden door 0,06 seconden voor de Duitser te eindigen. Ludwig was echter oppermachtig en met wederom een sterke tweede run verzekerde de veteraan zich eindelijk van zijn eerste zege. 

FA onderzoekt seksueel misbruik in voetbal

De Britse voetbalbond stelt een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal. De FA komt in actie naar aanleiding van onthullingen van voormalige profvoetballers.

Diverse spelers kwamen de afgelopen dagen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Berry Bennell, een jeugdtrainer bij de club Crewe Alexandra.

Deze inmiddels 62-jarige Bennell heeft al drie keer in gevangenis gezeten voor seksueel misbruik van kinderen, maar de gevallen van de voetballers zijn allemaal nieuw. Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed. Daarna volgden Steve Walters, Chris Unsworth, Jason Dunford en Anthony Hughes.

Hulplijn

Een onlangs ingestelde hulplijn leverde meer dan honderd meldingen op. Het waren allemaal meldingen over seksueel misbruik bij voetbalclubs. De FA liet in een verklaring weten dat ze nauw samenwerkt met de politie en een onafhankelijk juridisch adviseur heeft ingeschakeld voor het onderzoek. De bond wil vooral weten welke informatie bij de FA en clubs bekend was ten tijde van het misbruik, of er indertijd actie is ondernomen en welke stappen nu nodig zijn.

De club die in het seksschandaal een centrale rol vertolkt, kondigde zaterdag een eigen onafhankelijk intern onderzoek aan. Crewe Alexandra komt uit in de League Two, de derde Engelse profdivisie.

FA onderzoekt seksueel misbruik in voetbal
FA onderzoekt seksueel misbruik in voetbal (Foto: ANP)

Hamilton op 'juiste plek' voor titelstrijd

Lewis Hamilton zegt de laatste en beslissende race van het Formule 1-seizoen in topvorm in te gaan. Volgens de Brit is hij weer terug op de 'juiste plek', mentaal gezien, om vol voor de titel te strijden. Hij zal daarbij wel wat geluk moeten hebben, want ook als hij wint moet hij alsnog hopen dat Rosberg niet op het podium eindigt.

"Nico probeert deze beslissende race in te gaan zoals elke andere race, wat wel wat zegt over zijn denkproces", aldus Hamilton over zijn teamgenoot. "Zelf heb ik niet al teveel aan het kampioenschap gedacht. Ik weet natuurlijk wat ik moet doen, maar ik heb me vooral gericht op het zo goed mogelijk zijn als ik in de auto zit." 

Hamilton zit in elk geval weer lekker in zijn vel, zegt hij. "Ik voel me erg goed in de auto. Het is alsof ik weer terug ben op de goede plek na al dat gedoe met de motoren. Wat het kampioenschap betreft: je moet gewoon alles geven wat je hebt, zoals voor elke race. Niks meer en niks minder."

De Brit was er al min of meer van overtuigd dat hij vanaf poleposition zou starten. "Ik bekijk het per dag en was honderd procent gericht op het halen van pole. Tot die tijd dacht ik geen milliseconde aan de race. Ik deed zelfs al mijn proefstarts vanaf poleposition, dus ik heb er ook geen moment aan gedacht dat ik tweede zou starten. Nu gaat al die focus volledig op de race."

Verstappen: "Maakt me weinig uit wie kampioen wordt"

Max Verstappen gaat zondag in de Grand Prix van Abu Dhabi ongetwijfeld voor de zege, maar wie wereldkampioen wordt kan hem weinig schelen. Dat liet hij zaterdagavond weten tegenover de pers in Abu Dhabi.

"Als we een echte racer als kampioen willen hebben zou Hamilton moeten winnen, maar het maakt me ook weinig uit als het Rosberg wordt", sprak de Nederlander. Hamilton noemde hij dus een 'echte racer', wat opgevolgd werd door de vraag wat Rosberg dan is. "Een racer", klonk het duidelijk. "Hij zou ook wel een terechte kampioen zijn, hij heeft wel goede resultaten laten zien. Misschien is hij wat voorzichtig geworden aan het eind van het seizoen, maar hij heeft het op zich wel goed gedaan ook."

Verstappen verwacht niet dat Hamilton spelletjes gaat spelen. Zo zou de Brit zijn rivaal op kunnen houden om de Ferrari's en Red Bulls een kans te geven Rosberg in te halen. "Ik verwacht niet dat hij daar voor zal gaan. Hij zal eerder willen laten zien dat hij de beste is en twintig of dertig seconden weg willen rijden, ook al wordt hij dan geen wereldkampioen."

Geen treinverkeer tussen Haarlem en Santpoort door springer

Door een aanrijding met een persoon is er voorlopig geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Santpoort. De NS verwacht dat de (opruim) werkzaamheden tot ongeveer twee uur zullen duren. 

De politie en andere hulpverleners zijn ter plaatse. Onderzocht wordt of de persoon zelf is gesprongen of dat hij/zij werd geduwd. 

Geen treinverkeer mogelijk door een aanrijding met een persoon
Geen treinverkeer mogelijk door een aanrijding met een persoon

Bandenkeuze Red Bull onverwacht voor Ferrari-coureurs

Ferraricoureurs Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel hadden niet verwacht dat Red Bull in de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi met een alternatieve bandenstrategie zou komen. Daniel Ricciardo en Max Verstappen starten de race zondag met de supersoftbanden, terwijl de rest in de voorste gelederen op de zachtere ultrasofts vertrekt.

Vettel, die vertrekt vanaf plek vijf, dacht er niet over om eenzelfde strategie te hanteren. "Ik denk niet dat het in de race een echt voordeel op zal leveren. Het wordt in elk geval wel interessant om te zien wat er gaat gebeuren, want die keuze kan de Red Bulls in het begin ook kwetsbaar maken. Misschien dat we daar van kunnen profiteren, maar het zal spannend worden", aldus de Duitser, die samen met Verstappen op de derde rij staat. "Ons doel is in elk geval duidelijk, een plek op het podium."

Räikkönen, goed voor plek vier, kon het niet zo veel schelen. "Het verrast me niet echt nee, maar ik heb het zelf niet overwogen. Je mag die banden gebruiken, dat is elke keer zo, dus we zullen zien hoe het uit gaat pakken", sprak hij helder. "De run naar de eerste bocht is hier niet lang, dus het wordt wel lastig om Ricciardo gelijk al bij de start te pakken." 

VLC player in 360 graden

Voor VR-gebruikers is er goed nieuws, want de gratis applicatie VLC Player ondersteunt nu ook 360◦ (graden) foto’s en video’s. Het werkt reeds voor Windows, MacOS en Android’s Google Daydream, maar in 2017 ook voor iOS, Xbox One, HTC Vive en Oculus Rift.

In de nabije toekomst komt er tevens ondersteuning voor 3D audio en ‘head tracking headphones’. Dat betekent dat het omgevingsgeluid rekening houdt met de positie van je hoofd, waardoor de 3D-ervaring intenser wordt beleefd.

VLC 360 

Deze bijzondere ontwikkeling heeft VLC voor elkaar gekregen dankzij de hulp van Giroptic, een VR-camera- producent. Door VLC te helpen hebben zij effectief hun mogelijke afzetmarkt en publiek sterk vergroot. In de (zaken)wereld is er zelden sprake van echt altruïsme, maar de consument heeft hier gelukkig wel voordeel van.

Je kunt VLC 360 hier gratis downloaden.

Red Bull gaat voor extra strategische dimensie in race

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner was niet ontevreden na afloop van de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Max Verstappen viel met een zesde plek wat tegen, Daniel Ricciardo deed het met plek drie uitstekend.

De Australiër staat bij de start achter Nico Rosberg en Lewis Hamilton, die strijden om de wereldtitel. "Bij de start zit hij op de eerste rang", grapte Horner. "Het laatste rondje van Daniel was geweldig, hij vond precies de paar honderdsten die hij nodig had om voor Räikkönen uit te komen."

Verstappen had in zijn laatste poging een probleem, waardoor een verbetering van zijn tijd er niet meer in zat. "Bij het aanremmen van bocht elf had Max een probleem met zijn aandrijfas, dat was jammer. Hij was in dat rondje tijd aan het goedmaken, maar die tijd verloor hij daardoor weer. Derde en zesde is uiteindelijk niet slecht."

Red Bull stuurde beide coureurs zaterdag in Q2 met de supersofts de baan op, waardoor ze de race op die banden starten - hardere banden dan de ultrasofts waar de rest op vertrekt. "De supersofts zijn wat steviger en hopelijk geeft dat een extra strategische dimensie aan de race. Als we een goede start hebben zitten we in een prima positie met deze banden", verklaarde Horner. 

Opmerkelijke VR-voorspellingen

Een zojuist verschenen rapport geeft aan dat de markt voor virtual reality nog sterk gaat groeien. Opmerkelijk genoeg zit de meeste groei volgens BI Intelligence bij smartphones en niet bij pc.

VR op je mobiel

Een verklaring voor de bijzondere waarden van de grafiek is het kleine feit dat augmented reality (AR), waarbij er beelden over de werkelijkheid wordt geprojecteerd (denk Pokémon Go), in het overzicht wordt meegenomen. AR is juist iets dat de andere apparaten (nog) niet ondersteunen. De voorspelling is verder erg interessant, omdat het goedkoopste VR-apparaat voor je smartphone al rond de €3,- te krijgen is. Het goedkoopste alternatief op een ander platform is PlayStation VR voor €399,-. De apparaten worden in de grafiek tegen elkaar afgezet in dollars en niet in eenheden. Dat betekent dat de verwachting is dat miljoenen consumenten VR voor hun mobieltje gaan aanschaffen. Ten slotte voelt iedere gamer aan dat de markten erg verdeeld zijn: je kunt VR op je mobiel met de beste wil van de wereld niet vergelijken met Batman op je PlayStation VR, laat staan de HTC Vive-ervaring.

VR grafiek 

Er zijn ook andere voorspellingen die minder vreemd overkomen. BI Intelligence verwacht dat de VR-markt juist naar elkaar toe gaat bewegen. Dat komt onder andere door een VR-game die iedereen gewoon móét hebben in 2017. Deze voorspelde game of applicatie trekt veel consumenten over de streep om toch VR te nemen. Verder dan deze voor de hand liggende speculaties komen ze niet. Mocht je ondanks mijn kritiek toch geïnteresseerd zijn in het koffiedik kijken van BI Intelligence, dan kun je het hier aanschaffen voor $495,-.

Mercedes laat Hamilton en Rosberg vrij racen

Zondag strijden Nico Rosberg en Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi om de wereldtitel in de Formule 1. De teamgenoten bij Mercedes vertrekken beiden vanaf de eerste startij, met Hamilton op poleposition. Rosberg heeft aan een podiumplek genoeg aan de wereldtitel. Voor een meer gedetailleerde versie van 'wie moet wat doen?' kun je hier kijken.

Teambaas Toto Wolff heeft er vertrouwen in dat zijn coureurs er een mooie race van maken. "Het scenario is natuurlijk perfect met beide coureurs op de eerste startrij. Het feit dat Red Bull een andere bandenstrategie heeft kan de wedstrijd extra interessant maken, zij zullen ons toch onder druk willen zetten. We moeten afwachten hoe dat uit gaat pakken."

Wolff stuurt zijn coureurs in alle vrijheid de baan op. "We gaan op dezelfde manier racen als we het hele jaar al gedaan hebben. Lewis en Nico zijn zoals altijd vrij om te racen en wat dat betreft veranderen we niks ten opzichte van de vorige drie jaar. Het gaat een spannende finale worden van een fantastisch seizoen", besluit Wolff. 

Bij welke uitslag wordt Rosberg kampioen?

Aankomend weekend is de ontknoping in de titelstrijd tussen de Mercedes-kemphanen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Na twee achtereenvolgende jaren waar Hamilton er met de titel vandoor ging, is Rosberg aankomend weekend gebrand op revanche op het Yas Marina Circuit van Abu Dhabi.

Met een voorsprong van twaalf punten is Rosberg op dit moment in het voordeel voor de titelrace ten opzichte van teamgenoot Hamilton. Na een reeks sterke optredens en een uitvalbeurt van Hamilton zag de Duitser zijn kansen op het kampioenschap aanzienlijk groeien. Zijn Britse concurrent moet op het podium eindigen wil hij zijn kansen levend houden om zijn wereldtitel te kunnen prolongeren.

Mocht Nico Rosberg aankomend weekend met de titel naar huis gaan, dan evenaart hij niemand minder dan zijn eigen vader Keke Rosberg. De Fin pakte tijdens het bizarre seizoen van 1982 met slechts één overwinning het kampioenschap. Het zou niet de eerste keer in de geschiedenis zijn dat vader en zoon de titel weten te bemachtigen: in 1996 werd Damon Hill wereldkampioen, net als vader Graham Hill een paar decennia daarvoor.

Bij welke uitslag wordt Rosberg kampioen? (Bron: SkySports F1)
Bij welke uitslag wordt Rosberg kampioen? (Bron: SkySports F1)

Elfde zege op rij voor Golden State Warriors

In de NBA traden afgelopen nacht de Golden State Warriors aan tegen de Minnesota Timberwolves. Zonder de geblesseerde Draymond Green en Ian Clark, die in de vorige wedstrijd in een nare botsing kwamen met elkaar, kregen de Warriors lange tijd goed partij van hun tegenstander. In de tweede helft maakte de grote drie Curry, Thompson en Durant zoals zo vaak het verschil. De drie waren goed voor 89 punten en hun ploeg won met 115-102.

Vorig seizoen baarden de Warriors opzien door het record voor het beste seizoen in de NBA geschiedenis te verbeteren. De ploeg kwam tot liefst 73 overwinningen, tegen negen verliespartijen. De ploeg slaagde er daarnaast ook nog in om deze zomer Kevin Durant aan te trekken, waardoor de ploeg drie absolute topspelers heeft. Toch kenden de Warriors een stroeve start van het seizoen, de openingswedstrijd werd verloren van San Antonio en niet lang daarna waren de Lakers te sterk. De remmen lijken nu definitief los en de rest van de league is gewaarschuwd.

De oude ploeg van Durant, de OKC Thunder, kwam voor de tweede avond op rij in actie. De Thunder zagen deze zomer naast Durant ook de Spaanse Congolees Serge Ibaka vertrekken, waardoor de enige overgebleven superster Russell Westbrook is. Vrij om zijn eigen gang te gaan, is Westbrook bezig aan een spectaculair seizoen. Westbrook kwam weer tot een triple double (17 punten, 13 rebounds, 15 assists) en met hulp van Victor Oladipo, de Nieuw-Zeelander Steven Adams en Anthony Morrow werd Detroit eenvoudig verslagen, 106-88.

In Miami verloor de Heat van de bezoekende Memphis Grizzlies. Miami zag deze zomer Dwyane Wade na 13 seizoenen vertrekken naar de Chicago Bulls, aan de carrière van Chris Bosh lijkt een einde te zijn gekomen nadat voor de tweede keer bloedproppen zijn geconstateerd en een seizoen eerder keerde LeBron James terug naar de Cleveland Cavaliers. Van de ploeg die vier jaar op rij de NBA finale haalde en twee keer kampioen werd is dus weinig meer over.

Miami verloor voor de elfde keer dit jaar, 110-107. Bij Memphis waren Marc Gasol (28 punten) en Mike Conley (21 punten, 7 assists) de best producerende spelers. Van Conley mag dit worden verwacht, hij tekende vorig jaar bij zijn ploeg voor een contractverlenging en gaat de komende vijf jaar het recordbedrag van 153 miljoen dollar verdienen.

Play of the day

Ondanks de nederlaag zal Minnesota-speler Andrew Wiggins goed slapen. Golden State Warrior JaVale McGee wordt 'op een poster gezet':

(Bron: YouTube)

Overige uitslagen

Washington Wizards – San Antonio Spurs 100-112
Charlotte Hornets – New York Knicks 107-102

PVV schiet omhoog in peiling

De PVV is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gestegen naar 33 zetels. De partij dankt de opmars aan de strafzaak tegen leider Geert Wilders en de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten, aldus de opiniepeiler. De VVD levert een zetel in en kan volgens de voorspellingen rekenen op 25 zetels.

Van alle kiezers is inmiddels 56 procent overtuigd dat de PVV in maart de grootste partij wordt in de Tweede Kamer. Het proces tegen hem wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie werkt electoraal in het voordeel van Wilders, denkt een grote meerderheid. Een veroordeling zal de PVV extra stemmen opleveren, vermoedt 71 procent van de kiezers.

Van alle ondervraagden hoopt 54% op vrijspraak, variërend van 99% bij de PVV en 82% bij 50Plus via 40% van de SP'ers tot 7% van de PvdA-kiezers. Slechts 29% van het panel verwacht dat het echt tot een vrijspraak komt, enigszins gelijk verdeeld over de partijen.

De partij DENK die met kandidaat Sylvana Simons afgelopen week het nieuws beheerste, stijgt in de peiling van één naar drie zetels. De PvdA zakt naar negen zetels. Ook de SP levert in en staat op elf zetels, de laagste score sinds mei 2010. De partij verloor de afgelopen kiezers aan de PVV en ouderenpartij 50PLUS.

PVV neemt afstand in peiling
PVV neemt afstand in peiling (Foto: ANP)

Man duwt vrouwen spoorrails op

Vijf vrouwen zijn zondag op een station in de Australische stad Melbourne gewond geraakt door een man die met een mes zwaaide en hen op de rails duwde. Plaatselijke media meldden "de bizarre aanval" op het Glen Huntley-station in zuidoosten van de stad.

De dader viel op het perron eerst met een mes een vrouw aan en ging vervolgens enkele vrouwen van het perron duwen. Drie vrouwen in de leeftijd van 71 tot 81 jaar liepen ernstige verwondingen op en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Twee jongere vrouwen raakten lichtgewond.

Over het lot en de motieven van de dader is niets bekendgemaakt. De politie meldde enkel dat een 45-jarige man op het perron is gearresteerd.

Man duwt vrouwen spoorrails op
Man duwt vrouwen spoorrails op (Foto: ANP)

Nieuwe Pokémon op komst voor Pokémon Go

Spelers van het spelletje Pokémon Go kunnen binnenkort hun hart weer ophalen met het vangen van de beesten. In december verschijnt naar verwachting een grote update, die meer dan honderd nieuwe Pokémon bevat. Dat blijkt uit een onderzoek van de broncode van het spel door PokeVS, meldt Venture Beat.

De update kan zorgen voor een opleving van het spel dat afgelopen zomer uit het niets mateloos populair werd. Die opleving komt dan precies op het goede moment met de feestdagen in het vooruitzicht. De populariteit van het spel, dat meer dan 500 miljoen keer werd gedownload en ontwikkelaar Niantic Labs zo'n 600 miljoen dollar opleverde, is tanende en veel spelers lijken er op uitgekeken te zijn.

De verwachting is dat niet alleen nieuwe Pokémon maar ook meerdere nieuwe functies worden toegevoegd. Gebruikers vragen bijvoorbeeld al lange tijd om een-op-een gevechten en het ruilen van Pokémon met andere spelers. Niantic Labs-baas John Hanke heeft eerder gezegd dat de spelers in de toekomst op hun wenken worden bediend.

Nieuwe Pokémon op komst voor Pokémon Go
Nieuwe Pokémon op komst voor Pokémon Go (Foto: BuzzT)

Huls kerncentrale Tsjernobyl staaltje vernuft

Een enorm omhulsel van roestvrij staal en beton krijgt dinsdag zijn definitieve plaats over de kerncentrale van Tsjernobyl. Het gevaarte van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog ziet eruit als een megagrote vliegtuighangar en zou gemakkelijk de Parijse kathedraal Notre Dame kunnen herbergen. Het moet de komende eeuw voorkomen dat straling uit reactor 4 van de rampcentrale kan ontsnappen.

Een meltdown van de centrale van Tsjernobyl zorgde in 1986 voor de grootste kernramp uit de geschiedenis. In noodtempo werd toen een betonnen omhulsel gemaakt, maar dat begint scheurtjes te vertonen en te verbrokkelen. Na de ramp kwam minder dan 5 procent van de radioactiviteit in de centrale vrij; experts vermoeden dat er nog ongeveer 200 ton verrijkt uranium op de rampplek ligt.

Het omhulsel kon vanwege de straling niet direct om de centrale heen worden gebouwd, maar is in de buurt geconstrueerd. Het Nederlandse bedrijf Mammoet is verantwoordelijk voor het transport van het 35.000 ton wegende gevaarte over 330 meter, van de bouwplaats naar de kerncentrale. Het omhulsel is daarom gebouwd op 116 zogeheten sleeschoenen, die elk een gewicht van 703 ton kunnen dragen en over een teflon baan schuiven. De huls is het grootste door de mens gemaakte object dat over land beweegt.

Tornado's
Het omhulsel is ontworpen om extreme hitte van brand en de kou van Oekraïense winters te weerstaan, evenals aardbevingen en tornado's met windsnelheden van 330 kilometer per uur.

Binnen het omhulsel wordt met enorme robotarmen, een grote boor, een betonverpulveraar en een stofzuiger van 10 ton in de komende tientallen jaren gewerkt aan de ontmanteling van de centrale.

2,1 miljard
De nieuwe isolatie van de kerncentrale kost zeker 2,1 miljard euro. Voor die financiering was buitenlandse hulp nodig.

Bij de ramp met de kerncentrale werden 600.000 mensen aan de hoogste straling blootgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 4000 mensen daardoor zijn overleden of nog zullen overlijden. Datzelfde geldt voor naar schatting 5000 mensen uit de overige besmette gebieden, waar 6,9 miljoen mensen woonden.

Huls kerncentrale Tsjernobyl staaltje vernuft
Huls kerncentrale Tsjernobyl staaltje vernuft (Foto: ANP)

Maradona rouwt om 'tweede vader' Castro

De dood van de Cubaanse oud-president Fidel Castro heeft Diego Maradona diep geraakt. "Ik moest heel hard hard huilen toen ik het hoorde", zei de Argentijnse voetbalicoon zaterdag in Zagreb, waar hij als toeschouwer aanwezig is bij de Davis Cup-finale van de Argentijnse tennissers tegen Kroatië. Maradona vliegt op korte termijn naar Havana om de familie van Castro te steunen en de herdenkingsplechtigheid bij te wonen.

'Pluisje' onderhield een warme band met de voormalige leider van Cuba. "Hij was als een tweede vader voor mij. Na de dood van mijn eigen vader is dit waar ik het meeste verdriet van heb." Maradona vergeleek het nieuws over het overlijden van Castro met een service van zijn tennissende landgenoot Juan Martin del Potro. "Zo hard kwam het aan."

Maradona rouwt om 'tweede vader' Castro
Maradona rouwt om 'tweede vader' Castro (Foto: ANP)

Vader tennisster overlijdt tijdens finale van dochter

Zaterdag begon als een mooie dag voor de Chileense tennisster Daniela Seguel. De nummer 233 van de wereld had net een paar maanden toernooien in Europa gespeeld en was weer terug in eigen land.

In hoofdstad Santiago stond Seguel in de finale van de Copa las Condes, een ITF-toernooi, waarin ze het opnam tegen de Braziliaanse Paula Gonçalves. Onder meer haar vader was aanwezig op de tribunes en na een prima begin van het duel zag alles er goed uit.

Seguel won de eerste set met 6-4, maar tijdens de tweede set sloeg het noodlot op dramatische wijze toe. Bij een 2-1 voorsprong kreeg de Chileense te horen dat haar vader onwel was geworden op de tribune. Na een korte pauze ging de wedstrijd weer even door, maar bij 4-4 riep de scheidsrechter Seguel bij zich: vader Jorge was zojuist overleden aan een hartaanval. 

Volgens omstanders begon Jorge Seguel veel speeksel te verliezen en raakte hij kort daarna buiten bewustzijn. Nadat onder meer de coach van Gonçalves eerste hulp verleende werd hij met een ambulance naar een ziekenhuis in de buurt vervoerd, maar dat mocht niet meer baten. Daniela Seguel, die minutenlang getroost werd door haar tegenstander, besloot de wedstrijd uiteraard voor gezien te houden om bij haar familie te zijn, terwijl de organisatie al had bepaald dat de wedstrijd afgelast werd. 

Maha treedt in voetsporen halfgod Bhumibol

Kroonprins Maha Vajiralongkorn wordt donderdag formeel benoemd tot koning van Thailand. Hij volgt zijn vader Bhumibol op, die in oktober op 88-jarige leeftijd overleed. De koning had een welhaast goddelijke status in Thailand. Het is de vraag of Maha dat voorbeeld kan volgen.

Niet iedereen in Thailand is even ingenomen met de gedachte dat de 64-jarige prins zijn vader opvolgt. Het is nog niet zo lang geleden dat er in Thailand stemmen opgingen om zijn jongere zus prinses Maha Chakri Sirindhorn op de troon te zetten. De wet verbiedt echter dat een vrouw daar plaatsneemt.

Maha staat bekend als excentriek. Ooit benoemde hij zijn poedel Foo Foo tot luchtmaarschalk en trok het dier een uniform aan. Toen Foo Foo stierf, kondigde de kroonprins een rouwperiode van vier dagen af, inclusief rituelen door boeddhistische monniken.

Tatoeages
De kroonprins volgde onderwijs aan elitaire Engelse scholen en ging in Australië naar het Royal Military College. Hij is een volleerd piloot, maar hij koos een heel eigen pad. Hij is bedekt met tatoeages, die gemakkelijk te zien zijn, want hij loopt er graag minimaal gekleed bij.

De koning in spe leidde het leven van een playboy, vooral in Duitsland. Hij trad drie keer in het huwelijk en scheidde net zo vaak. Hij huwde onder anderen zijn nicht, maar verwekte ondertussen vijf kinderen bij een maîtresse, met wie hij daarna trouwde. Nu heeft hij een relatie met een stewardess van Thai Airways, die zijn vierde echtgenote wordt.

Machtsstrijd
Bhumibol had een matigende uitwerking op de spanningen in het land, maar velen zien geen beslissende rol voor de zoon weggelegd. Thailand bevindt zich al jaren in de greep van een machtsstrijd tussen de militairen, de telkens terugkerende demonstranten tegen de regering en de steeds bloediger opstand van moslimseparatisten in de zuidelijke provincies.

De formele kroning vindt pas eind volgend jaar plaats, in een ceremonie met rituelen uit het boeddhisme en brahmanisme. Tot die tijd geldt nog steeds de nationale rouw om Bhumibol.

Maha treedt in voetsporen halfgod Bhumibol
Maha treedt in voetsporen halfgod Bhumibol (Foto: ANP)

Stuifmeelstorm Australië eist nog meer levens

Het aantal mensen dat in Melbourne is overleden door astma-aanvallen na een onweersbui, is zondag opgelopen tot zes. Dat bevestigt de Australische gezondheidsorganisatie aan ABC News.

Nog vijf mensen liggen in het ziekenhuis met klachten, van wie er twee in kritieke toestand verkeren. De storm van maandag zorgde ervoor dat zo veel pollen verspreid werden dat duizenden mensen met stuifmeelallergie astma-aanvallen kregen.

Sinds maandagavond hebben ziekenhuizen meer dan 8500 hooikoortspatiënten behandeld. De hulpdiensten werden op het hoogtepunt van de stuifmeelstorm om de paar tellen gebeld en personeel werd van verlof teruggeroepen om te assisteren.

Het is nu voorjaar op het zuidelijk halfrond. Het heeft veel geregend, waardoor veel gras nu in bloei staat.

Stuifmeelstorm Australië eist nog meer levens
Stuifmeelstorm Australië eist nog meer levens (Foto: ANP)

Doden door omgeslagen boot Nieuw-Zeeland

Bij een ongeluk met een vissersboot in Nieuw-Zeeland zijn zaterdag ten minste zeven mensen om het leven gekomen. Eén persoon is nog vermist en drie andere opvarenden zijn door de hulpdiensten gered, melden lokale media.

De boot kapseisde in de middag (lokale tijd) bij de ingang van Kaipara Harbour, ten noordwesten van Auckland op het Noordereiland. De kustwacht sloeg alarm toen de boot niets meer van zich liet horen via de communicatiekanalen.

De slechte weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht naar de laatste drenkeling. Golven waren op het moment van het ongeluk vier meter hoog.

Man overleden na steekpartij Amersfoort

Een 24-jarige man uit Amersfoort is in de nacht van zaterdag op zondag overleden na een steekpartij. De politie heeft een verdachte aangehouden, een 51-jarige man uit dezelfde plaats.

Het incident gebeurde rond 01:20 uur aan de Kleine Koppel. In een horecazaak ontstond ruzie tussen de twee. Eenmaal buiten werd het slachtoffer neergestoken. Hulpdiensten hebben geprobeerd hem te reanimeren en brachten het slachtoffer naar het ziekenhuis. Maar de reddingspoging bleek tevergeefs.

Man overleden na steekpartij Amersfoort
Man overleden na steekpartij Amersfoort (Foto: ANP)

Woningen ontruimd na brand in flat Maassluis

De brandweer heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere woningen ontruimd in een flat aan de Ververij in Maassluis vanwege een brand op de eerste etage.

Rond 03:00 uur werd het sein brand meester gegeven. Volgens de Veiligheidsregio is één bewoner door de medische hulpdiensten behandeld omdat diegene rook had ingeademd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

De bewoners werden tijdelijk ondergebracht op het politiebureau. Vroeg in de ochtend konden ze weer huiswaarts.

Woningen ontruimd na brand in flat Maassluis
Woningen ontruimd na brand in flat Maassluis (Foto: ANP)

Van Gerwen straft Payne af, Meulenkamp kansloos

Darter Michael van Gerwen heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinales van de Players Championship Finals. De Nederlander gaf de talentvolle Engelsman Josh Payne in Minehead een fors pak slaag.

Van Gerwen begon matig aan het duel, waar Payne juist prima uit de startblokken kwam. Hij pakte zo een 0-2 voorsprong, maar al snel werd duidelijk dat hij toch echt nog enkele maten te klein is voor de Nederlander. Die begon ze steeds beter te raken, ging met 3-2 de pauze in en won alle vijf legs in de volgende sessie. Na de tweede pauze was het snel gedaan: 10-2, met een gemiddelde score van meer dan 105 punten.

Voor Ron Meulenkamp zit het toernooi erop. De Nederlander won in de tweede ronde verrassend van regerend wereldkampioen Gary Anderson, maar tegen Peter Wright was de koek op. In de eerste vijf legs kwam hij nog redelijk mee met de Schot, die vervolgens met uitstekend spel uitliep naar een 10-3 zege.

De Belg Kim Huybrechts plaatste zich via Brendan Dolan voor de kwartfinales. De Ier was simpelweg niet goed genoeg en moest met 10-4 het hoofd buigen voor Huybrechts. Robbie Green maakte met 10-7 een einde aan het toernooi van Terry Jenkins. 

Zondag worden vanaf 14.00 uur de kwartfinales gespeeld. Raymond van Barneveld speelt daarin tegen Van Gerwen, Christian Kist neemt het op tegen Darren Webster, Green speelt tegen Dave Chisnall en Huybrechts bindt de strijd aan met Wright. 

Sh*t that never happened land, verzonnen meuk uit de media

Je kent ze wel; spannende verhalen van mensen die zogenaamd zijn lastiggevallen of mishandeld. Voorbeelden te over. Hier geeft youtuber ShoeOnHead wat voorbeelden van dergelijke spannende verhalen.

Bijvoorbeeld de jongeman uit dit item (van de tweet hierboven), die al bloedend over straat loopt met zijn onaangetaste, stralend witte Applewatch om zijn pols. Nee, hij was niet echt mishandeld. Hij is grimeur en het hele verhaal was verzonnen. ShoeOnHead heeft in ieder geval zo haar eigen mening over dit soort duimzuigerij.

Cocu blij: "Een penalty benut en de spits scoort twee keer

PSV-trainer Phillip Cocu had weer eens reden om te glimlachen na de eenvoudige 3-1 overwinning op ADO Den Haag. Men maakte in eigen huis korte metten met een trauma.

Gastón Pereiro scoorde een strafschop, een spelelement waarin PSV de afgelopen maanden nadrukkelijk faalde. Ook wist Luuk de Jong na een periode van 905 minuten weer eens het net te vinden. Een opsteker voor de kampioen van Nederland. "Ik ben blij. We hebben gewonnen, een penalty benut en de spits scoort twee keer. Een mooie avond", laat Cocu weten in gesprek met FOX Sports.

Ook het spel van Manchester City-huurling Oleksandr Zinchenko kon hem bekoren. "Hij wil ook vaak één keer raken en door bewegen. Dat gaat nog wel eens een keer mis, maar het zorgt ook vaak voor het creëren van iets en het versnellen. Dat is denk ik een kwaliteit die we niet bij hem weg willen halen."

De samenwerking voorin tussen Luuk de Jong en zijn broer Siem de Jong, leverde niet direct doelpunten op voor PSV. Toch ziet Cocu dat niet per se als een probleem. "Ik denk dat het prettig is dat ze samen hebben gespeeld, zodat Luuk niet helemaal alleen stond in die zone. Siem komt nog wat power tekort om wat meer diepgang te pakken. Nu was het na een uur wel echt op."

Pepe loyaal: "Tot pensioen bij Real Madrid"

Pepe heeft onthuld dat hij het liefst bij Real Madrid blijft tot hij met pensioen gaat. Zijn huidige contract loopt af, al is een nieuwe verbintenis nog niet getekend.

Dat zorgt voor de nodige speculaties over zijn toekomst bij de Spaanse grootmacht. Een nieuwe overeenkomst voor nog een jaar zou klaarliggen voor de mandekker, maar deze is nog altijd niet gesigneerd door Pepe.

"Mijn plan is om met pensioen te gaan bij Real Madrid. Ik ben nu 33 jaar oud, en het afgelopen seizoen was een van mijn beste jaren", laat de Portugese Braziliaan weten tegenover Spaanse media.

In augustus 2015 verlengde Pepe zijn contract voor een jaar, en hij staat open voor een verlenging. "Het is aan wat de club met me wil. Mijn contractverlenging is in de handen van Real. Ik wacht op de club tot wanneer mijn contract is afgelopen."

Het afgelopen jaar won Pepe de Champions League met Real Madrid, terwijl hij met de Portugese nationale ploeg de Europese titel in de wacht sleepte. De voormalige Porto-speler kwam dit seizoen negen keer in actie in alle competities voor De Koninklijke.

FOK! Wat een weer: Na lichte regen komt zonneschijn

Welkom! Zelfs middenin een hogedrukgebied kun je nog verschillende soorten weer hebben. Het enige wat elke provincie met elkaar gemeen had gisteren was dat het overal droog bleef. In het westen en ook in Brabant bleef het de hele dag vrij zonnig en was het echt heerlijk om even een frisse neus te halen. In het hele oosten bleef het de hele dag grijs met nevel en mist die soms verkeersbelemmerend bleek te zijn. In het noorden zat men er een beetje tussenin met soms grijs en soms zon. Zat je eenmaal onder de grijsheid dan bleef het kwik steken bij 3 graden. In de zon in het westen kwam de temperatuur nog uit op ruim 6 graden. In Limburg tenslotte was het weer somberder door middelbare bewolking. 

Vandaag is het allemaal wat eerlijker verdeeld. Gisteravond en vannacht ontstond er eerst nog plaatselijk dichte mist, maar doordat er een zwakke storing naderde trok de mist later weer op. Die storing bracht ook wat lichte regen. Daardoor koelde het ook niet meer zo sterk af.

In eerste instantie is het vandaag dan ook bewolkt. De lichte neerslag trekt dan naar het zuiden toe weg. Opklaringen bereiken dan het noordwesten en deze trekken dan ook geleidelijk zuidoostwaarts. Mist verwacht ik niet meer, dus ook in het oosten gaat het licht weer even aan. De wind draait naar een noordelijke richting toe, maar voert nog niet echt koude lucht aan. Het kwik ligt dan ook tussen de 5 en 10 graden. In de zon is het op veel plaatsen dan ook prima uit te houden. Heerlijk voor een wandelingetje.

De komende nachten worden wel behoorlijk fris met lichte tot matige vorst. Dat wordt weer krabben! Tot en met woensdag blijft het daarbij wel droog met geregeld zon.

Prettige zondag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:19
Zon onder: 16:37
Zonkracht: 1 / 1
 
Prachtige regenboog bij Paddo. (Foto: Paddo)
Nog een prachtige foto van een regenboog tijdens de buiige dagen van vorige week. Heel mooi gekiekt. (foto: Paddo)
 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1382 Slag bij Westrozebeke.
1773 Het VOC-schip Vrouwe Elisabeth Dorothea vergaat nabij Callantsoog. Slechts 6 van de 145 man weet deze ramp te overleven.
1945 Belgie wordt lid van de Verenigde Naties.
1968 Nederland voert het minimumloon in.
2014 Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal plaatst zich voor het eerst in de geschiedenis voor een wereldkampioenschap.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.