Na 50 jaar eindelijk olympische medaille voor kunstschaatsers

Het Amerikaanse kunstschaatsduo Vivian en Ronald Joseph heeft olympisch brons gewonnen in het paarrijden. Het gaat daarbij om de Olympische Spelen van Innsbruck in 1964. Na jaren van getouwtrek heeft het Internationaal Olympisch Comité broer en zus Joseph eindelijk erkend als winnaars van het brons.

De Joseph's werden vierde in Innsbruck, maar kregen twee jaar later het brons omgehangen na de diskwalificatie van het Duitse team. Wereldkampioenen Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler bleken nog voor de Spelen in Innsbruck een (professioneel) contract getekend te hebben bij het beroemde Holiday on Ice. Amateurstatus was in die tijd nog zeer belangrijk, waardoor de Duitsers hun medaille in moesten leveren en de Joseph's een plek opschoven.

Tijdens een bijeenkomst van het IOC in Istanbul werd in 1987 echter besloten dat de Duitsers 'gerehabiliteerd' werden en dat ze hun zilveren medailles terug zouden krijgen. Daardoor moest het Canadese duo Debbi Wilkes/Guy Revell - oorspronkelijk derde - hun zilver weer inleveren en viel Team Joseph weer buiten de prijzen. Deze beslissing werd nooit uitgebreid naar buiten gebracht en de officiële resultaten zijn dan ook nooit gewijzigd, waardoor de Joseph's officieel nooit als winnaars van brons genoemd werden.

Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler tijdens de 'Weense ijsrevue' in Amsterdam in 1964 (WikiCommons/Anefo)
Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler tijdens de 'Weense ijsrevue' in Amsterdam in 1964 (WikiCommons/Anefo)

Na veel aandringen door de Amerikaanse en Canadese kunstschaatsbonden en olympische comité's heeft het IOC deze week eindelijk de officiële resultaten aangepast. "Ik ben dolgelukkig", aldus de nu 66-jarige Vivian Joseph. "Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar ik ben heel blij dat het eindelijk zo ver is." Vivian en Ronald vinden het vooral jammer dat het na al die jaren een paar maanden te laat is voor hun toenmalige coach. Peter Dunfield probeerde jarenlang om de resultaten gewijzigd te krijgen, maar overleed eerder dit jaar op 82-jarige leeftijd.

"We hebben respect voor de manier waarop de Joseph's met deze zaak om zijn gegaan, wetende dat het ze heel veel frustratie bezorgd moet hebben", zegt David Raith, de baas van de Amerikaanse kunstschaatsbond. Debbi Wilkes, nu officieel winnares van zilver, was ook blij met de beslissing: "Dit is een fantastisch cadeau voor mijn pensioen". Wilkes werkte tot dit jaar voor de Canadese kunstschaatsbond en is blij om niet meer gezien te worden als 'winnares van zilver en brons'. Het Duitse duo mag hun medailles overigens houden, zij zijn nu officieel winnaars van zilver, samen met Wilkes en Revell.