Ochtendfinales atletiek op Spelen 2016

Tijdens de Olympische Spelen van 2016, in het Braziliaanse Rio de Janeiro, zullen in dertien atletiekonderdelen de medailles verdeeld worden tijdens de ochtendsessies. Dat heeft wereldatletiekbond IAAF woensdag bekendgemaakt. 

"Het besluit om 's ochtends finales te houden is genomen op verzoek van het organisatiecomité van de Spelen en de Olympic Broadcasting Service", aldus Paul Hardy, wedstrijddirecteur van de IAAF. "Finales in de ochtend zorgen er ook voor dat het atletiek op de Spelen verspreid over de verschillende tijdzones zo veel mogelijk te zien zal zijn."

Onder de dertien evenementen die 's ochtends beslist worden vallen onder meer de vijf onderdelen op de weg: Twee marathons en drie wedstrijden in het snelwandelen. De acht finales die 's ochtends in het stadion beslist worden bestaan uit vier mannen- en vier vrouwenfinales, waarbij ook een gelijke verdeling is gemaakt tussen loopnummers en technische onderdelen.

"De eerste finale zal gelijk op de openingsdag van het atletiektoernooi plaatsvinden en is de 10.000 meter voor de vrouwen. We hopen natuurlijk dat dit een spannende race wordt, zodat het de toon kan zetten voor het hele atletiekprogramma in Rio", zegt Hardy. "We verwachten dat veel langeafstandslopers het prettig zullen vinden, omdat zij gedurende het seizoen vooral 's ochtends wedstrijden lopen en er dus aan gewend zijn."

Hardy liet tevens weten dat er op negen van de tien dagen van het atletiektoernooi een finale in de ochtend plaats zal vinden, waarvan minstens één op alle zes ochtendsessies in het stadion. Het volledige atletiekprogramma wordt binnenkort bekendgemaakt.