FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 november 2014

Gemeentehuis Ferguson bestormd

Demonstranten hebben woensdag het gemeentehuis van Ferguson bestormd. Dat meldden Amerikaanse media.

Honderden actievoerders verzamelden zich voor de deur van het gemeentehuis en schreeuwden leuzen als 'schande, schande'. Een groep actievoerders ging het gemeentehuis binnen en werd daar door de politie tegengehouden. De politie arresteerde vijf mensen.

De aanwezigheid van de nationale garde en politie in de straten lijkt de gemoederen in Ferguson woensdag wat te hebben bedaard. Maandag kwam het tot ernstige rellen nadat een jury besloot dat politieman Darren Wilson niet wordt vervolgd voor het doodschieten in augustus van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown in Ferguson. Ook dinsdag gingen boze mensen de straat op en waren er vernielingen en brandstichtingen.

Teeven voelt voor contact slachtoffer met dader

Het is belangrijk dat daders en slachtoffers herstelbemiddeling kunnen krijgen. Dat vindt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Hij reageerde op een voorstel van de PvdA voor bemiddeling als onderdeel van het strafrecht. Ook de ChristenUnie heeft daar oren naar.

Bij verschillende strafbare feiten bereik je met het straffen van de dader onvoldoende resultaat, vindt de PvdA. Dader en slachtoffer zouden met elkaar in gesprek moeten om de narigheid ook echt op te lossen, bijvoorbeeld met een overeenkomst over schadevergoeding. De wensen van het slachtoffer zijn leidend, zijn of haar vrijwilligheid staat voorop, benadrukt Teeven.

De bemiddeling geeft het slachtoffer de kans de regie in handen te nemen, denkt hij. "Voor de dader biedt bemiddeling een kans om excuses te maken, vragen te beantwoorden en bij te dragen aan het herstel."

Uitslagen Champions League Groepen A t/m D 26/11/2014

Vanavond stonden de wedstrijden uit de vijfde speelronde van de groepsfase van de Champions League op het programma voor de clubs uit de groepen A t/m D. In dit bericht vind je de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen en eventuele andere bijzonderheden.

Groep A

Atlético Madrid (Spa) - Olympiakos Piraeus (Gri) 4-0
9' García 1-0
38' Mandzukic 2-0
62' Mandzukic 3-0
65' Mandzukic 4-0

Malmö FF (Zwe) - Juventus (Ita) 0-2
49' Llorente 0-1
88' Tévez
89' Johansson (Malmö)

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid * 5 4 0 1 12 14-3
2 Juventus 5 3 0 2 9 7-4
3 Olympiakos Piraeus 5 2 0 3 6 6-11
4 Malmö FF 5 1 0 4 3 2-11


Programma 9 december
Olympiakos Piraeus (Gri) - Malmö FF (Zwe)
Juventus (Ita) - Atlético Madrid (Spa)


Groep B

FC Basel (Zwi) - Real Madrid (Spa) 0-1
35' Ronaldo 0-1

Ludogorets (Bul) - Liverpool (Eng) 2-2
3' Abalo 1-0
8' Lambert 1-1
37' Henderson 1-2
88' Terziev 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid * 5 5 0 0 15 12-2
2 FC Basel 5 2 0 3 6 6-7
3 Liverpool 5 1 1 3 4 4-8
4 Ludogorets 5 1 1 3 4 5-10


Programma 9 december
Liverpool (Eng) - FC Basel (Zwi)
Real Madrid (Spa) - Ludogorets (Bul)


Groep C

Zenit St. Petersburg (Rus) - Benfica (Por) 1-0
79' Danny 1-0
90+2' Luisão (2xg) (Benfica)

Bayer Leverkusen (Dui) - AS Monaco (Mon/Fra) 0-1
72' Ocampos 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bayer Leverkusen * 5 3 0 2 9 7-4
2 AS Monaco 5 2 2 1 8 2-1
3 Zenit St. Petersburg 5 2 1 2 7 4-4
4 Benfica 5 1 1 3 4 2-6


Programma 9 december
AS Monaco (Mon/Fra) - Zenit St. Petersburg (Rus)
Benfica (Por) - Bayer Leverkusen (Dui)


Groep D

Anderlecht (Bel) - Galatasaray (Tur) 2-0
44' Mbemba 1-0
83' Inan (2xg) (Galatasaray)
86' Mbemba 2-0

Arsenal (Eng) - Borussia Dortmund (Dui) 2-0
2' Sanogo 1-0
57' Sánchez 2-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Borussia Dortmund * 5 4 0 1 12 13-3
2 Arsenal * 5 3 1 1 10 11-7
3 Anderlecht + 5 1 2 2 5 7-9
4 Galatasaray 5 0 1 4 1 3-15


Programma 9 december
Galatasaray (Tur) - Arsenal (Eng)
Borussia Dortmund (Dui) - Anderlecht (Bel)

*= door naar volgende ronde
+= naar Europa League

Dean Saunders is geen crimineel

Dean Saunders heeft nergens spijt van. "In mijn ogen heb ik nooit iets verkeerd gedaan", vertelt hij woensdagavond in RTL Boulevard.

De zanger werd eind augustus gearresteerd omdat hij ervan werd verdacht dat hij de auto van zijn ex-schoonouders in brand had gestoken. In september kwam hij vrij en hij blijft volhouden dat hij onschuldig is. "Als mensen niet geloven wat er gebeurd is. Dat is aan hun. Ik weet dat het niet zo is, ik hoop dat de waarheid ooit boven tafel komt."

Dean en zijn ex Jamie Faber, de moeder van zijn zoontje London, gingen in april uit elkaar. Jamie deed daarna aangifte tegen hem wegens mishandeling, waarna Dean in mei werd veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een boete van vierhonderd euro. Ook moest hij van de rechter in therapie vanwege zijn opvliegende karakter.

Inmiddels hebben de twee weer goed contact met elkaar. Dean heeft zelfs hoop op een hereniging, biecht hij op. "Wie weet wat de toekomst brengt, we whatsappen weer een beetje met elkaar. Ik blijf het een mooi meisje vinden. Dus wie weet."

Ook broers Ben en Jamie kwamen eerder met justitie in aanraking en staan niet echt als lieverdjes te boek. Maar dat maakt hen nog geen criminelen, vindt Dean. "Wij zijn geen lieverdjes, maar ook geen criminelen. Ik doe geen drugs, ik rook niet en ik drink niet. Ik hou van kickboksen. Als ik op straat loop en ik krijg een klap dan sla ik terug. Veel mensen zijn politiek correct, dat zijn wij niet. Wij zijn gewone jongens."

Japanse basketbalbond geschorst door wereldbond

Wereldbasketbalbond FIBA heeft de Japanse basketbalbond JBA tot nader order geschorst. Daar werd een maand geleden al mee gedreigd, nu heeft FIBA de stap daadwerkelijk genomen. Japan mag voorlopig op geen enkele manier meer deelnemen aan internationale basketbaltoernooien.

JBA kreeg tot 31 oktober om de zaken op orde te krijgen, waaronder het samenvoegen van de twee nationale competities. Ondanks een aantal stappen van Japanse zijde, was het niet genoeg om FIBA te overtuigen van een schorsing af te zien. Daarnaast werd een herstructurering van de Japanse bond gevraagd, naast een duidelijk sportief plan voor zowel de nationale mannen- als vrouwenteams richting de Olympische Spelen van Tokyo in 2020.

"We zijn niet blij om te zien dat de situatie een punt heeft bereikt waarop er geen weg terug is", aldus FIBA-voorzitter Patrick Baumann. "We zijn er echter ook van overtuigd dat het na zo veel jaren van waarschuwen eindelijk tijd is om grote veranderingen door te voeren, niet in de minste plaats voor het Japanse basketbal zelf. We willen dat er op de Spelen in Tokyo een mooi basketbaltoernooi gehouden wordt, inclusief de mannen- en vrouwenteams van Japan."

FIBA heeft een taskforce naar Japan gestuurd om de gang van zaken te gaan regelen en te zorgen dat JBA alsnog de boel op orde kan krijgen. "We geloven dat basketbal de potentie heeft om een van de grootste sporten in Japan te worden, zeker met het oog op de Spelen in 2020", zegt Baumann. "Het is tijd dat Japan zich daarop gaat voorbereiden, maar zonder de zware bagage van het verleden. In plaats daarvan moet er gewerkt worden met een sterke visie voor de toekomst, waar iedere basketballiefhebber in Japan van moet profiteren."

Cocu kan Guardado gebruiken in Portugal

PSV kan donderdag in de Europese ontmoeting met Estoril beschikken over Andrés Guardado. De Mexicaanse middenvelder is snel hersteld van de enkelblessure die hij zondag opliep bij FC Groningen (1-1). Guardado trainde woensdag voluit mee in het regenachtige Portugal, waar PSV aan een gelijkspel voldoende heeft om te overwinteren in de Europa League.

Het is nog wel de vraag of trainer Phillip Cocu risico wil nemen met Guardado. Hij beschikt met Jorrit Hendrix over een goed alternatief en heeft de Mexicaan bovendien zondag hard nodig in de topper tegen Feyenoord. Jetro Willems, die net als Guardado geblesseerd uitviel in Groningen, kan eveneens gewoon spelen tegen Estoril. De linksback deed zonder problemen de hele training mee.

Borst krijgt straatnaam in Den Haag

Oud-minister Els Borst wordt hoogstwaarschijnlijk vereerd met een straatnaam in Den Haag. De gemeente is van plan het plein bij het HagaZiekenhuis naar haar te vernoemen. Het gebied rond het ziekenhuis gaat op de schop, dus krijgt de instelling een nieuw adres.

Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Ze werd in februari van dit jaar dood gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze was om het leven gebracht. Daar is nog niemand voor gearresteerd.

Borst krijgt straatnaam in Den Haag
Borst krijgt straatnaam in Den Haag (Foto: ANP)

Opstelten wil moderne wetgeving dataverkeer

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid& Justitie) heeft wel oren naar de 'alomvattende' en eigentijdse wet die de PvdA wil op het dataverkeer. Die wet moet de privacy van de burgers op het internet beschermen.

"E-mails, sms’jes, maar ook bijvoorbeeld reisgegevens belanden in servers. Die data zijn niet goed beschermd. De huidige wet is ouderwets", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt eerder. Modernisering is inderdaad noodzakelijk, vindt de minister. Hij wil bekijken wat er in Europees verband te regelen valt, want de zaak is grensoverschrijdend van karakter.

"Daarom zet het kabinet vol in op het tot stand brengen van een Europese Algemene verordening gegevensbescherming en een Richtlijn gegevensbescherming opsporing en vervolging", meldde Opstelten woensdag.

Opstelten wil moderne wetgeving dataverkeer
Opstelten wil moderne wetgeving dataverkeer (Foto: ANP)

Italië rolt bende vervalsers op

De politie van de Italiaanse stad Napels heeft woensdag een grote bende vervalsers opgerold. De bende vervalste voor miljoenen aan eurobiljetten en -munten. Het nepgeld kwam terecht in Europa en Noord-Afrika.

Het onderzoek naar de valsemunters nam zo'n twee jaar in beslag. In totaal werd een miljoen euro aan valse biljetten in beslag genomen, evenals een geldpers en een muntmachine. Voor 56 mensen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De bende had zijn thuisbasis in Napels. Volgens het Italiaanse openbaar ministerie is Napels de bron van negentig procent van al het valse geld ter wereld.

Europa: meer actie Nederland op onderwijskwaliteit

Nederland zou meer moeten investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Ook in onderzoek en innovatie liggen er investeringskansen voor Nederland. Dat valt te lezen in begeleidende teksten van de Europese Commissie over het investeringsplan voor Europa.

De langetermijngroeivooruitzichten voor Nederland kunnen volgens Brussel worden vergroot door de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en het in goede banen leiden van extra financiering voor fundamenteel onderzoek, staat er. Bovendien loopt Nederland, net als andere landen in Europa, achter in het omschakelen naar duurzame energieproductie. Investeringen zijn dus nodig om dit gat te vullen, vindt Brussel.

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 hebben met name particuliere investeerders de hand op de knip gehouden, mede door de ontwikkelingen in de huizenmarkt. Met name de bouw heeft goed gemerkt dat er minder geïnvesteerd is.

Rusland gaat banden met president Assad aanhalen

De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met zijn Syrische ambtgenoot Bashar Assad aanhalen. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem woensdag gezegd. Poetin wil bovendien de samenwerking tussen Moskou en Damascus verbeteren.

Al-Moallem voerde woensdag overleg met Poetin in de Russische stad Sochi. Volgens de minister was het overleg productief. De gesprekken met Poetin 'onderstreepten nog eens de vastberadenheid van Rusland om de betrekkingen met de Syrische president Bashar Assad te ontwikkelen' en de 'strategische samenwerking tussen onze landen te versterken'.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei dat Rusland heeft ingestemd met een voorstel van de speciale VN-gezant voor Syrië voor lokale wapenstilstanden. Assad heeft aangegeven deze plannen nader te willen bestuderen.

[pic] Roseanne Barr bespot Cosby met selfie

Roseanne Barr heeft woensdag op Twitter de draak gestoken met Bill Cosby. De comédienne postte een selfie op Twitter waarin ze er behoorlijk toegetakeld uitziet, meldt TMZ. Handgemeen met Bill Cosby, luidt het bijschrift.

In werkelijkheid heeft Barr net een chemische peeling gehad waardoor haar huid rood en opgezwollen is. De grap werd niet erg gewaardeerd en ze haalde de foto snel offline. Kort daarna postte ze een korte uitleg. "Ik heb een chemische peeling gehad om er sexyer uit te zien. Het was een grapje."

Barr gaf eerder al haar ongezouten mening over het toenemende aantal beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de 77-jarige Cosby. "Ik wil geen rechtszaak aan mijn broek of dat hij iemand op me afstuurt om me in elkaar te slaan, maar ik denk dat de feiten voor de hand liggen met dertien tegen een", zei Barr afgelopen vrijdag tijdens de promotie van haar misdaadprogramma Momsters: When Moms Go Bad.

Kabinet positief over investeringsplan EU

Het kabinet is positief over het investeringsplan dat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie woensdag aankondigde. Het plan moet ruim driehonderd miljard euro aan Europese investeringen aanzwengelen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) steunt het plan omdat het aanjagen van investeringen kan helpen de groei in de eurozone te versterken. Dat moet dan wel gepaard gaan met het doorvoeren van hervormingen en gezonde overheidsfinanciën.

Nederland heeft zelf ook een lijst aan projecten ingediend die mogelijk in aanmerking komen voor subsidie uit het fonds. Het gaat om private projecten in onder meer de sectoren energie, ICT en transport. Ze zijn volgens Dijsselbloem in potentie economisch haalbaar, maar nog niet van de grond gekomen door regelgeving en onvoldoende financiering.

Skiër Van Heek na ruim anderhalf jaar terug in World Cup

Alpineskiër Marvin van Heek maakt komend weekeinde in Lake Louise na een jaar en bijna negen maanden zijn rentree in de World Cup. De geboren Fransman, vanwege zijn Nederlandse vader uitkomend voor Nederland, had sinds begin 2013 te maken met een hernia.

In december 2012 verrasste Van Heek nog vriend en vijand door in Val Gardena op de afdaling achtste te worden. Vanwege de bizarre weersomstandigheden kende de wedstrijd wel meer vreemde resultaten, maar het was de eerste keer in hele lange tijd dat een Nederlander zich voorin kwam melden. Daarna sloeg het noodlot toe voor de nu 22-jarige Van Heek.

"De onderrug is voor een skiër, zeker een afdaler, zo ongeveer de slechtste plek voor een blessure en daar had ik een hernia. Ik kon het laten opereren of het op natuurlijke wijze, met rust, laten genezen. Vanwege mijn jonge leeftijd adviseerden de artsen voor het laatste en dat heb ik dus maar gedaan. Dat betekende wel dat mijn droom om op de Spelen in Sochi uit te komen aan diggelen lag, want ik moest het hele seizoen laten schieten", zegt Van Heek tegenover de NOS.

Van Heek op de Saslong-piste van Val Gardena, waar hij enkele dagen na deze training knap achtste zou worden (Foto: Getty)

Van Heek sloot zich in de zomer aan bij het Amerikaanse speed team, de skiërs voor de snelle afdaling en super-G. Hij trainde daarin onder meer met Bode Miller, Ted Ligety, Travis Ganong en Andrew Weibrecht. "Die kan ik in de trainingen allemaal bijhouden, het moet er nu in de wedstrijden alleen vaker uit gaan komen", aldus de Nederlander, die de World Cup-finale in Méribel als hoofddoel heeft. Daar mogen alleen de beste 25 skiërs van het seizoen per onderdeel in actie komen.

In het Canadese Lake Louise staat zaterdag de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen op het programma, een dag later gevolgd door de super-G. Woensdag was de eerste van drie trainingsdagen en het begon gelijk prima voor Van Heek. Hoewel de trainingen in het alpineskiën niet heel veel zeggen, geeft de 24e plaats in een veld van 79 skiërs toch hoop op een mooie rentree, nadat hij op 22 maart 2013 zijn tot nu toe laatste wedstrijd geskied heeft. Dat was dan wel een mooie prestatie: Een afdaling in het Zwitserse St. Moritz, waar hij tweede werd en oud-olympisch kampioen Didier Defago het nakijken gaf.

Egypte veroordeelt minderjarigen tot celstraffen

Een Egyptische jeugdrechter heeft 78 minderjarigen veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vijf jaar. Dat hebben de Egyptische autoriteiten woensdag gezegd. De minderjarigen werden veroordeeld voor de deelname aan demonstraties van islamisten.

De jongeren, tussen de 13 en 17 jaar, werden onder andere schuldig bevonden aan het blokkeren van het verkeer, het in brand steken van banden en vernielen van privébezit. Tegen de vonnissen kan geen beroep worden aangetekend.

Aanhangers van de Egyptische Moslimbroederschap gingen in de maanden na de val van president Mohammed Morsi bijna dagelijks de straat op. De betogingen ontaardden geregeld in geweld. De autoriteiten traden hard op en tienduizenden mensen werden opgepakt en gedood.

Lubach niet vervolgd om Binnenhof-filmpje

Het tv-programma Zondag met Lubach wordt niet vervolgd voor de luchtopnames van het Binnenhof en het Torentje, het kantoor van premier Mark Rutte. De Rijksvoorlichtingsdienst doet geen aangifte. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten na berichtgeving van SBS Shownieuws.

De opname werd afgelopen zondag uitgezonden. Volgens het programma van presentator Arjen Lubach waren de beelden gemaakt met een drone, een onbemand vliegtuigje. Het is niet toegestaan om daarmee boven het Binnenhof te vliegen. Maar de RVD betwijfelt of er echt een drone is gebruikt.

Presentator Arjen Lubach kwam met het item naar aanleiding van een filmpje van de Utrechtse Domtoren in de mist. De video werd alom bediscussieerd en kreeg honderdduizenden hits. De maker, Utrechter Jelte Keur, hangt een boete boven het hoofd. De Luchtvaartpolitie onderzoekt die zaak.

Emile Ratelband moest begin dit jaar bijna zeventienduizend euro schadevergoeding betalen. Ook kreeg hij een voorwaardelijke taakstraf van honderd uur. Ratelband had in mei 2010 een modelvliegtuigje over het Binnenhof laten vliegen. Het vliegtuigje botste twee keer tegen een torentje van de Ridderzaal. De windvaan en de kroon liepen schade op.

Politie verricht 58 arrestaties in Ferguson

De Amerikaanse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 58 arrestaties verricht in Ferguson. Eerder zei de politie van St. Louis nog dat er 45 mensen waren opgepakt. Het was opnieuw een onrustige nacht in Ferguson, maar het was aanmerkelijker kalmer dan de nacht ervoor toen diverse bedrijven en voertuigen in vlammen opgingen.

De politie heeft vier mensen opgepakt voor het aanvallen van een agent en drie voor gewapende criminele activiteiten.

Maandag besloot een grand jury een blanke agent die een zwarte tiener doodschoot niet te vervolgen.

Spaanse minister weg om corruptieonderzoek

Een onderzoek naar corruptie heeft de Spaanse minister van volksgezondheid Ana Mato de kop gekost. Volgens een rechter heeft Mato financieel geprofiteerd van een corruptieschandaal waarbij haar ex-man betrokken is.

In een verklaring zei Mato dat ze niet aan kan blijven, omdat dat het imago van de regering van premier Mariano Rajoy kan schaden. Donderdag geeft Rajoy juist een toespraak waarin hij zich fel uitspreekt tegen corruptie.

Mato benadrukte woensdag nog eens dat ze niet aangeklaagd is en dat ze alleen een boete kan krijgen 'voor de situatie in mijn gezin in de tijd dat deze gebeurtenissen zouden hebben plaatsgehad'.

Mogelijk moet Mato zo'n vijftigduizend euro terugbetalen. Dat bedrag zou haar gezin volgens de rechter hebben gekregen van de Volkspartij (PP) voor vakanties en andere persoonlijk uitgaven. In totaal zijn in de zaak 43 mensen aangeklaagd, onder wie drie voormalige penningmeesters.

'Transferpolitiek Real ergert Ancelotti'

Florentino Pérez staat niet bekend om zijn voorliefde voor defensieve aanwinsten. Die transferpolitiek stuit Carlo Ancelotti tegen de borst, zo stelt de Braziliaanse trainer Tite.

Tite had onlangs een onderhoud met Ancelotti, en bespeurde ergernis bij zijn collega over de transferpolitiek van Real Madrid-voorzitter Pérez. Laatstgenoemde zou zich teveel richten op aanvallende versterking. Als voorbeeld noemt Tite de belangstelling van Real voor Marco Reus. De Duitse aanvaller wordt al maandenlang met een vertrek bij Borussia Dortmund in verband gebracht, en Madrid lijkt een van zijn mogelijke bestemmingen.

Ancelotti voelt echter meer voor de komst van een defensief ingestelde middenvelder, en zou Cruzeiro-middenvelder Lucas Silva graag naar de Spaanse hoofdstad zien komen. "Ancelotti vertelde me dat hij Lucas Silva wil kopen en hij vroeg hij Silva op dezelfde positie als Toni Kroos en Luka Modric kan spelen", doet Tite uit de doeken in gesprek met sportzender Sport TV. "Maar hij zei dat zijn voorzitter niet geïnteresseerd was in verdedigers", vervolgt de Braziliaanse oefenmeester. "Perez wilde Reus graag naar Real halen maar Ancelotti vroeg zich af waar hij hem dan zou moeten opstellen."

Real nam de afgelopen transferperiode afscheid van Ángel Di María en Xabi Alonso, en ving dat vertrek op met de komst van Toni Kroos en James Rodríguez. Vorig jaar spendeerde de Spaanse recordkampioen nog ongeveer honderd miljoen euro aan Gareth Bale.

Ontbossing in Amazonegebied neemt af

De ontbossing in het Amazonegebied is de afgelopen twaalf maanden met achttien procent gedaald. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van milieu woensdag gezegd. In de afgelopen 25 jaar lag het tempo van de ontbossing slechts twee keer lager.

Volgens minister van milieu Izabella Teixeira is tussen augustus 2013 en juli 2014 in totaal 4848 vierkante kilometer regenwoud vernietigd. Een jaar eerder was dat nog 5891 vierkante kilometer.

Sinds 1988 houdt Brazilië de ontbossing met satellieten in de gaten. In 2012 werd het minste regenwoud omgekapt. Toen verdween 4571 vierkante kilometer. Brazilië heeft zich ten doel gesteld om in 2020 de ontbossing te hebben teruggebracht tot 3900 vierkante kilometer per jaar.

Sierra Leone: ebolacrisis is piek voorbij

De uitbraak van ebola in Sierra Leone heeft zijn piek bereikt en staat op het punt in omvang af te nemen. Dat heeft de minister van informatie van het West-Afrikaanse land woensdag gezegd.

Volgens Alpha Kanu is de crisis met de naderende voltooing van twee Britse behandelcentra over zijn piek heen. "We menen dat als deze behandelcentra klaar zijn, het aantal nieuwe gevallen zal afnemen. Ik denk dat het aantal besmettingen niet hoger kan zijn dan nu het geval is. We hebben de top van de curve bereikt en we zullen snel een neerwaartse trend zien als we eenmaal een plek hebben om mensen heen te brengen."

In Sierra Leone zijn ongeveer zesduizend mensen besmet geraakt met ebola. In totaal zijn twaalfhonderd patiënten bezweken aan het virus. In vergelijking met buurlanden Guinee en Liberia is het aantal ebolabesmettingen in Sierra Leone hoog. Dinsdag werden in Sierra Leone 83 nieuwe gevallen geregistreerd.

Dode door brand in aanleunwoning

Een nog onbekend persoon is woensdagavond om het leven gekomen tijdens een brand in een aanleunwoning in het Limburgse Wessem. Dat maakte de politie bekend.

De brandweer had het vuur in het appartement aan de Kloosterlaan snel geblust. De politie onderzoekt of er sprake is van een noodlottig ongeval of een misdrijf. In verband met de privacy wilde de woordvoerster van de politie niet zeggen of het slachtoffer de bewoner van het pand is.

Ook bij Blizzard is het uitverkoop

De smeekbedes van onze portemonnees om te stoppen met geld uit te geven worden niet verhoord. Terwijl bij Steam vandaag alle remmen losgaan tijdens de herfstuitverkoop, besluit ook Blizzard alle games en veel merchandise in de uitverkoop te doen.

Voor degenen die altijd nieuwsgierig zijn geweest naar World of Warcraft: de Starter Edition voor Blizzard's populaire MMORPG is nu te verkrijgen voor slechts vijf euro. Voor dit geld krijg je 30 dagen speeltijd, plus alle uitbreidingen tot en met Mists of Pandaria. Verder zijn ook Starcraft II: Wings of Liberty en de uitbreiding Heart of the Swarm ieder tien euro. Als laatste wordt Diablo 3 aangeboden met een korting van 50 procent, waardoor de uiteindelijke prijs twintig euro wordt.

Voor degene die niet zo geïnteresseerd zijn in de games, geeft Blizzard ook nog kortingen op merchandise die alleen deze vrijdag (Black Friday) gelden. Een kleine greep uit het assortiment: Warcraft-boeken van auteur Christie Golden voor dertien dollar, muismatten van Starcraft voor $10,50 dollar, en een handdoek van Diablo 3 voor $17,40 dollar.

De kortingen voor de merchandise gelden zoals eerder gezegd alleen deze vrijdag. De kortingen voor de games gelden tot 2 december.

World of Warcraft Sale

Diablo Sale
Ook bij Blizzard is het uitverkoop

Teeven ontkent schijn belangenverstrengeling

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) ontkent met klem dat hij bemoeienis heeft gehad met de plaatsing van asielzoekers in het Drentse dorp Oranje. Alleen daarom al is er geen enkele sprake van belangenverstrengeling of de schijn daarvan. Hij reageerde daarmee op beschuldigingen van de PVV dat hij deze schijn wel had gewekt, omdat Teeven de eigenaar kent van de huisjes waarin de asielzoekers worden opgevangen.

Teeven zei dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zelfstandig afspraken met de gemeenten maakt. Zelf komt hij pas in beeld als lokale bestuurders eventueel moeten worden overtuigd van de noodzaak van de opvang.

Verder zei Teeven dat hij geen structurele band heeft met de betrokken ondernemer Hennie van der Most. Hij ziet hem incidenteel op VVD-bijeenkomsten, maar wist niet dat hij het vakantiepark bezit.

Fred Teeven (Foto: Novum)
Fred Teeven (Foto: Novum)

Opstelten bekijkt reisverbod naar IS-gebied

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt het een goed idee om een uitreisverbod in te voeren voor mensen 'met een terroristische bedoeling'. Hij gaat het plan van de VVD nader onderzoeken maar hij is het eens met de kern ervan, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Het voordeel van zo'n reisverbod is dat een potentiële jihadist of een terugkeerder strafrechtelijk beter kan worden aangepakt, stellen de liberalen. Nu is vervolging lastig, omdat het moeilijk is de bewijslast rond te krijgen in strijdgebieden zoals in Irak en Syrië.

Opstelten zei dat hij 'hard en duidelijk wil optreden maar wel binnen de regels van de rechtsstaat'. Zo moet er net zoals bij andere preventiemaatregelen wel sprake zijn van een vermoeden dat zij van plan zijn terreurdaden te plegen.

Schadevergoeding voor vogelgriep

Broederijen en vermeerderingsbedrijven kunnen een schadevergoeding krijgen als ze zijn getroffen door de vogelgriep. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdagavond aangekondigd.

Het is nog niet bekend hoeveel geld de bedrijven kunnen krijgen. Taxateurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zoeken de komende weken uit hoeveel geld de bedrijven zijn misgelopen. De compensatie moet de broedeieren en eendagskuikens vergoeden, die de boeren tussen 20 en 29 november niet konden verkopen. Ook bedrijven waar dieren zijn afgemaakt, kunnen een schadevergoeding krijgen.

"De gehele pluimveesector voelt de harde maatregelen die nodig zijn om de vogelgriep in Nederland te bestrijden, maar broederijen en vermeerderaars in het bijzonder", laat Dijksma in een verklaring weten. Ze voegt eraan toe dat de overheid 'nooit alle economische schade als gevolg van de vogelgriep kan vergoeden'.

Tweede motie van wantrouwen tegen Opstelten

De ene motie van wantrouwen is nog niet tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingediend, of de andere wordt al aangekondigd. De Groep Bontes/Van Klaveren zwaaide dinsdag met zo'n motie, woensdagavond kondigde de PVV er ook één aan.

De PVV vindt dat minister Opstelten 'volledig faalt in de aanpak van jihadisten', zo liet een woordvoerder weten. Louis Bontes vindt dat de bewindsman 'er helaas helemaal niets van bakt', zei hij dinsdag. "Op alle fronten is het optreden van de minister onthutsend zwak."

Bontes hield zijn motie dinsdag op verzoek van de rest van de Kamer nog aan. Zijn collega's vonden het netter om Opstelten eerst op de aantijgingen te laten reageren. Die is inmiddels aan het woord geweest. Opstelten bespreekt deze dagen zijn begroting met de Kamer.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

Nederlandse homofilm wint prijs in Cannes

De korte Nederlandse film Nog Tien Minuten van regisseur Joris van den Berg heeft een prijs gewonnen op het Cannes Short Filmfestival. De productie won de prijs voor beste LGBT-film in de selectie.

Nog Tien Minuten vertelt over de laatste momenten voordat een gaybar zijn deuren sluit, en Rodrigo heeft nog niet gescoord. De hoofdrol wordt gespeeld door acteur Vanja Rukavina, die is verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam. Bijrollen zijn er voor onder meer Henriëtte Tol, Boris Schreurs en Beau Schneider.

Van den Berg maakte eerder met scenarist Tjeerd Posthuma de veelgeprezen internetserie De Meisjes van Thijs. Het Cannes Short Film Festival vond de afgelopen week plaats in de Franse badplaats en wil een podium bieden aan jonge, talentvolle filmmakers uit de hele wereld. Er werden vele honderden filmpjes ingezonden: negen daarvan vielen in de prijzen.

Abbas tegen plan voor joodse staat

De Palestijnse president Mahmoud Abbas verzet zich tegen plannen Israël formeel uit te roepen tot joodse staat en steunt Israëlische parlementariërs die zich ook tegen het plan keren. Dat heeft hij woensdag in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria gezegd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil het parlement een wetsvoorstel voorleggen om in de grondwet op te nemen dat Israël een joodse staat is. Het is belangrijk dat de Israëlische regering en de burgers van Israël beseffen wat de plannen betekenen voor vrede in de regio, aldus Abbas.

Critici van het plan zeggen dat Arabische Israëliërs, ongeveer een vijfde van de bevolking, hiermee in een hoek worden gedrukt.

Abbas is voor een driedaags bezoek in Zuid-Afrika. Hij bespreekt daar onder andere de veiligheid in het Midden-Oosten met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Script Justice League Dark-film klaar

Het script voor de toekomstige film Justice League Dark is af en geschreven door niemand minder dan Guillermo del Toro. Dit meldt CosmicBookNews.

Het is nu aan Warner Bros. of zij het script van hem zullen goedkeuren of niet. Del Toro was eerder verantwoordelijk voor de scripts van de The Hobbit-filmtrilogie, Pacific Rim en Pan's Labyrinth.

Het verhaal zal gaan draaien rond de grimmige DC-karakters John Constantine, Swamp Thing, Zatanna en Deadman.

De film met de werktitel Dark Universe heeft nog geen releasedatum.

PVV: alle moskeeën in Nederland sluiten

De PVV vindt dat alle moskeeën in Nederland moeten worden gesloten. PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zei dat woensdag in een Kamerdebat. Hij gaat daarmee verder dan de PVV eerder ging.

"We willen Nederland de-islamiseren. De enige leegstand waar Nederland beter van wordt, is de leegstand van moskeeën", zei De Graaf. "Wij willen geen islam in Nederland, dat is juist", antwoordde hij op vragen van andere Kamerleden.

De partij van Geert Wilders pleitte tot nog toe voor een stop op het bouwen van nieuwe moskeeën en het sluiten van moskeeën waar geweld wordt gepredikt of die buitenlandse financiering krijgen.

Andere Kamerleden reageerden geschokt op het pleidooi van De Graaf en op diens andere opmerkingen over de islam in het debat.

Sportblog: De hand van god & sexy wielerrensters

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Maradona's hand van god doet het weer!
Eerder kon je in het Sportblog al luisteren naar de prachtige serenade van Diego Armando Maradona voor zijn jonge vriendin Rocio Oliva. De relatie, waar al tijden veel over te doen is en die niet altijd even stabiel lijkt, zou aan de foto op het Argentijns tijdschrift Muy te zien weer prima zijn. Naast een lief kusje lijkt Maradona op de foto nog meer val plan, met de hand van god.......

Koe moest bevallen: 20-0 nederlaag
Marly-Gomont is bepaald geen hoogvlieger in het Franse amateurvoetbal. De club uit Noord-Frankrijk kreeg afgelopen weekend met 20-0 op de broek van Tupigny. Stevige nederlagen incasseren ze bijna wekelijks, maar ditmaal moesten ze hun doelman al na 25 minuten wedstrijd missen.

De goalie stormde het veld af omdat zijn koe moest bevallen. Ruim in de spelers zat het team al niet, want Marly-Gomont telt meer liefst veertien geblesseerden, waardoor de 61-jarige voorzitter plaats moest nemen onder de lat. Ook stonden er vier spelers van amper zestien jaar op het veld.

Sexy wielerdames op kalender
Ook dit jaar is hij er weer, de kalender van Cyclepassion. Veel wielerfans kijken elk jaar reikhalzend uit naar de kalender vol met het mooiste wat het dameswielrennen te bieden heeft. Dit jaar siert ook onze eigen Anneke Beerten (ze doet aan fourcross, een discipline in het mountainbiken) de kalender. Verder zijn de Franse wielerbabe Marion Rousse, de Britse vrouwen Manon Carpenter en Tahnée Seagrave en de Française Myriam Nicole (allen downhill mountainbike) plus de Duitse wielrensters Naima Madlen Diesner, Rebekka Markert en Sofia Sofia Wiedenroth terug te vinden op de kalender. Mocht je na het zien van het onderstaande filmpje deze mooie vrouwen aan je muur willen hebben dan kun je de kalender hier bestellen.


Rousse tijdens het maken van de kalender (Bron: YouTube)

Maarten van der Weijden is vader geworden!
Vandaag maakte oud-zwemmer Maarten van der Weijden via Twitter bekend dat hij de trotse vader van een dochter is geworden. Van der Weijden en zijn vrouw Daisy hebben hun kersverse dochter de naam Phileine meegegeven. De zwangerschap was een verrassing voor de olympisch kampioen. De atleet werd in 2001 getroffen door leukemie. "De chemo die ik daarvoor kreeg, maakt de kans dat je onvruchtbaar wordt een stuk groter", aldus Van der Weijden.

Pizza's blijven duur voor fans 76ers
De Philadelphia 76ers beleven een uiterst beroerde start in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Tot nu toe werden alle veertien gespeelde wedstrijden verloren. Er is niet alleen misère bij de club en de fans, maar ook bij de sponsoren.

De landelijke pizzaketen Papa John's had bedacht dat 76ers-fans bij elke zege van hun club een dag later pizza's met 50 procent korting konden krijgen. De club weet echter geen zege te boeken, waardoor de fans de volle prijs moeten betalen. Daarom is de actie aangepast. Mochten de 76ers in een thuisduel meer dan 90 punten scoren, dan kunnen de fans een dag later alsnog hun pizza voor de helft van de prijs bestellen. Het is voor de supporters dan ook te hopen dat het team vanavond tegen de Brooklyn Nets wel op schot komt.

Speler overleeft aanslag na aanslag en krijgt uiteindelijk onterecht geel
De wedstrijd tussen Welling en Halifax in de Vanarama Conference was niet van bijster hoog niveau, dus daarom vind je de wedstrijd hier niet terug. Waarom wel? De confrontatie leek in het teken te staan van het uit de wedstrijd schoppen van Harry Beautyman (nee dat is niet de Louis van Gaal-versie van 'Mooi man'). De 22-jarige voetballer kreeg het zwaar te verduren. Lompe tackels, natrappen en zelfs een overtreding, waar niet alleen Beautyman bij onderuit ging, maar ook de grensrechter. Dit alles leverde de tegenstander slechts eenmaal een rode kaart op. Aan het einde van de wedstrijd werd de jonge aanvaller ook nog eens aan zijn shirt getrokken, maar de scheidsrechter verdacht Beautyman zelf van shirttrekken en gaf de gele kaart aan het slachtoffer, geheel onterecht zoals de beelden aantonen. De speler van Welling had na deze wedstrijd helemaal genoeg van het spelen in de Vanarama Conference. Inmiddels speelt hij een divisie hoger bij Peterborough United.


Alle aanslagen op Beautyman (Bron: YouTube)

Topbiatlete gaat naakt voor strijd tegen kanker
De Tsjechische biatlete Gabriela Soukalova heeft naakt geposeerd voor de cover van het tijdschrijft TODAY in Tsjechië. Dat deed ze samen met haar man, badmintonner Petr Koukal, om aandacht te vragen voor de strijd tegen kanker. De biatlete kreeg met de ziekte te maken toen haar vader eraan leed, Koukal heeft zelf teelbalkanker overleefd. Mede omdat hij daarna terugkwam als badmintonner droeg hij in Londen de Tsjechische vlag tijdens de openingsceremonie van de Spelen in 2012.

Boilesen zeker tien weken aan de kant

Verdediger Nicolai Boilesen van Ajax staat minimaal tien weken aan de kant. De Deense linksback liep dinsdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Paris Saint-Germain (3-1) een knieblessure op. Uit onderzoek bleek woensdag dat de binnenband van zijn rechterknie ernstig is ingescheurd.

Trainer Frank de Boer vreesde na de wedstrijd dat hij Boilesen lang zou moeten missen. "Het ziet er heel slecht uit. We vrezen een zware knieblessure, misschien is er wel iets met zijn achterste kruisband", aldus De Boer.

De schade bleek een dag later relatief mee te vallen. Boilesen komt dit kalenderjaar in ieder geval niet meer in actie, maar hoopt in de tweede seizoenshelft snel te kunnen aansluiten bij de groep.

Boilesen verlaat het veld met een blessure tijdens de wedstrijden tegen Paris Saint-Germain (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Boilesen verlaat het veld met een blessure tijdens de wedstrijden tegen Paris Saint-Germain (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

'Dubbele punten in Formule 1 weer afgeschaft'

Het experiment met dubbele punten bij de slotrace in de Formule 1 blijft beperkt tot één seizoen. Volgens het Duitse vaktijdschrift Auto, Motor und Sport heeft de internationale autosportfederatie FIA woensdag die veelbesproken noviteit alweer afgeschaft. De coureurs vonden het maar niets dat bij de laatste grote prijs van het jaar, zondag in Abu Dhabi, dubbele punten waren te verdienen.

In Abu Dhabi kreeg de winnaar niet zoals gebruikelijk 25 punten, maar vijftig. De nummers twee tot en met tien werden ook dubbel beloond. Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, had deze regel voorafgaand aan het seizoen ingevoerd om zo de spanning in de strijd om de wereldtitel te vergroten. Al vanaf het begin was hier echter veel kritiek op. Zo vonden de coureurs dat elke race even zwaar moet meetellen.

Ubisoft biedt compensatie aan voor Unity

Dat de launch van Assassin's Creed Unity niet zonder problemen ging, is ondertussen geen geheim meer. Na drie patches en de op z'n zachtst gezegd opmerkelijke suggestie alle contacten uit je vriendenlijst te verwijderen, gaat Ubisoft door het stof.

Ubisoft biedt daarom de DLC Dead Kings (€14,99 euro) gratis aan voor alle spelers die last hebben gehad van de problemen tijdens de launch van Unity. Mensen die  de season pass hebben gekocht krijgen in plaats van de DLC een game naar keuze van Ubisoft. Je hebt keus uit zes titels, namelijk The Crew, Far Cry 4, Watch Dogs, Assassin's Creed Black Flag, Rayman Legends en Just Dance 2015. Spelers hebben tot 15 maart 2015 de tijd om hun gratis game te claimen.

Bijkomend effect is dat doordat de Dead Kings-DLC nu voor iedereen gratis beschikbaar is, de season pass ook niet meer te koop is omdat die nu volgens Ubisoft weinig toegevoegde waarde meer heeft. Wel blijft de DLC te koop in losse vorm en spelers met een season pass zullen toegang blijven houden tot extra content, waaronder Assassin's Creed Chronicles: China.

 Unity Glitch

Assassin's Creed Unity in al zijn glorie 

Van der Vaart levert desnoods salaris in

Rafael van der Vaart is bereid salaris in te leveren als hij zijn aflopende contract bij Hamburger SV kan verlengen. "Over geld worden we het wel eens. Dat zal geen breekpunt zijn", zei de 31-jarige aanvoerder woensdag in interview met het Duitse blad Sport Bild. "Iedereen weet dat HSV mijn club is. Ik sta open voor alles."

Met 3,5 miljoen euro is Van der Vaart de best betaalde speler van HSV, dat ook dit seizoen in de Bundesliga nog niet kan imponeren. Dat heeft gevolgen voor het budget. Er moet flink worden bezuinigd. Of de Nederlandse spelbepaler een nieuwe verbintenis kan ondertekenen, is dus de vraag.

Van der Vaart pleitte in het kader van de hervormingen van de traditierijke club voor een gezonde mengeling van oud en jong. "Je kunt niet alleen met jeugd het nieuwe seizoen in. Een beetje ervaring is nodig." Voor hemzelf zou dat ook in een verdedigende rol kunnen zijn. "Ik ben bij Ajax op de 'nummer zes-positie' groot geworden."

Poetin: Rusland vormt geen bedreiging

Rusland zal de eigen veiligheid waarborgen en die van zijn bondgenoten, maar vormt geen enkele bedreiging voor anderen. Dat heeft president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

"We vormen voor niemand een bedreiging en zijn niet van plan om ons in geopolitieke spelletjes of intriges te mengen, laat staan in conflicten. Ongeacht wie ons daarbij probeert te betrekken", aldus Poetin tijdens een bijeenkomst met militaire leiders in Sotsji.

Hij voegde eraan toe dat het 'noodzakelijk is om de veiligheid te waarborgen van de soevereiniteit en integriteit van Rusland en de veiligheid van onze bondgenoten'.

Poetin: Rusland vormt geen bedreiging
Poetin: Rusland vormt geen bedreiging (Foto: ANP)

Ook bonden CNV fuseren

De vakbonden CNV Publieke Zaak en CNV Onderwijs gaan vanaf begin volgend jaar samen verder onder de naam CNV Connectief. Dat is woensdag besloten. De vakbond heeft gezamenlijk 125 duizend leden die in de sectoren zorg en welzijn, onderwijs, overheid en bij publieke diensten werken.

De nieuwe voorzitter wordt Helen van den Berg, de huidige voorzitter van CNV Onderwijs.

Woensdag werd ook duidelijk dat de bonden FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV worden samengevoegd tot een grote vakbond.

Mammoetskelet geveild voor kwart miljoen

Een zeldzaam skelet van een wolharige mammoet is op een Britse veiling voor bijna een kwart miljoen euro verkocht. Het skelet is volgens veilinghuis Summers Place Auctions een van de meest complete exemplaren ooit.

Het skelet is ongebruikelijk groot en weegt naar schatting tegen de zes ton. Het komt volgens curator Errol Fullor zelden voor dat een vrijwel compleet skelet op de markt komt.

Koenders neemt contact op met Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) neemt contact op met de Turkse autoriteiten over een vermeende verklaring dat Nederland de Turkse gemeenschap hier discrimineert. Dat zei hij woensdag na een debat in de Tweede Kamer.

Als Turkije een verklaring heeft uitgegeven waarin staat dat ons land de Turkse gemeenschap hier discrimineert en racistisch bejegent, dan is dat 'ongepast', aldus de bewindsman. Maar hij vindt het 'van belang om precies te weten wat er is gezegd'.

Volgens hem is het integratiedebat een Nederlandse zaak en gaat Turkije daar niet over. Als de Turkse regering het daadwerkelijk heeft gezegd, 'dan ligt er werk', aldus Koenders. Hij heeft de betreffende verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet gezien.

Staking chloorfabriek AkzoNobel voorbij

Na meer dan zestig dagen is er een einde gekomen aan een staking op de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam. De werknemers stoppen met hun acties, nu het vorige week gesloten cao-akkoord met AkzoNobel is goedgekeurd door de vakbondsleden bij het bedrijf.

"Doorstaken is geen optie gegeven de vredesplicht in deze cao", meldde FNV Bondgenoten woensdag. De fabriek in het Rotterdamse Botlekgebied draaide al sinds september op een laag pitje door de staking. De werknemers daar wilden behalve meer loon ook een aparte cao, maar het bedrijf wees dat af.

De productie van de fabriek was voor meer dan de helft stilgelegd. Een nog lager niveau mocht niet om veiligheids- en milieuredenen, bepaalde de rechter. Bij de fabriek werken 95 mensen, van wie 55 in de productie.

Register voor stelende zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers en zorgvrijwilligers die cliënten bestelen of mishandelen kunnen vanaf nu worden opgenomen in een zogeheten waarschuwingsregister. Dat register introduceert de regionale Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt woensdag als nieuw preventiemiddel tegen criminaliteit door zorgpersoneel.

"Registratie in en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, jarenlang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Na twee of vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd", zegt directeur Rick ter Stege van ZorgZijn Werkt. Het is aan werkgevers zelf om zich bij het register aan te sluiten.

Het register is bedoeld voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde mee aan de ontwikkeling van het project. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft het waarschuwingsregister goedgekeurd. De werkgeversvereniging vindt dat criminaliteit in de zorg- en welzijnssector een veel voorkomend probleem is, ook al erkent het college dat de omvang nooit goed is gemeten.

De politie in Amsterdam deed in 2011 en 2012 onderzoek naar het slachtofferschap van zorgafhankelijke en kwetsbare senioren in zorginstellingen en aanleunwoningen. Daaruit bleek dat een groot deel van de strafbare feiten niet is geregistreerd. ZorgZijn Werkt is daarom samen met de Universiteit Utrecht een landelijk onderzoek gestart naar de veiligheid van eigendommen in de langdurige zorg. De eerste resultaten worden in het najaar van volgend jaar verwacht.

ZorgZijn Werkt heeft zestig leden, waarvan vijfenveertig in de zorg- en welzijnssector. Hoeveel leden het register gaan doorvoeren is nog niet duidelijk. De werkgeversvereniging wil dat het register in heel Nederland operationeel wordt en als een kwaliteitskeurmerk gaat werken.

Floortje Dessing weer op televisie

Presentatrice Floortje Dessing komt weer terug op televisie met haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Het nieuwe seizoen telt vier in plaats van acht afleveringen, zo laat BNN-VARA weten.

Dessing werd eind september met spoed in het ziekenhuis opgenomen na een reis naar Iran. Ze had er een hardnekkig virus opgelopen. Inmiddels is ze voldoende hersteld om weer aan het werk te gaan.

De nieuwe afleveringen worden vanaf 1 januari uitgezonden op NPO1. In de eerste show ontmoet Dessing in Tanzania een Argentijns stel dat al veertien jaar met vier kinderen de wereld rondreist in een auto uit 1928. Ook bezoekt ze een jong gezin op het Schotse eiland Canna, waar maar zestien mensen wonen.

Ozb stijgt volgend jaar ondanks daling WOZ-waarde

De WOZ-waarde daalt volgend jaar, maar veel gemeenten verhogen de onroerendezaakbelasting (ozb). Door de ozb te verhogen proberen veel gemeenten hun begroting sluitend te krijgen. Dat meldt actualiteitenprogramma Eenvandaag woensdag op basis van een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.

Huiseigenaren betalen ieder jaar de ozb aan de gemeente. Deze bepalen aan het einde van het jaar de ozb voor het komende jaar aan de hand van de WOZ-waarde. De gemiddelde WOZ-waarde daalde volgens Eigen Huis de afgelopen vier jaar van 242 duizend euro naar 211 duizend euro tegenover een stijging van de ozb van twintig procent. Volgend jaar stijgt de ozb gemiddeld met 2,38 procent en daalt de WOZ-waarde met ruim drie procent.

In Zevenaar gaat de ozb het meest omhoog, met ruim zestien procent. Helmond en Uitgeest volgen met respectievelijk ruim vijftien en elf procent. Verder zijn er ook gemeenten die hun ozb verlagen. Arnhem staat aan kop met een daling van ruim zeven procent gevolgd door Rhenen met 4,5 procent.

Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken dat de ozb volgend jaar met maximaal drie procent mag stijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis gaan 34 van de onderzochte gemeenten daar overheen.

Nieuw model ingezet in zoektocht naar MH370

In een poging een spoor te vinden van Malaysia Airlines vlucht MH370, die in maart dit jaar spoorloos verdween, stellen onderzoekers een nieuw model op om te kunnen voorspellen waar mogelijke wrakstukken zouden kunnen aanspoelen. Met een dergelijk model kan het zoekgebied aanmerkelijk worden uitgebreid om eventuele aangespoelde delen van de Boeing 777 te vinden, aldus de Australische onderzoeksleider Peter Foley.

Het toestel van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord ligt mogelijk op de oceaanbodem ten westen van Australië. Een grote internationale missie is opgetuigd om resten van het vliegtuig te vinden, maar tot nog toe zonder resultaat. Het nieuwe 'drijfmodel' wordt ontwikkeld naast de zoektocht op en onder water.

Nieuw model ingezet in zoektocht naar MH370
Nieuw model ingezet in zoektocht naar MH370 (Foto: ANP)

Grote brand Hardinxveld onder controle

De brand bij een glasfabriek in Hardinxveld-Giessendam is onder controle. Wel moet de brandweer nog enige tijd nablussen, maar gevaar dat de brand zich nog verder ontwikkelt is er niet meer.

De brand brak omstreeks 11.00 uur uit in een glashandel in een industriegebied aan de Kade. De brandweer sprak van een zeer grote brand en rukte met groot materieel uit. Het bedrijf, waarin ook een aantal oldtimers van de eigenaar stond, moet als verloren worden beschouwd. Bij één van de nabijgelegen panden sneuvelden alleen enkele ruiten.

Door de rookontwikkeling werd de A15 werd tussen Sliedrecht en knooppunt Gorinchem rond 12.00 uur in beide richtingen afgesloten. De maatregel zorgde voor fiks oponthoud. In de richting van Gorinchem liep de vertraging op tot anderhalf uur. De weg werd rond 13.45 uur weer vrijgegeven. De afrit Hardinxveld-Giessendam blijft voorlopig nog afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Het verkeer wordt via de provinciale weg omgeleid.

Bij de brand vielen volgens de politie geen gewonden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Slash bekroond met Nederlandse gitaarprijs

Gitarist Slash heeft de Sena European Guitar Award in ontvangst genomen. Saul Hudson, zoals de gitarist echt heet, kreeg de muziekprijs dinsdag uitgereikt in Club Ziggo in Amsterdam.

De man die beroemd werd als gitarist van Guns N' Roses slaagde er volgens de jury in generaties met elkaar te verbinden. Nadat hij stopte bij de rockband blijft Hudson tot op de dag van vandaag doorspelen in solobands.

"Net als vroeger bij gitaargoden zoals Jimi Hendrix, Jimmy Page en Keith Richards, is Slash meer dan alleen een goede gitarist. Zijn stijl is herkenbaar en onmiskenbaar. Gitaarriffs van songs zoals Sweet Child O' Mine en Paradise City zullen de tand des tijd doorstaan", oordeelde jurylid Jean-Paul Heck. "Daarnaast ziet hij er altijd ongelooflijk cool uit. Ook daardoor heeft hij veel jongeren geïnspireerd om ook de gitaar op te pakken."

Slash kreeg de prijs uitgereikt van de winnaar van vorig jaar, George Kooymans. Leo Blokhuis presenteerde de avond waar ook topgitaristen als Adje Vandenberg, Jan Akkerman, Dany Lademacher en Leendert Haaksma optraden.

Zeldzame champignon bij Oostzaan gevonden

Natuurliefhebbers hebben bij recreatieplas Het Twiske bij Oostzaan enkele exemplaren van de Rafelige champignon aangetroffen. Deze paddenstoelensoort wordt in Nederland met uitsterven bedreigd, aldus de website Natuurbericht.nl woensdag.

De Rafelige champignon gedijt vooral goed op kalkrijke, vochtige zand- en kleigrond en langs bosranden. In Nederland zijn veel van dit soort gebieden, maar door onbekende oorzaak neemt het aantal Rafelige champignons toch in snel tempo af. In Nederland komen 45 soorten champignons voor.

'Europa kan weer epicentrum worden'

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker klonk woensdag strijdvaardig bij de presentatie van zijn investeringsplan voor Europa. "Dit is een investeringsoffensief", zo sprak hij. "Europa kan weer het epicentrum worden voor investeringen."

Brussel wil Europa weer aan het investeren krijgen om zo de stagnerende economie aan te jagen en banen te creëren. Te veel grote projecten liggen stil of komen niet van de grond omdat particuliere investeerders de hand op de knip houden.

Daarom komt er een nieuw Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) met 21 miljard euro uit de Europese begroting en van de Europese Investeringsbank. Het fonds zal werken als een hefboom en dan voor zeker 315 miljard euro aan investeringen kunnen aantrekken, aldus Brussel. Vicevoorzitter Jyrki Katainen noemde het fonds een 'magneet'.

Brussel maant Nederland over gezondheidszorg

Brussel wil dat Nederland vaart maakt met het recht van een patiënt om in een ander EU-land gezondheidszorg te kunnen kiezen. Volgens de Europese Commissie voldoet de Nederlandse wetgeving nog steeds niet volledig aan de Europese regels.

De commissie wil binnen twee maanden horen welke maatregelen Nederland gaat nemen, anders overweegt zij naar de rechter te stappen. Nederland moet vastleggen dat patiënten het recht hebben om in een andere EU-lidstaat zorg te kiezen, en dat zij de kosten in het thuisland kunnen declareren. Daarnaast moeten patiënten de informatie krijgen die nodig is om een bewuste keuze over hun behandeling te maken.

De commissie tikte woensdag in deze kwestie niet alleen Nederland, maar ook Portugal op de vingers. Ook dat land had de Europese regels ruim een jaar geleden al moeten omzetten.

Doden bij aanslagen Irak

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn woensdag tien doden gevallen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd. Tweeëntwintig mensen raakten gewond.

Volgens de politie explodeerde een bom op een drukke marktstraat in de sjiitische wijk Sadr city. Daarbij vonden zeven mensen de dood en raakten vijftien gewond. Even daarvoor was een bom ontploft in het zuiden van de stad. Die aanslag eiste drie levens en zeven mensen liepen verwondingen op.

OM eist achttien jaar voor martelmoord

Twee vrouwen en een man hebben in 2011 een 60-jarige man uit het Gelderse Velp in zijn eigen flat doodgemarteld, denkt het Openbaar Ministerie. Zij moeten ook in hoger beroep achttien jaar cel, dan wel acht jaar cel met tbs en dwangverpleging opgelegd krijgen wegens moord. Dat eiste justitie woensdagmiddag in hoger beroep in Arnhem.

Het slachtoffer wilde zijn nu 57-jarige vriendin uit huis zetten. Met haar ex-schoondochter uit Lathum (33) en dier vriend uit Voorthuizen (37) martelde zij de man urenlang, denkt het OM.

De Lathumse stak de bewoner in zijn hals: zij moet als het aan justitie ligt acht jaar en tbs krijgen. Daarna werd de man urenlang gestompt, geslagen, gewurgd, in een dekbed en tapijt gerold en met een zak over zijn hoofd in zijn kelderbox gelegd. De man heeft gruwelijk geleden.

Ajax A1 wint wel ruim van PSG in Youth League

De Ajax A1 heeft zich in Parijs geplaatst voor de achtste finale van de UEFA Youth League. De ploeg won met 3-6 van Paris Saint-Germain U19. De UEFA Youth League is de jeugdequivalent van de Champions League. De groepsfase is met precies dezelfde teams in dezelfde samenstelling ingedeeld als het miljoenenbal.

Ook in de Youth League was de vijfde speelronde aangebroken en Ajax U19/A1 had kans om zich voor de achtste finale te plaatsen. Voor rust kwam het team, dat vandaag onder leiding stond van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk, al op een riante 0-2 voorsprong. Vaclav Cerny en Zakaria El Azzouzi scoorden namens de Amsterdammers. Na de pauze kwam PSG echter terug tot 1-2.

Maar op dat moment ging het weer draaien bij Ajax en liep het elftal van Jonk uit naar 1-4, door knappe doelpunten van Abdelhak Nouri en nogmaals El Azzouzi. Nadat PSG op 2-4 kwam, maakte El Azzouzi zijn hattrick compleet door de 2-5 te maken.

PSG kwam nog wel op 3-5, maar het slotakkoord was echter voor El Azzouzi. De spits maakte zijn vierde van de middag en bepaalde de eindstand 3-6. Ajax U19 wint zo net als eerder in Amsterdam van de Parijzenaars en plaatst zich als groepswinnaar voor de achtste finale van de Youth League.

Weer Astana-renner betrapt op doping

Opnieuw is een wielrenner betrapt die verbonden is aan het Astana-team van Alexandre Vinokourov. Het gaat om de twintigjarige Kazakh Artur Fedosseyev, die uitkomt voor het Continental Team Astana. Hij is door wielerbond UCI voorlopig geschorst.

Fedosseyev leverde op 16 augustus, na de laatste etappe van de Tour de l'Ain, zijn positieve plasje in. Daarin werden sporen van anabole steroïden gevonden. In de Tour de l'Ain werd de Kazakh vijftiende in het eindklassement.

Het is het zoveelste dopinggeval voor het World Tour Team en het Continental Team van Astana. In de afgelopen maanden testten de Kazakhse broers Maxim en Valentin Iglinskiy (World Tour) positief op EPO, terwijl hun landgenoten Ilya Davidenok en Viktor Okishev (Continental) net als Fedosseyev betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden.

Derde tijd Verstappen ondanks brand

Max Verstappen heeft op de tweede testdag in Abu Dhabi de derde tijd gerealiseerd in zijn bolide van Toro Rosso. De jeugdige Formule 1-coureur reed woensdag in totaal 78 ronden. De snelste ging in 1.43,763. Daarmee hoefde hij alleen Pascal Wehrlein (Mercedes) en Raffaele Marciello (Ferrari) voorrang te verlenen.

Verstappen kampte bij het begin van de middagsessie met pech. Er kwamen rook en vlammen uit de motor van zijn STR9. Hij kon daardoor na de reparatiewerkzaamheden nog maar kort de baan op, vijftien ronden. Daarin verbeterde hij zijn tijd van de ochtenduren (1.45,222) aanzienlijk.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 P. Wehrlein Mercedes Grand Prix 1:42.624 96
2 R. Marciello Ferrari 1:43.208 91
3 M. Verstappen Toro Rosso 1:43.763 78
4 M. Ericsson Sauber 1:44.551 112
5 W. Stevens Caterham 1:44.888 76
6 S. Goddard Force India 1:44.944 89
7 D. Ricciardo Red Bull 1:45.151 88
8 F. Nasr Williams 1:45.937 83
9 A. Lynn Lotus 1:46.168 52

10

E. Ocon

Lotus

1:47.013

34

FNV Bondgenoten alsnog akkoord met fusieplan

Het congres van FNV Bondgenoten geeft alsnog zijn fiat aan het plan om een aantal FNV-bonden te fuseren. Het fusievoorstel kreeg woensdag de steun van 379 van de 416 in Bussum bijeengekomen afgevaardigden, meldde FNV woensdag.

Begin oktober ketste het voorstel nog af, omdat bij de stemming bij FNV Bondgenoten de vereiste tweederdemeerderheid op acht stemmen na niet werd gehaald. Even leek het erop dat er een crisis ontstond binnen de vakbeweging. Er werd in de media zelfs gespeculeerd over een mogelijk aftreden van FNV-voorzitter Ton Heerts. Maar die koos ervoor op zijn plek te blijven en een nieuwe stemming aan te kondigen.

Het is de bedoeling dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV worden samengevoegd tot één grote, sterke vakbond. De andere fusiepartners gingen vorige maand al wel direct akkoord.

Kamer wil uitleg Dekker over privacy scholieren

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) over basisscholen die privégegevens van scholieren hebben doorgegeven aan uitgevers van lesmateriaal. Meerdere Kamerfracties vroegen Dekker woensdag om een reactie op een rapport van accountantsbureau PWC.

Het rapport was op verzoek van Dekker opgesteld en hij heeft de Kamer er in mei ook over geïnformeerd, maar het rapport nooit opgestuurd naar de Kamer. Regeringspartij PvdA noemde dat woensdag, in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws, een 'politieke inschattingsfout' van de VVD-staatssecretaris.

Ook het CDA wil weten waarom Dekker het rapport zeven maanden in de kast heeft laten liggen. De VVD noemde de bescherming van de privégegevens van leerlingen belangrijk en steunde ook het verzoek van D66 om er binnenkort een debat over te houden met Dekker.

Feyenoord zonder Manu tegen Sevilla

Feyenoord-trainer Fred Rutten kan donderdag in de groepswedstrijd uit de Europa League tegen Sevilla geen beroep doen op Elvis Manu. De aanvaller is nog niet volledig hersteld van een liesblessure, zo maakte Rutten woensdag in De Kuip bekend.

Voor Luke Wilkshire komt de ontmoeting met de Spaanse topclub mogelijk ook te vroeg. De verdediger kampt met hamstringklachten.

Sevilla heeft de leiding in groep G met acht punten, Feyenoord volgt met zes. Daaronder staan Standard Luik en Rijeka, beide met vier punten. Op de slotdag moet Feyenoord op bezoek bij Standard.

Ayoub verlengt contract bij FC Utrecht

Yassin Ayoub heeft zijn contract bij FC Utrecht met twee jaar verlengd. De twintigjarige middenvelder heeft bijgetekend tot medio 2018, meldde de eredivisieclub woensdag. Ayoub speelt al sinds 2008 bij de club uit de Domstad en maakte twee seizoenen geleden zijn debuut in het eerste.

"Yassin is pas twintig jaar, maar nu al bijna niet meer weg te denken uit de selectie", zegt manager spelerszaken Edwin de Kruijff. "Hij beschikt over een goede techniek, goed tactisch inzicht en heeft het vermogen om medespelers vrij te spelen en zelf te scoren. Yassin is een echte FC Utrecht-speler."

ARD beslist nog dit jaar over Tour 2015

De ARD wil nog voor het einde van dit jaar een besluit nemen over een terugkeer van live-uitzendingen in Duitsland van de Tour de France. Dat zei Lutz Marmor, voorzitter van de Duitse zender, woensdag in Hannover.

Vanwege de talrijke dopingaffaires besloten ARD en ZDF in 2009 de live-uitzendingen te staken en alleen nog in berichtvorm de Tour te volgen. Duitse kijkers konden nog wel terecht bij Eurosport. Volgens programmadirecteur Volker Herres heeft de Tourdirectie de afgelopen jaren veel initiatieven genomen om doping te bestrijden.

Keert de ARD daadwerkelijk terug in de Tour, dan zal de zender het evenement kritisch begeleiden. "Maar we zijn geen rechter en de wielersport blijft een attractieve sport", zei Herres. Marcel Kittel en Tony Martin waren de afgelopen jaren succesvolle Duitse renners in de Tour.

Opnieuw demonstraties in Ferguson

Betogers zijn dinsdag opnieuw de straat opgegaan in het Amerikaanse Ferguson, uit protest tegen de beslissing van een onderzoeksjury dat een blanke agent niet vervolgd hoeft te worden voor de dood van een zwarte tiener. Ditmaal ging dat door de grootschalige aanwezigheid van militairen van de Nationale Garde niet gepaard met de chaos en vernielingen van een dag eerder.

Hier en daar kwam het tot schermutselingen. Een politieauto werd in brand gestoken, agenten zetten traangas in en er werden zo'n veertig arrestaties verricht, maar de omvang bleef in vergelijking met een dag eerder beperkt.

Dat was maandag anders. Toen lieten demonstranten een spoor van vernieling na, uit woede over de beslissing van de onderzoeksjury. Die oordeelde dat agent Darren Wilson niet vervolgd hoeft te worden voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown in augustus. De chaos die daarop losbrak, deed de gouverneur van de staat Missouri besluiten dinsdag honderden gardisten in te zetten om de politie te helpen de rust te bewaren in de voorstad van St. Louis.

De familie van Brown was kritisch over de conclusie van de jury, maar had opgeroepen de rust te bewaren. Wilson ondertussen gaf voor het eerst in het openbaar, in een interview met de nationale omroep ABC, tekst en uitleg over het schietincident.

De agent zei achter zijn optreden te staan en een schoon geweten te hebben. "Ik weet dat ik het juiste deed." Wilson zei in zijn confrontatie met Brown te hebben gevreesd voor zijn leven. Brown had even daarvoor een doos sigaren gestolen uit een winkel en zou vanwege zijn forse postuur een geducht gevaar hebben gevormd voor de agent. Volgens Wilson probeerde Brown zijn dienstwapen af te nemen, waarop Wilson een schot loste. Hij trof Brown in diens hand, waarop de verdachte de benen nam.

Wilson zei zich genoodzaakt te hebben gevoeld achter Brown aan te gaan. De verdachte werd uiteindelijk door zeven kogels getroffen en viel op 46 meter afstand van de dienstwagen van Wilson dood neer. Getuigen zeiden later dat Brown zich op een gegeven had omgedraaid en zijn handen in de lucht had gestoken, maar volgens Wilson is dat 'onjuist'.

Ook elders in de Verenigde Staten gingen mensen voor de tweede opeenvolgende dag de straat op om te demonstreren tegen het besluit van de onderzoeksjury. In Seattle en Albuquerque vonden vreedzame demonstraties plaats, in St. Louis, New York en Cleveland hinderden demonstranten het verkeer. Ook in Michigan, Maine, Georgia, Wisconsin en andere staten werd gedemonstreerd. In Los Angeles hielden tientallen betogers een protestmars op snelweg 101.

Ook brand bij huis eigenaar autozaak Oirschot

Bij het huis van de eigenaar van de exclusieve autozaak Carstore in Oirschot is in de nacht van dinsdag op woensdag een auto in vlammen op gegaan. De politie gaat uit van brandstichting, aldus een woordvoerder. Vorige week reed er een auto tegen de gevel van de autozaak in Oirschot en ontstond er brand.

Carstore verkoopt merken als Aston Martin, Bentley en Ferrari.

Of er een verband bestaat, kon de politie woensdag nog niet zeggen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Asscher: Turkse kritiek onjuist en ongepast

Als het klopt dat Turkije vindt dat Nederland de Turkse gemeenschap op een racistische manier bejegent, dan is dat 'een voorbeeld van ongeïnformeerd, onjuist en ongepast bemoeien met wat in een democratisch debat door een democratisch gekozen regering gebeurt'. Dat zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) woensdag.

Asscher reageerde op een brief van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken die onderweg zou zijn naar de Tweede Kamer. Hij heeft die brief nog niet gezien en kan de 'aantijging niet plaatsen'. Asscher benadrukt dat zijn integratiebeleid er juist op is gericht dat iedereen kan meedoen en erbij hoort. "Dat geldt voor alle groepen in het land."

NAVO: Rusland klaar voor invasie Oekraïne

Rusland heeft nog altijd voldoende militairen gestationeerd bij de grens met Oekraïne voor een grootschalige inval. Dat heeft de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove, woensdag gezegd. Bovendien misbruikt Rusland zijn militaire macht om politieke ontwikkelingen in Oekraïne te sturen.

Volgens Breedlove is ook een groot aantal Russische militairen actief in Oekraïne. Ze trainen en adviseren rebellenstrijders. Moskou ontkent categorisch dat het een directe rol speelt in Oekraïne.

Oekraïne heeft tot dusver militaire hulp toegezegd gekregen van diverse westerse landen. Breedlove zei dat de focus moet komen te liggen op het uitbreiden van de mogelijkheden van de Oekraïense strijdkrachten.

Passagiers duwen vliegtuig aan

De passagiers van een Russisch verkeersvliegtuig van het type Toepolev 134 hebben hun vliegtuig moeten aanduwen op het vliegveld van Igarka in Siberië. De Siberische luchtvaartautoriteiten hebben woensdag laten weten dat het toestel moest vertrekken bij 52 graden onder nul. Het remsysteem was vastgevroren en het vliegtuig kon zijn parkeerplaats niet verlaten.

Een groot deel van de 74 passagiers en zeven bemanningsleden besloot niet te wachten tot de dooi zou intreden, maar slaagde erin het toestel van zijn plek te duwen. De vlucht naar de regiohoofdstad Krasnojarsk is vervolgens probleemloos verlopen, meldden de autoriteiten woensdag.

Verkeersvliegtuig even aanduwen
Passagiers moesten verkeersvliegtuig even aanduwen (Foto: ANP)

Vijftig nabestaanden zeelieden geven dna

Ongeveer vijftig nabestaanden van vermiste zeelieden hebben positief gereageerd op een oproep om dna af te staan. De politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hopen dat ze met dit materiaal onbekende slachtoffers uit zee kunnen identificeren.

Bijna vijftig nabestaanden hebben wangslijmvlies afgestaan aan rechercheurs van het coldcaseteam van de Haagse politie. Dat gebeurde dinsdagavond op een informatiebijeenkomst in Katwijk. Vijf anderen maken binnenkort een afspraak om op een later moment bij hun thuis dna te laten afnemen.

Vorige week hadden de politie en het NFI opgeroepen tot het afstaan van dna. De profielen van de nabestaanden worden vergeleken met profielen van lichamen die langs de kust van de Noordzee zijn aangespoeld.

Het NFI verwacht begin volgend jaar de eerste resultaten. De politie stelt nabestaanden van wie het dna-profiel een match heeft opgeleverd persoonlijk op de hoogte.

Rutte vrijdag bij aankomst slachtoffers MH17

Minister-president Mark Rutte (VVD) is vrijdag op vliegbasis Eindhoven aanwezig bij de aankomst van stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag bekend.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zijn aanwezig. Rond de aankomst zal dezelfde ceremonie plaatsvinden als bij eerdere aankomsten van slachtoffers. Het militair transportvliegtuig landt rond 16.00 uur op Eindhoven.

Het wordt de zevende keer dat lichamen van slachtoffers naar Nederland worden teruggebracht. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van de Boeing van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Zundert grijpt in bij clubhuis No Surrender

De gemeente Zundert dreigt motorclub No Surrender met hoge dwangsommen omdat het hoofdkwartier een illegaal horecabedrijf zou zijn. Dat heeft advocaat Jan Piet van Rossum van No Surrender en president Klaas Otto woensdag gezegd.

De advocaat denkt dat de gemeente de motorclub met de hoge boetes wil dwingen tot sluiting van het clubhuis in Zundert. De motorclub ontkent dat het hoofdkwartier een horecagelegenheid is. Het clubhuis is twee avonden per week geopend en er zijn dan hooguit vijftig leden. Er wordt geen drank of eten verkocht, zegt hij.

Bij de gemeente was woensdag nog niemand beschikbaar voor een toelichting.

Patrick S. hoort 25 jaar en tbs eisen

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep geen levenslang meer tegen Patrick S., maar 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat bleek woensdag in het gerechtshof in Den Haag.

De 37-jarige S. uit Spijkenisse werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld voor het doden van de 21-jarige Farida Zargar en de 43-jarige Nanda Kerklaan in 2010 en de poging tot moord op een Poolse man een jaar later.

Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) is S. verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou een zeer beperkt vermogen hebben zijn eigen gevoelens en die van anderen te begrijpen. Het PBC adviseerde daarom een tbs-behandeling.

Egypte opent grens met Gaza

Egypte heeft woensdag voor het eerst in een maand de grens met Gaza weer geopend. De grens was al sinds 24 oktober dicht, waardoor veel Palestijnen niet naar huis terug konden keren. De overgang werd gesloten na een aanslag waarbij 31 Egyptische militairen om het leven kwamen.

Maher Abu Sabha, de chef van de grenspost aan Gazaanse zijde, zei dat de overgang tot en met donderdag open is, maar alleen voor mensen die Gaza in willen. Hij heeft de Egyptische regering opgeroepen om de grens ook open te stellen voor mensen die de Gazastrook juist uit willen.

De afgelopen tijd is Egypte bezig geweest met de aanleg van een bufferzone in het grensgebied in een poging smokkel tegen te gaan. Huizen die in de weg stonden zijn gesloopt en de bewoners hebben opdracht gekregen te vertrekken.

Rabobank: economie groeit twee keer zo hard

De Nederlandse economie groeit volgend jaar met 1,5 procent twee keer zo hard als dit jaar. Toch is er geen reden voor uitbundig optimisme, stellen economen van de Rabobank in hun woensdag verschenen Visie op 2015.

De werkloosheid daalt weliswaar, maar blijft nog steeds hoog. Positief is dat het besteedbare inkomen van huishoudens voor het tweede jaar op rij toeneemt en het herstel op de woningmarkt doorzet. "Daardoor wordt de economische groei volgend jaar iets minder afhankelijk van de uitvoer. Behalve de bedrijfsinvesteringen zullen eindelijk ook de particuliere consumptie en de woninginvesteringen weer toenemen", zeggen de economen.

Toch is er geen reden voor een jubelstemming. "De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn verre van spectaculair, met de eurozone als zorgenkind, en een niet onaanzienlijke hoeveelheid risico's die de wereldwijde groei danig kunnen verstoren", aldus chef-econoom Wim Boonstra. "De Nederlandse economie zal het volgend jaar weliswaar aanmerkelijk beter doen dan in de jaren die achter ons liggen, maar ook hier moeten we genoegen nemen met een zeer gematigde groei die nog ver weg ligt van de groeicijfers die we voor de crisis gewend waren."

In hun Visie op 2015 stellen de economen dat er voor het kabinet een uitgelezen kans ligt om met de hervorming van het belastingstelsel ons land economisch verder te versterken.

Duitsland wil dertig procent vrouwen op topposities

De Duitse regering wil dat grote bedrijven in hun raden van toezicht ten minste dertig procent vrouwen opnemen. Een wetsvoorstel zal in december aan het kabinet worden voorgelegd. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd.

Momenteel maken vrouwen zo'n 22 procent uit van niet-uitvoerende posities in besturen van ondernemingen op de Duitse DAX 30-index. Directies bestaan maar voor zes procent uit vrouwen.

Het plan van de regering is vanaf 2016 bedoeld voor honderd bedrijven op de index. Bedrijven die niet aan de norm voldoen mogen geen mannen meer benoemen in hun bestuur.

Een vrouwenquotum was een van de eisen van de sociaaldemocraten om met de conservatieven van Merkel een coalitie aan te gaan.

Vrouw fraudeert voor 200.000 euro met pgb

Een vrouw is dinsdag in Almelo aangehouden omdat zij voor minimaal tweehonderdduizend euro zou hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten. Dat meldt de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, woensdag. De woning van de vrouw is doorzocht en goederen en administratie zijn in beslag genomen.

Volgens de SZW heeft de vrouw formulieren vervalst en niet geleverde zorg gedeclareerd. Ook zou zij familieleden onterecht hebben opgevoerd als zorgverleners.

Een persoonsgebonden budget, oftewel pgb, is een door de overheid verleend geldbedrag waarmee mensen de zorg of begeleiding kunnen inkopen die zij nodig hebben.

Cosby keldert op lijst betrouwbare personen

Hij stond derde op de ranglijst van meest betrouwbare beroemdheden, maar Bill Cosby heeft een flinke duikeling gemaakt. Volgens Amerikaanse media staat hij nu op plek 2615 van in totaal drieduizend bekende mensen.

Het bedrijf The Marketing Arm publiceert elk jaar de ranglijst, gebaseerd op een online-enquête. Cosby stond tussen mensen als Tom Hanks en Betty White, maar de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de 77-jarige komiek hebben daar verandering in gebracht.

Opvallend is dat eerdere beschuldigingen geen effect hadden op het imago van Cosby, en recente beschuldigingen wel. De verklaringen van verschillende bekende vrouwen hebben er onder meer voor gezorgd dat tv-uitzendingen niet doorgaan en theatershows met Cosby zijn geannuleerd.

Omzetkrimp telecomaanbieders zwakt af

Telecomaanbieders zagen hun omzet uit mobiele diensten in het derde kwartaal minder sterk achteruithollen dan in de voorgaande kwartalen. De omzet uit telefoon-, sms- en dataverkeer kwam uit op 1,26 miljard euro, oftewel 6,4 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

De voorgaande drie kwartalen lieten nog een omzetkrimp zien van op jaarbasis circa acht procent. De markt blijft echter kampen met moeilijke economische omstandigheden. Er zijn veel klanten die overstappen op een goedkoper sim only-abonnement en de inkomsten van de telecomaanbieders op diensten buiten de bundel lopen ook terug.

Vodafone wist zijn marktaandeel afgelopen kwartaal iets uit te breiden. Bij concurrenten T-Mobile en KPN liep dit daarentegen licht terug, aldus Telecompaper.

Taakstraf voor mishandeling Zwarte Piet

Een 31-jarige man uit Almelo heeft een taakstrafje van twintig uur gekregen omdat hij bij de intocht van Sinterklaas in Almelo een 15-jarig meisje, dat voor Zwarte Piet speelde, heeft mishandeld. Ook moet hij een schadevergoeding van 150 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Almelo woensdag bepaald.

Volgens de man, oorspronkelijk afkomstig uit Angola, was hij geprovoceerd door een groepje waarvan het meisje deel uitmaakte. Ze zouden hem Zwarte Piet hebben genoemd. Uit woede had hij het meisje een 'zachte' klap gegeven en het groepje toegeschreewd dat ze racisten waren. De jonge piet had twee dagen last van een pijnlijk oog.

Dekker wist van doorspelen gegevens leerlingen

Dat de gegevens van basisschoolleerlingen worden doorgespeeld naar uitgevers van lesmateriaal wist staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) al maanden. In april werd hem een kritisch rapport toegestuurd, waaruit bleek dat persoonlijke gegevens van kinderen op de basisschool toegankelijk zijn voor bedrijven. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Accountantsbureau PWC deed in opdracht van Dekker onderzoek naar de privacy van basisschoolleerlingen. Uit het onderzoek bleek verder dat tussen scholen en bedrijven geen afspraken zijn gemaakt over het gebruik van de gegevens. Dekker nam naar aanleiding van het rapport geen maatregelen en stuurde het ook niet naar de Tweede Kamer.

Eerder maakte RTL Nieuws al bekend dat basisscholen gegevens van scholieren zonder toestemming van ouders doorspelen aan vier uitgevers van lesmateriaal, zoals Malmberg en Noordhoff. De ontwikkelaars van lesprogramma's op de computer houden de vorderingen van leerlingen bij. Hiervoor hebben zij toegang tot de naam van het kind en de uitkomsten van toetsen. Het zou gaan om de gegevens van meer dan een miljoen basisschoolleerlingen. Daarmee wordt de Wet op de bescherming persoonsgegevens door zowel de school als de uitgever overtreden.

Heroïne eist twee levens in Amsterdam

Twee Britse toeristen van 20 en 21 jaar zijn dinsdag dood in hun hotelkamer in Amsterdam-Zuid aangetroffen. Ze hadden zeer waarschijnlijk witte heroïne gesnoven, meldt de politie woensdag. De heroïne werd mogelijk als cocaïne verkocht.

Uit een spoedtest van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat de heroïne qua samenstelling gelijk is aan de heroïne die bij eerdere onderzoeken is aangetroffen, aldus de politie. Begin november overleed een Britse man al aan de drugs, twee anderen raakten onwel toen ze de heroïne gebruikten.

De recherche heeft het onderzoek in behandeling. Op de lichamen moet nog sectie plaatsvinden.

Inbraak in auto VanVelzen

Roel van Velzen heeft woensdag via Twitter laten weten dat het even niet meezit. De artiest schrok enorm toen hij woensdagochtend nietsvermoedend in het donker in zijn auto stapte en daar een ravage aantrof.

Een onbekende dader bleek nogal onder de indruk te zijn geweest van zijn navigatiesysteem en had die er met veel geweld uit gesloopt. De inbraak was vakkundig uitgevoerd, vermoedt de 36-jarige zanger. Via een ingetikt ruitje was de dief gemakkelijk binnengekomen.

Tot grote woede van VanVelzen, die zich niet kon beheersen om dit onrecht via Twitter de wereld in te slingeren. Met een foto erbij van een leeggetrokken en totaal verwoest dashboard. "Ruitje in, complete dashboard open, navi er vakkundig uitgesloopt vannacht. Cynisch; de groene kaart was klaargelegd."

VanVelzen is niet de enige BN'er die ten prooi is gevallen aan autodieven. Bij de auto van Dries Roelvink werd afgelopen weekend voor de zoveelste keer een ruitje ingeslagen. Of er wat gestolen was, zei Roelvink er niet bij. Kort na de inbraak liet de zanger een nieuwe ruit zetten om weer snel de weg op te kunnen.

Verdachte mishandeling vrijuit om hersentumor

Een Tilburger wordt definitief niet vervolgd voor de mishandeling van een jongen in Chaam, omdat hij door een hersentumor raar gedrag kan vertonen. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat bepaald over een klacht van de ouders van het slachtoffer. De uitspraak en de uitleg maakt het hof niet openbaar, aldus een woordvoerster woensdag.

De jongen uit Breda werd vorig jaar een paar keer door de man tegen het hoofd geschopt. Vanwege zijn gezondheidstoestand werd de Tilburger niet aangehouden en niet vervolgd. De man gebruikt medicijnen en heeft een medische verklaring, stelde het Openbaar Ministerie. De ouders van de jongen waren het niet eens met die beslissing en stapten naar de rechter.

Weer paarden mishandeld

Afgelopen weekeinde zijn paarden mishandeld in het Brabantse Bavel en Groesbeek in Gelderland. De laatste tijd zijn bijna honderd merries in heel Nederland mishandeld. Of alle paarden door steeds dezelfde dader worden toegetakeld, is niet duidelijk. Er loopt een landelijk onderzoek.

De eigenaresse van een oude merrie in Bavel ontdekte zaterdag dat haar paard ernstig was mishandeld. Een dierenarts constateerde dat het letsel door een mens met een scherp voorwerp moet zijn veroorzaakt. De eigenaresse deed maandag aangifte, aldus de politie woensdag. Ook in Groesbeek liep een paard in de wei wonden aan het achterlijf op.

RVD onderzoekt drone-opnames Binnenhof

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd bij het maken van opnames van het Binnenhof voor het programma Zondag met Lubach. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld.

Presentator Arjen Lubach toonde in het programma van zondag luchtopnames van het Binnenhof en het Torentje waar zich de werkkamer van premier Mark Rutte bevindt. "Wij van Zondag met Lubach dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten", zo kondigde de presentator het filmpje in de uitzending van afgelopen zondag aan. "Hoe ver mag je gaan? Om dat te onderzoeken, filmden wij een torentje."

Als bewijsbaar is dat er een drone is gebruikt, dan gaan wij aangifte doen, stelt de woordvoerder van de RVD. "Het is natuurlijk prima als mensen van een afstandje fotos van het torentje maken. Maar het is niet toegestaan om met zo'n klein vliegtuigje boven het Binnenhof te vliegen."

De RVD verwijst naar de veroordeling van positiviteitsgoeroe Emile Ratelband, die in mei 2010 als publiciteitsstunt een modelvliegtuigje over de regeringsgebouwen liet vliegen. Lubach laat weten verder geen toelichting te willen geven op het besluit van de RVD zijn opnames te onderzoeken.

In Nederland is het formeel verboden om bedrijfsmatig te filmen met een drone, tenzij de bestuurder voldoet aan een reeks eisen die voorheen alleen golden voor piloten. Journalistenvakbond NVJ denkt na over een proefproces om de wetgeving te versoepelen voor journalisten. Voor een hobbyist geldt dat hij met zijn drone niet recht boven mensenmassas, bebouwing of openbare wegen mag vliegen. Gemeenten en provincies kunnen zelf extra beperkingen opleggen voor bijzondere locaties.

Vijftien tips over mishandeling zwangere vrouw

Na een uitzending van Opsporing Verzocht zijn vijftien tips binnengekomen over de mishandeling van een zwangere vrouw door een wielrenner, begin november in Leiden. Ook heeft zich een getuige van het voorval gemeld. Dat heeft een politiewoordvoerder woensdag gezegd.

De wielrenner klapte achterop de auto van de vrouw, toen zij ineens moest remmen voor een fietser. De man werd zo kwaad dat hij de bestuurster met de vuisten in het gezicht sloeg. Vervolgens trok hij haar door de bosjes en viel ze in het water van de Vliet. Hij wilde haar eigenlijk achterlaten, maar toen ze riep dat ze zwanger was, probeerde hij haar de kant op te trekken. Dat lukte met hulp van een voorbijganger. De wielrenner ging er daarna vandoor.

De getuige die zich heeft gemeld, zag het incident gebeuren terwijl hij over de brug over de Vliet fietste.

Merkel: sancties tegen Rusland onvermijdelijk

Economische sancties tegen Rusland zijn 'onvermijdelijk' en het zal 'geduld en doorzettingsvermogen' vergen om de crisis in Oekraïne te beëindigen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag in de Bondsdag gezegd.

Er is 'geen excuus of rechtvaardiging voor de Russische annexatie van de Krim en geen excuus voor Ruslands directe of indirecte betrokkenheid in de strijd in Donetsk en Loehansk', aldus de bondskanselier. Volgens haar blijft een effectief bestand in Oost-Oekraïne wensdenken en zijn economische sancties daarom 'onvermijdelijk'.

Schade vogelgriep tien miljoen per week

De uitbraak van vogelgriep heeft vorige week gezorgd voor een kostenpost van ruim tien miljoen euro. Deze schatting doet pluimvee-econoom Peter van Horne van het onderzoeksinstituut LEI woensdag.

De schade ontstond door de ruimingen van bedrijven en het stilleggen van de slachterijen. Voor iedere week dat het regioverbod van kracht is en er geen nieuwe kuikens naar de bedrijven mogen, komt daar nog eens negen tot tien miljoen bij, verwacht Van Horne.

Kamer: defensie doet mee aan te veel missies

Nederland doet aan te veel kleine defensiemissies mee. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een evaluatie van de kleine uitzendingen. Nederlandse militairen nemen momenteel deel aan rond de twintig missies in het buitenland.

"Leidt dit niet tot versnippering?", vroeg Wassila Hachchi van D66. Wat levert het op om drie militairen in de Centraal Afrikaanse Republiek te hebben en twee op de Golanhoogte, aldus Hachchi. Zij vindt dat het kabinet zou moeten inzetten op minder missies. "Meer de diepte in en dan langer meedoen."

Ook het CDA, VVD en SP zetten vraagtekens bij deelname aan zoveel missies. Ronald Vuijk van de VVD vroeg zich af hoe zinvol het is om aan zoveel uitzendingen mee te doen. "Wat heeft de bijdrage van één militair voor zin?"

Hilversummer in de cel na verkoop nieuwe drug

Een 35-jarige man uit Hilversummer moet voorlopig in de cel blijven zitten omdat hij de relatief nieuwe drug NPS heeft verkocht. Drie jongeren uit Laren en Huizen werden vorige week ziek nadat ze 0,3 gram van deze psychoactieve stof hadden gebruikt, meldt de politie woensdag.

De jongeren waren verward en erg agressief. Ze zeiden zelf dat ze de partydrug 2CB hadden gebruikt, maar onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut toonde aan dat het om NPS gaat. Deze drug is nog niet opgenomen in de Opiumwet.

De Hilversummer werd al op 18 november gearresteerd. Hij had ook MDMA en amfetamine in huis. Hij moet op 3 december voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen.

Apple richt zijn vizier op virtual reality

Technologiereus Apple lijkt ook lucht te hebben gekregen van de opkomende markt van virtual reality. Op hun website is namelijk een vacature verschenen met een beschrijving die er op wijst dat Apple ook voorbereidingen treft voor virtual reality.

Volgens de beschrijving zoekt Apple een "ontwikkelaar voor apps die kunnen integreren met virtual reality systemen". Ook is het een vereiste dat de sollicitant verstand heeft van het programmeren van 3D graphics met OpenGL, DirectX en VR/AR. Vooral dit laatste wijst erop dat Apple bezig is met virtual reality.

Op welke manier Apple bezig is met virtual reality is echter nog onduidelijk. Er verschenen al eerder patenten van Apple voor verschillende modellen van VR-brillen (zie plaatje hieronder), maar op welke manier deze geïmplementeerd gaan worden en of Apple überhaupt aan zo'n bril werkt is nog onduidelijk. Apple kennende zullen we waarschijnlijk hier pas meer duidelijkheid over krijgen op de bekende jaarlijkse presentaties.

Wanneer Apple de VR-markt betreedt, zullen ze zonder twijfel te maken krijgen met flinke concurrentie. Rivaal Samsung werkt momenteel aan de Gear VR en uiteraard is er ook nog de Oculus Rift. Ook Sony werkt momenteel aan een model, dat specifiek gericht zal zijn op games.

Apple Virtual Reality Patent
Apple richt vizier op virtual reality

Saudi-Arabië: MERS eiste al 348 levens

In totaal zijn in Saudi-Arabië 348 mensen overleden aan het MERS-virus. Dat heeft het Saudische ministerie van volksgezondheid woensdag gezegd. Kortgeleden bezweken in Riyad nog twee mensen aan het virus.

In totaal hebben 810 mensen het virus opgelopen sinds het in 2012 voor het eerst werd ontdekt. Sinds de ontdekking zijn ook in andere delen van de wereld mensen ziek geworden. Het grootste aantal patiënten woont in Saudi-Arabië.

MERS behoort tot dezelfde ziektefamilie als SARS en verkoudheid. In 2003 overleden ongeveer achthonderd mensen aan een mondiale SARS-epidemie. MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus.

PvdA op bres voor collectieve pensioenregeling

Werknemers moeten collectief blijven sparen voor hun pensioen. Aanpassingen aan het huidige pensioensysteem zijn nodig, maar de kern moet overeind blijven. Daarvoor pleit de PvdA woensdag in het Kamerdebat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

"Nederland heeft zowat het meest weerbare stelsel ter wereld. Dat moeten we behouden", aldus PvdA-Kamerlid Roos Vermeij, die het pensioensysteem woensdag naar voren brengt. Klijnsma is bezig met een nationale pensioendialoog met onder meer vakbonden, werkgevers, jongerenorganisaties en pensioenuitvoerders. Die moet leiden tot een discussie en mogelijk tot een ingrijpende verbouwing van het Nederlandse pensioensysteem.

Maar wat de PvdA betreft mag dat niet leiden tot het vervangen van het huidige stelsel door een systeem waarin iedereen zijn eigen pensioenspaarpotje heeft en er geen verplichte collectieve regeling meer bestaat. Wel moet het volgens Vermeij makkelijker worden je pensioen mee te nemen als iemand van werkkring verandert. Ook het huidige systeem van de doorsneepremie - waarbij jong en oud hetzelfde bedrag betalen - moet tegen het licht worden gehouden. De doorsneepremie pakt nadelig uit voor jongeren.

Vermeij zal in het debat met minsiter van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) het belang van collectieve afspraken benadrukken. Ze vindt dat zzp'ers en flexwerkers meer moeten profiteren van deze regelingen op het gebied van sociale zekerheid. Ze wil onder meer dat zzp'ers makkelijker toegang krijgen tot kinderopvang.

De PvdA kiest hiermee een heel andere insteek dan de VVD. VVD-Kamerlid Anne Mulder gaat in het begrotingsdebat juist pleiten voor een 'dynamische arbeidsmarkt', waarin vaste en flexibele contracten naast elkaar bestaan. Het bedrijfsleven mag volgens de liberalen niet worden opgezadeld met collectieve verplichtingen bij bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Cees Stam weer thuis na derny-ongeval

Dernyrijder Cees Stam is weer thuis nadat hij bij een val van zijn gangmaakmotor tijdens de zesdaagse van Amsterdam ernstige verwondingen had opgelopen. "De laatste tweeënhalve week wist je wel dat het de goede kant opging, nadat hij uit coma was geraakt en van de beademing af mocht. Hij was al redelijk stabiel. Gelukkig is hij nu weer thuis", meldde zijn zoon, oud-renner Danny Stam, woensdag bij de NOS.

Stam (69) was door hartritmestoornissen onderuitgegaan en daarna aangereden door een andere derny. Hij brak een aantal ribben, liep een hersenkneuzing op en lag sindsdien in het VUmc in Amsterdam, aanvankelijk in kritieke toestand.

"Nadat hij uit coma was gekomen, waren we nog wel bang voor hersenschade. Hij was eerst nog wat verward", vertelde zoon Danny. "Het zal nog even duren voordat hij volledig hersteld is. Hij zal in ieder geval nooit meer op een derny stappen."

Kramer verkiest trainingskamp boven WB Berlijn

Schaatser Sven Kramer zal volgende week niet deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Dat liet de schaatser weten op de website van Team LottoNL-Jumbo. Hij gaat met zijn ploeggenoten Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg op een trainingskamp van tien dagen in Collalbo.

"Ik had heel graag meegedaan, maar ik heb gewoon een extra trainingsblok nodig om ook goed te kunnen presteren tijdens het tweede gedeelte van het seizoen", aldus Kramer. "Die trainingsstage in Italië had ook een week later gekund, maar dan zou ik – in plaats van Berlijn – juist de World Cup in Thialf moeten schrappen. En dat wilde ik uiteraard niet."

De beslissing op deze wereldbekerwedstrijd te laten schieten stond volgens coach Jac Orie al enige tijd vast. "We hebben deze zomer alle scenario’s doorlopen en kwamen toen al tot de conclusie dat je keuzes moet maken. Vanaf eind december gaan we van de ene belangrijke race naar de andere."

De wereldbekerwedstrijd in Berlijn staat van 5 tot en met 7 december op het programma. Een week later is de WB in Heerenveen. 

Brabantse nachttrein stopt om 02.00 uur

De nachttreinen tussen steden in Noord-Brabant rijden vanaf 2016 nog maar tot 02.00 uur. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dat besloten op voorstel van de NS. De provincie meent dat het maatschappelijke belang voldoende is gediend met alleen de vroege nachttreinen, staat woensdag in een bericht aan Provinciale Staten.

De nachttreinen tussen Eindhoven en Utrecht, Eindhoven en Rotterdam en Tilburg en Den Bosch rijden nu op vrijdag en zaterdag tot 04.00 uur. De NS lijdt op deze ritten verlies, maar de provincie en de grote steden compenseren dat tot dusver. Er is geen extra geld nodig als de nachttreinen om 02.00 stoppen.

In 2012 is ook voorgesteld om de treinen eerder te laten stoppen maar dat stuitte destijds op grote weerstand.

Politie Hong Kong arresteert protestleiders

De politie in Hong Kong heeft woensdag enkele leiders gearresteerd van de protestbeweging die al wekenlang demonstreert voor meer democratie. De arrestaties werden verricht bij het opruimen van de barricades die de betogers hadden opgericht. Het is de vraag hoe het verder moet nu de beweging haar leiders kwijt is.

Al twee dagen lang is de politie bezig een kamp van de betogers in de wijk Mong Kok te ontruimen. Metalen dranghenken, tenten en dekzeilen worden weggehaald. Volgens de lokale zender RTHK zijn meer dan twintig mensen opgepakt. Een handvol woedende betogers verzette zich woensdag tegen de ontruiming en was bereid de strijd aan te gaan met de tientallen politieagenten.

In Mong Kok is de groep betogers anders van samenstelling dan bij de twee andere protestkampen in de stad. De groep in Mong Kok is strijdlustiger. Nu de leiders zijn weggevallen is het echter de vraag hoe het nu verder moet. "Na de ontruimingsoperatie hebben we geen leider meer", aldus de 19-jarige Ken Lee. "We moeten tot middernacht wachten en het hangt er allemaal vanaf wat er vanavond gebeurt. Afwachten of de mensen het gebied opnieuw willen bezetten of naar een andere plek willen."

Leiders Bandidos vast op verdenking afpersing

De president en de vicepresident van de motorclub Bandidos zijn woensdag aangehouden. De politie verdenkt de twee kopstukken van de Bandidos van het afpersen van een lid dat uit de club wilde stappen.

De 38-jarige president is aangehouden in zijn huis in Heemskerk. De 52-jarige vicepresident werd in zijn woning in Heerhugowaard opgepakt. Verder heeft de politie huiszoeking gedaan in de huizen van de verdachten, het clubhuis van de Bandidos in Heerhugowaard en twee opslagboxen van de club in Beverwijk. De politie nam telefoons en computers in beslag.

Na 50 jaar eindelijk olympische medaille voor kunstschaatsers

Het Amerikaanse kunstschaatsduo Vivian en Ronald Joseph heeft olympisch brons gewonnen in het paarrijden. Het gaat daarbij om de Olympische Spelen van Innsbruck in 1964. Na jaren van getouwtrek heeft het Internationaal Olympisch Comité broer en zus Joseph eindelijk erkend als winnaars van het brons.

De Joseph's werden vierde in Innsbruck, maar kregen twee jaar later het brons omgehangen na de diskwalificatie van het Duitse team. Wereldkampioenen Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler bleken nog voor de Spelen in Innsbruck een (professioneel) contract getekend te hebben bij het beroemde Holiday on Ice. Amateurstatus was in die tijd nog zeer belangrijk, waardoor de Duitsers hun medaille in moesten leveren en de Joseph's een plek opschoven.

Tijdens een bijeenkomst van het IOC in Istanbul werd in 1987 echter besloten dat de Duitsers 'gerehabiliteerd' werden en dat ze hun zilveren medailles terug zouden krijgen. Daardoor moest het Canadese duo Debbi Wilkes/Guy Revell - oorspronkelijk derde - hun zilver weer inleveren en viel Team Joseph weer buiten de prijzen. Deze beslissing werd nooit uitgebreid naar buiten gebracht en de officiële resultaten zijn dan ook nooit gewijzigd, waardoor de Joseph's officieel nooit als winnaars van brons genoemd werden.

Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler tijdens de 'Weense ijsrevue' in Amsterdam in 1964 (WikiCommons/Anefo)
Marika Kilius en Hans-Jürgen Bäumler tijdens de 'Weense ijsrevue' in Amsterdam in 1964 (WikiCommons/Anefo)

Na veel aandringen door de Amerikaanse en Canadese kunstschaatsbonden en olympische comité's heeft het IOC deze week eindelijk de officiële resultaten aangepast. "Ik ben dolgelukkig", aldus de nu 66-jarige Vivian Joseph. "Het is jammer dat het zo lang heeft moeten duren, maar ik ben heel blij dat het eindelijk zo ver is." Vivian en Ronald vinden het vooral jammer dat het na al die jaren een paar maanden te laat is voor hun toenmalige coach. Peter Dunfield probeerde jarenlang om de resultaten gewijzigd te krijgen, maar overleed eerder dit jaar op 82-jarige leeftijd.

"We hebben respect voor de manier waarop de Joseph's met deze zaak om zijn gegaan, wetende dat het ze heel veel frustratie bezorgd moet hebben", zegt David Raith, de baas van de Amerikaanse kunstschaatsbond. Debbi Wilkes, nu officieel winnares van zilver, was ook blij met de beslissing: "Dit is een fantastisch cadeau voor mijn pensioen". Wilkes werkte tot dit jaar voor de Canadese kunstschaatsbond en is blij om niet meer gezien te worden als 'winnares van zilver en brons'. Het Duitse duo mag hun medailles overigens houden, zij zijn nu officieel winnaars van zilver, samen met Wilkes en Revell.

Zalando voorziet kleine winst voor 2014

Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando denkt het jaar af te sluiten met een kleine winst. Dat meldde het concern woensdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Zalando, dat onlangs zijn debuut op de beurs in Frankfurt maakte, voorziet aan het einde van het jaar een 'geringe winstgevendheid'. Over de afgelopen drie maanden boekte het concern een verlies van ruim vijfhonderdduizend euro, tegen een min van ruim 52 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van de webwinkel steeg naar ruim vijfhonderd miljoen euro.

Het aantal klanten van Zalando steeg naar 14,1 miljoen, terwijl het aantal bezoekers van de site het afgelopen kwartaal uitkwam op 321,7 miljoen. In dezelfde periode een jaar eerder bezochten 291 miljoen consumenten de site.

Datingsites onduidelijk over kosten en opzeggen

Datingwebsites zijn vaak onduidelijk over de kosten van een abonnement en de regels omtrent opzeggen. Dat meldt de Consumentenbond woensdag op basis van een onderzoek naar tien datingsites. De prijzen staan in de meeste gevallen niet op de homepage vermeld.

Consumenten kunnen bij veel datingsites de abonnementskosten alleen vinden na veel doorklikken. Bij drie websites worden de prijzen zelfs pas vermeld na inschrijving. Bovendien verlengt het merendeel van de datingsites het abonnement stilzwijgend, waarbij de abonnementskosten in een aantal gevallen na verlenging flink omhooggaan.

De Consumentenbond hanteert het Keurmerk Veilig Daten voor datingsites die helder en transparant zouden moeten communiceren over prijzen en abonnementen. Uit het onderzoek blijkt echter dat ook de sites die dit keurmerk ontvingen, niet duidelijk zijn over de kosten. De Consumentenbond gaat de datingsites hier op aanspreken.

Ziekenhuis De Sionsberg failliet

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is failliet. Het ziekenhuis kan niet meer aan haar financiële verplichtingen voldoen. De Stichting Zorggroep Pasana, waar het Friese ziekenhuis onder valt, gaat het faillissement van de gehele Zorggroep Pasana aanvragen. Dat is woensdag bekendgemaakt.

"De faillissementsaanvraag blijkt de enige overgebleven optie", staat in een schriftelijke verklaring. Er worden wel voorzieningen voorbereid voor een doorstart van ouderenzorg.

De Sionsberg verkeert al tijden in financieel zwaar weer. Vorig jaar werd duidelijk dat ongeveer een derde van het personeelsbestand zou worden ontslagen. Het ziekenhuis zou gaan fuseren met ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, maar dit gaat nu niet meer door.

Bruinvissen aangevallen door grijze zeehonden

De zwaar verminkte bruinvissen die jaarlijks op de Nederlandse kust aanspoelen zijn vaak het slachtoffer van grijze zeehonden. Dat meldt de Wageningen Universiteit woensdag. Bij onderzoek naar de bijtwonden van drie bruinvissen die vorig jaar aanspoelden is het dna van drie verschillende grijze zeehonden gevonden.

De bruinvissen waren in leven op het moment dat de wonden werden toegebracht, wat betekent dat sprake is van dodelijke aanvallen en niet van aas eten. Bovendien waren de dieren over het algemeen jong en in goede conditie. Hoe de zeehonden de bruinvissen te pakken krijgen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zien grijze zeehonden de dieren als prooi.

Onder onderzoekers bestond al langer het vermoeden dat bruinvissen worden aangevallen door grijze zeehonden, maar hiervoor was tot nu toe geen bewijs. Tussen 2003 en 2013 werd al op ruim duizend aangespoelde bruinvissen sectie verricht. Bij de dieren ontbraken grote stukken voedzaam spek.

Poetins tijger valt geiten aan in China

Een zeldzame Siberische tijger die door de Russische president Vladimir Poetin de vrijheid werd gegund heeft zondag en maandag in het noordoosten van China vijftien geiten doodgebeten. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua woensdag. Boeren in de provincie Heilongjiang zitten in de rats door de bloeddorst van het roofdier.

Oestin is een van drie Siberische tijgers die in mei door Poetin in een afgelegen deel van de regio Amoer in het wild werden vrijgelaten. Naast Oestin is ook een andere tijger, Koezja, de grens met China overgestoken. Medewerkers van het Chinese wildbeheer houden de dieren in de gaten en hebben hen met volgapparatuur uitgerust.

Koezja zou vorige maand ook op een boerderij in Heilongjiang hebben toegeslagen. Dat kostte vijf kippen het leven.

Fan remake van Vampire: The Masquerade neergehaald

Project Vaulderie, een remake van het avonturenspel Vampire: The Masquerade - Bloodlines gemaakt door fans, is niet meer. CCP games heeft geëist dat productie van het spel onmiddellijk gestopt wordt, en wel op een manier waar onze grote vriend Tim Kuik van in zijn handjes zou wrijven.

Volgens de makers van Project Vaulderie heeft CCP Games, bekend van onder andere EVE online, een zogenaamde Cease and Desist-brief geschreven, wat in essentie betekent dat de productie van het spel onmiddellijk gestopt moet worden.

Het doel van Project Vaulderie was om een niet-commerciële remake te maken van Vampire: The Masquerade - Bloodlines, een game die zo'n kleine tien jaar geleden werd uitgegeven door het inmiddels opgeheven Troika Games. Die game was op zijn beurt weer gebaseerd op de tabletop game Vampire: the Masquerade, waarbij spelers hun eigen avonturen beleven als vampiers in een moderne wereld onder leiding van een verteller, vergelijkbaar met Dungeons and Dragons en Pathfinder.

De makers van Project Vaulderie waren niet van plan om het spel zonder toestemming uit te geven. Omdat Activision de publisher was van Bloodlines, had de groep al plannen gemaakt om met Activision te overleggen over de rechten. In de brief geeft Activision aan dat dit een misvatting is: "Hoewel Activision inderdaad over de rechten van Bloodlines beschikt, heeft CCP games alle andere rechten die gerelateerd zijn aan Vampire: the Masquerade."

Ondanks de tegenslag geeft de groep zich nog niet gewonnen. De makers hebben aangegeven dat ze nu op zoek gaan naar alternatieven om de remake alsnog uit te brengen. Jammer genoeg kan dit nog lang duren: "we zoeken naar andere manieren om aan onze game te blijven werken, maar we kunnen hier voorlopig nog niks over zeggen. We vragen jullie om geduldig te blijven en hoop te blijven houden."

Pikant detail is dat CCP Games eerder nog een Vampire: The Masquerade game van eigen makelij in de prullenbak heeft gegooid. De ontwikkeling van de MMO World of Darkness werd uiteindelijk na negen jaar gestopt, in april 2014.

Project Vaulderie
De terugkeer naar Santa Monica laat nog even op zich wachten...

Eva Mendes: wilde nachten als moeder

Actrice Eva Mendes dacht dat het op haar veertigste wel afgelopen was met de wilde nachten, maar niets is minder waar. Als kersverse moeder moet ze 's nachts volop aan de bak. "Ik heb een paar van mijn wildste nachten beleefd. Ik ben compleet uitgeput", zegt Eva, die in september een dochtertje kreeg met haar vriend Ryan Gosling.

Het in Cuba geboren model kan zich amper voorstellen hoe haar moeder het vroeger deed. "Ik kan niet geloven dat mijn moeder op haar 24e drie kinderen had van onder de vier jaar. Ze was op Cuba en helemaal alleen."

Volgens de actrice is het moederschap een eitje vergeleken met het leven als baby. "Alles kost de kleine Esmeralda moeite. Ik heb bijvoorbeeld voor het laatst overgegeven in de jaren negentig. Maar zij heeft al twee keer overgegeven sinds het begin van dit gesprek", zei ze in het eerste interview sinds haar zwangerschap tegen het magazine Violet Grey.

De kleine Esmeralda Amada, die inmiddels zes weken oud is, is deels vernoemd. Amada betekent geliefd in het Spaans en is de naam van een van Eva's grootmoeders. De naam Esmeralda hebben Ryan en Eva uit de roman De Klokkenluider van de Notre Dame uit 1831 van de Franse auteur Victor Hugo. Ze waren beiden gek op het Esmeralda-personage, een zigeunerin.

Eva en Ryan proberen hun dochtertje zoveel mogelijk buiten de pers te houden. "Ryan en ik proberen haar zo veel mogelijk privacy te geven, en mijn zwangerschap was meteen de eerste gelegenheid om dat te doen." Eva trok zichzelf tijdens de zwangerschap volledig terug uit het openbare leven zodat paparazzi haar groeiende buikje amper konden vastleggen.

Britse regering wil FIFA-rapport openbaar

De regering van Groot-Brittannië heeft wereldvoetbalbond FIFA opgeroepen het volledige onderzoeksrapport over de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar openbaar te maken. Sportminister Sajid Javid heeft daartoe persoonlijk een brief geschreven aan FIFA-baas Sepp Blatter, meldt de BBC woensdag.

In de brief staat onder meer dat de FIFA zonder volledige openheid van zaken te geven zijn eigen geloofwaardigheid zal verliezen en de reputatie van het voetbal schade zal toebrengen.

Diverse voetbalbonden, waaronder de KNVB, eisten al eerder volledige inzage in het rapport van de Amerikaans jurist Michael Garcia, die de vele beschuldigingen over corruptie bij de toewijzing van beide eindrondes onderzocht. De FIFA bracht alleen een samenvatting naar buiten, waarin het zowel Rusland en Qatar vrijpleitte. Volgens Garcia heeft de bond een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

Qatar wil Formule 1-race organiseren

Qatar is volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone in de running om een Formule 1-race te gaan organiseren. Volgens de Brit lijkt het er sterk op dat de wedstrijd een stratenrace wordt en dat het evenement hiermee onderscheidend wordt van buurlanden Bahrein en Abu Dhabi. Op zijn laatst in 2017 zou het al zo ver moeten zijn.

Qatar heeft met Losail al een circuit dat de MotoGP ontvangt en ook het decor is geweest van de GP2 Asia Series. Hier zou nu een stratencircuit bij moeten gaan komen. Volgens de geruchten zou het emiraat 63 miljoen euro per jaar over hebben voor het ontvangen van de Formule 1, stukken meer dan Abu Dhabi dat 58 miljoen per jaar aftikt. Ecclestone: "We bekijken alle mogelijkheden. Qatar heeft nog niet getekend, maar zij zijn er helemaal klaar voor."

Sexy dansmanoeuvres in Destiny

Bungie heeft een nieuwe trailer van Destiny op het net gegooid waarin zij uitleggen wat je nog meer kan verwachten van het eerste DLC-pakket. Verwacht dus idiote wapens, slechte grappen en sexy dansmanoeuvres.

Je kunt The Dark Below los aanschaffen of als onderdeel van de Destiny Expansion Pass, die bestaat uit Expansion I en Expansion II, op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, en Xbox 360.

Brutale overval op juwelier Parijs

Twee gewapende lieden hebben dinsdag in Parijs een juwelier overvallen en namen op hun vlucht voor de politie een gijzelaar. De politie wist de daders uiteindelijk in te rekenen. Dat heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken meegedeeld.

De twee mannen beroofden de juwelier en sleepten een vrouw mee uit de winkel, maar lieten haar buiten weer gaan. Op een scooter gingen ze er vervolgens vandoor met de politie op de hielen. Toen het vehikel hen in de steek liet, 'stormden ze de eerste winkel binnen die ze zagen en namen de manager van de kapperszaak gevangen', zei de burgemeester van het vijftiende arrondissement waar het drama zich afspeelde.

De politie ging onderhandelingen met de overvallers aan. Zij lieten hun gijzelaar na een tijdje vrij en gaven zich vervolgens over. De gestolen juwelen konden veilig worden gesteld.

VN willen 325 miljoen voor Afghanen

De Verenigde Naties hebben omgerekend 325 miljoen euro nodig om volgend jaar de noden te lenigen van de Afghaanse bevolking. Dat heeft de humanitaire coördinator van de VN, Mark Bowden, woensdag gezegd.

Bij de strijd met de Taliban zijn dit jaar bijna achtduizend mensen om het leven gekomen of gewond geraakt, aldus Bowden. Meer dan honderdduizend mensen zijn van huis en haard verdreven. Als het conflict volgend jaar groeit, is meer hulp vereist.

Zo'n 1,2 miljoen Afghaanse kinderen lijden aan ondervoeding. Een half miljoen van hen is jonger dan 5. Nog eens een half miljoen kinderen overlijden ieder jaar aan ziektes die te voorkomen of te behandelen zijn. Momenteel dreigt daarnaast voor vierduizend gezinnen een barre winter, omdat zij geen adequate woningen hebben.

Vorig jaar vroegen de VN een vergelijkbaar bedrag voor Afghanistan. Toen werd echter maar 190 miljoen opgehaald.

Doden door brand in kolenmijn China

Een ondergrondse brand in een kolenmijn in het noordoosten van China heeft woensdag aan 24 kompels het leven gekost. Nog eens 52 mijnwerkers raakten gewond. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld. De mijnramp gebeurde in de provincie Liaoning.

Mijnen in China behoren tot de gevaarlijkste ter wereld, ook al hebben nieuwe veiligheidsmaatregelen voor verbeteringen gezorgd. In 2013 vonden bij 604 ongelukken in Chinese mijnen 1067 mensen de dood, blijkt uit cijfers van de nationale steenkolenraad van China. Dat waren 23 procent minder doden dan een jaar eerder. Een decennium geleden waren dat er jaarlijks doorgaans nog zo'n zesduizend.

Greenpeace betaalt borg voor Arctic Sunrise

Greenpeace gaat de vijftigduizend euro borg betalen die Spanje heeft geëist als voorwaarde voor het laten gaan van het schip de Arctic Sunrise. Dat heeft Greenpeace woensdag laten weten. De Spaanse autoriteiten hadden het schip vorige week aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote op de Canarische Eilanden.

De Spaanse autoriteiten brachten de Arctic Sunrise ruim een week geleden op, omdat Greenpeace een Roemeens schip, de Rowan Renaissance, zou hebben willen enteren. Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken op zoek naar olie. Greenpeace ontkent de actie.

Aan boord van de Arctic Sunrise was één Nederlander. Het schip was voor het eerst op pad sinds het schip in september vorig jaar voor de noordkust van Rusland aan de ketting werd gelegd. De bemanning zat toen maanden vast.

Geen rondjes om de kerk meer in Stiphout

De Profronde van Stiphout houdt op te bestaan. De 50ste editie van afgelopen zomer was de allerlaatste ronde die in het Helmondse kerkdorp werd gehouden. Dit besluit is genomen nadat vier grote sponsoren zijn afgehaakt. 

"Wij zijn hier heel erg verdrietig van, maar ons restte geen andere keuze", lichtte voorzitter John Colen van de Stichting Stiphout Wielerevenementen dinsdag toe. "Het was onverantwoord om door te gaan. Dan kun je beter nu stoppen dan op het moment dat je helemaal door je financiële reserves heen bent."

De stichting draaide al jaren verlies. "Over de afgelopen vijf jaar hebben we gemiddeld gezien verlies geleden. Er zat een enkele uitschieter tussen, maar dat was onvoldoende om de tekorten op te vangen." Met het afhaken van de hoofdsponsoren was er geen optie meer om het criterium in leven te houden. "Twee bedrijven gingen failliet, dan houdt het op."

Daarbij kwam dat de kosten jaarlijks opliepen, bijvoorbeeld voor de beveiliging, en de inkomsten daalden. "We hebben de afgelopen jaren heel veel last gehad van mensen die de gaten in het parcours wisten te vinden en dus geen entree betaalden. Het aantal bezoekers nam de afgelopen twee jaar duidelijk toe, maar de inkomsten niet."

De Stichting Stiphout Wielerevenementen heeft dit najaar geprobeerd nieuwe sponsoren te vinden, maar dat bleek een lastig karwei. De gemeente Helmond wilde ook niet extra bijbetalen. Het was zelfs nog de vraag of Helmond überhaupt de portemonnee zou trekken voor de editie van 2015.

De organisatie van het criterium wil geen doorstart maken met een amateurkoers. Na vijfig edities komt er een einde aan het rondjes om de kerk rijden in Stiphout. Grote wielernamen als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Greg Lemond, Pedro Delgado, Jan Ullrich, Lance Armstrong en Christopher Froome staan op de lijst der winnaars. De Italiaan Vincenzo Nibali mag zich de allerlaatste winnaar noemen.

Op een na warmste herfst ooit gemeten

De herfst is dit jaar de op een na warmste ooit gemeten. De temperatuur in de maanden september, oktober en november komt uit op een gemiddelde van 12,6 graden, waar 10,6 graden momenteel het langjarig gemiddelde is. De herfst van 2006 was met gemiddeld 13,6 graden warmer.

De verwachte middagtemperatuur van de komende dagen is in de berekening meegenomen. Op 1 december begint de meteorologische winter.

De herfst verliep relatief zonnig. Ook viel er betrekkelijk weinig neerslag. Vooral september was droog, met slechts twintig millimeter. Gemiddeld valt in de herfstmaanden zo'n 79 millimeter regen.

Dit jaar kan ook nog de boeken ingaan als het warmste sinds het begin van de metingen, tenzij december erg koud wordt. Daarvoor moet de gemiddelde etmaaltemperatuur in die maand wel uitkomen onder de -1 graden celcius.

Bij normale waarden in de rest van het jaar komt de gemiddelde jaartemperatuur uit op 11,6 graden. Het warmste jaar tot nu toe was 2006, met gemiddeld 11,2 graden.

Olympiër Van Limbeek overleden

Olympisch schutter Bean van Limbeek is zaterdag in zijn woonplaats Almelo overleden, zo meldt Tubantia. De oud-schutter leed aan de ziekte van Parkinson. Hij kwam op de Olympische Spelen van Seoul in 1988 uit op het onderdeel trap, de olympische vorm van kleiduifschieten. Van Limbeek is 70 jaar oud geworden.

Vanwege zijn vaak zwarte kleding en bijbehorende cowboyhoed werd Van Limbeek ook wel 'de cowboy' genoemd. Hij kwam vaak in de problemen en werd meermaals geschorst door de diverse bonden, omdat hij regelmatig weigerde zich volledig aan alle regels aan te passen.

In 1988 deed Van Limbeek op 44-jarige leeftijd mee in Seoul, waarmee hij de oudste Nederlander was op die Spelen. In de kwalificaties kwam hij tot de derde score, maar in de halve finales moest hij Dmitri Monakov uit de Soviet-Unie en Miroslav Bednarik uit Tsjechoslowakije laten gaan.

Hij haalde wel de finale met de beste zes en daarin kwam het vervolgens tot een shoot-off om brons met de Belg Frans Peeters en Francisco Boza uit Peru. Van Limbeek haakte na één ronde af, waardoor Peeters en Boza het tegen elkaar opnamen. Peeters pakte brons, Van Limbeek werd vijfde. Dat resultaat werd pas in 2000 verbeterd, toen Hennie Dompeling in Sydney vierde werd in de skeet.

Bezittingen Bram Moszkowicz mogelijk geveild

De bezittingen van voormalig advocaat Bram Moszkowicz worden mogelijk op 3 december openbaar geveild. Dat gebeurt als de rechter in een kort geding in zijn nadeel beslist. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Alles draait om een geschil tussen Moszkowicz en zijn voormalige raadsman Gabriel Meijers, die een factuur van zestienduizend euro betaald wil zien. Volgens de advocaat van Moszkowicz kan zijn cliënt de rekening niet betalen door het beslag van drie ton van de Belastingdienst op zijn inkomsten.

Via een kort geding probeerde Moszkowicz dinsdag een executieveiling tegen te houden. Hij zou de rekening van Meijers in termijnen willen betalen en eventueel zijn broers daarbij om hulp vragen. Of de rechter daarin meegaat, is nog afwachten voor Moszkowicz. De Telegraaf meldt dat Moszkowicz steeds meer schuldeisers achter zich aan zou hebben zitten.

Robben baalt van zeldzame nederlaag

Arjen Robben baalde dinsdag stevig van de eerste nederlaag van Bayern München in deze jaargang van de Champions League. De Duitse kampioen verloor dinsdag in Engeland met 3-2 van Manchester City. "We verliezen twee keer de bal en dan wordt dan ijskoud afgestraft. Erg jammer, want we speelden erg goed en hadden meer verdiend", zei de Nederlandse international.

De Argentijn Sergio Aguëro maakte alle doelpunten voor City, dat door de zege nog kans heeft op een vervolg in de belangrijkste Europese clubcompetitie. Bayern was al zeker van de knock-outfase. "De ploeg kan trots zijn, want we hebben ons zeker niet verstopt en waren sterk aan de bal, terwijl we met een man minder speelden", aldus Robben. Bayern raakte vroeg in de wedstrijd Mehdi Benatia kwijt, die met een rode kaart het veld af moest.

Messi: "Punten belangrijker dan record"

Lionel Messi blijft bescheiden onder zijn memorabele prestaties in het voetbal. De Argentijn is sinds dinsdag topscorer aller tijden in de Champions League met 74 doelpunten, maar tot een uitbundige reactie was hij niet te verleiden.

"Ik ben blij dat ik zo'n mooi record in zo'n mooie en belangrijke competitie heb bereikt, maar belangrijker was dat we drie punten hebben behaald", zei hij na de wedstrijd in Nicosia, waar zijn club FC Barcelona met 4-0 won van Apoel Nicosia.

Zijn trainer Luis Enrique was heel wat minder terughoudend: "Messi is de beste speler aller tijden. Hij zal ons nog lange tijd blijven verrassen."

Messi maakte in het duel met Nicosia de 31e hattrick in zijn carrière. Door de zege maakt Barcelona over twee weken met het Franse Paris Saint Germain uit wie eerste wordt in groep F van de Champions League, waar ook Ajax in zit.

De Boer ziet veel fout gaan bij Ajax

Trainer Frank de Boer was dinsdagavond maar tevreden over een klein half uurtje van Ajax tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. "We deden het in de tweede helft goed tot even na de gelijkmaker", zei hij na de nederlaag van 3-1 voor zijn ploeg.

"In de rust ben ik flink te keer gegaan", vervolgde hij. "Er lagen zo veel kansen voor ons, maar zo veel simpele dingen gingen fout. Ik denk dat alleen Ricardo Kishna en Ricardo van Rhijn hun normale niveau haalden. In de tweede helft deden we het veel beter en komen we terecht op 1-1. Maar daarna geven we het weer veel te simpel weg. Als we ooit hier konden winnen, dan was dat wel vandaag geweest."

Malinese minister doelwit van aanslag

Op het konvooi van een Malinese minister is dinsdag in het noorden van Mali een aanslag met een bermbom gepleegd. Minister van plattelandsontwikkeling Bokary Treta bleef ongedeerd, maar twee militairen uit zijn gevolg werden gedood en vier anderen raakten gewond. Dat heeft de burgemeester van de noordelijke stad Gao meegedeeld.

De aanslag vond plaats toen Treta vanuit Gao op weg was naar Bourem. Na de explosie keerde het konvooi terug naar Gao, zei burgemeester Sadou Diallo.

Op 2 november waren in dezelfde regio ook al twee militairen omgekomen door een bermbom.

Man dreigt met banaan, agenten vrezen voor leven

Een man in het westen van de Amerikaanse staat Colorado wordt vervolgd, omdat hij een banaan op twee agenten had gericht. De twee dienders dachten dat het om een vuurwapen ging. Dat meldt de krant de Grand Junction Daily Sentinel.

De 27-jarige verdachte uit Fruitvale, Nathan Rolf Channing, werd zondag aangehouden. Volgens de verklaring van de agenten vreesden de twee voor hun leven. Het vermoedelijke wapen omschreven zij als een 'gele buis met een zwart midden'. Een van de agenten, Joshua Bunch, zei in zijn carrière vele soorten vuurwapens met diverse kleuren te zijn tegengekomen.

Toen de andere agent, Donald Love, zijn dienstwapen wilde trekken, riep Channing dat het om een banaan ging. De verdachte zei dat het om een grap ging en dat hij het 'vakantiegevoel wat wilde aanwakkeren'.

Mocht Channing veroordeeld worden, dan kan hem dat een gevangenisstraf van een tot drie jaar en een boete van duizend tot honderdduizend dollar opleveren.

Taxi-app Uber 35 tot 40 miljard dollar waard

De taxi-app Uber is bezig met een financieringsronde waarbij de mobiele applicatie gewaardeerd wordt op 35 tot 40 miljard dollar (32 miljard euro). Dat meldde een ingewijde rond het bedrijf. De gesprekken tussen Uber en mogelijke investeerders zijn nog gaande, aldus de bron.

Uber zou minstens 1 miljard dollar willen ophalen. Bij een eerdere financieringsronde in juni werd het bedrijf nog een waardering toegekend van 17 miljard dollar. Dat was destijds een record voor een beginnend internetbedrijf.

Het in 2009 opgerichte Uber wil meer geld ophalen om zijn internationale uitbreiding vorm te geven. Inmiddels biedt de taxi-app zijn diensten aan in meer dan 220 steden wereldwijd.

CDA en D66 willen scholingsfonds voor werknemers

Werknemers moeten een individueel scholingspotje krijgen waarmee ze zich kunnen bij- of omscholen. Het geld moet komen uit de fondsen voor opleiding en ontwikkeling die in bedrijfstakken bestaan, de O- en O-fondsen. Daarvoor pleiten het CDA en D66 woensdag in de Tweede Kamer.

De Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) gaan het kabinet, vakbonden en werkgevers woensdag oproepen hierover afspraken te maken. De Tweede Kamer behandelt de begroting van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

Veel branches kennen een Opleidings- en Ontwikkelings-fonds, dat betaald wordt door werkgevers en werknemers. Per cao is geregeld hoe het geld mag worden besteed. De regels verschillen per bedrijfstak. In totaal bevatten de fondsen enkele honderden miljoenen euro's.

Heerma en Van Weyenberg willen dat elke werknemer een eigen scholingsbudget krijgt, waarover hij zelf de regie heeft en dat hij kan meenemen als hij in een andere bedrijfstak aan de slag gaat. Heerma: "Het is in Nederland heel gewoon te sparen voor je pensioen. Het zou ook normaal moeten zijn om te sparen voor je opleiding, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je werkloos wordt."

Van Weyenberg vindt verder dat de regeling voor brug-WW, die Asscher in het leven heeft geroepen, voor alle sectoren moet gelden. Via de brug-WW kunnen werknemers die dreigen ontslagen te worden of al werkloos zijn aan de slag in beroepen waar tekorten zijn. Ze kunnen zich dan omscholen met behulp van WW-geld. De brug-WW geldt op dit moment alleen voor bedrijfstakken die met Asscher afspraken hebben gemaakt voor een banenplan.

Koningin Máxima spreekt op universiteit Peking

Koningin Máxima heeft woensdagmorgen op de universiteit van Peking een toespraak gehouden voor studenten van de prestigieuze nationale school voor ontwikkeling. Ze deed dat als speciaal pleitbezorger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon voor 'inclusieve financiering voor ontwikkeling'.

Máxima sprak over de mogelijkheden van moderne technologie en innovatie om ook de plattelandsbevolking toegang te geven tot financiële diensten. In China zijn vierhonderd miljoen mensen daarvan nog uitgesloten. "Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe risicos", aldus de koningin. Ze verwees naar mobiel bankieren en gebruik van betalingen via internet. Op het platteland zijn de afstanden groot en is het voor banken niet rendabel om kantoren te hebben. Ook zijn er niet altijd agentschappen.

Na tien cao-rondes dreigen ziekenhuisacties

Vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn het dinsdag na tien onderhandelingsrondes niet eens geworden over een nieuwe cao voor de 190 duizend medewerkers in de zorg. Volgens vakbond Abvakabo FNV worden acties voorbereid.

Een eindbod van de NVZ werd door de onderhandelaars namens de werknemers terzijde gelegd. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.

De NVZ zei na afloop 'verbijsterd' te zijn over de opstelling van de bonden, die zij kwalificeert als 'halsstarrig'. Volgens de ziekenhuizen zit in hun eindbod een loonsverhoging van opgeteld 5,25 procent verwerkt. Voor zorgpersoneel dat onregelmatig werkt, zou daar nog eens gemiddeld één procent bijkomen.

Abvakabo stelt daartegenover dat NVZ de onderhandelingen voor de cao ziekenhuizen abrupt heeft beëindigd door een eindbod neer te leggen 'dat het daglicht niet kan verdragen'.

Wall Street maakt pas op de plaats

Wall Street is vrijwel onveranderd gesloten nadat macro-economische cijfers een gemengd beeld gaven. De Dow Jones index noteerde bij het slot onveranderd op 17.814,94 punten. De breder samengestelde S&P500 index handelde 0,1 procent lager op 2.067,05 punten en techbeurs Nasdaq koerste 0,1 procent hoger op 4.758,25 punten.

De euro steeg 0,7 procent ten opzichte van de dollar op 1,2474.

De markt kreeg voorbeurs een meevaller in de vorm van een opwaarts herziene groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal. De groei werd bijgesteld van 3,5 naar 3,9 procent op jaarbasis. Een tegenvaller volgde vrij snel met een daling van het consumentenvertrouwen, juist nu de belangrijke feestmaand voor de deur staat.

De index voor het consumentenvertrouwen, berekend door The Conference Board, nam af van 94,1 in oktober naar 88,7 deze maand. Woensdag staat de vertrouwensindex van de Universiteit van Michigan op de agenda.

Sowieso belooft het woensdag een drukke dag te worden met een groot aantal macro-economische cijfers. Donderdag blijven de beurzen gesloten vanwege Thanksgiving gevolgd door een halve handelssessie op Black Friday.

Het cijferseizoen loopt inmiddels op zijn laatste benen. De resultaten van vandaag werden evenwel goed ontvangen. Campbell Soup boekte het afgelopen kwartaal zowel meer omzet als winst. Valutaire tegenwind maakte echter dat de fabrikant van soepen en pastasauzen de verwachtingen voor het lopende boekjaar neerwaarts bijstelde. Het aandeel won fractioneel.

Juweliersketen Tiffany & Co wist een omzetstijging niet te vertalen naar meer winst. Dit was het gevolg van het eerder aflossen van schulden. Zonder dit mee te rekenen steeg de winst in lijn met de omzet met circa vijf procent. Tiffany sloot circa tweeënhalf procent hoger.

Sony betaalt PS Vita-eigenaren wegens misleidende reclame

Vroeger, toen iedereen nog dacht dat PlayStation Vita een succes zou worden met veel gamesaanbod, beloofde Sony een paar features die nooit waar zijn gemaakt. Dat breekt ze nu op, want Sony heeft een rechtzaak geschikt. Het bedrijf geeft kopers 25 dollar of een gamevoucher van 50 dollar. Je moet dan wel de handheld hebben gekocht voor 1 juni 2012. En waarschijnlijk een Amerikaans burger zijn.

Sony beloofde in haar reclames onder andere dat je al gamend van PlayStation 3 naar PlayStation Vita kon gaan om verder te gamen. Ook Killzone 3 zou speelbaar moeten zijn geweest via Remote Play, wat niet het geval is. Remote Play via 3G gaat ook niet, wederom een belofte die niet is nagekomen.

Sony gaat nadat de schikking officieel geregeld is op 29 december de kopers e-mailen. Dat zal begin 2015 zijn.

Assassin's Creed Unity krijgt lange patch-note

Ubisoft heeft het er maar druk mee: alle gemelde bugs en glitches die bij gamers voor komen in Assassin's Creed Unity. De game is net twee weken uit, en de ontwikkelaars zijn bezig om patch nummer drie uit te rollen. Deze patch moet heel veel problemen de kop in drukken. Allerlei framerate-issues, connectieproblemen bij co-op en andere crashes of missie-falende issues zouden moeten worden opgelost in deze patch.

Tijdens de launch werd duidelijk dat er allerlei problemen met de net uitgebrachte Assassin's Creed Unity waren. De een heeft last van enorme lage framerates, een ander kan weer niet connecten met medespelers om samen missies te spelen. Of wat te denken van inwoners van de digitale stad die vanuit de lucht de straat op donderen, maar bikkel als ze zijn daarna gewoon door lopen.

De waslijst met fixes is hier te lezen. Ubisoft geeft al aan dat er zeker nog een patch aankomt om meer specifieke framerateproblemen aan te pakken. Vandaag gaan we merken of ondergetekende dan eindelijk co-op kan spelen, want dan komt de PlayStation 4-patch uit. Xbox One- en pc-eigenaren kunnen de patch deze week nog verwachten.

Toren grijpt vast

'Steden op koers met aanpak taalachterstand'

Jonge kinderen met een taalachterstand kunnen op meer plekken terecht om ze bij te spijkeren in de Nederlandse taal. Daar hebben ze profijt van op de basisschool. Ook de kwaliteit van deze voor- en vroegschoolse educatie (vve) is in de 37 grootste gemeenten (G37) verbeterd.

Dat concludeert staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) in een brief die hij dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Het aantal vve-plaatsen in de G37 is gestegen van bijna 36.000 in 2011 naar bijna 43.000 dit jaar. In deze opvang krijgen kinderen spelenderwijs te maken met taal en leren.

Ook het taalniveau van de pedagogische medewerkers moet omhoog naar niveau havo of mbo-4. Alle zevenduizend leidsters zijn getoetst en van hen heeft twee derde het gewenste niveau bereikt. De rest wordt bijgeschoold.

Brussel wil Europa laten investeren

Brussel wil Europa weer aan het investeren krijgen. Te veel grote projecten liggen stil of komen niet van de grond omdat particuliere investeerders de hand op de knip houden. Daarom richt de Europese Commissie een nieuw Europees investeringsfonds op, gaat ze projecten doelgerichter selecteren en moet het investeringsklimaat in Europa aantrekkelijker worden.

Dat zijn de drie bouwstenen van het omvangrijke Europees investeringsplan van de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Woensdag komen de plannen definitief naar buiten, maar dinsdag gaven Europese bronnen die bekend zijn met de plannen, de inhoud al prijs. Brussel hoopt met een omvangrijk investeringsplan de stagnerende economie in Europa weer aan te jagen en banen te creëren.

Zo wordt het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) opgericht. Daarin komt 21 miljard euro aan Europese garanties, geld uit de Europese begroting en van de Europese Investeringsbank. Omdat de grootste risico's zo zijn weggenomen, zouden particuliere investeerders nu wel bereid zijn hun geld in te leggen. Het fonds werkt dan ook als een hefboom: Brussel denkt dat zo voor zeker 315 miljard euro aan investeringen kunnen worden gerealiseerd.

EU-lidstaten kunnen ook bijdragen aan het EFSI, maar kunnen het geld niet claimen voor bepaalde projecten in hun land. Desalniettemin denkt Europa dat landen geld gaan storten, omdat het algemene investeringsklimaat verbetert en de lidstaten daar profijt van hebben. Daarbij komt de toezegging dat de bijdrage niet meetelt bij het begrotingstekort van het land.

Het EFSI gaat zich richten op langetermijninvesteringen in onder meer de infrastructuur zoals de aanleg van breedband of energienetwerken. Op korte termijn zou het midden- en kleinbedrijf gesteund worden.

"Deze plannen zijn geloofwaardig en realistisch", klinkt het bij de EU-bronnen. Bovendien denkt Europa dat dit investeringsplan snel effect zal hebben en van start kan gaan. Er wordt gemikt op medio 2015.

Identiteit verbrande man Boxtel bekend

Ruim een week nadat in een bos in Boxtel het brandende lichaam van een man werd gevonden is zijn identiteit bekend. Het gaat om een 46-jarige man uit Esch. De politie is dinsdagavond in het huis van de man begonnen met sporenonderzoek, liet een woordvoerder weten.

Het brandende lichaam van de man werd vorige week gevonden door een wandelaar in het Sparrenrijk in Boxtel. De man was overleden toen gealarmeerde agenten arriveerden. De politie gaat ervan uit dat de man is omgekomen door een misdrijf.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.