Cel voor bejaarde brandstichter na bedreiging

Een 78-jarige man uit Zaandam is vrijdag veroordeeld tot een halfjaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk voor het bedreigen van personeel van woningcorporatie Parteon. Vanuit de bajes stuurde hij in 2012 en 2013 dreigbrieven en -kaartjes naar medewerkers die hij in 2010 had beschoten.

De man zat vast voor poging tot doodslag op die mensen en voor het in brand steken van zijn flat in Zaandam na een conflict met de woningbouwvereniging, die actief is in de Zaanstreek. De straf die de rechtbank in Alkmaar oplegde is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De Zaandammer is nog steeds boos dat hij destijds vier jaar celstraf kreeg voor de moordpoging en brandstichting, zo bleek twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Hij geeft zijn strijd tegen de woningcorporatie niet op, omdat hij vindt dat Parteon zijn leven heeft verpest. Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Door een defect in zijn hersenen is hij halsstarrig.

Hij mag niet meer in Zaanstad komen, geen contact opnemen met de bedreigde mensen en gerechtsdeurwaarders, krijgt een elektronische enkelband, wordt in de gaten gehouden door de reclassering en 'verbannen' naar een onderkomen van die organisatie in het noorden van het land.

Volgens de rechtbank heeft hij in zijn dreigbrieven gezinspeeld op de datum van zijn vrijlating, waardoor de bedreigde mensen flink in angst hebben gezeten en in hun dagelijks leven zijn belemmerd. Ook stuurde de man brieven naar privé-adressen van de directeur en andere medewerkers van Parteon.

Die zeiden na afloop van de uitspraak dat ze tevreden zijn met de maatregelen.