Zaden na eeuwen nog kiemkrachtig

Icoon WetenschapIn Engeland zijn twee eeuwenoude plantenzaadjes ontdekt die hun kiemkracht na al die tijd nog niet verloren hebben. De zaden zijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Eén van de planten die uit de zaadjes is gegroeid is inmiddels al meer dan een halve meter hoog. De ontkiemde zaden kwamen uit de National Archives in Kew, een voorstad van Londen.

Het is één van de eerste gedocumenteerde gevallen van plantenzaad dat na zo'n lange tijd nog tot leven kan worden gewekt. Verhalen over zaden die na eeuwen, of zelfs millennia, nog ontkiemden in graven in het Midden-Oosten zijn veelal onverifieerbaar.

De zaden zijn afkomstig uit de portefeuille van een Nederlandse koopman die in 1803 terugkeerde van een scheepsreis naar China. De vondst werd gedaan door Roelof van Gelder, een redacteur van het NRC Handelsblad. Van Gelder onderzocht Nederlandse brieven in de National Archives. Hij kon de gevonden zaden dateren en de herkomst ervan vaststellen.

De Millennium Seed Bank in Wakehurst Place, West Sussex, wist de zaden op te kweken. Dit instituut is de grootste organisatie die onderzoek doet naar plantenzaden ter wereld. Met de modernste technieken werden de klimatologische omstandigheden van Zuid-Afrika zoveel mogelijk nagebootst. Volgens de Seed Bank zijn er maar twee eerdere gedocumenteerde gevallen van zeer oude zaden die nog ontkiemden bekend.


De ontkiemde Leucospermum