Londen neemt Noord-Iers bestuur over

Noord-Ierland wordt sinds middernacht weer bestuurd vanuit Londen. Voor de tweede keer in anderhalf jaar zijn de regering en het parlement in Belfast tijdelijk buiten werking gesteld. De Britse minister voor Noord-Ierse zaken Reid hoopt dat de maatregel voor het eind van het weekend weer kan worden opgeheven.

De schorsing van regering en parlement geeft de deelnemers aan de besprekingen opnieuw zes weken de tijd om de laatste meningsverschillen uit de weg te ruimen. Als de bestuursorganen in functie waren gebleven hadden er onmiddellijk nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Dat zou de onderhandelingen teveel onder druk hebben gezet. Volgens de Britse premier Blair is er vooruitgang merkbaar en moeten de partijen niet worden opgejaagd.

Het vredesproces in Noord-Ierland raakte op 1 juli in een crisis, toen de Noord-Ierse premier Trimble aftrad. Hij deed dat omdat de IRA bleef weigeren zijn wapens in te leveren.

Afgelopen donderdag bevestigde de IRA echter dat het zijn wapens volledig en controleerbaar buiten gebruik wil stellen, maar gaf niet aan wanneer dat zou gebeuren. Trimble staat er echter op dat de IRA een tijdstip noemt waarop met de ontwapening een begin wordt gemaakt. Als de partijen ook over zes weken geen oplossing vinden, moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven of zal Noord-Ierland weer onder direct bestuur van Londen worden gesteld.

Gerry Adams, de leider van Sinn Fein, IRA's politieke vleugel, noemde de opschorting een zware klap voor het vredesproces. Volgens Adams heeft Londen onder een hoedje gespeeld met Trimble en wordt Trimble beloond voor zijn halstarrigheid.