Geen landelijke vaccinatie meningokokbacterie

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport gaat niet over tot landelijke vaccinatie tegen de meningokokbacterie. Dat is vrijdagmiddag na langdurig overleg besloten.

Volgens het ministerie is er geen reden voor onrust. Meningokokken komt in Nederland ongeveer 600 keer per jaar voor. In de meeste gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door het type B, waartegen geen vaccinatie mogelijk is. In een relatief klein aantal gevallen betreft het type C.

Alleen in Klundert en Zevenbergen worden kinderen tot 19 jaar preventief gevaccineerd tegen de meningokokbacterie.Volgens infectiedeskundige J. van Wijngaarden is het individuele risico op het krijgen van de ziekte uitermate klein. "De kans dat deze ziekte zich nu voordoet buiten het risicogebied is niet groter dan normaal." Buiten de gemeente Moerdijk is het vaccin beperkt beschikbaar bij huisartsen en apothekers.

Inmiddels is bij 5 personen in West-Brabant de meningokokkenbacterie van het type C aangetroffen. Van een zesde persoon met de verschijnselen is het nog niet definitief vastgesteld dat zij is besmet met deze bacterie.

De huisartsen in Nederland worden platgebeld over meningokokkenbesmetting. Veel mensen willen zichzelf of hun kinderen preventief laten inenten. Via het landelijke publieksnummer 0800-0776 kan informatie over de ziekte worden verkregen. Ook is informatie beschikbaar op de internetpagina van het ministerie van VWS.