FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 september 2020

Schumacher naar leiding in F2-titelstrijd na fraaie race op Mugello

Op het Toscaanse asfalt van het circuit van Mugello heeft de eerste van twee Formule 2-races van het weekeinde een lekker staaltje racen opgeleverd. De safety car moest in actie komen, maar daarna ging het wel behoorlijk los.

Christian Lundgaard vertrok vanaf poleposition, met Dan Ticktum naast zich, kampioenschapsleider Callum Ilott en Marcus Armstrong daar achter en Felipe Drugovich met Jehan Daruvala op de derde rij. De eerste twee behielden hun plek, Luca Ghiotto startte vanaf plek zeven geweldig en nam de derde plek in, voor Armstrung, Drugovich, Jack Aitken en de matig begonnen Ilott.

Na zeven ronden kwam Lundgaard als eerste binnen voor nieuwe banden, Ghiotto kwam vervolgens vanuit de DRS langs Ticktum naar de leiding - alvorens ze allebei naar binnen kwamen en weer van positie wisselden, achter Lundgaard. De kortstondige leider Ilott was de volgende die stopte, tegelijk met de achter hem rijdende Drugovich, Yuki Tsunoda en Aitken, gevolgd door Daruvala.

Het groepje kwam ruim achter Lundgaard de baan op, Ticktum duelleerde zich langs Ilott en Nikita Mazepin en Jüri Vips - nog niet gestopt - reden op kop. Ghiotto bleef prima op dreef en knokte zich langs Ticktum, nog wel vrij ruim achter Lundgaard. De in het middenveld begonnen kampioenschapskandidaat Robert Shwartzman stopte kort na de helft van de race en vier terug naar de twintigste plek, elf plaatsen achter Lundgaard, alvorens hij zelfs uitviel.

Vips, Zhou Guanyu en Mick Schumacher waren de volgenden in de pits, Mazepin volgde met dik tien ronden te gaan en zo kwam Lundgaard weer aan de leiding, gevolgd door Ghiotto en Ticktum. Giuliano Alesi kwam met minder dan tien ronden te gaan stil te staan in het grind en na enige minuten kwam daar hét grote voordeel voor iedereen die laat was gestopt en dus van harde naar zachte banden was gegaan: de safety car betrad de baan.

Met Lundgaard, Ghiotto, Ticktum, Tsunoda en Ilott voorop werd het groen gezwaaid en dat ging niet voor iedereen goed - Zhou had een gouden kans op zijn nieuwe, zachte banden, maar eindigde in het grind nadat hij in de sandwich tussen Aitken en Schumacher terecht kwam, terwijl Ticktum na een tik van Tsunoda terugviel naar de elfde plek. Ilott was er ook bij betrokken en kwam naar binnen voor een nieuwe neus, terwijl de safety car weer op de baan was.

Met wederom Lundgaard, Ghiotto en nu Mazepin voorop probeerden de heren het opnieuw, waarbij Mazepin met een schitterende move de leiding pakte. De Rus reed rap weg en pakte een prachtige zege vanaf de veertiende startplek, voor Ghiotto, die de opstomende Louis Deletraz nog nét achter zich wist te houden. Drugovich en Schumacher completeerden de top-5, Ilott werd dertiende en daarmee pakte Schumacher de leiding in de titelstrijd.

Uitslag FC Twente - Fortuna Sittard

FC Twente is het seizoen goed begonnen. Thuis in de Grolsch Veste won de ploeg uit Enschede met 2-0 van Fortuna Sittard. Queensy Menig en Danilo waren de doelpuntenmakers voor de thuisploeg.

Menig opende opende na tiende na een goede combinatie met Jayden Oosterwolde de score voor FC Twente. In het vervolg van de eerste helft kreeg Twente nog goede kansen op de 2-0, maar pas in de tweede helft nam de thuisploeg pas afstand van Fortuna. Debutant Danilo, die in de eerste helft nog voor open doel miste, maakte vanaf de penaltystip de 2-0.

Fortuna probeerde het nog wel om de aansluitingstreffer te maken, maar gevaarlijk werd de ploeg uit Limburg niet, waardoor FC Twente samen met Feyenoord en sc Heerenveen aan de leiding gaat in de eredivisie.

FC Twente

2 - 0

Fortuna Sittard

 10' Menig
 51' Danilo(pen)
   
 
 Gele kaart: Menig, (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi (Markelo/75)
Pleguezuelo
Schenk
Oosterwolde
Brama
Roemeratoe
Bosch (Zerrouki/90 1)
Cerný (Lamprou/74)
Danilo (Jeremejeff/63)
Menig (v.Leeuwen/75)
  Koselev
Rota
Ninaj (Cox/63)
Angha
R.Janssen
Rienstra (Semedo/72)
Seuntjens
Smeets
Flemming
Polter
Hansson (Sambou/84)

Formule 3 krijgt zinderende ontknoping op Mugello

Op het circuit van Mugello hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag het raceweekeinde aldaar geopend. Op het Toscaanse asfalt werd voor het eerst een internationale Formule 3-race verreden en dat ging er vaak stevig aan toe.

De race ging van start met Lirim Zendeli op poleposition, gevolgd door Jake Hughes, Frederik Vesti, Enzo Fittipaldi, Logan Sargeant en Sebastian Fernandez - Richard Verschoor en Bent Viscaal vertrokken als dertiende en negentiende. De top-3 bleef bij de start gelijk, Theo Pourchaire schoof in ronde één drie plekken op naar de vierde stek.

Hughes deed een paar pogingen vanuit de slipstream en in de zevende ronde ging hij buitenom San Donato - de eerste bocht - voorbij Zendeli. De Duitser sloeg terug, maar wederom ging Hughes er voorbij. Zendeli verloor teveel om de DRS op Hughes te houden, waardoor Vesti aan kon sluiten en de Duitser met behulp van de DRS kon passeren voor de tweede plek.

Vesti zette lekker door en met vijf ronden te gaan pakte hij de leiding over van Hughes, terwijl Fittipaldi achter Pourchaire de vijfde plek pakte van Sargeant. Hughes sloeg ook terug bij Vesti, maar de Deen pakte de leiding bij het ingaan van de laatste ronde weer terug - achter de kemphanen werd Zendeli te grazen genomen door Pourchaire.

Een nieuwe kans voor Hughes zat er niet in en dus pakte Vesti de winst, voor Hughes, Pourchaire, Zendeli, Fittipaldi en Sargeant. Laatstgenoemde staat met alleen de race van zondag nog te gaan op gelijke hoogte met Oscar Piastri in de titelstrijd - Piastri werd slechts elfde. Ook Pourchaire heeft nog titelkansen, terwijl Vesti hooguit nog tweede kan worden. Verschoor finishte als twaalfde, Viscaal finishte niet.

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Feyenoord is het nieuwe voetbalseizoen begonnen met een geflatteerde zege op PEC Zwolle. Ondanks dat de thuisploeg een groot gedeelte van de wedstrijd de betere was wonnen de Rotterdammers met 0-2.

De start van Feyenoord was uitstekend. Uit een counter scoorde het al na vijf minuten de openingstreffer. Berghuis was direct trefzeker bij de eerste de beste mogelijkheid. De rest van de eerste helft was het PEC wat domineerde maar, ondanks diverse kansen voor Drost, Van Wermeskerken,Lam (2x) en Van Polen werd er niet gescoord.

Ook in de tweede helft was PEC de betere, maar Feyenoord gaf nu beduidend minder kansen weg. Zelf slaagden de bezoekers er echter ook nauwelijks in gevaarlijk te zijn. Bij één van die weinige momenten werd Orkun Kökçü in het strafschopgebied omvergeduwd. Berghuis zorgde vervolgens uit de penalty voor 2-0.

PEC Zwolle

0 - 2

Feyenoord

     5' Berghuis
 68' Berghuis (pen)
 
 Gele kaart: Berghuis, Kersten, v.Polen, (PEC Zwolle), Toornstra, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 2.993
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zetterer
v.Wermeskerken
v.Polen
Kersten
Paal
Leemans (Saymak/ 61)
Huiberts
Lam
Drost
Ghoochannejhad
v.Duinen (Reijnders/73)
  Bijlow
Nieuwkoop (Johnston/ 81)
Geertruida
Senesi
Haps
Kökcü (Toornstra/85)
Fer
Diemers
Berghuis
Jörgensen (Bozenik/82)
Linssen

Benauwde zege voor Liverpool in doelpuntrijk duel tegen Leeds United

Liverpool is het nieuwe Premier League-seizoen met winst begonnen. De regerend kampioen won met 4-3 van promovendus Leeds United. Belangrijke man aan de zijde van de thuisclub was Mohamed Salah, de aanvaller was goed voor drie doelpunten. De winnende treffer scoorde hij vanaf de penaltystip.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
Crystal Palace - Southampton 1-0
Fulham - Arsenal 0-3
Liverpool - Leeds United 4-3
West Ham United - Newcastle United 0-2

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

Voor het eerst sinds 8 maart is er weer een wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Het openingsduel van het seizoen 2020/21 tussen sc Heerenveen en Willem II eindigde in 2-0.

In de beginfase was Willem II vaak in balbezit maar de thuisclub had de beste kansen. In de 22e minuut zorgde Woudenberg na een lange aanval voor de voorsprong voor Heerenveen.

Willem II ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar de Tilburgers kwamen niet door de Friese defensie. Een kwartier voor tijd besliste Bochniewicz de wedstrijd: 2-0.

sc Heerenveen

2 - 0

Willem II

 22' Woudenberg
 75' Bochniewicz
   
 
 Gele kaart: Batista Meier, v.d. Heide, (sc Heerenveen), Llonch, Nelom, Saglam, (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 4000
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
Dresevic (Akujobi/46)
Bochniewicz
Woudenberg
Kongolo
Batista Meier (Hajal/74)
J. Veerman
Driouech (Dewaele/72)
H. Veerman
v.d. Heide
  Ruiter
Saddiki (Spieringhs/87)
Holmén
Nelom
Köhn (Gladon/75)
Saglam (Dahlhaus/87)
Llonch
Trésor
Nunnely
Pavlidis
Köhlert (v.d. Bogert/58)

Politie zoekt naar overvaller HEMA met opvallende grote wenkbrauwen

De politie is op zoek naar een man die vrijdagochtend rond 9.00 uur de HEMA op het Mia van IJperenplein in Rotterdam overviel. Hij bedreigde de kassière met een mes en rende met het geld uit de kassa naar buiten. Wie weet wie de man met een donkerblauw mondkapje, een zwarte jas en een lichte spijkerbroek is?

De medewerkster was die ochtend spullen aan het bijvullen toen ze de man naar de kassa zag lopen. Dat deed zij ook. Maar in plaats van iets af te rekenen, ging de man naast de kassiere staan en liet haar een groot mes zien. Ze opende de kassa, de overvaller pakte er geld uit en rende de winkel uit.

De man droeg een capuchon en een zwarte jas. Ook had hij een donkerblauw mondkapje op. Daardoor was zijn gezicht niet goed te zien. Wat wel duidelijk was, waren zijn grote opvallende wenkbrauwen. Misschien zegt iemand dat iets. Hij is tussen de 30 en 35 jaar, ongeveer 1.88 lang, droeg een lichtblauwe spijkerbroek, heeft een blanke huidskleur en een agressieve uitstraling.

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Trump voor de tweede keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede

President Trump heeft een tweede nominatie ontvangen voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2021, nadat hij had geholpen een deal te sluiten om de economische betrekkingen tussen Servië en Kosovo te normaliseren. Dit is enkele dagen nadat hij afgelopen week al was genomineerd vanwege zijn rol in een deal tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. Lees meer daarover hier.

Trump werd dit keer genomineerd door Magnus Jacobsson, een lid van het Zweedse parlement, die vrijdag aankondigde dat hij samen met Servië en Kosovo de regering Trump nomineerde “voor hun gezamenlijke werk voor vrede en economische ontwikkeling, via de samenwerkingsovereenkomst die in het Witte Huis is ondertekend.”

Een woordvoerder van de regering Trump reageerde verheugd: “Zelfs de grootste debielen onder de democraten ontkomen nu niet meer aan de constatering dat de prestaties van oud-president Obama compleet overschaduwd worden door die van president Trump.”

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Verstappen erg tevreden met derde startplek

Voor Max Verstappen ziet het raceweekend op het circuit van Mugello er een stuk positiever uit dan dat van vorige week in Monza. Daar konden de Red Bull-bolides geen vuist maken maar in Toscane komt de wagen van Verstappen veel beter uit de verf. De Nederlander is erg tevreden met de vandaag veroverde derde startplaats.

"Ik had niet verwacht om voor pole te vechten, maar over het algemeen ziet het er tot nu toe veelbelovend uit dit weekend. We zijn sterk teruggekomen na Monza, waar we het lastig hadden. We kunnen erg tevreden zijn met de derde plek in de kwalificatie", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

De weersomstandigheden speelden een belangrijke rol op het Italiaanse circuit. "De wind trok wat aan in Q3. Mijn eerste run was niet geweldig. Ik zat ook iets te ver van de gene voor mij, waardoor ik niet echt een slipstream had. Mijn tweede run was beter, maar ik denk dat de baan niet hetzelfde was vanwege de wind. Het is wat het is, want het is sowieso erg lastig met deze auto’s in de wind. Je voelt dat je langzamer gaat op het rechte stuk en bij het uitkomen van bepaalde bochten voel je dat de auto wat meer uitbreekt. Uiteindelijk heb ik mijn tijd nog wel iets kunnen verbeteren, maar ik had er dichterbij kunnen staan. Het is een beetje jammer, maar het had mij uiteindelijk geen positie opgeleverd."

Verstappen is zeer te spreken over het circuit van Mugello. "De baan is in ieder geval geweldig om op te rijden. In de kwalificatie was het echt heel speciaal. Morgen moeten we een goede start hebben en daarna zullen we zien wat er gaat gebeuren."

Wright pakt dagzege Autumn Series; verslaat Van Gerwen in halve finale

Michael van Gerwen is zaterdag tijdens de halve finales van de eerste dag van de Autumn Series uitgeschakeld. De Brabantse nummer één van de wereld, die kwakkelt met zijn vorm, verloor op Players Championship 14 na een spektakelstuk van Peter Wright: 6-7. De wereldkampioen won later het toernooi. 

Van Gerwen was aanvankelijk aan de winnende hand tegen Wright. Hij nam een 5-2-voorsprong, maar slaagde er niet in om de zege over de streep te trekken omdat Wright terugkwam tot 5-5 en na twee breaks ook de beslissende dertiende leg tegen de darts in wist te winnen. Mighty Mike had opvallend genoeg zijn oude pijlen uit de kast gehaald. Hij liet die optie in zijn contract opnemen toen hij in januari XQ Max na zes jaar verruilde voor Winmau en dus ook met materiaal ging spelen van die pijlenfabrikant.

Van Gerwen beleefde mede daardoor een matig seizoen. Hij won weliswaar de UK Open, maar kende vorige week een dieptepunt door voor het eerst de play-offs Premier League te missen.

Zaterdag oogde Van Gerwen een stuk comfortabeler met zijn oude pijlen. Hij was voordat hij onderuitging tegen Wright te sterk voor achtereenvolgens Krzysztof Kciuk (6-4), Luke Humphries (6-2), Stephen Bunting (6-3), William Borland (6-5) en Krzysztof Ratajski (6-2). Wright pakte de eindzege. Hij rekende in de finale kinderlijk eenvoudig af met de verrassend sterk presterende Madars Razma (8-1) en greep zodoende zijn vijfde titel van het jaar, na het WK, The Masters en twee Players Championships.

De Autumn Series zijn een vervolg op de Summer Series van juni. Ook in Niedernhausen worden er vijf opeenvolgende Players Championships, vloertoernooien, georganiseerd. Niet alle Tourkaarthouders bij de PDC zijn aanwezig in de Duitse stad. Zo is Gary Anderson niet van de partij, omdat hij de overstap naar het Europese vastland niet wil maken vanwege de coronacrisis.

PDC Autumn Series -  Players Championship 14 - Laatste zestien
Devon Petersen 6-3 Simon Whitlock
Jesus Noguera 6-4 Scott Waites
Jelle Klaasen 6-4 Vincent van der Voort
Madars Razma 6-2 Karel Sedlacek
Peter Wright 6-1 Boris Krcmar
Glen Durrant 6-2 Mervyn King
Krzysztof Ratajski 6-4 Jose De Sousa
Michael van Gerwen 6-5 William Borland

Kwartfinales
Devon Petersen 6-5 Jesus Noguera
Madars Razma 6-1 Jelle Klaasen
Peter Wright 6-0 Glen Durrant
Michael van Gerwen 6-2 Krzysztof Ratajski

Halve finales
Devon Petersen 6-7 Madars Razma
Peter Wright 7-6 Michael van Gerwen

Finale
Madarts Razma 1-8 Peter Wright

De Graafschap boekt ruime zege op Roda JC

De Graafschap heeft zaterdagavond een ruime overwinning geboekt op Roda JC. De Superboeren wonnen in eigen huis met 4-0. 

Elmo Lieftink opende in de negentiende minuut de score via een harde knal in de rechterbovenhoek. Voor de rust was het opnieuw Lieftink: 2-0. Tegenstander Roda was nauwelijks gevaarlijk.

Door een intikkertje van aanvaller Daryl van Mieghem vlak na rust kwam de thuisclub op een comfortable 3-0 voorsprong. Ralf Seuntjes bracht de eindstand van 4-0 op het scorebord. Door de winst is De Graafschap na twee duels nog ongeslagen in de Keuken Kampioen Divisie.

F1: Hamilton troeft Bottas en Verstappen af op Mugello

Lewis Hamilton heeft zich op poleposition gekwalificeerd voor de Grand Prix van Toscane. De Britse Formule 1-coureur kwam op het circuit van Mugello met de Mercedes tot een tijd van 1.15,144 waarmee hij nipt sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas en Max Verstappen met de Red Bull.

Mercedes zette in Q1 meteen de toon, terwijl het daarachter in de middenmoot erg spannend was. Het was niet voor niets dat vele coureurs een tweede run moesten doen om zich zeker te wanen. Even leek George Russell met de Williams zelfs met een uitstapje door te dringen tot het tweede deel, maar de Brit viel er buiten, net als teamgenoot Nicholas Latifi, Kevin Magnussen, Antonio Giovinazzi en verrassend genoeg Pierre Gasly die vorige week op Monza nog zegevierde.

In het tweede deel was Mercedes opnieuw de snelste, met Verstappen er direct achter. McLaren had het veel lastiger dan vorige week en het was Lando Norris die buiten de boot viel, net als Daniil Kvyat die in zijn tweede run ook een flink uitstapje maakte. Daarachter troefde Kimi Räikkönen met de Alfa Romeo Sebastian Vettel met de Ferrari af. Ook Romain Grosjean kon uitstappen.

Q3 bracht wederom het Mercedes-geweld met Hamilton die 1.15,144 liet noteren, vlak voor Bottas. Verstappen kwam er met een 1.15,546 niet in de buurt, maar de Nederlander kroop in zijn tweede run nog wel iets dichterbij. Daarachter verraste Alex Albon in de tweede Red Bul met een vierde tijd, voor Charles Leclerc die de Ferrari in het jubileumweekend van de 1000e race op plek vijf neerzette. Sergio Perez bleef Racing Point-teamgenoot Lance Stroll nipt voor, maar in de startopstelling wordt het duo door een straf voor Perez omgedraaid. Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Esteban Ocon completeerden de top tien.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:15.778 1:15.309 1:15.144 14
2 V. Bottas Mercedes 1:15.749 1:15.322 1:15.203 11
3 M. Verstappen Red Bull 1:16.335 1:15.471 1:15.509 12
4 A. Albon Red Bull 1:16.527 1:15.914 1:15.954 14
5 C. Leclerc Ferrari 1:16.698 1:16.324 1:16.270 18
6 S. Pérez Racing Point 1:16.596 1:16.489 1:16.311 16
7 L. Stroll Racing Point 1:16.701 1:16.271 1:16.356 14
8 D. Ricciardo Renault 1:16.981 1:16.243 1:16.543 14
9 C. Sainz Jr. McLaren 1:16.993 1:16.522 1:17.870 17
10 E. Ocon Renault 1:16.825 1:16.297 geen tijd 14
11 L. Norris McLaren 1:16.895 1:16.640   12
12 D. Kvyat AlphaTauri 1:16.928 1:16.854   11
13 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.059 1:16.854   12
14 S. Vettel Ferrari 1:17.072 1:16.858   12
15 R. Grosjean Haas 1:17.069 1:17.254   12
16 P. Gasly AlphaTauri 1:17.125     6
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:17.220     6
18 G. Russell Williams 1:17.232     9
19 N. Latifi Williams 1:17.320     9
20 K. Magnussen Haas 1:17.348     6

Bundesligaclubs blijven foutloos in DFB Pokal

Nadat vrijdagavond Hertha BSC verrassend verloor van Braunschweig, hebben de clubs uit de Bundesliga zaterdag wel gedaan wat ze moesten toen en dus winnen in de eerste ronde van de DFB Pokal. Borussia Mönchengladbach, VFL Wolfsburg en RB Leizig wonnen hun uitduels. Bas Dost was goud waard voor Eintracht Frankfurt.

Hertha ging vrijdagavond in een geweldig duel met 5-4 onderuit tegen Braunschweig en ligt daardoor al uit de DFB Pokal. De andere favorieten uit de Bundesliga deden het beter. Zo won Borussia Mönchengladbach met liefst 0-8 van het nietige FC Oberneuland (IV), mede door twee goals van Patrick Herrmann en Florian Neuhaus.

Eintracht Frankfurt had erg veel moeite met 1860 München, maar pakte dankzij een goal en assist van Bas Dost toch de overwinning: 1-2. Elders in het land maakten ook Wolfsburg en Leipzig geen fout. Wolfsburg zegevierde met 1-4 bij FSV Union Fürstenwalde, terwijl RB Leipzig met 0-3 won bij 1. FC Nürnberg. 

Één duel had een verlenging nodig. Greuther Fürth (II) wist pas na verlenging af te rekenen met RSV Meinerzhagen (II). Na negentig minuten was het 1-1. Na de verlenging stond er 1-5 op het bord.  

Uitslagen DFB Pokal Ronde I   

FV Engers 0–3 VfL Bochum 
Union Fürstenwalde 1–4 VfL Wolfsburg 
FC Oberneuland 0–8 Borussia Mönchengladbach 
RSV Meinerzhagen 1-5 (nv) Greuther Fürth 
VSG Altglienicke 0–6 1. FC Köln 

1. FC Nürnberg 0–3 RB Leipzig Nuremberg
SV Todesfelde 0–1 VfL Osnabrück Todesfelde
1860 Munich 1–2 Eintracht Frankfurt Munich
Eintracht Celle 0–7 FC Augsburg

Ritzege Kragh Andersen in Tour

De veertiende etappe in de Tour de France, van Clermont-Ferrand naar Lyon over 194 kilometer, is gewonnen door Søren Kragh Andersen. De renner van Sunweb, die hun tweede ritzege deze Tour pakt, plaatste een beslissende aanval twee kilometer voor de streep en kwam alleen over de finish. Primoz Roglic behield het geel.

Het was weer druk vanaf de start waar veel renners uit het peloton probeerden te ontsnappen. Uiteindelijk waren het Edward Theuns en Stefan Küng die een succesvolle poging maakten en al gauw een voorsprong van zo'n drie minuten hadden. Het eerste colletje van de dag was de côte du château d'Aulteribe van de vierde categorie. Daar was Küng het eerste boven. Met het oog op de tussensprint waren Sagan en Schachmann van Bora uit het peloton ontsnapt. Groentruidrager Bennett kon aanvankelijk mee maar moest uiteindelijk lossen, waardoor Sagan in de strijd om het groen vier punten inliep. Daarna lieten ze zich weer afzakken. Theuns pakte de volle 20 punten bij de tussensprint.

De tweede beklimming van de dag was de Col du Beal van de tweede categorie. Küng en Theuns begonnen met een voorsprong van vijf minuten aan de col. Die voorsprong werd langzaam minder naarmate de klim vorderde. Uit het peloton moesten de mindere klimmers en sprinters lossen. 1,5 kilometer onder de top reed Küng weg bij Theuns en hij kwam als eerste boven. In de afdaling was het de ploeg van Sagan die aan kop reed omdat groenetruidrager Bennett op achterstand reed. Theuns werd ondertussen teruggepakt door het peloton wiens achterstand op Küng was teruggelopen naar anderhalve minuut.

De Cote de Courreau was een colletje van de derde categorie. Küng was daar als eerste boven. Het peloton zat daar een kleine 50 tellen achter. De groep met Bennett volgde op 2,5 minuut. In het peloton was CCC Bora inmiddels aan het helpen. De achterstand van de groep Bennett bleef echter hetzelfde. Zo'n 80 kilometer voor de meet werd Küng teruggepakt. De groep Bennett leek het terug aansluiten bij het peloton op te geven en capituleerde.

Op 50 kilometer van de streep waren het nog altid bora en CCC dat het tempo in het peloton bepaalden. De afsluitende beklimming was de tweeluik Côte de la Duchère en Côte de la Croix-Rousse, allebei van de vierde categorie. Inmiddels was het Jumbo dat weer voorop in het peloton reed. Het was Benoot die aan de voet van de eerste klim uit het peloton reed en hij sloeg gelijk een gat. Hij werd een paar kilometer later echter weer bijgehaald door het peloton.

Kämna, gisteren nog tweede, was de volgende die het probeerde. Hij redde het echter ook niet. Het bleef erg onrustig in het peloton met verschillende uitvallen. Kragh Andersen slaagde er zo'n twee kilometer voor de streep wel in een beslissende voorsprong te nemen en kwam als winnaar over de streep.

Rolstoeltennisster De Groot gaat voor achtste Grand Slam-titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft zich op de US Open geplaatst voor de finale. De Nederlandse nummer één van de wereld rekende in de eerste ronde, de kwartfinales, af met de Britse Jordanne Whiley (6-3, 6-4), waarna landgenote Marjolein Buis de tegenstandster was.

Buis maakte het de 23-jarige De Groot bijzonder lastig: de eerste set ging na een flinke tiebreak naar de winnares van de afgelopen twee jaar, maar Buis won set twee. Toch draaide De Groot de boel om en met 7-6 (8), 4-6, 6-1 baande ze zich een weg naar alweer haar zoveelste finale.

In die eindstrijd speelt De Groot tegen de Japanse mondiale nummer twee, Yui Kamiji. Zij won eerst met 6-2, 7-6 (5) van landgenote Momoko Ohtani, waarna de Colombiaanse Angelica Bernal - aanwezig dankzij de nodige afzeggingen - er met 6-2, 6-1 aan moest geloven.

In het dubbelspel treffen De Groot en Kamiji elkaar wederom in de finale. De Groot speelde daar juist samen met Buis, met wie ze het Brits-Japanse duo Lucy Shuker/Ohtani met 6-0, 6-1 deklasseerde. Kamiji en Whiley deden hetzelde met Bernal en de Amerikaanse Dana Mathewson: 6-2, 6-1. De Groot won al acht titels in het dubbelspel, waaronder de US Open mét Buis in 2017.

Siegemund en Zvonareva winnen damesdubbel op US Open

Tennissters Laura Siegemund en Vera Zvonareva hebben op de US Open in New York de titel gpakt in het damesdubbelspel. Het ongeplaatste duo rekende in de finale af met de Amerikaanse Nicole Melichar en de Chinese Xu Yifan, als derde geplaatst.

In zowel de eerste als de tweede set strubbelden Melichar en Xu bij vlagen flink tegen om te voorkomen dat ze een break aan de broek kregen, maar het Duits-Russische duo drukte beide keren door en maakte het met twee keer 6-4 af.

Het is Zvonareva's vijfde Grand Slam-titel, haar derde in het damesdubbelspel, en Siegemund's tweede, haar eerste in het damesdubbel.

Politie onderzoekt explosie in Zwolle

In de nacht van vrijdag 11 september op zaterdag 12 september werd de politie gealarmeerd over een explosie bij een woning. Hierbij raakte een vrouw in de woning gewond. De politie zoekt getuigen.

De politie werd kort na middernacht gealarmeerd over de explosie bij een woning aan de Puntmos in Zwolle. Ter plaatse bleek forse zichtbare schade aan de voordeur van de woning. Eerste onderzoeksresultaten sluiten het gebruik van zwaar vuurwerk niet uit. De bewoonster was op het moment in de gang achter de voordeur toen het projectiel afging. Zij raakte hierdoor zwaar gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. In de woning zijn ook andere zaken beschadigd geraakt. Behoudens enorm te zijn geschrokken zijn de overige gezinsleden niet gewond geraakt.

De politie heeft kort na aankomst in de omgeving gezocht en heeft met omwonenden gesproken. Ook werd onderzoek verricht in de woning. Uit de eerste bevindingen met getuigen is gebleken dat er kort voor, tijdens of na het incident een aantal mensen wegliep of rende. Hierbij werd hardop gelachen. Het vermoeden bestaat dat dit een groepje jongeren was, aldus getuigen.

De politie onderzoekt ook het bestaan van eventuele actuele conflicten met de bewoners en derden als eventueel motief voor deze laffe daad. Er wordt dan ook uitgegaan van het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing door één of meer nog onbekende daders. De recherche onderzoekt de zaak grondig maar doet tegelijktijdig ook de oproep aan verantwoordelijken zich te melden bij de politie. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie op zoek naar 15-jarige Loekie Krull

De politie is op zoek naar de 15-jarige Loekie Krull. Ze zou op 10 september met haar moeder naar een afspraak gaan bij het Centrum voor Jeugd en Gezin gaan. Tijdens het fietsen is ze echter hard weggereden en aan haar moeder ontkomen. Ze is voor het laatst gezien bij de poort van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. 

Loekie is vertrokken op een Batavus damesfiets, donkerblauw (lijkt zwart) met voorop een bagagedrager. Daar zat een bruine mand op, maar deze is er vermoedelijk afgehaald. De fiets heeft bruine handvatten en een verroeste grote bel links op het stuur. Ze droeg een zwarte joggingbroek, nike sneakers donkerblauw met wit en een zwarte jas tot over de billen. Verder had ze een grijst vest met capuchon onder haar jas aan. Ze is 1.70 meter lang en heeft donkerblond, mogelijk geverfd, haar. 

Op haar hoofd had ze een zwarte beanie/muts met daaronder een strakke haarband, zwart van kleur. Ze heeft een plaatjesbeugel in haar mond. Ongeveer 2 weken geleden heeft ze een oorcorrectie laten doen, de binnenkant van haar oor is dus mogelijk nog paars gekleurd. Mogelijk draagt ze een nep neuspiercing. Normaal draagt ze lenzen maar heeft haar bril wel meegenomen dus deze kan ze mogelijk op hebben.

Mensen die weten waar Loekie verblijft worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0800-6070. 

Loekie Krull (Afbeelding: politie.nl)
Loekie Krull (Afbeelding: politie.nl)

Van Vleuten soleert naar ritwinst ondanks materiaalpech in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft direct een grote slag geslagen in de tweede etappe van de Giro Rosa. De Nederlandse wereldkampioene won met meer dan één minuut voorsprong op Anna van der Breggen, nadat Van Vleuten eerder in de etappe nog te maken had met mechanische problemen.

De tweede etappe in de Giro Rosa was direct een lastige met verschillende beklimmingen op het parcours over het 124 kilometer lange parcours in Toscane. In de laatste twintig kilometer begon de rensters aan de beklimming van de Seggiano, een klim van tweede categorie over onverharde wegen en daar liet Annemiek van Vleuten direct zien dat ze in uitstekende vorm steekt.

De wereldkampioene reed iedereen uit het wiel op de beklimming, waarna de Nederlandse te maken kreeg mechanische problemen. Ze zag haar landgenote Anna van der Breggen passeren, maar na een achtervolging liet ze weer Van der Breggen achter en won met 1.16 op de Nederlandse kampioene

Door de winst van Van Vleuten is ze ook de nieuwe leidster in de Giro d'Italia Internazionale Femminile. Ze heeft daarin een voorsprong van meer dan één minuut op Van der Breggen.

Zverev en Thiem naar finale US Open

Tennissers Alexander Zverev en Dominic Thiem gaan strijden om de titel op de US Open in New York. De als tweede geplaatste Oostenrijker Thiem gaat zijn vierde Grand Slam-finale spelen, de als vijfde geplaatste Duitser Zverev zijn eerste.

Thiem nam het op tegen de Rus Daniil Medvedev, als derde geplaatst. In de eerste set was het een eenzijdige partij, daarna plaatste Medvedev een snelle break, maar die gaf hij op 5-4 weg en daarna volgde een spannende, door Thiem gewonnen tiebreak.

In het derde bedrijf was het wederom de Rus die een vroege break geplaatste, maar opnieuw pakte Thiem die op 5-4 terug en ook dit keer resulteerde dat in een tiebreak. Daarin kwam Medvedev terug van 1-5 naar 4-5, maar daarna maakte Thiem het alsnog af: 6-2, 7-6 (7), 7-6 (5).

Zverev speelde tegen de als twintigste geplaatste Spanjaard Pablo Carreño Busta, die uitstekend van start ging en in anderhalf uur de eerste twee sets won. Zverev draaide het vervolgens om en maakte het in set vijf - waarin de Spanjaard hem op het lichaam en hoofd raakte - overtuigend af: 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 6-3.

Merlier sprint naar winst in zesde etappe Tirreno-Adriatico

Tim Merlier heeft de zesde etappe van Tirreno-Adriatico gewonnen. In een massasprint was de Belgisch kampioen te snel voor Pascal Ackermann en Magnus Cort.

De zesde etappe van Castelfidardo naar Senigallia over 171 kilometer was in het begin nog lastig met verschillende beklimmingen, maar de etappe was in de laatste tachtig kilometer volledig vlak, waardoor de topsprinters een derde kans kregen in deze ronde.

In het begin van de zesde rit zouden er vijf renners wegrijden en uiteindelijk een maximale voorsprong van drie minuten pakken, maar met dertien kilometer te gaan was de vroege kopgroep ingerekend, waarna de sprinters zich op konden opmaken voor een nieuwe massasprint in de Tirreno-Adriatico.

In die sprint ging Fernando Gaviria vroeg aan met in het wiel Tim Merlier. De Belgisch kampioen kwam makkelijk uit het wiel van de Colombiaan en sprintte naar zijn eerste overwinning op WorldTour-niveau. Pascal Ackermann, die de eerste twee etappes wist te winnen in deze Tirreno-Adriatico, kwam nog sterk opzetten en werd uiteindelijk tweede, voor Magnus Cort. Mike Teunissen mengde zich ook in de massasprint en werd uiteindelijk vijfde. 

Reiziger laat roze rookbom af gaan in metro Amsterdam

Een metro op station Rokin in Amsterdam moest rond 14.15 uur ontruimd worden omdat het metrostel vol rook stond, zo schrijft AT5.  'Een lolbroek had een roze rookbommetje af laten gaan', vertelt een woordvoerder van het GVB. 'Dus wat we dan doen, is protocol, dat het voertuig leeg wordt gemaakt.'

De metro is daarna weggereden en er is een zogenoemde wachtwagen ingezet. Dat is een lege metro die klaar staat en ingezet wordt bij calamiteiten. Daardoor is de dienstregeling niet verstoord geweest.

Er is niemand aangehouden en de politie is ook niet ter plaatse geweest.

Arjen Robben heeft laatste interland mogelijk nog niet gespeeld

Arjen Robben heeft zijn laatste interland voor het Nederlands elftal mogelijk nog niet gespeeld. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges gooit de deur naar Oranje voor niemand dicht en ook niet voor de 36-jarige aanvaller, die in oktober 2017 een punt achter zijn loopbaan als A-international zette.

Robben staat nu echter op het punt om zijn officiële rentree op de voetbalvelden te maken, na een sabbatical van een jaar. "Je schrijft niemand op voorhand af", benadrukt Lodeweges zaterdag in gesprek met De Telegraaf.

Robben zette destijds bewust een punt achter zijn interlandloopbaan. Hij wilde zich in de herfst van zijn loopbaan volledig kunnen focussen op zijn clubcarrière bij Bayern München en zo veel mogelijk gevrijwaard blijven van blessureleed.

Mocht Robben, goed voor 96 interlands, het nog willen en ertoe in staat zijn, dan is een rol in de toekomst niet uitgesloten. "Alles valt of staat met prestaties en hij zal het dan ook moeten verdienen", zegt Lodeweges daags voor de ontmoeting tussen FC Groningen en PSV.

In die wedstrijd gaat de aanvaller zeer waarschijnlijk zijn rentree maken. "We hebben een vrij vaste groep gehad waarmee we EK-kwalificatie hebben afgedwongen", aldus Lodeweges.

"Dat EK is nu uitgesteld. Vervolgens hebben we tegen elkaar gezegd weer met een frisse blik naar eenieder te zullen kijken. Dat geldt nu dus ook voor Robben."

Een rol als joker op het Europese eindtoernooi is bijvoorbeeld niet uit te sluiten. "Wie weet wat hij, eventueel vanaf de bank, nog zou kunnen betekenen?", vraagt Lodeweges zich openlijk af.

"Je bent nooit te jong, maar misschien ook nooit te oud om waarde voor een elftal te hebben. Maar laten we vooral ook even afwachten hoe Arjen er zelf over denkt."

Sony komt woensdag met PlayStation 5 Showcase

Sony heeft een showcase aangekondigd voor PlayStation 5. Aanstaande woensdag 16 september om 22:00 uur Nederlandse tijd vindt de showcase plaats.

De uitzending duurt zo'n 40 minuten en gaat ons in ieder geval de launch line-up brengen. Ook krijgen we updates van games die daarna komen en is het ongetwijfeld het moment voor een prijs en release date.

Nieuwkomer Willian direct belangrijk voor Arsenal in openingsduel PL

Arsenal is het nieuwe Premier League-seizoen begonnen met een zege op promovendus Fulham. Topaankoop Gabriel Magalhães was bij zijn debuut trefzeker, maar het was vooral die andere nieuwkomer, Willian, bewees een meerwaarde te zijn. Het werd 0-3.

Arsenal won wel de FA Cup en Community Shield, maar eindigde wel telerustellend achtste in de Premier League. De ploeg haalde deze zomer tot dusver twee nieuwe spelers binnen. Willian kwam transfervrij over van Chelsea, Gabriel werd voor ruim 25 miljoen euro overgenomen van Lille. Beide spelers begonnen direct in de basis.

De openingsfase was dus voor Fulham, maar het was Arsenal dat in de achtste minuut op voorsprong kwam. Fulham-verdediger Tim Ream wist een schot van Granit Xhaka niet weg te werken, waarna Willian op Marek Rodak stuitte. De keeper kon Willians inzet niet vasthouden en van dichtbij opende Alexandre Lacazette de score. Arsenal bleef in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij en Willian liet zich daarbij gelden. Tot doelpunten kwam het echter niet.

Na rust liepen de bezoekers dan alsnog verder uit. Uit een hoekschop van Willian kopte Gabriel de 0-2 binnen, waarna Willian niet veel later ook de aangever was bij de 0-3. De Braziliaan vond Aubameyang op de linkerflank en Arsenals topscorer van het afgelopen seizoen schoot met veel overtuiging raak. Zo was Willian bij zijn eerste optreden voor Arsenal meteen bij drie doelpunten direct betrokken. Met twee assists heeft hij bovendien al evenveel goals voorbereid als Mesut Özil in het afgelopen seizoen. De Duitse grootverdiener zat opnieuw niet bij de wedstrijdselectie van The Gunners.

Arsenal speelt volgende week thuis tegen een andere ploeg uit Londen namelijk West Ham United. Voor Fullham wacht een uitwedstrijd bij medepromovendus Leeds United.

Mercedes en Verstappen domineren vrije trainingen Mugello

De allereerste Grand Prix van Toscane in de Formule 1 staat dit weekeinde op het programma en wel op het circuit van Mugello, doorgaans vooral bekend van onder meer de MotoGP en aanverwante klassen.

De drie vrije trainingen zitten erop en daarin deden vooral Mercedes en Max Verstappen het bijzonder goed. Met name Valtteri Bottas heeft de touwtjes keurig in handen: de Fin was de snelste in de eerste, tweede én derde training.

In training één bleef Verstappen er met zijn Red Bull enkele honderdsten boven, alleen Charles Leclerc kon volgen namens Ferrari, dat het helse seizoen voortzet met de jubileumrace: het is Ferrari's duizendste Grand Prix, waardoor ze een speciale livery hebben.

In de tweede training stond Bottas weer bovenaan, dit keer zat teamgenoot Lewis Hamilton er twee tienden boven. Verstappen volgde daar enkele honderdsten achter, diens teamgenoot Alexander Albon was op meer dan een halve seconde best of the rest.

De derde en laatste training leverde zaterdagochtend wederom de beste tijd op voor Bottas, dit keer hield hij Verstappen echter maar met 0,017 seconden van het lijf. Ook Hamilton zat binnen een tiende van een seconde, Lance Stroll pakte op een dikke halve tel de vierde plek.

Om 15.00 uur gaat de kwalificatie van start in Mugello.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Toscane

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:17.879 33
2.   M. Verstappen Red Bull 1:17.927 32
3.   C. Leclerc Ferrari 1:18.186 27
4.   L. Hamilton Mercedes 1:18.409 28
5.   P. Gasly AlphaTauri 1:18.676 30
6.   E. Ocon Renault 1:18.805 28
7.   D. Kvyat AlphaTauri 1:18.839 31
8.   L. Norris McLaren 1:18.981 30
9.   A. Albon Red Bull 1:19.068 34
10.   D. Ricciardo Renault 1:19.140 25
11.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:19.219 21
12.   R. Grosjean Haas 1:19.224 25
13.   S. Vettel Ferrari 1:19.267 27
14.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.322 28
15.   C. Sainz Jr. McLaren 1:19.457 33
16.   G. Russell Williams 1:19.478 29
17.   K. Magnussen Haas 1:19.551 25
18.   L. Stroll Racing Point 1:19.836 23
19.   S. Pérez Racing Point 1:19.840 29
20.   N. Latifi Williams 1:20.034 32

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Toscane

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   V. Bottas Mercedes 1:16.989 28
2.   L. Hamilton Mercedes 1:17.196 29
3.   M. Verstappen Red Bull 1:17.235 25
4.   A. Albon Red Bull 1:17.971 28
5.   D. Ricciardo Renault 1:18.039 32
6.   E. Ocon Renault 1:18.115 29
7.   S. Pérez Racing Point 1:18.198 34
8.   P. Gasly AlphaTauri 1:18.244 30
9.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:18.385 38
10.   C. Leclerc Ferrari 1:18.400 27
11.   L. Stroll Racing Point 1:18.462 37
12.   S. Vettel Ferrari 1:18.498 39
13.   C. Sainz Jr. McLaren 1:18.651 32
14.   L. Norris McLaren 1:18.658 9
15.   D. Kvyat AlphaTauri 1:18.736 33
16.   G. Russell Williams 1:18.843 33
17.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.944 35
18.   N. Latifi Williams 1:18.983 31
19.   K. Magnussen Haas 1:19.113 32
20.   R. Grosjean Haas 1:19.257 5

Overleden vrouw aangetroffen in Heerde, zoon opgepakt

Rond middernacht heeft de politie een overleden persoon aangetroffen in een woning aan de Korte Heegde in Heerde. Het gaat om de 66-jarige bewoonster van de woning.

Een 45-jarige man, een zoon van de vrouw en tevens woonachtig op dat adres, is aangehouden. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Toeschouwers geweerd bij finish Tour

Er worden in de komende etappes in de Tour geen toeschouwers toegelaten bij de laatste 300 meter voor de finish. Deze maatregel wordt genomen omdat de Tour de komende dagen door regio's gaat die code rood hebben vanwege een toenemend aantal coronabesmettingen.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er wel publiek bij de aankomst mag staan in de laatste week van de Tour. De Alpen zijn niet 'rood' maar Parijs dan weer wel.

Fans mogen de renners vooralsnog wel op de bergen en andere plekken langs het parcours aanmoedigen.

Update 13:18 uur

De lokale autoriteiten hebben gezegd dat twee bergen die morgen in de vijftiende etappe moeten worden bedwongen ook zullen worden afgesloten voor publiek om een stijging van corona te vermijden. Het gaat om de Col de la Biche en de Grand Colombier, waar ook de finish ligt. 

Random Pics van de Dag #100 - Jubileumeditie!

Nummertje 100! Jubileumdeeltje! Enjoy deze extralange, extraspeciale uitgave. Morgen weer een 'normale'.

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Seizoen Mollema voorbij

De kans is groot dat Bauke Mollema dit seizoen niet meer in actie komt. De renner van Trek kwam gisteren in de dertiende etappe van de Tour de France ten val en moest opgeven.

Bij de val brak Mollema het spaakbeen, een handwortelbeentje in zijn linkerarm en de ellepijp. Inmiddels is hij geopereerd en is nu minstens zes weken buitenspel. Zijn ploeg Trek-Segafredo verwacht niet dat de Groninger dit seizoen nog in actie zal komen.

Van der Voort plaatst zich voor World Series of Darts Finals

Vincent van der Voort heeft zich gekwalificeerd voor de World Series of Darts Finals. De Noord-Hollander bemachtigde vrijdag één van de vier overgebleven startplekken tijdens het kwalificatietoernooi in Niedernhausen. Voor Van der Voort wordt het zijn debuut op dit toernooi, dat sinds 2015 op de dartskalender staat.

Van der Voort startte met een sterke zege op Josh Payne (5-3) en rekende daarna ook af met Marko Kantele (5-4) en Scott Waites (5-2) om de finaleronde te halen. Daarin wachtte Madars Razma, die zich te sterk toonde voor Stephen Bunting, Luke Humphries en Jamie Hughes.

Razma kwam in de finale op een 2-1 voorsprong, maar Van der Voort won vervolgens drie legs op rij. Zijn Letse tegenstander pakte daarna nog één leg, alvorens The Dutch Destroyer het met een 92-finish afmaakte. Naast de Nederlander wisten ook Steve Beaton, Joe Cullen en Harry Ward zich te plaatsen voor het eindtoernooi.

De World Series of Darts Finals staat van 18 tot en met 20 september op het programma in Salzburg. Toppers als Michael van Gerwen, Peter Wright, Gerwyn Price, Glen Durrant en Nathan Aspinall zijn al geplaatst voor dit evenement. Ook Dimitri van den Bergh en Fallon Sherrock maken dan hun opwachting op het grote podium. Vanwege het coronavirus konden de reguliere World Series-evenementen niet gehouden worden. Er zijn daarom vooral wildcards uitgedeeld voor het eindtoernooi.

De darters van de PDC komen nu in actie tijdens de Autumn Series. Vijf vloertoernooien in Niedernhausen. Deze toernooien tellen mee voor de kwalificatie voor de World Grand Prix. 

World Series of Darts Finals Qualifier- Laatste zestien
Gabriel Clemens 5-3 Jonny Clayton
Steve Beaton 5-2 Steve Lennon
Joe Cullen 5-2 Callan Rydz
Jesus Noguera 5-0 Max Hopp
Chris Dobey 5-1 Ron Meulenkamp
Harry Ward 5-3 Joe Murnan
Madars Razma 5-2 Jamie Hughes
Vincent van der Voort 5-2 Scott Waites

Finales
Steve Beaton 5-3 Gabriel Clemens
Joe Cullen 5-3 Jesus Noguera
Harry Ward 5-3 Chris Dobey
Vincent van der Voort 5-3 Madars Razma

Politie doet onderzoek naar gestolen scheepsschroeven

De politie onderzoekt de diefstal van een zevental scheepsschroeven. Die werden ergens tussen woensdagavond 9 september en donderdagochtend 10 september gestolen bij een bedrijf aan de Dregweg in Yerseke.

De schroeven hebben een totale waarde van zo'n 140.000 euro. Het bedrijf heeft aangifte gedaan. De politie stelt een verder onderzoek in en bekijkt daarbij onder andere camerabeelden. Ook is de politie op zoek naar getuigen die in de nacht van woensdag op donderdag in de omgeving mogelijk iets verdachts hebben gezien. 

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Groep jongeren keert zich tegen politie, 2 arrestaties

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op het Plein in Bergen een 17-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden voor belediging en bedreiging. Na de aanhouding keerde een grote groep jongeren, 20 tot 30 man, zich tegen de politie en moest het Plein leeggeveegd worden.

Rond 01:30 uur liepen agenten door het centrum en zagen zij op het Plein een grote groep jeugd staan. Een van de jongeren reed met hoge snelheid op een bromfiets door het centrum en was zeer uitdagend tegen de agenten. De rest van de groep nam dit gedrag over en begon richting de politie te schreeuwen. De agenten besloten de groep te benaderen, maar de jongeren splitsen zich op en kwamen weer bijeen toen de agenten wegliepen. De jongeren begonnen uiteindelijk de politie te provoceren en uit te schelden. De 17-jarige Alkmaarder pakte ineens een agent vast en beledigde en bedreigde hem. De tiener hield hierbij zijn telefoon op dusdanige manier vast waardoor hij de indruk wekte te filmen. Hierop werd de jongeman aangehouden terwijl hij doorging met beledigen en bedreigingen.

De groep besloot zich met de aanhouding te bemoeien waarop de agenten zich genoodzaakt voelden geweld te gebruiken tegen de jongeren om hen op afstand te houden. Ook werden drie politiehonden ingezet om de groep uit elkaar te drijven, maar de jongeren bleven steeds terugkomen in kleine groepjes. Uiteindelijk heeft de politie met meerdere eenheden het plein leeggeveegd en keerde de rust in het centrum terug.

De politie is een onderzoek gestart naar deze groep en heeft zaterdagochtend nog een aanhouding verricht. Het gaat om een 18-jarige jongeman uit Bergen die buiten heterdaad aangehouden mocht worden. De jongeman wordt verdacht van belediging en bedreiging. Ook sluit de politie verdere gevolgen voor andere aanwezige, opruiende en orde verstorende jongeren niet uit.

Omstanders hebben het incident gefilmd en de politie komt graag in het bezit van dit beeldmateriaal. Dat kan worden gedeeld met de politie via het tipformulier. Getuigen van het voorval kunnen ook contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Duo probeert laptop te stelen, maar slaat zonder buit op de vlucht

Een 23-jarige Amsterdammer is vrijdagavond het slachtoffer geworden van een straatroof. Dit gebeurde rond 19.00 uur op de Oost-Dorsch in Zaandam.

Het slachtoffer had via Marktplaats een afspraak gemaakt met een man die een laptop van hem wilde kopen. Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats, zag de Amsterdammer een scooter met twee jongens aan komen rijden. De scooter werd geparkeerd, de jongens stapten af en liepen naar het slachtoffer. Een van de jongens ging daarna met de Amsterdammer in gesprek over de laptop. Het slachtoffer overhandigde de laptop aan deze jongeman en wilde hem uitleg geven over het gebruik. Vanuit het niets begon de andere jongen te rennen en al vrij snel volgde de jongen die de laptop vast had.

Het slachtoffer liet het hier niet bij zitten en rende achter degene aan die zijn laptop had. Ineens pakte de dief een hamer uit zijn jas en bedreigde het slachtoffer hiermee. Daarop rende hij weer weg en kwam tijdens zijn vlucht ten val. Het slachtoffer dook toen bovenop op hem en hield hem tegen de grond. De tweede jongeman kwam toen hard met de scooter aanrijden, sprong eraf en gaf de Amsterdammer een schop. Toch wist het slachtoffer de hamer te pakken waarvan zijn twee belagers schrokken. De Amsterdammer stond inmiddels naast de scooter waardoor het tweetal besloot rennend op de vlucht te slaan. Het duo rende uiteindelijk zonder buit richting de rotonde en sloeg daar een straat in. Het slachtoffer liep lichte verwondingen en schade op.

Het slachtoffer schat de twee tussen de 16 en 20 jaar oud, rond de 1,80 meter lang en beide hebben een slank postuur. Een van hen heeft een licht getinte huidskleur, zwart krullend haar en droeg een grijze broek, een zwarte windjack tot op de heupen met capuchon en een vierkant schoudertasje. De ander heeft een iets donkere huidskleur, kort, opgeschoren haar en droeg een grijze broek en een wit of grijs shirt. 

De politie heeft deze zaak in onderzoek en heeft de scooter en hamer in beslag genomen. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Wonder Woman 1984 opnieuw uitgesteld

Het schuiven met bioscoopreleases is nog niet voorbij; na een relatief succesvol openingsweekend voor Tenet (dat nu een week draait in de VS) heeft Warner Bros, besloten om hun volgende grote titel, Wonder Woman 1984, uit te stellen tot Kerstmis.

De geruchten over de verplaatsing gingen al enige tijd rond, maar werden gisteravond bevestigd. De studio zou Tenet meer ruimte willen geven om publiek te trekken zonder er een concurrerende titel tegenover te zetten, en tegelijk leeft er de hoop dat de markt voor bioscoopreleases in december wat beter is, wat de kansen voor WW84 vergroot.

Het vervolg op Wonder Woman begint door de vele verplaatsingen een tweede The New Mutants te worden: de film werd, na het succes van de eerste film in 2017, ingepland voor december 2019, maar schoof toen eerst vooruit naar november, toen achteruit naar juni van dit jaar. Door de coronacrisis werd de film toen een paar keer verschoven; eerst naar augustus, toen naar oktober en nu dus naar december.

In een reactie voor Variety bevestigt regisseur Patty Jenkins de vertraging en hoopt ze op begrip van de Wonder Woman-fans die al maanden naar het vervolg uitkijken: "Laat me allereerst zeggen dat Gal en ik dol zijn op onze toegewijde Wonder Woman fans over de hele wereld, en jullie enthousiasme voor 'WW84' zorgt ervoor dat we deze film echt graag met jullie willen delen. Omdat ik weet hoe belangrijk het is om deze film op het grote scherm te kunnen zien terwijl we allemaal samen van de ervaring kunnen genieten, hoop ik dat jullie het niet erg vinden om nog een klein beetje langer te wachten. Met de nieuwe datum op Eerste Kerstdag kunnen we niet wachten op de feestdagen met jullie door te brengen."

Een andere grote film van Warner Bros., Denis Villeneuves Dune, staat op de kalender voor een week eerder dan WW84, namelijk op 18 december. Deze release is vooralsnog nog niet verplaatst.

Wonder Woman 1984: Gal Gadot

Tour: Etappe 14 - Flink geaccidenteerd naar Lyon

De dertiende etappe van de Tour de France was weer een boeiende: een fraaie strijd om de etappezege en favorieten Primoz Roglic en Tadej Pogacar lieten nogmaals zien een tikkeltje beter te zijn dan de Colombiaanse armada aan uitdagers.

Vandaag wordt het weer geen makkelijke rit, maar wel wat minder bergachtig: 194 kilometer, met drie keer de vierde categorie en een beklimming van de tweede en derde categorie. Die zitten wel beiden in de eerste helft van de route naar Lyon, dus in principe moet het wel meevallen.

Uiteraard beschrijft Rellende_Rotscholier hier de route weer tot in de kleinste details, daar kun je hier van genieten. Pas kort na één uur gaan we beginnen, de NOS en Sporza schakelen om 14.20 uur in en Eursport is er wat later bij zodat men eerst van de motoren kan genieten. De finish staat tussen kwart voor en kwart over zes gepland.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Beginnend bestuurder rijdt bijna honderd km/u te hard in gehuurde auto

Bij een controle in Tilburg heeft de politie een 22 jarige bestuurder betrapt die met een (gecorrigeerde) snelheid van 147 km/u door de bebouwde kom reed.

Agenten zagen de verdachte vrijdagavond om 23.30 uur met hoge snelheid rijden over de Rueckertbaan in Tilburg. Over een traject van enkele honderden meters klokten zij een snelheid van ruim 150 km/u. Gecorrigeerd leverde dit een snelheid van 147 km/u op, waarvoor de man een proces-verbaal kreeg.

De snelle auto waarin hij reed bleek gehuurd te zijn. Ook bleek dat hij nog niet zo heel lang in het bezit was van zijn rijbewijs. Dat mocht hij dan ook meteen inleveren.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Dronken Tilburgers laten spoor van vernieling aan auto's achter

De politie heeft afgelopen nacht twee mannen aangehouden die er van worden verdacht aan tenminste twaalf auto’s vernielingen te hebben gepleegd. De eigenaren daarvan worden opgeroepen zich te melden voor het doen van aangifte.

Rond 01.45 uur kreeg de politie een melding dat er vernielingen werden gepleegd in de Molenstraat in Tilburg. Daarbij werd ook een signalement van twee mogelijke daders opgegeven. Eenmaal ter plaatse zagen zij inderdaad verschillende auto’s met schade. Onder meer spiegels bleken te zijn vernield en andere auto’s hadden krassen in de lak. In de richting van de Veldhovenring trof de politie twee mannen aan die voldeden aan het opgegeven signalement. Zij bleken zwaar onder invloed van alcohol.

De twee verdachten, beiden Tilburgers van 18 jaar, werden aangehouden en ingesloten. Na een eerste inventarisatie telden de agenten in de Noord Besterd en Molenstraat al zo’n 12 auto’s met schade. Eigenaren van die beschadigde auto’s worden opgeroepen zich te melden via 0900-8844 onder vermelding van het proces-verbaal nummer 2020240864.

EU-klimaatwet: EU en alle lidstaten moeten in 2050 klimaatneutraal zijn

De EP-milieucommissie stelt klimaatneutraliteit in 2050 verplicht in zowel de EU als de lidstaten en roept op tot een ambitieuzere emissiereductiedoelstelling voor 2030. De EP-commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) heeft vrijdag met 46 stemmen voor, 18 tegen en 17 onthoudingen het verslag over de EU-klimaatwet aangenomen.

De Europarlementsleden steunen het algemene uitgangspunt van de EU-klimaatwet om klimaatneutraliteit in 2050 in EU-wetgeving te verankeren, maar willen tegelijkertijd een ambitieuzere doelstelling voor 2030. CO2-uitstoot moet in 2030 met 60% verminderd zijn ten opzichte van 1990, in plaats van met "ten minste 50% tot 55%", zoals de Commissie had voorgesteld. De Milieucommissie wil ook dat de Europese Commissie na een effectbeoordeling een tussentijdse doelstelling voor 2040 voorstelt om ervoor te zorgen dat de EU op koers blijft om de emissiereductiedoelstelling voor 2050 te halen.

De weg naar klimaatneutraliteit
De aangenomen tekst roept de Europe Commissie op uiterlijk op 31 mei 2023 een traject op EU-niveau voor te stellen over de manier waarop in 2050 via de gewone besluitvormingsprocedure klimaatneutraliteit kan worden bereikt. Het traject zal na elke inventarisatie op mondiaal niveau worden herzien.

Daarnaast verzoeken de Europarlementariërs de Europese Commissie om alle relevante EU-wetgeving die bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen te evalueren en wijzigingen voor te stellen. Ze willen ook dat de Europese Commissie om de twee jaar een verslag uitbrengt over de vooruitgang die de EU en de lidstaten hebben geboekt bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen. Er moet ook een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan worden opgericht om vooruitgang te monitoren.

Zowel de EU als alle lidstaten moeten de doelstelling voor 2050 halen
De leden van het Europees Parlement willen ook dat zowel de EU als alle lidstaten afzonderlijk uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Ze roepen ze op tot voldoende financiering door de EU en de lidstaten om deze doelstelling te halen. Bovendien vinden de EP-leden dat zowel de EU als de lidstaten vanaf 2050 klimaatnegatief moeten worden, wat betekent dat ze meer broeikasgassen moeten reduceren dan ze uitstoten.

De EU en de lidstaten moeten ook alle directe en indirecte subsidies voor fossiele brandstoffen uiterlijk op 31 december 2025 geleidelijk hebben afgeschaft.

Tot slot hebben de EP-leden in de tekst opgenomen dat de klimaatwet herzien kan worden in lijn met de benodigde inspanningen om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C, zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs.

Na de stemming zei de rapporteur van het Parlement, Jytte Guteland (S&D, Zweden): "De goedkeuring van mijn rapport is een duidelijk signaal aan de Europese Commissie en de EU-Raad in de aanloop naar de komende onderhandelingen: we verwachten dat alle lidstaten uiterlijk in 2050 klimaatneutraliteit zijn en we hebben ook voor de EU strikte tussentijdse doelstellingen in 2030 en 2040 nodig om dit te bereiken.

Ik ben ook tevreden met de instelling van een CO2-budget, waarin de totale resterende hoeveelheid broeikasgasemissies als CO2-equivalent wordt vastgesteld die tot uiterlijk 2050 kunnen worden uitgestoten, zonder daarmee de EU-verbintenissen in het kader van het Akkoord van Parijs in gevaar te brengen".

Volgende stappen
Het Parlement zal tijdens de plenaire vergadering van 5 tot en met 8 oktober over de eerste lezing stemmen, waarna de onderhandelingen met de lidstaten kunnen beginnen.

De Europese Commissie heeft in maart 2020 een Europese klimaatwet voorgesteld die de EU wettelijk verplicht om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit volgt op het besluit van de Europese Raad van december 2019 om de doelstelling van klimaatneutraliteit voor 2050 te bekrachtigen. Het voorstel is een centraal onderdeel van de Europese Green Deal die door de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in december tijdens een plenair debat is gepresenteerd.

Het Parlement pleit al lang voor een ambitieus klimaatbeleid en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het streven naar strengere EU-klimaatwetten, onder meer door op 29 november 2019 de klimaatnoodtoestand af te kondigen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man showt piemel en kont aan slachtoffers na mishandeling

Agenten hebben bij een akkerperceel aan de Langeweg in Ossenndrecht een 31-jarige man aangehouden. Hij mishandelde een 55-jarige Belg en diens 14-jarige zoon.

Vader en zoon waren samen met de rest van het gezin, een 41-jarige vrouw en een meisje van 9 jaar oud, op een akkerperceel bezig uien te oogsten. Plots dook de 31-jarige verdachte op die tegen hen tekeerging, ze beschuldigde van diefstal, ze beledigde en ze bedreigde met een mes.

De man mishandelde vader en zoon en toonde vervolgens ook nog zijn geslachtsdeel paarsgepunte lans en kont aan het gezin. De politie was inmiddels gewaarschuwd en heeft de man ter plaatse aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor verder onderzoek. Het gezin heeft aangifte gedaan.

'PSV akkoord met Atalanta over Lammers'

Sam Lammers staat naar alle waarschijnlijkheid voor een vertrek bij PSV. De spits wordt al enkele dagen nadrukkelijk in verband gebracht met een overgang naar Atalanta en la Dea lijkt nu een akkoord te hebben bereikt.

De doorgaans goed ingevoerde Sky Italia-journalisten Gianluca Di Marzio en Fabrizio Romano hebben vrijdagavond laat naar buiten gebracht dat de deal op wat formaliteiten na rond is.

PSV ontvang volgens de berichtgeving negen miljoen euro voor Lammers, wiens contract volgend jaar afloopt. Dit bedrag kan door middel van een bonusconstructie nog verder oplopen, waardoor het lijkt alsof de Eindhovenaren hun zin hebben gekregen. Atalanta bood in eerste instantie zeven miljoen voor Lammers, terwijl PSV naar verluidt een vraagprijs van om en nabij de tien miljoen in gedachten heeft.

Lammers wordt volgens de berichten uit Italië in de komende dagen in Bergamo verwacht voor de medische keuring. PSV speelt zondagmiddag op bezoek bij FC Groningen zijn eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen, maar het is nog niet duidelijk of Lammers dan nog van de partij zal zijn.

Eerder meldde het Eindhovens Dagblad dat de spits gewoon zou spelen als er geen verbeterd bod binnen zou komen. Atalanta lijkt nu dus echter wel met deze verbeterede aanbieding op de proppen te zijn gekomen.

Lammers maakte in de voorbereiding een goede indruk onder de nieuwe trainer Roger Schmidt en leek aankomend seizoen samen met Maximiliano Romero en Donyell Malen uit te mogen gaan maken wie de spitspositie zou gaan invullen.

Schmidt houdt nu deze twee laatstgenoemde spelers over, terwijl hij voorin verder kan beschikken over Cody Gakpo, Bruma, Noni Madueke, Mohamed Ihattaren en Joël Piroe.

Man schiet zichzelf mogelijk in been

De politie heeft gisteren bij een woning in de Beukenstraat in Oost-Souburg een 68-jarige man aangehouden. De man zou zichzelf mogelijk in zijn been hebben geschoten.

De politie kreeg op vrijdag 11 september rond 15.40 uur melding van een mogelijk schietincident in een woning. Bij het pand aan de Beukenstraat aangekomen kwam er een 37-jarige man naar buiten gelopen. Omdat agenten nog niet precies wisten wat er aan de hand was en de man niet direct gehoor gaf aan de instructies van de dienders werd er een waarschuwingsschot door een van de agenten gelost en is de man aangehouden. Tijdens die aanhouding is ook een vrouw aangehouden die eveneens de instructies van de politie niet opvolgde.

Toen agenten het pand binnen gingen troffen ze er de 68-jarige bewoner aan, die gewond was aan zijn been. Ook lag er een vuurwapen in de woning. De man is voor behandeling aan zijn verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en aangemerkt als verdachte. Het vuurwapen, waar de man geen vergunning voor had, is in beslag genomen. Uit een eerste verklaring blijkt dat de man zichzelf mogelijk per ongeluk in het been heeft geschoten. De woning is verder door de politie doorzocht. Daarbij is nog munitie en een luchtdrukwapen in beslag genomen. De eerder aangehouden man en vrouw zijn kort na het incident weer in vrijheid gesteld. De politie onderzoekt de zaak.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Koelbloedig slachtoffer belt politie tijdens straatroof

Dankzij snel en koelbloedig handelen van het slachtoffer van een gewapende straatroof in Tilburg, kon de politie een van de daders snel in de kraag grijpen. Een tweede dader wist te ontkomen.

Vrijdagavond 11 september, kort na 19:00 uur, arriveerde de aangever in Tilburg voor zijn afspraak in de omgeving van de Haydnstraat in Tilburg. Onderweg naar die afspraak werd hij plots aangesproken door twee jonge mannen. Zij eisten geld van hem en een van hen dreigde daarbij met een mes. Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Groningen, was echter niet van plan geld te geven. In plaats daarvan pakte zijn telefoon, belde 112 en gaf zijn locatie door. Terwijl hij de centralist aan de lijn hield riep hij zijn belagers aan en zo werd duidelijk dat hij overvallen werd. Op dat moment maakte de dader met het mes een stekende beweging in zijn richting, maar daarbij raakte de aangever niet gewond.

Nagenoeg op datzelfde moment arriveerde de eerste politieauto, waarop beide daders zich uit de voeten wilde maken. De aangever wist een van hen, de man met het mes, echter nog kort bij zijn capuchon te grijpen. Dat was voldoende om hem te remmen en de politie de gelegenheid te geven hem aan te houden. Het betreft een 17 jarige inwoner van Tilburg. De tweede dader wist te ontkomen. Er werd tijdens de zoektocht naar hem een burgernetmelding uitgedaan en een helikopter ingezet, maar tot op heden werd hij niet gevonden.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Conducteur mishandeld door zwartrijder

De politie heeft vrijdagmiddag op het treinstation van Middelburg een 36-jarige man zonder bekende vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. De verdachte zou een conducteur mishandeld hebben.

De conducteur was een kaartcontrole aan het doen in de trein die van Amsterdam onderweg was naar Vlissingen, de verdachte bleek niet in het bezit van een geldig vervoersbewijs. Daarop wilde de conducteur hem bekeuren. Tijdens het bekeuringsgesprek gaf de man hem plots klappen en trappen, waarop de conducteur de politie waarschuwde. Die hebben de man in Middelburg aangehouden.

De verdachte was direct zeer recalcitrant richting de agenten en werkte totaal niet mee. Met veel duw- en trekwerk konden ze de man aanhouden Daarbij vond hij het ook nog nodig de agenten te beledigen. Vervolgens trapte de man in de politieauto ook nog een ruit van het voertuig kapot waarbij de verdachte zichzelf verwondde. Hij is ingesloten in het cellencomplex. De conducteur heeft aangifte gedaan van mishandeling, hij zou zijn verwondingen laten nakijken door een arts.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Inspectie JenV verhuist naar Lange Voorhout in Den Haag

De Inspectie Justitie en Veiligheid verhuist in de eerste helft van volgend jaar naar het Lange Voorhout 7 in Den Haag. Ze zal een deel van dat pand gebruiken. In het andere deel neemt de Autoriteit Persoonsgegevens haar intrek. De Inspectie JenV heeft nu een eigen etage in het gebouw aan de Turfmarkt 147 in Den Haag, waar ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zit.

De Tweede Kamer drong dit voorjaar bij de minister voor Justitie en Veiligheid aan op een apart onderkomen voor de Inspectie JenV. Daarmee moest haar onafhankelijkheid van het ministerie ook in de huisvesting tot uitdrukking komen. De Inspectie JenV houdt toezicht op de taakuitvoering van organisaties in het domein van justitie en veiligheid. Zij telt rond de 100 medewerkers.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Maximaal vier jaar gevangenisstraf voor bedreiging van togadragers

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil dat op bedreiging van togadragers een maximale gevangenisstraf van vier jaar komt te staan, net zoals voor burgemeesters en andere bestuurders. De strafverhoging is een onderdeel van het wetsvoorstel Versterking strafrechtelijke aanpak ondermijnende criminaliteit dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend.

Rechters, officieren van justitie en advocaten vervullen een essentiële en onmisbare rol in onze democratische rechtstaat. Deze functies zijn cruciaal voor eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspleging. Grapperhaus wil met de voorgestelde verhoging een duidelijk signaal afgegeven dat zij hun functie in vrijheid en veiligheid moeten kunnen vervullen en dat elke poging tot beïnvloeding van de rechtspleging door middel van intimidatie en bedreiging onacceptabel is.

In het wetsvoorstel staat ook de eerder aangekondigde verhoging van het strafmaximum voor bedreiging van twee naar drie jaar gevangenisstraf en voor de bedreiging van burgemeesters, wethouders, gedeputeerden naar vier jaar gevangenisstraf.

Havens, vliegvelden en spoorwegemplacementen
Met een aantal maatregelen wil minister Grapperhaus de ondermijnende criminaliteit op verschillende manieren hard en effectief aanpakken. Strafbaarstelling van het illegaal verblijf op bepaalde terreinen is daar een van. Logistieke knooppunten hebben een grote aantrekkingskracht op georganiseerde criminaliteit. Dat betreft niet alleen havens en vliegvelden; ook spoorwegemplacementen zijn kwetsbaar. De spoorwegemplacementen zijn nieuw ten opzichte van de eerdere versie van het wetsvoorstel. De problematiek die nu met name in de havens en luchthavens voorkomt, kan zich verplaatsen naar de spoorwegen. Dat moet worden voorkomen.

Op allerlei manieren dringen criminelen de beveiligde terreinen binnen op zoek naar illegale goederen, zoals drugs. Deze activiteiten vormen een belangrijke schakel in de criminele netwerken die illegale drugstransporten uitvoeren en ondermijnen de controle op de invoer van goederen in het douanegebied. Dit is vaak lastig te bewijzen, omdat zij uit voorzorg bewijsmateriaal wegwerken. Zo gooien criminelen bijvoorbeeld (prepaid) mobiele telefoons weg, zodat de politie die bij hun aanhouding niet in beslag kan nemen.

Mede daarom wil Grapperhaus illegaal verblijf op beveiligde terreinen apart strafbaar stellen. Er komt een gevangenisstraf van een jaar op te staan. Als er sprake is van binnendringen, bijvoorbeeld als een crimineel een valse pas gebruikt of zich verstopt in een bedrijfswagen om het terrein op te komen, gaat de maximumstraf omhoog naar twee jaar.

Om beter onderzoek te kunnen doen naar de achtergrond van deze verdachten en hun relatie met (internationale) criminele netwerken in kaart te kunnen brengen, wordt voorlopige hechtenis mogelijk. Openbaar Ministerie en politie kunnen dan bewijsmateriaal verzamelen om verdachten in verband te brengen met georganiseerde criminaliteit.

Verstoren bedrijfsproces
Verder kondigde de minister aan politie en Openbaar Ministerie meer mogelijkheden te geven om het bedrijfsproces van criminelen te verstoren. Bepaalde chemicaliën - zogeheten precursoren - die als grondstof dienen voor harddrugs, worden verboden. Daarom wordt het bezit en transport evenals de in- en uitvoer van deze stoffen strafbaar. Er komt een maximumstraf van zes jaar op te staan.

Het gaat om stoffen die worden gebruikt voor de illegale productie van synthetische drugs en waarvan geen legale bestemming bekend is. Vooral criminelen die precursoren vervoeren kunnen straks gemakkelijker worden aangepakt. Straks is alleen al het bezit strafbaar, daarmee kan het productieproces eerder worden verstoord.

Kosten vernietiging
Daarnaast wil de minister de kosten die de Staat maakt voor de vernietiging van inbeslaggenomen voorwerpen die ernstig gevaar opleveren voor de leefomgeving of voor de volksgezondheid op daders kunnen verhalen. Het gaat onder andere om drugs en illegaal vuurwerk. Zo was in 2018 voor het opruimen van hennepkwekerijen 5,8 miljoen euro nodig.

Meer onderzoek
Tot slot kan straks in meer gevallen onderzoek worden gedaan naar het vermogen van veroordeelde criminelen. De praktijk laat zien dat zij flinke geldboetes en schadevergoedingsmaatregelen die bij een veroordeling worden opgelegd niet altijd betalen, terwijl er wél aanwijzingen zijn dat zij over geld beschikken.

Nu zijn er nog te weinig mogelijkheden om in die gevallen een duidelijker beeld te krijgen van het vermogen van de crimineel, zodat beslag kan worden gelegd. Met de maatregel wordt het mogelijk de opgelegde sancties makkelijker uit te voeren en krijgen criminelen veel minder kans de tenuitvoerlegging van hun geldstraf te frustreren.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Eigenaar Eindhovens café krijgt vergunning (voorlopig) niet terug

De burgemeester van Eindhoven mocht de exploitatievergunning van een café in Eindhoven intrekken omdat de eigenaar van “slecht levensgedrag” is. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant vrijdag.

De burgemeester trok de vergunning in april 2020 in vanwege een rapport dat hij ontving van de politie. Daarin staat beschreven dat de café-eigenaar een aantal overtredingen beging en is veroordeeld voor verschillende misdrijven. Ook was er volgens de politie in december jongstleden een incident waarbij de man aan agenten probeerde te ontsnappen en daarbij verschillende verkeersovertredingen beging. Deze zaak loopt nog. De burgemeester trok de vergunning in op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Eindhoven. Hij vindt dat de intrekking noodzakelijk is. Volgens de burgemeester voldoet de eigenaar van het café niet langer aan het criterium dat een vergunninghouder niet in enig opzicht van slecht levensgedrag mag zijn. Hierdoor vindt de burgemeester de positie van de man als leidinggevende niet langer houdbaar.

De eigenaar voerde onder meer – kort gezegd – aan dat de burgemeester onterecht concludeert dat hij van slecht levensgedrag is. De burgemeester mocht volgens de man niet uitgaan van het politierapport, omdat dit onjuistheden bevat. Hij geeft een andere lezing over het voorval van december 2019 dan de politie. Verder stelt de eigenaar dat de agenten een persoonlijk belang hebben bij een onjuiste weergave van de feiten, omdat hij een aantal klachten tegen de politie heeft ingediend.

De voorzieningenrechter stel vast dat in het politierapport meerdere feiten zijn vermeld, zoals een veroordeling voor ernstige bedreigingen, mishandelingen en het binnendringen in een woning. Ook was de man in december jongstleden betrokken bij een incident waarbij hij in ieder geval een stopteken van de politie negeerde en een achtervolging ontstond waarbij hij verschillende verkeersovertredingen beging. De rechter ziet verder geen reden om aan te nemen dat de politie, vanwege de door de man ingediende klachten, bewust onjuistheden zou hebben vermeld. Ook is van oneigenlijke motieven van de burgemeester niet gebleken.

Volgens de voorzieningenrechter mocht de burgemeester er op basis van het politierapport vanuit gaan dat de café-eigenaar van slecht levensgedrag is en mocht hij concluderen dat de exploitatie van de onderneming niet langer aan de man kan worden toevertrouwd. De rechter wijst het verzoek van de man om een voorlopige voorziening te treffen daarom af.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: flink zonnig!

Vanochtend is het in een groot deel van het land zonnig, alleen in de kustgebieden komen wolkenvelden voor. Eventueel aanwezige mistbanken lossen snel op. In de middag neemt de bewolking in het noorden van het land verder toe en kan er plaatselijk wat motregen vallen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, langs de noord(west)kust krachtig.

Komende nacht is het helder, op wat dunne sluierbewolking na. Het wordt op veel plaatsen nevelig. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het oosten tot 14°C aan de kust. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de noordwestkust vrij krachtig.

Zondag overdag schijnt de zon uitbundig, al komt er ook nog steeds wat sluierbewolking voor. Het wordt warmer dan vandaag met maximumtemperaturen die uiteenlopen van 21°C op de Wadden tot 26°C in Limburg. De zuidwestenwind is matig, langs de noordwestkust vrij krachtig en op de Wadden eerst mogelijk krachtig, 6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Wateroverlast in Den Helder (Foto: Via djkoelkast)
Dit soort plaatjes zullen we voorlopig niet zien. Wateroverlast in Den Helder rond midden augustus. (Foto: ontvangen via djkoelkast)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Post-COVID-19 syndroom zeer waarschijnlijk volgens gericht onderzoek

Veel mensen hebben maanden na een corona-infectie nog steeds klachten. Onderzoekers van kennis- en behandelcentrum Ciro, Longfonds en de Universiteiten Maastricht en Hasselt wijzen op de waarschijnlijkheid van een ‘post-COVID-19 syndroom’. Dit blijkt uit de studie die vandaag in ERJ Open Research –  een van de meest gewaardeerde peer-reviewed tijdschriften met betrekking tot het ademhalingstelsel in Europa - is gepubliceerd. Het gaat om het eerste onderzoek dat dit syndroom beschrijft.

Het onderzoek is gedaan onder mensen die langdurige klachten ervaren na corona. Opvallend is dat de deelnemers veelal jonge mensen (gemiddeld 47 jaar) betreft die voorheen gezond waren en vaak alleen zogenoemd ‘mild corona’ hadden. Bovendien is het merendeel (95%) niet in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Voor het onderzoek werd een vragenlijst verspreid via de Facebook-groep ‘Coronapatiënten met langdurige klachten’ en een Vlaamse Facebookgroep. Daarnaast werden mensen benaderd via coronalongplein.nl. Meer dan de helft van de 2113 respondenten heeft 80 dagen na de eerste symptomen van het virus nog 6 ernstige klachten. Met name vermoeidheid en benauwdheid worden het meest genoemd. Slechts 0.7% van de deelnemers is klachtenvrij.

“De resultaten uit het onderzoek zijn opmerkelijk, zeker omdat het om een vrij jonge groep mensen gaat die eerder aangaven in goede gezondheid te verkeren”, aldus Ciro-onderzoeker drs. Yvonne Goërtz. “Dit vraagt om meer onderzoek naar hoe vaak dit probleem voorkomt en of de genoemde klachten aanhouden. Ook is het belangrijk dat zorgprofessionals zich bewust zijn dat mensen nog lang een grote verscheidenheid aan klachten kunnen ervaren.”

Het Longfonds is blij met deze aandacht vanuit wetenschappelijke hoek. Longfonds-directeur Michael Rutgers: “Het is belangrijk dat mensen met langdurige klachten na corona gezien, gehoord en geholpen worden. Deze publicatie helpt om ervoor te zorgen dat deze groep serieus genomen wordt. Longfonds blijft deze groep o.a. via coronalongplein volgen. Om ervoor te zorgen dat de (na)zorg na corona voortdurend in ontwikkeling blijft en we meer wetenschappelijk onderzoek kunnen starten.”


Teststraat op Schiphol sluit tijdelijk ivm tekort aan testcapacaiteit Nederland

Vanwege de beperkte testcapaciteit in Nederland heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaald dat het COVID-19 testcentrum op Schiphol tijdelijk wordt gesloten. Hierdoor komt testcapaciteit vrij voor testcentra elders.

Schiphol benadrukt dat er niets verandert aan de vertrek- of aankomstmogelijkheden op het vliegveld.
Er zijn op de luchthaven diverse maatregelen genomen waardoor Schiphol van mening is dat men veilig en verantwoord kan blijven reizen. Schiphol hoopt het testcentrum zo snel mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen op de luchthaven.

Zelfde beeldendiefstal, andere context

De heren in het filmpje worden neergezet als dief en activist. En misschien is dat ook wel zo. Maar het ging wel over een beetje meer dan dat. Onder andere ook over dat de blanke (christelijke/katholieke) westerlingen de Afrikaanse cultuur vernietigd hebben. Lokale religies vervangen en vernietigd hebben. En nog een hele rits aan onmenselijk handelen door zendelingen en kolonisten. Waaronder moord en verkrachting.

Anderzijds legt deze 'activist' wel haarfijn de hypocrisie van het hedendaagse elitaire deugvolk bloot. Dat schaart zich achter BLM, wil onder andere Zwarte Piet vernietigen, beelden, straatnamen en andere historie verwijderen onder het mom van kwetsend en racisme.

Maar Afrikaanse kunst en cultuurschatten teruggeven is er niet bij. Want als elitaire deugende navelstaarders toevallig even niet bezig zijn met naar hun navel te staren, dan mogen ze graag naar die kunst en cultuurschatten staren in hún museumpjes. Want dat is toch wel zó 'verheven' en lekker deugend dat ze er spontaan een hard plassertje of natte gleuf van krijgen. Dus zoiets 'geils' ga je niet teruggeven natuurlijk.

Tevens legt het nog een andere mindere kant van het deugvolk bloot. Namelijk dat cultuurvernietigen ze kennelijk in het bloed zit. Nou valt er in en aan Afrika niet veel cultuur meer te vernietigen want alles is inmiddels commercieel of met de grond gelijk gemaakt. Dus vernietigen ze nu maar de cultuur in eigen land, want je moet toch wat als deugvolkje.

Uitslagen COVID-19 testen, veel fout-positief of toch niet?

Gisteren werd in het NRC een artikel gepubliceerd waarin wordt beweerd dat een zesde tot een derde van de positieve COVID-19 testuitslagen mogelijk fout-positief zijn. Dit zou worden veroorzaakt doordat veel mensen zonder coronaklachten zich laten testen. Op twitter kwam ik een draadje tegen van Bert Slagter die de berekeningen, waar het NRC het bewuste artikel op baseert, naloopt en concludeert dat ze niet kloppen. Daarmee maakt hij duidelijk dat het NRC artikel  een verkeerde realiteit schetst.

Het draadje begint op pagina 2.

Uitkomst mondkapjesonderzoek Amsterdam en Rotterdam

Door een snelle stijging van het aantal COVID-19 besmettingen deze zomer, is er een experiment uitgevoerd van 5 tot en met 31 augustus  met het verplicht dragen van mondkapjes op diverse drukke plekken in de steden Amsterdam en Rotterdam. Daarbij is tegelijkertijd het effect op het menselijk gedrag onderzocht, dit onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). De uitkomsten zijn nu bekend.

Het NSCR onderzocht de effecten van de mondkapjesplicht op het menselijke gedrag. Mogelijke effecten op gezondheid of verspreiding van het virus zijn niet onderzocht. Het RIVM concludeerde eerder dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar.

Samenvatting uitkomsten
Dit onderzoek is gericht op het dragen van mondkapjes, drukte en veranderingen in drukte, en het naleven van de anderhalvemeter-regel na de invoering van de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam.

Door middel van het analyseren van camerabeelden hebben wij het gedrag onderzocht in gebieden met een mondkapjesplicht en dit vergeleken met gebieden zonder mondkapjesplicht, en het verloop hiervan over tijd.

Daarnaast onderzochten we door middel van straatobservaties door veldwerkers, straatinterviews en focusgroepen hoe het publiek over de mondkapjesplicht dacht en hoe mensen die werken in de mondkapjeszones de plicht ervaarden.

 Het onderzoek laat zien dat bij de start van de mondkapjesplicht 55% van de mensen een mondkapje droeg in de mondkapjesgebieden, en dat de invoering van de plicht zorgde voor een stijging tot 75% in het dragen van mondkapjes. Deze stijging deed zich niet voor in de gebieden zonder
mondkapjesplicht.

 67% van de mensen droeg het mondkapje op de goede manier, waarbij mond en neus bedekt zijn.

 De drukte in de gebieden met een mondkapjesplicht is niet anders dan voor de invoering van de mondkapjesplicht. Ook in de gebieden zonder mondkapjesplicht is geen verandering in drukte waargenomen.

 Mensen overtreden regelmatig de anderhalvemeter-regel. Dit houdt primair verband met de drukte, zowel in de mondkapjeszones als in de gebieden zonder mondkapjesplicht.

 Het dragen van mondkapjes draagt niet aantoonbaar bij aan het slechter of beter naleven van de anderhalvemeter-regel, in zowel de gebieden met als zonder mondkapjesplicht.

De voorzitters van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond noemen de uitkomsten van het onderzoek bemoedigend. Bij de huidige stand van zaken met betrekking tot het aantal besmettingen in Rotterdam of Amsterdam overwegen de voorzitters nu niet over te gaan tot het verplichten van het mondkapje. Beide beschouwen het mondkapje als een aanvullend nuttig instrument dat, indien de omstandigheden erom vragen, kan worden ingezet. 

Uitkomsten onderzoek gedeeld
Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland hebben de onderzoeksresultaten gedeeld met de ministers van VWS en J&V, het Veiligheidsberaad, het RIVM en met de gemeenteraden van beide steden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.