Rolstoeltennisster De Groot gaat voor achtste Grand Slam-titel

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft zich op de US Open geplaatst voor de finale. De Nederlandse nummer één van de wereld rekende in de eerste ronde, de kwartfinales, af met de Britse Jordanne Whiley (6-3, 6-4), waarna landgenote Marjolein Buis de tegenstandster was.

Buis maakte het de 23-jarige De Groot bijzonder lastig: de eerste set ging na een flinke tiebreak naar de winnares van de afgelopen twee jaar, maar Buis won set twee. Toch draaide De Groot de boel om en met 7-6 (8), 4-6, 6-1 baande ze zich een weg naar alweer haar zoveelste finale.

In die eindstrijd speelt De Groot tegen de Japanse mondiale nummer twee, Yui Kamiji. Zij won eerst met 6-2, 7-6 (5) van landgenote Momoko Ohtani, waarna de Colombiaanse Angelica Bernal - aanwezig dankzij de nodige afzeggingen - er met 6-2, 6-1 aan moest geloven.

In het dubbelspel treffen De Groot en Kamiji elkaar wederom in de finale. De Groot speelde daar juist samen met Buis, met wie ze het Brits-Japanse duo Lucy Shuker/Ohtani met 6-0, 6-1 deklasseerde. Kamiji en Whiley deden hetzelde met Bernal en de Amerikaanse Dana Mathewson: 6-2, 6-1. De Groot won al acht titels in het dubbelspel, waaronder de US Open mét Buis in 2017.