Wright pakt dagzege Autumn Series; verslaat Van Gerwen in halve finale

Michael van Gerwen is zaterdag tijdens de halve finales van de eerste dag van de Autumn Series uitgeschakeld. De Brabantse nummer één van de wereld, die kwakkelt met zijn vorm, verloor op Players Championship 14 na een spektakelstuk van Peter Wright: 6-7. De wereldkampioen won later het toernooi. 

Van Gerwen was aanvankelijk aan de winnende hand tegen Wright. Hij nam een 5-2-voorsprong, maar slaagde er niet in om de zege over de streep te trekken omdat Wright terugkwam tot 5-5 en na twee breaks ook de beslissende dertiende leg tegen de darts in wist te winnen. Mighty Mike had opvallend genoeg zijn oude pijlen uit de kast gehaald. Hij liet die optie in zijn contract opnemen toen hij in januari XQ Max na zes jaar verruilde voor Winmau en dus ook met materiaal ging spelen van die pijlenfabrikant.

Van Gerwen beleefde mede daardoor een matig seizoen. Hij won weliswaar de UK Open, maar kende vorige week een dieptepunt door voor het eerst de play-offs Premier League te missen.

Zaterdag oogde Van Gerwen een stuk comfortabeler met zijn oude pijlen. Hij was voordat hij onderuitging tegen Wright te sterk voor achtereenvolgens Krzysztof Kciuk (6-4), Luke Humphries (6-2), Stephen Bunting (6-3), William Borland (6-5) en Krzysztof Ratajski (6-2). Wright pakte de eindzege. Hij rekende in de finale kinderlijk eenvoudig af met de verrassend sterk presterende Madars Razma (8-1) en greep zodoende zijn vijfde titel van het jaar, na het WK, The Masters en twee Players Championships.

De Autumn Series zijn een vervolg op de Summer Series van juni. Ook in Niedernhausen worden er vijf opeenvolgende Players Championships, vloertoernooien, georganiseerd. Niet alle Tourkaarthouders bij de PDC zijn aanwezig in de Duitse stad. Zo is Gary Anderson niet van de partij, omdat hij de overstap naar het Europese vastland niet wil maken vanwege de coronacrisis.

PDC Autumn Series -  Players Championship 14 - Laatste zestien
Devon Petersen 6-3 Simon Whitlock
Jesus Noguera 6-4 Scott Waites
Jelle Klaasen 6-4 Vincent van der Voort
Madars Razma 6-2 Karel Sedlacek
Peter Wright 6-1 Boris Krcmar
Glen Durrant 6-2 Mervyn King
Krzysztof Ratajski 6-4 Jose De Sousa
Michael van Gerwen 6-5 William Borland

Kwartfinales
Devon Petersen 6-5 Jesus Noguera
Madars Razma 6-1 Jelle Klaasen
Peter Wright 6-0 Glen Durrant
Michael van Gerwen 6-2 Krzysztof Ratajski

Halve finales
Devon Petersen 6-7 Madars Razma
Peter Wright 7-6 Michael van Gerwen

Finale
Madarts Razma 1-8 Peter Wright