Formule 3 krijgt zinderende ontknoping op Mugello

Op het circuit van Mugello hebben de jongelingen in de Formule 3 zaterdag het raceweekeinde aldaar geopend. Op het Toscaanse asfalt werd voor het eerst een internationale Formule 3-race verreden en dat ging er vaak stevig aan toe.

De race ging van start met Lirim Zendeli op poleposition, gevolgd door Jake Hughes, Frederik Vesti, Enzo Fittipaldi, Logan Sargeant en Sebastian Fernandez - Richard Verschoor en Bent Viscaal vertrokken als dertiende en negentiende. De top-3 bleef bij de start gelijk, Theo Pourchaire schoof in ronde één drie plekken op naar de vierde stek.

Hughes deed een paar pogingen vanuit de slipstream en in de zevende ronde ging hij buitenom San Donato - de eerste bocht - voorbij Zendeli. De Duitser sloeg terug, maar wederom ging Hughes er voorbij. Zendeli verloor teveel om de DRS op Hughes te houden, waardoor Vesti aan kon sluiten en de Duitser met behulp van de DRS kon passeren voor de tweede plek.

Vesti zette lekker door en met vijf ronden te gaan pakte hij de leiding over van Hughes, terwijl Fittipaldi achter Pourchaire de vijfde plek pakte van Sargeant. Hughes sloeg ook terug bij Vesti, maar de Deen pakte de leiding bij het ingaan van de laatste ronde weer terug - achter de kemphanen werd Zendeli te grazen genomen door Pourchaire.

Een nieuwe kans voor Hughes zat er niet in en dus pakte Vesti de winst, voor Hughes, Pourchaire, Zendeli, Fittipaldi en Sargeant. Laatstgenoemde staat met alleen de race van zondag nog te gaan op gelijke hoogte met Oscar Piastri in de titelstrijd - Piastri werd slechts elfde. Ook Pourchaire heeft nog titelkansen, terwijl Vesti hooguit nog tweede kan worden. Verschoor finishte als twaalfde, Viscaal finishte niet.