Schumacher naar leiding in F2-titelstrijd na fraaie race op Mugello

Op het Toscaanse asfalt van het circuit van Mugello heeft de eerste van twee Formule 2-races van het weekeinde een lekker staaltje racen opgeleverd. De safety car moest in actie komen, maar daarna ging het wel behoorlijk los.

Christian Lundgaard vertrok vanaf poleposition, met Dan Ticktum naast zich, kampioenschapsleider Callum Ilott en Marcus Armstrong daar achter en Felipe Drugovich met Jehan Daruvala op de derde rij. De eerste twee behielden hun plek, Luca Ghiotto startte vanaf plek zeven geweldig en nam de derde plek in, voor Armstrung, Drugovich, Jack Aitken en de matig begonnen Ilott.

Na zeven ronden kwam Lundgaard als eerste binnen voor nieuwe banden, Ghiotto kwam vervolgens vanuit de DRS langs Ticktum naar de leiding - alvorens ze allebei naar binnen kwamen en weer van positie wisselden, achter Lundgaard. De kortstondige leider Ilott was de volgende die stopte, tegelijk met de achter hem rijdende Drugovich, Yuki Tsunoda en Aitken, gevolgd door Daruvala.

Het groepje kwam ruim achter Lundgaard de baan op, Ticktum duelleerde zich langs Ilott en Nikita Mazepin en Jüri Vips - nog niet gestopt - reden op kop. Ghiotto bleef prima op dreef en knokte zich langs Ticktum, nog wel vrij ruim achter Lundgaard. De in het middenveld begonnen kampioenschapskandidaat Robert Shwartzman stopte kort na de helft van de race en vier terug naar de twintigste plek, elf plaatsen achter Lundgaard, alvorens hij zelfs uitviel.

Vips, Zhou Guanyu en Mick Schumacher waren de volgenden in de pits, Mazepin volgde met dik tien ronden te gaan en zo kwam Lundgaard weer aan de leiding, gevolgd door Ghiotto en Ticktum. Giuliano Alesi kwam met minder dan tien ronden te gaan stil te staan in het grind en na enige minuten kwam daar hét grote voordeel voor iedereen die laat was gestopt en dus van harde naar zachte banden was gegaan: de safety car betrad de baan.

Met Lundgaard, Ghiotto, Ticktum, Tsunoda en Ilott voorop werd het groen gezwaaid en dat ging niet voor iedereen goed - Zhou had een gouden kans op zijn nieuwe, zachte banden, maar eindigde in het grind nadat hij in de sandwich tussen Aitken en Schumacher terecht kwam, terwijl Ticktum na een tik van Tsunoda terugviel naar de elfde plek. Ilott was er ook bij betrokken en kwam naar binnen voor een nieuwe neus, terwijl de safety car weer op de baan was.

Met wederom Lundgaard, Ghiotto en nu Mazepin voorop probeerden de heren het opnieuw, waarbij Mazepin met een schitterende move de leiding pakte. De Rus reed rap weg en pakte een prachtige zege vanaf de veertiende startplek, voor Ghiotto, die de opstomende Louis Deletraz nog nét achter zich wist te houden. Drugovich en Schumacher completeerden de top-5, Ilott werd dertiende en daarmee pakte Schumacher de leiding in de titelstrijd.