Noren ongenaakbaar op noordse combinatie

In het Duitse Oberstdorf stonden twee World Cup-wedstrijden op het programma in de noordse combinatie, waar schansspringen gecombineerd wordt met langlaufen. Het was alvast een test van het WK-parcours van volgend jaar, nadat de World Cup er al enige jaren niet was geweest.

Teamwedstrijd
Espen Bjørnstad, Jens Lurås Oftebro, Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber waren bij het schansspringen al weer veruit de beste. Het Noorse trio sprong een voorsprong van 1:27 minuten op Oostenrijk bij elkaar voor de vier keer vijf kilometer langlaufen, verder hadden alleen Japan (+1:33) en vooral het Duitsland (+1:46) van de rappe langlaufers nog enige kans, want Tsjechië volgde op de vijfde plek al op 4:19 minuten.

Bjørnstad behield uiteraard de leiding, Lukas Greiderer (Oostenrijk) wist ongeveer 25 seconden te dichten en Akito Watabe (Japan) en Fabian Riessle (Duitsland) zaten daar weer vlak achter. Oostenrijk was echter snel gezien: de oude Bernhard Gruber kwam totáál niet vooruit en werd in no-time gepasseerd door de snelle Duitser Johannes Rydzek, die de beduidend minder snelle Japanner Ryota Yamamoto nog even in zijn kielzog had.

Ook Oftebro hield prima stand, Rydzek pakte hooguit een paar seconden. Yamamoto viel inderdaad terug tot een kleine minuut achter de Duitser, de duidelijk niet fitte Gruber zat er zelfs twee minuten achter en lag bij de finish totaal uitgeteld op de grond. Gråbak wisselde zonder problemen ook weer als eerste op slotloper Riiber, Manuel Faisst (Duitsland) volgde op 1:10 minuten, waarbij de sneller Vinzenz Geiger het overnam.

Nog een minuut achter Duitsland zat Hideaki Nagai eenzaam op de derde plek, hij gaf het over aan slotloper Yoshito Watabe. Franz-Josef Rehrl hield Oostenrijk in elk geval nog op de vierde plek, met Martin Fritz als slotloper. Aan de posities veranderde voorin uiteraard niks meer en met de Noorse vlag in de hand kwam Riiber rustig over de finish, ver voor de uitbollende Geiger, terwijl Japan op 2:50 minuten toch wat verrassend plek drie pakte.

Noorwegen boven

Individuele wedstrijd
Oftebro en Riiber waren weer eens de beste twee bij het schansspringen, met acht seconden tussen de twee Noren. Rehrl mocht 31 seconden later aan de tien kilometer langlaufen beginnen, elf tellen voor Bjørnstad. Akito Watabe vertrok na 48 seconden, Manuel Faisst, Jens' broer Einar Lurås Oftebro, de hopelijk herstelde Gruber en Fritz volgden na een ruime minuut. Op zo'n anderhalve minuut stonden onder meer Riessle en Gråbak, die met goed langlaufen misschien nog wat konden doen.

Tijdens het langlaufen zat Riiber al snel bij Oftebro, terwijl Rehrl twintig seconden pakte op de leider. Watabe en Bjørnstad volgden, met daarachter een door Faisst aangevoerde groep. Kort voor de helft sloot Rehrl aan bij de twee koplopers, terwijl de overige verschillen zeker niet kleiner werden.

Op het laatste klimmetje opende Riiber het gas en niemand kon hem volgen, waarmee de achtste zege in elf wedstrijden een feit was. Oftebro werd tweede, het vierde World Cup-podium en het beste resultaat ooit voor de pas 19-jarige Noor, terwijl ruim achter Rehrl de sprint om de vierde plek gewonnen werd door Gråbak.

Noorwegen boven