FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 maart 2015

Hogenkamp in halve finale Sevilla

Richel Hogenkamp heeft de halve eindstrijd bereikt van het graveltoernooi in Sevilla (ITF). De 22-jarige Doetinchemse tennisster, die in het zuiden van Spanje als tweede is geplaatst, rekende donderdag in de kwartfinale overtuigend af met de Italiaanse qualifier Giulia Gatto-Monticone: 6-3 en 6-3.

Hogenkamp staat vrijdag tegenover Olga Govortsova. Deze Wit-Russische versloeg de Russin Marina Melnikova in drie sets: 6-2 5-7 6-2.

Oceaanroeier Ralph Tuijn vestigt record

Oceaanroeier Ralph Tuijn en zijn vier Britse mederoeiers (drie mannen en een vrouw) hebben donderdag voet aan land gezet op het Caraïbische eiland Trinidad. Na een roeitocht van 51 dagen en 17 uur over de Atlantische Oceaan hebben ze een wereldrecord gevestigd. Nooit eerder roeide iemand zo snel de oceaan over. Het oude record stond op 96 dagen.

Volgens hoofdsponsor Tentoo blijven Tuijn en zijn collega's even op Trinidad. "Het eerste wat ze nu gaan regelen is een visum, daarna gaan ze denken over de terugreis".

De roeitocht begon in Portugal. Na de kustlijn van West-Afrika een stuk te hebben gevolgd, maakten ze de grote oversteek. Volgens het oorspronkelijke plan zou de tocht eindigen in Guyana, maar omdat de weersverwachting voor Trinidad beter was en de route naar Guyana moeilijker, werd besloten het einddoel een stuk naar het noorden te verplaatsen.

Van Barneveld stunt met zege op Taylor in Premier League

Darter Raymond van Barneveld heeft vanavond in de zevende ronde van de Premier League gewonnen Phil Taylor. In Glawgow was Barney met 7-4 te sterk voor The Power.

Taylor kwam snel 0-2 voor. Bij die stand ging de zestienvoudig wereldkampioen echter in de fout. De Engelsman kon 125 uitgooien. Hij koos echter niet voor de bull, maar liet dubbel 16 over. Vervolgens gooide Barney 144 uit en dat bleek het kantelpunt in de partij. Met een finish van 91 werd het 2-2. Van Barneveld kwam nog een keer achter, maar pakte daarna vier legs op rij.

Taylor had uiteindelijk een gemiddelde van 115,80, deze score is een record. Het is nog nooit eerder voortgekomen dat een darter verloor met een gemiddelde van bijna 116. "Hoe is het mogelijk dat je iemand met zo'n gemiddelde verslaat?", vroeg Van Barneveld, zelf goed voor 104,18, zich verbaasd af na afloop van de partij.

Doordat Kim Huybregts later op de avond met 5-7 verloor van Gary Anderson staat de Belg nog vaster op de onderste plaats en lijkt het tweede deel van de Premier League niet te halen. De negende plek wordt nu bezet door Adrian Lewis. Van Barneveld staat net boven de streep. hij speelt de komende weken nog tegen Michael van Gerwen en Gary Anderson.

Van Gerwen kwam vandaag ook nog in actie. Hij had een makkelijke avond en won met 7-4 van Dave Chisnall. Van Gerwen gaat met vijf overwinningen en twee gelijke spelen aan kop in de Premier League. 

Programma en uitslagen speelronde 7 - Glasgow - donderdag 19 maart
James Wade - Adrian Lewis: 6-6
Peter Wright - Stephen Bunting: 6-6
Raymond van Barneveld - Phil Taylor: 7-4
Kim Huybrechts - Gary Anderson: 5-7
Dave Chisnall - Michael van Gerwen: 4-7

Programma speelronde 8 - Dublin - donderdag 26 maart
Adrian Lewis - Dave Chisnall
Gary Anderson –  Stephen Bunting
Peter Wright –  James Wade
Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld
Phil Taylor  – Kim Huybrechts

Uitslag Ajax - Dnipro Dnipropetrovsk

Ajax is uitgeschakeld in de Europa League. Een verlenging moest er nog aan te pas komen, maar daarin kon Ajax Dnipro Dnipopetrovsk niet weerhouden van een belangrijk uitdoelpunt. Ajax speelde in de negentig minuten reguliere speeltijd sober maar door zwak verdedigen kon Richedly Bazoer de enige goal in de eerste negentig minuten maken. Konoplyanka scoorde echter de belangrijke gelijkmaker na 97 minuten. Een late goal van Mike van der Hoorn mocht niet meer baten. Het verdict: 2-1.

Ajax begon rustig maar kreeg wel de eerste echte schotmogelijkheid na zo'n vijf minuten. Arek Milik schoof de bal enkele meters raak. Even later kreeg ook Anwar El Ghazi een goede schotkans. De keeper bracht daarop echter redding. Dnipro leek er weinig tegenin te brengen, maar Nikola Kalinic kwam na een kwartier toch tot een verrassende poging, eigenlijk vanuit het niets. Jasper Cillessen reageerde echter adequaat.

Hierna kwam Ajax eigenlijk steeds minder goed in de wedstrijd. Er ging veel fout bij de Amsterdammers. Rond de 35e minuut kreeg de thuisclub weer twee mogelijkheden. Deze waren echter niet gevaarlijk genoeg om de doelman van Dnipro serieus te testen. De grootste kans voor de thuisclub kwam net voor de thee. Milik kopte een voorzet van Nicolai Boilesen rakelings naast het doel.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. Ajax aan de bal, maar de ploeg was maar zelden gevaarlijk. Dnipro krijgt zelfs wat meer kansjes. Maar na een kwartier was er opeens het moment wat Ajax nodig had. Bazoer kon een afvallende bal oppikken na een slechte pass van Nicolai Boilesen. Hij kon zo doorlopen naar het doel van Dnipro door een fout van verdediger Egidio van Dnipro en schoot raak. Ajax kwam zo aan het doelpunt wat het nodig had. Ajax bleef sterk spelen, al drong Dnipro na de goal iets meer aan. Uit een vrije trap kon Bezus bijna raak koppen maar de aanvaller kopte net naast het doel.

Bazoer had een kwartier voor tijd de held kunnen worden met een schot op doel, maar de keeper kon gestrekt de bal net uit de hoek tikken om de 2-0 te voorkomen. Daarna gebeurde er eigenlijk weinig meer en keurste de beide ploegen af op een verlenging. Daarin scoorde Konoplyanka na zeven minuten een hele belangrijke goal voor Dnipro die het voor Ajax schier onmogelijk maakte om nog door te gaan. Vlak voor het einde van de eerste verlenging ontsnapte Ajax zelfs nog aan een achterstand door een schot van invaller Gama.

Het leek er eerst op dat de wedstrijd rustig uitgespeeld zou worden, maar na een goal van Mike van der Hoorn werd het in de laatste minuten nog spannend. Tot nog een goal kwam het echter niet. Dnipro is zodoende door en Ajax weet weer niet door te dringen tot de laatste acht in een Europees toernooi. De Oekrainers zitten morgen in de koker bij de loting.

AFC Ajax

2 - 1

Dnipro Dnipopetrovsk

 60' Bazoer
 117' Van der Hoorn
   97' Konoplyanka 
 
 Gele kaart: Kishna, (AFC Ajax), Matos, Bezus, Sharkov, Boyko, (Dnipro Dnipopetrovsk)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: X
Arbiter: Kulbakov (WRU)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Van Rhijn
Viergever
Veltman
Boilesen (Van der Hoorn/100)
Bazoer
Sinkgraven (Serero/87)
Klaassen
El Ghazi
Milik
Kishna (Sigthorsson/78)
  Boyko
Egidio
Douglas
Luchkevych (Gama/90)
Kankava
Léo Matos
Cheberyachko
Bezus
Fedorchuk
N. Kalinić
Konoplyanka (Zeleznykov/108)

Schoten gelost bij aanhouding inbrekers

Bij de aanhouding van twee inbrekers in Den Bosch heeft de politie donderdagavond waarschuwingsschoten gelost. Na een melding van buurtbewoners aan de Bijsteren dat er verdachte personen in de straat zouden rondlopen met zaklantaarns, ging de politie een kijkje nemen.

Toen de politie de mannen wilde aanhouden, zetten ze het op een lopen. Twee van hen zijn aangehouden, onder wie een jongen van 17 uit Den Bosch. Over de tweede verdachte is nog niets bekend. De politie zoekt nog naar een mogelijke derde verdachte.

Of het stel al ergens had ingebroken, is nog niet bekend. Een buurtonderzoek moet daar duidelijkheid over geven.

"Kojima is ermee gestopt"

Sinds vanmorgen zijn er geruchten dat Hideo Kojima niet meer bij Konami werkt. De grote man achter Metal Gear Solid heeft zelf nog niet gereageerd op de geruchten, maar Konami zelf laat het volgende weten: “Konami Digital Entertainment, inclusief Dhr. Kojima, gaan door met het ontwikkelen en ondersteunen van Metal Gear-producten. Houd onze toekomstige aankondigingen in de gaten.

De geruchtenstroom kwam op gang omdat het officiële Twitter-account van Metal Gear is veranderd. De vraag is uiteraard waarom dit nodig is en waarom niet simpelweg de naam is gewijzigd.

Daarnaast is de naam van Kojima van de site afgehaald. Eerst zag de site er zo uit:

 Ervoor

En nu is het een ander shot, zonder de naam “Hideo Kojima”.

Erna

Ook op andere shots is zijn naam verwijderd. De website van Kojima, genaamd Kojipro, stuurt de bezoeker nu meteen door naar de Metal Gear Solid-portal.  Ook komt zijn naam niet meer voor in het medewerkersbestand van Kojipro. Konami wilde geen verdere toelichting geven op de gang van zaken.

Hideo Kojima

Update 23:17
Volgens ingewijde bij Konami is er een ruzie geweest tussen Kojima Productions en Konami. Dit is zo hoog opgelopen dat Konami besloten heeft om het hele team te ontslaan en op tijdelijke basis door te laten werken. Medewerkers van Kojima Productions schijnen niet meer bij hun e-mail en lokale bestanden te kunnen komen. Telefoons zouden ook afgesloten zijn.

Er zou nog wel gewerkt worden aan Metal Gear Solid V. Maar nadat de contracten van de medewerkers aflopen in december, wordt in alle waarschijnlijkheid Kojima Productions opgedoekt. Ondertussen wordt alles wat naar Kojima Productions verwijst verwijderd. De twitter van Konami, de officiële website en zelfs de naambordjes op het pand in Los Angeles zijn al aangepast. 

Pharrell: plagiaatzaak bedreigt creativiteit

Pharrell Williams vreest dat de plagiaatzaak rond de wereldhit Blurred Lines een golf aan copyright-aanklachten zal ontketenen. Hij noemt de uitspraak een bedreiging voor de creatieve industrie. "De uitspraak is een handicap voor iedere creatieveling die iets maakt en zich daarbij laat inspireren door iemand anders", aldus de zanger in een interview met The Financial Times.

Williams is bang dat de creativiteit van mensen in de mode-, muziek-, en ontwerpindustrie onder druk komt te staan. "Als we de vrijheid kwijt zijn om geïnspireerd te raken door anderen, dan kijken we over een paar jaar naar de entertainmentindustrie en zien we hoe we vast zitten door copyright-geschillen."

Een Amerikaanse jury besloot begin maart dat Blurred Lines van Williams, Robin Thicke en rapper T.I. een kopie is van Marvin Gayes hit Got To Give It Up. De makers kregen een boete van omgerekend zo'n 6,8 miljoen euro opgelegd. Williams blijft echter volhouden dat er geen sprake is van plagiaat. "Niemand heeft patent op gevoelens en emoties", meent hij.

Pharrell Williams zingt Happy tijdens Oscars (Foto: Novum)
(Foto: Novum)

Ophef om zwartgeschminkte Belgische BuZa-minister

In België is ophef ontstaan rond minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, omdat hij met een zwartgeschminkt gezicht geld heeft ingezameld voor de armen. Reynders beriep zich op traditie, maar mensenrechtengroepen spraken schande.

"Deze man presenteert een beeld van ons land in het buitenland", zei Wouter Van Bellingen van het Minderhedenforum. "Dit is onaanvaardbaar."

Reynders zette een foto van zichzelf met zwart gelaat op zijn website. De bewindsman vermeldde op zijn Facebookpagina dat hij graag 'deel uitmaakt van de folklore in de carnavalstijd (...) zoals de traditie wil'. Hij doelde op een Belgisch gebruik uit het einde van de negentiende eeuw, de beginperiode van het kolonialisme, waarbij mensen hun gezicht zwart maakten om anoniem te blijven bij het inzamelen van geld voor arme kinderen.

"Het was een grote schok om een minister van buitenlandse zaken dat te zien doen", zei Andrew Stroehlein van Human Rights Watch. "Willen wij dit het gezicht laten zijn dat wij aan de buitenwereld presenteren?"

Veel informatie over Mortal Kombat X

Vanavond was er weer een livestream van Netherrealm Studios waarin ze enkele nieuwe personages en informatie toonden over Mortal Kombat X. De personages Kung Jin, Mileena en Takeda zijn in al hun g(l)ory getoond zoals je hieronder kunt zien.

Kung Jin is een Shaolin monnik met een variatie waarin hij allerlei soorten pijlen kan afschieten. Vooral de pijl waarmee hij de supermeter van zijn tegenstander verlaagt gaat voor veel irritatie zorgen in wedstrijden. Mileena is een oude bekende en zet vooral haar dolken en tanden in haar tegenstanders. Takeda is getraind door Scorpion en is een meester in zwepen en snelle combo's. En ja, natuurlijk is van elk een fatality te zien. Smakelijk!

Om ragequiters, mensen die  niet tegen hun verlies kunnen en de wedstrijd verlaten, enigszins nog leuk te maken voor de achterblijver is er een nieuwe -ality: Quitality. Het hoofd van de tegenstander ontploft.

Test your luck is weer terug uit Mortal Kombat 9. Hierin zijn er allerlei variaties die je kunt kiezen die tijdens de wedstrijd gelden. Zo vallen er speciale vuisten die een krachtige slag geven aan diegene die ze oppakt en gebruikt, double damage en Klose Kombat, zodat de arena opeens een stuk kleiner wordt. Zo zijn er meer bizarre speciale regels die gekozen kunnen worden om een match nog interessanter te maken.

Mortal Kombat X komt 14 april uit op pc, Xbox One en PlayStation 4. De last-gen generatie is schijnbaar uitgesteld, een nieuwe datum is nog niet bekend.

Quitality:

Kung Jin:

Mileena:

Takeda:

Test your luck:

Star Wars: Battlefront wordt onthuld in April

Voor een game waar zoveel gamers reikhalzend naar uitkijken weten we eigenlijk bar weinig van de nieuwe Star Wars: Battlefront. EA heeft de herrijzenis aangekondigd in 2013, een korte teaser laten zien en een vermoedelijke releasedatum gegeven, maar daar bleef het wel eigenlijk bij. Daar komt nu verandering in, want EA gaat eindelijk Star Wars: Battlefront onthullen op de Star Wars Celebration, die van 16 tot 19 April plaatsvindt in Anaheim.

"we kunnen geen betere plek bedenken waar we de game officieel voor de eerste keer kunnen laten zien dan op een grootst event waar het Star Wars-universum en de grote schare fans die er verliefd op zijn geworden centraal staan", schrijft EA in een statement. 

Star Wars: Battlefront wordt het derde deel in de Battlefront-serie. Zowel deel een dat uitkwam in 2004 en deel twee dat uitkwam in 2005 kregen lovende kritieken. De releasedatum voor de nieuwste Star Wars: Battlefront staat gepland ergens rond de feestdagen.

Star Wars: Battlefront wordt onthuld in April

School moet pestgedrag voortaan tegengaan

Alle scholen worden verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving voor hun leerlingen. Dat betekent dat ze er wettelijk verantwoordelijk voor worden om met name pesten tegen te gaan. De scholen mogen zelf de methoden kiezen, maar moeten wel een aanspreekpunt instellen en de resultaten bijhouden. De inspectie houdt toezicht en kan ingrijpen.

De Tweede Kamer schaart zich achter een wetsvoorstel daartoe van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, bleek donderdagavond in een debat. De wet sluit aan op een plan van aanpak dat de onderwijssector al eerder bedacht. Volgens Dekker moeten scholen de sociale veiligheid nu echt in de praktijk gaan brengen. "Het resultaat telt."

Dekker vindt het pestprobleem onacceptabel. Hij wees erop dat in iedere schoolklas gemiddeld drie kinderen dag in dag uit worden gepest.

Goudse Marokkanen voelen zich beroofd

De Marokkaanse gemeenschap die per gezin 1500 euro, goud of sieraden had gedoneerd om de bouw van de El-Wahda megamoskee te financieren, voelt zich beroofd nu het plan door ophef niet doorgaat.

Ze willen weten wat er nu met de investering gaat gebeuren. Het bestuur van El-Wahda wil wel nog steeds een islamitisch centrum neerzetten, maar dan wel véél kleinschaliger. Daardoor moeten nu de drie moskeeën die eerst zouden opgaan in de megamoskee openblijven.

Niet alleen Rutte en Samsom hebben koersproblemen. Ook het bestuur van El-Wahda zit nu in onstuimig vaarwater. Bij de grootste initiatiefnemer, de conservatieve moskee Nour, was de woede zaterdag zo hoog opgelopen dat een vrijwillige gezant van het bestuur die was gestuurd om de nieuwe koers uit te leggen, de nodige klappen kreeg en het spreken verder onmogelijk werd gemaakt door zijn microfoon af te nemen.

Later op de avond deed gemeenteraadslid Khalid Tatou (PvdA) een poging om de golven van boosheid te temperen. Dit was echter tevergeefs, een luid gejoel was zijn deel. Khalid heeft wel meer problemen. Zo was hij trots op de foto gegaan met de omstreden prediker Tarik ibn Ali die het liefst heel Europa vol moskeeën wil zetten. De veel geplaagde PvdA'er wordt daarom ook nog eens beschuldigd van het dragen van meerdere hoofdbedekkingen. Zo is hij onder andere ook nog directeur van de islamitische school An-Noer.

Mede daarom is het nog niet duidelijk of Tatou aankomende woensdag nog woordvoerder is. De Goudse oppositie heeft het inmiddels wel gehad met de politieke intriges rondom de omstreden megamoskee.

Update: 22.30 uur.
De belastingdienst heeft ondertussen óók intresse om een graantje mee te pikken van het vermogen en de schenkingen van de vrome moslims.

Geen fraude bij incident ABN AMRO in Dubai

Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers van ABN AMRO in Dubai hebben gefraudeerd of zich schuldig hebben gemaakt aan financiering van terrorisme of witwaspraktijken. Wel is er sprake van een overtreding van interne regels van ABN AMRO.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij baseert zich daarbij op informatie van Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN.

Vorige week werd bekend dat ABN zes bankiers van de vestiging in Dubai had ontslagen vanwege het overtreden van de interne regels. Dijsselbloem vroeg Zalm daarop om meer informatie.

De minister bericht de Kamer nu dat hij de kwestie als een 'ernstige zaak' beschouwt, maar dat de top van ABN 'stevig en adequaat' heeft ingegrepen. "Naar mijn oordeel is deze kwestie geen aanwijzing voor een breder probleem van intern toezicht."

Gebed in moskeeŽn tijdens zonsverduistering

In tal van moskeeën in Nederland wordt vrijdag tijdens de zonsverduistering een speciaal gebed uitgesproken. Daarmee brengen moslims hun dankbaarheid en bewondering tot uitdrukking voor het heelal, een schepping van God, aldus een zegsman van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

"Hij is Degene Die de zon heeft gemaakt tot een stralend schijnsel en de maan tot een licht en Hij bepaalde haar standen opdat jullie de jaartelling zouden kennen en de tijdsberekening", aldus (een deel van) het gebed volgens de website van de Blauwe Moskee in Amsterdam.

Het gebed met zijn speciale religieuze betekenis begint na het zien van de verduisterde zon. Het valt buiten de reeks van de vijf gebeden die gelovige moslims dagelijks moeten verrichten.

S„o Paulo beschermt borstvoeding in openbaar

Bedrijven en instellingen in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo mogen vrouwen niet langer verbieden hun kind in het openbaar borstvoeding te geven. Ze riskeren in het vervolg een boete van omgerekend honderden euro's, heeft de gemeenteraad besloten.

Renata Soares, de assistent van een van de raadsleden die de maatregel voorstelden, verwacht dat burgemeester Fernando Haddad die binnen drie weken bekrachtigt. "Dit is het eerste voorschrift in zijn soort in Latijns-Amerika en voor zover we weten in de hele wereld", zei Soares.

Onderzoek naar veiligheid flats ouderen

De Brandweeracademie gaat onderzoeken of er meer eisen gesteld moeten worden aan flatgebouwen waarin met name senioren wonen. Veel van die gebouwen zijn niet als bejaarden- of verpleeghuis gebouwd en hoeven dus niet aan de strenge regels voor dergelijke huizen te voldoen. Maar als er wat gebeurt, kunnen de minder zelfredzame oude bewoners zichzelf niet in veiligheid brengen.

Dat heeft commandant Dennis van Zanten van de Nijmeegse brandweer donderdagavond gezegd tijdens de presentatie van een onderzoek naar de brand in een seniorencomplex in Nijmegen. Als gevolg van die brand zijn vier hoogbejaarden overleden en raakten anderen zwaargewond.

"Er wonen steeds meer senioren in hoogbouw. We moeten ons daar als hulpverleners op voorbereiden", aldus Van Zanten. Ook de Nijmeegse flat is destijds niet voor bejaarden gebouwd. In de loop van de tijd werd het een seniorencomplex. Volgens de brandweer ontstond tijdens de redding een 'hele chaotische situatie' toen bleek dat de bewoners flink in de war waren geraakt.

Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (VVD) is het ook 'een politieke kwestie'. "Je kunt de mensen wel steeds langer thuis laten wonen, maar dan moeten gewone flats aan strengere eisen gaan voldoen. Dat leidt tot gigantische kosten en dus hogere huren. Die discussie moet snel worden gevoerd."

Familieman Van Gaal stopt na Manchester

Louis van Gaal heeft onlangs de verjaardag van zijn kleinzoon gemist door verplichtingen als trainer van Manchester United. Dat vindt de 63-jarige coach maar niets. "Dit is mijn laatste baan, zeker weten", liet hij daarom donderdag weten in een interview in de Daily Telegraph.

"Ik moet aandacht aan mijn kinderen besteden, aan mijn kleinkinderen, maar ook aan mijn vrouw", vervolgde de oud-bondscoach van Oranje. "Dat verdienen ze allemaal. Momenteel kan ik hen die aandacht niet geven."

Van Gaal bekende dat hij zijn vrouw Truus heeft beloofd om na zijn tijd bij Manchester United met pensioen te gaan en zich daarna samen in de Algarve, waar het paar over een prachtige villa beschikt, terug te trekken. Zijn contract op Old Trafford loopt echter nog door tot medio 2017.

Volgens Van Gaal gaat het steeds beter met zijn ploeg. "Het is net als autorijden in Engeland. Eerst moet je goed nadenken over rechts en links. Na verloop van tijd gaat het goed, zoals nu ook met het team."

Poolse militairen gestraft om Afghaanse burgerdoden

Vier huidige en voormalige Poolse legerofficieren zijn donderdag in hoger beroep door een militair tribunaal schuldig bevonden aan de dood van zes burgers tijdens de NAVO-missie in Afghanistan. Drie kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden, een jaar en twee jaar opgelegd, de vierde werd schuldig verklaard zonder strafoplegging.

Het panel van vijf rechters achtte de vier militairen schuldig aan dood door schuld. Ze behoorden tot een groep van zeven militairen die in augustus 2007 tijdens een patrouille vast kwamen te zitten bij het dorp Nangar Khel en werden belaagd door Taliban. Ze vroegen om mortiervuur op hun belagers, waarna per ongeluk een woonhuis werd getroffen, waardoor een vrouw en vijf kinderen omkwamen.

De aangeklaagde militairen weten het ongeluk aan defecte munitie. De zeven militairen die aanvankelijk waren aangeklaagd werden in eerste instantie vrijgesproken. De aanklager ging tegen de vrijspraak van vier van hen in beroep.

Schwarzenegger brengt bezoek aan Amsterdam

Arnold Schwarzenegger heeft een bezoek gebracht aan Amsterdam. De acteur en politicus heeft donderdag een filmpje van zichzelf in de hoofdstad op zijn Facebookprofiel geplaatst.

"Zoals je kunt zien, zijn we in Amsterdam, met veel bruggen. Dit gebied is zestiende eeuws en heel, heel oud. In tegenstelling tot mij", zegt hij in het filmpje waarin hij vaart over de Amsterdamse grachten.

Op Twitter circuleert ook een foto van de 67-jarige Terminator-acteur waar hij een bezoek lijkt te brengen aan het Van Gogh Museum. Het is niet bekend hoe lang Schwarzenegger in Amsterdam is.

 

Li Jie slaat zich door kwalificatie

Li Jie heeft zich in het German Open, een supertoernooi van de World Tour, met succes door de kwalificaties geslagen. In de derde en beslissende ronde versloeg de Nederlandse tafeltennisster, die op de Europese ranglijst de twaalfde plaats bezet, de Duitse Nadine Bollmeier donderdag in zes games: 13-15, 11-4, 11-6, 7-11, 11-7 en 11-9.

Vrijdag staat Li tegenover Shan Xiaona, eveneens een Duitse. Yana Timina redde het niet. De Duitse Irene Ivancan versperde haar met 4-1 de doorgang naar de laatste 32. Bij de mannen strandden Rajko Gommers, Ewout Oostwouder en Koen Hageraats in Bremen vroegtijdig.

De 'WK voetbal in Qatar-soap'-tijdlijn

Na een jarenlange discussie heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag in Zürich besloten dat het WK van 2022 in Qatar in de wintermaanden november en december wordt gehouden. Een chronologisch overzicht van alle ophef die de toewijzing van het mondiale toernooi aan Qatar heeft veroorzaakt.

2 december 2010: de FIFA kiest Qatar als organisator van het WK 2022. Diverse prominenten, onder wie Louis van Gaal en Franz Beckenbauer, wijzen direct op de extreem hoge temperaturen in de zomer in het emiraat.

6 december 2010: in een reactie laat de FIFA weten dat verplaatsen van het WK geen optie is.

17 december 2010: voorzitter Sepp Blatter laat weten dat hij persoonlijk wél wat voelt voor een WK in de winter. De Nederlandse bond KNVB vindt dat de toewijzing aan Qatar moet worden heroverwogen bij verplaatsing.

25 september 2012: voorzitter Michel Platini van de Europese bond UEFA spreekt de hoop uit dat het toernooi wordt verplaatst.

2 maart 2013: de FIFA laat weten dat het initiatief voor het verplaatsen moet komen van Qatar.

22 maart 2013: de lokale organisatoren in Qatar onthullen dat ze ervoor openstaan om het WK in de winter te houden.

17 juli 2013: Blatter spreekt zich voor het eerst duidelijk uit voor verplaatsing van het WK. ,,Met een WK in de zomer kan het namelijk geen volksfeest worden'', aldus de FIFA-voorzitter.

19 september 2013: de 54 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, steunen het plan om het WK in de winter te houden.

4 oktober 2013: de FIFA stelt een werkgroep in die moet onderzoeken wat de beste periode is om het WK te houden.

4 november 2013: de grote wintersportbonden mengen zich ook in de discussie. Zij willen niet dat het WK samenvalt met de Olympische Winterspelen van begin 2022.

8 januari 2014: FIFA-topman Jérôme Valcke zegt dat het WK definitief niet in de zomer wordt gehouden. Hij praat echter voor zijn beurt

24 oktober 2014: de bond van Europese clubs ECA stelt april en mei voor als alternatief.

24 februari 2015: de speciale werkgroep adviseert november en december als beste periode voor het WK.

19 maart 2015: het hoofdbestuur van de FIFA kiest voor speeldata in november en december 2022, met de openingswedstrijd waarschijnlijk op 20 november en de WK-finale op 18 december 2022.

Dijsselbloem ziet weinig Griekse voortgang

Griekenland heeft nauwelijks voortgang geboekt bij het nakomen van afspraken over zijn schuldenprobleem. Het spoedoverleg donderdagavond in de marge van de Europese top in Brussel moet dat proces weer op gang helpen. Die hoop sprak Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem uit, voorafgaand aan dat beraad.

"De vooruitgang lijkt klein. Ik hoop dat we het weer kunnen aanzwengelen", zei Dijsselbloem. Hij verwacht weinig concrete resultaten van het overleg. Het werk moet worden gedaan tussen Griekenland en de internationale geldschieters.

Op 20 februari bereikten Griekenland en Europa een akkoord over de verlenging van het steunprogramma tot eind juni. Volgens Dijsselbloem moet er nog hard worden gewerkt om overeenstemming te bereiken over hervormingen die de komende drie maanden moeten worden uitgevoerd. "De tijd tikt weg", benadrukte hij: "Aan het werk."

Teeven terug in Tweede Kamer

We zijn nog niet van Fred Teeven af. De oud-staatssecretaris keert voor de VVD terug in de Tweede Kamer als het liberale Kamerlid Ard van der Steur de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie wordt. Betrouwbare bronnen hebben een bericht daarover van RTL en de NOS donderdagavond bevestigd.

De 56-jarige Teeven trad vorige week maandag af als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hij stapte samen met minister Ivo Opstelten op, die de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over een miljoenendeal die Teeven vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met een drugscrimineel.

Binnenkort weer terug in de Tweede Kamer (Foto: Novum)
Binnenkort weer terug in de Tweede Kamer (Foto: Novum)

96-jarige vrouw neergestoken in Amsterdam

Een 96-jarige vrouw is donderdagavond op straat in Amsterdam neergestoken en geslagen. De vrouw liep achter haar rollator in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp, toen ze werd aangevallen door een man. Die stak haar meerdere malen in haar buik en sloeg haar enkele keren.

De vrouw wist naar haar woning te vluchten en belde de politie. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. Een politiewoordvoeder kon donderdagavond nog geen mededelingen doen over haar toestand

Zo'n uur na de steekpartij heeft een verdachte zich bij de politie gemeld. Hij is aangehouden. Over zijn motief is nog niets bekend.

Belangrijk overleg over Guardado in Valencia

Op dit moment wordt in Valencia druk gesproken over de toekomst van Andrès Guardado. Dat meldt Voetbal International vanavond. Marcel Brands reisde vanmiddag af naar de Spaanse stad. Ook de zaakwaarnemer van de Mexicaan, Mario Ordiales, heeft de trip naar van Mexico City naar Spanje gemaakt.

Zowel Brands als Ordiales zitten vanavond voor het eerst met de directie van Valencia om de tafel. PSV en Guardado zullen samen duidelijk maken dat de huidige huurovereenkomst omgezet mag worden naar een meerjarig contract. In dat geval zal wel een afkoopsom betaald moeten worden, aangezien de overeenkomst tussen Valencia en Guardado nog tot medio 2016 doorloopt.

De afkoopsom is ook meteen een struikelblok. Een hoge transfersom gaat namelijk ten koste van het budget voor het tekengeld, waarmee PSV Guardado over de streep wil trekken. De Eindhovenaren kunnen niet voldoen aan de huidige salariseisen van de voetballer (750.000 euro netto), maar wil dit gat compenseren met tekengeld.

Hierover is al een akkoord met Guardado en Ordiales bereikt, maar ook Valencia moet nog instemmen om de deal tot een goed einde te brengen.

Kelly krijgt maden en rouwkaarten in de bus

Kelly van der Veer is met de dood bedreigd. De realityster heeft afgelopen week rouwkaarten en maden opgestuurd gekregen.

Op de voorkant van één van de rouwkaarten staat Kelly's naam in een kruis geschreven. De 34-jarige blondine heeft foto's van de kaarten en maden op haar Facebookpagina geplaatst.

Tegen Privé zegt Kelly dat ze naar de politie is gestapt. Die kon echter weinig voor haar betekenen. "Omdat ik nog niet weet wie hier achter zit. Ik heb zo mijn vermoedens, maar ik weet het nog niet 100 procent zeker."

De Big Brother-ster laat het er niet bij zitten. "Weet je als ze nou gewoon naar mijn huis komt kunnen we het uitvechten. Maar van die laffe kaartjes. Ik ben helemaal klaar voor je, kwijl loopt al langs me bek!!! Kom maar!!", schrijft ze op haar Facebookpagina. Kelly looft 2000 euro uit voor de gouden tip.

WK vrouwen 2019 in Frankrijk

Frankrijk mag het WK voetbal voor vrouwen in 2019 organiseren. De heeft de FIFA donderdag bekendgemaakt. Frankrijk kreeg de voorkeur boven Zuid-Korea, de andere serieuze gegadigde. Engeland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika hadden aanvankelijk ook belangstelling maar vielen vorig jaar al af.

Het is het achtste titeltoernooi voor de beste voetbalsters ter wereld. China had in 1991 de primeur. Daarna volgden Zweden, Verenigde Staten (1999 en 2003), nogmaals China en Duitsland. Dit jaar is Canada aan de beurt, met voor het eerst ook Oranje als deelnemer.

Dubbele opkomst voor waterschapsverkiezingen

In vergelijking met eerdere jaren zijn er veel meer mensen die hun stem hebben uitgebracht voor de leden van de waterschappen. Uit de gegevens van 17 van de 22 waterschappen blijkt dat bijna 44 procent (43,99) van de kiezers woensdag heeft gestemd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2008 (22,68). Dat meldde donderdagavond de Unie van Waterschappen.

Dit jaar was het voor het eerst dat deze verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werden gehouden. Kiezers moesten nu een ingevuld stemformulier in een stembus in een stemlokaal doen. De hoop was al dat dat meer kiezers zou bewegen hun stem uit te brengen; eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.

Voor de Provinciale Staten bracht dit jaar in totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit.

Bondsdag praat over legalisering cannabis

De Bondsdag in Berlijn buigt zich vrijdag over een wetsvoorstel om cannabis te legaliseren. De Groenen hopen de parlementariërs te overtuigen dat een strenge gereguleerde productie, verkoop en consumptie beter is dan het huidige repressieve beleid. Tegelijkertijd moet de jeugd beter beschermd worden.

Doel van de wet is "cannabis uit de handen te halen van de georganiseerde criminaliteit". Volwassenen mogen als het aan de Groenen ligt in de toekomst 30 gram cannabis in bezit hebben en drie planten in bezit hebben. Jongeren onder de achttien mogen helemaal niets hebben.

De verbouw, verkoop en handel wordt streng gereguleerd en gecontroleerd. Al naar gelang het product moet per gram moet 4 tot 6 euro belasting worden afgedragen. De verkoop mag alleen plaatshebben op goedgekeurde plaatsen en minderjarigen mogen daar niet komen.

Veel kans maakt het wetsvoorstel overigens niet. CDU en grote delen van de SPD zijn tegen.

Het ooit zo liberale en vooruitstrevende Nederland heeft dankzij fossielen als Opstelten inmiddels zelfs een repressiever beleid dan delen van de Verenigde Staten.

Bondsdag praat over legalisering cannabis
Bondsdag praat over legalisering cannabis (Foto: ANP)

Prins Ali vindt FIFA-debat een plicht

Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië vindt dat hij en de drie andere kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA de plicht hebben deel te nemen aan een debat op televisie. De Britse zenders BBC en Sky, maar ook de NOS, zouden graag een discussieprogramma van een uur brengen.

De zittende preses Sepp Blatter, die een vijfde termijn ambieert, voelt daar echter niets voor. Hij zou het behalve tegen prins Ali ook moeten opnemen tegen de Portugese oud-international Luis Figo en Michael van Praag. Volgens de voorzitter van de KNVB is het hoog tijd dat er een eind komt aan de heerschappij van de omstreden Zwitser als FIFA-baas.

Obama heeft beladen telefoongesprek met Netanyahu

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt wellicht donderdag nog telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en dat kan een beladen telefoontje worden. Netanyahu's partij Likud won deze week de verkiezingen in zijn land maar dat gebeurde nadat de partijleider een paar omstreden uitspraken deed. Uitspraken die hem in Washington bepaald niet in dank werden afgenomen maar hem waarschijnlijk wel de (be)nodige stemmen bezorgde.

Zo verkondigde 'Bibi' dat er onder zijn leiding geen eigen Palestijnse staat zal komen. Niet alleen in de VS maar ook elders werd met verontwaardiging gereageerd want de zogenoemde tweestatenoplossing is het beoogde doel van het hele vredesproces dat zich al jaren voortsleept.

Na de verkiezingswinst haastte Netanyahu zich om te verklaren dat Israël geen "trouwer bondgenoot" heeft dan de VS. En in gesprekken met Amerikaanse media zwakte hij donderdag ook zijn uitspraken over de Palestijnse staat af. Hij ontkent daarin de tweestatenoplossing te hebben verlaten. "Ik wil geen eenstaatoplossing. Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing", zei hij tegen MSNBC.

Een andere opmerkelijk uitspraak die in slechte aarde viel betrof de Arabische Israëliërs. Op internet verzuchtte Netanyahu dat de rechtsstaat in gevaar was omdat linkse actiegroepen Arabische kiezers met busladingen naar de stembureaus brachten. Hij riep Joodse Israëli's op om voor zijn partij Likud (Eenheid) te stemmen. In een interview met NBC ontkende hij dat die opmerking "racistisch"was.

Beladen telefoontje van Obama met Netayahu
Beladen telefoontje van Obama met Netayahu (Foto: ANP)

Blondje (39) neukt slapende minnaar

In Berlijn diende gisteren een bizarre rechtszaak. De 39-jarige Cecelia moest namelijk voorkomen omdat ze zich 's nachts had klaargereden op de kloppende roede van haar 49-jarige minnaar Thomas. Volgens laatstgenoemde had zij hem hiermee verkracht.

Thomas werd in de nacht van 25 januari 2014 ruw uit zijn slaap gewekt. Bovenop zijn stramme stroopsoldaat zat daar zijn blonde neukerdje. Zij was druk bezig te soppen op zijn piemel.

"Het deed verdomd pijn", aldus Thomas in de rechtbank. "Sinds ik ben gesteriliseerd, doet het zeer om met een vrouw te neuken. Ik was heerlijk aan het dromen, toen ik werd gewekt doordat zij bovenop mij zat. Ze is een nymfomane uit de hel!"

De vrijgezelle moeder was zich van geen kwaad bewust. "Ik had nooit gedacht dat seks mij naar de rechtbank zou brengen", vertelde ze de rechter. "Nog nooit heb ik zoveel met iemand geneukt. We deden het in de kelder, op het balkon, en niemand is ooit gewond geraakt."

De rechter sprak de vrouw dan ook vrij. Volgens de beste man, Leberecht Staupe, heeft Thomas er wel degelijk van genoten. "Seks kan gecompliceerd zijn", voegde hij eraan toe.

Nog een saillant detail: de vrouw in kwestie komt uit het Berlijnse district Neukölln. En ja, uw schrijver weet dat die Duitsers dit anders uitspreken...

'Voetbalclub Parma failliet verklaard'

De Italiaanse voetbalclub Parma is donderdag door de rechter failliet verklaard. Dat melden Italiaanse media. De aanklager had het faillissement aangevraagd omdat de hekkensluiter van de Serie A de schulden niet kon betalen. De club speelt het seizoen wel uit dankzij een noodfonds van de overige clubs in de competitie.

Vorig jaar werd Parma nog zesde, maar vanwege de financiële situatie mocht de club van de UEFA niet meedoen aan de Europa League. Dit seizoen won Parma pas drie keer. Ook werden drie punten in mindering gebracht vanwege de financiële problemen.

De UEFA-Cup-winnaar van 1995 en 1999 ging in 2004 al eens failliet toen hoofdsponsor Parmalat ten onder ging, maar kon toen nog een doorstart maken. Het is de vraag of dat ook nu lukt. Parma werd in 1997 landskampioen en won de beker in 1992, 1999 en 2002.

Mysterieuze slaapziekte in Kazachstan

Het plaatsje Kalachi in Kazachstan is een slaapstadje te noemen. Letterlijk. De inwoners van het toch al slaapverwerkende stadje vallen te pas en te onpas in slaap op de meest rare plekken. Soms zijn ze daarna dagen niet wakker te schoppen en ontwaken ze met geheugenverlies en hoofdpijn.

Een kwart van de 600-koppige bevolking van het gehucht is al getroffen door de slaapziekte. Er zijn al diverse onderzoeken geweest naar de oorzaak, maar die hebben tot niets geleid.

Er is niets te vinden ter land, ter zee of in de lucht. Geen zware metalen, geen verhoogd stralingsniveau, geen nieuwe cd van Marco Borsato, geen ongebruikelijke hoeveelheden bacteriën, geen virussen. De autoriteiten staan voor een raadsel. Ook de wetenschappers weten het niet.

Niet alleen inwoners van Kalachi worden tijdelijk naar droomland gezonden. Ook bezoekers vallen zo nu en dan ten prooi aan de klauwen van Hypnos. De onvrijwillige slaapsessies worden afgewisseld met andere narigheid zoals hallucinaties, verhoogde bloeddruk en misselijkheid. Zo dacht een van de snurkers dat er slakken op zijn lichaam kropen. Een andere schone slaper was ervan overtuigd vliegende paarden te zien en dacht dat zijn moeder vier paar ogen had.

Bij gebrek aan een verklaring, zijn de bewoners maar zelf op zoek gegaan naar een oorzaak. Vooral de theorieën die gaan over Ufo's, insectenbeten en massapsychose doen het goed. Tevens wordt er met een beschuldigend vingertje gewezen naar een oude uraniummijn, die in de buurt ligt. Dichter dan Kalachi bij de uraniummijn ligt echter het plaatsje Krasnogorsk, waar niemand last heeft van de slaapaanvallen. Dat kan het dus niet zijn, maar ook niet wezen.

Kortom: men weet het niet. Wel heeft de Kazachse regering een oplossing bedacht. Het plan is om een stukje verderop op de steppe een compleet nieuw dorp uit de grond te stampen en daar het hele dorp naartoe te verhuizen.

Niet iedereen is echter even enthousiast over die optie. De meeste bewoners zijn niet van plan om te vertrekken.


Sleep, sleep...

Veel mis met uitgebrande flat Nijmegen

Er mankeerde het nodige aan de seniorenflat in Nijmegen, waar onlangs vier doden vielen na een brand. Dat is donderdagavond gebleken op een persconferentie van de brandweer Gelderland-Zuid en de gemeente.

De rookwerende deuren waren niet allemaal deugdelijk. Daardoor kon zich veel rook verspreiden door het pand. De slachtoffers hadden ook allemaal rookschade. De brandwerende deuren waren wel goed.

Het noodtrappenhuis was niet in orde en het centrale trappenhuis was door de brand onbruikbaar.

De brand woedde op 20 februari in de cafetaria onder de seniorenflat. Behalve de brandweer onderzoekt ook de politie de brand, al werd brandstichting eerder al uitgesloten.

'Verhaallijnen Game of Thrones gaan overlappen'

In een featurette die vandaag werd vrijgegeven door HBO wordt duidelijk dat er iets drastisch gaat veranderen in het nieuwe seizoen, zeggen David Benioff en DB Weiss. 

De verschillende verhaallijnen, die tot nu toe voornamelijk akelig gescheiden werden gehouden, gaan elkaar tegenkomen: ''In de eerdere seizoenen hebben we voornamelijk de verhaallijnen neergezet en in dit seizoen gaan deze verhaallijnen elkaar dan ook eindelijk tegenkomen", meldt Benioff.

De featurette Game of Thrones Season 5: Invitation to the Set is hieronder te bekijken. Het vijfde seizoen is vanaf 12 april te zijn bij HBO.

 

Van der Vaart verbijt zich op de bank

Rafael van der Vaart slijt zijn tijd bij Hamburger SV tegenwoordig vooral op de reservebank. Hij speelde slechts 19 minuten mee als invaller in de laatste vier wedstrijden. "De reservebank warm houden valt me zwaar. Ik heb dat in mijn carrière niet eerder meegemaakt, maar als je op leeftijd komt is het ook wel weer leerzaam", aldus de Nederlandse middenvelder in een interview met de Duitse krant Bild.

De 32-jarige Van der Vaart jammert niet over de situatie. "Dat heeft geen zin. Ik geef elke training alles en dat is de enige manier om terug te keren in de basis. Als ik de kans weer krijg, ben ik er klaar voor. Ik sta er goed voor en ben altijd bereid mijn team te helpen", zegt de aanvoerder, goed voor 109 optredens in het Nederlands elftal.

Schoonmoeder geliefd bij getrouwde mannen

Zie je ineens mannelijke FOK!'ers die om 'pics van je moeder' vragen, dan heeft dat een reden. Onderzoek onder 1.500 Britse mannen heeft namelijk opzienbarende uitkomsten opgeleverd: de helft van alle getrouwde mannen vindt z'n schoonmoeder aantrekkelijk, een kwart is zelfs verliefd.

Het onderzoek rekent meedogenloos af met het idee dat je schoonmoeder een vervelende, bemoeizuchtige ouwe tang is. Acht op de tien mannen zegt een prima band te hebben met de moeder van hun vrouw. En tweederde tekent ervoor als hun vrouw er op latere leeftijd net zo uitziet als hun schoonmoeder. Ook wat betreft stijl en persoonlijkheid doen schoonmoeders het uitstekend bij hun schoonzoons.

En bij sommige sons-in-law komt de liefde van twee kanten. Van de ondervraagde mannen denkt 31 procent dat hun schoonmoeder stiekem een oogje op hen heeft. En 18 procent geeft zelfs aan dat hun schoonmoeder wel eens een subtiele versierpoging heeft gedaan.

We zijn er nog niet: één op de zes mannen vindt zelfs dat hun schoonmoeder er beter uitziet dan hun eigen partner. Een kwart geeft toe dat ze weleens hebben geflirt met hun schoonmoeder. Bijna één de drie ondervraagden plaagt hun partner weleens met opmerkingen over hoe goed de schoonmoeder eruit ziet.

Psycholoog Linda Papadopoulos noemt de uitkomsten van het onderzoek opmerkelijk. 'Onze cultuur is erg op jongeren gericht. Daardoor kunnen oudere volwassenen zich ondergewaardeerd of genegeerd voelen. Veel vrouwen van boven de 50 hebben een gebrekkig zelfvertrouwen. Ze zouden hun leeftijd en schoonheid moeten vieren.'

Eerste F1-seizoen in 55 jaar zonder GP in Duitsland

Het Formule 1-circus trekt dit jaar met een grote boog om Duitsland heen. De directie van de Nürburgring heeft definitief geen overeenstemming kunnen bereiken met F1-baas Bernie Ecclestone over het toch door laten gaan van de Grand Prix van Duitsland. Dat maakte woordvoerder Pietro Nuvoloni donderdag bekend.

Eerder bleek ook Hockenheim geen alternatief voor de race, die op 19 juli zou worden gehouden. Ecclestone had afgelopen weekeinde in Australië de Duitse GP, sinds 1960 een vast programmapunt, al doodverklaard. De Nürburgring heeft financiële problemen en kan niet aan de gestelde eisen voldoen.

De internationale autosportfederatie FIA vergadert vrijdag in Genève. Mogelijk zijn de Grote Prijs van Duitsland en de opengevallen plaats op de F1-kalender een thema. Ecclestone is geen voorstander van vervanging.

Finale WK voetbal in Qatar op 18 december 2022

Het WK voetbal in Qatar in 2022 is definitief vastgesteld in de wintermaanden. De WK-finale staat voor 18 december 2022 geprogrammeerd. Dat meldde de BBC donderdag op basis van bronnen bij de wereldvoetbalbond FIFA.

Het hoofdbestuur van de FIFA vergaderde donderdag over de heikele kwestie. Aanvankelijk werd bekendgemaakt dat pas vrijdag, na de tweede vergaderdag, het langverwachte besluit naar buiten zou worden gebracht.

Snelheidscontrole veroorzaakt file

Een opvallend opgesteld busje met een flitscamera en een aantal motoragenten hebben donderdag tijdens de avondspits voor veel oponthoud gezorgd op de A27 bij de Merwedebrug.

Automobilisten trapten massaal op de rem. De dagelijkse file werd daardoor een stuk langer. Rond 17.00 uur stond het vanaf Lexmond over 15 kilometer vast. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst gemeld.

Rijkswaterstaat vroeg de politie de controle te staken, maar het duurde tot 18.00 uur voor de controle werd opgedoekt.

Flitsfile
Flitsfile

Snookerscheidsrechter Michaela Tabb stopt ermee

Snookerscheidsrechter Michaela Tabb stopt met het leiden van snookerwedstrijden. Zo staat in een statement te lezen op de site van World Snooker. De 47-jarige Schotse kwam in 2001 in het snookercircuit terecht, nadat ze al actief was als scheidsrechter bij het poolen. Een reden van vertrek is niet bekendgemaakt. 

In 2003 gaf Tabb leiding aan haar eerste wedstrijd op het WK en in 2009 was ze de eerste vrouw die een finale mocht leiden. Ook in 2012 was ze scheidsrechter in de finale. World Snooker bedankt Tabb voor veertien jaar bewezen diensten en wenst haar het beste voor de toekomst.

Nederlands topscheidsrechter Jan Verhaas gaat haar missen zo laat hij op Twitter weten. 

Vrachtwagen kiept bierflesjes op A20

Op de A20 richting Hoek van Holland heeft het verkeer donderdag een groot deel van de dag last gehad van een ongeluk met een vrachtwagen. Nadat de chauffeur had moeten uitwijken voor een kettingbotsing, kantelde de vrachtwagen en kieperde de lading van duizenden lege bierflesjes over de weg. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel.

De glasberg is intussen opgeruimd. Rijkswaterstaat sluit de A20 donderdagavond vanaf 22.00 uur af tussen knooppunt Gouwe en Nieuwerkerk, voor de berging van de vrachtauto en reparatie van de vangrail. Naar verwachting duurt dat tot vrijdagochtend 05.00 uur.

Vrachtwagen verliest bierflesjes (Foto: Rijkswaterstaat)
Vrachtwagen verliest bierflesjes (Foto: Rijkswaterstaat)

Win Far Cry 4 LE voor Xbox One

Ubisoft heeft net een nieuwe uitbreiding voor Far Cry 4 uitgebracht waarin je neerstort in een vallei. Naast een nieuwe omgeving waarin je met een sneeuwscooter de boel gaat verkennen is er ook een nieuwe beestachtige vijand te vinden.

Ubisoft heeft voor deze gelegenheid een Xbox One-versie van Far Cry 4: Kyrat Edition bechikbaar gesteld voor ons om weg te geven. Het enige dat je moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: Welke nieuw vijandig beest is te vinden in de laatst uitgekomen DLC van Far Cry 4?

Meedoen kan tot en met 24 maart. Op 25 maart wordt de winnaar bekendgemaakt op de site en natuurlijk krijgt diegene ook persoonlijk bericht. Het invulformulier is hier te vinden.

Far Cry 4: Kyrat Edition

Saudi-ArabiŽ geeft geen visa meer aan Zweden

Saudi-Arabië geeft geen visa meer af aan Zweedse zakenmensen. Ook de visa van Zweden die al in het koninkrijk verblijven worden niet meer verlengd. Een Saudische regeringsmedewerker zei donderdag dat het besluit een reactie is op recente kritiek van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Margot Wallström op de mensen- en vrouwenrechtensituatie in Saudi-Arabië.

Het visumverbod lijkt bedoeld om Zweden onder druk te zetten afstand te nemen van de woorden van Wallström. Zij sprak zich in het Zweedse parlement krachtig uit tegen de geseling van een Saudische blogger die veroordeeld was wegens belediging van de islam. Ook zei zij dat het Saudische koningshuis absolute macht heeft, wat Saudi-Arabië een 'dictatuur' maakte waar 'vrouwenrechten worden geschonden'.

Zweedse bedrijven zijn bang dat de spanningen en het visumverbod zeer nadelige gevolgen zullen hebben voor hun zakelijke mogelijkheden in Saudi-Arabië. "Dit is niet goed voor de Zweedse zakengemeenschap en, op termijn, de werkgelegenheid in Zweden", zei Andreas Aström, hoofd communicatie van de Zweedse Kamer van Koophandel.

Zweden exporteerde vorig jaar voor ongeveer 1,3 miljard euro naar Saudi-Arabië, die achttiende in de rij van belangrijkste exportlanden voor de Zweedse economie is. Multinationals als Volvo, H&M en IKEA, alsook uiteenlopende middelgrote bedrijven zijn actief in Saudi-Arabië.

De nieuwe linkse regering van Zweden besloot onlangs een defensiesamenwerkingsovereenkomst met Saudi-Arabië niet te verlengen. Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur uit Stockholm teruggeroepen, een voorbeeld dat woensdag werd nagevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten. De twee landen zijn invloedrijke leden van de Golf-Samenwerkingsraad (GCC). Secretaris-generaal van de GCC Abdullatif al-Zayani hekelde donderdag tegenover de Zweedse ambassadeur in Riyad formeel de opmerkingen van Wallström als een 'onaanvaardbare inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het koninkrijk Saudi-Arabië'.

Knuffel-oehoe gesignaleerd op de Veluwe

Het probleem van de terror-oehoe in Purmerend is nauwelijks achter de rug, of er dringt zich weer een nieuw gevalletje dieren-met-een-mening aan. Deze keer geen agressie, maar 'gewoon effe lekker knuffelen' met een knuffel-oehoe op de Veluwe. Zullen we 'm Ruud noemen?

De slijm-uil laat zich voornamelijk zien in het Gelderse gehucht Noordeinde. Wie aandacht wil en het Oehoeiaanse equivalent van 'joehoe' gebruikt, kan erop rekenen dat Ruud aan komt vliegen en op het hoofd van de vogelliefhebber komt zitten.

Dit doet Ruud heel voorzichtig, zonder zijn nageltjes te gebruiken. Volgens kenners is dit vreemd gedrag voor een dier dat normaal gesproken erg schuw is. Vermoed wordt dan ook dat de vrije vogel uit een volière ontsnapt is en menselijke aandacht gewend is.

Sinds Harry Potter op het grote scherm getoond wordt, zijn oehoes zeer populair geworden als huisdier. In de ogen van de voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland is dat niet erg handig. De dieren hebben namelijk een spanwijdte van 1,80 meter. Die horen niet in een kooitje thuis. Een Nimbus 2000 zou wat meer handelbaar zijn om in huis te hebben.

De gemeente Oldebroek, waar het genoemde dorp onder valt, heeft inmiddels een bird-alert (zoiets hoort namelijk in het Engels) laten uitgaan. Men hoopt dat de oorspronkelijke eigenaar van Ruud zich zo spoedig mogelijk meldt.

MoldaviŽ weert Russische journalisten

Moldavië heeft twee Russische journalisten die er een documentaire over de Krim wilden introduceren de toegang tot het land ontzegd. Documentairemaker Andrej Kondrasjov en directeur Dmitri Kiselev van Ruslands belangrijkste staatspersbureau Rossija Segodnya mogen vijf jaar Moldavië niet in.

Het tweetal staat op een lijst van buitenlanders voor wie de Moldavische grenzen gesloten blijven, liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten. Woensdagavond sommeerden de Moldavische luchthavenautoriteiten al een Russische cameraploeg die de verkiezingen in de pro-Russische autonome regio Gagaoezië wilde verslaan rechtsomkeert te maken.

De Moldavische regering doet er al langer alles aan om de invloed van Rusland in het land terug te dringen. Moskou is fel gekant tegen de wending van Moldavië naar het Westen. Onlangs trad in Chisinau een pro-Europese coalitieregering aan.

De Moldavische Inlichtingen- en Veiligheidsdienst gaf het hoofd van het Moldavische filiaal van het Russische persbureau RIA Novosti, dat onder Kiselevs Rossija Segodnya valt, te verstaan dat de documentaire 'De Krim. De Weg Terug naar Huis' niet welkom is in Moldavië. Novosti Moldavië had een vertoning van de documentaire georganiseerd.

'Van der Steur nieuwe minister van Veiligheid'

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wordt de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie. Hij volgt de eerder deze maand afgetreden Ivo Opstelten op. Bronnen rond het kabinet bevestigen na berichtgeving door De Telegraaf dat Van der Steur vrijdag wordt beëdigd door de koning.

De 45-jarige Van der Steur zit sinds 2010 in de Tweede Kamer voor de VVD. De geboren Haarlemmer houdt zich in de Kamer bezig met straf- en procesrecht, rechterlijke macht, gevangeniswezen en tbs, reclassering, wapenwetgeving, zware criminaliteit en misdaadslachtoffersbeleid. Ook is hij lid van de enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Gerard Adriaan van der Steur studeerde rechten in Leiden en werkte bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Ook was hij parttime docent burgerlijk recht op de Leidse rechtenfaculteit. Zijn politieke leven begon hij als lid van de gemeenteraad van Teylingen. Hij won in 1991 het Nederlands kampioenschap debatteren.

IJsbeer sneuvelt om zonsverduistering

Een ijsbeer op de Noordpool heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld nadat die een zonsverduisteringstoerist had aangevallen. De Tsjechische hobbyastronoom was niet al te zwaar gewond geraakt door de ontmoeting met de autochtone poolbewoner.

Om te garanderen dat de andere zonsverduisteringstoeristen ongestoord het fenomeen kunnen beleven is de ijsbeer afgeschoten. Een andere Tsjech was ook gewond geraakt maar niet door een ijsbeer.

De zonsverduistering is vrijdag in Nederland waarschijnlijk niet te zien tussen 09.30 en 11.48 uur wegens bewolking.

IJsbeer
IJsbeer in betere tijden

Warriors winnen topper NBA

De basketballers van Golden State Warriors hebben woensdag de topper in de NBA tegen Atlanta Hawks gewonnen. De koploper van de Western Conference won overtuigend met 114-95 van de nummer éen in de Eastern Conference.

De Warriors namen afstand in het tweede en derde kwart van de wedstrijd in de Oracle Arena van Oakland, thuisbasis van Golden State. Harrison Barnes maakte de meeste punten: 25. Andre Iguodala noteerde 21 punten. Het was de tiende thuiszege op rij voor de Warriors, die nu op 54 overwinningen tegen 13 nederlagen staan in de reguliere competitie.

Overige uitslagen
Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 117-92
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 94-83
Miami Heat - Portland Trail Blazers 108-104
Toronto Raptors - Minnesota Timberwolves 105-100
Chicago Bulls - Indiana Pacers 103-86
Milwaukee Bucks - San Antonio Spurs 103-114
Dallas Maverics - Orlando Magic 107-102
Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 105-116
Oklahoma City Thunder - Boston Celtics 122-118
Utah Jazz - Washington Wizards 84-88

Wilders spreekt bij Pegida in Dresden

PVV-leider Geert Wilders gaat op 13 april naar een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in het centrum van de Duitse stad Dresden. Hij zal er ook een toespraak houden.

Pegida, die zich keert tegen islamisering van het Westen, houdt wekelijks 'avondwandelingen'. Wilders vindt het "fantastisch'' dat hij op de bijeenkomst steun kan uitspreken "aan al deze mensen die zich al maanden verzetten tegen de steeds groter wordende islamisering van Europa en opkomen voor het behoud van onze eigen Westerse cultuur en identiteit''.


'Jos van Rey in Limburgs Parlement'

Jos van Rey, de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond, gaat waarschijnlijk een zetel bezetten in het Limburgs Parlement. Dat meldt zijn partijgenoot Dré Peters op L1 radio.

Van Rey heeft volgens Peters altijd gezegd dat hij statenlid wordt als hij voldoende voorkeurstemmen zou halen. Ondanks het feit dat de corruptieverdachte als lijstduwer op de lijst van de Volkspartij Limburg stond, verwacht Peters dat Van Rey inderdaad meer voorkeurstemmen heeft behaald dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg.

De Volkspartij Limburg komt voort uit de Liberale Volkspartij Roermond, die ook wel schertsend de Lijst Van Rey wordt genoemd. Van Rey startte deze partij nadat hij binnen de VVD in opspraak kwam wegens verdenking van corruptie. De partij haalde bij de provinciale Statenverkiezingen in Limburg 2,4 procent van de stemmen, goed voor één zetel in het Limburgs Parlement. In Roermond wordt 'El Rey' nog altijd op handen gedragen, daar werd de partij met 17,4 procent van de stemmen de grootste partij.

Moordproces onzeker na beroerte verdachte

De rechtbank in Haarlem schakelt een gespecialiseerde arts in om te kunnen bepalen of de rechtszaak tegen een moordverdachte uit Voorburg moet worden stilgelegd. De man stak vorig jaar oktober een 78-jarige Beverwijker dood en kreeg half februari in de gevangenis een zware beroerte. Sindsdien kan hij niet meer praten en is hij halfzijdig verlamd.

Ad H. reed vorig jaar naar Beverwijk en stak daar de partner neer van de advocate die zijn ex-vrouw had bijgestaan in een echtscheidingsprocedure, enkele jaren eerder. Hij liep vervolgens naar zijn auto, waarin hij een gasfles had geplaatst. Hij overgoot zowel het voertuig als zichzelf met benzine en wilde zichzelf in brand steken, toen hij door de politie werd overmeesterd.

Advocaat Richard Korver vroeg donderdag de rechtbank de vervolging van zijn 53-jarige cliënt te schorsen, omdat hij 'op geen enkele manier in staat is te communiceren'.

De rechtbank wil echter eerst van een medisch deskundige horen in hoeverre de toestand van H. om een dergelijke beslissing vraagt. Hij komt onder voorwaarden wel voorlopig vrij zodra een revalidatiekliniek is gevonden. Daar wordt hij in eerste instantie voor zes weken geplaatst om te kijken of een goede behandeling mogelijk is.

Vijf maanden cel voor beledigen Erdogan

Een Turkse journaliste heeft vijf maanden celstraf opgelegd gekregen voor belediging van president Recep Tayyip Erdogan. Mine Bekiroglu uit de stad Adana had zich volgens de rechters laatdunkend over het staatshoofd uitgelaten op haar Facebookpagina, meldde persbureau DHA donderdag.

Volgens de krant Hürriyet is bij twee andere journalisten in Adana huiszoeking gedaan omdat ze zich ook beledigend hadden uitgelaten over Erdogan. In de afgelopen weken regent het zaken waarin journalisten en andere mensen worden beschuldigd van belediging. Een student moest zich afgelopen week melden om een straf van veertien maanden uit te zitten omdat hij Erdogan bij protesten in 2013 een dictator had genoemd.

Belediging van het staatshoofd kan in Turkije met maximaal vier jaar cel bestraft worden. Belediging van de regering lijkt minder erg te zijn, met maximaal twee jaar cel.

Erdogan (Foto: ANP)
De immer-sympathieke Erdogan (Foto: ANP)

EU geeft Griekenland weinig hoop op snel geld

Griekenland gaat de Europese top in Brussel niet verlaten met een zak geld. Die illusie, of wens van de Grieken, werd door menig Europees leider aan diggelen geslagen voorafgaand aan de bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel. Officieel is Griekenland geen agendaonderwerp, maar er is spoedberaad gepland in de marge van de top.

Griekenland kon de afgelopen jaren op miljardensteun rekenen uit Europa om niet kopje-onder te geraken. De nieuwe Griekse linkse regering van Alexis Tsipras wil echter af van het door de geldschieters opgelegde bezuinigingsbeleid in ruil voor die leningen. De geldschieters houden vast aan de mantra dat er alleen geld komt als Griekenland zich houdt aan de nog zelfs recent gemaakte afspraken. "De bal ligt op de Griekse speelhelft", zei premier Mark Rutte. Hij vindt dat de Grieken vertragend bezig zijn met alle extra overleggen en vergaderingen.

Het extra overleg donderdagavond komt er op verzoek van Tsipras. Het water staat Griekenland aan de lippen en het land wil snel geld van Europa. Bij dat overleg met enkele Europese leiders onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Francois Hollande schuift ook de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem aan.

De Belgische premier Charles Michel was niet te spreken over dit aparte onderonsje. "Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk en Duitsland om in mijn naam te onderhandelen. Dit is niet aanvaardbaar." Voor Rutte is het 'niet zo'n punt' dat hij niet aanschuift bij het overleg. Als maar duidelijk wordt gemaakt dat de Grieken de afspraken nakomen.

Merkel liet weten dat het overleg 'geen oplossing, geen doorbraak' zal opleveren. "Beslissingen worden in de eurogroep genomen en dat blijft ook zo", zei Merkel.

'NOS zendt zonsverduistering live uit'

De NOS zendt morgenochtend in verband met de (gedeeltelijke) zonsverduistering een extra uitzending uit tussen 10.10 en 10.45 uur op NPO1.

Herman de ex-schermman zal de speciale uitzending presenteren. Het hoogtepunt van de eclips wordt verwacht om 10.37 uur, als 84 procent van de zondiameter door de maan wordt afgedekt.

Weergoeroe Gerrit Hiemstra is morgenochtend ook van de partij. Hij zal in de ochtendjournaals melden waar de kans op het zien van een verduistering het grootst is.

Op themakanaal NPO Nieuws en nos.nl kan de eclips gedurende de volledige periode live worden gevolgd, in Nederland en in het buitenland. Ook NPO Radio 1 besteedt in de lopende uitzending aandacht aan het natuurverschijnsel.

Stuur morgen je zelfgemaakte kiekjes onder vermelding van je username naar frontpage@fok.nl Dan zetten wij ze dezelfde dag nog in een speciaal artikel online!

Gezochte man 'per ongeluk' zelf naar politie

Een man die nog een straf van dertig dagen had openstaan voor een drugsdelict, is donderdag op komen dagen op een politiebureau in Gouda. Niet om zich te melden om zijn straf uit te zitten, maar om te informeren naar een aangifte die hij eerder had gedaan en waar hij een tijdje niets van had gehoord.

Agenten maakten van de gelegenheid gebruik om de man aan te houden, zodat hij alsnog zijn gevangenisstraf kan uitzitten. Uit privacyoverwegingen deelt de politie niet mee waarover de aangifte ging.

IS claimt aanslag op museum Tunis

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op het Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis van woensdag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Dat meldt SITE, een organisatie die de online-activiteiten van extremistische organisaties volgt.

In een verklaring noemt IS de aanval een 'gezegende invasie van een van de ketterse holen van zonde in Tunesië'. De aanslag kostte aan 23 mensen, onder wie achttien buitenlandse toeristen, het leven.

IS Claimt aanslag op museum Tunis (Foto: ANP)
IS Claimt aanslag op museum Tunis (Foto: ANP)

Meer reizigers bij Deutsche Bahn

Het Duitse staatsspoorwegbedrijf Deutsche Bahn heeft vorig jaar het aantal vervoerde reizigers met 14 miljoen zien toenemen tot ruim 2 miljard. Dat liet de grootste spoorvervoerder van Europa donderdag weten.

De omzet van het spoorbedrijf ging met 1,5 procent omhoog naar bijna 40 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde echter met bijna 6 procent tot 2,1 miljard euro. Dat kwam volgens Deutsche Bahn vooral door stakingen van machinisten en een zware storm die begin juni in Duitsland toesloeg.

De stiptheid van Deutsche Bahn steeg in 2013 licht. In totaal reed 94,5 procent van de treinen op tijd. Het concern nam vorig jaar meer dan 12.000 extra werknemers in dienst.

'Bewijs dat MH17 neerstortte door BUK-raket'

Op de rampplek in Oost-Oekraïne waar een vliegtuig vol Nederlanders neerstortte, heeft verslaggever Jeroen Akkermans van RTL Nieuws fragmenten van een BUK-raket gevonden.

Volgens RTL staaft dit de sterke vermoedens dat het toestel is neergehaald door zo'n raket. De verslaggever zou fragmenten hebben laten onderzoeken door een onafhankelijk instituut, dat geconcludeerd heeft dat het gaat om resten van een BUK-raket.

RTL Nieuws meldt dat de gevonden fragmenten snel zullen overgedragen worden aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het toestel van Malaysia Airlines met vlucht MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.

Trailer: het leven is perfect in Wayward Pines

"Dit is geen normaal stadje," verklaart een nieuwe trailer voor de tv-serie Wayward Pines, die vanaf mei te zien is bij FOX. 

De serie, die mede wordt geproduceerd door M. Night Shyamalan, vertelt over een FBI-agent (Matt Dillon) die op zoek naar verdwenen collega's terecht komt in het stadje uit de titel. Daar blijkt al snel dat het allemaal niet zo pais en vree is als het lijkt. Klinkt cliché? Ja, maar geen twee stadjes zijn hetzelfde, natuurlijk.

De eerste aflevering van Wayward Pines is ook door Shyamalan geregisseerd. Naast Dillon zijn ook Terrence Howard, Carla Gugino, Reed Diamond en Juliette Lewis te zien. Het eerste seizoen zal in totaal tien afleveringen tellen en in de VS beginnen op 14 mei. In Nederland zal de serie, eveneens vanaf mei, ook op FOX te zien zijn.

Bijna helft PvdA-kiezers: Samsom moet weg

Bijna de helft van de mensen (44 procent) die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op de PvdA stemden, vindt nu dat PvdA-leider Diederik Samsom moet opstappen. Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond in opdracht van het ANP daags na de Statenverkiezingen waarbij de PvdA fors verloor. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt gezien als de meest wenselijke lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Slechts 1 op de 9 ondervraagde PvdA-stemmers vindt bovendien dat Samsom bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer opnieuw de kar moet trekken. Aboutaleb (27 procent), Lodewijk Asscher (23 procent) en Jeroen Dijsselbloem (17 procent) zijn allemaal populairder.

Anderzijds vindt 59 procent van de ondervraagden dat de PvdA niet uit het kabinet moet stappen. 52 procent van hen vindt dat Samsom wel kan blijven als leider.

Diederik Samsom (Foto: Novum)
Diederik Samsom (Foto: Novum)

Eerste trailer nieuwe John Green-verfilming

20th Century Fox heeft zojuist de eerste trailer voor de nieuwe John Green-verfilming, Paper Towns, gepubliceerd.

Paper Towns vertelt het verhaal van Quentin (Nat Wolff), die op onderzoek uit gaat nadat zijn buurmeisje Margo Spiegelman (Cara Delevigne) wordt vermist. Er is alleen wel een probleem: hij heeft de nacht voor de vermissing met Margo doorgebracht.

Het is de tweede keer dat een boek van John Green is verfilmd, na het razend succesvolle The Fault In Our Stars. Er staan voor de komende tijd nog zeker twee boeken van de schrijver op de planning om verfilmd te gaan worden. 

De film is vanaf 30 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.

TenneT voorbereid op zonsverduistering

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft de nodige voorbereidingen getroffen voor de zonsverduistering van vrijdagochtend. Er is extra noodvermogen ingekocht omdat er in een klap heel veel stroom kan wegvallen die wordt opgewekt met zonnepanelen.

Op verzoek van TenneT hebben diverse gas- en kolencentrales gedurende de eclips in totaal 500 megawatt meer capaciteit beschikbaar. Dat staat volgens de netbeheerder gelijk aan het vermogen van de kerncentrale in Borsele.

In heel het land is vrijdag tussen 09.30 uur en 11.48 uur een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999.

Elders in Europa waar het verschijnsel ook te zien is, zijn vergelijkbare maatregelen getroffen. In Duitsland bijvoorbeeld is wel 17.000 megawatt aan noodvermogen veiliggesteld.

Voorbereid of niet, voor het controlecentrum van TenneT in Arnhem gaat het om een spannende dag. De energienetten in Europa zijn allemaal met elkaar verbonden. Het kan dus gebeuren dat verstoringen die zich in andere landen voordoen, hier ook voor hinder zorgen.

Meer blanco en ongeldig gestemd

Er is veel meer blanco en ongeldig gestemd bij de Provinciale Statenverkiezingen ten opzichte van de vorige editie. Ditmaal waren 35.818 stemmen blanco of ongeldig, blijkt uit cijfers van de ANP Verkiezingsdienst

Tijdens de vorige Statenverkiezingen waren er 20.853 blanco en ongeldige stemmen, oftewel 0,3 procent van het totaal aan uitgebrachte stemmen. Ditmaal was dat 0,6 procent van alle stemmen. Ter vergelijking: bij de laatste landelijke verkiezingen in 2012 was 0,4 procent van de stemmen ongeldig of blanco.

Een stem is blanco als op het ingeleverde stemformulier niets is ingevuld. Bij ongeldige stemmen zijn bijvoorbeeld meerdere vakjes ingekleurd, of heeft de kiezer iets anders gedaan op het stembiljet. Zo passeerden woensdag op sociale media meerdere foto's van ongeldige stemmen. "Afschaffen!!" schreef iemand bijvoorbeeld op zijn stembiljet.

Kamer wil meer stappen tegen agressie spoor

De Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen agressie in treinen en op stations. De stappen die staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu onlangs met NS en ProRail overeenkwam gaan veel partijen niet ver genoeg.

Het CDA pleitte er donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer voor te onderzoeken of op meer stations toegangspoortjes kunnen komen. De PVV wil onder meer cameratoezicht in treinen en GroenLinks en SP willen de spoorwegpolitie terug op stations.

De NS werd recentelijk opgeschrikt door verscheidene geweldsincidenten. Begin deze maand werd een conductrice zwaar mishandeld. In het spoedoverleg dat na dit incident volgde sprak Mansveld met NS en ProRail af om op twintig stations een 'stationsagent' te plaatsen, het stationsverbod sneller in te voeren, meer cameratoezicht in te stellen en de toegangspoortjes versneld te sluiten.

Koolmonoxidemelder van KŲnig is gevaarlijk

Iedereen met een koolmonoxidemelder van het merk König direct stoppen met deze te gebruiken. Het risico bestaat namelijk dat het alarm niet op tijd afgaat. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

Het gaat om koolmonoxidemelder gekocht tussen januari 2012 en maart 2015. Ze kunnen worden teruggebracht naar de winkel.

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot onder meer hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. In het ergste geval kan iemand zelfs bewusteloos raken of overlijden.

Levensgevaarlijke koolmonoxidemelder!
Levensgevaarlijke koolmonoxidemelder!

Nieuwe tv-spot voor Poltergeist

De remake van de horrorklassieker Poltergeist komt steeds dichterbij een release en na de eerste trailer is er nu een tv-spot verschenen.

De advertentie toont in korte flitsen wat er te verwachten valt van de hervertelling van het verhaal uit 1982, over een familie die geteisterd wordt door boze geesten in hun huis. Het zou zomaar kunnen zijn dat het verhaal zich grotendeels op dezelfde manier ontwikkelt als het origineel, als de beelden in deze video als leidraad mogen worden gezien.

In deze versie van Poltergeist spelen Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt en Jared Harris de hoofdrollen. De film is vanaf 21 mei te zien in de bioscoop.

VN verdenken IS-strijders van oorlogsmisdaden

Islamitische Staat (IS) heeft vermoedelijk genocide gepleegd op de yezidi's en zou verantwoordelijkheid moeten afleggen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties donderdag gemeld. IS is volgens de raad ook verantwoordelijk voor misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven tegen burgers, onder wie kinderen.

De raad publiceerde donderdag een rapport op basis van interviews met meer dan honderd slachtoffers en getuigen. De mensenrechtenraad in Genève riep de VN-Veiligheidsraad op de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof.

Volgens het rapport hebben ook het Iraakse leger en de milities die aan de kant van de overheid vechten zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Hoe de VN van plan is IS voor de rechter te krijgen is onduidelijk.

VN: Internationaal Strafhof moet IS berechten
VN: Internationaal Strafhof moet IS berechten (Foto: ANP)

Lukoki en Tamata debuteren in selectie Congo

Aanvaller Jody Lukoki van PEC Zwolle en en verdediger Abel Tamata van PSV zijn voor het eerst in hun loopbaan opgeroepen voor de nationale selectie van de Democratische Republiek Congo. Bondscoach Jean-Florent Ibenge grijpt het oefenduel met Irak op 28 maart aan om nieuwe spelers te testen, want van de 26 geselecteerden maakten er slechts zes deel uit van het team dat begin februari derde werd op de Afrika Cup.

De 22-jarige Lukoki werd geboren in DR Congo maar kwam al jong naar Nederland. Hij doorliep de opleiding van Ajax en maakte bij die club in 2011 ook zijn debuut. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan SC Cambuur en afgelopen zomer stapte hij over naar PEC Zwolle.

Tamata (24) werd geboren in Nederland maar heeft een Congolese vader. Hij werd opgeleid door PSV en debuteerde in 2010, maar speelde ook veel met Jong PSV. In 2012-2013 speelde op huurbasis bij Roda JC.

Grieks spaargeld stroomt weer weg

Grieken brengen opnieuw grote bedragen aan spaargeld naar het buitenland, vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van het land. De uitstroom bereikte woensdag het hoogste peil sinds vorige maand, meldde de Britse krant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.

Woensdag zagen Griekse banken volgens de bronnen 300 à 400 miljoen euro wegstromen, mede vanwege de vrees dat de aanhoudende strijd tussen Griekenland en de andere eurolanden tot beperkingen in het kapitaalverkeer zal leiden. Daarmee bereikte de kapitaalvlucht het hoogste peil sinds de Grieken vorige maand een voorlopig akkoord sloten met hun geldschieters over de lopende hulpleningen.

Dat akkoord heeft de onenigheid tussen de Grieken en andere eurolanden over de hervorming van de Griekse economie niet weggenomen. Omdat Griekenland onvoldoende vorderingen toont, heeft het land sinds augustus geen kredieten meer ontvangen en komt de bodem van de Griekse schatkist in zicht.

Coentunnel even helemaal dicht door rook

De Coentunnel bij Amsterdam is donderdagmiddag korte tijd in beide richtingen op slot gedaan. Er was rook in de tunnel gesignaleerd. Na ruim een half uur gingen alle tunnels weer open.

Het afsluiten gebeurde voor de zekerheid, zegt de VerkeersInformatieDienst. Vermoedelijk kwam de rook van een auto en dan treden de protocollen in werking. Er stond een paar kilometer file aan beide kanten.

Coentunnel compleet dicht
Coentunnel compleet dicht

Oud-renner Kroon mist nomadenleven geen dag

Hij was zestien jaar beroepsrenner, het leven van een nomade. Karsten Kroon zegt het nog geen dag gemist te hebben. "Eigenlijk ben ik dolblij dat ik niet meer fiets", vertelt hij, thuis in het Belgische Rekem. De toekomst is ongewis. "Er loopt een sollicitatie." Een deel van zijn tijd vult hij als co-commentator bij Eurosport, zoals afgelopen week bij de Tirreno-Adriatico. Kroon kan goed zonder Milaan-Sanremo.

"Ik kijk zondag gewoon tv." De interesse in zijn sport is onverminderd groot maar het feit dat hij op 18 oktober in de Japan Cup zijn laatste wedstrijdkilometers fietste, heeft Kroon (39) geen leeg gevoel bezorgd. "Eigenlijk denk ik nu elke ochtend: goh, ik hoef geen vijf uur te trainen vandaag. Of: ik hoef vandaag het vliegtuig niet te pakken."

Hij woont sinds drie maanden alleen. "Het is een ingewikkelde tijd, we hebben twee kinderen. Het contact is gelukkig goed. Het was moeilijk. Ik had me mijn pensioen iets anders voorgesteld." Kroon ziet het om zich heen vaker. "Veel renners zijn gescheiden na hun carrière. Een relatie onderhouden als je opeens wel altijd thuis bent blijkt voor beide partijen vaak moeilijk."

Even was er nog de overweging een jaartje door te fietsen. Hij werd veelvuldig gelinkt aan Team Roompot. "Het zou niet verstandig zijn geweest", weet hij nu. "Ik had er eigenlijk geen zin meer in, dat zagen zij ook wel in." De fiets bleef binnen, het plotselinge stoppen leidde tot lichte hartritmestoornissen die weer onder controle zijn. "Dat is het gevaar van opeens stoppen na jaren zo extreem te hebben gesport."

Onbevangen stapte hij het nieuwe leven in. Commentaar geven bij Eurosport, hij deed het gewoon. "Dat was een vergissing. Het is verstandig je goed voor te bereiden. Het is moeilijk; je moet heel ad rem zijn om een situatie in koers meteen te kunnen duiden. Ook renners herkennen valt tegen. Ja, de jongens met wie ik gefietst heb, maar het verloop is groot. Ik maak nu dus vooraf mijn huiswerk."

Voor Milaan-Sanremo, zondag de eerste grote klassieker van dit voorjaar, hoeft dat niet. Kroon is vrij. "Voor deze maand ben ik klaar. Het bevalt nu even prima zo. Ik hoef me nergens druk over te maken en dat na twintig tropenjaren." Jaren waarin hij een keer of twaalf de Primavera reed. De veertiende plek in 2009 was de hoogste klassering. "Milaan-Sanremo lag me wel." Bij zijn debuut, in 2000, belandde hij meteen in een kopgroep. "Met ook Bart Voskamp. Aan de voet van de Cipressa was ik alleen over. Michele Bartoli vloog me voorbij. Ben ik nog heel even in zijn wiel gaan zitten."

Karsten Kroon geniet van zijn ouwe dag. (PRO SHOTS/Paul Roling)
Karsten Kroon geniet van zijn ouwe dag. (PRO SHOTS/Paul Roling)

Kane na 26 goals opgeroepen voor Engeland

Harry Kane is donderdag door bondscoach Roy Hodgson voor het eerst opgeroepen voor de nationale selectie van Engeland. De 21-jarige spits van Tottenham Hotspur kan daardoor volgende week zijn debuut maken in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen (thuis, 27 maart) of het oefenduel met Italië (uit, 31 maart).

Kane maakte dit seizoen al 26 doelpunten voor Tottenham Hotspur, de club die hem ook opleidde. Met 16 goals in de Premier League is hij op Diego Costa (18) en Sergio Agüero (17) na de meest productieve spits van die competitie.

Engeland is na vier duels in de kwalificatiegroep voor het EK 2016 nog zonder puntenverlies en staat daarmee al zes punten boven achtervolgers Slovenië, Zwitserland én Litouwen.

Selectie Engeland

Doelman: Fraser Forster (Southampton), Joe Hart (Manchester City).

Verdediging: Leighton Baines (Everton), Gary Cahill (Chelsea), Nathaniel Clyne (Southampton), Kieran Gibbs (Arsenal), Phil Jagielka (Everton), Phil Jones (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), Chris Smalling (Manchester United), Kyle Walker (Tottenham Hotspur).

Middenveld: Ross Barkley (Everton), Michael Carrick (Manchester United), Fabian Delph (Aston Villa), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Manchester City), Raheem Sterling (Liverpool), Andros Townsend (Tottenham Hotspur), Theo Walcott (Arsenal).

Aanval: Harry Kane (Tottenham Hotspur), Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Danny Welbeck (Arsenal).

'WK wielrennen in Ponferrada lijdt 10 miljoen verlies'

De organisatie van het WK wielrennen dat afgelopen september in het Spaanse Ponferrada werd verreden, had gehoopt op een winst van 60 miljoen euro, maar kijkt volgens de Spaanse sportkrant AS aan tegen een verlies van voorlopig 9,3 miljoen. Dat bedrag kan nog oplopen volgens de krant die zich beroept op bronnen binnen de lokale overheid en de organisatie.

De gemeente van Ponferrada wil dat de organisatie openheid van zaken geeft. Een half jaar na het evenement zijn de eindafrekeningen nog altijd niet inzichtelijk gemaakt, terwijl dit wel beloofd was. Het verlies, een vijfde van de begroting, zou onder meer te wijten zijn aan betalingen die aan de UCI moesten worden gedaan, overuren van gemeentemedewerkers en werkzaamheden in het stadscentrum.

De Pool Michal Kwiatkowski won in Ponferrada de wegwedstrijd, de Brit Bradley Wiggins was het snelst in de tijdrit. Bij de vrouwen won de Française Pauline Ferrand-Prevot op de weg en greep de Duitse Lisa Brennauer de titel op de tijdrit.

T.J. Miller bevestigt Deadpool-rol

Het is bijna niet te geloven, maar een eerste echte Deadpool-film is minder dan een jaar verwijderd van z'n wereldwijde release. Hoog tijd om er meer informatie over te krijgen, natuurlijk. Acteur en komiek T.J. Miller (Silicon Valley, Transformers: Age of Extinction) maakte vandaag bekend dat hij een rol in de film heeft.

Miller zal de rol van Weasel spelen, een sidekick en wapendealer voor Ryan Reynolds Deadpool. Het personage is bedacht door Fabian Nicieza en Joe Madureira in 1993 en kwam nog niet eerder voor in een live-action Marvel-verfilming. De bekendmaking van de rol vond plaats via T.J. Millers Twitter-account:

Deadpool verschijnt in februari volgend jaar, ruim voordat de superhelden-filmzomer met Captain America, Batman en Superman losbarst. Naast Reynolds en Miller zijn ook Gina Carano, Ed Skrein en Morena Baccarin te zien. De film wordt geregisseerd door, verwarrend genoeg, Tim Miller.

Fouad E.M. maakt kans op schadevergoeding

Er bestaat een kans dat de nabestaanden van het Belgische echtpaar dat in Antwerpen werd doodgereden door de Marokkaans-Nederlandse brokkenpiloot Fouad E.M., mogen gaan opdraaien voor de schade die Fouad nu lijdt.

Bestuurster Lydia was niet snel genoeg met het oversteken van de kruising waardoor Fouad, die oerendhard reed, niet de voorrang werd verleend waar hij recht op had en daardoor haar auto aan de achterzijde heeft geraakt met een gruwelijk ongeluk als gevolg.

Een eerste onderzoek van de politie wees uit dat Fouad ongeveer tussen de 140 en 150 zou hebben gereden waar 70 is toegestaan. Fouad, die de wagen toch al wilde verkopen, wacht het, met grote spijt, thuis allemaal in vrijheid af.

Tweede Kamer versplintert steeds verder

Met de jongste afsplitsing van de ex-VVD'er Johan Houwers is er opnieuw sprake van een verdere versplintering in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen in september 2012 kwamen elf partijen in de Tweede Kamer. Door interne ruzies braken sindsdien zeven Kamerleden met hun partij om als eigen groep of fractie verder te gaan. Met Houwers komt het aantal fracties op zestien.

Er zijn maar weinig Kamerleden die met genoeg voorkeursstemmen op eigen kracht in de Tweede Kamer komen. Maar toch heeft elk Kamerlid, eenmaal gekozen, het recht zijn eigen zetel te behouden, ook als hij of zij na een ruzie uit de fractie wordt gezet. Dit wordt vaak als zetelroof gezien, maar behalve een moreel appel op de dissident is er niets tegen te doen.

De huidige PVV-leider Geert Wilders is hiervan misschien wel bekendste voorbeeld. Hij stapte in 2004 uit de VVD, gaf zijn zetel niet terug aan de liberalen en bleef als Groep Wilders in de Kamer. Later richtte hij de PVV op.

In deze kabinetsperiode was Louis Bontes in oktober 2013 de eerste afvallige. Hij werd na een conflict door Wilders uit de PVV-fractie gezet. Na de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar vertrokken nog twee PVV'ers: eerst Roland van Vliet en daarna Joram van Klaveren. Van Vliet ging als eenmansfractie verder. Van Klaveren sloot zich al snel aan bij Bontes.

Bij 50PLUS stapte Henk Krol vorig jaar oktober op en hij werd opgevolgd door Martine Baay. Maar tussen Krols opvolger als fractievoorzitter, Norbert Klein, en Baay boterde het nooit. In mei 2014 zette Klein Baay eenvoudigweg uit de fractie. De partij schaarde zich echter achter Baay waardoor de Kamer gedurende enige tijd een fractie 50PLUS/Baay en een fractie 50PLUS/Klein kende. Inmiddels heeft Klein die naam opgegeven en gaat hij verder onder zijn eigen naam.

In november vorig jaar clashten de PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk met hun partijleider Diederik Samsom, wat er toe leidde dat de twee verder gingen als Groep Kuzu/Öztürk.

In het geval van Houwers ligt de situatie nog weer net anders. Hij werd anderhalf jaar geleden door de VVD uit de Kamer gezet omdat tegen hem aangifte was gedaan vanwege hypotheekfraude. Nu dat bewezen is geacht door het Openbaar Ministerie en Houwers ervoor een boete heeft gekregen, mocht hij ook niet meer terugkomen bij de VVD. Maar niemand houdt tegen dat Houwers de zetel opeist die vrij is gekomen door het vertrek van VVD'er Mark Verheijen twee weken geleden.

Kamerlid mag strafblad hebben

Voor Kamerleden gelden geen specifieke eisen om hun functie te mogen bekleden. Ze mogen ook een strafblad hebben of op een andere manier ooit in de fout zijn gegaan.

De commissie in de Tweede Kamer die de geloofsbrieven onderzoekt, kijkt alleen naar de formele kant van de kandidaat. Dat zei VVD-Kamerlid Helma Nepperus, voorzitter van die commissie, donderdag naar aanleiding van het besluit van oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers om als eenling verder te gaan in de Kamer.

Zo moeten kandidaten de Nederlandse nationaliteit hebben en volwassen zijn. Ook mogen ze geen nevenfunctie hebben die ontoelaatbaar is om te combineren met het Kamerlidmaatschap zoals rechter, minister of ombudsman. Dat is staatsrechtelijk vastgelegd.

Principeakkoord over atoomprogramma Iran

Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hebben een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau AP. Iran zal het aantal uraniumcentrifuges voor de komende tien jaar met veertig procent terugdringen, aldus de bron. In ruil daarvoor zal het Westen de sancties tegen de Islamitische Republiek terugdringen.

Iran heeft momenteel zo'n tienduizend centrifuges en als de deal definitief wordt, zou dat aantal dus worden teruggeschroefd tot zesduizend. Dat is een aanzienlijke afname, maar veel meer dan het plafond van vijfhonderd tot 1500 centrifuges die de Verenigde Staten eerder voorstelden. Een geplande zwaarwaterreactor in Iran wordt omgebouwd en zal veel minder plutonium produceren dan eerder beoogd, zei de ingewijde.

De economische sancties, waar Iran al jaren zwaar onder lijdt, zouden per direct worden verlicht. Ook komt er, als de overeenkomst definitief wordt, mogelijk een einde aan het wapenembargo van de Verenigde Naties. Bepaalde restricties, bijvoorbeeld op het gebied van rakettechnologie, zouden wel gehandhaafd worden.

De Amerikaanse president Barack Obama kan een deel van de sancties die zijn land heeft ingesteld zelf terugschroeven, maar heeft voor het intrekken van andere strafmaatregelen het Congres nodig. De Republikeinen, die in beide kamers van het Congres in de meerderheid zijn, zijn tot dusver allesbehalve positief over een mogelijk atoomakkoord.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Akbar Salehi zei eerder deze week dat over de meeste technische kwesties overeenstemming is bereikt. Toch is het nog maar de vraag hoe compleet de kladversie die nu de ronde doet is. Volgens bronnen blijft een ondergronds complex in Iran een bron van zorgen. De VS willen dat het complex wordt omgebouwd en voortaan voor andere doeleinden wordt gebruikt, terwijl Iran er honderden centrifuges wil laten draaien. Teheran zegt de machines te willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, maar Washington is bang dat Iran het complex ook zou kunnen gebruiken om uranium verder te verrijken, een stap die nodig is om een kernwapen te maken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif spraken donderdag voor de vierde dag op rij met elkaar. "We zijn met wat lastige kwesties bezig", zei Kerry na een overlegronde in de ochtend. "Maar er wordt voortgang geboekt."

De deadline voor een voorlopig akkoord is 31 maart. Een volledige, definitieve deal moet eind juni op tafel liggen.

Illegalen bevrijd uit koelwagen

Vijf mannen uit Irak en Iran zijn woensdagochtend op de grensovergang Hazeldonk in Brabant bevrijd uit een koelwagen. De mannen wilden in Engeland een nieuw bestaan opbouwen en werden op de grens tussen Frankrijk en België door mensensmokkelaars in de vrachtwagen geloodst. De mannen raakten in paniek toen ze ontdekten dat de koelwagen richting Nederland reed en het steeds kouder werd in de laadruimte.

De mannen begonnen te bonken. Een van hen belde het alarmnummer. Ook de vrachtwagenchauffeur belde de politie vanwege het gebonk.

De marechaussee en de politie vonden de koelwagen bij het douanekantoor aan de A16. De mannen werden bevrijd. Ze hadden zes uur in de gekoelde ruimte gezeten. Ze werden gecontroleerd door ambulancepersoneel en aangehouden. Ze hadden geen geldige reispapieren.

De vrachtwagenchauffeur wist niets over het transport van de mannen, aldus de marechaussee donderdag.

The Breakfast Club viert 30e verjaardag op SXSW

Het is dit jaar natuurlijk 30 jarig geleden dat filmmaker John Hughes het nog steeds relevante The Breakfast Club maakte. De film, waarin een groep tieners een zaterdagmiddag na moet blijven op school, vergaarde al snel een grote schare fans, van wie velen de film tientallen, zo niet honderden keren gezien hebben (of in geval van ondergetekende, meer dan 1200 keer voordat ik stopte met tellen).

The Breakfast Club
The Breakfast Club

Twee van de castleden van de film, Ally Sheedy en Mollie Ringwald (die een verschrikkelijke facelift heeft gehad), spraken na de screening van de klassieker met elkaar en het publiek op het SXSW festival. Hieronder wat video's van die Q&A.

Loonsverhoging van 28% voor topman ING

ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven. Als het aan de raad van commissarissen ligt stijgt zijn vaste salaris van 1,27 miljoen euro afgelopen jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015. Dat staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de bank.

Het beloningscomité wijst er in een toelichting op dat de vaste salarissen van de raad van bestuur niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Vanwege die steun mocht de bank geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.

Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank wel weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. Die kan, afhankelijk van zijn prestaties, oplopen tot een vijfde van het basissalaris.

Boer zoekt consolegame in mei

Je verwacht het niet, maar bijna een miljoen spelers zijn al helemaal in het boerenleven met Farming Simulator 15 op pc en Mac.  Gelukkig gaat Focus Home deze titel ook naar de consoles brengen, zodat iedereen aan de veeteelt, plantenteelt of houthakkerij kan gaan. Farming Simulator 15 is ook voor het eerst speelbaar in multiplayer op consoles met PlayStation 4 en Xbox One. Hierdoor kun je de gezamenlijke boerderij nog sneller laten groeien.

Op een gebied ter grootte van honderden hectaren in de nieuwe Scandinavische omgeving en een gerenoveerde Noord-Amerikaanse omgeving, gebruik en bestuur je meer dan 140 authentieke voertuigen en landbouwgereedschappen, waaronder nieuwe voertuigen exclusief voor console, van meer dan 40 van de meest bekende fabrikanten: New Holland, Ponsse, Case IH, Deutz-Fahr, Man, Liebherr en meer.

Farming Simulator 15 komt op 19 mei uit op PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360.

Amsterdamse jihadist gedood in SyriŽ

Een Nederlandse jihadist is omgekomen in Syrië. Dat zou onlangs zijn gebeurd bij gevechten in de Syrische (grens)stad Kobani. Dat meldden meerdere bronnen aan het ANP.

Het gaat hier om een 29- jarige Amsterdammer, genaamd Rafik, van Marokkaanse afkomst. Hij is een bekende van de Amsterdamse Syriëganger 'Abu Hamza' (echte naam Ismael Faiq) die begin vorig jaar in Syrië stierf. Ze waren beste vrienden en groeiden op in Amsterdam-Noord.

De Amsterdammer vertrok medio 2013 met een aantal jongens uit Amsterdam-Noord naar Syrië om te gaan vechten. Hij keerde na een paar maanden ineens vrijwillig terug naar Nederland, via Turkije. Wat de reden van zijn terugkeer was, is onduidelijk. Wel vertellen bronnen dat hij bij terugkomst werd opgepakt op luchthaven Schiphol.

Na een paar maanden in Nederland vertrok hij alsnog vorige zomer voor de tweede keer naar Syrië, waar hij ook huwde en een gezin wilde stichten. Zijn familie woont nog in Amsterdam-Noord en is ingelicht over zijn overlijden.

Vrijdag uit protest alle politiesirenes aan

Politiemensen zetten vrijdag om 11.59 uur in het hele land een minuut lang hun sirenes aan, als protest tegen "het gebrek aan waardering bij het kabinet''. Dat meldden de gezamenlijke politiebonden donderdag.

De in hun ogen 'schraperige' cao-voorstellen hebben veel politiemensen ervaren als een klap in hun gezicht, laten ze weten. De bonden roepen de opvolger van de opgestapte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) op om een andere koers te varen. "Zolang de cao-onderhandelingen in het slop zitten, zal dit protest elke vrijdag worden herhaald en elke week een minuut langer.''

Op 9 maart ging het politiepersoneel al over tot actie om een betere cao af te dwingen. Agenten schrijven sindsdien alleen nog bekeuringen uit bij "grove schendingen'' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat een waarschuwing.

Franse regering wil sleepnet voor metadata

De Franse regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de bevoegdheden van de inlichtingendiensten uit te breiden. Als het voorstel wordt aangenomen zijn telecom- en internetbedrijven voortaan verplicht data over mensen die verdacht worden van banden met terreurorganisaties over te dragen aan inlichtingendiensten.

Privacy- en mensenrechtenorganisaties hebben donderdag direct negatief gereageerd op het voorstel.

Het wetsvoorstel werd al voor de aanslagen in Parijs van eerder dit jaar opgesteld, maar de regering wil de nieuwe bevoegdheden er nu zo snel mogelijk doorheen drukken. Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve vloog vorige maand naar San Francisco om het voorstel te bespreken met bedrijven als Google, Facebook en Twitter.

Het debat over het voorstel in het Franse parlement wordt volgende maand gevoerd.

Kunstschatten uit Rome naar De Nieuwe Kerk

Kunstschatten uit enkele beroemde musea in Rome vinden komend najaar tijdelijk onderdak in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op 3 oktober opent een tentoonstelling over het christendom, waarvoor de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea en het Nationaal Romeins Museum werken uitlenen.

De expositie vertelt aan de hand van kunstwerken vanaf de vierde eeuw "de fascinerende doorbraak van het christendom in het Rome onder keizer Constantijn'', liet De Nieuwe Kerk donderdag weten. "Te zien is hoe het christendom in het keizerlijke Rome van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie werd, die een onvoorstelbaar grote invloed zou hebben op de westerse wereld.''

Constantijn de Grote (circa 280-337) zou zich als eerste Romeinse keizer hebben uitgesproken voor het christendom. De tentoonstelling met sculpturen en schilderijen is het laatste deel van een drieluik in De Nieuwe Kerk over grote wereldreligies. Eerder stonden de islam en het jodendom centraal.

Evolve krijgt eind maart de Behemoth

2K kondigt vandaag aan dat Evolve op 31 maart nieuwe DLC krijgt. Deze DLC bevat onder andere het vierde speelbare monster, de Behemoth, vier nieuwe speelbare Hunters, twee gratis maps en gratis Observer Mode.

Mocht je Behemoth of de vier nieuwe Hunters niet aanschaffen is dat geen probleem, je kunt online en offline gewoon samen met en tegen ze spelen. De gratis Observer mode laat een zesde man passief de game joinen en commentaar geven, verschillende spelers volgen, winkansen vergelijken en meer.

Evolve is al uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Buckle up: Sharknado 3 komt eraan!

Sharknado 3, de opvolger van de succesvolle maar bar-slechte Sharknado 1 en 2, komt eraan. Syfy maakt bekend dat Sharknado 3: Oh Hell No! op 22 juli zal worden uitgezonden in de VS. Nederland, en nog 85 andere landen, volgen binnen 24 uur.

In dit derde deel zullen de haaien het hebben gemunt op Washington, D.C. en haar inwoners.

We wilden met deze derde titel gaan waar geen enkele haaienfilm tot nu toe gegaan is,” aldus Chris Regina van Syfy. ”‘Sharknado 3: Oh Hell no’ omarmt de grootsheid die deze films zo populair heeft gemaakt.

In de film zien we uiteraard Ian Ziering en Tara Reid terug, maar ook zijn er kleine rollen weggelegd voor Bo Derek, David Hasselhoff en Jerry Springer.

Sharknado 3: Oh Hell No!
Sharknado 3: Oh Hell No!

Lufthansa schrapt vrijdag 469 vluchten

Door de staking van de piloten van Lufthansa vervallen vrijdag 469 vluchten van de Duitse luchtvaartmaatschappij. Dat liet Lufthansa donderdag weten.

Het gaat om vluchten op korte en middellange routes. De piloten legden woensdag het werk neer uit protest tegen de bezuinigingsplannen van Lufthansa. Daardoor vervielen woensdag 750 korte en middellange vluchten. Donderdag wordt gestaakt bij de langeafstandsroutes waardoor 84 vluchten uitvallen. Volgens Lufthansa ondervinden donderdag 18.000 reizigers last van de staking.

De pilotenvakbond Vereinigung Cockpit maakte woensdagavond bekend de staking te verlengen tot en met vrijdag.

Vrijdag vervallen 469 vluchten Lufthansa
Vrijdag vervallen 469 vluchten Lufthansa (Foto: ANP)

'Zeegras na 75 jaar terug in Waddenzee'

In de Waddenzee hebben onderzoekers bij de Afsluitdijk groot zeegras ontdekt. Dat is voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, meldt de Waddenvereniging. Het gras, dat onder water groeit, verdween door een schimmelziekte in de tijd dat de Afsluitdijk werd aangelegd.

"Zeegras is een prima verstopplek voor jonge vis, kreeftjes en slakjes. Rog en steur leggen er hun eitjes'', zei een woordvoerster donderdag. "Door de wortels zorgt het gras bovendien voor versteviging van de zeebodem, anders dan zeewier dat zich hecht aan een steen of zware schelp.''

De Waddenvereniging kijkt of het mogelijk is de vindplaats af te zetten. "Boten bijvoorbeeld kunnen het groot zeegras dan niet beschadigen met hun sleepnetten.''

Zeegras diende vroeger als vulling voor kussens en matrassen, tegenwoordig zijn nog manden en tapijten van zeegras te koop.

Dodental aanslag Tunis stijgt naar 23

Het dodental van de aanslag woensdag op een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis is opgelopen tot 23. Dat heeft de Tunesische minister van volksgezondheid Said Aidi donderdag bekendgemaakt.

Het aantal omgekomen buitenlandse toeristen staat nu op achttien. Ook kwamen drie Tunesiërs om. Zeven slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. De overige doden kwamen uit Australië, België, Colombia, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, Polen en Spanje.

Twee Tunesische schutters werden door de politie doodgeschoten. De autoriteiten zijn nog op zoek naar twee of drie mogelijke medeplichtigen.

Het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken had donderdag een sprankje goed nieuws. Twee Spaanse toeristen die na de aanslag werden vermist zijn terecht. Zij hadden zich verstopt in het museum waar de schutters een groep mensen hadden gegijzeld en hebben zich de hele nacht schuilgehouden.

Giethoorn is een wereldstad op Monopolybord

Giethoorn komt als enige dorp op het internationale bord van het tachtigjarige gezelschapsspel Monopoly. Dat meldden de spellenfabrikant Hasbro en ondernemers in Giethoorn donderdag.

Naast wereldsteden als New York, Madrid en Tokio heeft het kleine plaatsje in Noord-Overijssel een plek weten te veroveren. De spellenmaker schreef een wedstrijd uit waarbij mensen over de hele wereld konden stemmen op hun favoriete stad.

Giethoorn als internationale toeristenbestemming voerde uitgebreid campagne. Zo konden bezoekers er afgelopen zaterdag een rondvaart of drankje afrekenen met Monopolygeld. Voorwaarde was wel dat klanten dan ook op Giethoorn stemden.

Giethoorn in Monopoly
Giethoorn in Monopoly


Politie eindigt schoolproject met neppistolen

Twee jongeren zijn donderdagochtend in Den Bosch aangehouden omdat ze nepvuurwapens gebruikten bij het maken van een film voor een schoolproject.

De politie werd gealarmeerd omdat er een groepje jongeren met wapens was gezien. De politie trok zelf ook het wapen bij de aanhouding van de jongeren. "Bezit van nepwapens is strafbaar'', reageerde een woordvoerder.

De twee verdachten worden verhoord en er wordt gesproken met hun ouders en de school, aldus de politie. De neppistolen zijn in beslag genomen.

The Witcher 3 in 4K

Zoals bekend komt er voor The Witcher 3 ook 4K ondersteuning en daar is nu dan ook bewijs van.  Marcin Momot, Community & Website Coordinator bij CD PROJEKT RED heeft er eentje via Twitter online gezet. Klik hier voor het volledige plaatje.

The Witcher 3: Wild Hunt is een actierollenspel in ontwikkeling bij het Poolse CD Projekt RED. De game zal de derde in de The Witcher-serie zijn, gebaseerd op boekenserie van Andrzej Sapkowski. Het is spel moet in mei van dit jaar uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Witcher 3

Titelverdedigers India naar halve finale WK cricket

India heeft zich op het wereldkampioenschap cricket in Australië en Nieuw-Zeeland eenvoudig geplaatst voor de halve finales. In Melbourne werd Bangladesh met 109 runs verslagen. In de halve finales treffen de titelverdedigers Australië of Pakistan, deze wedstrijd wordt vrijdag gespeeld. 

De Indiërs wonnen de toss. Ze kozen ervoor om te batten en lieten een totaal van 302 runs noteren. Uitblinker was Rohit Sharma met liefst 137 runs uit slechts 126 ballen. De opener sloeg veertien vieren en drie zessen.

Bangladesh had het lastig en verloor al snel in de wedstrijd een paar wickets. Nadat Shakib al Hassan en Mahmudullah uit gingen (104 voor 5), was het vonnis geveld. Nasir Hossain probeerde het nog met 35 runs, maar een stunt zat er niet meer in. Umesh Yadav was aan Indiase zijde de beste bowler met 4 wickets voor 31 runs. Bangladesh kwam tot 193 runs in 45 overs (all out). 

PvdA verliest in alle 393 gemeenten

De Partij van de Arbeid heeft woensdag in alle 393 gemeenten verloren. Het beste resultaat boekte de partij op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de ANP Verkiezingsdienst.

De enorme kontschop die het hele land de PvdA hiermee heeft uitgedeeld is op zijn zachtst gezegd episch.

PvdA verliest in alle 393 gemeenten
PvdA verliest in alle 393 gemeenten (Foto: ANP)

Nog een JRPG naar het westen

Er is een nieuwe trailer uitgekomen van Compile Heart's nieuwe PlayStation 4 exclusive RPG Omega Quintet.

In de trailer is vooral Jpop en een dansje te zien, zonder enige gameplay, maar laat dat je niet in de maling nemen. Omega Quintet is geen simgame waar je een idool moet worden of een rhythm game, het is een echte JRPG. Je krijgt een beetje te zien waar het om draait, een duistere kracht dreigt de wereld over te nemen en een groepje meisjes is de enige redding. Laat dat groepje meisjes nou net het groepje zijn dat één van hun tophits "Inchoate Voice" staat te performen. Het groepje bestaat uit 5 meisjes, Onoha, Kyouka, Aria, Nene en Kanadeko, met elk hun eigen karakter natuurlijk, dat je al een beetje te zien krijgt in de trailer.

Omega Quintet komt 28 april uit in Europa en Noord-Amerika.

Gratis OV voor uitgeprocedeerde asielzoekers Amsterdam

De uitgeprocedeerde asielzoekers die gebruik maken van de Bed, Bad en Brood-voorziening in de stad, hebben van de gemeente ook een gratis OV-kaart gekregen. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Van der Laan naar de raad gestuurd heeft. Dat meldt AT5 vandaag.

Eerder kregen de uitgeprocedeerde asielzoekers al een eenmalig vervoersbewijs van de gemeente. Maar nu blijkt dat dat bewijs wordt omgezet naar dagelijkse gratis toegang tot het openbaar vervoer in de stad.

'Toen deze omissie begin deze week onder mijn aandacht werd gebracht is besloten de GVB-kaarten per direct alsnog dagelijks, van en naar de BBB, beschikbaar te stellen', schrijft Van der Laan aan de gemeenteraad. De kaart kan worden gebruikt van en naar de opvang maar ook voor bijvoorbeeld een doktersbezoek, stelt Van der Laan.

Boze man bewerkt ov-chipkaartpaal met bijl (ANP)
foto: ANP

'Geert Wilders gaat Marokkanen geld opleveren'

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt kan straks iedere Marokkaan die zich gekwetst voelt een schadeclaim indienen bij Geert Wilders wegens diens minder Marokkanen uitspraak. Om de kans daarop zo groot mogelijk te maken heeft het OM graties een legertje advocaten, gespecialiseerd in kwetsrecht, ter beschikking gesteld aan de zeer zwaar gekwetste slachtoffers.

Deze gaan de tot nu toe 136 heel erg gekwetste Marokkanen graties officieel bijstaan hun geld recht te halen. Daarmee is de kous nog niet af want iedere zeer gekwetste Marokkaan kan ook nog tot de dag van de rechtszitting een claim neerleggen.

Om niet al te hebberig over te komen of een verkeerd signaal af te geven is er besloten om te beginnen met een bedrag van 250 euro. De schade kan gewoon geclaimd worden zonder enige vorm van onderzoek naar die schade. Zo mogen Marokkanen zonder enige onderbouwing ook al eerder bestaande psychische schade opvoeren bij de klaagzangbank.

Wilders wordt officieel verdacht van groepsbelediging op basis van ras. Hoe het OM wil omgaan met het feit dat Marokkanen geen ras zijn is nog onduidelijk.

Wilders moet betalen als de rechter hem schuldig acht en de schadevergoeding redelijk en billijk is. Bij afwijzing krijgen de klaag-Marokkanen een herkansing bij de civiele rechter. Of ze daarvoor óók een graties advocaat krijgen is nog niet bekend.

Brand in restaurant stadion PEC Zwolle

In een wokrestaurant in het stadion van PEC Zwolle is donderdagochtend brand uitgebroken. Er lijken geen slachtoffers te zijn, meldt de Veiligheidsregio. Wel is er erg veel rook.

In het restaurant waren mensen en die zijn naar buiten gebracht. De brand ontstond in de keuken van het restaurant. Restaurant Het Wokstadion zit op de eerste verdieping van het stadion. In het gebouw zitten ook andere horecagelegenheden en winkels, zoals de fanshop van PEC Zwolle. Al die winkels zijn ontruimd.

Moeder vervolgd om dichtknijpen keel lerares

Het Openbaar Ministerie (OM) brengt een 33-jarige moeder uit Zwolle voor de rechter, omdat ze de keel van een lerares van een basisschool in Zwolle dichtkneep. Dat gebeurde na een woordenwisseling. De lerares was even buiten bewustzijn en raakte gewond aan haar hals.

Het OM beschuldigt de moeder van een poging tot zware mishandeling. Ook heeft ze een contactverbod met de lerares en een locatieverbod voor de school en op het schoolplein opgelegd gekregen.

De vrouw moet op 19 mei voor de rechtbank in Zwolle verschijnen. Tegen plegers van geweld tegen medewerkers met een publieke functie wordt een straf geëist die hoger is dan normaal.

Tevez: "Kwartfinale is slechts het beginpunt"

Carlos Tevez was woensdagavond met twee goals en een assist de gevierde man bij Juventus, dat Borussia Dortmund uitschakelde in de achtste finales van de Champions League. Juventus won twee weken geleden in Turijn (2-1) en herhaalde dat kunstje gisteren op Duitse bodem.

"Ik deed gewoon mijn werk, maar het is het team dat een wedstrijd wint", toonde Tevez zich bescheiden in gesprek met Sport Mediaset. "Ik denk dat we een geweldige wedstrijd hebben gespeeld." "Voor Juventus is de Champions League altijd een lastig iets, maar we zijn op de goede weg nu", zei Tevez, die met Juventus het succes van seizoen 2012/13 evenaarde: een plekje in de kwartfinales van het kampioenenbal. De laatste jaren strandde De Oude Dame veelal in de groepsfase of in de achtste finales.

Tevez durft te dromen. "De kwalificatie voor de kwartfinale is geen eindstation voor ons, maar slechts het beginpunt", zei de Argentijnse spits.  "Nu moeten we zonder angst spelen, maar tevens op onze hoede zijn voor de lastige potjes die komen gaan. We hebben een geweldig team en willen dat bewijzen!"

CD: To Kill A King - To Kill A KIng

Folkrockbands spelen de laatste jaren een belangrijke rol in de muziekindustrie. Een speler die wellicht nog niet zo in de schijnwerper heeft gestaan, is To Kill A King, een band die onlangs hun nieuwe, zelfgetitelde album uitbracht. In Engeland is het door The Guardian omschreven als ‘instantly, insanely catchy’. Dan moet het wel wat zijn, zou je zeggen. Laten we het hier op FOK! maar eens uit de doeken doen.

Hart: alle reddingen zijn niets waard

Ondanks een recordaantal reddingen van doelman Joe Hart strandde Manchester City woensdag opnieuw in de achtste finale van de Champions League. De Engelse keeper stond liefst tien keer een doelpunt van FC Barcelona in de weg, maar toch verloor zijn ploeg met 1-0. "Ik sta in het doel om de ballen eruit te houden en ze raakten me heel vaak'', zei Hart. "Ik had het druk, heel druk.''

Manchester City verloor drie weken geleden in eigen stadion met 2-1 en kon de spanning woensdag niet terugbrengen, mede omdat Sergio Agüero een strafschop miste. "Zonde dat we ons kansen niet pakten. Voor het tweede jaar op rij zijn we door een fantastische ploeg uitgeschakeld'', bekende Hart, die in de thuiswedstrijd een strafschop van Lionel Messi had gestopt. "Het is heel ongelukkig dat dit uiteindelijk niet telt.''

Abbott weer door het stof om nazivergelijking

De Australische premier Tony Abbott heeft zich donderdag voor de tweede keer in korte tijd van een vergelijking met de nazi's bediend. Abbott maakte oppositieleider Bill Shorten uit voor de 'dokter Goebbels van economisch beleid'. De vergelijking met de naziminister van propaganda kwam hem op woedende reacties van het parlement te staan.

Abbott zei direct dat hij zijn opmerking introk, maar het kwaad was al geschied. Een van de parlementsleden die naar Abbott begonnen te schreeuwen was Mark Dreyfus van Labour, een van de drie joodse Australiërs in het parlement. Dreyfus, die de vergelijking een premier onwaardig noemde, werd vanwege zijn uitspatting weggestuurd door parlementsvoorzitter Bronwyn Bishop. Michael Danby, een ander joods Labourlid, toonde zich solidair met Dreyfus en liep eveneens weg.

"Er zijn geen nazi's hier en we moeten geen vergelijkingen maken met het ultieme kwaad om de politieke verschillen te vergroten", aldus Danby later. "Het is hem onwaardig en het is reden zijn beoordelingsvermogen in twijfel te trekken", zei Danby over Abbott. "Ik denk dat een groot deel van zijn achterban zal mopperen (...)."

Vorige maand ging Abbott ook al door het stof om een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Hij had een afname van tien procent van het aantal banen in de defensie-industrie omschreven als een 'banenholocaust'.

Dreyfus is zelf overigens niet onbekend met vergelijkingen met het naziregime. In 2011 omschreef hij een politieke campagne van Abbott als 'Goebbeliaans'.

Hammond en May niet verder zonder Clarkson

Richard Hammond en James May hebben een aanbod van de BBC afgeslagen om de laatste drie afleveringen van het seizoen van Top Gear met zijn tweeën te presenteren, meldt Mirror. De heren zouden het werk niet zonder Jeremy Clarkson willen doen.

Hammond en May kregen van de directie van de BBC te horen dat de laatste drie shows zouden bestaan uit voorheen opgenomen segmenten en een aantal studio-opnamen met alleen de twee heren. ''Ze wilden het niet doen zonder Jeremy, dus de gesprekken kwamen niet van de grond'', vertelt een BBC-ingewijde. ''Er heerst een gevoel van 'alles of niets'.''

Richard en James willen dan misschien geen Top Gear-afleveringen opnemen zonder de vorige week geschorste Jeremy, thuiszitten vinden ze ook niets. Beide presentatoren uitten woensdag op Twitter hun verveling nu ze werkloos op de bank zitten.

Naar verwachting krijgt Clarkson nog deze week te horen of hij wordt ontslagen of weer aan het werk mag. De presentator en de Top Gear-producent die hij zou hebben geslagen omdat er geen avondeten was geregeld, zijn namelijk inmiddels allebei gehoord door een onderzoekscommissie van de BBC.

top gear
top gear

Van der Wiel: "PSG informeerde naar Depay"

Memphis Depay is komende zomer waarschijnlijk de meest begeerde speler van de Eredivisie. Collega-international Gregory van der Wiel laat weten dat ook PSG interesse heeft. Memphis Depay stond afgelopen zomer ook al voor de keuze om een transfer naar het buitenland te maken, maar de PSV-aanvaller koos er destijds voor om in Eindhoven te blijven en verlengde zijn contract. In januari doken er weer geruchten op, onder meer dat Paris Saint-Germain geïnteresseerd zou zijn.

Bij de Franse kampioen staat Oranje-international Gregory van der Wiel momenteel onder contract en hij laat weten dat hij bekend is met het verhaal. "Volgens mij heeft de club wel geïnformeerd naar Depay, ja. Maar dat is ook niet zo gek, ik denk dat alle topclubs hem wel willen hebben”, zegt hij in gesprek met Voetbalzone. Van der Wiel is hiervan op de hoogte omdat Depay informeerde over PSG. "Het is leuk om ervaringen uit te wisselen, dat gebeurt ook bij het Nederlands elftal. Hij weet in ieder geval hoe ik erover denk."

Zelf maakte Van der Wiel op 23-jarige leeftijd de overstap van Ajax naar het buitenland. Depay is momenteel 21, maar volgens de rechtsback is leeftijd slechts een getal. "Ach, het draait niet echt om de leeftijd. Als je voelt dat je niets meer te leren hebt, moet je de stap maken. Het gaat om de ervaring die je hebt opgedaan."

Update FOK! v1.10 - strakker en visueler

Zojuist is een nieuwe, grote update aan de site uitgerold. v1.10 bevat een aantal veranderingen ten opzichte van de voorgaande iteraties. Hieronder een kleine, waarschijnlijk incomplete, opsomming:

Desktop:

- De menubalk is doorgetrokken over de hele breedte van het scherm

- Een extra, smalle balk onder het menu bevat de linkjes naar subsites en enkele andere onderdelen, zoals zoek, dm en pm

- De kleurstelling is bijgewerkt. Gekozen is voor een wat donkerder uiterlijk. Dit is doorgetrokken in de update tracker aan de linkerkant. Die is nu standaard donkergekleurd. Met het zwart-wit bolletje rechts bovenin de Sticky Items tracker kun je de tracker een lichte kleur geven als je daar behoefte aan hebt

- In de vorige, niet aangekondigde update is de weergave van video's in berichten al aangepast zodat dit wat moderner wordt

- Bij de redacteur van berichten staat weer een DM-knopje

- In de ankeilers bovenaan op de index en onderaan op alle andere pagina's is nu standaard zichtbaar of het gaat om een review, preview etc. Voorheen was hiervoor een hover nodig

- Op de indexpagina wordt de hele dag nieuwe items die voorzien zijn van een afbeelding extra onder de aandacht gebracht dmv een afbeelding bovenaan de lijst. Dit werkt alleen correct als je in de legenda bovenin kiest voor ‘alles weergeven’ overigens. In een later stadium zullen we middels ajax de middenkolom on-demand opnieuw kunnen ophalen en opbouwen, maar voor nu is dat nog even niet mogelijk.

- Deze grafische weergave is doorgetrokken naar alle themapagina's (sport/games/film&tv/actueel/entertainment), categoriepagina's (internationaal, playstation 4, voetbal etc) en tagpagina's (/tag/brein e.d.)

- Het thema ‘entertainment’ bevat in de menubalk nu een uitklapmenu

- In elke pagina is nu een zoekbalk geïntegreerd direct boven de content. Deze verwijst nu nog naar de oude zoekmachine, maar dat verandert binnenkort

- Uitlijning van de icoontjes in de tracker is gefixet

- Als je onderaan de pagina komt verschijnt er een slide-in blokje. Deze bevat nu nog de optie om een item te delen via social media, maar kan gebruikt worden voor eigenlijk alles (relevante berichten bijvoorbeeld).  

mobiel:

- Op mobiel zijn de social sharing knoppen nu altijd zichtbaar onderaan de pagina

- Op mobiel verdwijnt de menubalk bovenaan bij het omlaag scrollen/omhoog swipen. Zodra je omhoog scrollt/omlaag swiped verschijnt het menu weer. Hiermee heb je een groter leesoppervlak

Verder is de mogelijkheid om bij items met meerdere pagina's elke pagina van een eigen titel te voorzien door de redacteuren terug, inclusief bijbehorende inhoudsopgave. Daar zul je nu nog niet veel van merken overigens, maar zodra de eerste multi-page items met titels (specials, uitgebreidere reviews e.d.) verschijnen is de navigatie in ieder geval ook geregeld.

Daarnaast zijn er tientallen kleine wijzigingen doorgevoerd in weergave van bepaalde elementen. Teveel om op te noemen en te pixelneuqerig om lang op in te gaan.

Zoals altijd is input op bovenstaande aanpassingen welkom. We hopen dat dit bijdraagt aan het oplossen van het 'de site lijkt een grote brei aan tekst' gevoel. 

Enjoy

FOK! v1.10
FOK! v1.10

Messi: "We deden het rustig aan"

Barcelona plaatste zich woensdagavond voor de kwartfinale van de Champions League. Volgens sterspeler Lionel Messi speelde Barca er met de rem op.

Barcelona stond al met één been in de kwartfinale na de 1-2 uitzege op Manchester City. In Camp Nou was Barça met name in de eerste helft heer en meester. De regerend kampioen van Engeland had aan doelman Joe Hart te danken dat het slechts bij 1-0 bleef. Barça miste kans op kans. Neymar, Luis Suárez en Messi waren ongelukkig in de afronding. In de tweede helft kwam Manchester City beter in de wedstrijd en liet de ploeg van Luis Enrique de teugels wat vieren. Volgens Messi had dat te maken met de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Real Madrid. "We speelden fantastisch. We deden het rustig aan want er staan belangrijke dingen te gebeuren: El Clásico op zondag."

Barcelona imponeerde tegen Manchester City. Vooral Messi gaf in de eerste helft een show weg. "We zijn weer terug op ons hoge niveau", aldus Messi tegenover Canal+Vrijdag wordt bekend wie Barcelona in de kwartfinale van de Champions League treft. Naast Barcelona plaatsten ook Real Madrid, Juventus, FC Porto, Bayern München, Paris Saint-Germain, AS Monaco en Atlético Madrid zich.

Werkloosheid licht gedaald in februari

De werkloosheid in Nederland is in februari licht gedaald, tot 7,1 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. In januari bedroeg de werkloosheid nog 7,2 procent.

De daling heeft te maken met het feit dat meer mensen zich onttrekken aan de arbeidsmarkt, niet omdat meer mensen aan een baan geholpen worden.

Werkloosheid licht gedaald in februari
Werkloosheid licht gedaald in februari (Foto: ANP)

Manchester United vertrouwt op komst Memphis

Memphis Depay heeft bij Manchester United aangegeven graag naar Old Trafford te komen nu The Red Devils dichtbij een akkoord zijn om de PSV'er naar de Premier League te halen.

Depay, wiens waarde geschat wordt op €30 miljoen, is één van de grootste Europese transfertargets voor komende zomer. Vanuit Engeland zijn Liverpool, Tottenham Hotspur en Manchester United de belangrijkste kandidaten om de Nederlandse international over te nemen van PSV. Scouts van de Engelse topclubs zaten de afgelopen weken op de tribune in Nederland om de verrichtingen van Depay te beoordelen.

Ondanks concurrentie vanuit Londen en Liverpool is United er van overtuigd dat Depay naar Old Trafford komt. Bronnen die dichtbij de club staan hebben tegenover Goal.com bevestigd dat zij "sterke ontwikkelingen" doormaken in onderhandelingen met zowel PSV als het management van de 21-jarige buitenspeler. Goal.com onthulde afgelopen zomer dat United-manager Louis van Gaal aan Depay geadviseerd had om nog een seizoen in de Eredivisie te blijven. Door nog een jaar te rijpen in Nederland zou hij in de zomer van 2015 klaar zijn voor een grote transfer naar het buitenland.

Van Gaal en Depay hebben een sterke band opgebouwd in de afgelopen jaren. Onder de huidige manager van United debuteerde Depay in Oranje, waarna de sterspeler van PSV mee naar het WK mocht. In Brazilië maakte hij indruk en werd hij genomineerd voor de eretitel Talent van het Toernooi.

PvdA: PVV 010 de grootste omdat PvdA-volk niet stemde

"De PVV heeft in Rotterdam geprofiteerd van de dramatisch lage opkomst van 35,5 procent in de stad", reageert een zure PvdA-fractievoorzitter Leo Bruijn van de PvdA in die stad op het feit dat de PVV er de grootste partij werd. Dat er te weinig PvdA'ers naar de stembus gaan om de partij te steunen, vindt hij verontrustend.

De PvdA werd in de Maasstad de vijfde partij. Vier jaar geleden was de partij nog de grootste. "Die inactieve houding van de sociaaldemocraten is verontrustend. Na de verloren gemeenteraadsverkiezingen hebben wij ons voorgenomen de Rotterdammers meer te gaan opzoeken. Daar zijn we ook mee bezig. Ik zie daarin ook wel positieve ontwikkelingen, maar het zijn kleine stapjes. Het gaat niet vanzelf", aldus Bruijn.

 

Wilders zegt verkiezingsdebat af wegens griep (Foto: ANP)
Wilders ziet het met lede ogen aan...

Klopp wil Juventus snel vergeten

Trainer Jürgen Klopp van Borussia Dortmund wil de confrontatie met Juventus in de Champions League zo snel mogelijk vergeten. Na de 2-1-nederlaag in Turijn ging de Duitse ploeg woensdag de return in met de wetenschap dat één doelpunt voldoende zou zijn. Dortmund keek echter al na drie minuten tegen een achterstand aan en verloor uiteindelijk met 3-0.

"Die vroege tegentreffer was het ergste dat ons kon overkomen'', mopperde Klopp. "Het onheil begon in de derde minuut en het werd daarna niet beter. Dit is een wedstrijd om snel te vergeten.'' Dortmund stond in 2013 in de finale van de Champions League en strandde vorig jaar in de kwartfinale tegen de latere winnaar Real Madrid. Dit keer bleek Juventus in de achtste finale echter een te grote hobbel. "We zijn volledig terecht uitgeschakeld'', erkende Klopp. "Juventus is op dit moment simpelweg een maatje te groot voor ons. We hadden weliswaar veel balbezit, maar wel op de plekken waar dat eigenlijk niet telt. Voor het doel waren we kansloos.''

Ori and The Blind Forest

Op de E3 van 2014 was er één game die na de presentatie van Microsoft bij veel mensen bleef hangen, namelijk Ori and The Blind Forest van Moon Game Studio’s. De game viel op door de schitterende beelden en muziek in de trailer, maar met name door het gevoel dat de trailer achterliet. Dit zorgde natuurlijk voor torenhoge verwachtingen en nu, bijna een jaar later, kunnen we zelf ervaren of deze verwachtingen daadwerkelijk waargemaakt worden.

Pellegrini treurt niet om verlies

Coach Manuel Pellegrini van Manchester City treurde niet te lang over de uitschakeling in de Champions League door Barcelona. "We hebben niet gefaald, hoewel het natuurlijk teleurstellend is. Toch zie ik progressie in de ploeg. Alleen jammer dat we voor het tweede jaar op rij Barcelona tegenkwamen in de achtste finales'', zei de Chileense trainer na de nederlaag in Camp Nou.

City verloor met 1-0 en dat betekende na de 2-1 nederlaag in de thuiswedstrijd een einde aan het Europese bekertoernooi. "Als Sergio Agüero de strafschop had gemaakt, was het misschien een ander verhaal geworden, maar Barcelona was beter. Nu richten we ons op de Premier League. We hebben nog negen wedstrijden voor de boeg en we willen kampioen worden'', aldus Pellegrini. Manchester City heeft zes punten achterstand op koploper Chelsea.

Strijd om luchthaven typeert chaos in Jemen

Strijders die loyaal zijn aan Ali Abdullah Saleh, de vroegere president van Jemen, hebben donderdag een deel van de internationale luchthaven van de zuidelijke stad Aden bestormd. Het leger greep in en bestookte de strijders vanuit pantservoertuigen. De luchthaven sloot de deuren, terwijl meerdere explosies gehoord konden worden.

Aden is de thuisbasis van huidig president Abed Rabbo Mansour Hadi, die vorige maand in de hoofdstad Sanaa wist te ontsnappen aan een huisarrest dat hem door sjiitische Houthi-rebellen was opgelegd. Hadi trok zich terug in Aden, bleef volhouden dat hij de legitieme leider van het land is en benoemde Aden tot tijdelijke hoofdstad. Maar als de luchthaven in handen valt van de Saleh-strijders dwingt dat Hadi verder in zijn isolement.

Saleh werd in 2011 na een volksopstand verdreven als president. Hij geniet nog steeds veel steun in Jemen - in Aden kan hij rekenen op de loyaliteit van twee legereenheden - en probeert van de huidige crisis gebruik te maken om zijn invloed te herwinnen. Zijn strijders richtten zich eerder op een basis naast het oostelijk deel van de luchthaven.

Meer dan honderd reizigers, die even tevoren aan boord waren gegaan van een vliegtuig met bestemming Caïro, werden in allerijl naar de terminal begeleid, waar ze buiten bereik waren van rondvliegende kogels. Onder hen bevond zich een verslaggever van AP.

De Houthi-rebellen kregen vorig jaar Sanaa en meerdere provincies in het noorden van het land in handen. In januari riepen zij zichzelf uit tot heersers over Jemen. Ondertussen is Saleh niet de enige die in deze tijden van onzekerheid zijn kans ruikt. De Jemenitische tak van Al-Qaida pleegt vaker aanslagen op het leger, maar ook op de sjiitische rebellen.

Carmageddon: Reincarnation krijgt releasedatum

Carmageddon: Reincarnation was al een tijdje beschikbaar via Early Access, maar nu is bekend geworden dat het spel op 23 april officieel zal verschijnen. Het spel dat zal bestaan uit 16 hoofdstukken die allemaal meerdere events hebben.

De soorten events zijn Classic Carmageddon, Car Crusher, Fox 'n' Hounds, Red Chase en Death Race. Er zullen in total 25 voertuigen zijn en 9 verschillende maps. Daarnaast is er ook nog een multiplayer-modus waarin tot acht spelers mee kunnen doen.

Duivesteijn: partijtop lijkt in andere wereld

Het lijkt wel of de partijtop van de PvdA 'in een andere wereld leeft dan de partij zelf, het lijkt wel of het twee verschillende werelden zijn.'. Dat zei PvdA-senator Adri Duivesteijn donderdag op BNR Nieuwsradio na de in zijn ogen 'hele dramatische uitslag' voor zijn partij van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Hij vindt dat er aan de top 'een tunnelvisie' is, die een kloof met de kiezer en misschien ook wel partijleden oplevert. 'Men heeft een missie, men is met iets bezig, maar is dat nou nog steeds de PvdA die daar staat of zijn dat een paar mensen die zichzelf een missie gegeven hebben?'

Het zou nu 'heel redelijk' zijn voor de PvdA om zich 'zeer ernstig' te beraden op de huidige koers van kabinet en partij zelf, aldus de senator, maar hij wilde niet ingaan op de vraag of zijn partij uit het kabinet zou moeten stappen. 'Uit zo'n beraad kan van alles voortkomen.'

Fans Miley bedreigen Patrick Schwarzenegger

De fans van Miley Cyrus hebben woedend gereageerd op de geruchten dat Patrick Schwarzenegger vreemd zou zijn gegaan tijdens een vakantie afgelopen week in Mexico. De zoon van Arnold Schwarzenegger is zelfs met de dood bedreigd.

De fans van Miley hebben geen boodschap aan het feit dat Patrick eerder deze week via Twitter officieel ontkende dat hij Miley heeft bedrogen met een andere vrouw. De doorgedraaide fans sturen massaal dreigtweets naar het mannelijke model, weet TMZ.

''Je kan beter voor je leven gaan rennen zodra je in Los Angeles bent'', schrijft de een. Terwijl een ander tweet dat ze hoopt dat Patricks pizzarestaurant in L.A. tot de grond toe afbrandt. Weer een ander vraagt zich af wie degene moet zijn die Patrick afmaakt.

Schwarzenegger krijgt nog een waarschuwing van een Miley-fan: ''Bereid je voor op wat je te wachten staat'', met daarachter emoticons van messen en drollen. Patricks vader Arnold wordt er zelfs bijgehaald: ''Jij en je vader verpesten altijd mooie dingen.''

TunesiŽ had dader aanslag Tunis in vizier

Een van de daders van de aanslag van woensdag op een museum in de Tunesische hoofdstad Tunis was een bekende van de inlichtingendiensten. Dat heeft premier Habib Essi donderdag gezegd. Er was echter geen concrete informatie over een band tussen de dader en een specifieke terreurorganisatie.

Over de reden waarom de veiligheidsdiensten geïnteresseerd waren in Yassine Laabidi trad de premier niet in detail. Hij zei alleen dat hij 'niet om een bijzondere reden' op een lijst stond. Tunesië werkt momenteel samen met andere landen om meer informatie te verzamelen over Laabidi en diens handlanger, Hatem Khachnaoui.

De aanslag op het Nationale Bardomuseum kostte negentien mensen, onder wie zeventien buitenlandse toeristen, het leven. De daders namen eerst het museum onder vuur en gijzelden vervolgens een aantal mensen. De politie maakte uiteindelijk een einde aan de gijzeling. De twee daders werden gedood.

'Aankondiging Gears of War Collection aanstaande'

Phil Spencer heeft laten doorschemeren dat we binnenkort een aankondiging kunnen verwachten van Gears of War: The Marcus Fenix Collection. Het is goed mogelijk dat de gamecollectie aangekondigd wordt op de aankomende E3 in juni.

De geruchten over een verzameling van de eerste drie Gears of War-games doen al langer de ronde. De vraag is inmiddels niet meer of de collectie uitkomt, maar eerder wanneer. De bijkomende vraag is of de Gears of War: The Marcus Fenix Collection ook het iets minder gewaardeerde Gears of War: Judgement zal bevatten.

Hogenkamp in kwartfinale Sevilla

Richel Hogenkamp heeft de laatste acht bereikt van het tennistoernooi van Sevilla (ITF). De Doetinchemse, die de afgelopen weken probeerde via de kwalificatie toegang te krijgen tot enkele grote WTA-evenementen, won woensdag in drie sets van de Bulgaarse Elitsa Kostova: 6-4, 4-6 en 6-4. Eerder op de dag was ze veel te sterk voor de Griekse Maria Sakkari (6-3 en 6-1). Deze partij werd dinsdag uitgesteld wegens het slechte weer in het zuiden van Spanje.

In de kwartfinale krijgt Hogenkamp, die in de Spaanse stad als tweede is geplaatst, te maken met de Italiaanse qualifier Giulia Gatto-Monticone. Cindy Burger, die zich met succes door de kwalificatie had geslagen, werd al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Nederlaag zaalvoetballers Oranje in EK-kwalificatie

De Nederlandse zaalvoetballers zijn het EK-kwalificatietoernooi in Bosnië begonnen met een nederlaag. Oranje verloor woensdag in Sarajevo met 2-1 van het gastland.

Het team van bondscoach Marcel Loosveld stond bij rust nog met 1-0 voor, door een treffer van Zaid El Morabiti. Zijn schot werd van richting veranderd waardoor de Bosnische keeper kansloos was.

Nederland staat donderdag tegenover Rusland, ruim favoriet in het duel. Letland is de laatste tegenstander. Alleen de groepswinnaar verdient een EK-ticket, terwijl de nummer twee een herkansing krijgt in de play-offs.

Torpedo moet deuren sluiten vanwege racisme

De Russische voetbalclub Torpedo Moskou moet twee thuiswedstrijden zonder publiek spelen. De nummer twaalf van de nationale Premier League krijgt die straf omdat supporters zich zondag tijdens het duel met Zenit Sint-Petersburg (1-1) schuldig hebben gemaakt aan racisme. De aanhangers van Torpedo Moskou maakten oerwoudgeluiden als Hulk, de Braziliaanse aanvaller van de bezoekers, aan de bal was.

Het is al de tweede keer dit seizoen dat Torpedo Moskou zonder publiek moet voetballen vanwege racisme. In september werd de club bestraft omdat de fans racistische liedjes zongen richting een donkere speler van Dinamo Moskou. In november gingen de supporters weer over de schreef tijdens het duel met FK Rostov, toen moest voor straf een deel van het stadion dicht.

'Cristiano Ronaldo in 2018 naar Verenigde Staten'

In navolging van onder anderen David Beckman, Thierry Henry, Frank Lampard en Steven Gerrard overweegt ook Cristiano Ronaldo in de herfst van zijn voetbalcarrière naar de Verenigde Staten te gaan. Volgens bronnen van Sports Illustrated wil de Portugese superster in 2018 na het aflopen van zijn contract bij Real Madrid in de Amerikaanse competitie MLS gaan spelen. De drievoudig wereldvoetballer van het jaar is dan 33 jaar.

Volgens het Amerikaanse sporttijdschrift gaat de voorkeur van Ronaldo uit naar een club in New York, Los Angeles of Miami. De Portugese aanvaller speelt sinds 2009 bij Real Madrid, daarvoor kwam hij uit voor Sporting Portugal en Manchester United. Ronaldo bezorgde de Koninklijke vorig jaar de Champions League.

Vos zet alles op de mountainbike

Marianne Vos zet dit jaar alles op het mountainbiken. De veelzijdige wielrenster wil zich op deze discipline kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De 27-jarige Brabantse richt zich daarom dit seizoen vooral op de wereldbekerwedstrijden, waar punten zijn te verdienen. De enige grote wegwedstrijden die Vos in 2015 rijdt, zijn bij de European Games in Baku en op het WK in de Verenigde Staten.

"Het is een vrij zwaar programma, we moeten nog kijken hoe het gaat", zei ploegleider Koos Moerenhout (Rabo Liv) woensdag tegen de NOS. "Dit is een diepe wens van haar, plaatsing voor de Spelen op de mountainbike." De olympisch kampioene van Londen 2012 wil in Rio de Janeiro zowel op de weg als op het mountainbikeparcours een medaille pakken.

Vos is vrijwel hersteld van de hamstringblessure die haar afgelopen winter hinderde.

L'Ami beste schaker in Reykjavik

Erwin l'Ami heeft het Reykjavik Open, een schaaktoernooi met een grote traditie, op zijn naam gebracht. De Nederlandse grootmeester kon zich woensdag in de tiende en laatste ronde zelfs een nederlaag permitteren. Hij gaf tegen Pavel Eljanov na 41 zetten op. Zijn Oekraïense tegenstander, die een aanzienlijk hogere elo-rating (2727 tegen 2605) heeft, schoof daardoor nog op naar de tweede plaats in de eindrangschikking.

L'Ami was met een totaal van 8,5 punten al zeker van de titel. Hij versloeg onder onderen de Azerbeidzjaanse favoriet Sjachriar Mamedjarov, een internationale topper met 2756, de Peruaan Julio Granda Zuniga en de Armeniër Hrant Melkumyan.

MVV heet supporters N.E.C. welkom

De supporters van N.E.C. zijn vrijdag van harte welkom in Maastricht om het eventuele kampioenschap in de Jupiler League mee te vieren. MVV heeft de hele Noord-tribune vrijgemaakt voor de Nijmeegse aanhang. Die moet voor een toegangsbewijs wel gebruikmaken van de verplichte buscombi-regeling van hun club.

Dat geldt ook voor de fans die zich voor een ticket al hadden aangemeld via de website van MVV. De seizoenkaarthouders die normaal op Noord zitten, krijgen een plek aan de lange zijde.

N.E.C. promoveert naar de eredivisie als MVV wordt verslagen en FC Eindhoven, de enige concurrent met theoretische kans op de titel, punten verspeelt tegen Sparta.

Advocaat heeft verdachte aanvaller terug

Dick Advocaat kan bij zijn nieuwe club Sunderland per direct een beroep doen op Adam Johnson. De Engelse aanvaller was de afgelopen weken door de Engelse ploeg geschorst, omdat hij ervan verdacht wordt seks te hebben gehad met een minderjarig meisje. Johnson (27) mocht sinds begin maart niet trainen en spelen bij de Black Cats, maar die schorsing werd woensdag opgeheven.

Zolang het onderzoek naar de twaalfvoudig Engelse international loopt, mag hij weer 'gewoon' voetballen. Johnson heeft de clubleiding beloofd verstandig om te gaan met de vijandige reacties die hij ongetwijfeld zal krijgen in de stadions. De terugkeer van de creatieve vleugelspits is een meevaller voor Advocaat, die Johnson goed kan gebruiken bij zijn missie om Sunderland in de Premier League te houden. De Hagenaar zit zaterdag tegen West Ham United voor het eerst op de bank.

Dotan ontvangt 3FM Schaal van Rigter

Het is weer feest voor Dotan. Nadat hij dinsdag een Buma Award in ontvangst mocht nemen, heeft de 28-jarige zanger donderdag de Schaal van Rigter in de wacht gesleept. 3FM beloonde de singer-songwriters megahit Home met de prijs voor de meest gedraaide Nederlandse single op de zender.

Dotan werd live op een festival in het Texaanse Austin door dj Roosmarijn Reijmer verrast met de Schaal van Rigter. Home werd veel beluisterd tijdens het WK Voetbal van 2014 in Brazilië en tijdens de nasleep van de MH17-ramp.

Het succes van Home leverde Dotan niet alleen de schaal van Rigter op, maar ook vijf nominaties voor 3FM Awards. De singer-songwriter maakt kans op een beeldje in de categorie Beste Single, Beste Zanger, Beste Artiest Pop, Beste Live Act en Beste Album. Op 9 april worden de awards uitgereikt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Eerdere winnaars van de Schaal van Rigter zijn onder anderen Mr. Probz (2014), Miss Montreal (2012), Caro Emerald (2010), Ilse DeLange (2009), Racoon (2006) en Anouk (2005).

Ex-premier Thailand moet voor rechter verschijnen

Voormalig premier van Thailand Yingluck Shinawatra moet terechtstaan voor nalatigheid, omdat een subsidieprogramma voor rijst dat door haar regering in het leven was geroepen een miljardenverlies leidde. Aanhangers van Yingluck spreken van een politiek gemotiveerd proces, bedoeld om de politieke machine van de Shinawatra's definitief te ontwrichten.

Yingluck kan tien jaar gevangenisstraf krijgen als ze wordt veroordeeld. Het proces begint op 19 mei. In een post op Facebook hield ze vol onschuldig te zijn en riep ze de rechters op haar een eerlijk proces te geven.

De ex-premier werd vorig jaar op last van de rechter uit haar ambt gezet, twee weken voordat het leger in mei tot een coup besloot. Eerder dit jaar werd ze in staat van beschuldiging gesteld en kreeg ze te horen dat ze vijf jaar lang geen politieke rol mag vervullen.

Het rijstprogramma was het kroonjuweel in de verkiezingscampagne van Yinglucks Pheu Thai Partij, die in 2011 mede met steun van de plattelandsbevolking de verkiezingen won. Rijstboeren kregen onder het programma vijftig procent meer voor hun gewassen dan de prijs op de wereldmarkt. Het subsidieprogramma liep echter volledig uit het spoor. De verliezen voor de staat liepen op tot meer dan vier miljard euro, omdat de regering de rijst maar bleef opkopen. Het betekende dat Thailand tijdelijk zijn status van grootste rijstexporteur verloor.

Yingluck wordt verantwoordelijk gehouden voor het fiasco, omdat zij als premier toezicht hield op het programma.

Miljoen mensen zien verkiezingsuitzending

De verkiezingsuitzending van de NOS is woensdagavond door ongeveer 1.066.000 mensen bekeken. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het afsluitende debat tussen de politiek leiders werd een dag eerder door 1,4 miljoen mensen bekeken.

Met ruim 1 miljoen kijkers staat de verkiezingsuitzending, die te zien was op NPO 1, op de achtste plaats van best bekeken programma's woensdag. Het Journaal van 20.00 uur was met ruim 2,3 miljoen kijkers het populairste programma. Goede tijden slechte tijden is met 1,9 miljoen kijkers tweede op de lijst en ook voetbal scoorde goed. De Champions League-wedstrijd tussen FC Barcelona en Manchester City wist meer dan 1,6 miljoen mensen te boeien.

FIFA beslist over WK in Qatar

Het bestuur van de FIFA geeft donderdag of vrijdag antwoord op de vraag die de voetbalwereld al ruim vier jaar bezighoudt: wanneer moet het WK van 2022 precies worden gespeeld? Aangezien het in de zomer veel te warm is om te voetballen in Qatar, wordt het WK verschoven naar de winter, zo is inmiddels duidelijk. Op een tweedaagse vergadering in Zürich bepaalt de FIFA de exacte data van het toernooi.

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, op 2 december 2010, woedt een discussie over de periode waarin het toernooi moet worden gespeeld. De steenrijke Arabieren uit het emiraat beloofden weliswaar de stadions met geavanceerde technieken te koelen, maar de FIFA beseft inmiddels ook dat de zomer onmogelijk is om in te voetballen. Een speciaal daarvoor geformeerde werkgroep bracht vorige maand het dringende advies naar buiten om het WK in november en december 2022 te houden. Het toernooi wordt mogelijk wel ingekort, van 32 naar 28 dagen.

De FIFA-vergadering begint donderdag om 14.00 uur. Punt elf op de agenda is het WK van 2022.

Oranje gaat weer in wit voetballen

Het Nederlands elftal gaat weer in wit voetballen. Kledingsponsor Nike presenteerde donderdag het nieuwe uit-tenue van Oranje, dat bestaat uit een volledig wit shirt, een oranje broek met opvallende horizontale strepen en witte sokken. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink speelt op 31 maart tijdens de oefeninterland tegen Spanje voor het eerst in dit nieuwe tenue.

Het Nederlands elftal voetbalde afgelopen jaar in een volledig blauw uit-tenue, met daarop oranje accenten. In de kleuren van de officiële koninklijke vlag boekte Oranje op het WK onder meer indrukwekkende overwinningen op Spanje (5-1) en gastland Brazilië (3-0). Toch grijpt Nike dit jaar terug op een wit shirt, net als in 2013.

"Dit is een heel mooi tenue, fris maar klassiek", zegt international Gregory van der Wiel in een persbericht van Nike. "Het symboliseert de Nederlandse kracht. Als ik het aantrek, voel ik me geïnspireerd om goed te spelen voor mijn land, het team en de fans." Op het witte shirt prijkt een grote oranje leeuw. De rugnummers en logo's zijn ook oranje.

Wendy van Dijk zoekt balans in leven

Wendy van Dijk heeft een overvolle agenda. Aan Metro vertelt de presentatrice dat ze haar best doet om een goede balans te vinden in haar leven, maar dit blijkt soms best lastig. 'Ik werk aan The Voice of Holland, The Voice Kids, Superkids, Obese en het nieuwe Diagnose Gezocht. En ik wil het ook allemaal goed doen, dus dat vraagt om opletten."

De 44-jarige Wendy besloot het een tijdje terug wat rustiger aan te doen, maar inmiddels werkt ze dus weer keihard. "Ik probeer mijn lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. Ik máák tijd om te sporten. Als ik dat niet doe, dan gaat het mis. Dan raak ik in paniek."

Naast al haar televisieklussen besloot Wendy onlangs ook nog een eigen glossy te beginnen. Of dit het niet nog lastiger maakt om de juiste balans te vinden? Volgens Wendy niet. "Het is ook heel veel werk, maar ik krijg er ook ontzettend veel voor terug. Ik wilde dit blad maken omdat ik neerslachtig werd van al het negatieve. Ik wilde iets waar ik gelukkig van werd en dat word ik hiervan."

Donderdag ligt de tweede uitgave van het blad Wendy, dat dit keer in het teken staat van gezondheid, in de winkel.

Contractsysteem in WildStar

NCSoft en Carbine Studios geven meer informatie over het contracts-systeem in WildStar, een nieuwe feature die beschikbaar wordt in de Invasion: Nexus-update.

Het contractsysteem is een van de vele toevoegingen die beloofd zijn door product director Mike Donatelli om een nog plezieriger WildStar in 2015 te brengen. Deze end-game content voor de MMO kan in relatief korte tijd opnieuw worden uitgespeeld en biedt high-level spelers van level 50 de kans om beter gear te krijgen. Contracten vinden we straks op contract boards in elke grote stad. Er zijn vijf nieuwe opdrachten per dag, waarvan je er maximaal drie mag kiezen. PvE en PvP worden apart geteld, dus je mag er maximaal zes uitvoeren. Contracten zijn er in bepaalde moeilijkheidsgraden, logischerwijs krijg je nog betere gear als je de lastigere eruit pikt.

Wildstar is een MMO met abonnementsvorm en is al een tijdje uit voor pc. Je kunt ook tijd bijkopen door ingame credits te gebruiken, zodat je als je maar genoeg speelt geen echt geld hoeft uit te geven om te kunnen blijven spelen.

Wildstar contracts

Wildstar contracts

Nikkei daalt in hogere regio

De aandelenmarkt in Tokio is donderdag met verlies geëindigd. Het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk later dan verwacht zal worden verhoogd, zorgde voor een stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers grepen de duurdere yen aan om wat winst te nemen onder de Japanse exportbedrijven.

De Nikkei sloot 0,4 procent in de min op 19.476,56 punten. Nintendo, dat eerder deze week aankondigde samen met DeNA spelletjes te gaan ontwikkelen voor smartphones, zette de opmars voort en klom voor de tweede dag op rij met de dagelijkse stijgingslimiet van 21 procent.

Elders in het Verre Oosten stonden de beurzen in het groen. Speculatie dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente pas op z'n vroegst in september gaat verhogen, zorgde voor optimisme. Eerder ging de markt uit van een rentestap in juni. De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,9 procent en in Sydney won de All Ordinaries 1,8 procent. De Kospi in Seoul steeg 0,5 procent.

Macintosh dieper in de rode cijfers

Winkelbedrijf Macintosh is afgelopen jaar fors dieper in de rode cijfers gedoken. Het moederbedrijf van ketens als Scapino, Manfield en Dolcis boekte een nettoverlies van 102 miljoen euro, tegen een tekort van 12 miljoen euro in 2013, maakte het donderdag bekend.

Het fors hogere nettoverlies werd veroorzaakt door fikse afschrijvingen, onder meer op Scapino en het Belgische Brantano. Macintosh kampt met een tegenvallende vraag naar schoenen. De omzet in dat segment nam wel met 6 procent toe, tot 679 miljoen euro, maar door lagere verkoopprijzen stond de winstgevendheid onder druk.

Het onderliggende bedrijfsresultaat, voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) daalde van 7,4 miljoen naar 4,9 miljoen euro. De vooruitzichten voor 2015 zijn volgens Macintosh 'positiever dan 2014'. Van overtuigend herstel van de schoenenmarkt is echter nog geen sprake.

Schietpartij in Zweeds restaurant eist twee levens

Bij een schietpartij woensdagavond in een restaurant in de Zweedse stad Göteborg zijn zeker twee doden en meerdere gewonden gevallen. Dat heeft de Zweedse politie gezegd.

Informatie over de verdachte of verdachten is er nog niet. Wel liet de politie weten dat er waarschijnlijk een automatisch wapen is gebruikt.

De schietpartij vond plaats in de buitenwijk Biskopsgården, een wijk waar in het verleden vaker sprake was van geweld tussen bendes. Ook dit keer zijn er volgens de politie aanwijzingen dat het om bendegeweld ging.

Een getuige vertelde aan de zender SVT dat twee mannen het restaurant binnenkwamen en met automatische wapens om zich heen begonnen te schieten.

Rutte verwacht rit te kunnen uitzitten

Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft een "goeie verwachting" dat het kabinet van VVD en PvdA de rit uitzit en dus kan doorregeren tot de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Die staan gepland voor maart 2017. Dat zei hij in de nacht van woensdag op donderdag in een televisiedebat bij de NOS met andere politiek leiders over de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.

Het kabinet van VVD en PvdA verliest zetels in de Eerste Kamer en kan ook met de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP niet meer op een meerderheid in de Senaat rekenen. Dat betekent volgens Rutte dat het kabinet de komende tijd zal zoeken naar alle "constructieve krachten". Het hele land is versnipperd, maar moet wel bestuurbaar worden gehouden. "Daar ga ik hard aan werken", zei Rutte.

Kranten pakken uit met verkiezingsuitslag

De grote Nederlandse dagbladen pakken donderdag uit met de 'dreun' voor het kabinet die is uitgedeeld bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Premier Mark Rutte kan grote hervormingen voorlopig vergeten", schrijft het AD. Het kabinet en de gedoogpartijen hebben hun meerderheid in de Eerste Kamer verloren, meldt de krant. "Doorworstelen is het nieuwe motto van Rutte-II."

Volgens Trouw straft de kiezer het kabinet af, maar beloont hij de betogers. "Kennelijk is de weerzin onder kiezers tegen de partijen die het beleid ontwerpen, groter dan tegen het beleid zelf", concludeert de krant.

De Volkskrant schrijft dat de uitslag een "nieuw politiek krachtenspel" op gang zet in Den Haag. Het kabinet heeft een zesde partij nodig, "als het kabinet tenminste enige zekerheid wil inbouwen dat het in de Eerste Kamer niet tegenover een vijandige meerderheid komt te staan".

Check hier handig de uitslag per provincie/gemeente.

Verkiezingen Bonaire leveren geen winnaars op

Verkiezingen op Bonaire voor een nieuwe Eilandsraad hebben geen winnaar opgeleverd. Dat werd woensdagavond laat (lokale tijd) duidelijk. De negen zetels in de Eilandsraad zijn verdeeld in drie voor de huidige regeringspartij UPB, drie voor de huidige oppositiepartij PDB en drie voor nieuwkomer MPB.

De MPB won met een nipte zege de verkiezingen: 2751 stemmen tegenover 2718 voor de PDB.

Bonaire is sinds eind 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. In de afgelopen jaren is op het eiland verschillende keren gedemonstreerd tegen de verhoogde kosten van het levensonderhoud en de grotere invloed van Nederland. De verkiezingen hebben echter geen duidelijk beeld opgeleverd van wat de bevolking in de toekomst wil.

Derde deel van Starcraft 2 gaat closed bŤta

Blizzard Entertainment heeft aangekondigd dat de closed bèta voor StarCraft 2: Legacy of the Void 31 maart begint. Uitnodigingen hiervoor worden naar een kleine groep mensen verstuurd en met de tijd worden er steeds meer mensen toegevoegd.

Deze start zal wat features van units en content missen, maar de test zal langer lopen dan normaal, zodat alles uiteindelijk aan bod komt. In onderstaande video worden de multiplayerwijzigingen en -toevoegingen besproken. De belangrijkste wijziging: je kunt met z'n tweëen spelen in Archon Mode. Je bestuurt dan een leger met twee man, zodat je of met twee pro's een nog intensievere aanval kan doen, of bijvoorbeeld iemand aan het handje kunt houden die nieuw is in StarCraft om hem zo de fijne kneepje bij te brengen.

StarCraft 2: Legacy of the Void is het laatste deel in de trilogie en vertelt het verhaal van de Protoss, terwijl we natuurlijk ook Artanis, Jimmy Raynor en Kerrigan volgen op hun tocht om Amon, een Xel'Naga-schurk te stoppen. De Xel'Naga is in vorige delen vaker genoemd, dat is het ras dat de Zerg en Protoss heeft gemaakt.

Wanneer we StarCraft 2: Legacy of the Void in de winkels mogen verwachten is nog onbekend.

Oceaanroeiers op weg naar wereldrecord

Tenzij er iets grondig misgaat, vestigen avonturier Ralph Tuijn en zijn vier Britse mederoeiers donderdag een wereldrecord: ze verwachten na 53 dagen roeien over de Atlantische Oceaan aan te komen op het Caraïbische eiland Trinidad. Nooit eerder roeide iemand sneller de oceaan over.

Tuijn en zijn team begonnen hun tocht in Portugal. Na de kustlijn van West-Afrika een stuk te hebben gevolgd, maakten ze de grote oversteek. Die ging behoorlijk voortvarend, want Tuijn had zichzelf eigenlijk 65 dagen gegeven voor de reis. Het oude record 'roeien van Europa naar Zuid-Amerika' staat volgens zijn sponsor Tentoo op 96 dagen.

Volgens het oorspronkelijke plan zou de tocht eindigen in Guyana, een buurland van Suriname, maar omdat de weersverwachting voor Trinidad beter was en de route naar Guyana moeilijker, werd besloten het einddoel een stuk naar het noorden te verplaatsen. Familie en vrienden wachten de roeiers op in Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago.

Rechts-midden wint verkiezingen

Het is nu wel duidelijk waar Rutte en Samsom moeten zijn voor steun. Middenpartij CDA is met 12 zetels de beste keuze voor het kabinet om met de nodige koerscorrecties aan het roer te blijven. Na het CDA is D66 de grootste winstwinnaar met 10 zetels. De VVD is nog wel de grootste met haar 13 zetels in de Eerste Kamer.

De PvdA heeft behoorlijk ingeleverd met nog maar acht zetels over, SP groeit naar negen en GroenLinks naar vier. Toch is een totaal van 21 linkse zetels niet veel. De PVV leverde maar één zetel in en won verbazingwekkend genoeg in Rotterdam.

Buma en Pechtold hebben Rutte al laten weten dat er spoed is geboden met onder andere de belastinghervorming en lastenverlichting en dat bezuinigingen kritisch tegen het licht gehouden zullen worden.

'Familie Brown beslist deze week over Bobbi'

De familie Brown beslist deze week of Bobbi Kristina van de beademing wordt gehaald. Dat meldt een insider woensdag aan RadarOnline.

De 22-jarige dochter van wijlen Whitney Houston ligt in coma in een ziekenhuis in Atlanta nadat ze eind januari bewusteloos in een bad in haar huis werd aangetroffen. Ze zou weinig hersenactiviteit vertonen en haar gezondheidstoestand zou uitzichtloos zijn. Bobbi's vader, Bobby Brown, zal het definitieve besluit over het leven van zijn dochter nemen maar ook haar oma Cissy Houston zal aanwezig zijn, weet de bron.

Bobbi Kristina ligt al ruim zes weken in een kunstmatige coma. Over haar toestand is sindsdien maar weinig informatie naar buiten gekomen. Brown's doktoren zijn overigens niet verplicht om de behandeling van Bobbi voort te zetten als de situatie uitzichtloos is, maar laten die beslissing doorgaans over aan de familie. Maar volgens een bron zijn de familie Houston en Brown verdeeld over hoe het nu verder moet met Bobbi Kristina.

Britten waarschuwen voor 'vuile wolk'

De Britse overheid heeft gewaarschuwd voor een wolk vervuilde lucht die vanuit het Europese vasteland donderdag over Engeland trekt. De luchtvervuiling is gevaarlijk voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma. Daarover bericht de Britse krant The Guardian woensdag.

De Europese vuile lucht vermengt zich boven Engeland met lokale luchtvervuiling. Voor mensen met astma kan dat leiden tot dodelijke aanvallen, zei Kay Boycott van belangenvereniging Asthma UK tegen de krant. "Bij veel luchtvervuiling is het belangrijk dat mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kijken naar de weersverwachting en hun inhaleertoestel altijd bij zich houden."

De wolk trekt naar verwachting donderdag over het land, waarbij vooral het noorden van Engeland te maken krijgt met zware luchtvervuiling. Naar verwachting is het Europese vuil vrijdag weer weg. De wolk is niet gevaarlijk voor 'gezonde mensen'.

Hoax?

Hoax! Een veel gebruikte term in de wereld van de complottheorieën. De moord op Kennedy was een hoax. 9/11 was een hoax. IS is een hoax. De aanslag op Charlie Hebdo ook. De mondiale financiële crisis is verzonnen. Allemaal nep en allemaal opgezet door een select groepje wereldleiders, om de gehele wereldbevolking onder de duim te krijgen.

Wapenwinkel New York werkt ontwapenend

Wapens zijn er genoeg bij een nieuwe wapenwinkel in hartje New York. Geïnteresseerde kopers ook. Toch lopen de klanten massaal zonder aankoop de winkel uit. Sterker nog: ze willen nooit meer een wapen kopen.

De verklaringen van klanten liegen er niet om. "Ze deden mij twee keer nadenken; nu zou ik geen wapens meer kopen", zegt de één. "Mijn mening is helemaal veranderd, ik voel mij niet meer veilig met een wapen", stelt een ander. Nog een potentiële koper zegt: "Ik was behoorlijk van slag toen ik de geschiedenis van de wapens zag."

Je raadt het al: het is niet zomaar een wapenwinkel die in New York is opgetuigd. De winkelruimte is gevuld met wapens, maar ook met verborgen camera's. In de winkel maken geïnteresseerde kopers kennis met de 'geschiedenis' van het wapen dat ze willen kopen. Ze leren dat een 9-jarige jongen met dit wapen per ongeluk zijn moeder heeft doodgeschoten. En met dat andere wapen werd een bloedbad aangericht op een school.

Filmpje
De verborgen camera's registreren de verbazing van de geschrokken kopers. De beelden zijn te zien in een filmpje dat onderdeel is van een campagne van States United to Prevent Gun Violence. Die organisatie is tevreden met het resultaat, zegt woordvoerder Julia Wyman: "Mensen die een vuurwapen willen kopen, willen we bewustwording bijbrengen. Ze moeten weten wat de risico's van een wapen zijn. Zo neemt het risico op moord en zelfmoord toe. Met deze campagne willen we alle feiten op een rijtje zetten, zodat mensen een weloverwogen keuze maken. Koop ik een wapen, of niet?"

Wie een wapen wil kopen, kan trouwens ook in een virtuele winkel terecht. Ook daar wordt afgerekend met de nodige fabels waar wapenkopers in geloven.

Uitslagen Champions League 18/03/2015

FC Barcelona heeft voor het tweede jaar op rij Manchester City uit de Champions League gezet. Onder aanvoering van de uitblinkende Lionel Messi won de Spaanse club woensdag de return in Camp Nou met 1-0, nadat het drie weken geleden in Manchester al met 2-1 had gewonnen. Vorig jaar was Barcelona ook al de baas over City in de achtste finales van het Europese bekertoernooi.

De Engelse sterren werden bij vlagen vernederd door de Catalaanse dribbelaars. Hoogtepunt was de weergaloze wijze waarop Messi de bal bij James Milner door de benen speelde en vervolgens demarreerde. De Argentijnse superster had het sowieso op zijn heupen, met onnavolgbare dribbels en ragfijne passes. Uit angst durfden de Citizens hem soms amper aan te vallen. Messi bereidde na een half uur de openingstreffer van Ivan Rakitic voor. De vrijgelaten Kroaat kon de bal zo over doelman Joe Hart tikken: 1-0.

Manchester City had vooraf moed geput uit de verrassende uitslagen van vorige week in de Champions League, zoals de winst van Schalke 04 bij Real Madrid en het knappe gelijkspel van Paris Saint-Germain bij Chelsea. "Schrijf ons niet af", riep vleugelspits David Silva. Vier dagen na de beschamende nederlaag in de Premier League tegen Burnley kon City echter geen moment aantonen dat het echt geloofde in een stunt.

De Engelse kampioen moest in Camp Nou twee keer scoren, maar toch koos trainer Manuel Pellegrini met Sergio Agüero voor slechts één spits. De Argentijn kon in zijn eentje niets uitrichten, mede omdat City in de eerste helft amper aan de bal kwam. De dominantie van Barcelona leidde tot de nodige frustraties bij de Engelsen, die voor rust al vier gele kaarten incasseerden. Samir Nasri mocht met geel zelfs nog blij zijn, na een bewuste schop van achteren op de enkels van Neymar.

Het was bijna een wonder dat Manchester City bij rust 'slechts' met 1-0 achter stond. Neymar en Luis Suárez raakten allebei de paal, terwijl twee vrije trappen van Messi rakelings over het doel vlogen. In de tweede helft nam Barcelona gas terug, ongetwijfeld met het oog op de 'Clásico' zondag tegen Real Madrid. De Engelsen werden daardoor zowaar een paar keer gevaarlijk, maar echt spannend werd het niet meer, ook omdat Agüero een strafschop miste.


Borussia Dortmund - Juventus

Nog nooit werd Juventus in de Champions League uitgeschakeld als thuis met 2-1 was gewonnen en dat gebeurde ook woensdag niet. De Italiaanse kampioen versloeg Borussia Dortmund zelfs op Duitse bodem, met 3-0. De droom van de herhaling van 1997, het jaar dat BVB de belangrijkste Europese beker in de prijzenkast stalde, is voorbij. Juve mag wel stiekem gaan denken aan nieuw succes.

Trainer Jürgen Klopp sprak vooraf al van een loodzwaar karwei, maar na een paar minuten kon hij de missie eigenlijk al als onmogelijk betitelen. Patrice Evra legde de bal voor de voeten van Carlos Tévez, waarna de Argentijn die van een meter of 25 bijna vanuit stand naar de bovenhoek stuurde. Doelman Roman Weidenfeller, na een beroerde seizoenstart weer in goeden doen, zag het gevaar te laat om adequaat te kunnen reageren.

De dreun veranderde de optimistische geest van Dortmund in een dolende ziel. De hondstrouwe fans op de volle tribunes inspireerden hun ploeg slechts tot ijver. Een plan van aanpak ontbrak. Juventus schrok voor rust maar één keer. Dat was toen Paul Pogba na een overtreding met een pijnlijke grimas naar de achterkant van het rechterdijbeen greep. De Franse geweldenaar sjokte van het veld.

Coach Massimiliano Allegri koos voor Andrea Barzagli, net op tijd fit, als vervanger. Deze ging rechtsachter spelen, de Zwitser Stephan Lichtsteiner schoof op naar de middenlinie. De ingreep maakte Juventus verdedigend sterker en aanvallend niet minder. De Italiaanse counters waren, ook al ontbrak de inventieve Andrea Pirlo door een blessure, kansrijker dan de Duitse offensieve druk zonder achterliggende gedachte.

Dat bleef zo na rust. Alvaro Morata was dicht bij de 0-2, maar stuitte op Weidenfeller. Eraan vooraf ging een onnavolgbare solo van Tévez. Dortmund probeerde van alles, maar met de moed der wanhoop. Ook vers bloed liet de patiënt niet opleven. Het bleef bij een enkele gerichte doelpoging van Neven Subotic, net naast. Morata, een intikkertje met dank aan de niet zelfzuchtige Tévez, en de Argentijn zelf beslisten de ongelijke strijd.

Plasterk weet niet hoe opkomst omhoog kan

PvdA-minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) weet niet direct hoe de opkomst bij verkiezingen voor de Provinciale Staten kan worden opgekrikt. "Iedereen heeft wel heel erg z'n best gedaan", zei hij woensdagavond.

De opkomst was dit keer volgens voorlopige cijfers ongeveer 49 procent. Vier jaar geleden was dat 56 procent.

"Het is geloof ik de een na hoogste uitslag ooit voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ik had liever de 50 procent gehaald. Vorige keer was de opkomst heel hoog", zei de minister.

Koning: meer samenwerken met Denen

Het is erg belangrijk om de goede banden met 'bijna buurlanden' als Denemarken aan te halen en te bevestigen. Nederland en Denemarken kunnen goed samenwerken om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden. Dat zei koning Willem-Alexander bij de afronding van het tweedaagse staatsbezoek aan het Scandinavische land.

Het bezoek werd woensdagavond afgesloten in de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen met een dansvoorstelling van ICKamsterdam en een aansluitend diner.

Volgens Willem-Alexander is samenwerking tussen de landen ook nuttig op het gebied van de ontwikkeling van windenergie. De kosten daarvan moeten fiks omlaag om duurzame energie als geheel te kunnen verwezenlijken en samenwerken met de Denen is de enige weg, zei de koning.

Eerder op de dag had het koningspaar samen met het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary een bezoek gebracht aan het eiland Samsø voor de kust van Jutland dat dankzij windmolens zelfvoorzienend is in energie en in 2020 geen fossiele brandstoffen meer wil gebruiken.

Ook bracht het koningspaar een bezoek aan het Bispebjerg-ziekenhuis in Kopenhagen waar het paar uitleg kreeg over de plannen voor een superhospitaal. Op het gebied van gezondheidszorg kunnen beide landen van elkaar leren, zei koningin Máxima.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen donderdagmorgen door naar Sleeswijk-Holstein, de aan Denemarken verwante en grenzende Duitse deelstaat. Daar beginnen ze aan een tweedaags werkbezoek dat hen ook naar Hamburg brengt.

Laatste reviews en specials
review
Dead Space
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #107
special
Random Pics van de Dag #845
special
AI Picture Gallery #106
special
Random Pics van de Dag #844
©FOK.nl e.a.