Abbott weer door het stof om nazivergelijking

De Australische premier Tony Abbott heeft zich donderdag voor de tweede keer in korte tijd van een vergelijking met de nazi's bediend. Abbott maakte oppositieleider Bill Shorten uit voor de 'dokter Goebbels van economisch beleid'. De vergelijking met de naziminister van propaganda kwam hem op woedende reacties van het parlement te staan.

Abbott zei direct dat hij zijn opmerking introk, maar het kwaad was al geschied. Een van de parlementsleden die naar Abbott begonnen te schreeuwen was Mark Dreyfus van Labour, een van de drie joodse Australiërs in het parlement. Dreyfus, die de vergelijking een premier onwaardig noemde, werd vanwege zijn uitspatting weggestuurd door parlementsvoorzitter Bronwyn Bishop. Michael Danby, een ander joods Labourlid, toonde zich solidair met Dreyfus en liep eveneens weg.

"Er zijn geen nazi's hier en we moeten geen vergelijkingen maken met het ultieme kwaad om de politieke verschillen te vergroten", aldus Danby later. "Het is hem onwaardig en het is reden zijn beoordelingsvermogen in twijfel te trekken", zei Danby over Abbott. "Ik denk dat een groot deel van zijn achterban zal mopperen (...)."

Vorige maand ging Abbott ook al door het stof om een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Hij had een afname van tien procent van het aantal banen in de defensie-industrie omschreven als een 'banenholocaust'.

Dreyfus is zelf overigens niet onbekend met vergelijkingen met het naziregime. In 2011 omschreef hij een politieke campagne van Abbott als 'Goebbeliaans'.