Knuffel-oehoe gesignaleerd op de Veluwe

Het probleem van de terror-oehoe in Purmerend is nauwelijks achter de rug, of er dringt zich weer een nieuw gevalletje dieren-met-een-mening aan. Deze keer geen agressie, maar 'gewoon effe lekker knuffelen' met een knuffel-oehoe op de Veluwe. Zullen we 'm Ruud noemen?

De slijm-uil laat zich voornamelijk zien in het Gelderse gehucht Noordeinde. Wie aandacht wil en het Oehoeiaanse equivalent van 'joehoe' gebruikt, kan erop rekenen dat Ruud aan komt vliegen en op het hoofd van de vogelliefhebber komt zitten.

Dit doet Ruud heel voorzichtig, zonder zijn nageltjes te gebruiken. Volgens kenners is dit vreemd gedrag voor een dier dat normaal gesproken erg schuw is. Vermoed wordt dan ook dat de vrije vogel uit een volière ontsnapt is en menselijke aandacht gewend is.

Sinds Harry Potter op het grote scherm getoond wordt, zijn oehoes zeer populair geworden als huisdier. In de ogen van de voorzitter van Vogelwerkgroep Nederland is dat niet erg handig. De dieren hebben namelijk een spanwijdte van 1,80 meter. Die horen niet in een kooitje thuis. Een Nimbus 2000 zou wat meer handelbaar zijn om in huis te hebben.

De gemeente Oldebroek, waar het genoemde dorp onder valt, heeft inmiddels een bird-alert (zoiets hoort namelijk in het Engels) laten uitgaan. Men hoopt dat de oorspronkelijke eigenaar van Ruud zich zo spoedig mogelijk meldt.