Ex-premier Thailand moet voor rechter verschijnen

Voormalig premier van Thailand Yingluck Shinawatra moet terechtstaan voor nalatigheid, omdat een subsidieprogramma voor rijst dat door haar regering in het leven was geroepen een miljardenverlies leidde. Aanhangers van Yingluck spreken van een politiek gemotiveerd proces, bedoeld om de politieke machine van de Shinawatra's definitief te ontwrichten.

Yingluck kan tien jaar gevangenisstraf krijgen als ze wordt veroordeeld. Het proces begint op 19 mei. In een post op Facebook hield ze vol onschuldig te zijn en riep ze de rechters op haar een eerlijk proces te geven.

De ex-premier werd vorig jaar op last van de rechter uit haar ambt gezet, twee weken voordat het leger in mei tot een coup besloot. Eerder dit jaar werd ze in staat van beschuldiging gesteld en kreeg ze te horen dat ze vijf jaar lang geen politieke rol mag vervullen.

Het rijstprogramma was het kroonjuweel in de verkiezingscampagne van Yinglucks Pheu Thai Partij, die in 2011 mede met steun van de plattelandsbevolking de verkiezingen won. Rijstboeren kregen onder het programma vijftig procent meer voor hun gewassen dan de prijs op de wereldmarkt. Het subsidieprogramma liep echter volledig uit het spoor. De verliezen voor de staat liepen op tot meer dan vier miljard euro, omdat de regering de rijst maar bleef opkopen. Het betekende dat Thailand tijdelijk zijn status van grootste rijstexporteur verloor.

Yingluck wordt verantwoordelijk gehouden voor het fiasco, omdat zij als premier toezicht hield op het programma.