Principeakkoord over atoomprogramma Iran

Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hebben een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft een ingewijde gezegd tegen persbureau AP. Iran zal het aantal uraniumcentrifuges voor de komende tien jaar met veertig procent terugdringen, aldus de bron. In ruil daarvoor zal het Westen de sancties tegen de Islamitische Republiek terugdringen.

Iran heeft momenteel zo'n tienduizend centrifuges en als de deal definitief wordt, zou dat aantal dus worden teruggeschroefd tot zesduizend. Dat is een aanzienlijke afname, maar veel meer dan het plafond van vijfhonderd tot 1500 centrifuges die de Verenigde Staten eerder voorstelden. Een geplande zwaarwaterreactor in Iran wordt omgebouwd en zal veel minder plutonium produceren dan eerder beoogd, zei de ingewijde.

De economische sancties, waar Iran al jaren zwaar onder lijdt, zouden per direct worden verlicht. Ook komt er, als de overeenkomst definitief wordt, mogelijk een einde aan het wapenembargo van de Verenigde Naties. Bepaalde restricties, bijvoorbeeld op het gebied van rakettechnologie, zouden wel gehandhaafd worden.

De Amerikaanse president Barack Obama kan een deel van de sancties die zijn land heeft ingesteld zelf terugschroeven, maar heeft voor het intrekken van andere strafmaatregelen het Congres nodig. De Republikeinen, die in beide kamers van het Congres in de meerderheid zijn, zijn tot dusver allesbehalve positief over een mogelijk atoomakkoord.

De Iraanse hoofdonderhandelaar Ali Akbar Salehi zei eerder deze week dat over de meeste technische kwesties overeenstemming is bereikt. Toch is het nog maar de vraag hoe compleet de kladversie die nu de ronde doet is. Volgens bronnen blijft een ondergronds complex in Iran een bron van zorgen. De VS willen dat het complex wordt omgebouwd en voortaan voor andere doeleinden wordt gebruikt, terwijl Iran er honderden centrifuges wil laten draaien. Teheran zegt de machines te willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, maar Washington is bang dat Iran het complex ook zou kunnen gebruiken om uranium verder te verrijken, een stap die nodig is om een kernwapen te maken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif spraken donderdag voor de vierde dag op rij met elkaar. "We zijn met wat lastige kwesties bezig", zei Kerry na een overlegronde in de ochtend. "Maar er wordt voortgang geboekt."

De deadline voor een voorlopig akkoord is 31 maart. Een volledige, definitieve deal moet eind juni op tafel liggen.