Obama heeft beladen telefoongesprek met Netanyahu

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt wellicht donderdag nog telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en dat kan een beladen telefoontje worden. Netanyahu's partij Likud won deze week de verkiezingen in zijn land maar dat gebeurde nadat de partijleider een paar omstreden uitspraken deed. Uitspraken die hem in Washington bepaald niet in dank werden afgenomen maar hem waarschijnlijk wel de (be)nodige stemmen bezorgde.

Zo verkondigde 'Bibi' dat er onder zijn leiding geen eigen Palestijnse staat zal komen. Niet alleen in de VS maar ook elders werd met verontwaardiging gereageerd want de zogenoemde tweestatenoplossing is het beoogde doel van het hele vredesproces dat zich al jaren voortsleept.

Na de verkiezingswinst haastte Netanyahu zich om te verklaren dat Israël geen "trouwer bondgenoot" heeft dan de VS. En in gesprekken met Amerikaanse media zwakte hij donderdag ook zijn uitspraken over de Palestijnse staat af. Hij ontkent daarin de tweestatenoplossing te hebben verlaten. "Ik wil geen eenstaatoplossing. Ik wil een duurzame, vreedzame tweestatenoplossing", zei hij tegen MSNBC.

Een andere opmerkelijk uitspraak die in slechte aarde viel betrof de Arabische Israëliërs. Op internet verzuchtte Netanyahu dat de rechtsstaat in gevaar was omdat linkse actiegroepen Arabische kiezers met busladingen naar de stembureaus brachten. Hij riep Joodse Israëli's op om voor zijn partij Likud (Eenheid) te stemmen. In een interview met NBC ontkende hij dat die opmerking "racistisch"was.

Beladen telefoontje van Obama met Netayahu
Beladen telefoontje van Obama met Netayahu (Foto: ANP)