Saudi-Arabië geeft geen visa meer aan Zweden

Redactie

Saudi-Arabië geeft geen visa meer af aan Zweedse zakenmensen. Ook de visa van Zweden die al in het koninkrijk verblijven worden niet meer verlengd. Een Saudische regeringsmedewerker zei donderdag dat het besluit een reactie is op recente kritiek van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Margot Wallström op de mensen- en vrouwenrechtensituatie in Saudi-Arabië.

Het visumverbod lijkt bedoeld om Zweden onder druk te zetten afstand te nemen van de woorden van Wallström. Zij sprak zich in het Zweedse parlement krachtig uit tegen de geseling van een Saudische blogger die veroordeeld was wegens belediging van de islam. Ook zei zij dat het Saudische koningshuis absolute macht heeft, wat Saudi-Arabië een 'dictatuur' maakte waar 'vrouwenrechten worden geschonden'.

Zweedse bedrijven zijn bang dat de spanningen en het visumverbod zeer nadelige gevolgen zullen hebben voor hun zakelijke mogelijkheden in Saudi-Arabië. "Dit is niet goed voor de Zweedse zakengemeenschap en, op termijn, de werkgelegenheid in Zweden", zei Andreas Aström, hoofd communicatie van de Zweedse Kamer van Koophandel.

Zweden exporteerde vorig jaar voor ongeveer 1,3 miljard euro naar Saudi-Arabië, die achttiende in de rij van belangrijkste exportlanden voor de Zweedse economie is. Multinationals als Volvo, H&M en IKEA, alsook uiteenlopende middelgrote bedrijven zijn actief in Saudi-Arabië.

De nieuwe linkse regering van Zweden besloot onlangs een defensiesamenwerkingsovereenkomst met Saudi-Arabië niet te verlengen. Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur uit Stockholm teruggeroepen, een voorbeeld dat woensdag werd nagevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten. De twee landen zijn invloedrijke leden van de Golf-Samenwerkingsraad (GCC). Secretaris-generaal van de GCC Abdullatif al-Zayani hekelde donderdag tegenover de Zweedse ambassadeur in Riyad formeel de opmerkingen van Wallström als een 'onaanvaardbare inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van het koninkrijk Saudi-Arabië'.